Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дискусия - Предложението за промяна на датата на националния празник на България от 3ти Март на 24ти Май

Одобрявате ли предложението за промяна на националния празник на България от 3ти Март на 24ти Май? 49 гласували потребители

1. 1. Одобрявате ли предложението за промяна на националния празник на България от 3ти Март на 24ти Май?

• Да
      14%
      7
    • Одобрявам промяната но не и новата предложена дата
      18%
      9
    • Не
      67%
      33

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

• Автор
преди 20 минути, Гражданин написа:

Не съм казал, че нямат. Ти чете ли изобщо какво ти писах?

Твоята логика е че преди е било по-добре понеже тогава хората поне са знаели, че не са свободни, а сега при целия напредък на обществото (за което ти дадох и примери, които прескочи), ти твърдиш че е зле щото все пак не може да си свалиш гащите, да си ги вържеш на главата и да търчиш гол по улиците...

Кога бре, къде казах че преди е било по-добре?
Просто направих сравнение.

И извинявай но някакъв съветник там подал оставка и какво?
Тагарев го съсипаха от критики, да е мръднал? Някой да е взел отношение?
Щели да вземат коли... Верно ли?
Чии коли? Ако е нечие/я синче/щерка дали ще му/й я вземат?
завишиха леко назанията колкото да хвърлят пясък в очите на обществото, това е, свинки като оня дето затри двете момичета на Черни връх ще си карат безпрепятствено, защото полицията е безсилна, понеже ако полицая го спре тоя синковец и му вземе каруцата, татенцето ще задейства влиянието си и полицая не само ще остане безработен а ще го осъдят за превишаване на правата му., да неговорим колко от тия играят заедно с полицейските началници.
Така че мой нищо не сте направили, само ви хвърлиха прах в очите.
Или греша, че онзи ден в центъра на софия един пияница е убил с каруцата си 15 годишно момче. И какво казаха по телевизията дали си чул? Щели да му дадът между 10 и 20 години затвор, тоест я му дадът 15 я не, прибави и смекчаващите обстоятелства от споразумението със съда и други фактори, евентуалното добро поведение и след максимум 10 е вънка, дколкото разбрах е на 37, значи като излезе ще е на 47 и ще има достатъчно време да претрепе още някого, а онова хлапе ще гние в земята навеки.
Адмирации!

• Отговори 557
  • Прегледи 28k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• И какво се опитваш да кажеш с тази пробита опорка, че османското владичество е свършило в началото на 18-и век ли? Ами не, не е свършило, просто том четвърти на енциклопедията обхваща този период, а в

• Нарича се цар Освободител защото е освободил руските селяни от крепостничеството а не защото е освободил България.

• Да си чувала или чела, че по това време се водеше т.н. Кръгла маса? Че на практика всичко се договаряше там? Защо всички тези "творения" с прословутия Указ 256 се появиха чак след смъртта на

Публикувани изображения

преди 48 минути, MZ/X написа:

Пак да си препотвърдя подкрепата за 24-май - стойността на събитието свързано с тази дата с годините напред ще расте.
Докато 3 март - стойността на събитието свързано с тази дата определено ще намалява до залез.

Представете си ... Марс - 200 години напред в бъдещето, или пък в облаците на Венера и колонии с български квартали там.
И празник на Земята, Марс,  Венера, мулти-планетен, национален и над-национален, непреходен -
на приноса на българите към света и човечеството - писменост в плането-инвариантен празник.
А другият вариант - да празнуват все още 3-март и Шипка - варваризъм за недорасли и то все още ако има държави.

преди 1 час, Bubbles написа:

Кога бре, къде казах че преди е било по-добре?
Просто направих сравнение.

И извинявай но някакъв съветник там подал оставка и какво?
Тагарев го съсипаха от критики, да е мръднал? Някой да е взел отношение?
завишиха леко назанията колкото да хвърлят пясък в очите на обществото, това е, свинки като оня дето затри двете момичета на Черни връх ще си карат безпрепятствено, защото полицията е безсилна, понеже ако полицая го спре тоя синковец и му вземе каруцата, татенцето ще задейства влиянието си и полицая не само ще остане безработен а ще го осъдят за превишаване на правата му., да неговорим колко от тия играят заедно с полицейските началници.
Така че мой нищо не сте направили, само ви хвърлиха прах в очите.
Или греша, че онзи ден в центъра на софия един пияница е убил с каруцата си 15 годишно момче. И какво казаха по телевизията дали си чул? Щели да му дадът между 10 и 20 години затвор, тоест я му дадът 15 я не, прибави и смекчаващите обстоятелства от споразумението със съда и други фактори, евентуалното добро поведение и след максимум 10 е вънка, дколкото разбрах е на 37, значи като излезе ще е на 47 и ще има достатъчно време да претрепе още някого, а онова хлапе ще гние в земята навеки.
Адмирации!

Т.е. ти смяташ, че всичко това нямаше да се случва, ако системата не беше демокрация?

Щото срещу това виеш. Срещу всичките си свободи спрямо някои неща, които се случват заради самите хора, не заради системата, ти си склонен да върнеш бай тошовото време, ако от теб зависеше, щото смяташ, че тогава нямаше да има "10 и 20 години затвор, тоест я му дадът 15 я не"? Не знам какво те кара да вярваш, че в НРБ наказанията са били за адмирации като статистиките от бай тошово показват друго http://postradali.com/птп-статистика/ произшествията винаги са били много тук поради манталитет и лоша пътна инфраструктура. Не виждам наказанията да стряскат някого.

