Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Използвате ли еквилайзер, лауднес или тонкоректори?

Featured Replies

преди 5 часа, Колев 74 написа:

А що се отнася до  LUXMAN L-510 и до ден днешен винаги си е бил един от няколкото на пиедестала.

Сега такъв модел също си заслужава и цената му е около 2000 лева, но трудно се намира.

AGD!!

И като каза че е донесен с океански риболов ми стана много интересно. А ако кажеш че е донесен с базата"Слънчев бряг", ще ми стане още по интересно, ама ще те изчакам.

Не е трудно да се намери, а е невъзможно да намериш чисто нов след толкова години. Цената е според кефа, а кефа цена няма.

Взех го от един бургазлия, който ми го продаде от името на синът на пенсиониран моряк от океански риболов. Ходих от София до Бургас да го взема с кашона е наистина огромен и над 20 кила.

преди 13 минути, AGD написа:

Не е трудно да се намери, а е невъзможно да намериш чисто нов след толкова години. Цената е според кефа, а кефа цена няма.

Взех го от един бургазлия, който ми го продаде от името на синът на пенсиониран моряк от океански риболов. Ходих от София до Бургас да го взема с кашона е наистина огромен и над 20 кила.

Благодаря ти за отговора. Мен ме интересуваше човекът, който го е донесъл с океански риболов, на траулер ли е бил или на базата им "Слънчев бряг" Това беше корабът, който събира рибата от българските траулери и я разкарва по заявки в различните страни. Но явно подробности не знаеш. И накрая: Тази машина, продаваш ли я или не?

преди 5 часа, Михайлов написа:

Излиза, че наистина слушам при много ниска мощност на усилвателя. Но то така и би трябвало да бъде при тази висока чувствителност на колоните.

От друга страна ми е много интересно какво ще се случи със силата на звука, ако колоните наистина се натоварят със 100 вата, колкото е обявената им продължителна мощност (продължителна, а не пикова). Става дума за "истински" ватове, а не китайски.

Да така е  - слушаш с по-малко от един ват  мощност в повечето време. Разликата в звуковото усещане за сила между 10 ватов и 100 ватов усилвател е 2 пъти. Имам един усилвател с индикатори за мощност и при слушане с колони  с чувствителност 92 dB при нормално слушане (дори за жена ми е много силно) на индикаторите не надвишават 1 ват.

преди 21 часа, Михайлов написа:

И при завъртане на потенциометъра за усилване до половината приблизително свирят доста силно.

Дали е електронен или аналогов или комбинация от двата с релета потенциометър няма никакво значение. Просто усещането при усилване е различно. Аз предпочитам усилването да става не с линейни, а с десеттично логаритмични потенциометри защото усещането е по-близко до човешките възприятия, които са също в логаритмичен обхват. При логаритмичните - когато завъртиш потенциометъра на 50% и след това на 100% получаваш съответно усещане за двойно по силен звук. Много елементарно го обясних дано да се разбира.

преди 25 минути, Колев 74 написа:

И накрая: Тази машина, продаваш ли я или не?

Аз не давам прах да падне върху нея и с бели ръкавици въртя копчетата - за 2 години още не мога да и се нарадвам - не я продавам.

Не съм чувал интегриран усилвател да свири по-добре с грамофон от този.

преди 5 минути, Михайлов написа:

Между другото, моят усилвател дойде с черен кадифен калъф и чифт бели ръкавици.

Който си уважава к..а си мие ръцете преди да ходи до тоалетната. 

Момчета, това стана поредната тема "Дайте да си премерим ... усилвателите" :D .

В смисъл - няма лошо, не ме разбирайте погрешно. Яко е да имаш хубава (и скъпа) техника. Обаче, както и Колев спомена, има и по-важни неща. Възрастта си има значение, не всеки слух вече възприема честотите от 20 до 20К. Има значение и качеството на източника. Има значение и още нещо, което той не каза - най-важно е това, което слушаме! Тоест, аз предпочитам да си слушам любимите песни с по-лошо качество, отколкото перфектните FLAC-ове на музика, която не ми е по вкуса. Има значение и обстановката. Кажи ми честно, Михайлов - оправдано ли е според теб да имаш мега мощна уредба, която да пускаш на 10% от капацитета? Защото знаеш, че ако усилиш на макс, ще оглушееш и звуковата вълна ще потроши прозорците?

И още нещо ... Тези неща ги купувате за да ги ползвате ли, или за да се хвалите пред другите? Признайте сами за себе си. 

преди 1 час, AGD написа:

Не съм чувал интегриран усилвател да свири по-добре с грамофон от този.

