Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новият патриарх!

Featured Replies

преди 2 минути, Bubbles написа:

Може и а си прав, може някаква игра да играят, помислих за това, но беше твърде голямо изкушението да хапна Мирча по въпроса.😋

Само Словения!

• Отговори 121
  • Прегледи 8,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Защото Радев и той е с чатала на врата , поне е гъвкав да лавира , докато се намести "гърба " устойчиво зад него . Да правиш политика , когато държавата ти е окупирана е Изкуство . Ти не заб

• Руснаците винаги са Уважавали Българската Православна Църква !   В  този ред на мисли изборът на Даниил Видински , като защитник на Православната Вяра е Идеален !   Както е Идеален и за Бълг

• ...плана на главата на най-голямата секта,католицизма,папатакис... ...и на наглосаксите да ни вкарат в укросценария,както разсипаха тяхната православна църква... ...не успя... ...за сег

Публикувани изображения

преди 52 минути, Bubbles написа:

Много ми е кеф да ви гледам как се гърчите.
Я кажи ся що паднахте толкова ниско че да ровите по чужди профили за да си прокарате миризливия кабинет?

И защо мислиш че някой се гърчи ?

Тоя Даниил бе известен с рашистките си позиции много отдавна.

Още по отдавна съм говорел че църквата е пълна с червени кадри на службите и всякаква прорашистка сволочь.

Чудя се само на едно - защо такива антибългари като теб одобрявате това  и този рашистки слугинаж ?  Наистина не ви разбирам.

GRYslBxXQAAR93e?format=jpg&name=900x900

преди 55 минути, Bubbles написа:

Я кажи ся що паднахте толкова ниско че да ровите по чужди профили за да си прокарате миризливия кабинет?

Относно това, предполагам визираш вашето миризливо "величие" ??

Абе кой ще се рови във фекалии бре :) 

Да "хаква" някакъв изперкал малоумен "воин на светлината"  :) :)

Тъпака се надрусал, напил, сам се осрал, после олеле вика хакнаха ме...  :) :)

преди 43 минути, lebel написа:

Само Словения!

Айде дано!

преди 41 минути, miro20 написа:

И защо мислиш че някой се гърчи ?

Тоя Даниил бе известен с рашистките си позиции много отдавна.

Още по отдавна съм говорел че църквата е пълна с червени кадри на службите и всякаква прорашистка сволочь.

Чудя се само на едно - защо такива антибългари като теб одобрявате това  и този рашистки слугинаж ?  Наистина не ви разбирам.

Относно това, предполагам визираш вашето миризливо "величие" ??

Абе кой ще се рови във фекалии бре :) 

Да "хаква" някакъв изперкал малоумен "воин на светлината"  :) :)

Тъпака се надрусал, напил, сам се осрал, после олеле вика хакнаха ме...  :) :)

Саия факт че не спирате да бълвате глупости по негов адрес е достатъчно показателен.

преди 15 минути, Bubbles написа:

Саия факт че не спирате да бълвате глупости по негов адрес е достатъчно показателен.

а по конкретно ? кое наричаш "глупости" ?

преди 25 минути, miro20 написа:

а по конкретно ? кое наричаш "глупости" ?

Е как кое? Не спряхте да дрънкате за Русия, глава ме заболя от тая вашата Русия, то бива мания, ама вземете некаквио мерки вече, че не се трае, има лекари, лекарства, баси в 21ви век живееме.

току-що, Bubbles написа:

Е как кое? Не спряхте да дрънкате за Русия, глава ме заболя от тая вашата Русия, то бива мания, ама вземете некаквио мерки вече, че не се трае, има лекари, лекарства, баси в 21ви век живееме.

А ние пък не сме те виждали да критикуваш Русия така както не долюбваш прогнилия запад. Само плюеш колко е зле на запад, джендъри имало, нямало истинска демокрация и т.н., а за Русия нищо. Личи си по мненията ви, които взаиимно си лайквате от руския отбор. Ако те питам какво смяташ за НРБ сигурно ще кажеш, че сме загубили велика държава, а ако се върнем с 34 години назад и те питам дали искаш да станем 16-та република сигурно смело ще потвърдиш, че няма нищо лошо. Ако те питам сега какво смяташ за ЕС, ще кажеш че е по-добре да го напуснем.

