Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Сами ли си избрахте религията или някой ви манипулира и ви я наложи?

Featured Replies

преди 43 минути, Мечо Хубавеца написа:

Въвеждането в заблуда, манипулацията и принудата са правомерни защото са самозащита...Интересни разсъждения...

..

Интересни са. Когато масата хора е неспособна Съзнателно да се самоорганизира по Разумен начин и за разумни цели, тогава следва това в което живеете, един <измислен Свят> 

• Отговори 125
  • Прегледи 7,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да.Да,Прав си.Нарушават им се правата.Радостното е, че в белия свят правата на децата се зачитат тотално. Зачитат се дотам, че дори им се позволява да изберат пола си.Как тъй на клетите дечица ще

• Шиниъд О'Конър реши да се прави на интересна и избра не да е майка и християнка, а да е лесбийка и мюсюлманка(???). Самоуби се след две-три години жалък и смешен живот в този си статус.

• Мечо Хубавеца
    Мечо Хубавеца

Естествено, че сам. Няма кой да ми го наложи...

преди 3 часа, Мечо Хубавеца написа:

Вчера бях на кръщене. Децата които бяха кръстени бяха малки, на близо три години едното, а второто нямаше и годинка. Демек децата не осъзнаваха какво се случва с тях. По мое време не беше така. Беше атеистично време. Не че времената бяха по-свободни, напротив, но никой не ти налагаше религия или поне не и в немюсюлманските райони на страната. Единственото нещо, което имаше връзка с християнската религия беше боядисването на яйцата по Великден и поздравът Христос воскресе. Нямаше дори коледна елха и дядо Коледа. Имаше новогодишна елха и дядо Мраз. За Бъдни вечер бях чувал единствено от баба ми. Почти същото само че изместено с близо седмица напред. По Великден пък даваха до късно интересни филми, за да са мотивирани хората да си стоят вкъщи. Комунистическата власт не искаше конкуренция. Дойде демокрацията. Всички мои близки и познати включително родителите ми тръгнаха на църква, а дотогава не ходеха. Не защото са били партийни членове, примерно родителите ми не бяха, но такава беше модата по онова време, всички да ходят на църква и да станат вярващи. Гдето всите турци, там и гол Хасан, казва една турска поговорка, така и аз барабар Петко с мъжете започнах да ходя на църква. От атеист станах агностик и след още няколко години ме кръстиха и приех християнството.  Само че към 1990 г. бях отдавна пълнолетен и никой не ми е налагал християнската религия. Мислех си, че съм я приел осъзнато, макар и да знаех малко за нея. Почти всички в моето обкръжение освен един който остана заклет атеист, въпреки че е антикомунист, станаха повече или по-малко християни. Повтарям, тогава бях пълнолетен и нямам основание за оправдание. Ако исках да си остана атеист, щях да си остана такъв, никой не ме принуждавал така, както да стана пионерче, да вляза в комсомола и казармата. Обаче сега какво се случва? Децата ги кръщават докато са малки и им натрапват  християнската религия, най-вече православната. В мюсюлманските райони пък им натрапват исляма. Там нещата са по-страшни в някои населени райони слагане на забрадки при момичета и почти навсякъде обрязване на момчетата. Не го питат дали иска или не, а и да поиска момчето е недееспсобно, обрязват го, няма тън-мън, а кожата след време не може да се залепи. Всякакви оправдания, че обрязванията са правят, защото са полезни са несъстоятелни, защото подбудите са чисто религиозни. Като са полезни защо не ги въведат като задължителни? Не споря, че има и ползи от обрязването, но нека е осъзнат акт. 

Въпросът е колко хора според вас осъзнато са избрали религията, която изповядват? Не са ли малцина вече такива хора? Имат ли право родителите да налагат тяхната религия на децата си, която пък им е наложена от техните родители?