За мен този:

https://audiozavar.com/revox-b250/

Преди 15-тина години имах целия СЕТ : B215-deck , B225-CD и това чудо B250-ampl.. + Infinity cappa 9 колони . Доста от тези играчки са ми минавали лично през ръцете(богата палитра за сравнение) - марки , модели и т.н  Revox (Studer) за мен са НАЙ !!!

ps И колкото да е странно за някои , в момента (оставил съм си) специално за винила си слушам с този:

https://stereonomono.blogspot.com/2011/11/kenwood-ka-3700-1977.html

преди 34 минути, Rudy M. написа:

И още нещо ... Тези неща ги купувате за да ги ползвате ли, или за да се хвалите пред другите? Признайте сами за себе си.

Аз лично отдавна съм се наиграл със "скъпарска HI-FI" техника . Сега от позицията на времето казвам , че НЯМА СМИСЪЛ да се наливат маса пари , при положение че за по - прилична (малка) сума ,за домашни условия можеш да се окомплектоваш идеално.

ps2  Нека всеки си ползва за слушане на музика това , което най-много индивидуално радва неговото ухо !

преди 16 минути, Rudy M. написа:

Тези неща ги купувате за да ги ползвате ли, или за да се хвалите пред другите? Признайте сами за себе си. 

Разбира се, че се ползват и то с много кеф. И се слушат и се хвалим и идват приятели да слушат кой разбира и кой не и всички са доволни.  Дали някой по възрастен чува в по-къс диапазон няма никакво значение, ние имаме деца които чуват и се възпитават от малки да слушат и да познават и уважават качеството. Имам музика на ролков магнет, на касетки, плочи, на дискове, дакове и на всичкио друго което свири и доста чифтове колони малки и големи и много усилватели. Така че не си мерим усилвателите има и много по добри усилватели и нови и стари просто се забавляваме.

преди 28 минути, AGD написа:

Имам музика на ролков магнет, на касетки, плочи, на дискове, дакове и на всичкио друго което свири и доста чифтове колони малки и големи и много усилватели.

На носител El cassette (декове със специфичен стандарт) слушали ли сте?;) И Вие сте като мен меломан-колекционер.

преди 28 минути, AGD написа:

усилвателите има и много по добри усилватели и нови и стари просто се забавляваме.

Това е истината. Музиката да носи наслада и удоволствие.

на 20.02.2024 г. в 14:40, Михайлов написа:

Използвате ли някакви корекции от гореизброените?

Лично Аз не бих ползвал усилвател , без на него да има корекции за bass и treble. Ако няма нужда (при необходимост , според носителя и записа) от корекция - бутона Direct или потенциометрите за бас и високи на 0-ла ( в средата -на позиция  12 часа). Иначе - допълнително да изкривявам сигнала чрез еквалайзер(отделен модул)- не бих ползвал .

Между другото любовта към музиката е наследственна и когато баща ми (светла му памет) през 1978 правеше тонколони и усилватели и в къщи се въртяха плочи на Торенси - всичко си е както сега и децата ни се научиха да слушат качествени английски колони и ултра скъпи дакове, но не се разделят и с аналоговите грамофони. 

• Автор
преди 15 часа, Rudy M. написа:

Има значение и качеството на източника. Има значение и още нещо, което той не каза - най-важно е това, което слушаме! Тоест, аз предпочитам да си слушам любимите песни с по-лошо качество, отколкото перфектните FLAC-ове на музика, която не ми е по вкуса. Има значение и обстановката. Кажи ми честно, Михайлов - оправдано ли е според теб да имаш мега мощна уредба, която да пускаш на 10% от капацитета? Защото знаеш, че ако усилиш на макс, ще оглушееш и звуковата вълна ще потроши прозорците?

Разбира се, че качеството на източника има огромно значение. Аз предпочитам висококачествени записи във формат PCM с висока честота на дискретизация (HiRes файлове), записани като FLAC, WAVE или DXD. А също и SACD ISO и DSD файлове. Но също така нямам нищо против записи от CD албуми с качество 16 бита/ 44.1 kHz, записани като FLAC или WAVE. Като източник използвам NAS Sinology с четири хард диска по 8 ТВ в конфигурация RAID 5. Т.е. това ми е фонотеката. Имам и около 300 и нещо грамофонни плочи, но пускам много рядко нещо от тях. Освен това съм абониран и за музикалния стрийминг ресурс Tidal, откъдето си пускам всякаква музика (има от пиле мляко) включително и с много високо качество (HiRes) до 24/192 включително. Качеството на звучене е превъзходно.

