Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с детектването на харддиска при преинсталация на XP

Featured Replies

Трябваше да преинсталирам компа на един приятел, влезнах за всеки случай да проверя в BIOS дали всички настройки отговарят на системата. След това тъкмо диска зацепи и подобаващо изчаках да се подготви за настройките преди самата инсталация, но още в началото на момента когато ме пита да продилжа, да го поправя или да излезна, като дадох Enter за да продължа ми се изписа надпис, че най-вероятно хард диска не е свързан правилно или не работи и имах само една опция F3 за Quit.

Бих отворил компа да видя дали харда е сложен на SATA1 port но има гаранционна бележка, а сервиза е в друг град.

Може ли да бъде софтуерен проблем или е хадуерен.

Пробвах с 3 различни версии на Windows.

БЛАГОДАРЯ. cool.gif

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

А драйвъри за САТА-та имаш ли?Когато почне инсталацията трябва да натиснеш F6 буташ си дискетата и би трябвало да стане...Какво точно изписва (някакво конкретно съобщение за грешка)...

• Автор

Не то си е стандартното съобщение при проблем с Харда, защото един друг мой приятел е имал този проблем и същия надпис, но го е занесал сервизът да му го оправи.

Благодаря за съвета. cool.gif

Виж в BIOS-a марката на харда, сваляш SATA-драйверите от сайта на производителя, записваш ги на дискета, пъхаш дискетата и натискаш F6, както те е посъветвал B-boy[styLe]! И защо е трябвало да преинсталираш ОС-а?

P.S.: Буутва ли си старата инсталация? Ако да, пусни chkdisk за всеки случай!

Редактирано от Shuurfak rai Shedler (преглед на промените)

• Автор
И защо е трябвало да преинсталираш ОС-а?

Преинсталирането на Windows няма нищо общо с харда аз го преинсталвам заради друго. :yanim:

Трябваше да преинсталирам компа на един приятел, влезнах за всеки случай да проверя в BIOS дали всички настройки отговарят на системата. След това тъкмо диска зацепи и подобаващо изчаках да се подготви за настройките преди самата инсталация, но още в началото на момента когато ме пита да продилжа, да го поправя или да излезна, като дадох Enter за да продължа ми се изписа надпис, че най-вероятно хард диска не е свързан правилно или не работи и имах само една опция F3 за Quit.

Бих отворил компа да видя дали харда е сложен на SATA1 port но има гаранционна бележка, а сервиза е в друг град.

БЛАГОДАРЯ. cool.gif

Хм, според мен едва ли проблемът е софтуеърен! Преди да се инсталира Уйндоуса, първо се идентифицира твърдия диск, след което му се прави проверка за грешки(лоши сектори), за свободно пространство и т.н. Какво точно ти изписва, можеш ли да го напишеш? Най-вероятно е свързан неправилно! Хардът само един ли е, и колко устройства има на компа - CD-ROM, DVD-WR, да не са объркани връзките?

Послушай колегите! Определено си с по-стар чипсет от рода на via880, за които е нужно да се сложи SATA драйвер още при зареждането началните драйвери за зареждането на инсталацията на windows, така наречения първи син екран при инсталация. Както е описано по горе изтегли драйвера от сайта на производителя, ако имаш диск с драйвери към дъното е още по лесно. Намираш папка SATA и там има приложение, което форматира и създава дискета с драйвер. Дори не е нужно после да се натиска F6 просто след като буут-а зацепи, поставяш дискетата и в нужния момент флопито светва и си дръпва информацията.

Ако не се качи този драйвер, колкото и версии на XP да пробваш винаги ще получаваш: "There are no hard drives installed. Press F3 to quit".