И дето постоянно си от хората, които разправят как другите са овчици и ги водят за акъла, защо нямаш не те виждам тук да си против, че тъпла се саморазправи със шофьор, който не беше пиян, но пияна тълпа му се нахвърли и уби в саморазправа? Медиите отразяват повече трагедиите, в които млад човешки живот е загубен, но леко позамитат случаи, в които има саморазправа и не е толкова удобно да се изкарат на показ фактите, защото стават нелицеприятни и могат да доведат до етнически конфронтации. Това са такива случаи, в които човек да се чуди кое е добро и кое лошо да се покаже. Но в случая с 15 годишния и пияният шофьор е много по-лесно да се действа - привидно целият проблем на пътните катастрофи са само алкохола/наркотиците. Пак ще позатегнат законите и "всички" ще бъдат "доволни". Ама истината е, че няма да стане така. Много малък процент от катастрофите става от пияни и дрогирани шофьори и повече от 90% са от невнимание. Но всички се фокусират върху някакво лесно обяснение, враг който да се намери и посочи. Защото когато се каже "стана по невнимание" кой тогава е врагът? Само човека. Ама хората не могат да си обяснят как да възприемат себе си за лоши по дефолт/подразбиране, те искат да не са виновни самите те, да има някакъв враг. И затова какво повече да ги зарадва освен закони много повече срещу нещо друго, а не срещу самите тях. Затова и политиците, за да им угодят правят закони насочени към посочване на някакъв такъв враг въпреки статистиките. И накрая заради болкобезболяващо, което си пил заради зъб, който си дошъл да лекуваш в България ще ти отнемат не само кола и книжка, ми ще те възпрепятсват да се върнеш във Франция да преподаваш, а там чуят ли че си с проблеми със закона тук, сигурно си чао от ръководството на даскалото ти. Въпреки това явно си окей за по-яки наказания не там където е дявола...

И така, малко се отплеснах, но кажи ми каква по-брутална форма на управление си представяш, че да е със супер тежките и същевременно "справедливи" присъди, че да ѝ дадеш искрени адмирации? Смяташ ли, че на "синчето" нямаше да му се размине в "добрите стари времена (т.е. на НРБ, че сега според теб изглежда е станало много зле)", ако ги наруши?

преди 43 минути, Bubbles написа:

Какво ли стана с Калина , щерката на Симеон II ? 

Баси, това да не разбираш кво четеш е епидемия, бре....

"Гражданино", ти специално май и не разбираш и какво пишеш...

Осъзнаваш ли, че последния ти пост всъщност оборва тезата ти?

• Автор
преди 5 минути, Гражданин написа:

Т.е. ти смяташ, че всичко това нямаше да се случва, ако системата не беше демокрация?

Не,всичко това щеше да е коеренно различно ако народа беше свободен, ако на някого изобщо му пукаше за народа и не говоря за налагане на наказания, говоря изобщо за възпитание, за образование и изобщо за грижа за това обществото да е качествено, което означава качествена образователна система, качествена здравна система, качествена съдебна система и изпълнителна власт.
А ние какво имаме днес? Корумпирана съдебна и изпълнителна власт, здравна система която е повече опасна за пациентите отколкото полезна, образователна система която служи за пропаганда а не за образование, Гъзолици във всяко едно звено, едните наведени към Русия, другите към САЩ и всичкиите се чудят само как да угодят на голямия началник. В същото време раята е разделена по същия начин и това е видно дори тук във този форум.
Резултата е видим, Европа загива, напълнихме се негри, араби ивсякаква паплач от третия свят, чудим се как да котираме обратните вместо да ги лекуваме, бавно и полека забравяме собствените си ценности за да приемем чуждите, а тия които управляват изобщо не ги е*е за народа койт ги и е избрал.
И ти ми говориш за свобода.

преди 19 минути, Гражданин написа:

Щото срещу това виеш. Срещу всичките си свободи спрямо някои неща, които се случват заради самите хора, не заради системата, ти си склонен да върнеш бай тошовото време, ако от теб зависеше, щото смяташ, че тогава нямаше да има "10 и 20 години затвор, тоест я му дадът 15 я не"? Не знам какво те кара да вярваш, че в НРБ наказанията са били за адмирации като статистиките от бай тошово показват друго http://postradali.com/птп-статистика/ произшествията винаги са били много тук поради манталитет и лоша пътна инфраструктура. Не виждам наказанията да стряскат някого.

Какви свободи имам ве мой? Какви посочи ми?!
Да ми идват в училище всякакви психично болни да ми завират брошури и книжлета които било трябвало да преподавам на учениците си и ако случайно откажа да ме плашат че ще остана на улицата? Знаеш ли защо съм още на работа въпреки че категорично отказвам да преподавам тия простотии? Да ми трият от материала всяка година защото видиш ли било излишно това и това да се учи и да се замества с абсолютни дивотии?
Деца в 3-4(Българска система) клас едва сричат, повечето използват опцията за гласово търсене на гугъл понеже им е трудно да пишат.
Детето ми да се чувства зле а доктора да запише час за след две седмици а ако взема да ида въпреки това да ми съблече 20 кожи?
Да крещя по площадите с още хиляди хора а ония горе да не ги е*е и да си правят каквото им е кеф?

Това ли е свобода?
Дай пример моля ти се!

преди 37 минути, Гражданин написа:

И дето постоянно си от хората, които разправят как другите са овчици и ги водят за акъла, защо нямаш не те виждам тук да си против, че тъпла се саморазправи със шофьор, който не беше пиян, но пияна тълпа му се нахвърли и уби в саморазправа?

Това го чувам от теб, дай нещо линк, така не мога да взема отношение.
А овци(Умишелно с И) защото не мислите а само подскачате и сочите с пръст.

преди 39 минути, Гражданин написа:

И така, малко се отплеснах, но кажи ми каква по-брутална форма на управление си представяш, че да е със супер тежките и същевременно "справедливи" присъди, че да ѝ дадеш искрени адмирации? Смяташ ли, че на "синчето" нямаше да му се размине в "добрите стари времена (т.е. на НРБ, че сега според теб изглежда е станало много зле)", ако ги наруши?

Защо по-брутална?
Толкова ли е трудно да има нормално работещи институции, да се въведе система на пряка демокрация чрез която хората да вземат участие във вземането на важни решения а не те да се вземат от една шепа хора чийто причини за гласуване са неясни и в същото време да има закони които да гарантират ред и дисциплина, образователната програма да не се манипулира според възгледите на управляващите да бъде изцяло в интерес на развитието на учениците, съдебната система да е прозрачна и независима, земеделието да се развива, и най важното да се гарантира СУВЕРЕНИТЕТ от коя да е трета страна, тоест нито руснаци, нито американци нито никой да не може да си звира големия нос в работите на ЕС под какъвто и да било предлог бил той и така популярното "Партньорство"? М? Толкова ли е трудно? Явно да.

