Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Руската пропаганда в България и останалия свят

Featured Replies

преди 8 минути, maxthon написа:

За Forbes няма нужда от такива технологии.

Чудесно! Няма ли да споделиш този икономически подем, който четеш във Forbes. След като не вярваш на руснаците, дай да видим във Forbes какво казват.

• Отговори 6k
  • Прегледи 224,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Плащат ли ви да пускате пропаганда в тоя сайт ? Няма начин човек да има добро психично здраве и да плещи проганда наляво и дясно с цел да навреди на врага ...

• Ако наистина не ви плащат идете на психиатър , явно имате някакво разстройство

• Flashback
    Flashback

Не, не сме наясно! Къде са нашите санкции срещу Чичо Сам, който нападна Иран?! И що за глупендер трябва да си да се радваш като пълен кретен, че Чичо Сам ти взривил тръбопровода "Северен поток", в рез

Публикувани изображения

преди 57 минути, parmobil написа:

Оптимизм бизнеса в России рухнул - https://lenta.ru/news/2026/01/29/optimizm/

Вероятно ще ползвате VPN, за да го прочетете. Ако въобще се постараете да го прочетете!!!

Но чакам @ivottoshev, @communismatic, @Flashback, @Proshark и т.н. да го прочетат и да ми кажат къде бъркам в мнението си за руската икономика. Забравих @maxthon.

На мен ми дава това:

image.png.0372ac0b3b803b635c850bbae241fa46.png

преди 2 минути, ivottoshev написа:

На мен ми дава това:

image.png.0372ac0b3b803b635c850bbae241fa46.png

Нали затова написах, че може да се наложи да позвате VPN за ПРАВИЛЕН руски сайт. Вече искрено се притеснявам, че дислексията е заразна.

преди 19 минути, parmobil написа:

Нали затова написах, че може да се наложи да позвате VPN за ПРАВИЛЕН руски сайт. Вече искрено се притеснявам, че дислексията е заразна.

Що бре, нали ние не сме като комунетата от преди 10-ти, да налагаме цензура на НЕПРАВИЛНИ медии?

Ти нарочно си дал линк към някакъв хакерски сайт щото искаш да ни прееВеш :)

преди 6 минути, ivottoshev написа:

Що бре, нали ние не сме като комунетата от преди 10-ти, да налагаме цензура на НЕПРАВИЛНИ медии?

Ти нарочно си дал линк към някакъв хакерски сайт щото искаш да ни прееВеш :)

Това е хакерски сайт? Напротив, следва и пропагандира правилната руска позиция. 

преди 9 минути, parmobil написа:

Това е хакерски сайт? Напротив, следва и пропагандира правилната руска позиция. 

Ми не знам. На мен ми излезе някакво предупреждение за хакери. Виж картинката в предишните ми постове.

Помниш ли на Лоботомиро20 как му бяха хакнали профила тея негодници от Атлантически съвет и после горкичкият трябваше да ни обяснява как думите от негови постове не били негови. Не искам и мен да ме сполети същата участ.

преди 7 часа, БаалБек написа:

Какво ти говори генетиката?

Мен питаш след като ти твърдиш нещо по този въпрос? Интересно...

преди 7 часа, БаалБек написа:

Страх ли те хвана да напишеш?

Много е интересно, как мен ме е "страх", при положение, че ти бягаш по темата. Кажи, що до преди няколко месеца твърдеше, че езика и писмеността ни са "български", а сега твърдиш нещо съвсем различно? Ти болна ли си?

преди 5 часа, parmobil написа:

Казах ти кой и какво е публикувал по този повод.

Ти казваш на мен? Човека, дето няма никакво понятие по темата? Да ти постна глупостите от преди няколко месеца? Където пак избЕга като на*ран за пореден път. Иначе, той ми казвал на мен. Забавно...

Ти ми се позоваваш на Теофан Изповедник?!? Верно? Неговото е по-верно от изследванията? Верно, че си от руската школа, ама ... едното е наука, а другото е една жена ми каза на пазара.

