Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Сами ли си избрахте религията или някой ви манипулира и ви я наложи?

Featured Replies

Вчера бях на кръщене. Децата които бяха кръстени бяха малки, на близо три години едното, а второто нямаше и годинка. Демек децата не осъзнаваха какво се случва с тях. По мое време не беше така. Беше атеистично време. Не че времената бяха по-свободни, напротив, но никой не ти налагаше религия или поне не и в немюсюлманските райони на страната. Единственото нещо, което имаше връзка с християнската религия беше боядисването на яйцата по Великден и поздравът Христос воскресе. Нямаше дори коледна елха и дядо Коледа. Имаше новогодишна елха и дядо Мраз. За Бъдни вечер бях чувал единствено от баба ми. Почти същото само че изместено с близо седмица напред. По Великден пък даваха до късно интересни филми, за да са мотивирани хората да си стоят вкъщи. Комунистическата власт не искаше конкуренция. Дойде демокрацията. Всички мои близки и познати включително родителите ми тръгнаха на църква, а дотогава не ходеха. Не защото са били партийни членове, примерно родителите ми не бяха, но такава беше модата по онова време, всички да ходят на църква и да станат вярващи. Гдето всите турци, там и гол Хасан, казва една турска поговорка, така и аз барабар Петко с мъжете започнах да ходя на църква. От атеист станах агностик и след още няколко години ме кръстиха и приех християнството.  Само че към 1990 г. бях отдавна пълнолетен и никой не ми е налагал християнската религия. Мислех си, че съм я приел осъзнато, макар и да знаех малко за нея. Почти всички в моето обкръжение освен един който остана заклет атеист, въпреки че е антикомунист, станаха повече или по-малко християни. Повтарям, тогава бях пълнолетен и нямам основание за оправдание. Ако исках да си остана атеист, щях да си остана такъв, никой не ме принуждавал така, както да стана пионерче, да вляза в комсомола и казармата. Обаче сега какво се случва? Децата ги кръщават докато са малки и им натрапват  християнската религия, най-вече православната. В мюсюлманските райони пък им натрапват исляма. Там нещата са по-страшни в някои населени райони слагане на забрадки при момичета и почти навсякъде обрязване на момчетата. Не го питат дали иска или не, а и да поиска момчето е недееспсобно, обрязват го, няма тън-мън, а кожата след време не може да се залепи. Всякакви оправдания, че обрязванията са правят, защото са полезни са несъстоятелни, защото подбудите са чисто религиозни. Като са полезни защо не ги въведат като задължителни? Не споря, че има и ползи от обрязването, но нека е осъзнат акт. 

Въпросът е колко хора според вас осъзнато са избрали религията, която изповядват? Не са ли малцина вече такива хора? Имат ли право родителите да налагат тяхната религия на децата си, която пък им е наложена от техните родители?

• Отговори 125
  • Прегледи 7,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да.Да,Прав си.Нарушават им се правата.Радостното е, че в белия свят правата на децата се зачитат тотално. Зачитат се дотам, че дори им се позволява да изберат пола си.Как тъй на клетите дечица ще

• Шиниъд О'Конър реши да се прави на интересна и избра не да е майка и християнка, а да е лесбийка и мюсюлманка(???). Самоуби се след две-три години жалък и смешен живот в този си статус.

• Мечо Хубавеца
    Мечо Хубавеца

Естествено, че сам. Няма кой да ми го наложи...

Последните 2 избора са мои. Имам 3 имена и съм сменял религиите 3 пъти. Ползвах ги като <консуматив>, така както примерно вие започвате <Нова работа> .

В момента съм това , което винаги съм бил - Безбожник !

Като убеждение - Агностичен атеизъм. А Българската Православна Църква с нейната изостаналост, лицемерие, наглост и т.н. направо ме отвращава. Всякакви политици след 10-ти освен че бързо се пребоядисаха, станаха много "набожни" и редовно ходят на църква ръководена от бивши агенти на Държавна Сигурност - направо им вервам на чуствата.