1.)отвори кутията

2.)разкачи и повторно закачи (пъхни ги добре!) кабелите на хард-а (всичките-и на захранването и АТА-кабела)

3.)влез в BIOS

4.)ако помиш какво си променял-възтанови старите стойности,а ако не помниш-"load BIOS defaults"

5.)още като буутваш системата (от дискета или СД) напиши c:\

6.)и ако ти даде достъп до дяла

7.)започни инсталацията на Windows

EDIT:@qip,ме изпревари ;) -послушай го!И аз имах същия проблем преди време на стария си комп

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

1.)отвори кутията

2.)разкачи и повторно закачи (пъхни ги добре!) кабелите на хард-а (всичките-и на захранването и АТА-кабела)

3.)влез в BIOS

4.)ако помиш какво си променял-възтанови старите стойности,а ако не помниш-"load BIOS defaults"

5.)още като буутваш системата (от дискета или СД) напиши c:\

6.)и ако ти даде достъп до дяла

7.)започни инсталацията на Windows

EDIT:@qip,ме изпревари ;) -послушай го!И аз имах същия проблем преди време на стария си комп

Толкова за 1.) и 2.) :blink: ! Иначе "Load Default Settings" на BIOS-a е идея, но не вярвам да помогне sad.gif ... angos, пробва ли да сложиш дискета с драйверите <ahttps://www.kaldata.com/forums/uploads/emoticons/default_wink.gif' alt=';)'> ? Ако не става с нея и ако старата инсталация стартира, пусни да провери харда с Checkdisk (Start -> Run -> "chkdsk"), а ако не - направи го с Hiren's Boot CD!

Поне ни кажи какво е дъното и харда, за да може да уточним драйвери ли ти трябват или е някаква настройка в BIOS(например в какъв режим е пуснат SATA контролера) - трябва да са описани в гаранционната карта. А Windows с вграден SP2 ли е? Ако не е, си "купи" такъв и опитай с него.

БЛАГОДАРЯ. cool.gif

Здравей,

Ти все пак опита ли със съответните драйвъри,дискетата и F6?

Защото ми се струва, че точно там е проблема-в сервиза най-вероятно така ще ти го оправят.

Мога да копирам поста ти като нещо което ми се е случило и на мен преди около седмица да речем-абсолютно същата история. biggrin.gif

Късмет!

Редактирано от gpp (преглед на промените)

Нещо ми изчезнаха старите постове и за това пиша пак. Някой може ли да ми каже как да сложа драйвърите за SATA хард диск при положение, че имам същия проблем описан по-горе. Със лаптоп съм и нямам флопи. Как да стане с тези драйвъри?

Нещо ми изчезнаха старите постове и за това пиша пак. Някой може ли да ми каже как да сложа драйвърите за SATA хард диск при положение, че имам същия проблем описан по-горе. Със лаптоп съм и нямам флопи. Как да стане с тези драйвъри?

Лаптопът ти с какъв чипсет е ?

Лаптопът ти с какъв чипсет е ?

За чипсет пише това: Intel® 945PM

За чипсет пише това: Intel® 945PM

Чипсетът е Интел 945 и при инсталация на Уиндоус на Сата харддиск няма да ти трябват драйвери за харда . Направи си спокойно инсталацията и няма да имаш проблеми.

Изчезнали са ти понеже бяха на латиница и с тях е изчезнал и отговора ми. Единственият начин да избегнеш дискетата, е да си интегрираш драйвърите в Windowsa с Nlite.

Чипсетът е Интел 945 и при инсталация на Уиндоус на Сата харддиск няма да ти трябват драйвери за харда . Направи си спокойно инсталацията и няма да имаш проблеми.

Аз опитах с две различни ХП-та, дори едното е оригинално, и ми дава грешка още съвсем в началото. И ми изписва, че не е детектнат хард диск. А иначе в момента уиндоуса, който е качен се зарежда без проблем.

Изчезнали са ти понеже бяха на латиница и с тях е изчезнал и отговора ми. Единственият начин да избегнеш дискетата, е да си интегрираш драйвърите в Windowsa с Nlite.