преди 14 минути, Гoст написа:

А ние пък не сме те виждали да критикуваш Русия така както не долюбваш прогнилия запад. Само плюеш колко е зле на запад, джендъри имало, нямало истинска демокрация и т.н., а за Русия нищо. Личи си по мненията ви, които взаиимно си лайквате от руския отбор. Ако те питам какво смяташ за НРБ сигурно ще кажеш, че сме загубили велика държава, а ако се върнем с 34 години назад и те питам дали искаш да станем 16-та република сигурно смело ще потвърдиш, че няма нищо лошо. Ако те питам сега какво смяташ за ЕС, ще кажеш че е по-добре да го напуснем.

Как пък реши че недолюбвам запада и кога съм казал, че е прогнил?
Че си има проблеми има си, че си има откачени управници също е факт, ама нещата лека полека започват да се променят.

преди 28 минути, Bubbles написа:

...татул?...

...преди туй с тетра мое се жабуркат...

преди 44 минути, Bubbles написа:

Как пък реши че недолюбвам запада и кога съм казал, че е прогнил?
Че си има проблеми има си, че си има откачени управници също е факт, ама нещата лека полека започват да се променят.

Не разбирам защо ми се правиш на учуден "ама как така, кога съм казвал такова нещо?!". Конкретно тази нарицателна дума прогнил може и да не си използвал, но много пъти си се изказвал не ласкаво за запада и си го знаеш добре. За някои хора може да разбереш много по това какво подкрепят и по коя тема са тихи. До сега не съм те чул да си вокален срещу Путин, войната и съюзниците му и освен това все са ти проблемни хората, които ползват думи като ватенки и комуняги, никога не е обратното, как пък веднъж не видях да те подразни някой от отбора дето плюе по запада?

преди 1 час, Гoст написа:

Не разбирам защо ми се правиш на учуден "ама как така, кога съм казвал такова нещо?!". Конкретно тази нарицателна дума прогнил може и да не си използвал, но много пъти си се изказвал не ласкаво за запада и си го знаеш добре. За някои хора може да разбереш много по това какво подкрепят и по коя тема са тихи. До сега не съм те чул да си вокален срещу Путин, войната и съюзниците му и освен това все са ти проблемни хората, които ползват думи като ватенки и комуняги, никога не е обратното, как пък веднъж не видях да те подразни някой от отбора дето плюе по запада?

Тъпчо казвал съм неща против тия които управляват запада а не против самия запад.
Против Путин какво искаш да ти кажа? Говорили сме за нещата между Русия и Украйна, там нещата са сложни, Путин със сигурност не е олицетворението на доброто но не е и по-лош от тия които го обвиняват и които по една ирония на съдбата управляват Европа.
Имам теория че Путин, Байдън и зеления играят заедно, но това е разбира се е само теория, разбира се ако съм прав на зеления дните му са преброени, сам можеш да се сетиш защо...

• Автор
Цитат
И с какво господин Патриарха успя да събуди гнева на русофобите в България? Не ви ли омръзна да виждате навсякъде дългата ръка на Русия? Не, че нещо, но това, че някой не е калинка на хората в дадени среди не го прави автоматично човек на руснаците! Просто да се знае, защото май който го е знаел, вече го забравя.

Много точно казано!:yanim::yanim::yanim:

преди 6 часа, Bubbles написа:

И пак не каза кое конкретно от казаното от мен по темата, е глупости ? Нещо невярно да съм казал за прорашистките позиции на новия ни патриарх ?

Външни медии също припомнят какви позиции има :

https://zonanews.bg/svetat/afp-noviyat-balgarski-patriarh-e-priyatel-na-kremal

Ако ви е срам че е такъв, ако се дразните че се коментира това... ми ... както казват "гузен негонен бяга" ... :) 

Поздравления и от украинската църква :

https://www.facebook.com/kalin.manolov/posts/pfbid02jJMMRUrH4UCRJbwAUzZ1e8qpsfj2iDVLywVabHA4dWA2ys7hsjW67PRb5UaKXV2Sl

Подадена ръка. Интересно какъв ще е отговора . Ако има такъв.

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

• Автор

Вижте какви простотии цитират фенките на САЩ:

Цитат

"Книгата "Между вярата и компромиса" на Момчил Методиев обяснява много за състоянието на Българската православна Църква. Според това изследване комунистическите власти полагат специални усилия за бавното, трудно овладяване на БПЦ. Екзархията оказва мълчалива съпротива от 1944 до 1953 и дава свети жертви на мръсния комунистически терор. След това тя се превръща в патриаршия и продължава неравната си битка за запазване на съвестта, сърцето и същността си... но губи. Някъде най-късно през 60-те години БКП и ДС окончателно са спечелили войната за Църквата у нас. Оттогава насам българските монаси, игумени, епископи, митрополити и патриарси са основно хора на Държавна сигурност, а това значи и - на КГБ-господарите зад тях.

