Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да охлаждаме компютъра

Featured Replies

• Автор

Дано си прав. И аз така си мислех за моя, докато не опитах с пръст и се усъмних в датчика. Ъпдейднах BIOS-а и темп. на проца скочи от 30°C на 50°C.

С какъв процесор си? Аз съм сменил 4 версии на биоса ми и разлика няма. Пръстомера показва също добри резултати, термопастата ми е нова и добра (за да избегнем възможността да няма топлопроводимост към радиатора), а и шанса всички да сме с прецакани сензори ми се струва нереален. :hush:

Както казах по-горе, това се дължи на Cool‘n’Quiet и добре охладената кутия.

• Отговори 89
  • Прегледи 36,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Направих малко експерименти. Макар, че не съм привърженик на оуварклока, с помоща на програмката EasyTune5, която върви с дъното оуварклокнах системата със 17% при повече вече не ми издържаше честотата на Рам паметта и увисвах. По това което показа послената версия на програмката EVEREST показателите не бяха никак лоши. По въпроса на температурите: При оуварклока температурата си се запази същата (31 градуса) Започнах тест за стабилност с EVEREST (това имах под ръка) Там циклично минаваха негови тестчета. Теста проведох за 30 мин. От 31 градуса в начлото стигнах 40 градуса за около 1 - 2 минути В продължение на около 30 минути температурата бе 40-41 градуса /Излишно е да обяснавам, че процесора работеше на 100% с малки пикове при смяна на тестаовете които EVEREST циклично пускаше/ След прекратяване на теста процесора от 41 градуса се върна към старите вече 32 градуса за около 4-5 мин. В момента докато пиша процесора е на 32 градуса, машината е оувърклокната, а аз съм доволен от системата ми на охлаждане за която писах по-горе. Може би е важно да кажа, че процесора е фабричен вентилатор. И така за мен извода е: За допълнително охлаждане няма смисъл от скъпи вентилатори. Трябват 2-3 вентилатора "жълти" за не повече от 15 лева (обща стойност) на подходящи места така, че да създадът необходимия въздушен поток. Да са пуснати на 5-7 волта за да не вдигат излишен шум. Мразя шума! Нека бъде тишина :hush: Да не забравяме, че на този прцесор му дават максилална температура 65 градуса. Така, че да не ви плашат ниските температури (30 - 40 градуса)които излъчва при нормална работа. Идеята бе да обясна за охлаждането а не да се фукам с процесора ;-)

Редактирано от virtual.phantom (преглед на промените)

Tемпературите на virtual.phantom(на компютъра му де) са напълно реални. Гигабайт се славеха с неточни показания по времето на сокет А, докато сегашните им дъна(май се дължи на съвместната им работа с ASUS) са доста по-точни датчици. Ето и един шот от момент когато процесора ми не е натоварен, като се има предвид, че моят не подържа Cool‘n’Quiet и си стои постоянно на 2500MHz :

Публикувано изображение

АSUS дъната имат функция Quiet FAN и я използвам - ето в момента оборотите на вентилаторите са ми под 1000 и практически не се чуват и не ми пречат. Когато пусна някое натоварващо приложение и температурите започнат да се покачват се покачват и оборотите на вентилаторите, но въпреки големия овърклок, при продължително натоварване с S&M температурата на процесора не надвишава 48°С. Оборотите на вентилатора на видеото ги контролирам с RivaTuner и в 2D режим, когато си чета из форума или гледам филм компютъра ми е абсолютно безшумен.

"Ето още един компютър с развалени датчици":

Процесор: AMD Smpron 2800+ Socket AM2 (940)

Дъно: GIGABYTE GA-M55PLUS-S3G

Хард диск: Seagate ST3160811AS (160 GB, 7200 RPM, SATA-II)

Температурите:

Дънна платка: 30°С

Процесор: 17°С

Диод на процесора: 30°С

Хард диск: 28°С

Вентилаторите:

Процесор: 3.5

Кутия: 2.2

Напрежение: Ядро на процесора: 1.4

С два вентилатора на кутията съм. Първият е на лицевата част на кутията и вкарва въздуха, а вторият е отзад и изкарва топлия въздух. Мисля, че се получава добро циркулиране на въздушния поток по този начин. И при мен работи Cool‘n’Quiet.

