Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Що лаптопите "не палят" на батерия след дълго мълчание?

Rammkopf

Препоръчан отговор

преди 16 минути, Banesc написа:

а за да тръгне лаптоп му трябва стартово напражение което да се съхранява в кондензатор който ще е дебел 4 см минимум е как да стане

Е ти ги чаткаш нещата много и колко му е да видим лаптоп направен от теб с камшично запалване.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 101
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

преди 17 минути, Banesc написа:

понеже както се вижда само аз разбирам от електроника проблемът е ЧЕ

в лаптопите нама   кондензатори защото искат да ги правят тънки

а за да тръгне лаптоп му трябва стартово напражение което да се съхранява в кондензатор който ще е дебел 4 см минимум е как да стане

хем лаптопчето да е тенко хем да стартира ....

давайте ми отметка че  съм решил проблема

и темата да се заключва 

Хайде сега умния ( в отрицателния смисъл ) виж това клипче.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 часа, Rammkopf написа:

Значи не съм се побъркал. :)

Ти представяш ли си, на чисто нови машини?

Абе, пробвал съм и номера със задържането за 5 секунди, за 10, за 30, пробвал съм и с припомпване на бутона, само шамански танци не съм опитвал. ASUS, HP, DELL - всичките са ми го правили тоя номер, сякаш само на Lenovo не ми се е случвало.

Точно с Lenovo, случай от вчера. Жената се обажда, лаптопа не изгрява, викам задръж пауър бутона, тя вика не ще, след малко ИЗГРЯ!!! :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, vesyo написа:

Точно с Lenovo, случай от вчера. Жената се обажда, лаптопа не изгрява, викам задръж пауър бутона, тя вика не ще, след малко ИЗГРЯ!!! :)

Шантава ра'ота ... :D

преди 2 часа, Banesc написа:

и темата да се заключва 

То и в куфалницата ти няма мозък, тъй че давай си отметка, че си за смяна на хапчетата и се заключвай в килера.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Явно това са някакви опции на самите машини. Странно защо ги няма в упътванията. На самите лаптопи ( за които става на въпрос) да не би батериите да са полимерни?! 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Емил Костов написа:

Явно това са някакви опции на самите машини. Странно защо ги няма в упътванията.

За да има защо да си плащаш съпорт на час. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Rammkopf написа:

За да има защо да си плащаш съпорт на час. :)

Новите батерии май са полимерни. При тях нали имаше някаква глупост със заряд или аз нещо се бъркам? Ще си плащат за съпорт западняците дето не искат да четат :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Емил Костов написа:

Новите батерии май са полимерни. При тях нали имаше някаква глупост със заряд или аз нещо се бъркам? Ще си плащат за съпорт западняците дето не искат да четат :)

То по този начин проблемът който прави батерията. Ако човек е на място където няма в близост контакт и не носи със себеси зарядно няма палене на лаптопа.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Емил Костов написа:

Те вече всички са полимерни, разликата с класическата Li-Ion е само в анода. Полимерните ползват графит и кривата им на разряд е с по-полегато плато, а и търпят зареждане до по-високо напрежение, което им дава повече пауър и удължено време на разряд.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, vlado1985 написа:

То по този начин проблемът който прави батерията. Ако човек е на място където няма в близост контакт и не носи със себеси зарядно няма палене на лаптопа.

Абе ще я разнищим ние тая работа :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 34 минути, Емил Костов написа:

Абе ще я разнищим ние тая работа :)

и какво има за нищене
във всяка батерия има електроника която гълта ток и при спадане под някаква стойност на напрежението се изключват компоненти от електронната схема за да се ограничи разряда през тях
включването на външно зарядно, включва контролера

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, овню написа:

и какво има за нищене
във всяка батерия има електроника която гълта ток и при спадане под някаква стойност на напрежението се изключват компоненти от електронната схема за да се ограничи разряда през тях
включването на външно зарядно, включва контролера

На старите лаптопи го нямаше този проблем, а и няколко човека да пишат за това нещо, които не са шарани сещаш се, че е нещо ново! Разбирам машината да не е включвана 1 месец и да го прави този проблем, но при 5 дена да не може да се включи и да иска зарядно е да ти ева производителя.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 минути, Емил Костов написа:

но при 5 дена да не може да се включи и да иска зарядно

за да включи контролер в батерия/лаптоп
ай да не се излагам повече с моите тъпотии

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 часа, Banesc написа:

и темата да се заключва 

Може да бъде изображение с 1 човек и текстово съобщение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 16.12.2022 г. в 7:44, Rammkopf написа:

Добрютрю, честит петък!