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

Вчера бях на кръщене. Децата които бяха кръстени бяха малки, на близо три години едното, а второто нямаше и годинка. Демек децата не осъзнаваха какво се случва с тях. По мое време не беше така. Беше атеистично време. Не че времената бяха по-свободни, напротив, но никой не ти налагаше религия или поне не и в немюсюлманските райони на страната. Единственото нещо, което имаше връзка с християнската религия беше боядисването на яйцата по Великден и поздравът Христос воскресе. Нямаше дори коледна елха и дядо Коледа. Имаше новогодишна елха и дядо Мраз. За Бъдни вечер бях чувал единствено от баба ми. Почти същото само че изместено с близо седмица напред. По Великден пък даваха до късно интересни филми, за да са мотивирани хората да си стоят вкъщи. Комунистическата власт не искаше конкуренция. Дойде демокрацията. Всички мои близки и познати включително родителите ми тръгнаха на църква, а дотогава не ходеха. Не защото са били партийни членове, примерно родителите ми не бяха, но такава беше модата по онова време, всички да ходят на църква и да станат вярващи. Гдето всите турци, там и гол Хасан, казва една турска поговорка, така и аз барабар Петко с мъжете започнах да ходя на църква. От атеист станах агностик и след още няколко години ме кръстиха и приех християнството.  Само че към 1990 г. бях отдавна пълнолетен и никой не ми е налагал християнската религия. Мислех си, че съм я приел осъзнато, макар и да знаех малко за нея. Почти всички в моето обкръжение освен един който остана заклет атеист, въпреки че е антикомунист, станаха повече или по-малко християни. Повтарям, тогава бях пълнолетен и нямам основание за оправдание. Ако исках да си остана атеист, щях да си остана такъв, никой не ме принуждавал така, както да стана пионерче, да вляза в комсомола и казармата. Обаче сега какво се случва? Децата ги кръщават докато са малки и им натрапват  християнската религия, най-вече православната. В мюсюлманските райони пък им натрапват исляма. Там нещата са по-страшни в някои населени райони слагане на забрадки при момичета и почти навсякъде обрязване на момчетата. Не го питат дали иска или не, а и да поиска момчето е недееспсобно, обрязват го, няма тън-мън, а кожата след време не може да се залепи. Всякакви оправдания, че обрязванията са правят, защото са полезни са несъстоятелни, защото подбудите са чисто религиозни. Като са полезни защо не ги въведат като задължителни? Не споря, че има и ползи от обрязването, но нека е осъзнат акт. 

Въпросът е колко хора според вас осъзнато са избрали религията, която изповядват? Не са ли малцина вече такива хора? Имат ли право родителите да налагат тяхната религия на децата си, която пък им е наложена от техните родители?

Дрънкаш глупости!!!

• Автор
преди 9 минути, Т.Христов написа:

Дрънкаш глупости!!!

Аргументирай се! Кое е глупост или не е вярно? 

преди 35 минути, ined написа:

Като убеждение - Агностичен атеизъм. А Българската Православна Църква с нейната изостаналост, лицемерие, наглост и т.н. направо ме отвращава. Всякакви политици след 10-ти освен че бързо се пребоядисаха, станаха много "набожни" и редовно ходят на църква ръководена от бивши агенти на Държавна Сигурност - направо им вервам на чуствата.

Слагаш всички представители на православната църква под един знаменател, което не споделям. Другото има голяма доза истина...според мен.

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

За съжаление религията е чудесен инструмент, които държи тълпите тихи и кротки. Без религията ще търси тълпата всякакви други водачи или лидери и ще попада в стремежа си на сигурност на измамници. От друга страна пък твърде много религия в живота води до крайни и нелепи инциденти. Справка Средновековието.

Докато партийната принадлежност или някакъв водач, примерно цар или княз се насочва конкретно в една посока, религията е чудесен инструмент, който действа многоспектърно. Справка покръстването на българите.

Шиниъд О'Конър реши да се прави на интересна и избра не да е майка и християнка, а да е лесбийка и мюсюлманка(???).

Самоуби се след две-три години жалък и смешен живот в този си статус.

преди 8 минути, АСПЕКТ написа:

За съжаление религията е чудесен инструмент, които държи тълпите тихи и кротки. Без религията ще търси тълпата всякакви други водачи или лидери и ще попада в стремежа си на сигурност на измамници. От друга страна пък твърде много религия в живота води до крайни и нелепи инциденти. Справка Средновековието.

