Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Подходящ windows за по-слаб лаптоп

Featured Replies

Професионалист си! :D

• Отговори 99
  • Прегледи 9,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Добре де, защо го правиш това? Имал проблем с Линукс човека и пита за Windows ? Какво неясно има? Подразни ли се? Стига с тия нерви бре хора! Ще се влиза в безкрайни спорове Windows vs Linux ли? 

• ... толкова коментари а автора си мълчи .Към него: Изтеглете Speccy  и го запазете на работния плот.  Щракнете с десния бутон върху .zip файла и изберете Extract All.  Извлечете фа

• B-boy/StyLe/
    B-boy/StyLe/

Борбата е да задържат 2-та процента. https://www.reddit.com/r/pcgaming/comments/1bu287z/linux_share_on_steam_bounces_back_to_nearly_2_for/ Съжалявам ама и аз не се сдържах.  

Публикувани изображения

преди 21 минути, Звяра! написа:

Професионалист си! :D

Добре де човека иска уиндоус ти му даваш зор линукс да слага, къде е логиката? :ohmy:

И аз да попитам свързано с темата.
Днес искаха да ми подарят един лаптоп с вин 10, но доста бавен.
Естествено отказах казах им да си го пазят за резерва.
Щото само за принтиране на документи и четене на сайтове го ползват, но като се замисля за писаните версии  може и да лети.
Дали може да се инсталира нещо читаво на целерон с 2гб :).
Линукс може ли да се инсталира?
Драйвери и програми има ли?
Е това не съм го правил.

преди 5 часа, nujnika написа:

Разбирач. като се опитах да сложа линукса му затрих windows-a.

Пич - не си уред! @Звяра!ти пали фитилите и ти гледа сеира, пък ти изобщо не се усещаш! Пишеш тотални глупости.

1. При всяка инсталация на ОС - колкото и автоматична да е - пита "Целия диск ли да форматирам или да запазя съществуващата ОС?"
  2. Имаш лаптоп, работил ди с него, пък ... не му знаеш параметрите? Даже марка и модел не каза.
  3. Уж си инсталирал много Линукси, пък нямаш една флашка - да пуснеш Live и да видиш какво има вътре?

Смешник.

преди 8 часа, rumvel написа:

И аз да попитам свързано с темата.
Днес искаха да ми подарят един лаптоп с вин 10, но доста бавен.
Естествено отказах казах им да си го пазят за резерва.
Щото само за принтиране на документи и четене на сайтове го ползват, но като се замисля за писаните версии  може и да лети.
Дали може да се инсталира нещо читаво на целерон с 2гб :).
Линукс може ли да се инсталира?
Драйвери и програми има ли?
Е това не съм го правил.

Не се научихте, че процесорите не се мерят само с "целерон" .... и аз тук имам един интел от времето на XP и направо лети ...

Всеки процесор си има точен модел - дори не е нужно да преразказвате колко GHz бил, колко ядра и т.н. - ето аз имам Т6600 (сега всеки може да провери в интернет и ще научи всичко което желае за този процесор и най-важното ще е точна информацията) - за мен W10 (модифициран с кодово име Neon) си работи добре на този процесор, с 2х2GB@800 RAM и HDD (1TB, 5400, 16MB), системата има видео - GF GT240M 1GB.

Също така винаги има значение и дисковата система - по един начин се държи машина с механичен диск (тук дори има значение и той какъв е - има стари 4500 оборотни дискове има и 15000 оборотни дискове и пак се води механичен) или SSD (тук също има най-различни ... като има и такива които ще ви се е искало да не бе SSD, а механичен).

Нищо лично!

Сега ако наистина мислиш да работиш върху такъв лаптоп - помисли какво желаеш да правиш на него - имаш слаб процесор, имаш малко памет - не е ясно дали паметта може да се увеличи и дали изобщо си заслужава това.

За слушаш радио, да гледаш някакво видео (от локален ресурс), да бъде някакъв хост, принт сървър, рутер, AP ... NAS ... може да се измисли, но да ти бъде основна система тип искам да правя всичко, бързо и да лети - не мисля, че има такава OS, а и интернет стана доста "тежък".

преди 5 минути, Rammkopf написа:

Като изключим Cedar Mill. :)

Това не е най-добрия - Celeron. Във времето имаше и други добри класики.

Като цяло Celeron ги развалиха в момента в който Atom базираните процесори получиха името на следващия клас - Celeron.

Celeron си беше достатъчно адекватен процесор за масова употреба, не само за офис системи - кой (или негов роднина) не е играл игри на Celeron - Виждам ли ръка .. м не някой просто се почесва там, където не го сърби :)

преди 5 часа, jhoro написа:

Пич - не си уред! @Звяра!ти пали фитилите и ти гледа сеира, пък ти изобщо не се усещаш! Пишеш тотални глупости.

1. При всяка инсталация на ОС - колкото и автоматична да е - пита "Целия диск ли да форматирам или да запазя съществуващата ОС?"
  2. Имаш лаптоп, работил ди с него, пък ... не му знаеш параметрите? Даже марка и модел не каза.
  3. Уж си инсталирал много Линукси, пък нямаш една флашка - да пуснеш Live и да видиш какво има вътре?