Никой не си избира осъзнато религията и вярванията си. Те са резултат от влияние на средата в която живееш. Аз съм си атеист и си оставам такъв, щото съм израсъл в такава среда. Жена ми е вярваща, щото си е от малка такава. Мохамеданите са такива, така са родени. Християните също. Същото се отнася и за пол и така нататък. Харесва ти или не - това е реалността. Не виждам въобще смисъл от тая тема. Е, има и проповедници - фащат те да ги слушаш и евентуално ти променят мисленето. И ти си мислиш че сам и образовано си направил избор - демек ти си решил и си избрал религия. Ми пак си манипулиран.

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

Да, манипулация е. Английският си е английски, плуването си е плуване, но религията е възможно да е пълна измислица, която се натрапва на малотен, който не може да разбере дали го лъжат или не!       Последното е за реакция от модераторите. Любопитно ми е дали ще смееш да ми го кажеш на една ръка разстояние. 

...

Не се репчи,и не се моли на модераторите! Голем бабаит си  няма що!

Ти кръстен ли си в църква?

преди 2 минути, Toto2 написа:

Никой не си избира осъзнато религията и вярванията си. Те са резултат от влияние на средата в която живееш. Аз съм си атеист и си оставам такъв, щото съм израсъл в такава среда. Жена ми е вярваща, щото си е от малка такава. Мохамеданите са такива, така са родени. Християните също. Същото се отнася и за пол и така нататък. Харесва ти или не - това е реалността. Не виждам въобще смисъл от тая тема. Е, има и проповедници - фащат те да ги слушаш и евентуално ти променят мисленето. И ти си мислиш че сам и образовано си направил избор - демек ти си решил и си избрал религия. Ми пак си манипулиран.

Има смисъл. Ти го спомена - има едни Мръсници , които не само проповядват , но и налагат <избор на пол> , а какво смяташ биха приложили за <избора> на религия, вярвания в семействата на Европейския човек?

• Автор
преди 15 минути, parmobil написа:

За обрязването винаги може да се измисли медицинска причина.

Вярата си е вяра. Тя не е рационална. Колкото и да спориш с религиозен човек, накрая винаги се стига до това, че просто трябва да повярваш на сляпо.

Как могат да ми забранят да вярвам, че зад луната има зелен чайник? 

Това измисляне на медицинска причина не винаги ще хване ред. Някъде може и да мине, но другаде не..Нека го има.              

преди 5 минути, laplandetza написа:

Има смисъл. Ти го спомена - има едни Мръсници , които не само проповядват , но и налагат <избор на пол> , а какво смяташ биха приложили за <избора> на религия, вярвания в семействата на Европейския човек?

Ми ще наложат каквото им е приоритет. И то се вижда - налагат че човека е като бог и няма нужда от бог. Всичкото това егоизъм и разните му там други грехотии идва от това. Според тях човек може да управлява природата и да я подчинява по своите нужди.

• Автор
преди 13 минути, Toto2 написа:

Аз нямам оправдание, тъй като съм избрал религията си когато съм бил 30 годишен. И да, може би съм бил манипулиран, но вината си е моя. Не мога да виня никого.                  Ей туй не трябва да е тъй, за това е темата.

преди 12 минути, Т.Христов написа:

Не се репчи,и не се моли на модераторите! Голем бабаит си  няма що!

Имаш ли здрава брадичка? Само питам без никакви лоши намерения. 

преди 27 минути, Мечо Хубавеца написа:

...

Имаш ли здрава брадичка? Само питам без никакви лоши намерения. 

Ще го повторя по-бавно за да го асимилираш:

преди 59 минути, parmobil написа:

Вярата си е вяра. Тя не е рационална. Колкото и да спориш с религиозен човек, накрая винаги се стига до това, че просто трябва да повярваш на сляпо.

Как могат да ми забранят да вярвам, че зад луната има зелен чайник? 

За другото си прав обаче бъркаш нещата, вярата няма общо с религията, аз вярвам в Бог но не съм религиозен с други думи не вярвам на попове и пр.

преди 3 минути, Bubbles написа:

За другото си прав обаче бъркаш нещата, вярата няма общо с религията, аз вярвам в Бог но не съм религиозен с други думи не вярвам на попове и пр.

Как вярваш в Бог, но без религия, която е определила, че има Бог?

преди 2 минути, parmobil написа:

Лесно, вярвам че го има, но не вярвам на църкви и попове.