преди 12 минути, Bubbles написа:

Не,всичко това щеше да е коеренно различно ако народа беше свободен, ако на някого изобщо му пукаше за народа и не говоря за налагане на наказания, говоря изобщо за възпитание, за образование и изобщо за грижа за това обществото да е качествено, което означава качествена образователна система, качествена здравна система, качествена съдебна система и изпълнителна власт.

Не ми отговори на основния въпрос, а именно, смяташ ли, че в НРБ всичко това беше по-добре?

А ние какво имаме днес? Корумпирана съдебна и изпълнителна власт, здравна система която е повече опасна за пациентите отколкото полезна, образователна система която служи за пропаганда а не за образование, Гъзолици във всяко едно звено, едните наведени към Русия, другите към САЩ и всичкиите се чудят само как да угодят на голямия началник. В същото време раята е разделена по същия начин и това е видно дори тук във този форум.
Резултата е видим, Европа загива, напълнихме се негри, араби ивсякаква паплач от третия свят, чудим се как да котираме обратните вместо да ги лекуваме, бавно и полека забравяме собствените си ценности за да приемем чуждите, а тия които управляват изобщо не ги е*е за народа койт ги и е избрал.
И ти ми говориш за свобода.

Чудя се дали нямаш цветнокожи деца в класа, който ръководиш? Говоря ти за свобода да пътуваш, да вярваш в каквото искаш, да избираш из между хиляди стоки в хранителния магазин... за такива неща. Неща, които за много сега са даденост. Ясно е че не можеш да имаш пълна свобода. Ако си такъв анархист, който е толкова отдалечен от земята, да не беше правил семейство и щеше сега да си абсолютно свободен като ти е писнало на шапката от паплач да се изнесеш. Не Европа загива, ти я понасяш каквато вече е, насочваш излишен гняв по "режима", който в голяма степен е много по-добър от варианта, който ще получиш на други недемократични места.

Какви свободи имам ве мой? Какви посочи ми?!
Да ми идват в училище всякакви психично болни да ми завират брошури и книжлета които било трябвало да преподавам на учениците си и ако случайно откажа да ме плашат че ще остана на улицата? Знаеш ли защо съм още на работа въпреки че категорично отказвам да преподавам тия простотии? Да ми трият от материала всяка година защото видиш ли било излишно това и това да се учи и да се замества с абсолютни дивотии?
Деца в 3-4(Българска система) клас едва сричат, повечето използват опцията за гласово търсене на гугъл понеже им е трудно да пишат.
Детето ми да се чувства зле а доктора да запише час за след две седмици а ако взема да ида въпреки това да ми съблече 20 кожи?
Да крещя по площадите с още хиляди хора а ония горе да не ги е*е и да си правят каквото им е кеф?

Това ли е свобода?
Дай пример моля ти се!

Това е изключително преувеличено. Ти си учител, сигурно заплатата е свястна. Ако детето ти се разболее, толкова ли няма лекари и възможности в една от най-високо развитите държави в света? И тия джендри, какво все си ги подхванал? Какво те карат точно да учиш децата? Събираш родителска среща и сте съгасни, че това отпада от програмата и готово. Хората не са масово изтрещяли за такива глупости. Винаги остава варианта, ако тези неща са толкова непреодолими да съберете семейния съвет с жената и да планирате бягство някъде на "свобода". 

Това го чувам от теб, дай нещо линк, така не мога да взема отношение.
А овци(Умишелно с И) защото не мислите а само подскачате и сочите с пръст.

https://btvnovinite.bg/bulgaria/samorazpravata-zaradi-smartta-na-dete-djadoto-na-momcheto-s-obvinenie-za-umishleno-ubijstvo-na-shofyora.html

Защо по-брутална?
Толкова ли е трудно да има нормално работещи институции, да се въведе система на пряка демокрация чрез която хората да вземат участие във вземането на важни решения а не те да се вземат от една шепа хора чийто причини за гласуване са неясни и в същото време да има закони които да гарантират ред и дисциплина, образователната програма да не се манипулира според възгледите на управляващите да бъде изцяло в интерес на развитието на учениците, съдебната система да е прозрачна и независима, земеделието да се развива, и най важното да се гарантира СУВЕРЕНИТЕТ от коя да е трета страна, тоест нито руснаци, нито американци нито никой да не може да си звира големия нос в работите на ЕС под какъвто и да било предлог бил той и така популярното "Партньорство"? М? Толкова ли е трудно? Явно да.

Малките държави няма как да има абсолютен суверенитет, освен ако това не става по примера на СК където пасат трева от глад. Като си малък се съобразяваш. Това е. Не знам какво величие търсиш да гониш с някакъв нефункционален суверенитет в 21 век. Образователната система по идеологически предмети винаги се е манипулирала, но една държава и нейната система винаги е изградена винаги върху манипулации за простолюдието. Не всеки може да е такова ниво интелект, че да е над нещата и да му е ясно, че патриотизъм и т.н. са все неща с които го манипулират кукловодите. По-важно е в една страна да има умни хора, не промити, вярващи в някакви идеалистични неща като суверенитет и т.н.. Колкото повече умни хора, толкова по-висок стандарт. Умният човек знае, че развяването на един байряк и биенето на тъпани са някакви глупости. За дългият и щастлив живто е важен е високият стандарт, който се постига с ум и труд, не с противопоставяне срещу неща, които са си вече установени и нямат бутане. Кой си, че да бутнеш САЩ, Русия, Китай и т.н.? Съобразяваш се с даденостите и така. Използваш възможностите, партираш си с когото трябва и така. Трудно става като мозъчните ти клетки не могат да сметнат елементарни сметки във високотехнологичния 21 век какво е приоритетно и какво не е.

