Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Тва верно ли е - цитат от темата "Планираното остаряване в наши дни – всичко твърде бързо спира да работи"

Гост

Препоръчан отговор

линк към въпросната тема:

https://www.kaldata.com/телефони/планираното-остаряване-в-наши-дни-вси-377057.html

цитатът който ме тормози:

"През 20-те години на миналия век производителите на електронно оборудване (например Philips и General Electric) сключват тайно споразумение за изкуствено намаляване на технологичния живот на лампите с нажежаема жичка от 2500 на 1000 часа. Само че в същото време тези производители решават да вдигнат цените си. Представителите на картела дори провеждат многобройни тестове на лампите, произведени от неговите участници. Ако лампата случайно не изгори след предписаните 1000 часа, то тогава на нейния производител се налага глоба.

Това означава, че идеята за умишлено производство на нискокачествени продукти се е породила още преди един век. Компаниите, които произвеждат надеждно оборудване по старомодните начини, постепенно и неизбежно фалират. Техните места се заемат от компании, които навреме се ориентират, че потребителят няма да купи ново устройство, докато старото работи и му върши работа."

И още по-конкертно:

"Компаниите, които произвеждат надеждно оборудване по старомодните начини, постепенно и НЕИЗБЕЖНО ФАЛИРАТ."

Т.е. до колкото разбирам, това са компании, които не са ангажирани с картелното споразумение, т.е. не им се налагат глоби, за дето произвеждат по-качествени продукти. И в такъв случай, дали тия които произвеждат по-качествени продукти на същите, както се твърди, даже повишени цени, ще фалират?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, gringos написа:

линк към въпросната тема:

https://www.kaldata.com/телефони/планираното-остаряване-в-наши-дни-вси-377057.html

цитатът който ме тормози:

"През 20-те години на миналия век производителите на електронно оборудване (например Philips и General Electric) сключват тайно споразумение за изкуствено намаляване на технологичния живот на лампите с нажежаема жичка от 2500 на 1000 часа. Само че в същото време тези производители решават да вдигнат цените си. Представителите на картела дори провеждат многобройни тестове на лампите, произведени от неговите участници. Ако лампата случайно не изгори след предписаните 1000 часа, то тогава на нейния производител се налага глоба.

Това означава, че идеята за умишлено производство на нискокачествени продукти се е породила още преди един век. Компаниите, които произвеждат надеждно оборудване по старомодните начини, постепенно и неизбежно фалират. Техните места се заемат от компании, които навреме се ориентират, че потребителят няма да купи ново устройство, докато старото работи и му върши работа."

И още по-конкертно:

"Компаниите, които произвеждат надеждно оборудване по старомодните начини, постепенно и НЕИЗБЕЖНО ФАЛИРАТ."

Т.е. до колкото разбирам, това са компании, които не са ангажирани с картелното споразумение, т.е. не им се налагат глоби, за дето произвеждат по-качествени продукти. И в такъв случай, дали тия които произвеждат по-качествени продукти на същите, както се твърди, даже повишени цени, ще фалират?

Да, вярно е! Ето -

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 22 минути, Стоимен написа:

Да, вярно е! Ето -

Значи филмчето е много дълго. Може и да го изглгледам по-късно, но си мисля, че не си разбрал въпроса ми. Не отричам, че съществува умишлено намаляване на качеството с цел клиентите да си купуват по-често от същото. Питам за обяснението, за причината защо това се случва.

Ако приемем, че на пазара има фирми, които продават неща, които са с по-ниско качество, тези фирми биха се компрометирали. Именно те е логично да фалират. А не тия които продават по-качествени продукти. Така че ако подобен феномен съществува, и аз не отричам че съществува, той съществува поради други причини, а не поради цитираните от мене. И ако мислиш, че не разсъждавам логично, ми обясни защо.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 27 минути, gringos написа:

Именно те е логично да фалират.

