Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да охлаждаме компютъра

Featured Replies

Ти си решаваш,аз бих им бил шута на мига-и в прекия и в преносния случай.Толкова забавна фирма си уцелил...

• Отговори 89
  • Прегледи 36,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

"щял да наруши въздушното течение"

Ми хората са прави,така както обясняваш и в другия си пост с проблемите,те очевидно са професионалисти :whist: .Нищо чудно да ти сложат един вентилатор долу отпред и да го обърнат да духа навън.Тогава ще ти нарушат в момента несъществуащият поток още повече :ph34r:

А сега малко по-сериозно.Ако вентилаторите са качествени и/или големи и бавни,или пък окачени на контролер няма какво толкова да се притесняваш от шума.При мен се въртят 9 перки (4 кутия,1 захранване,1 процесор и 3 графична карта) и шума не е нещо особенно (въпреки че това зависи от човека де и неговата чуствителност).На стария ми компютър само графичната карта беше по-шумна от целия ми компютър сега.

Ми хората са прави,така както обясняваш и в другия си пост с проблемите,те очевидно са професионалисти :hush: .Нищо чудно да ти сложат един вентилатор долу отпред и да го обърнат да духа навън.Тогава ще ти нарушат в момента несъществуащият поток още повече :speak:

А сега малко по-сериозно.Ако вентилаторите са качествени и/или големи и бавни,или пък окачени на контролер няма какво толкова да се притесняваш от шума.При мен се въртят 9 перки (4 кутия,1 захранване,1 процесор и 3 графична карта) и шума не е нещо особенно (въпреки че това зависи от човека де и неговата чуствителност).На стария ми компютър само графичната карта беше по-шумна от целия ми компютър сега.

Целта беше да го сложат вентилатора отпред да вкарва студен въздух. Тея ако са професионалисти, аз значи съм трамвай. Една седмица стоя компа в сервиза, със тези уплаквания. Върнаха ми го и казаха че му нямало нищо...цяла седмица го натоварвали до максимум с различни програми и нищо му немало. Аз си го пускам вкъщи пускам си игра, и като почва да бучи тоя комп, при две затворен врати, от мойта стая компа се чува чак в хола при пуснат телевизор и те ми заявяват че му нямало нищо, пък да не говорим че не може да пипнеп кутията от горещина. Ако евентуално добавя вентилатори, налага ли се да сменям захранването. Защото сигурно ще сложа един отпред да вкарва студен въздух, един отзад който да изкарва топлия въздух и един отстрани който също да вкарва студен въздух...

Иди във фирмата и искай да махнат гаранционните лепенки(още ли има такива измекярски фирми дето запечатват кутиите?) и да ти дадат остатъчната гаранция по компоненти. Тогава си слагай каквито искаш вентилатори без да се съобразяваш с некомпетентността им. Каква ти е конфигурацията?

За любителите на чистият въздух,които свалят страничните капаци на кутиите- ANTEC SKELETON 002-направете го със стил...:whist:

Публикувано изображение

Колко струва такава "Кутия"?

Може да взема такава за новата машина,стига да е на добра цена.

Колко струва такава "Кутия"?

Може да взема такава за новата машина,стига да е на добра цена.

Цената едва ли ще ти хареса (отива към 400 лв.), а пък и това не бих го нарекъл кутия, по-скоро е стенд и за мен смисъл от нещо подобно има, ако всеки ден сменяш дъна, видеокарти, процесори...

Редактирано от djagi (преглед на промените)

Цената едва ли ще ти хареса (отива към 400 лв.), а пък и това не бих го нарекъл кутия, по-скоро е стенд и за мен смисъл от нещо подобно има, ако всеки ден сменяш дъна, видеокарти, процесори...

Жалко.Аз си мислех че ще е към 100/120 лева...

...на моя комп карам с вентилатора на процесора и захранването а шумът просто не се понася...

Купи си един охладител за процесора с поне 12 санта перка и шумът ще намалее значително. Боксовите вентилатори са доста шумни, а има вероятност във фирмата да са ти набутали и небоксов охладител с малка перка на много високи обороти, което е още по-лош вариант. Провери си температурите на процесора и със Speedfan намали оборотите на перката и кажи дали има разлика.

Жалко.Аз си мислех че ще е към 100/120 лева...

Реално би трябвало да е горе-долу толкова, но понеже е гъзарска цената ще е доста висока. А реално едва ли предлага нещо повече от обикновена кутия, освен визия.
  • 4 седмици по-късно...