Много е забавно, да чета малоумните постове на човек, дето през живота си не е отварял книга. Хрониките на Теофан били "една жена ми каза на пазара". Интересно, как цялата световна историческа гилдия се уповава на него, ама някакъв психичноболен тип нарича писанията му "една жена ми каза на пазара". Казвам ти сериозно, иди се скрий някъде. Направо се метни от някой мост. Баси неадекватните в тоя форум...

И отново - тази тема не е за това.

Така е, да. То и в която и тема, да пишем по темата, все ще избягаш. 

преди 1 час, parmobil написа:

Ако въобще се постараете да го прочетете!

Всички ти следим постовете, бъди сигурен. Човека, дето твърдеше, че нямало яйца по 90 рубли. Помним, помним...

преди 52 минути, parmobil написа:

Чудесно! Няма ли да споделиш този икономически подем, който четеш във Forbes.

Е колко да е чудесен през призмата на тези?

преди 16 минути, communismatic написа:

Ти казваш на мен? Човека, дето няма никакво понятие по темата? Да ти постна глупостите от преди няколко месеца? Където пак избЕга като на*ран за пореден път. Иначе, той ми казвал на мен. Забавно...

Много е забавно, да чета малоумните постове на човек, дето през живота си не е отварял книга. Хрониките на Теофан били "една жена ми каза на пазара". Интересно, как цялата световна историческа гилдия се уповава на него, ама някакъв психичноболен тип нарича писанията му "една жена ми каза на пазара". Казвам ти сериозно, иди се скрий някъде. Направо се метни от някой мост. Баси неадекватните в тоя форум...

Писанията на Теофан Изповедник са по-истински от ДНК анализ? А ако Гошо Премъдрий беше надраскал, че сме индианци? Пак ли щеше да е по-верно от ДНК-анализ?

Ам ти наистина си повярва, че снасяш някаква истина.

Е как от Forbes отиваме на Lenta.ru?

Аз никъде не отивам, а дадох линк точно оттам! Ти отиде на Forbes!!! Не си забелязал, а просто си драскаш, нали?

преди 5 минути, parmobil написа:

Не си забелязал

Кое трябва да се забележи? Че едните просто цитират другите? Е много ясно, че ще коментирам тези, които са цитирани, а не този, който цитира. Та какво правим с призмата на цитираната медия?

преди 4 минути, parmobil написа:

Писанията на Теофан Изповедник са по-истински от ДНК анализ?

Извинявай, ти какво разбираш от ДНК анализи? Нали те питах, какво са проучили въпросните анализи? Ти пак гледаше като теле? Да ти постна глупостите от преди няколко месеца? Tук доста си личи, че си навътре в нещата... Почти толкова колкото и Баалбек. 😆
1.jpg

А ако Гошо Премъдрий беше надраскал, че сме индианци?

Ми ако е на твоят акъл, може и да пише така...

Ам ти наистина си повярва, че снасяш някаква истина.

Е, ти със сигурност разбираш повече от мен, вижда се в снимката. Усещам, че пак ще спреш рязко, да пишеш... 😆

Кое трябва да се забележи? Че едните просто цитират другите? Е много ясно, че ще коментирам тези, които са цитирани, а не този, който цитира. Та какво правим с призмата на цитираната медия?

Аз цитирам lenta.ru

Тя неправилна медия ли е? 

преди 12 минути, communismatic написа:

Извинявай, ти какво разбираш от ДНК анализи? Нали те питах, какво са проучили въпросните анализи? Ти пак гледаше като теле? Да ти постна глупостите от преди няколко месеца? Tук доста си личи, че си навътре в нещата... Почти толкова колкото и Баалбек. 😆
1.jpg

Ми ако е на твоят акъл, може и да пише така...

Е, ти със сигурност разбираш повече от мен, вижда се в снимката. Усещам, че пак ще спреш рязко, да пишеш... 😆

Така и не разбрах в какво ме изобличи? А ти?

Аз цитирам lenta.ru

Ти не цитираш лента.ру, а пускаш линк към статия на сайта им, която се оказва препечатка от друго място. Та как е призмата на друтото място?