Е, ако продават на цените на по- високото качество, ще фалират - не е кой знае колко сложна логика.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Може да има някакви единични случаи, но реално при мен техника почти няма умряла след изтичане на гаранцията, с изключение на един механичен диск, който почна да дава тук-там лоши сектори, но още си го ползвам.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

На всяка техника създават слабо място, с предположението да си купиш нова. Но ако си я ремонтираш, може да те изкара още много години.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, lupis написа:

Но ако си я ремонтираш, може да те изкара още много години.

Въпросът е, че за да направиш нещо лесно за ремонтиране, трябва да инвестираш допълнителен ресурс, което значи допълнителен разход, и много производители не го правят. Виж как телефоните например от десетина години насам са почти задължително с несменяеми батерии; и ако аргументът е, че трудно се прави водоустойчиш телефон със сменяема батерия, на практика може би няма и половината от всички телефони са водоустойчиви.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, insec написа:
преди 2 часа, gringos написа:

Именно те е логично да фалират.

Е, ако продават на цените на по- високото качество, ще фалират - не е кой знае колко сложна логика.

Според цитата, който дадох в основната тема, са продавали дори над цените на високото качество. Но е фалирало високото качество. Според цитата който дадох, било закономерно да фалира високото качество.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, lupis написа:

ако си я ремонтираш

Ще я ремонтираш, ако има с какво да подмениш дефектирала част. Но ако производителят не произвежда резервни части, на практика не можеш да ремонтираш.Освен това е практика резервните части да са на цени, неоправдаващи ремонта, а подтикващи към закупуване на ново изделие.
От известно време в ЕС се умува по връщането на старите практики за поддръжка.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Дайте да дадем примери за много високо качествени продукти да видим колко ще изброим. Аз лично се сещам само за Miele, които предлагат едни от най-качествените продукти в света. Не казвам, че не се развалят, но ги представят за най-добрите в бялата техника. Все пак не е случайно една "качествена" пералня да струва 1500 лева, а техните да започват от няколко хиляди нагоре. И фирмата съществува от 1899 г. насам.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Raze написа:

Може да има някакви единични случаи, но реално при мен техника почти няма умряла след изтичане на гаранцията, с изключение на един механичен диск, който почна да дава тук-там лоши сектори, но още си го ползвам.

Колкото и да е странно, и при мене е така. Въпреки, че се съгласих че по принцип гледната точка в статията е верна. Затвърдило ми се е впечатлението, че на днешно време най-базовите стоки са боклуци. А техниката е евтина и качествена.

Боклуци са дрехите. Не можеш да си намериш едни добри дънки (особено като тия от времето на соца, когато нямало било дънки). Памучни дрехи да си намеря винаги е проблем.

Боклуци са обувките - аз си намерих наскоро едни офицерски кубинки, произведени 86та година - нови са, стояли някъде. Писна ми да си купя обувки от естествена кожа и да се сцепи подметката след три месеца. Имам много ясен и сигурен спомен за китайските гуменки от преди 89та и тия дето са сега - разликата е голяма.

Но най-интересното е, че боклук е и храната. Заливат ни с фалшификати. Как се обяснява и тоя факт, според логиката, че целта е по-бързо да се прецака продукта, за да си купиш нов?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, plmen88 написа:

Дайте да дадем примери за много високо качествени продукти да видим колко ще изброим. Аз лично се сещам само за Miele, които предлагат едни от най-качествените продукти в света. Не казвам, че не се развалят, но ги представят за най-добрите в бялата техника. Все пак не е случайно една "качествена" пералня да струва 1500 лева, а техните да започват от няколко хиляди нагоре.

Във фото и видеотехниката има качествени неща. Един хубав обектив например може да струва няколко минимални заплати, обаче ще продължи да е хубав и след 10 години, стига да го пазиш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, gringos написа:

Според цитата, който дадох в основната тема, са продавали дори над цените на високото качество. Но е фалирало високото качество. Според цитата който дадох, било закономерно да фалира високото качество.

много набързо преинтерпретираш една набързо написана статия.

