Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Що лаптопите "не палят" на батерия след дълго мълчание?

Featured Replies

преди 16 минути, Banesc написа:

а за да тръгне лаптоп му трябва стартово напражение което да се съхранява в кондензатор който ще е дебел 4 см минимум е как да стане

Е ти ги чаткаш нещата много и колко му е да видим лаптоп направен от теб с камшично запалване.

• Отговори 101
  • Прегледи 16k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Именно. И говорим за поведение на цели серии лаптопи на различни производители, не просто 1-2 модела. Инсталираш му OS, драйвери, софтуер, добавяш го в домейна и го прибираш в шкафа при останалите рез

• Това ми изглежда по-скоро като някакво дирижирано поведение. Както спомена Емо, да е някакъв вид защита на батерията. И друго ми е минавало през ума - може и да е следствие от естествен процес, а

• понеже както се вижда само аз разбирам от електроника проблемът е ЧЕ  в лаптопите нама   кондензатори защото искат да ги правят тънки а за да тръгне лаптоп му трябва стартово напражение коет

преди 17 минути, Banesc написа:

понеже както се вижда само аз разбирам от електроника проблемът е ЧЕ

в лаптопите нама   кондензатори защото искат да ги правят тънки

а за да тръгне лаптоп му трябва стартово напражение което да се съхранява в кондензатор който ще е дебел 4 см минимум е как да стане

хем лаптопчето да е тенко хем да стартира ....

давайте ми отметка че  съм решил проблема

и темата да се заключва 

Хайде сега умния ( в отрицателния смисъл ) виж това клипче.

преди 8 часа, Rammkopf написа:

Значи не съм се побъркал. :)

Ти представяш ли си, на чисто нови машини?

Абе, пробвал съм и номера със задържането за 5 секунди, за 10, за 30, пробвал съм и с припомпване на бутона, само шамански танци не съм опитвал. ASUS, HP, DELL - всичките са ми го правили тоя номер, сякаш само на Lenovo не ми се е случвало.

Точно с Lenovo, случай от вчера. Жената се обажда, лаптопа не изгрява, викам задръж пауър бутона, тя вика не ще, след малко ИЗГРЯ!!! :)

• Автор
преди 1 час, vesyo написа:

Точно с Lenovo, случай от вчера. Жената се обажда, лаптопа не изгрява, викам задръж пауър бутона, тя вика не ще, след малко ИЗГРЯ!!! :)

Шантава ра'ота ... :D

преди 2 часа, Banesc написа:

и темата да се заключва 

То и в куфалницата ти няма мозък, тъй че давай си отметка, че си за смяна на хапчетата и се заключвай в килера.

Явно това са някакви опции на самите машини. Странно защо ги няма в упътванията. На самите лаптопи ( за които става на въпрос) да не би батериите да са полимерни?! 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

• Автор
преди 1 минута, Емил Костов написа:

Явно това са някакви опции на самите машини. Странно защо ги няма в упътванията.

За да има защо да си плащаш съпорт на час. :)

преди 2 минути, Rammkopf написа:

За да има защо да си плащаш съпорт на час. :)

Новите батерии май са полимерни. При тях нали имаше някаква глупост със заряд или аз нещо се бъркам? Ще си плащат за съпорт западняците дето не искат да четат :)

преди 3 минути, Емил Костов написа:

Новите батерии май са полимерни. При тях нали имаше някаква глупост със заряд или аз нещо се бъркам? Ще си плащат за съпорт западняците дето не искат да четат :)

То по този начин проблемът който прави батерията. Ако човек е на място където няма в близост контакт и не носи със себеси зарядно няма палене на лаптопа.

• Автор
преди 4 минути, Емил Костов написа:

Те вече всички са полимерни, разликата с класическата Li-Ion е само в анода. Полимерните ползват графит и кривата им на разряд е с по-полегато плато, а и търпят зареждане до по-високо напрежение, което им дава повече пауър и удължено време на разряд.

преди 10 минути, vlado1985 написа:

То по този начин проблемът който прави батерията. Ако човек е на място където няма в близост контакт и не носи със себеси зарядно няма палене на лаптопа.

Абе ще я разнищим ние тая работа :)

преди 34 минути, Емил Костов написа:

Абе ще я разнищим ние тая работа :)

и какво има за нищене
във всяка батерия има електроника която гълта ток и при спадане под някаква стойност на напрежението се изключват компоненти от електронната схема за да се ограничи разряда през тях
включването на външно зарядно, включва контролера

преди 5 минути, овню написа:

и какво има за нищене
във всяка батерия има електроника която гълта ток и при спадане под някаква стойност на напрежението се изключват компоненти от електронната схема за да се ограничи разряда през тях
включването на външно зарядно, включва контролера

На старите лаптопи го нямаше този проблем, а и няколко човека да пишат за това нещо, които не са шарани сещаш се, че е нещо ново! Разбирам машината да не е включвана 1 месец и да го прави този проблем, но при 5 дена да не може да се включи и да иска зарядно е да ти ева производителя.