След 1990 не се променя почти нищо. Не казвам, че няма почтени, добросъвестни, обичащи Бога, хората и истината български православни свещеници. Има и познавам някои от тях. Но жененото българско свещенство първо също е разединено и второ, то няма власт, като изключим някой и друг поп, добрал се до административна позиция в управлението на дадена митрополия. Монасите управляват, а монасите са особена, най-често неприятна група хора. О, тук-там даже и сред монашеството има бяла врана! Но в тази затворена среда, в тази крайно назадничава църковна олигархия, която се разпорежда с МНОГО пари и има редовни контакти с щедри мутри (също произлезли от ДС и борческите години), хората с амбиции и шансове за реални ръководни функции са подбрани по зависимости и лоялност. Те може и да вярват в Света Троица през свободното си време, но по-често се кълнат в Путин, Русия и социалната стълбица. Културата им е византийско-османска, а вярата им - като правило чисто руска.

В БПЦ няма надежда. Там казват "Бог" не на Създателя на света, а на Сталиновата сянка. Ако не сте християнин, това няма да ви натъжи особено. Но ако сте - то се ориентирайте или към Константинополската патриаршия, или към друго вероизповедание. Моят личен избор е Рим, но това е свободно решение на всеки отделен вярващ. Спасението така или иначе не е от тоя или оня храм, хълм или титулуван дядка. Истинското Царство е в следващия свят. Най-добрата максима си остава: вярвай в Бога и дръж барута сух."
Манол Глишев

:lol6::lol6::lol6:

Да бе, ще се ориентирам към вселенското отче, което е готово да прегърне дявола, как пък не. Католичка никога не бих станала - католическата църква твърде късно се извини за Инквизицията и тормоза над учени свети хора ката Жана Д'Арк, Николай Коперник, Галилео Галилей,  Йохан Кеплер, Леонардо Да Винчи и много други. Освен това и до днес католическата църква не одобрява развода и забранява аборта. В католицизма всичко е задължително.

Докато в православието човекът има свобода на избор.

На католиците им харесвам единствено катедралите, разпятията, статуите и красивите художествени изображения в християнството. Само това.

Неграмотната се изказа:

Цитат

А като махнем религията и вярата и навлезем в политиката - интронизацията се предаваше на екрани, не се допуснаха вярващите в храма и то при положение, че нямаше тълпи от желаещи. Разни военни елементи, които почнаха да въвеждат са потрес, още малко ще му запашат и шмайзер. И се говори, че това удоволствие е струвало на данъкоплатеца почти половин милион.

• Автор
Цитат

И аз не разбирам драмата с новия партриарх. Ама не мислел правилно за Украйна. Божее. Свиквайте, повечето хора имат здрав разум и не мислят "правилно", т.е. като определена креслива група, претендираща за монопол над истината.
Това политизиране на църквата показва колко е изпуснато положението вече.

:yanim::yanim::yanim:

Цитат

Нда, но всъщност е разбираемо. В църквата се е настанило жълтопаветие и не е успяло да си избере патриарх, който да е от техните. Та и от там писъците до Бога, демонстративните свещенически оставки и тръшкането.

Цитат

А какво казват хората от Видин за Данаил малко ме вълнува - във Видин са комунисти, а комунистите нямат право на глас

Това може да го каже много, ама много прост човек, който явно има и пари и живее добре и не му пука колко мизерстват хората във Видин. Боклук! Типично буржоазно мислене!:hit:

Цитат

Ти не го познаваш, не знаеш как води служенията си, не знаеш как се отнася с миряните, но имаш самочувствието да отхвърляш част от хората по географски признак и да ги определяш какви са.

Цитат

Не знам какви са тези драми с избора на църквата и защо са в политическата тема.
Всеки може да е набеден за нещо. Новият ни патриарх в края на режима е бил ученик , а в началото на промените е записал първоначално специалност с английски в СУ
Но само защото не бил на страната на Украйна и вече не бил подходящ.
Е при положение , че е изкарал много години и в САЩ, Канада, Австралия едва ли може да се мисли , че е неосведомен човек, а и не виждам каква полза биха имали от него, че са го пратили във Видин, ако не беше случаен.
Даже е срамно , че се обсъждат такива въпроси в тази тема.
В същото време генерал Атанасов има доста по интересна кариера по времето на комунистите, не е бил ученик тогава , а се е издигал на високи постове, а това без наколенки по онова време е трудно.