Иде реч за някакъв картел, който даже глобявал производителите - сиреч едни мутри, с едни бухалки, такива могат да те фалират не, ами и жив дали ще останеш е под въпрос. Сетне въобще не посочват, кои са тия по- качествени от Philips и General Electric производители, дето фалирали, нито пък защо. На бърз сърч (който защо ли не си направил) открих, че "през 1927 г. „Philips“ закупува британската компания за електронни лампи Mullard, а през 1932 г. – германската Valvo"  , което предвид, че са били окриляни от въпросния картел, въобще не е никаква изненада и тука не се търси икономическа/ производствена логика. А за General Electric гледай какво става:

Компанията е основана от изобретателя Томас Едисън през 1878 г. Първоначално се е казвала Edison Electric Light („Електрическо осветление на Едисън“). След сливането си през 1892 г. с Thomson-Houston Electric, осъществено от финансовия магнат Джей Пи Морган, получава сегашното си име.

• 1896 – компанията е сред 12-те първоначални корпорации, съставили индекса Dow Jones. Днес тя е единствената от тях, която все още е действаща.
  • 1909 – първи успешен модел на електрически тостер
  • 1910 – започва серийно производство на електрически крушки с волфрамова жичка
  • 1919 – заедно с AT&T и Westinghouse Electric учредява Radio Corporation of America (RCA)
  • 1925 – пуска първия домашен хладилник
  • В края на 1920-те – началото на 1930-те представя на пазара миксери, прахосмукачки, кондиционери, перални и съдомиялни машини
  • 1928 – започва експериментално излъчване на телевизия. Изображението се наблюдава на екрани 9,7 cm² в домовете на четирима служители на компанията.

И това е само някаква малка част от историята на тази компания. Таааа, как мислиш - дали компанията основана от Едисън е била някаква шанаджийска фабричка с нискокачествено производство?!

п.п. бога ми, а едно време, като нямаше нет и компютри, какво чудо беше да се изнамери подобна информация, ако въобще.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Между другото сега се сещам, че цървулът е много качествена обувка. Цървули -  мокасини по индианскому. А защо след като е и доста лесен за производство, не се произвежда? А защо се използва и за обида? Последният въпрос е особено актуален на фона на това, че потурите вече станаха модерни. Кво пречи да станат и цървулите?

И некой сега да ме не нарочи за вехта войвода от едно време. Ма аз цървули не съм виждал на живо. Само по телевизията по филмите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, gringos написа:

Последният въпрос е особено актуален на фона на това, че потурите вече станаха модерни. Кво пречи да станат и цървулите?

Новото е добре забравено старо.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, insec написа:

п.п. бога ми, а едно време, като нямаше нет и компютри, какво чудо беше да се изнамери подобна информация, ако въобще.

Информацията никога няма да я изчетеш за едно време, в нейната пълнота и истинност. Особено на фона на това, че много пъти е трудно да се разбере какво е казано и малкото което си прочел. Примерно ето това:

преди 7 минути, insec написа:

много набързо преинтерпретираш една набързо написана статия.

Иде реч за някакъв картел, който даже глобявал производителите - сиреч едни мутри, с едни бухалки, такива могат да те фалират не, ами и жив дали ще останеш е под въпрос.

Ето ти го следователно дословно, това което ти набързо си прочел и си пропуснал да забележиш, че и аз се зачудих, дали да го тълкувам както си го изтълкувал ти, но все пак, се позовах на това какво точно е казано а то е:

преди 3 часа, gringos написа:

Представителите на картела дори провеждат многобройни тестове на лампите, произведени от неговите участници. Ако лампата случайно не изгори след предписаните 1000 часа, то тогава на нейния производител се налага глоба.

В прав текст се казва, че се контролират само участниците в картела. А фалират останалите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 30 минути, gringos написа:

Боклуци са дрехите. Не можеш да си намериш едни добри дънки (особено като тия от времето на соца, когато нямало било дънки). Памучни дрехи да си намеря винаги е проблем.

Ще платиш ли $100+ за сини гащи? Няма да си говорим за подобни с цени от 1000 и нагоре

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, gringos написа:

В прав текст се казва, че се контролират само участниците в картела. А фалират останалите.