преди 4 минути, parmobil написа:

Така и не разбрах в какво ме изобличи? А ти?

Е, то ти има ли нещо, което някога да си разбрал. Карай, следващият път.

преди 9 минути, communismatic написа:

Е, то ти има ли нещо, което някога да си разбрал. Карай, следващият път.

Когато пак няма да си разбрал за какво си говорят Мишустин и Чемезов ли, запалянко?

току-що, parmobil написа:

Когато пак няма да си разбрал за какво си говорят Мишустин и Чемезов ли, запалянко?

Да не си говорят за яйцата по 90 рубли? Ония дето ги нямало?

Между другото, кво стана с ДНК изследванията? Нека да проследим постовете на Умния Костовист а.к.а. @parmobil преди повече от година. Помним, че и тогава беше доста наясно с нещата... Както се вижда от един километър, човека не е прочел и една книга през живота си.

Редовният му номер е да поства всякакви тъпотии, дето грам не разбира и когато му зададеш някакъв неудобен въпрос... той просто бяга. Иначе и сега е много наясно с нещата, Теофан Изповедник бил някакъв изчаткал тип. Странно, що световната историческа гилдия се уповава именно на неговите хроники. Трябва вече да си сверяват часовниците с Умния Костовист.

@БаалБек? Умнице? Що пак избЕга от темата? 😆

преди 4 минути, communismatic написа:

Между другото, кво стана с ДНК изследванията? Нека да проследим постовете на Умния Костовист а.к.а. @parmobil преди повече от година. Помним, че и тогава беше доста наясно с нещата... Както се вижда от един километър, човека не е прочел и една книга през живота си.

Редовният му номер е да поства всякакви тъпотии, дето грам не разбира и когато му зададеш някакъв неудобен въпрос... той просто бяга. Иначе и сега е много наясно с нещата, Теофан Изповедник бил някакъв изчаткал тип. Странно, що световната историческа гилдия се уповава именно на неговите хроники. Трябва вече да си сверяват часовниците с Умния Костовист.

@БаалБек? Умнице? Що пак избЕга от темата? 😆

Според теб славянските народи кога са възникнали и от къде са дошли?

Относно "склавините" съм обяснил доста подробно тук. Иначе в нито една европейска държава (от съвременните) славяните не са единственият етносъставен елемент. Това по повод дебилните тези на Умния Костовист за "русите" хора, но... както вече написах, човека не е прочел и една книга през живота си. В Руската империя например (Беларус, Русия, Украйна) славяните се омешват с варягите/викингите/белите бради.

на 28.08.2025 г. в 19:42, communismatic написа:

Само да дообясня за славяните и произходът ни... Поне малко от малко, да се пораздвижи темата.
Основната теза на автохтонистите е, че славяни не е имало, общо-взето това са тракийски племена (тезата е на Спароток), които са ги наричали "склавини" (понеже във византийските автори, те присъстват с подобно название). Първото и най-важното нещо, което може да се каже със сигурност е, че славяните и траките нямат нищо общо по между си. Славяните са един изключително буен и варварски народ, те са обитавали основно блатата и реките. Разликата с тракийците е, че вторите са разполагали с много по-организирано селищно устройство. Не случайно антите (източните славяни) са описани в едновремешните хроники (Йорданес например) като народ, който живее на землянки и обитава земите около Днепър и Днестър. Траките са известни преди всичко със своята блестяща култура, докато славяните практикувайки трупоизгаряне нямат нищо кой знае колко "бляскаво" завещание от ония години... тук-там някои грънци, кости и т.н. Това е и причината болшинството от хората у нас, да смятат, че нямало никакви доказателства за славяни на наша територия. Нищо не било завещано и т.н. Траките изпитват култ към Дионис, а славяните... към кой ли не, те просто са политеистичен народ. Общо-взето славяните нямат нищо общо с траките, те са живеели адски примитивно.
Второто, което може да се каже е, че на автохтонната теория за нашият произход не издържат едновремешните хронисти, просто защото и Никифор, и Теофан са категорични, че през 7 век синовете на Кубрат се разпръскват заради набезите от хазарите и Аспарух/Есперелих идва на наша територия от север. Между другото, след това има и прабългарско присъствие по македонските територии. За жалост обаче какво се случва с Кубер (понеже се спекулира с него и хората му), не е ясно, понеже съществуват разночетения през годините. Т.е. няма как прабългарите да са били тук преди 7 век, очевидно е, че техните земи са били на север от Дунав. Иначе... ако се уповаваме точно на едновремешните хронисти, то там се говори основно за славяни. Като във византийските автори са "склавини", в латинските са "склаворум", а самите те са се наричали "словяне" (справка "За буквите" на Черноризец Храбър). Теофан дори пише, че Аспарух се съюзява със "седемте славянски племена" (или по-точно "сред склавиньой има племе, което е от "седем рода"). Всъщност, първите сведения за прабългари са от латинският сборник "Анонимен римски хронограф" от 354 г. където се споменава „Ziezi ex quo vulgares" или "Зиези... от когото са българите". Но дори и тези сведения будят ожесточени дебати, дали са особено автентични, понеже подобен цитат е запазен и в преписи от 9-ти век. Произхода на прабългарите също е адски спорен. Най-властващата теза в миналото е била тюркската заради титлите. Например "ичиргу", всъщност може да се интерпретира като "ичурду" (управител на вътрешната област). Но това са само титли. В съвременният български език има страшно много думи, които са с чужд произход. Ако вземем военните термини например няма как да установим, че езика ни е славянски. Но той си е... Т.е. това не е достатъчно да се тълкува като доказателство.
Третото... ДНК анализите били сочили, че ние сме българи и винаги сме били такива... ДНК анализите няма как да определят етническата идентичност на един човек. Ти може да си с балтийска популация, а в същото време да се смяташ за хърватин. Освен това, голяма част от тия анализи се правят от хора, които хал-хабер си нямат от история и археология. Няма как да установиш ДНК-то на едновремешното ни население, при положение, че по време на миграциите е ставало доста голямо смесване. Общо-взето... когато влезе една чужда армия на наша територия, знаем какви хубави работи върши.
Четвърто... Имената. Имената на селищата, на реките и прочее у нас са си основно славянски. Например Алмус е Лом, Марица е Марис, Ятрус е Янтра, Асамус е Осъм, Дуросторум е Дръстър, Плъвдив е Пловдив. Т.е. по време на създаването на българската държава през 7 век, тук е имало едно местно население, което е запазило или поне е предало названията на градовете, реките и прочее на новите заселници.
Пето... Другата простотия... Славяните са някакви примати, а прабългарите са тия, които са голямата работа. Ми къде им е писмеността на прабългарите, като са голямата работа? Руните ли? Руните не са писменост, а знаци. Чрез руни ти не можеш да напишеш поема, например. Може да изобразиш ловец, дето стреля с лък, примерно. Докато славяните си имат своя писменост. Езика, на който Кирил и Методий създават глаголическата азбука е най-вероятно говорен в околностите на Солун. Да, България опазва делото на светите братя, понеже Моравската мисия им търпи крах. И го доразвива чрез кирилицата, който абсолютно доказано е базиран на гръцкото унциално писмо и глаголицата. Защо пиша всичко това? Ами защото е пределно ясно, че понеже всичко живо там е владеело гръцката азбука и е било много лесно, да научат още 4-5 букви, отколкото да се прави нова графична система.

Това е общо-взето... :) 

преди 17 минути, communismatic написа:

Относно "склавините" съм обяснил доста подробно тук. Иначе в нито една европейска държава (от съвременните) славяните не са единственият етносъставен елемент. Това по повод дебилните тези на Умния Костовист за "русите" хора, но... както вече написах, човека не е прочел и една книга през живота си. В Руската империя например (Беларус, Русия, Украйна) славяните се омешват с варягите/викингите/белите бради.

Лошото е че враговете на България са заличили и преиначили през годините истината за българите. Щом толкова много обръщат внимание и се занимават е един "малък" народ, значи има нещо друго.

Но засега успяват да ни объркат, но истината накрая ще излезе наяве. 