Добре каква е разликата от по горния пост и Antec Mini Skeleton единия е към 400 и малко отгоре лева а минито 150+,да разбирам ли че минито е по малко и е някакакво менте.
  • 9 месеца по-късно...

Само да попитам при толкова много вентилатори, няма ли да се вдигне шума :speak:. Знам че ниско оборотните са по-безшумни, но колко точно безшумни....на моя комп карам с вентилатора на процесора и захранването а шумът просто не се понася (компа е нов). Пък да не говорим че е и в гаранция :) а тия от сервиза не искат да сложат вентилатор щот "щял да наруши въздушното течение" :eek:. Както и да е, сега съм толкова раздвоен....дали да прекатя тъпата гаранция или да си остана с нея. Постоянно ми горат частите (уж дефектни):) - дъното, видеото, захранването, само харда не е сменян :hush:все още :). Хич не сполучиш с този комп...

Позволявам си да повдигна отново темата, тъй като сега е лято и отново редица потребители имат проблеми с температурите. Публикувано изображение

Това са моите в нормално състояние, когато се включат по-сериозни приложения, натоварващи с часове 100% процесора и консумирайки над 4Gb от рамта, температурите стигат 56-58 на процесора, 72 градуса на видеото при тежки игри, 31-32 на хардовете. Нямам климатик и в стаята ми често е задушно при настъпването на жегите. Как се справям? Поставил съм много вентилатори и за да не става шумно, основно са 120 и 140 мм. В кутията са разположени в следния ред: Отпред 120мм вкарващ , м/у хардовете 80 мм, отстрани 2 бр. 140 мм 700 обр. вкарват, отзад 120 мм изкарва, отгоре 2 бр. 140 мм 700 обр. изкарват., отзад под процесора 80мм вкарва. Освен това вентилатора на процесора, на видеото и охладител за рамта с две перки и накрая на захранването. Сами можете да сметнете бройката. Дори нощем, при пълна тишина, се чува съвсем тихо и ако не свети контролера за вентилаторите, няма да се разбере, че работи. Разбира се всичко това е свързано с редовно почистване и смазване на перките с литиева грес /за разлика от машинното масло не тече и по-малко шумят/. Освен това от всяка страна където има вентилатор, контактуващ с кутията, са поставени гумени уплътнения и филтри за прах. Така от една страна се обират вибрациите, а от друга /по-важната/ прахта се задържа във филтъра и кутията остава защитена. Дори с невъоръжено око се забелязва кога се е полепил повече прах върху филтъра, пременяйки цвета от черно в жълтеникавосивкаво. Така без да отварям кутиятя, с малка прахосмукачка мога да обера полепналата прах и да освободя въздушния поток. Надявам се да провокирам повече хора в по-голяма грижа към машината им, защото често ми се налага да отварям кутии, приличащи на гълъбарници.

Редактирано от pataran (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Здравейте на всички, днес си сглобих кутията Cooler Master 690 Lite Black, също така монтирах, охладителя Cooler Master Hyper212 plus,и сложих от термопастата на CoolerMaster, вижте какви са ми температурите сега: Предишните ми температури бяха: Дъно - 45 градуса idle Процесор - 75 градуса idle Видео карта - 80 градуса idle Твърд диск - 50 градуса idle Та значи сега, в кутията има 4 вентилатора, захранване:120мм, процесор:120мм, преден панел 120мм, заден панел 120мм. Обаче незнам, сега с коя програма, мога да регулирам вентилаторите от пред и от зад, и на процесора, от биоса опцията как да я пусна,сега от биоса е изключено всичко, демек са на максимални обороти,като гледам перката на процесора е 2к оборота, сега машината е страшно тиха, обаче мисля ,че може още по тихо да стане? И да ве питам на видео картата, мога ли да и смена термопастата, с тази на cooler master от охладителя ? Щото в спринцовката има доста :offtopic_s: И още един въпрос, грешка ли направих като не сложих термопаста на охладителя, ами само на капачката на процесора 1 капка в средата с големи колкото оризово зърно :ph34r:

Видеокартата ми се струва гореща...но параметрите на температурите търсиш в сайта на производителя.