Цитат

Само защото посочва, че в един такъв конфликт има две страни и всяка носи своята вина и отговорност е норочен за защитник на Русия и е срещу Украйна.
Е те това, говори за липса на мисъл /иначе критичното мислене е на почит/. Приличаме на стадо, в което ако има различна овца, то трябва да бъде отлъчена моментално, защото е зловредна за стадото. Това беше много типично през социализма и "най-добрите овце", получаваха правото да вървят в първите редове. Сега е същото, което е много плашещо.

Цитат

Известно ли ти е колко от Православните църкви са признали самостоятелността на УПЦ? Всички са 15, четири от тях са го направили. Значи ли това, че останалите 11 се управляват от Русия?

А, де?

Цитат

Огромна част от църквите са дъщерни на Русия или в много близки отоншения с тях - давам пример с Финландската, която няма самостойно управление, а е подчинена на Руската и със Сръбската където цялата държава е подчинена на Русия. Японската църква също не е самостойна и е под юрисдикцията на Москва
Грузинската православна църква тя ли да се противи? Тя прави каквото ѝ скръцнат със зъби от Москва инак руснаците влизат с танковете, както добре се видя.

Трябват 6 гласа, за да бъде призната УПЦ (не е нужно мнозинство на всяка цена - тук каноните са други) 6, гласа само 6. до момента има 4, които са признали

Показателно е, че Цариградската патриаршия, предвождана от Вселенският патрирах е признала УПЦ, а Вселенският патриарх е пръв сред равни.
повтарям за който не е чул - Вселенският патриарх е признал УПЦ . Между Вселенският патриарх и Московският патриарх има схизма....и БПЦ е на стараната на Московският патриарх, който не ни е началник. Нямам думи.

Сърбия била подчинена на Русия?

Каква Японска църква? В Япония няма православие, там има само католически църкви.

А Вселенската патриаршия не сме длъжни да я слушаме или услужливо сте забравили, че вселенските отчета не са ни давали пълна автономия до 1953 година?

Ще слушам вселенското отче, дето се прегърна с папата и е готов да приеме гейовете, как пък не!

Не сме задължени да го слушаме "първия сред равни". Аз редовно му бойкотирам изказите. Тоя само скандали и раздор всява.:getout:

• Автор
Цитат

Лично аз не разбирам толкова от църковните дела, че да ми е ясно кой е прав и кой не, те си имат собствени противоборства и политики, има си канони, има и нарушения. Сигурна съм, че патриархът има да се съобразява с какви ли не фактори, но пък ако всички се съобразяваха само с Цариградската патриаршия, българската нямаше да я има.

Именно!!!

Константинополската патриаршия призна Украинската православна църква за автокефална през 2019 г., когато тя се отдели от Руската патриаршия. Тогава Даниил, в качеството си на Видински митрополит, нападна публично Вселенския патриарх за решението да се даде автономност на Православната църква на Украйна. Той подкрепи позицията на Московската патриаршия, която не признава Православната църква на Украйна. БПЦ официално също още не я е признала, а Руската патриаршия я смята за разколна. Освен това Даниил заема проруски позиции и по отношение на войната на Москва срещу Украйна.

• Автор

И не спират да вият. И в гласа на разума не желаят да се вслушат. Взеха да ровят из историята на православните църкви. И се излагат зверски. Хванали се за чина на вселенското отче, моля ви се:

Цитат

Спри със свободните съчинения и обвиненията кой на кого е подчинен, кой свободен и т.н.
Нямаш никакво основание да хвърляш обвинения върху новоизбрания ни патриарх, защото той е от вчера, а проблемите във всички църкви са много  отдавна.
Мнението на един владика, който едва ли е мислел, че ще стане патриарх, няма тежестта, която му приписваш, освен да бъде разкостен като русофил.