Ето и друга интерпретация:

НАЙ-СТАРАТА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА Е ТАЗИ НА БЪЛГАРИТЕ-ГЕТИ

Коя е тая "истина", която някой я е заличил? Това са абсурди. Ние никога не сме били никакъв кой знае какъв фактор, че някой да иска, да ни заличава. Специално за произхода на прабългарите и изобщо нашият произход, всичко си е ясно, до толкова до колкото науката го позволява. Сега наистина са доста модерни ДНК анализите, та затова и такива болни твари като тия по-горе постоянно балалайкат по темата, пак да повторя - хора, дето не са прочели и една книга през живота си. Тоя даже няма идея какво е "хаплогрупа" (нарочно го питах, понеже ми беше пределно ясно, че няма понятие по темата), тръгнал, да ми коментира ДНК анализи. А за обяснения, че хрониките на Теофан Изповедник били "една жена ми каза на пазара" направо рева от смях. Това само демонстрира нагледно, как един изключително НИСКОинтелигентен човек, може да коментира някаква тема, която грам не разбира. Освен това ДНК анализите са изключително съмнителни, понеже абсолютно всички нямат нищо общо с предходните - баски, етруски, лангобарди, готи... В Украйна доказаха, че са с 80% арийски гени, между другото. Освен това, има и такива, които всъщност доказват, че сме славяни. Само дето тия изследвания естествено не се коментират грам, просто защото не им отърва истината.

Цитат

Българите, румънците и хърватите имат най-голям процент славянски гени на Балканите – около 50 - 60%, докато гърците са с най-малък процент наличие на славянски гени – от 4 до 20%, според научно изследване на ДНК от България, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Албания и Гърция. Според изследване на генетичната история на Балканите през различни епохи, осъществено съвместно от учени от Сърбия, Испания и САЩ, около 50 - 60% от гените на българи, румънци и хървати са със славянски произход. В посока Гърция процентът пада до 4 на сто във вътрешността на страната и 20 на сто по островите. Чрез анализа на древно ДНК от повече от 30 локации, изследването отразява генетичните промени в популацията и миграцията на Балканите в продължение на две хилядолетия, пише в изследването.

Относно "древният" ни произход. Първите сигурни сведения за българи, както съм писал и по-горе са в "Анонимен римски хронограф" от 4 век. Никъде няма никакви сигурни доказателства за някакви по-ранни сведения. Между другото, въпросните хроники в днешно време също се преиначават, понеже ставало дума не за Зизаис, който със сарматите е съюзник на Констанций (именно по времето, когато са писани хрониките), а за някакви сведения, че всъщност синовете на Ной (от Библията) били българи. Това малко ми напомня на тезата на Спароток, че българите произвеждали водопроводни тръби за Римската империя. Изобщо... само мега невменяеми хора биха вярвали на подобни смехотворни тези. Тренев доколкото помня даже беше твърдял, че и Исус Христос бил с български корени. Ти да видиш.
Всъщност славянската теория за нашият произход няма нищо общо с комунизма и прочее, тя е върлувала особено активно още преди Освобождението. Справка - "История Славянобългарска" на Паисий Хилендарски, който в интерес на истината е повлиян от тезите на Мавро Орбини. Само да вметна, че Умния Костовист твърдеше, че славяните били измислени от Петър и Екатерина Велики. После естествено рязко изчезна от темата и спря, да отговаря... след като го подпитвах за едновремешните хронисти.
А, да... и кирилицата не е българска. Тя е абсолютно копи-пейст на гръцкият алфавит. Имаше някакъв умнокрасив тук (вероятно някой акаунт на тираджията), дето твърдеше, че в пещерата на Магурата имало български букви от преди 5000 години. Първо, там няма букви, а има руни. Руните не са букви, а знаци. И второ... как пък се реши, че тия знаци са точно български? Или всъщност май колкото там да си навържем малоумната теза.

Когато няма заглавия във френската преса, си измисляме и фабрикуваме такива : 

Как беше... Колкото е по нагла лъжата, толкова повече хора ще повярват в нея..... 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.