преди 13 часа, Гражданин написа:

Ти да не би да си мислиш, че да си свободен значи да си свалиш гащите и да ги развееш на Витошка докато търчиш гол? Много добре се знае как можеш да кривнеш и как не и сега, както и че последствия също ще трябва да има. Друг е въпросът, че те може да не се спазят заради наследствения манталитет от дълго време на комунизъм, в който на човек с униформа не си смеел да му шукнеш. Ако такъв по онова светло време нещо прегреши спрямо теб, превиши си правата и т.н., ти си нямал никакъв шанс да се оплачеш срещу него, камо ли да задействаш "държавата" срещу него, която беше собственост на големите партийни задници, които си имаха милицията за своя лична охрана и колкото по-страшна е тя и колкото по-гадно бие в мазетата, толкова по-добре беше за тях. А днес от права да се оплачеш... Ти ако искаш си го връщай онзи режим с похвали колко уредено било тогава щот се знаело "кривнеш ли лошо". Лошо ама ако не си от привилегированата каста. Ма ся сигурно ще измислиш оправдание де, ще кажеш "кажи кога тия дето са на власт не са били с привилегии над останалите". Майстор си на извъртането на нещата да изкараш демокрацията гадна и да я охулиш. После ще кажеш "не ме разбирай погрешно, за много неща съм "ЗА"...", този разговор 300 пъти е воден.

Ми кък,  редовно ходите голи на Витошка.  Особено на вашите манифестация. На вашите соросоидната манифестация правите и други работи. Освен, че ходите чисто голи. Правите и сексуални работи насред улицата и пред погледа на децата.

Предложението за 24-ти май е точно толкова малоумно и унизително за нас като нация, колкото и моментното положение - 3-ти март. За 3-ти март е ясно. Някаква дата, на която се подписва някаква хартия между две суверенни държави, без българско участие и без да носи никаква полза на нас българите. Пълен срам. Но нека погледнем 24-ти май. Римската империя, кой знае защо наречена Византия у нас, решила да възложи на двама свои административни служители да създадат азбука за моравците. Седнали хората, писали, брисали, създали азбуката и отишли в Моравия, за да я налагат. Десетки години по-късно техни ученици дошли у нас и като видели пълната несъстоятелност на тяхното творение създали нова азбука. Българският княз бил достатъчно далновиден да наложи употребата на същата. Стотици години по-късно тази азбука е донесена в Русия, където пък е доразвита от тамошните църковни дейци. Защото не е добре да се лъжем, че това, което кирилицата е била през 13 век е същото, което ползваме при възстановяването на българската държава през 19-ти.

Ние имаме една единствена дата в новата ни история, която заслужава да бъде национален празник. Една дата, на която българи осъществяват нещо, което е замислено, реализирано и защитено на бойното поле единствено и само от българи. И това е 06.09. - Съединението. Всичко останало е слугинаж под една или друга форма и продължаващо унижение на българската нация.

/проф. д-р Петко Петков е заместник-ректор по учебна дейност и акредитация на Великотърновския университет „Кирил и Методий“, преподавател е в Катедра „Нова и най-нова история на България”/

Казвам всичко това преди тази паметна дата, защото съм историк, първо, а после патриот. Двете качества могат и да не си противоречат, но много трудно…

Национален празник ли е Трети март? | Информационен център на Министерство на oтбраната (armymedia.bg)

Въпиющо е несъответствието в празничната ни система по отношение стар – нов стил. 6 септември – Съединението на България и 22 септември – Деня на Независимостта, отбелязваме по стар, а Трети март и Априлското въстание по нов стил. Първото честване на договора, който смятаме за Освобождение, става още през 1879 г. в хода на Учредителното събрание – на 19 февруари. Във всички документи, укази на княза и първи закони за празничните дни, поне до Балканските войни, пише – възшествие на император Александър ІІ и Освобождение на България. Това обяснява защо граф Игнатиев е избрал тази дата за подписване на предварителния Санстефански договор. На 19 февруари 1855 г. Александър ІІ, наречен освободител заради премахването на крепостничеството, но и наш освободител, се качва на руския престол.
Проблемът не е в това. Важно е да се реши веднъж завинаги – държавнически, кой стил да се използва. И астрономически, и законово, би трябвало това да е новият, щом през 1916 г. сме приели Григорианския календар. Както кончината на Левски правилно почитаме на 18 февруари по нов стил – повече във Велико Търново пък по-малко в София, както отбелязваме рождението му на 18 юли, и там няма спор. Българите трудно ще приемат промените, но празничният календар трябва да се уеднакви. 
Ние не забелязваме това, защото сме свикнали с тази историческа шизофрения, но отвън изглежда неприятно и говори много зле за нас. Издава липсата на характер и държавническа воля. 
И това не е най-важният проблем. Въпросът е защо този ден се свързва с Освобождението. Без да дразня патриотичното ухо, трябва да кажа, че това, което се случва на 19 февруари 1878 г., нито е край на бойните действия, нито е окончателният край на войната. Най-неприятното е, че това е един руско-турски предварителен договор, в който българите нямат никакво участие. Първият изход от войната е точно месец по-рано – на 19 януари по стар стил (31 по нов), когато се подписва примирието в Одрин, към което има документ – публикувал съм го в сборника в чест на акад. Георги Марков. Това са основите на мира и в тях на 19/31 януари 1878 г. за пръв път се казва, че „ще бъде създадено Княжество България върху всички земи, населени с българи, но не по-малко от тези, начертани на Цариградската конференция“ през 1876 г., а това са земите на Екзархията, които са признати и от султана, и от Великите сили. 

Целият текст - линка!

преди 23 часа, инж. Велев написа:

Ето и целия пост на Дарина Григорова:

„На Трети март дума не се обелва, че Русия е Освободител на България, темата е табуирана, докато на 6 септември внезапно си спомнят, че Освободителката е била против Съединението, удобно забравяйки, че Александър III не допуска Турция да нахлуе през оголената граница, когато българските войски се прехвърлят на запад след сръбското нападение на България.

