Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За паметника на Съветската армия

Трябва ли да се премести паметника?  

54 гласували потребители

1. 1. Трябва ли да се премести паметника на Съветската армия?

• Да, защото това централно място позволява на политиците, които не харесвам да си правят пропагандите и се дразня
    • Не, харесва ми символиката му, тя е символ а на признателност към освободителите
    • Уж все ми е тая ама ако ме питат обяснявам, че паметници не трябва да се пипат
    • Имам позиция, но ме е страх да си я кажа, защото не се знае кой може да дойде за ново освобождение и да ми търси сметка за мнението
    • Аз съм голям идеалист и живея без да имам мнение по тази тема
      0
    • Бутай като Мавзолея!
    • Отивам на живата верига да го пазя!
    • Крия си мнението и искам само да видя резултатите

Препоръчан отговор

Напоследък се възобнови спора и ми е интересно колко от вас искате да се премести и колко от вас смятате, че мястото си му е подходящо точно там.

Слагам повече отговори в анкетата, за да е "по-така" понеже "да" и "не" е много безинтересно.

пп. Отговорите са публични, за да не може някой едно да приказва в коментарите, а пък друго да е посочил в анкетата.🤪

Sofia_um_1970,_Sowjetisches_Ehrenmal.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 960
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Паметниците ни са част от историята, премахването на който и да е паметник не я променя . Народ който не познава  историята си е обречен да я повтори.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, AAUUXX написа:

Паметниците ни са част от историята, премахването на който и да е паметник не я променя . Народ който не познава  историята си е обречен да я повтори.

А смяташ ли, че това е правилната история? Моля те и да посочиш някой из между отговорите. Например този, защото съвпада най-добре с мнението ти.

• Уж все ми е тая ама ако ме питат обяснявам, че паметници не трябва да се пипат
Целта е преброяване на нагласите все пак.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Гражданин написа:

А смяташ ли, че това е правилната история?

Историята е таква каквато е, няма правилна или не, историята е поредица от събития които са се случили и не можеш да ги промениш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, AAUUXX написа:

Историята е таква каквато е, няма правилна или не, историята е поредица от събития които са се случили и не можеш да ги промениш.

Да, определени неща влизат в историята, за да се учат поколенията на тях. На какво според теб учи този паметник?

И няма ли да оставиш отговор в анкетата и защо?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Гражданин написа:

На какво според теб учи този паметник?

Надписа на паметника гласи „На Съветската армия освободителка - от признателния български народ".

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, AAUUXX написа:

Надписа на паметника гласи „На Съветската армия освободителка - от признателния български народ".

А съгласен ли си с този надпис?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, AAUUXX написа:

Ти против ли си ?

Аз те питам, не ти мен. Не е учитво да отговаряш на въпроса с въпрос и няма да ти отговоря докато ти не ми отговориш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Подкрепям мнението на @AAUUXX. Не мисля, че е правилно да се махат паметници (още повече, че нещата звучат като ода са под влияние на развоя на събитията от последната година, което за мен е грешно). Като гледам, при немците има много от онуй време, пък не съм чел някъде да са тръгнали да ги махат.

Въобще начинанието ми напомня за цитат от една небезизнестна книга:

Цитат

Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Петър Ангелов написа:

Подкрепям мнението на @AAUUXX. Не мисля, че е правилно да се махат паметници (още повече, че нещата звучат като ода са под влияние на развоя на събитията от последната година, което за мен е грешно). Като гледам, при немците има много от онуй време, пък не съм чел някъде да са тръгнали да ги махат.

Въобще начинанието ми напомня за цитат от една небезизнестна книга:

А съгласен ли чи, че паметника отразява историческата истина?

Този цитат, който даде "Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото." е много хубав. Тоест ти искаш този, който е създал паметника да владее и бъдещето ти, така ли?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Гражданин написа:

А съгласен ли чи, че паметника отразява историческата истина?

