Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Що лаптопите "не палят" на батерия след дълго мълчание?

Rammkopf

Препоръчан отговор

Добрютрю, честит петък!

Много пъти ми се е случвало, не само с една определена марка, ако лаптопът не е ползван една седмица, примерно, не иска да се включва само на батерия. Иска си външното захранване. Боцваш му захранването, бастър копче и чак тогава машината изгрява. Гледаш в Windows - 48% заряд. Или 72% заряд. Въобще, имало е заряд, и то не малък (да кажеш, че е на 5% и затова не ще - иди, дойди), батерията не е умряла. И аз много добре знам, че има заряд, защото винаги гледам да ги оставям за дългосрочно съхранение с батерия, разредена на около 50%. Не се касае само за стари машини, това съм го виждал и на нови, не само клиентски, а включително и на моите лаптопи. Защо така, някой чел ли е нещо по въпроса? Някой път много ме дразни тоя ефект.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 101
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Може и контролера да прави номера и дори и да има ток в батерията да не го отчита правилно и чак когато се бодне зарядното да тръгне. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 32 минути, нушо написа:

И аз съм го забелязал,козата си сака пръч.

Значи не съм се побъркал. :)

преди 19 минути, vlado1985 написа:

Може и контролера да прави номера и дори и да има ток в батерията да не го отчита правилно и чак когато се бодне зарядното да тръгне. 

Ти представяш ли си, на чисто нови машини?

преди 18 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Тръгват , но с по дълго задържане на бутона сякаш.

Абе, пробвал съм и номера със задържането за 5 секунди, за 10, за 30, пробвал съм и с припомпване на бутона, само шамански танци не съм опитвал. ASUS, HP, DELL - всичките са ми го правили тоя номер, сякаш само на Lenovo не ми се е случвало.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 35 минути, нушо написа:

Чисто нов лаптоп неще да захапи без зарядното,а има заряд в батерията.

Именно. И говорим за поведение на цели серии лаптопи на различни производители, не просто 1-2 модела. Инсталираш му OS, драйвери, софтуер, добавяш го в домейна и го прибираш в шкафа при останалите резерви. Наемат нов служител след седмица-две, вадиш лаптопа от шкафа, цък бутона и ... нихуя. Но само докато помирише зарядното и светва.

BTW, аз този fast startup (fast boot, както го е писал @цър-вул) на всички им го спирам, защото някога създава драма след ъпдейт. Също и delivery optimization - всеки сам да си тегли ъпдейтите от Интернет, никакво такова споделяне през LAN-а.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А пробвано ли е след като включи лаптопа със зарядно и батерията си има ток примерно 50-60% след това дали ще запали само на батерия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Може да си е някакво секюрити за самата батерия. Ако не е ползвана дълго време да минава в сеиф режим.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, цър-вул написа:

Владо, четеш ли?

Аз това съм го прочел и затова съм попитал след като е включил лаптопа на зарядно. И има ток в батерята дали след това е пробвано да запали само на батерия.

преди 2 часа, Rammkopf написа:

Много пъти ми се е случвало, не само с една определена марка, ако лаптопът не е ползван една седмица, примерно, не иска да се включва само на батерия. Иска си външното захранване.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, vlado1985 написа:

А пробвано ли е след като включи лаптопа със зарядно и батерията си има ток примерно 50-60% след това дали ще запали само на батерия.

Да, да, няма никва драма, после си пали от раз на батерия. Ползва си се нормално след това. Ден, два, три да си седи невключван, няма проблем. Но преседи ли седмица, две, месец ... нещо втасва и не иска да се включи без зарядно. Дори да е оставен 80% заряд в батерията, пак отказва.

преди 3 минути, Емил Костов написа:

Може да си е някакво секюрити за самата батерия. Ако не е ползвана дълго време да минава в сеиф режим.

И аз такова нещо си мислех, но ми стана странно, че не намерих информация в описанието на машините, ни на Dell, ни на ASUS, ни на HP. Все се надявах да е упоменато в някакво каренце с "WARNING!" и някакво инфо от рода: "Ако не използваш машината си повече от 5 дена (примерно), няма да се включи, без да си подал ток отвън. Това е с цел <някакво псевдо-техническо обяснение за леля Пена>."

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Rammkopf написа:

Да, да, няма никва драма, после си пали от раз на батерия. Ползва си се нормално след това. Ден, два, три да си седи невключван, няма проблем. Но преседи ли седмица, две, месец ... нещо втасва и не иска да се включи без зарядно. Дори да е оставен 80% заряд в батерията, пак отказва.

При положение че на новите лаптопи батерийте са капсоловани като при телефоните и изваждането на батерията става като се отвори лаптопа. Изключвам вероятноста да има аномалия примерно с климатизиране, в стайно или, офис помещение. Добре е да се види в биос дали има някакви настройки за батерията и да се тестват бих казал да се пробва и ъпдейт на биос но пак няма гаранция че проблема ще изчезне. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, vlado1985 написа:

Добре е да се види в биос дали има някакви настройки за батерията и да се тестват бих казал да се пробва и ъпдейт на биос но пак няма гаранция че проблема ще изчезне. 