Нищо друго не спира Турция, за която Съединението на Княжество България и Източна Румелия е анексия. На 22 септември пък ще забравят, че независимостта на България е платена от Русия – тя финансово компенсира Турция вместо нас.

Напразно се стараете да „изчегъртате“ Русия от историята на България.“

Добре са те закачили на кукичката. А гледам си повлякъл и други "рибета" - @Joss Bomon , М.Николов, @AAUUXX, @Bubbles.

Само мимоходом да споменем, кой обработва професорката, а тя вас.

image.png

Кой е Фурсов? Заедно с Дугин са идеолозите и пропагандаторите на руската дезинформация по света. Ако намерят рибки и клъвнат е добре за тях.

С тяхната медия "Изборски клуб", която е насочена изключително към чуждестранна публика.

fursovdugin.png

От вас зависи дали ще се откачите!

И за последно ето още една СТАТИЯ

Какво празнуваме на 3 март?

Мнозинството национални празници са свързани с политически събития, например - датата на първата конституция, значи - легитимирането на държавността (Дания, Норвегия, Полша, Словакия, Япония). Други държави провъзгласяват най-важните си революции: Франция (1789), Гърция (1821), Унгария (1848). Италия и Турция пък честват създаването на Републиката.

България обаче не обяви за национален празник независимостта си (1908) - подобно на Черна гора или Албания, нито деня на Съединението (1885) - подобно на румънското Обединение (1918), нито Априлското въстание (1876) - подобно на Гърция. Какво всъщност празнуваме на 3 март (19 февруари по стар стил)? Един прелиминарен (предварителен) договор, в чиято отмяна всички (включително - руснаците) са сигурни. За действителен го смятат само българите...

преди 15 минути, БаалБек написа:

От вас зависи дали ще се откачите!

А ти кога ще се откачиш от соросоидалните НПО-та, които ти пращат информацията?

Всичките ти лъжи и дезинформация тук срещу Русия например кой ги пише?

• Автор
преди 19 часа, Гражданин написа:

Не ми отговори на основния въпрос, а именно, смяташ ли, че в НРБ всичко това беше по-добре?

Зависи, има неща които бяха много по-добри, други не.

Чудя се дали нямаш цветнокожи деца в класа, който ръководиш? Говоря ти за свобода да пътуваш, да вярваш в каквото искаш, да избираш из между хиляди стоки в хранителния магазин... за такива неща. Неща, които за много сега са даденост. Ясно е че не можеш да имаш пълна свобода. Ако си такъв анархист, който е толкова отдалечен от земята, да не беше правил семейство и щеше сега да си абсолютно свободен като ти е писнало на шапката от паплач да се изнесеш. Не Европа загива, ти я понасяш каквато вече е, насочваш излишен гняв по "режима", който в голяма степен е много по-добър от варианта, който ще получиш на други недемократични места.

Не идва въпрос за цвят на кожата, аз хората по нищо не ги деля, в директен отговор на въпроса ти имам чернкожи ученици, араби, жълти...
Нямам проблем с това. Проблема са талазите от прийждащи мангасари от азия, африка и Бог знае още откъде, които не искат нито да работят, нито да учат а висят на гърба на институциите, от тях страда цяла Европа.

Свободата да пътуваш, да вярваш и да харчиш пари по магазините не е нещо лошо, обаче не е свободата за която аз говоря.
Хората мислещи като теб имате опбичая да давате за сравнение КНДР с цел да изпъкне колко видиш ли сме свободни и да на фона на страни като тази сме по-свободни, НО само на фона на страни като тази.

Това е изключително преувеличено. Ти си учител, сигурно заплатата е свястна. Ако детето ти се разболее, толкова ли няма лекари и възможности в една от най-високо развитите държави в света? И тия джендри, какво все си ги подхванал? Какво те карат точно да учиш децата? Събираш родителска среща и сте съгасни, че това отпада от програмата и готово. Хората не са масово изтрещяли за такива глупости. Винаги остава варианта, ако тези неща са толкова непреодолими да съберете семейния съвет с жената и да планирате бягство някъде на "свобода".

Не не е преувеличено, тук не е България, на лекар се ходи само с предварително записан час, който никога не е за по-рано от след няколко дни, няма осигурен неосигурен, чакаш и толкова. Естествено можеш да отидеш без ред но ти отиде 1/3 от заплатата. Питай @АСПЕКТ да ти обясни за Германията.

Къде съм споменал джендъри? Не само само тия глупости, а всякакви простотии на тема секс, сексуалност, религия, самоопределение, "толеранстност"...
Идея нямаш с какви глупости пълнят главите на дечицата.

Малките държави няма как да има абсолютен суверенитет, освен ако това не става по примера на СК където пасат трева от глад. Като си малък се съобразяваш. Това е. Не знам какво величие търсиш да гониш с някакъв нефункционален суверенитет в 21 век. Образователната система по идеологически предмети винаги се е манипулирала, но една държава и нейната система винаги е изградена винаги върху манипулации за простолюдието. Не всеки може да е такова ниво интелект, че да е над нещата и да му е ясно, че патриотизъм и т.н. са все неща с които го манипулират кукловодите. По-важно е в една страна да има умни хора, не промити, вярващи в някакви идеалистични неща като суверенитет и т.н.. Колкото повече умни хора, толкова по-висок стандарт. Умният човек знае, че развяването на един байряк и биенето на тъпани са някакви глупости. За дългият и щастлив живто е важен е високият стандарт, който се постига с ум и труд, не с противопоставяне срещу неща, които са си вече установени и нямат бутане. Кой си, че да бутнеш САЩ, Русия, Китай и т.н.? Съобразяваш се с даденостите и така. Използваш възможностите, партираш си с когото трябва и така. Трудно става като мозъчните ти клетки не могат да сметнат елементарни сметки във високотехнологичния 21 век какво е приоритетно и какво не е.

Тоест КНДР иска да има суверенитет и свободомислещия САЩ заедно с т.нар. си партньори има казват баста и ги остъжсдат на глад?
Яка свобода.