Смешник.

Това е фейк тема пусната от някой цървулан, с цел да си преброят наличните Бози за инсталиране без плащане.
Леле миналата година съм сложил безплатно Боза 11 на отделно ССД и ... не я пускам.
Ще трябва да ходя на някакви превъзпитателни курсове, да ме хипнотизират да пия прокиснала боза и да викам че ми е много сладка.

• Автор
преди 5 часа, jhoro написа:

Смешник.

Бастун, имам флашка с линукс, който не иска да се инсталира именно като му дам да форматира целия диск, защото старата ОС не ми трябва.  Какво да пускам live и да гледам какво има вътре? Какво може да има вътре при форматиран диск, бе, смешник такъв? 

Казах параметрите, казах и марката, ама ти си злобен и не си обърнал внимание.

преди 54 минути, Белгиеца написа:

Това е фейк тема пусната от някой цървулан, с цел да си преброят наличните Бози за инсталиране без плащане.
Леле миналата година съм сложил безплатно Боза 11 на отделно ССД и ... не я пускам.
Ще трябва да ходя на някакви превъзпитателни курсове, да ме хипнотизират да пия прокиснала боза и да викам че ми е много сладка.

Белгиец, фейк си ти и целия ти измислен живот в Белгия. Църулян ще викаш на този, който шляпа жена ти, докато ти киснеш по форумите. 

През уя ми е да броя наличните бози и линукси. Казах какво искам да направя и какво не е станало.

Ще опитам с xubuntu-то и ако не стане, ще сложа windows 7 и ще предупредя хората, че може да си го ъпгрейднат лаптопа и да му сложат по-нова ОС. Друго не се сещам.

преди 11 часа, rumvel написа:

Дали може да се инсталира нещо читаво на целерон с 2гб

Ако имаш такова животно, най-добре е да го подариш на най-големият си враг...

преди 12 часа, nujnika написа:

Сложил съм му преди време SSD, но все пак не ми харесва как работи с 10-ка. 

Дори и с 2-ра генерация i3 да е, с 4GB RAM и SSD машината трябва да работи безпроблемно с всяка 10-ка, та дори и с 11.

Просто трябва да се пипнат някои оптимизации за да останеш доволен.

• Автор
преди 8 минути, Joss Bomon написа:

Дори и с 2-ра генерация i3 да е, с 4GB RAM и SSD машината трябва да работи безпроблемно с всяка 10-ка, та дори и с 11.

Просто трябва да се пипнат някои оптимизации за да останеш доволен.

ОК, тогава, ако не стане с Линукс, му слагам една 10-ка с надеждата, че като е чисто-нова инсталирана, няма да бави. Все пак е на няколко години тази инсталация. 

Благодаря много! Ще пробвам така.

преди 6 минути, nujnika написа:

слагам една 10-ка с надеждата, че като е чисто-нова инсталирана, няма да бави.

Версиите LTSC които ти предложиха по-горе са без инсталираните приложения и Microsoft Store, с които са наблъскани обикновените версии. Ако избереш да го инсталираш, пусни си питане в темата за 10 или в отделна тема, за да ти помогнем с оптимизацията.

преди 2 минути, Joss Bomon написа:

Версиите LTSC които ти предложиха по-горе са без инсталираните приложения и Microsoft Store, с които са наблъскани обикновените версии. Ако избереш да го инсталираш, пусни си питане в темата за 10 или в отделна тема, за да ти помогнем с оптимизацията.

Или направо си харесай някоя готова орязана.

• Автор

А как стои въпросът с активацията? Преди 1 година май имаше възможност да безплатна инсталация на 10-ка?

Благодаря ви още веднъж за времето!

преди 13 минути, plamen_petrov_80 написа:

Или направо си харесай някоя готова орязана.

Той, (питащият) ако е като мен, нямаше темата да стигне до този край. Аз понеже съм от началото на създаването на сайта, си имам няколко приятели  (макар и само виртуални до сега), с които си правя кореспонденцията  само на лични съобщения и зная, че никога няма да ме подведат , или да се скараме за нещо. И до сега съм нямал провал да направя нещо, при което съм имал трудности. Споделям го от личен опит, но питащият едва ли знае за всичко към кого е най разумно да се обърне, както аз го правя. От експериментите, които мога да си правя със всичко, съм се убедил че за много стари машини най доброто решение е точно това, което по горе Josh и Пламен , са препоръчали. Няма да сбърка. Ако евентуално иска да опита, и аз мога да му предоставя една олекотена версия на 10-ка, само да напише и ще му я кача на лично съобщение. "Неона" хич не е за изпускате за това лаптопче! Успех от мен и лек ден на всички, от дядо Ви Колев 74!

За активацията нямаш никакви грижи!

преди 13 минути, nujnika написа:

А как стои въпросът с активацията? Преди 1 година май имаше възможност да безплатна инсталация на 10-ка?