Активирай въображението. Днешно време има много хора, повечето предимно суеверни , които не признават религии, но имат някаква представа, някакъв <модел> за Бог. 

Примерно Вселенския Бог в различни вариации, самата Вселена като Бог и пр. 

току-що, Bubbles написа:

Лесно, вярвам че го има, но не вярвам на църкви и попове.

Да де, но "те" са нарочили, че го има. Събрали се някакви пичове, избрали определени свидетелства/евангелия и ето ви библия. Това е и друго верно няма!

• Автор
преди 24 минути, Т.Христов написа:

Ще го повторя по-бавно за да го асимилираш:

След като съм го написал веднъж под заглавието на темата, НЕ СМЯТАМ ДА ТИ ОТГОВАРЯМ! 

току-що, parmobil написа:

Да де, но "те" са нарочили, че го има. Събрали се някакви пичове, избрали определени свидетелства/евангелия и ето ви библия. Това е и друго верно няма!

Не са <те> . Концепция за Бог има от десетки хиляди години, много преди да има каквато и да е религия. Същвствува ли са в началото несистематизирани <култове> , а още преди това <порекултовата епоха>. на т. н. ирационални стадни поведения , които вероятно са причина за Първичния протоБог - неосъзнатоСвръхПриродно, което се оформя в хилядолетията. Такаова чудо го има при шимпанзетата.

преди 13 минути, laplandetza написа:

Активирай въображението. Днешно време има много хора, повечето предимно суеверни , които не признават религии, но имат някаква представа, някакъв <модел> за Бог. 

Примерно Вселенския Бог в различни вариации, самата Вселена като Бог и пр. 

Някой/някои са формулирали идеята за бог. Ако хипотетично съм Маугли и съм отгледан от животни, кой да ми каже за Бог? И с оглед на ареала може да е всякакъв бог. Или божества, нали

• Автор
преди 3 минути, parmobil написа:

Събрали са, но неизвестно кога и неизвестно кои...На всичкото отгоре и оригинали на текстовете няма...

Библията е притчи и предания като всяка друга "свещена" книга, тя няма общо с Бога.

преди 1 минута, Мечо Хубавеца написа:

Събрали са, но неизвестно кога и неизвестно кои...На всичкото отгоре и оригинали на текстовете няма...

Да не говорим колко инмформация се крие просто защото не е угодна на общоприетите вярвания.

преди 1 минута, parmobil написа:

Някой/някои са формулирали идеята за бог. Ако хипотетично съм Маугли и съм отледан от животни, кой да ми каже за Бог? И с оглед на ареала може да е всякакъв бог. Или божества, нали

Казах по-горе. Религиите са много по-късно <изобретение> от Богове. 

• Автор
преди 1 минута, parmobil написа:

Някой/някои са формулирали идеята за бог. Ако хипотетично съм Маугли и съм отледан от животни, кой да ми каже за Бог? И с оглед на ареала може да е всякакъв бог. Или божества, нали

Остави Маугли, той е художествен образ и дори да има прототип е изключение...Ако си туземец в джунлата, където бели хора не са стъпвали....тогава?

току-що, Мечо Хубавеца написа:

Остави Маугли, той е художествен образ и дори да има прототип е изключение...Ако си туземец в джунлата, където бели хора не са стъпвали....тогава?

Тогава, Какво?

Примерно, за някои учени , намират се още такива, Бог е Един и той се <намира> в самия Код на Вселена. Концепцията не е никак лесно да се предаде и за радост или мъка тя е преплетена с много космологич. и физични и метафизични модели.

преди 2 часа, Мечо Хубавеца написа:

И трябва ли да е така? Защо държавата не инкреминира това в НК защото така се нарушават правата на децата?

Да.Да,Прав си.Нарушават им се правата.Радостното е, че в белия свят правата на децата се зачитат тотално.

Зачитат се дотам, че дори им се позволява да изберат пола си.Как тъй на клетите дечица ще им се натрапва от кой пол да са???

Докога??? Докога питам аз???

А какво да ти кажа за даскалите по математика.Положението там е повече от ужасно.Правата на децата са не просто потъпкани, а свирепо смазани.