NAS сървърът е под управлението на софтуерния плейър Roon, за който също съм абониран. Цифровият сигнал от NAS отива до стримър Eversolo DMP A6 Master Edition през рутер по LAN кабел (може и по WiFi). Стримърът е съвместим с Roon (Roon Ready). Стримърът изпълнява ролята на транспорт. По този начин съм премахнал необходимостта от използване на компютър или лаптоп като източник и транспорт. Стримърът има вграден цифрово-аналогов преобразувател (ЦАП), т.е. DAC на базата на два чипа Sabre - ESS9038 Q2M. Т.е. може направо да използваш стримъра и като плейър. Стримърът има изход по USB за да включиш след него външен DAC, ако имаш по-добър от вградения в самия стримър. Аз съм направил така и съм включил един DAC Denafrips Venus II, който е с R-2R матрица с точни резистори. Стримърът подава всякакви файлове - PCM до 24/768 включително и DSD до DSD512 включително.

Относно мега мощната уредба - въобще не е необходимо да я надуваш максимално. Просто мощен усилвател и колони са необходими, за да могат да подадат пълноценен мощен сигнал за кратко време, когато в изпълняваната музика има моменти със силен звук (примерно когато симфоничният оркестър удря мощно - forte или fortissimo). При това звукът от колоните остава чист и кристален без никакви нелинейни изкривявания, стържене, мучене, бумтене, гъгнене и т.н.

Има и още нещо. Когато аудиосистемата (уредбата) е с качествени компоненти , и да я надуеш малко повече, ако слушате няколко човека, можете да си говорите спокойно без да викате и да си доближавате главите, за да се чувате.

А защо ги купуваме тези неща - естествено за да ги слушаме. И да се кефим с най-голямо удоволствие.

Всяко сравнение на усилватели и останалите компоненти е излишно! Няма двама души, които да ЧУВАТ еднакво, всичко е субективно - слушам си моите усилватели с моите източници на правените от мен тонколони и не ме интересува на кого му харесва и на кого - не....

на 22.02.2024 г. в 15:25, Михайлов написа:

Стъпките на регулиране реално са 63 - от -62 до 0. Няма междинни позиции. При всяко завъртане на потенциометъра на една степен (или от бутоните на дистанционното) се чува по едно цък от реле или може би релета. Потенциометърът е безстъпков и трябва много нежно да се завърта, защото иначе много лесно може да се превключи на 2-3 стъпки вместо на една   Предполагам, че релетата са 12 поради някакви схемни причини - чрез различното превключване на комбинации от релета се осъществяват различни комбинации от последователно, паралелно и смесено свързване на наличните резистори.

Тогава може би атенюаторът е устроен подобно на схемата, наречена "Logarithmic Ladder" 
която формира експоненциална характеристика (за разлика от обикновената линейна R-2R)
За 64 стъпки могат да се използват 6 релета (2.2.2.2.2.2=64) 
или общо 12 релета за двата стерео-канала поотделно.

https://www.vaneijndhoven.net/jos/switchr/index.html

logladder4_cir.gif

• Автор

Всъщност степените на регулиране на пасивния резисторен атенюатор реално са 64 - от -63 dB до 0 dB, a не от -62  dB до 0 dB.

Грешката е моя, за което се извинявам.

Така че е напълно възможно  характеристиката да е експоненциална крива.

преди 20 часа, Михайлов написа:

Така че е напълно възможно  характеристиката да е експоненциална крива.

Дали ще е експоненциална или линейна зависи от това с каква стойност се включват последователно резистори. Аз не харесвам това стъпково регулиране на усилването, без значение дали е линейно или логаритмично. Използването на релета за тези нужди не е добра идея дори и при добра екранировка. Всякакви електромагнити в близост да входна част на усилвателя се чуват отчетливо. Ако ще е стъпков ругулатора на усилване по-приемливо даже и много гъзарско е да е многостъпкова галета със сребърни контакти и изработена с точни резистори.  

• Автор

Един приятел се снабди преди мене с крайно стъпало Pass Lab клас А 2 х 25 вата и към него си взе и предусилвател на същата фирма - релеен резисторен атенюатор с точни резистори, при който дори има и отделно регулиране на двата канала - т.е. баланс.

Неговите тонколони са Tannoy Glenair Prestige 15.

Според мене звучи прекрасно.

А един друг приятел, който има същите колони като моите - Klipsch Forte III, си намери крайно стъпало Accuphase клас А 2 х 30 вата. Засега няма отделен предусилвател и използва вградения предусилвател в наличния си цифрово-аналогов преобразовател (DAC) ADI-2 DAC FS.

Относно релетата при моя усилвател - при всяка промяна на нивото на усилване от потенциометъра или дистанционното се чува цъкане от релетата, но това реално въобще не ми пречи. Нивото на усилване се наглася еднократно и след това просто слушаш и се кефиш.

Цъкането се чува от усилвателя, а не от колоните.