Благодаря ви още веднъж за времето!

Нямаш проблеми с активацията. Машината е купена 2-ра ръка, което значи, че е внос отнякъде, предполагам? Т.е., не си я купил от човек, а от фирма, търгуваща с рециклирана техника. Такива машини са работили по разни учреждения, където лицензът е просто задължителен и по всяка вероятност са били закупени като чисто нови с Pro лиценз за OEM дистрибуция (директно записан в BIOS), я за Windows 7, я за 8.1, директно от доставчика. Майкрософт позволява легално да се прелицензира системата, ако си притежавал поне Windows 7, като новият Windows трябва да е аналогична версия. Ако си с OEM лиценз за Windows 7 Home, имаш легално право да активираш с този лиценз Windows 10 Home. Ако си взел машината с лиценз за 7 Pro, полага ти се активация на 10 Pro.

• Автор
преди 6 минути, Колев 74 написа:

Той, (питащият) ако е като мен, нямаше темата да стигне до този край. Аз понеже съм от началото на създаването на сайта, си имам няколко приятели  (макар и само виртуални до сега), с които си правя кореспонденцията  само на лични съобщения и зная, че никога няма да ме подведат , или да се скараме за нещо. И до сега съм нямал провал да направя нещо, при което съм имал трудности. Споделям го от личен опит, но питащият едва ли знае за всичко към кого е най разумно да се обърне, както аз го правя. От експериментите, които мога да си правя със всичко, съм се убедил че за много стари машини най доброто решение е точно това, което по горе Josh и Пламен , са препоръчали. Няма да сбърка. Ако евентуално иска да опита, и аз мога да му предоставя една олекотена версия на 10-ка, само да напише и ще му я кача на лично съобщение. "Неона" хич не е за изпускате за това лаптопче! Успех от мен и лек ден на всички, от дядо Ви Колев 74!

За активацията нямаш никакви грижи!

Благодаря много за предложението, наистина! Моля да ми изпраш тази версия, за да я тествам и кача. 

преди 49 минути, nujnika написа:

ОК, тогава, ако не стане с Линукс, му слагам една 10-ка с надеждата, че като е чисто-нова инсталирана, няма да бави. Все пак е на няколко години тази инсталация. 

Благодаря много! Ще пробвам така.

Пробвай LTSC 2019, работи с 10 годишни, а и по-стари "коруби" перфектно. Изчистен е от всякакъв вид програми, магазин няма и т.н. След чиста инсталация заема малко над 1ГБ оперативна памет. Получава само секюрити фиксове в ъпдейтите основно, тук там куoлити такива!

• Автор
преди 8 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Пробвай LTSC 2019, работи с 10 годишни, а и по-стари "коруби" перфектно. Изчистен е от всякакъв вид програми, магазин няма и т.н. След чиста инсталация заема малко над 1ГБ оперативна памет. Получава само секюрити фиксове в ъпдейтите основно, тук там куoлити такива!

Благодаря много! А как стои въпросът с активацията на подобен релийз? 

преди 1 минута, nujnika написа:

Благодаря много! А как стои въпросът с активацията на подобен релийз? 

По "стандартния" начин.

преди 13 минути, nujnika написа:

А как стои въпросът с активацията на подобен релийз?

Въпросът стои... на лична кореспонденция. За изтеглянето също.

преди 1 час, Rammkopf написа:

Майкрософт позволява легално да се прелицензира системата, ако си притежавал поне Windows 7, като новият Windows трябва да е аналогична версия. Ако си с OEM лиценз за Windows 7 Home, имаш легално право да активираш с този лиценз Windows 10 Home. Ако си взел машината с лиценз за 7 Pro, полага ти се активация на 10 Pro.

Ако не се лъжа - тази опция я спряха скоро. Иначе си прав - можеше и ставаше, дори да нямаш легален лиценз.

преди 19 минути, plamen_petrov_80 написа:

Ако не се лъжа - тази опция я спряха скоро. Иначе си прав - можеше и ставаше, дори да нямаш легален лиценз.

Не са. Още работи, миналата седмица преинсталирах един hp ProDesk 600 G1. Ако имаш закупен лиценз поне за 7-мица, ъпгрейдът към 10 ти е безплатен.

Spoiler

Още по-интересно ми стана, след като един такъв ProDesk го бях унищожил от геройска простотия преди около 3 години и му смених дънната платка, която купих от AliExpress - новата платка беше оригинално производство, без лиценз в BIOS, съответно. Реших, че имам правото да активирам Windows по втория начин, щом лицензът за машината е бил платен веднъж, на практика, аз просто сега ѝ сменям някаква част там ... :) И си я активирах благополучно. Обаче наскоро реших да сменя SSD-то с друго, по-голямо, съответно реших и да инсталирам Windows от нулата. Машината автоматично си се беше реактивирала след инсталация. С "кухия" дигитален лиценз. Та, политиките на Майкрософт, относно ъпгрейд на стари машини и маркови машини от тип "Франкенщайн", са ми доста странни понякога.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.