Аха и тия останалите са с по- качествена продукция. Тя, че логиката, ма да ти кажа коя ти е силната страна - мързела.

https://chr.bg/istorii/tehno/planiranoto-ostaryavane-kartelat-kojto-sazdade-edna-ot-naj-podmolnite-targovski-praktiki/

Цитат

С цел да стабилизира пазара и да осигури надеждна дългосрочни печалби, на Бъдни вечер 1924 г. ръководителят на фирмата Вилхелм Майнхард , събра най-големите световни производители на крушки – включително Philips от Холандия, британските Associated Electrical Industries, френската Compagnie des Lampes, China Edison от Китай, Tokyo Electric от Япония и бразилските и мексиканските дъщерни дружества на General Electric, за да сформират картел, който става известен като Картелът на Феб.

Кои са тия "останали", дето хем били по- качествени, хем фалирали ...... освен разни малки фирмички, които и историята не помни. Апропо, оказва се, че и въпросния картел без малко да фалира сам, но се случила ВСВ. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 минути, insec написа:
  • 1909 – първи успешен модел на електрически тостер

...

И това е само някаква малка част от историята на тази компания. Таааа, как мислиш - дали компанията основана от Едисън е била някаква шанаджийска фабричка с нискокачествено производство?!

Нали нямаш нищо против, че малката част я направих още по-малка и я сведох само до първообраза на чушкопека? Т.е. аз Едисън не го познавам достатъчно. Нито Исак Нютон. Разправят се някакви легенди, колко били умни тия, както и други. Но дали е възможно да съществуват чак такива нехора? Защо по останалия свят не се случва да се раждат? Заслугите бъди сигурен за техния успех, са на много други хора - по целия свят.

Даже и Дарвин, да ти кажа ако не знаеш, е написал гениалния си труд, който извършил революция и е верен до ден днешен, въпреки разни твърдения - та даже и неговото учение е било вече узряло поради развитие на предшестващата го наука. Ако Дарвин не се е бил родил, други хора, щяха да напишат почти същото. И даже има негови съвременници, които са го написали по едно и също време. Но да - били са на правилната география. Дали правилната география е възможно обаче да бъде велика, ако я нямаше останалата география - която май подава много ресурси на черноработниците на умствения и неумствения труд?

преди 7 минути, insec написа:

Кои са тия "останали", дето хем били по- качествени, хем фалирали ...... освен разни малки фирмички, които и историята не помни. Апропо, оказва се, че и въпросния картел без малко да фалира сам, но се случила ВСВ. 

Ти предполагаш че светът е малък. В цял свят - Холандия, Англия, Франция, Япония Китай - други няма. И тва ти е свободния пазар предполагам? Може ли да попитам защо смяташ, че няколко фирми, па били те и най-великите си нямат конкуренция? Това ли е логиката на свободния пазар? А защо трябва да налагат монопол (който по същество е шапка, която им е сложил Джей Пи Морган и останалите "енергетици", дето обикновено са зад кадър и е трудно да прочетеш за тях в нета)?

И питаш, кои са тия други качествени фирми - то други няма? Защо смяташ, че други няма - защото ти не ги знаеш? Светът надхвърля многократно възможностите на всеки отделен човек, да знае. Но можеш да предположиш, че конкуренция която диша във врата на тия е имало. Но има и нещо друго. Както тия велики фирми и световно известни личности, така и многото други световно неизвестни фирми и личности са били част от един цялостен механизъм. И тоя механизъм си има своите дефекти, и тези дефекти се развиват и задълбочават. И това е което опровергава в най-голяма степен сляпата ти вяра в такива като Едисън и Джей Пи Морган.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Каква е целта на тази тема?

Ако има нещо трагично, то е с новите коли. А това:

преди 1 час, цър-вул написа:

От известно време в ЕС се умува по връщането на старите практики за поддръжка.