Тези ми ти даскали лъжат децата, че сбора от ъглите в един триъгълник бил 180 градуса.

То бива лъжи, манипулации, виждам че се възмущаваш от тях.Но виж даскалите как лъжат и набиват в главите на децата неистини.

Ето дори ти си жертва на този произвол.Предполагам, че и ти вярваш, а на какво друго освен на сляпа вяра в идеала, можем да отдадем това дълбоко невярно твърдение.

Напротив, правилното твърдение, съгласно науката математика е - не съществува нито един триъгълник, чийто сбор от ъглите да е 180 градуса.

Вземи да протестираш, какво чакаш.Обърни се и към омбудсмана да сезира НС и да инкриминират даскалския произвол.

Редактирано от badr (преглед на промените)

• Автор
преди 16 минути, badr написа:

Да.Да,Прав си.Нарушават им се правата.Радостното е, че в белия свят правата на децата се зачитат тотално.

Зачитат се дотам, че дори им се позволява да изберат пола си.Как тъй на клетите дечица ще им се натрапва от кой пол да са???

Докога??? Докога питам аз???

А какво да ти кажа за даскалите по математика.Положението там е повече от ужасно.Правата на децата са не просто потъпкани, а свирепо смазани.

Тези ми ти даскали лъжат децата, че сборът от ъглите в един триъгълник бил 180 градуса.

То бива лъжи, манипулации, виждам че се възмущаваш от тях.Но виж даскалите как лъжат и набиват в главите на децата неистини.

Ето дори ти си жертва на този произвол.Предполагам, че и ти вярваш, а на какво друго освен на сляпа вяра в идеала, можем да отдадем това дълбоко невярно твърдение.

Напротив, правилното твърдение, съгласно науката математика е - не съществува нито един триъгълник, чийто сбор от ъглите а е 180 градуса.

Вземи да протестираш, какво чакаш.Обърни се и към омбудсмана да сезира НС и да инкриминират даскалския произвол.

В България това нещо с избирането на пола на децата го няма, затова и не го дискутирам. След като са недееспособни как ще избират пола? Няма логика. Виж, като пораснат да се определят като каквито искат...     Жертва съм разбира се, по мое време изопачаваха историята. Това  беше държавна политика. То не че и сега не я изпопачават...Виж ти, винаги съм мислел, че сборът на ъглите всеки триъгълник е 180 градуса, а то какво било...Пак проверих и навсякъде ги повтарят тези лъжи, ужас....Хубаво, но вземи ме подкрепи. Да напишем заедно едно писмо. Още повече, че ти си мюсюлманин и си пострадал повече...Бъди промяната, която искаш да видиш в света...

преди 6 минути, Мечо Хубавеца написа:

Виж ти, винаги съм мислел, че сборът на ъглите всеки триъгълник е 180 градуса, а то какво било...Пак проверих и навсякъде ги повтарят тези лъжи, ужас....Хубаво, но вземи ме подкрепи. Да напишем заедно едно писмо. Още повече, че ти си мюсюлманин и си пострадал повече...Бъди промяната, която искаш да видиш в света...

И пет пъти да провериш е все тая.Не разбираш математиката.Давам ти пример.Вземаш една топка на нея начертаваш два перпендикулярни периметъра и ще получиш 8 триъгълника със сбор на ъглите по 270гр.всеки един.

Тъй. че аз не съм пострадал, а съм се образовал.

• Автор
преди 3 минути, badr написа:

И пет пъти да провериш е все тая.Не разбираш математиката.Давам ти пример.Вземаш една топка на нея начертаваш два перпендикулярни периметъра и ще получиш 8 триъгълника със сбор на ъглите по 270гр.всеки един.

Тъй. че аз не съм пострадал, а съм се образовал.

Аз не споря с теб. Щом казваш, толкова са...Само че колко градуса е сборът на ъглите на всеки триъгълник не ме интересува...Не ми върши работа. И да са ме излъгали, все тая. Виж  историята и религията е друго. Те помагат да се сформират убеждения, че това е добро, а друго лошо...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.