Докато партийната принадлежност или някакъв водач, примерно цар или княз се насочва конкретно в една посока, религията е чудесен инструмент, който действа многоспектърно. Справка покръстването на българите.

В днешно време не е така , както го представяш. Темата е прекалено обемна и тежка.

По моя преценка правилния избор  е да Не си вярващ, пък ползвай религиозна принадлежност ако е угодно и нужно.

• Автор
преди 12 минути, АСПЕКТ написа:

Както се е получило след така наречената Октомврийска революция.                                          Което покръстване е станало доброзорно, с малко зор....

преди 9 минути, rado_svet написа:

Шиниъд О'Конър реши да се прави на интересна и избра не да е майка и християнка, а да е лесбийка и мюсюлманка(???).

Самоуби се след няколко години жалък и смешен живот в този статус.

Самоубила се е, защото е станала лесбийка и мюсюлманка...Вярно ли? Има ли лесбийки мюсюлманки и самоубиват ли се освен при джихат мюсюлманите?

преди 13 минути, rado_svet написа:

Самоуби се след две-три години жалък и смешен живот в този си статус.

Самоубила се щото беше изкукала от наркотиците и алкохола, а другото си е само следсвие, а не причина.

преди 7 минути, Мечо Хубавеца написа:

Самоубила се е, защото е станала лесбийка и мюсюлманка...Вярно ли? Има ли лесбийки мюсюлманки и самоубиват ли се освен при джихат мюсюлманите?

Не определих причината за самоубийството ѝ, но... пази боже тъпунгерът да се помисли за нещо повече от тъпунгер!

• Автор
преди 1 минута, rado_svet написа:

Не определих причината за самоубийството ѝ, но... пази боже тъпунгерът да се помисли за нещо повече от тъпунгер!

По каква причина тогава пишеш за нея? 

Нормално е родителите да възпитат децата си в съответствие със своите възгледи - не само религиозни, но и във всяко едно отношение. Те носят отговорност за децата си и не могат да им предоставят избор за който децата не са готови. По-късно в живота, те ще го имат. Всеки може да смени възгледите си когато намери това за уместно, така че не виждам нищо притеснително в този ред на нещата. 

Навсякъде религията се "наследява" от родителите. По исторически причини българите сме източно православие. Разбира се, че има изключения на осъзната възраст да се избере някаква, но почти винаги е от родителите.

преди 9 минути, Мечо Хубавеца написа:

По каква причина тогава пишеш за нея? 

Просто случка от живота.

Целият живот се състои от отделни случки.

преди 46 минути, Мечо Хубавеца написа:

Аргументирай се! Кое е глупост или не е вярно? 

Слагаш всички представители на православната църква под един знаменател, което не споделям. Другото има голяма доза истина...според мен.

Ако баща ти на 4 годинки те заведе до басейна да се научиш да плуваш е ок? Ако те заведе на английски е ок?

Но ако те заведе в църквата - манипулация, така ли?

Земи се гръмни!!!

• Автор
преди 11 минути, rado_svet написа:

Просто случка от живота.

Целият живот се състои от отделни случки.

Ами напиши и какво си изходил вчера по голяма нужда. И то е случка. Осветли ни, голямо ли, малко ли, с какъв цвят и констинстенция ...

преди 1 минута, Мечо Хубавеца написа:

.. Осветли ни, голямо ли, малко ли, с какъв цвят и констинстенция ...

що?, гладен ли си?😁

• Автор
преди 10 минути, Т.Христов написа:

Ако баща ти на 4 годинки те заведе до басейна да се научиш да плуваш е ок? Ако те заведе на английски е ок?

Земи се гръмни!!!

Да, манипулация е. Английският си е английски, плуването си е плуване, но религията е възможно да е пълна измислица, която се натрапва на малотен, който не може да разбере дали го лъжат или не!       Последното е за реакция от модераторите. Любопитно ми е дали ще смееш да ми го кажеш на една ръка разстояние. 