преди 52 минути, БаалБек написа:

Един прелиминарен (предварителен) договор, в чиято отмяна всички (включително - руснаците) са сигурни. За действителен го смятат само българите...

Душице, мани статии, историци и кой къде как и защо завършил и чии интереси защитава....

Казах ти го неколко пъти - Клио е най-големата палавница....

Да, Санстефанският договор е прелиминарен, да, чрез него Русия преследва свои тесни имперски интереси, да, никой освен българите не го е приемал сериозно...

Всичко това е вярно...

Но... защо всъщност този договор е най-важният в новата българска история и без него едва ли щяхме да имаме нито Съединение, нито Независимост?

Можеш ли да помислиш от подобен ъгъл?

Забрави Русия, Турция (Османска империя), забрави Великите сили....

Разсъждавай само от гледна точка на българите....

Какво им даде този договор?

И... не бързай да ми отговаряш, нъл искаше да говорим сериозно...

За да го направим, требе да чуя най-накрая твои лични разсъждения, а не чужди мнения...

И понеже си ми слабост, ще ти дам и леки "жокери"....

Санстефанският договор е причината за най-големите постижения на новата българска държава, както е и причината за най-унизителните й моменти...

Поради същата причина той бе низвергнат от комунистите....

Въпросът е защо точно той?

Отговора е много прост, но не е просто стигането до него....

Нека и другите участници се включат, ако желаят....

Лично аз смятам, че национален празник трябва да бъде избран с референдум, а дебатите за точната дата да се водят от парламентарната трибуна, но не от политици, а от хора от академичните среди...

Но в крайна сметка да реши народа...

Затова му се вика национален празник...

преди 1 час, БаалБек написа:

Какво празнуваме на 3 март?

Мнозинството национални празници са свързани с политически събития, например - датата на първата конституция, значи - легитимирането на държавността (Дания, Норвегия, Полша, Словакия, Япония). Други държави провъзгласяват най-важните си революции: Франция (1789), Гърция (1821), Унгария (1848). Италия и Турция пък честват създаването на Републиката.

България обаче не обяви за национален празник независимостта си (1908) - подобно на Черна гора или Албания, нито деня на Съединението (1885) - подобно на румънското Обединение (1918), нито Априлското въстание (1876) - подобно на Гърция. Какво всъщност празнуваме на 3 март (19 февруари по стар стил)? Един прелиминарен (предварителен) договор, в чиято отмяна всички (включително - руснаците) са сигурни. За действителен го смятат само българите...

Всичко е пределно ясно, но само да повторя старите сентенции които важат за  съжаление, за България

- прост народ, слаба държава

- Който народ не си познава историята, е обречен на гибел.

И още нещо красноречиво , нека коленопреклонните вечно благодарни на русия националнокастрирани индивиди тук да коментират :

375060233_10229056112094998_752713187471

https://www.facebook.com/asengenov/posts/pfbid02xQHYJk4VKW6CcPXDdEgVwTrKyFzW5Rkck82cfzV7GCywqV5X9FUWXcrMZad7rYk3l

Зависи, има неща които бяха много по-добри, други не.

Какво зависи? Кои неща бяха чак много по-добри и кои не? Така си много "загадъчен", кажи си точно какво му харесваш на соца и с кое е толкова по-добър и категоричното си мнение кога беше "много по-добре"? При мен позицията е ясна и не е въпрос на догадки. Ето това исках да ми кажеш, а не "зависи".

Не идва въпрос за цвят на кожата, аз хората по нищо не ги деля, в директен отговор на въпроса ти имам чернкожи ученици, араби, жълти...
Нямам проблем с това. Проблема са талазите от прийждащи мангасари от азия, африка и Бог знае още откъде, които не искат нито да работят, нито да учат а висят на гърба на институциите, от тях страда цяла Европа.

Тоест ти хем не си против чернкожи ученици, араби, жълти... ама прииждащите са били "мангасари от азия, африка" и т.н.? А тези твоите ученици колко време им е трябвало от прииждащи да станат такива, които няма да висят на гърба на институциите?

Свободата да пътуваш, да вярваш и да харчиш пари по магазините не е нещо лошо, обаче не е свободата за която аз говоря.
Хората мислещи като теб имате опбичая да давате за сравнение КНДР с цел да изпъкне колко видиш ли сме свободни и да на фона на страни като тази сме по-свободни, НО само на фона на страни като тази.

КНДР е нормално сравнение, когато говорим за крайности. Когато някой каже, че харесва повече соца е нормално да го питам тогава защо си пада по крайности. Защото соцът е винаги краен. И за да бъде възможен да съществува, хората трябва да не виждат какво е навън в капиталистическите страни, за да не се подразнят какво изпускат. Ако хората от КНДР знаеха за това че хората могат да пътуват където си искат с едно щракване с пръсти и не ги послушват постоянно ДС-то им, всички щяха да се разбунтуват каква е тази простотия да си мерят приказките дори вкъщи. А ако соц диктатурата се беше запазила и тук, тук дори нямаше да може коменираме. Аз затова давам крайности, за да провокирам и да видя какво мислиш. Да кажеш какво харесваш на НРБ толкова много, какви изобщо предимства те карат все да говориш с едно "по-особено мнение", в което според мен си личи, че лично ти повече го харесваш този строй и това време.

Не не е преувеличено, тук не е България, на лекар се ходи само с предварително записан час, който никога не е за по-рано от след няколко дни, няма осигурен неосигурен, чакаш и толкова. Естествено можеш да отидеш без ред но ти отиде 1/3 от заплатата. Питай @АСПЕКТ да ти обясни за Германията.

И що седи в "Германията" тогава като е толкова зле? Да помага на "злото"? Значи и той за 5 пари не става и няма принципи. 

Къде съм споменал джендъри? Не само само тия глупости, а всякакви простотии на тема секс, сексуалност, религия, самоопределение, "толеранстност"...
Идея нямаш с какви глупости пълнят главите на дечицата.

Не ме интересува тази тема сега.

