Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Графитите по стените на сградите и обществения транспорт - вандализъм или изкуство?

Soviet Soldier

Графитите по стените на сградите и обществения транспорт - вандализъм или изкуство?  

16 гласували потребители

1. 1. Графитите по стените на сградите и обществения транспорт - вандализъм или изкуство?

• Вандализъм
    • Изкуство

Препоръчан отговор

Моето лично мнение е, че това е вандализъм, на който мнозинството НЕ симпатизира и трябва да бъдат взети мерки. Колко от тези вандали биха надраскали творенията си върху собствените си домове и автомобили? Аз не се сещам за такива, и това е, защото те самите осъзнават, че заниманието им е вандализъм, но го правят от келешлък и заради адреналина. 
vlak-5.jpg

38894e2043a271e074330bf25e15aedc.jpg_500

От тази безнаказана вихреща се простотия у нас се оплакват, дори и чужди ЖП компании. Чисто нова австрийска мотриса осъмна надраскана в Пловдив: 
640x.jpg?_=1611150511

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 17 минути, JKirilov написа:

Пък и ти си дал лоши примери.

Аз съм дал пример, как изглеждат 99% от графитите у нас. Наясно съм, че в редки случаи, и на правилните места, графитите могат да бъдат изкуство, но за това трябва да си има регламент. Ако си талант и реално го умееш, подаваш документи в общината, доказващи уменията ти, информиращи ги за планирания обект, върху който смяташ да твориш и чакаш удобрение. А не както сега, всеки малоумник със спрей в ръка драска където се пожелае. Това не е изкуство, грозно е, глупаво е ,и трябва да се прекрати! 
l_pdf_list_108.webp

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, цър-вул написа:

Това да не би да е минало художествен съвет?

Нямам информация, но трябва подобно нещо да е регламентирано за да е красиво и изкуство. В момента е пълна анархия и си е чист вандализъм в 99% от случаите. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, цър-вул написа:

Аз съм за криминализиране на драсканиците.

Аз също. Като ги накарат (или родителите им, в случай че лицето е непълнолетно) да си платят за чистенето или пребоядисването на обекта, който са насрали, плюс глоба, бързо ще изчезне тая "мода". 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

графитите са  капиталистическа мода на най- ниските слоеве на обществото

те дойдоха в  България заедно с клошарите 

за да не са ръжясали  нещата  тук таме хора ходят и се правят на артисти и шарят

иначе ако беше комунизъм щеше да е боядисано плътно

затова се казва   че капиталистите не могат да боядисат това което комунистите са построили 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

През 50те години на миналия век в Ню Йорк престъпността е била огромна и полицията не успявала да я контролира. Тогава на власт дошъл нов началник на полицията (няколко години по-късно същият станал кмет на Ню Йорк). Той разпоредил първо да се махнат графитите от града и да го почистят от боклуците по улиците, а града бил много мръсен. Много хора смятали, че това е загуба на време и че трябва да се захванат със същината проблема - престъпността. Той им обяснил, че когато хората видят чистотата на града и липсата на графити по сградите, те сами ще започнат да спазват повече мерки. Така и станало. Вандализма намалял, а полицията вече смогвала с престъпността в града. Това била първата стъпка в оправянето на Ню Йорк.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Banesc написа:

иначе ако беше комунизъм щеше да е боядисано плътно
затова се казва   че капиталистите не могат да боядисат това което комунистите са построили 

Чул-недоразбрал, ама на първа линия:
Комунистите са построили толкова много, че капиталистите не могат само да го боядисат, камо ли да построят толкова.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За любителите препоръчвам да видите как са се справили с това в нюйоркското метро. Само за месец денонощно почистване на цапаниците. Най им е мъка на всичките такива "автори" никой да не оцени изкуството им  Примерно:

https://diana.bg/kak-se-preboriha-s-prestapnostta-v-nyu-jork-prez-80-te-godini-ili-teoriyata-na-schupenite-prozortsi/

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, Филипов написа:

Само за месец денонощно почистване на цапаниците.