А можеш ли да ми обясниш как става точно тази работа? sad.gif

Аз опитах с две различни ХП-та, дори едното е оригинално, и ми дава грешка още съвсем в началото. И ми изписва, че не е детектнат хард диск. А иначе в момента уиндоуса, който е качен се зарежда без проблем.

А можеш ли да ми обясниш как става точно тази работа? sad.gif

Тук е общото ръководство но Tapion за работа с nLite.

Тук е по-подробно обяснено, а тук е конкретно за вграждането на SATA и RAID драйвери, но е на английски. :) Дано да са ти от помощ и да се оправиш cool.gif !

P.S.: Не съм съгласен, че без флопи няма как да се инсталира Windows на SATA твърд диск, освен с nLite! Има и други начини (например - външно USB-флопи, но един от моделите, посочени тук; USB-памет, разпозната като устройство А:\ (как пише тук) и евентуално F6 при зареждането (boot-ването) от диска на Windows и вкарване на отделен диск с драйверите след като е избран SATA диска, разпознат от инсталацията като SCSI-диск)!

P.S.: Не съм съгласен, че без флопи няма как да се инсталира Windows на SATA твърд диск, освен с nLite! Има и други начини (например - външно USB-флопи.........

Tова пак е ФЛОПИ, независимо дали е вътрешно или USB. Тогава начините пак си остават два - флопи, или Nlite :)

Tова пак е ФЛОПИ, независимо дали е вътрешно или USB. Тогава начините пак си остават два - флопи, или Nlite :)

.........USB-памет, разпозната като устройство А:\ (как пише тук) и евентуално F6 при зареждането (boot-ването) от диска на Windows и вкарване на отделен диск с драйверите след като е избран SATA диска, разпознат от инсталацията като SCSI-диск)! :)

.........USB-памет, разпозната като устройство А:\ (как пише тук) и евентуално F6 при зареждането (boot-ването) от диска на Windows и вкарване на отделен диск с драйверите след като е избран SATA диска, разпознат от инсталацията като SCSI-диск)! :)

Значи мога и от външна USB памет? Аз имам iPod и той по принцип може да се ползва като памет. Мислиш ли, че ще стане?

Значи мога и от външна USB памет? Аз имам iPod и той по принцип може да се ползва като памет. Мислиш ли, че ще стане?

Би трябвало, но няма как да си сигурен, докато не пробваш :) !

P.S.: kokomil е прав, по-лесно ще е направо от диска на дъното!

Провери в диска с драйверите на дъното какви драйвери има и има ли такива за Сата хард .

Лаптопа ми няма диск с драйвъри,понеже е от САЩ, а там не знам защо ги продават без. Но аз ще сваля драйвърите от сайта и ще ги запиша на диск. Но след това какво да направия? Като ми изпише, че няма хард да извадя диска с уиндоуса и да сложа тоя с драйвърите ли?

Лаптопа ми няма диск с драйвъри,понеже е от САЩ, а там не знам защо ги продават без. Но аз ще сваля драйвърите от сайта и ще ги запиша на диск. Но след това какво да направия? Като ми изпише, че няма хард да извадя диска с уиндоуса и да сложа тоя с драйвърите ли?

След като включиш компютъра и вкараш диска на Windows, натискаш някой бутон, за да буутне от него и оттам започват да се зареждат файловете, нужни му за инсталацията, в началото на този процес най-долу на екрана пише "Press F6 if you need to install a third party SCSI or RAID driver…". Тогава ти се включваш и натискаш F6, след което Windows-a би трябвало да ти засече твърдия диск като SCSI-диск и ти трябва да отидеш на него (по принцип, ако имаш и други устройства в този списък, което не е твоя случай) със стрелките нагоре или надолу и да натиснеш "S", за да потвърдиш, че искаш за него точно да инсталираш драйвери. После вадиш диска на Windows и слагаш подготвения с драйверите диск и накрая избираш SATA диска си от списъка с устройства. Проблема е, че не съм сигурен дали ще сработи при теб :) !

Пробвай и успех :) !

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.