Поне според мен качеството на звука е чудесно и нямам абсолютно никакви намерения да се занимавам с по-нататъшно усъвършенстване и надграждане на техниката 

преди 9 часа, Михайлов написа:

Цъкането се чува от усилвателя, а не от колоните.

Значи са му направили перфектна екранировка. Ако го прекараме на осцилоскопа може и да покаже. Според мен по-добрия вариант е с моторизираните потенциометри - дали със стъпкови мотори или с редуктори е все едно.

преди 9 часа, Михайлов написа:

релеен резисторен атенюатор с точни резистори, при който дори има и отделно регулиране на двата канала - т.е. баланс.

Това е истината!

• Автор

Снощи специално се занимавах с това да проверя откъде точно се чува цъкането на релетата при промяна на нивото на усилване. Единствено и само от усилвателя. Т.е. релетата не оказват никакво влияние на звученето през колоните. Ако музиката се надуе малко повече, релетата на практика не се чуват. Явно наистина са взели мерки за екраниране на релетата. 

За да не отварям нова тема, да повдигна тук още един въпрос.

Отдавна имах намерение да се "отвържа" напълно от компютър (лаптоп) като източник и плейър при слушане на музика. За целта първо замених използването на вътрешни и външни хард дискове към лаптопа с използване на NAS Synology с инсталирани 4 хард диска WD по 8 терабайта в RAID масив RAID5, рутер и lan мрежа.

Бях пуснал тема тук навремето.

Втората стъпка беше, когато преди повече от половин година разкарах окончателно лаптопа като плейър и си взех стримър - отделно устройство, като плейър.

Стримърът  получава сигнал от NAS през рутера по lan за просвирване на домашната ми фонотека или директно от интернет през рутера за пускане на музика от стрийминг ресурси като Tudal или Spotify или от интернет радио например. NAS-ът е под управление на софтуера на Roon (на сървъра е инсталиран така наречения Roon Server). Стримърът апаратно и програмно е съвместим с Roon  ( Roon Ready ).

Стримърът има вграден собствен ЦАП (DAC) на базата на два чипа Sabre ESS 9038 Q2M, но предпочитам да използвам външен отделен DAC след стримъра, свързан по USB. Просто DACът е по-качествен.

Основните критерии, по които избирах стримъра, бяха:

1. Да е съвместим с Roon

2. Най-важното - да има пълноценен USB изход за връзка с външен ЦАП (DAC), по който да подава цифров сигнал за всички възможни видове файлове с цифрова музика - PCM и WAVE с audio CD качество 16/44.1, всякакви възможни HiRes файлове до 24/192, DXD 24/352.8 (или евентуално DXD 24/384 ако има такива), SACD ISO и DSD до поне DSD512).

И всичко това отива до стримъра по lan (може и по WiFi) без никакви проблеми при възпроизвеждането - няма забавяне, накъсване (буфериране) и т.н., с прекрасно качество на звученето. Разбира се използвам гигабитов рутер и с гигабитов WiFi).

Правил съм сравнение между качеството на звучене през лаптоп и през стримър. Според субективното ми мнение звученето през стримър е по-добро.

Въпросът ми е: пробвали ли сте да слушате през стримър, а не през компютър? Долавяте ли разлика в звука?

на 1.03.2024 г. в 13:04, Михайлов написа:

Снощи специално се занимавах с това да проверя откъде точно се чува цъкането на релетата при промяна на нивото на усилване. Единствено и само от усилвателя. Т.е. релетата не оказват никакво влияние на звученето през колоните.

При този клас ампове това е нормално и няма да се чува нищо. Но съм сигурен, че на осцилоскопа ще има индикации, ама и тях няма нормален човек който да ги чуе. 

Днеска имах малко непретенциозни аудиослушатели  гости и им  пусках музика, мезета  и алкохол да кажат кое им харесва повече на едни и същи колонки на KEF и изкарах стари и нови ампове (на тъмно) за слушане и се оказа че най-добрия амп е нещо дето съм го правил mледи 10 години с LM1875.  Другия дето се хареса много беше един правен Куад  405 в клас Б с много евтини крайни транзистори .  

• 4 седмици по-късно...

Михо ще ти каже нещо баце. Най-истинския звук се вади на занулени настройки. Аз съм ги занулил и съм доволен. А и вземи едни студио монитори, ако искаш малко по професионален звук. 

преди 2 часа, Коркодила написа:

Михо ще ти каже нещо баце. Най-истинския звук се вади на занулени настройки. Аз съм ги занулил и съм доволен. А и вземи едни студио монитори, ако искаш малко по професионален звук. 

Кроки!

Той (Михо) ги има бре моето момче. Не си ли ги виждал тук? Не веднаж ги е пускал на снимки.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.