Пздрави!

С уважение: Biskata

• 2 години по-късно...
  • Автор

Дайте някакво предложение как да охлаждам лап-топ. Температурата не пада под 60 градуса. Ето го компа

Има различни охладителни подложки за лаптопи.

Публикувано изображение

При тази можеш да променяш широчината на шините в средата, което при смяна на лаптопа с по-голям (или по-малък) тя остава съвместима. Можеш да променяш и посоката на вентилаторите. В някои случаи е по-удачно подложката да вкарва студен въздух, в други е по-добре просто да изсмуква топлината от лаптопа.

Ако мога да използвам темата може ли да ми препоръчавате охлаждане за (AM2/АМ2+) до 50лв.В моя случаи процесора ми е AMD 64 X2 5200+ но искам да става и след ъпгрейд

Ако мога да използвам темата може ли да ми препоръчавате охлаждане за (AM2/АМ2+) до 50лв.В моя случаи процесора ми е AMD 64 X2 5200+ но искам да става и след ъпгрейд

Този,този,този.

Ако може да използвам темата можели да ми препоръчате добра кутия.

Аз се спрях на Тази от серията на Thermaltake M9. Готов съм да дам до 160лв.

Редактирано от GERMANY (преглед на промените)

Не е лоша,но погледни и тази.

Кутията е без забележки , има место за всичко , захранването е в долния край , много добър избор.

Все пак , виж я на живо , не е малка :)

Кутията е без забележки , има место за всичко , захранването е в долния край , много добър избор.

Все пак , виж я на живо , не е малка :clap:

Кутията си е перфектна направо Публикувано изображение А това, че не е малка .... си е предимство.

Кутията си е перфектна направо Публикувано изображение А това, че не е малка .... си е предимство.

Е,за нас маняците е по-важно да е голяма ,ама повечето хара като купуват електроника,гледат да не е много обемиста.

Само ми е странно,защо тази тема не е станала важна,след като е толкова добра.

Ето малко хубави щайги. - http://www.vbox7.com/play:e88aebf5

Редактирано от ivan_252 (преглед на промените)

Ако може да използвам темата можели да ми препоръчате добра кутия.

Аз се спрях на Тази от серията на Thermaltake M9. Готов съм да дам до 160лв.

Това е кутията http://www.plesio.bg/pc-cases-c-69977695/c...p-p-219801.html

Не е лоша,но погледни и тази.

Аз съм от Русе и да ли може да ми кажете там да ли я има? В Мултирама по специално.

Редактирано от GERMANY (преглед на промените)

Аз съм от Русе и да ли може да ми кажете там да ли я има? В Мултирама по специално.

Можеш да я поръчаш от Риск ,ще ти я пратят където пожелаеш.

Редактирано от мики маус (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...
  • 5 месеца по-късно...

За любителите на чистият въздух,които свалят страничните капаци на кутиите- ANTEC SKELETON 002-направете го със стил...:P

Публикувано изображение

http://www.pazaruvaj...-922-p38222869/ тази не е ли доста добра за цената.

На доста добра е , ако ги имаш средствата :) . Иначе кутия наистина е хубава , с добро охлаждане и въздушен поток , с достатъчно пространство и добро разполагане на хардуера!
  • 6 месеца по-късно...

Само да попитам при толкова много вентилатори, няма ли да се вдигне шума :speak:. Знам че ниско оборотните са по-безшумни, но колко точно безшумни....на моя комп карам с вентилатора на процесора и захранването а шумът просто не се понася (компа е нов). Пък да не говорим че е и в гаранция :blink: а тия от сервиза не искат да сложат вентилатор щот "щял да наруши въздушното течение" :ph34r:. Както и да е, сега съм толкова раздвоен....дали да прекатя тъпата гаранция или да си остана с нея. Постоянно ми горат частите (уж дефектни):angry: - дъното, видеото, захранването, само харда не е сменян :hush:все още :). Хич не сполучиш с този комп...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.