Сега ще ви кажа, цялата си конфигурация: 1.Дънна платка - Asus P5gd1 pro 2.Рам памет - 2х512мб 3.Процесор - Intel Pentium 4 630 3ghz 4.Видео карта - Asus N6600 Le Silencer 256mb PASSIVE 5.Твърд диск - Western Digital Sata III Blue 32mb 7200rpm 1000gb 6.Захранване - Seasonic 560w 560KM Modular X series GOLD 7.Кутия - Cooler Master II 690 Lite Black 8.Записвачка - LG DVD RW 9.Охладител на процесора - Cooler Master Hyper 212 plus 120mm fun Моля,някой да ми прочете, предишният пост, ако е възможно с 2 3 изречения, да ми обърне внимание моля :blink:

Редактирано от KeepWalkinG (преглед на промените)

Моля,някой да ми прочете, предишният пост, ако е възможно с 2 3 изречения, да ми обърне внимание моля :yanim:

За да контролираш вентилаторите с програма (Speed fan примерно), мисла требва всички да са закачени на дъното, иначе фен контролер!

Няма проблем да си смениш пастата на видеокартата, даже би било добре, поради по- високата температура на видеото пастата се скапва по бързо!

Не е проблем, че си сложил паста само на капачката на процесора, даже по- добре, защото не трябва да е дебел слой, поради евентуален обратен ефект!

Редактирано от хаха (преглед на промените)

Сложих от същата паста, на видео картата, и сега в idle температурата на видео картата е 64 65 градуса, незнам, дали ефектна веднага трябва да се усети, сложих термопаста пак много малко, на същото място на което беше останала малко бяла паста от старата, изчистих хубаво първо, и сложих 1 капка,размазах този път точно колкото квадратчето и сложих радиатора,дали обаче тази карта с пасивно охлаждане, си държи такива температури :speak: ? Ако сложа сигурно един охладител за видео картата( което няма смисъл) ще паднат температурите сигурно с 20 градуса :) как мислите? Сигурно после ще е 40 50 градуса в idle ?

Ами то ти писах.Какво ..къде си сложил е ясно от ефекта! Видеокартата ти трябва да е към 52-53 градуса без натоварване... 65 е множко...пък щом не си съгласен с препоръката да провериш параметрите..

Сложих от същата паста, на видео картата, и сега в idle температурата на видео картата е 64 65 градуса, незнам, дали ефектна веднага трябва да се усети, сложих термопаста пак много малко, на същото място на което беше останала малко бяла паста от старата, изчистих хубаво първо, и сложих 1 капка,размазах този път точно колкото квадратчето и сложих радиатора,дали обаче тази карта с пасивно охлаждане, си държи такива температури :) ?

Ако сложа сигурно един охладител за видео картата( което няма смисъл) ще паднат температурите сигурно с 20 градуса :) как мислите?

Сигурно после ще е 40 50 градуса в idle ?

Видеокартата ти е с пасивно охлаждане и е нормално в тези жеги да държи по-високи температури!Ако искаш да ги свалиш може да и сложиш един вентилатор на радиатора , дори ако е на 5 волта пак ще свали градуси , а и няма да се чува.Как си разположил вентилаторите в кутията и кои вкарват и вкои изкарват въздух?

Еми вентилаторите на кутията не съм ги пипал, как са си ги направили от Cooler Master така са си и в момента, значи този от пред 120мм вкарва въздух, а този отзад 120мм искарва въздуха :) Защо, обаче ме получих разлика , като смених термопастата на видео картата? Защо от биоса, мога да регулирам, само вентилатора на процесора, как да регулирам вентилаторите в кутията, със speedfun, досега не съм работил с тази програма, но като задам от там някаква настройка нищо не се променя :) Все пак като събера пари (незнам кога ще е) ще сменя и дъното и процесора, но за са така ще карам :wors: Иначе, кутията е страхотна, и вентилаторите са супер тихи, преди само единият вентилатор на процесора ми, така шумеше ,че неможе да повярвате ;) По - натам може да сменя този от пред, с 140мм вентилатор, горе да сложа 2х140мм, и до захранването, мисля ,че и там има място за 2 :wors:

Еми вентилаторите на кутията не съм ги пипал, как са си ги направили от Cooler Master така са си и в момента, значи този от пред 120мм вкарва въздух, а този отзад 120мм искарва въздуха ;)

Защо, обаче ме получих разлика , като смених термопастата на видео картата?