преди 14 минути, Емил Костов написа:

но при 5 дена да не може да се включи и да иска зарядно

за да включи контролер в батерия/лаптоп
ай да не се излагам повече с моите тъпотии

преди 16 часа, Banesc написа:

и темата да се заключва 

Може да бъде изображение с 1 човек и текстово съобщение

на 16.12.2022 г. в 7:44, Rammkopf написа:

Добрютрю, честит петък!

Много пъти ми се е случвало, не само с една определена марка, ако лаптопът не е ползван една седмица, примерно, не иска да се включва само на батерия. Иска си външното захранване. Боцваш му захранването, бастър копче и чак тогава машината изгрява. Гледаш в Windows - 48% заряд. Или 72% заряд. Въобще, имало е заряд, и то не малък (да кажеш, че е на 5% и затова не ще - иди, дойди), батерията не е умряла. И аз много добре знам, че има заряд, защото винаги гледам да ги оставям за дългосрочно съхранение с батерия, разредена на около 50%. Не се касае само за стари машини, това съм го виждал и на нови, не само клиентски, а включително и на моите лаптопи. Защо така, някой чел ли е нещо по въпроса? Някой път много ме дразни тоя ефект.

Не четох надолу, отговарям на първия, на твоя пост.

Според мен, изглежда има някакъв "флаг, бит" в БИОС-а на лаптопите, който, ако е "запомнен" "неправилно", се поддържа така от батерията и, за да го "нулираш, изтриеш", трябва да прекъснеш захранването на този бит от батерията.

Този проблем, за моя изненада сега, се оказва много стар.

Още като част от екипа доброволци в "Canonical" (Ubuntu) преди много години съм го видял и "решавал" проблема съ съвет да се извади батерията на лаптопа за минутка.

Баси..

Аз го имам този проблем от доста време на едни бюджетни лаптопи ASUS със скопени четириядрени пентиумчета. Не ги ли пускаш 2-3 седмици и не могат се пусна на батерия. Вероятно си е до батерия понеже , лаптопи с външно сменяеми батерии нямат такива проблеми дори и след 2-3 месеца да ги пуснеш!

• Автор

След всички изчетени дотук мнения оставам с разбирането, че много хора сме го срещали това явление през годините, всеки има някаква лична интерпретация на вероятните причини, но никой не е виждал някъде да има официално обяснение на тоя феномен.

преди 44 минути, Rammkopf написа:

всеки има някаква лична интерпретация на вероятните причини

защити psu има във всички машини...тъй де компоти
https://tscomputersblog.wordpress.com/polezni-temi-za-komputri/vsichko-koeto-trqbva-da-znaete-za-psu-zashtitite/

https://batterycenter.bg/article/kak-se-sahranyavat-razlichnite-vidove-baterii

Цитат

Li-ion акумулаторните батерии не могат да бъдат изтощавани под 2V на клетка. В случай, че бъдат оставени за дълъг период от време в това състояние, ще се образуват медни натрупвания вътре в клетката

• Автор
преди 38 минути, овню написа:

Това ни е пределно ясно, колега. Въпросът в темата е за неразредени батерии - има ток в батерията, а машината не пали. Не четеш. :)

преди 1 минута, Rammkopf написа:

Не четеш. :)

една батерия ще издържи много дълго време, ама ако няма вързана електроника в нея
интересно какво ще стане с батерията, ако контролера ѝ консумира по-голям ток

• Автор
преди 3 минути, дръндю написа:

една батерия ще издържи много дълго време, ама ако няма вързана електроника в нея
интересно какво ще стане с батерията, ако контролера ѝ консумира по-голям ток

Нищо не разбрах ...

преди 1 минута, Rammkopf написа:

Нищо не разбрах ...

какво не разбра...че в батерията има контролер който си хапва ток

току-що, vlado1985 написа:

Дръндю можеби имаше в предвид контролера на самата батерия. 

и не само в батерията
забравяш че и лаптопа се включва с електроника, която също консумира ток
това важи особено за лаптопите с вътрешна батерия

преди 9 минути, дръндю написа:

и не само в батерията
забравяш че и лаптопа се включва с електроника, която също консумира ток
това важи особено за лаптопите с вътрешна батерия

Контролера на дъното отговаря за връзката на батерията с машината. Същото важи не само за вътрешните батерий които са капсуловани а и за външните.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.