Това са първите неща, които се правят при разопаковане на нова машина - ъпдейт до последна версия, после проверка и ръчно оптимизиране на BIOS, преди да се инсталира OS, драйвъри и т.н. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Rammkopf написа:

Това са първите неща, които се правят при разопаковане на нова машина - ъпдейт до последна версия, после проверка и ръчно оптимизиране на BIOS, преди да се инсталира OS, драйвъри и т.н. :)

Е да така е но не всеки път новите версий на биос коригират проблеми от предишна версия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, vlado1985 написа:

Е да така е но не всеки път новите версий на биос коригират проблеми от предишна версия.

Това ми изглежда по-скоро като някакво дирижирано поведение. Както спомена Емо, да е някакъв вид защита на батерията.

И друго ми е минавало през ума - може и да е следствие от естествен процес, ако батерията твърде дълго не е била разреждана, нещо да се случва с химическата реакция вътре (нали има химическа бариера, която трябва литиевите йони да преодолеят, за да се депозират върху анода, като за целта им трябва химичен потенциал и дъра-бъра) и да се налага да "пуснеш искра", за да катализираш електролизата. Което, може би, обяснява липсата на предупреждение в manual-a.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 25 минути, Rammkopf написа:

И аз такова нещо си мислех, но ми стана странно, че не намерих информация в описанието на машините, ни на Dell, ни на ASUS, ни на HP. Все се надявах да е упоменато в някакво каренце с "WARNING!" и някакво инфо от рода: "Ако не използваш машината си повече от 5 дена (примерно), няма да се включи, без да си подал ток отвън. Това е с цел <някакво псевдо-техническо обяснение за леля Пена>."

Повярвай ми, че умишлено няма да пуснат такова предупреждение! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Във форума на Dell гледах, че е нищена такава тема и от съпорта даваха предложения за решаването му - без резултат.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че това е проблем ,породен от функция като фаст бут или по-скоро фаст стартъп, вид хибридна хибернация в БИОС при по-новите лаптопи . При тях ме съмнява , че си прави нещо , като ram disk на който сторва конфига и батерията го държи за определено време. Като падне напрежението в батерията изглежда разрежда рамта и не може да стартира понеже не намира конфига. Чак като излезе от този си стейт, за това и казвам като се задържи бутона за около 30сек. ако трябва се повтаря за още толкова , тогава чак на батерия би стартирало лаптопчето!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, JohnTRIVOLTA написа:

Мисля, че това е проблем ,породен от функция като фаст бут или по-скоро фаст стартъп, вид хибридна хибернация в БИОС при по-новите лаптопи . При тях ме съмнява , че си прави нещо , като ram disk на който сторва конфига и батерията го държи за определено време. Като падне напрежението в батерията изглежда разрежда рамта и не може да стартира понеже не намира конфига. Чак като излезе от този си стейт, за това и казвам като се задържи бутона за около 30сек. ако трябва се повтаря за още толкова , тогава чак на батерия би стартирало лаптопчето!

Проблема, който описваш, съм го имал точно с активен fast startup след пореден ъпдейт на Windows. Машината е угасена през Shutdown, но Fast Startup е хибриден режим между sleep и hibernate - държи драйверите заредени в RAM, както и ядрото (по спомен) на системата, машината е дълбоко заспала и паметта е в режим slow refresh. Тогава ми се е налагало с авариен shutdown да ги доизключвам, със задържане на бутона. Ама на изключен fast startup, пак го има това нещо, което описвам - има ток в батерията, просто не пали. Задържаш бутони, клавишни комбинации за диагностичен старт - няма, братче.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

понеже както се вижда само аз разбирам от електроника проблемът е ЧЕ

в лаптопите нама   кондензатори защото искат да ги правят тънки

а за да тръгне лаптоп му трябва стартово напражение което да се съхранява в кондензатор който ще е дебел 4 см минимум е как да стане

хем лаптопчето да е тенко хем да стартира ....

давайте ми отметка че  съм решил проблема

и темата да се заключва 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Banesc написа:

понеже както се вижда само аз разбирам от електроника проблемът е ЧЕ

в лаптопите нама   кондензатори защото искат да ги правят тънки

а за да тръгне лаптоп му трябва стартово напражение което да се съхранява в кондензатор който ще е дебел 4 см минимум е как да стане

хем лаптопчето да е тенко хем да стартира ....

давайте ми отметка че  съм решил проблема

и темата да се заключва 

Отиди да се прегледаш моля те! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, Banesc написа:

за да тръгне лаптоп му трябва стартово напражение

Ноу са напрагаж,ве! Туй да  не е монофазният матор на ярмомелката ти...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...