Тоест КНДР иска да има суверенитет и свободомислещия САЩ заедно с т.нар. си партньори има казват баста и ги остъжсдат на глад?
Яка свобода.

КНДР мислиш ли си, че са суверенни и независими от КНР и Русия? Достатъчно е КНР и Русия да им спрат по едно кранче и ще настане масов глад там с милиони жертви зимата.

• Автор
преди 4 минути, Гражданин написа:

Какво зависи? Кои неща бяха чак много по-добри и кои не? Така си много "загадъчен", кажи си точно какво му харесваш на соца и с кое е толкова по-добър и категоричното си мнение кога беше "много по-добре"? При мен позицията е ясна и не е въпрос на догадки. Ето това исках да ми кажеш, а не "зависи".

Да зависи, явно не ти се мисли, но това е като въпроса ти за Русия ли съм или за САЩ.
Подобни въпроси нямат еднозначен отговор, не и когато имаш глава на раменете си.
Времето до 89та имаше своите плюсове - Ред, дисциплина, образование което се редеше на едно от първите места в света по качество, селско стопанство и пр.
От другата страна са ограниченията, слухтенето, политическите затворници и жертви...
...като си помислиш тези неща ги има и днес в друг формат, каква ирония нали?

преди 8 минути, Гражданин написа:

Тоест ти хем не си против чернкожи ученици, араби, жълти... ама прииждащите са били "мангасари от азия, африка" и т.н.? А тези твоите ученици колко време им е трябвало от прииждащи да станат такива, които няма да висят на гърба на институциите?

Абе ти разлика между човек който отива някъде и се труди за да си подреди живота дори и с първобначална помощ от иснтитуциите и говедо което се натриса и не си мърда пръста за нищо но в същшото време изисква и изисква  правиш ли?

преди 10 минути, Гражданин написа:

КНДР е нормално сравнение, когато говорим за крайности. Когато някой каже, че харесва повече соца е нормално да го питам тогава защо си пада по крайности. Защото соцът е винаги краен. И за да бъде възможен да съществува, хората трябва да не виждат какво е навън в капиталистическите страни, за да не се подразнят какво изпускат. Ако хората от КНДР знаеха за това че хората могат да пътуват където си искат с едно щракване с пръсти и не ги послушват постоянно ДС-то им, всички щяха да се разбунтуват каква е тази простотия да си мерят приказките дори вкъщи. А ако соц диктатурата се беше запазила и тук, тук дори нямаше да може коменираме. Аз затова давам крайности, за да провокирам и да видя какво мислиш. Да кажеш какво харесваш на НРБ толкова много, какви изобщо предимства те карат все да говориш с едно "по-особено мнение", в което според мен си личи, че лично ти повече го харесваш този строй и това време.

Не, вие използвате страни като КНДР за да кажете "Вижте имаме права, свободни сме", и да в сравнение с тях сме, обаче реално колко сме свободни?
И колкото и да ми даваш крайности, мен в крайност не можеш ме закара, просто защото за мен крайностите са глупости и демонстрират липса на мисъл. Нищо на този свят не е само бяло или само черно, запомнете го найпосле това, ако трябва си го запишете.

преди 13 минути, Гражданин написа:

Не ме интересува тази тема сега.

Като не те интерсува защо я повдигаш?

преди 13 минути, Гражданин написа:

КНДР мислиш ли си, че са суверенни и независими от КНР и Русия? Достатъчно е КНР и Русия да им спрат по едно кранче и ще настане масов глад там с милиони жертви зимата.

Имат зависимост от Русия и Китай доколкото външния инм пазар е ограничен само до там плюс още няколко страни, но американците газ пикаят че нямат влияние там затова гио натискат с всички възможни санкции, иначе били големите борци за свобода.

преди 29 минути, Bubbles написа:

Не, вие използвате страни като КНДР за да кажете "Вижте имаме права, свободни сме"....

Съответно ти трябва да посочиш страни, в които има повече свободи от този толкова несвободен ЕС.

• Автор
преди 1 минута, insec написа:

Съответно ти трябва да посочиш страни, в които има повече свободи от този толкова несвободен ЕС.

Ами лошото е че няма, но това не значи ние имаме някакви реални права.

преди 3 минути, Bubbles написа:

Повече философски въпрос, отколкото реален. Важното, че имаш права (и задължения, де). Дали ти ще си търсиш и отстояваш ПРАВАТА, пред съответните контролни органи/институции е друга бира! И да не забравяме, че правата, не са задължения! Иначе, влизаме в имагинерното пространство от съвременното разбиране за "Теория на числата"

току-що, insec написа:

току-що, Bubbles написа:

В Европа пример за най-голяма относителна свобода е Швейцария....

По света има и други примери, но те са екзотика...

За съжаление, днешния ЕС и това което бе допреди 25-30 години, нямат вече почти нищо общо....

Днешния е много по-малко свободен, макар формално да се налагат все нови и нови "свободи"....

Дори САЩ са по-свободни от него....

Права се отстояват, а не се получават....

А както пише в подписа ми - Най-важното право е правото да бъдеш крив....

преди 36 минути, Bubbles написа:

Да зависи, явно не ти се мисли, но това е като въпроса ти за Русия ли съм или за САЩ.
Подобни въпроси нямат еднозначен отговор, не и когато имаш глава на раменете си.
Времето до 89та имаше своите плюсове - Ред, дисциплина, образование което се редеше на едно от първите места в света по качество, селско стопанство и пр.
От другата страна са ограниченията, слухтенето, политическите затворници и жертви...
...като си помислиш тези неща ги има и днес в друг формат, каква ирония нали?

Посочи ми няколко политически затворници в САЩ? Или в ЕС. Такива дето са в затворите сега заради политически възгледи и опити да направят промяна във властта.

Абе ти разлика между човек който отива някъде и се труди за да си подреди живота дори и с първобначална помощ от иснтитуциите и говедо което се натриса и не си мърда пръста за нищо но в същшото време изисква и изисква  правиш ли?