преди 7 минути, laplandetza написа:

що?, гладен ли си?😁

Не, но ти едва се сдържаш да се оближеш...Какви са фекалиите са нещо много важно за здравословното състояние, но определено не са за ядене. От мен да го знаеш.

преди 2 минути, Мечо Хубавеца написа:

Да, манипулация е. Английският си е английски, плуването си е плуване, но религията е възможно да е пълна измислица, която се натрапва на малотен, който не може да разбере дали го лъжат или не!       Последното е за реакция от модераторите. Любопитно ми е дали ще смееш да ми го кажеш на една ръка разстояние. 

Налсгането на <религия> е наше време е въпрос на Самозашита относно Традиция, Род, История, Нация, Държава и пр. Това е стратегия и ако щете политика, аз добавям , това е част от Студената Война  между  цивилизационните течения. В тоя ред , налагането на традицията е Въоражаване и подготовка, саботажа на това е Диверсия , военно престъпление и измяна.

преди 25 минути, Т.Христов написа:

Да в църквата има само манипулатори с брада.
Богове не съществуват.
Религиите са наркотик за хората, благодарение на който богаташите ги държат в подчинение.

• Автор
преди 5 минути, laplandetza написа:

Налсгането на <религия> е наше време е въпрос на Самозашита относно Традиция, Род, История, Нация, Държава и пр. Това е стратегия и ако щете политика, аз добавям , това е част от Студената Война  между  цивилизационните течения. В тоя ред , налагането на традицията е Въоражаване и подготовка, саботажа на това е Диверсия , военно престъпление и измяна.

Въвеждането в заблуда, манипулацията и принудата са правомерни защото са самозащита...Интересни разсъждения...

преди 40 минути, parmobil написа:

Навсякъде религията се "наследява" от родителите. По исторически причини българите сме източно православие. Разбира се, че има изключения на осъзната възраст да се избере някаква, но почти винаги е от родителите.

И трябва ли да е така? Защо държавата не инкреминира това в НК защото така се нарушават правата на децата? Хайде кръщенето може да се приеме, че е нещо символично, но принудата да се ходи в църква или джамия какво е? Ами обрязването на чурките? Те си остават такива до края на живота!? Държавата страхливо мълчи и нищо не предприема. Не само у нас е така!

преди 19 минути, Мечо Хубавеца написа:

Въвеждането в заблуда, манипулацията и принудата са правомерни защото са самозащита...Интересни разсъждения...

И трябва ли да е така? Защо държавата не инкреминира това в НК защото така се нарушават правата на децата? Хайде кръщенето може да се приеме, че е нещо символично, но принудата да се ходи в църква или джамия какво е? Ами обрязването на чурките? Те си остават такива до края на живота!? Държавата страхливо мълчи и нищо не предприема. Не само у нас е така!

Държавата не може да дебне във всяка къща какво се случва. Безмислено е да се налагат някакви правила за такива неща. Все едно да ме спре полицай на улицата и да ме пита какво ми е изповеданието. Мога да си избера в отговор агностик, атеист и един куп религии. Като изключим обрязването, как се уличава някакво вероизповедание?

• Автор
преди 1 минута, parmobil написа:

Държавата не може да дебне във всяка къща какво се случва. Безмислено е да се налагат някакви правила за такива неща. Все едно да ме спре полицай на улицата и да ме пита какво ми е изповеданието. Мога да си избера в отговор агностик, атеист и един куп религии. Като изключим обрязването, как се уличава някакво вероизповедание?

Достатъчно е да се инкреминира деянието, като при обрязването да е по друга алинея или друг член с по-тежко наказание. Доказването не винаги е лесно и какво от това? Да си затваряме очите ли?

преди 3 минути, Мечо Хубавеца написа:

Достатъчно е да се инкреминира деянието, като при обрязването да е по друга алинея или друг член с по-тежко наказание. Доказването не винаги е лесно и какво от това? Да си затваряме очите ли?

За обрязването винаги може да се измисли медицинска причина.

Вярата си е вяра. Тя не е рационална. Колкото и да спориш с религиозен човек, накрая винаги се стига до това, че просто трябва да повярваш на сляпо.

Как могат да ми забранят да вярвам, че зад луната има зелен чайник? 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.