Този цитат, който даде "Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото." е много хубав. Тоест ти искаш този, който е създал паметника да владее и бъдещето ти, така ли?

Очаквам настоящите управляващи да не се опитват да променят миналото (дали поради текущите събития или по други причини). И да - отразява историческа истина.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, Петър Ангелов написа:

Очаквам настоящите управляващи да не се опитват да променят миналото (дали поради текущите събития или по други причини). И да - отразява историческа истина.

Тоест ти отричаш официалната история и това което историците пишат а именно, че Царство България е било окупирано 1944-та година и това, че България е принудена да изхранва 200 000 души от Червената армия, разквартирувани в страната до подписването на Парижкия мирен договор от 1947 г. Те са били тук, защото сме били много гостоприемни, а те са дошли тук с мир, само за да ни покажат как трябва да живеем в комунистически режим изцяло подчинен на волята на Кремъл и заради това трябва да сме им вечно признателни според надписа?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Армията, на която е този паметник, не е убила нито един българин и не е разрушила нито една сграда. На ул. Козяк обаче има един паметник на летците избили над 3000 ЦИВИЛНИ българи и разрушили безброй сгради в София, Враца и други български градове. Ако ще се бутат паметници по-логично е да се почне от втория, нали?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А после не бил някой си гейпросащесср трололинка, бил много качествен цял човек, не полу като мен. Пък виж колко странно политкоректна на трансфлуид соросоизма тема удобна на сащ/есср, се е пръкнала.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, Гражданин написа:

Тоест ти отричаш официалната история и това което историците пишат а именно, че Царство България е било окупирано 1944-та година и това, че България е принудена да изхранва 200 000 души от Червената армия, разквартирувани в страната до подписването на Парижкия мирен договор от 1947 г. Те са били тук, защото сме били много гостоприемни, а те са дошли тук с мир, само за да ни покажат как трябва да живеем в комунистически режим изцяло подчинен на волята на Кремъл и заради това трябва да сме им вечно признателни според надписа?

Това му се вика опит за изкривяване на моето мнение. Ама няма да ти се получи. Паметника за мен е символ на благодарност за освобождението на България. Какво се е случило после и дали е правилно или не, не мисля че има отношение към паметника.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, Sliderum2 написа:

А после не бил някой си гейпросащесср трололинка, бил много качествен цял човек, не полу като мен. Пък виж колко странно политкоректна на трансфлуид соросоизма тема удобна на сащ/есср, се е пръкнала.

HX2W9rg.jpg

преди 4 минути, Петър Ангелов написа:

Това му се вика опит за изкривяване на моето мнение. Ама няма да ти се получи. Паметника за мен е символ на благодарност за освобождението на България. Какво се е случило после и дали е правилно или не, не мисля че има отношение към паметника.

А може ли да кажеш от какво са ни освободили? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

мнението ми е че трябва да се махнат всички паметници

ама само на съветската армия да се махне а  американските  паметници да си стоят   

не е справедливо

и е двоен аршин .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 21 минути, Гражданин написа:

От Нацистка Германия.

Цитат

символизира уважението към приноса на Червената армия в победата на Съюзниците над Нацистка Германия през Втората световна война

Цитат

След като България обявява война на Германия на 8 септември 1944 г., на 9 септември германски части преминават през граничния участък „Връшка чука“ и на 11 септември, след тричасово сражение, те завземат град Кула. Впоследствие около 160 съветски войници и офицери, загиват в боевете при Кула, срещу контраофанзивата на германски войски, базирани на територията на Югославия. Загиналите са погребани в района на градското гробище на Видин в поддържано военно гробище, което е единственото съветско военно гробище в България, за разлика от други гробни места на съветски военни, загинали при инциденти на територията на страната.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А ти не знаеш ли?!

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мястото му е в музея на соца ! Няма как да има паметник за несъществуващи неща!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...