Много пъти ми се е случвало, не само с една определена марка, ако лаптопът не е ползван една седмица, примерно, не иска да се включва само на батерия. Иска си външното захранване. Боцваш му захранването, бастър копче и чак тогава машината изгрява. Гледаш в Windows - 48% заряд. Или 72% заряд. Въобще, имало е заряд, и то не малък (да кажеш, че е на 5% и затова не ще - иди, дойди), батерията не е умряла. И аз много добре знам, че има заряд, защото винаги гледам да ги оставям за дългосрочно съхранение с батерия, разредена на около 50%. Не се касае само за стари машини, това съм го виждал и на нови, не само клиентски, а включително и на моите лаптопи. Защо така, някой чел ли е нещо по въпроса? Някой път много ме дразни тоя ефект.

Не четох надолу, отговарям на първия, на твоя пост.

Според мен, изглежда има някакъв "флаг, бит" в БИОС-а на лаптопите, който, ако е "запомнен" "неправилно", се поддържа така от батерията и, за да го "нулираш, изтриеш", трябва да прекъснеш захранването на този бит от батерията.

Този проблем, за моя изненада сега, се оказва много стар.

Още като част от екипа доброволци в "Canonical" (Ubuntu) преди много години съм го видял и "решавал" проблема съ съвет да се извади батерията на лаптопа за минутка.

Баси..

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз го имам този проблем от доста време на едни бюджетни лаптопи ASUS със скопени четириядрени пентиумчета. Не ги ли пускаш 2-3 седмици и не могат се пусна на батерия. Вероятно си е до батерия понеже , лаптопи с външно сменяеми батерии нямат такива проблеми дори и след 2-3 месеца да ги пуснеш!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

След всички изчетени дотук мнения оставам с разбирането, че много хора сме го срещали това явление през годините, всеки има някаква лична интерпретация на вероятните причини, но никой не е виждал някъде да има официално обяснение на тоя феномен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 44 минути, Rammkopf написа:

всеки има някаква лична интерпретация на вероятните причини

защити psu има във всички машини...тъй де компоти
https://tscomputersblog.wordpress.com/polezni-temi-za-komputri/vsichko-koeto-trqbva-da-znaete-za-psu-zashtitite/

https://batterycenter.bg/article/kak-se-sahranyavat-razlichnite-vidove-baterii

Цитат

Li-ion акумулаторните батерии не могат да бъдат изтощавани под 2V на клетка. В случай, че бъдат оставени за дълъг период от време в това състояние, ще се образуват медни натрупвания вътре в клетката

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 38 минути, овню написа:

Това ни е пределно ясно, колега. Въпросът в темата е за неразредени батерии - има ток в батерията, а машината не пали. Не четеш. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Rammkopf написа:

Не четеш. :)

една батерия ще издържи много дълго време, ама ако няма вързана електроника в нея
интересно какво ще стане с батерията, ако контролера ѝ консумира по-голям ток

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, дръндю написа:

една батерия ще издържи много дълго време, ама ако няма вързана електроника в нея
интересно какво ще стане с батерията, ако контролера ѝ консумира по-голям ток

Нищо не разбрах ...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Rammkopf написа:

Нищо не разбрах ...

какво не разбра...че в батерията има контролер който си хапва ток

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, vlado1985 написа:

Дръндю можеби имаше в предвид контролера на самата батерия. 

и не само в батерията
забравяш че и лаптопа се включва с електроника, която също консумира ток
това важи особено за лаптопите с вътрешна батерия

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, дръндю написа:

и не само в батерията
забравяш че и лаптопа се включва с електроника, която също консумира ток
това важи особено за лаптопите с вътрешна батерия

Контролера на дъното отговаря за връзката на батерията с машината. Същото важи не само за вътрешните батерий които са капсуловани а и за външните.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...