И колко поколения е разликата между "говедо което се натриса и не си мърда пръста за нищо но в същшото време изисква и изисква" и натурализирал се индивид от имигрантски произход?

Не, вие използвате страни като КНДР за да кажете "Вижте имаме права, свободни сме", и да в сравнение с тях сме, обаче реално колко сме свободни?
И колкото и да ми даваш крайности, мен в крайност не можеш ме закара, просто защото за мен крайностите са глупости и демонстрират липса на мисъл. Нищо на този свят не е само бяло или само черно, запомнете го найпосле това, ако трябва си го запишете.

Как да не си краен, когато казваш: 

преди 8 минути, Bubbles написа:

но това не значи ние имаме някакви реални права.

Как така нямаме реални права? Имаме много реални права. Ти какви по-точно права искаш да имаш и кой те е спрял да имаш тези права? Някой да ти е забранил да пътуваш, да упражняваш професията си, дори да напсуваш някого в интернет? На кое най-много се дразниш от правата или ограниченията им на човек живеещ в западните държави?

Като не те интерсува защо я повдигаш?

Ти я повдигна, каза че те карали насила да им четеш някакви книжки на учениците ти с хомосексуална пропаганда.

Имат зависимост от Русия и Китай доколкото външния инм пазар е ограничен само до там плюс още няколко страни, но американците газ пикаят че нямат влияние там затова гио натискат с всички възможни санкции, иначе били големите борци за свобода.

Аха, натискали ги били. Викаш че няма нищо общо с това, че не може в 21 век да осакатяваш свободата на човешки същества? Да ги вкарваш в концлагери за по 3 поколения напред и назад при прегрешение срещу системата и т.н.? С.К. е пример за това какво става като се промие един народ и в комбинация с бедност колко жесток може да бъде към себеподобните си (униформени спрямо цивилни, че да пазят режима на свинята), само за да не изгладнее още повече. В такъв гнусен режим няма нищо нормално. Ако не беше гнусен режим, нямаше да има санкции, с които да се опитват да го свалят. Контрастът ярко се вижда спрямо Южна Корея, с която са били един народ. Що там има демокрация, високи технологии, богати пенсионери, отворени граници и т.н.? Да не би да е щото са "страхлици и избягват санкциите"? Просто там се живее нормално. Южнокорейските пенсионери се пенсионират като богаташи, обикалят цял свят по екскурзии и т.н., а не варят супи от трева, за да оцеляват докато се молят на великата свиня за милост, която трябва да уважават от люлката до гроба, че им е забранила интернет и да видят какво е навън в 21 век, приравнила ги на ниво добитък за своята феодална комунистическа система, в която като абсолютен монарх ако поиска може да се храни с плътта девици или малки бебета, ако ще и всичко му е позволено. Това там е грешка на човечеството, ад, концентрация на абсолютното зло на земята...

преди 11 минути, andiay написа:

Дори САЩ са по-свободни от него....

а туй то - уж най- големите фашисти и нацисти, и диктатори, и империалисти, и не знам си какво, сега пък били едни от най- свободните.

• Автор
преди 17 минути, Гражданин написа:

Аха, натискали ги били. Викаш че няма нищо общо с това, че не може в 21 век да осакатяваш свободата на човешки същества? Да ги вкарваш в концлагери за по 3 поколения напред и назад при прегрешение срещу системата и т.н.? С.К. е пример за това какво става като се промие един народ и в комбинация с бедност колко жесток може да бъде към себеподобните си (униформени спрямо цивилни, че да пазят режима на свинята), само за да не изгладнее още повече. В такъв гнусен режим няма нищо нормално. Ако не беше гнусен режим, нямаше да има санкции, с които да се опитват да го свалят. Контрастът ярко се вижда спрямо Южна Корея, с която са били един народ. Що там има демокрация, високи технологии, богати пенсионери, отворени граници и т.н.? Да не би да е щото са "страхлици и избягват санкциите"? Просто там се живее нормално. Южнокорейските пенсионери се пенсионират като богаташи, обикалят цял свят по екскурзии и т.н., а не варят супи от трева, за да оцеляват докато се молят на великата свиня за милост, която трябва да уважават от люлката до гроба, че им е забранила интернет и да видят какво е навън в 21 век, приравнила ги на ниво добитък за своята феодална комунистическа система, в която като абсолютен монарх ако поиска може да се храни с плътта девици или малки бебета, ако ще и всичко му е позволено. Това там е грешка на човечеството, ад, концентрация на абсолютното зло на земята...

И те за да помогнат на хората ги осъждат на глад, желязна логика.

strahotna-logika.gif

преди 19 минути, Гражданин написа:

Посочи ми няколко политически затворници в САЩ? Или в ЕС. Такива дето са в затворите сега заради политически възгледи и опити да направят промяна във властта.

Джулиан Асандж какъв е?
Онзи бившия агент на ЦРУ дето им изкара маса мръсни ризи на показ и го търсят по цял свят какъв е?

току-що, insec написа:

а туй то - уж най- големите фашисти и нацисти, и диктатори, и империалисти, и не знам си какво, сега пък били едни от най- свободните.

И ка стигна до тези си "умозаключения"?

Или типичното - приемаш желаното за реално...

Тъй става, коги нимой осмислиш кво си прочел....

преди 21 минути, Гражданин написа:

Ако питаш за днешно време, то - всички в Гуантанамо, Джулиан Асанж, та дори и Тръмп, мей би...

Ако питаш по принцип - списъка е много дълъг....

Но... има и дръги варианти за репресии освен затвор....

Там вече примерите са безброй....

преди 25 минути, Гражданин написа:

И колко поколения е разликата между "говедо което се натриса и не си мърда пръста за нищо но в същшото време изисква и изисква" и натурализирал се индивид от имигрантски произход?

Може да ти се струва невероятно, но с всяко следващо поколение положението става все по-лошо...

Най-интегрираните са първите поколения имигранти...

Има достатъчно статистики по въпроса...

Това за ЕС, за САЩ е по-различно, но и имигрантската им политика е по-различна....

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.