И колко е струвало това на общината/данъкоплатците?
Интересно:
http://kab-so.com/archives/3679
https://www.nationalgeographic.bg/a/sd-otsdi-v-polza-na-grafitite-v-nyu-iork

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се че е изкуство , всъщност тези писаници на послания и рисуване по стени и каквото си щеш всъщност са едно отражение на самите нас и на неизказаните и подтиснати желания и интереси на народа , така че няма защо да се оплакваме от самите нас...Всичко в държавата е строенно и градено от народа и когато народа отново желае да изрази мнението си или влечението си върху някой си обект той е в пълното си право да го направи! Графитите и рисунките по улици и обекти са важна част от народното изкуство и трябва да бъдат ценени за да могат най-добрите художници из между тях да рисуват повече.
Също така са много важна част от начина по който разбираме самото общество.Когато някой например надраска една свастика на стената ние получавме визуална информация че сред нас има твърде много напрежение и недоволство , на  което трябва да се обърне внимание.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, Soviet Soldier написа:

Аз съм дал пример, как изглеждат 99% от графитите у нас. Наясно съм, че в редки случаи, и на правилните места, графитите могат да бъдат изкуство, но за това трябва да си има регламент. Ако си талант и реално го умееш, подаваш документи в общината, доказващи уменията ти, информиращи ги за планирания обект, върху който смяташ да твориш и чакаш удобрение. А не както сега, всеки малоумник със спрей в ръка драска където се пожелае. Това не е изкуство, грозно е, глупаво е ,и трябва да се прекрати! 
l_pdf_list_108.webp

Тфа не е графити.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Milkydead написа:

Разбира се че е изкуство , всъщност тези писаници на послания и рисуване по стени и каквото си щеш всъщност са едно отражение на самите нас и на неизказаните и подтиснати желания и интереси на народа , така че няма защо да се оплакваме от самите нас...Всичко в държавата е строенно и градено от народа и когато народа отново желае да изрази мнението си или влечението си върху някой си обект той е в пълното си право да го направи! Графитите и рисунките по улици и обекти са важна част от народното изкуство и трябва да бъдат ценени за да могат най-добрите художници из между тях да рисуват повече.
Също така са много важна част от начина по който разбираме самото общество.Когато някой например надраска една свастика на стената ние получавме визуална информация че сред нас има твърде много напрежение и недоволство , на  което трябва да се обърне внимание.

Това не го прави народа, а малка група, най-често юноши с липсващо родителско внимание, и като цяло липсващ градивен смисъл в живота. Аз например в юношеските си години, след училище ходех на тренировки, излизах с момичета, четях, а да си губя времето с такива простотии, даже през ум не ми е идвало. 
Утайки, малко или много има във всяко общество, но далеч не навсякъде властите бездействат, както тази е у нас. Тук са заети да спорят, кой, колко, и откъде ще краде, а всичко останало е на произвола на съдбата. Не случайно народът е вдигнал ръце от тях, и властта е нелегитимна в момента. 
Изкуството е нещо красиво, нещо вдъхновяващо по позитивен начин. Единственото към което ме "вдъхновява" подобно "творчество" е да им счупя ръчичките, защото са направили родния ми град на нищо да не прилича. И като замажат прозорците на влака, хората даже не могат да видят на коя гара се намират, особено от вагоните с купета. Отделно на тези вагони има написани данни, и заличаването им възпрепятства работата на служителите. С дейността си тези "творци", пречат на мнозинството, и това е достатъчен повод тяхната дейност да бъде пресечена по законен начин, като в адекватна цивилизована държава. 
Това за свастиката е несериозно, защото тях в, поне 90% от случаите ги драскат хора, дето изобщо не си обясняват правилно, какво реално тя символизира. А интелигентният човек, който има богата обща култура, и е наясно, колко разнородна символика може да е вложена в свастиката, със сигурност няма да тръгне да превръща държавата си в кочина, защото обичайно той е естет, а не вандал, и има с какво далеч по-смислено да си запълни свободното време.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тези драскачи са като кучетата, едните като минат отнякъде пишкат за да си маркитат територията, другите драскат.

Конкрето на въпроса, това е абсолютна цигания.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 часа, Soviet Soldier написа:

Аз също. Като ги накарат (или родителите им, в случай че лицето е непълнолетно) да си платят за чистенето или пребоядисването на обекта, който са насрали, плюс глоба, бързо ще изчезне тая "мода". 

Ако хванат някой изобщо

Недей да забравяш че това както самият ти каза са предимно деца и юноши, които изгарят от неустоимо желание да надраскат някой влак или стена и тези действия се извършват предимно през тъмната част на деня

А и като прибавим факта че родната така наречена полиция - смачканиция колко е "кадърна и умела" и е с две леви отрязани ръце мушнати отзад - изводите сам си ги прави...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Bubbles написа:

това е абсолютна цигания.

Не бъркай понятията - по принцип няма да видиш циганин/ром да прави такова нещо.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, цър-вул написа:

Не бъркай понятията - по принцип няма да видиш циганин/ром да прави такова нещо.

Искаш да кажеш, че това е красиво ли?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Стоимен написа:

Искаш да кажеш, че това е красиво ли?

сигънту ут нашту катун ней чак толкус образовано за да измисли такава простотия

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...