Защо от биоса, мога да регулирам, само вентилатора на процесора, как да регулирам вентилаторите в кутията, със speedfun, досега не съм работил с тази програма, но като задам от там някаква настройка нищо не се променя :lock:

Все пак като събера пари (незнам кога ще е) ще сменя и дъното и процесора, но за са така ще карам :)

Иначе, кутията е страхотна, и вентилаторите са супер тихи, преди само единият вентилатор на процесора ми, така шумеше ,че неможе да повярвате ;)

По - натам може да сменя този от пред, с 140мм вентилатор, горе да сложа 2х140мм, и до захранването, мисля ,че и там има място за 2 :(

В подобна кутия, регулирането става само със Fan Controller и поне един преходник като този http://www.dekada.com/catalog/cable-splitter-molex-to-4-x-3pin-2x5v-akcb001-p-545.html

Значи, имам такива 2 преходника, които сега се сетих,че не съм ги свързал тях, свързах само 3 пиновите конектора към дъното, обаче, те само към Fan Controller ли могат да се свържат тия преходници. Защо в ''подобна кутия'' казваш ,че нестава да се регулират със софтуер? Какво и е на кутията, нали и твойта е почти същата :blink: Предложи някакъв хубав Fan controller, но и някакъв евтин също, да си направа сметка за в бъдеще да си взема един :wors: И да те питам, каде мога да сложа на тази кутия,140мм вентилатори, смисъл дали има възможност да си сложа навсякъде 140мм,и само един отзад 120мм, там неможе май 140мм :speak:http://iskampc.com/scythe-fan-controller-3-5a-4ch-kaze-q-black.html Scythe Fan Controller 3.5“ 4Channel Kaze Q Black - черен 27лв. Какво мислите за този, ще върши ли работа, или не е толко качествен? Също се чуда за този, http://iskampc.com/lamptron-fc2-fan-controller-6-channel-5-25-nn.html Lamptron FC2 Fan Controller 6 channel 5.25" - черен Защото мисля, в бъдеще живи и здрави, да си взема още някой вентилатор, и така 6 канала си е доволно?

Scythe Fan Controller 3.5“ 4Channel Kaze Q Black Днеска си го получих,повече от доволен, дълги кабели и възможност за 4пинови вентилатора :biggrin:

Значи, имам такива 2 преходника, които сега се сетих,че не съм ги свързал тях, свързах само 3 пиновите конектора към дъното, обаче, те само към Fan Controller ли могат да се свържат тия преходници.

Защо в ''подобна кутия'' казваш ,че нестава да се регулират със софтуер?

Какво и е на кутията, нали и твойта е почти същата :P

Предложи някакъв хубав Fan controller, но и някакъв евтин също, да си направа сметка за в бъдеще да си взема един :)

И да те питам, каде мога да сложа на тази кутия,140мм вентилатори, смисъл дали има възможност да си сложа навсякъде 140мм,и само един отзад 120мм, там неможе май 140мм :ph34r:

http://iskampc.com/scythe-fan-controller-3-5a-4ch-kaze-q-black.html

Scythe Fan Controller 3.5“ 4Channel Kaze Q Black - черен 27лв.

Какво мислите за този, ще върши ли работа, или не е толко качествен?

Също се чуда за този, http://iskampc.com/lamptron-fc2-fan-controller-6-channel-5-25-nn.html

Lamptron FC2 Fan Controller 6 channel 5.25" - черен

Защото мисля, в бъдеще живи и здрави, да си взема още някой вентилатор, и така 6 канала си е доволно?

Не че е невъзможно да се регулират със софтуер оборотите на вентилаторите, просто с контролера е по-удобно, освен това софтуера отчита само това, което вижда на дъното. Т.е. там обикновено има контакт за вентилатора на процесора и контакт за вентилатор на дъното. Други вентилатори, свързани с кабели към захранването, софтуера едва ли може да отчете като налични, съответно да ги регулира. Моят е такъв http://www.sofiadnes.net/%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8/fan-controller-zalman-zm-mfc1-multi-fan-controller-126862.html , мисля, че не е много скъп, а върши добра работа.

Ами ако имам, повече от 4 вентилатора, с този Fan Controller, който може да контролира 4 вентилатора, мога ли да си ги сменям кабелите и така да си регулирам на всички вентилатори? Или при самото изключване на кабела, вентилатора после ще си работи на стоковите обороти?

Ами ако имам, повече от 4 вентилатора, с този Fan Controller, който може да контролира 4 вентилатора, мога ли да си ги сменям кабелите и така да си регулирам на всички вентилатори?

Или при самото изключване на кабела, вентилатора после ще си работи на стоковите обороти?

Моя FanController е за един вентилатор, а аз съм вързал два с помощта на преходник. Контролера си работи отлично с преходника така, че няма проблеми :wors:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.