И смешката:

Цитат

Вселенският патриарх е пръв сред равни. Реално точно затова е била борбата години наред, защото общо взето каквото е кажела Константинополската църква другите са козирували - дори такива като Антиохийската или Йерусалимската. Да, на теория не са задължени да го правят, но пак повтарям той е пръв сред равни, точно както и патриархът е пръв сред равни (на теория той се съобразява със Синода, но де факто има голяма власт). Не е без значение на кое място си по почит, а Вселенският е на първо (навремето БПЦ е била на второ, но сега е някъде на десето мисля). И на един човек който е най-важен сред всички ти да му се противопоставяш говори зле за твоята църква.  Да, на теория не си задължен да го следваш, ама Вселенският налага схизма на Московският, който е по-долен по почит и ти следваш Московският...окей, ако си Финландска църква или Японска и нямаш самостоятелност, а те командват с дистанционно от Кремъл - това е друго, ама ти си самостойна църква
МПЦ идва да те моли на крака да ти стане дъщерна църква, ти се чудиш как да отбиеш номера, за да се поставиш в услуга на РПц и СПЦ. Знаете ли че на Всеправославния събор (2016), на която се решаваше, коя от двете македонски църкви е легитимна присъстваха всички църкви....Освен Антиохийската църква (в Сирия има война) и БПЦ

И още фантазии на един психичноболен ум:

Цитат
Страх го е новият да вдигне прекалено много шум. Затова отказа на Никанор да му приеме оставката. Дори с това действия излъчва недемократичност, как задържаш някого насила в църква,  когато той не желае да е там

Неофит е предлагал да се признае УПЦв комисия, пет са били  за (сред тях Неофит, Антоний, Николай,  Наум Русенски и Киприян Старозагорски), а седем са били против и основният двигател на "против" е бил именно Данаил, който е ръководил комисията

Бащата на Никанор е от милицията.

:lol6::lol6::lol6:Патриархът да го било страх....................:giggle1::giggle1::giggle1:

• Автор
Цитат

Но пък реакцията по адрес на патриарха напомня едни реакции от миналия век, практикувани от комунягите и тяхната клика. Ама уж в момента борим комунягите. Интересно...

на 1.07.2024 г. в 23:13, Bubbles написа:

Тъпчо казвал съм неща против тия които управляват запада а не против самия запад.

Все същото е, нали като управляваш нещо, то следва да бъде такова каквото управителите го искат. Ако западът се управляваше както се управляваше на изток, то той щеше да бъде същата кочина. Където е има диктатура, има мафиотизирана разбита държава. Където има честни избори, обикновено обществата просперират. В Русия няма просперитет, не искам изобщо да живеем като руснаците, но тук Русия има много симпатизанти, изкривени в мисленето си личности, които толкова са свикнали с беднотията заради комунизма, а после заради мутренските времана и лошото образование, че като канарчета гълтат от пропагандата с пълни човки и вече не се интересуват като хора от това как се живее извън клетката, ами вече свикнали с нея искат да я подредят с портрети на диктатора, който им сипва просо и да маршируват като идиоти и загиват в името на измисления патриотизъм.

на 1.07.2024 г. в 23:13, Bubbles написа:

Говорили сме за нещата между Русия и Украйна, там нещата са сложни, Путин със сигурност не е олицетворението на доброто но не е и по-лош от тия които го обвиняват и които по една ирония на съдбата управляват Европа.
Имам теория че Путин, Байдън и зеления играят заедно, но това е разбира се е само теория, разбира се ако съм прав на зеления дните му са преброени, сам можеш да се сетиш защо...

Няма как да играят заедно, защото нито за Украйна, нито за Русия тази война е нещо хубаво. А както казваш " Путин със сигурност не е олицетворението на доброто", само тази част от изречението ти е правилна. Защото няма как да не е по-лош от европейските лидери. Никой европейски лидер в момента не е обявил война на по-малка държава и не праща количества от стотици хиляди млади мъже на сигурна смърт.

преди 39 минути, Гoст написа:

Няма как да играят заедно, защото нито за Украйна, нито за Русия тази война е нещо хубаво. А както казваш " Путин със сигурност не е олицетворението на доброто", само тази част от изречението ти е правилна. Защото няма как да не е по-лош от европейските лидери. Никой европейски лидер в момента не е обявил война на по-малка държава и не праща количества от стотици хиляди млади мъже на сигурна смърт.

Абе кой го е*е за Русия и Украйна ве? Знаеш ли колко пара са гушнали Путин, Зеления и Байдън от всичко това? Дреме им за страни,, народ и прочее, те си стоят на сигурно и си пълнят гушите, пък ти си лай.
Вземи да пораснеш, имам чувството, че живееш в някакъв анимационен филм.

преди 42 минути, Гoст написа:

Все същото е

Не, не е същото.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.