е вярно, но по прчина, че боклукът стана повече от нас. Затова пък едно рамо удря Специалната военна операция...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 52 минути, цър-вул написа:
преди 1 час, gringos написа:

Ще платиш ли $100+ за сини гащи? Няма да си говорим за подобни с цени от 1000 и нагоре

Ма аз платих толкова миналата година. Купих си едни Lee от памук и 20% ли беше коноп. Мислех, че си купувам дебели яки дънки (щото ги поръчах по интернет - и представи си от великото МОДИВО). Тва дето получих бяха тънки дънки - да не поверваш че има в тях и коноп. А в магазините където търсих всичко е задължително тънко. И ми го предлагат за дебел плат. А за доказателство, че е дебел ми показват други дънки с още по-тънък. Съвсем скоро ще има дънки тънки като цигарена хартия. И те ще служат за доказателство, че по-дебелите от цигарена хартия са дебели.

Относно цената от 1000 лева. Е няма да платя чак толкова. Не съм виждал такива - може и да са като едновремешните. Но трябва да ти кажа, че едно време (през соца), повечето младежи бяха платили за такива дънки - говориме за времето, когато не е имало дънки по магазините, нали така. А цената за дънки тогава като покупателна способност пак беше такава - осемдесет лева (от корекома директно бяха 66 лева - по три лева за долар на черно). Колко бяха осемдесет лева, спрямо цена на тока от 2 ст. за киловат дневна - над 800 сегашни лева.

Колко е спрямо цената за вход на басейна? Входа беше 20 стотинки. Над 50 пъти. 50Х80 = 4000 лева. Повечето младежи имаха от тия златни дънки.

Да ти кажа ли и нещо друго? Ако на днешно време живееш и работиш в България и си купуваш дънки за хиляда лева, храна за две хиляди, а останалите неща които си ги купуваш са пак от тоя калибър - значи си лорд.

А ако преди 89та си си ги купувал тия неща - значи си средностатистически българин. Тогава компютри и телефони немаше, щото немаше и на запад.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, gringos написа:

едно време (през соца)

ливайс/райфъл бяха по $9-20, ама и платът беше друг. Направо брезент...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, JKirilov написа:

Каква е целта на тази тема?

Целта на темата е, да се изясни фокусът който ни го правят. Поради каква причина става така, че производителите умишлено правят некачествени продукти. Според днешната пазарна философия/идеология, конкуренцията би трябвало да доведе до по-качествени продукти. Това не го виждаме като факт и даже има сериозни съмнения, че се случва обратното. И аз питам коя е причината - как става фокусът?

Марксисткото обяснение е, че конкуренцията налага по-ниски цени. А ниските цени изискват намаляване на вложените ресурси до крайна степен.

Но от друга страна, за да е конкурентна една стока, е нужно да е и достатъчно качествена. И конкурентните фирми, които са топ, би трябвало да са достатъчно коректни към клиентите за да може да им се има доверие. Такива обаче напълно липсват. Постоянно гледаме един и същ филм - преименуване на стари фирми/марки. Първо произвеждат качествена продукция, после я развалят.

От друга страна тука има и още една нелогичност. Когато цялото общество изразходва усилия да работи допълнително без нужда, това е като да си претовариш магарето, та да ти свърши повече работа. Изразходват се разточително и базовите природни ресурси - похабяват се. Т.е. по тоя начин, производителите не могат да забогатеят.

преди 8 минути, цър-вул написа:

ливайс/райфъл бяха по $9-20, ама и платът беше друг. Направо брезент...

За 9 не съм виждал. Имаше за 18. И най-вече за 22. Аз си купвах едни джинси за 16. Платът (на дънките) - да. Сега има ли такъв за 1000 лева?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, gringos написа:

Според днешната пазарна философия/идеология, конкуренцията би трябвало да доведе до по-качествени продукти.

Кой го казва това? Целта е повече продажби, без значение от качеството. Акционерите си искат печалбата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Гринго, не знам от коя прерия се появи и откъде си пазаруваш... Явно е от някой, смесен магазин. Тип - цън пин хо.

Винаги е имало хора, които предпочитат да платят малко повече и да си купят, нещо качествено. Без значение какво. И без значение, класова принадлежност.

Едно е да си купиш от битака - пет чифта боксерки, за десет кинта, съвсем друго е - да си купиш един чифт, за 20 кинта.

С всичко е така. Техника, дрехи, козметика, мебели и т.н.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...