Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Германия и германците

Featured Replies

Здрасти пак! Интересувам се от Германия и ще се радвам онези от вас, които са били там, да разкажат разни интересни нещаи/или да дадат линкове към интересни сайтове от немския Интернет. Все пак днес е националният им празник и ми е интересно. А някой от вас знае ли дали ще има тържества в Берлин и дали ще ги излъчват по някой канал? Аз за съжаление нямам програмата на RTL, някой знае ли дали ще дават нещо?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• 1 година по-късно...
По отношение на телевизията вече нямаш проблем, погледни ТУК.

2vj9yyb.jpg

При това колкото повече време и отделяш по-добре...започваш да им свикваш на говоренето, а оттам да вдяваш все повече и повече. ;)

А относно сайтовете...ТОВА ТУК е немския Facebook, така че може да се свържеш с някое и друго германче и да научиш нещата от първа ръка. Аз лично това направих преди да се преместя в чужбина. cool.gif

Редактирано от marisa (преглед на промените)

Иди живей една година сред немци и ще видиш за какво става дума. Аз и да ти разправям, ти няма да ми повярваш. Ама аз се прецаках, щото живях не една, а две години там.

Германия е много интересна страна...тя дори и така не може да се нарече..е политически присъства така,но дефакто ако питаш немец,той ще ти каже,че няма такава...Защо?Защото има голяма разлика между немец от Дрезден,от Щутгарт,от Мюнхен..Те самите не се възприемат за нация,даже и трудно се разбират по между си от различните области..Пример:Миналата година в час по немски,немкинята,която е от североизточна Германия ни пусна един филм да гледаме,който е бил направен в Мюнхен и тя след края на филма каза,че се надява ние да сме разбрали нещо от филма,защото тя почти нищо не е разбрала,защото говорят на странен диалект.Бил съм в Мюнхен и не говорят баш странен диалект,но да по-различно е..

п.п.Октоберфеста е най-великия празничен период biggrin.gifbiggrin.gifcool.gif

• 3 месеца по-късно...

Тези дни приятелят ми заминава за Германия,а скоро и аз ще отида при него.Честно да ви кажа малко ме е страх,не съм чувала много очаровани отзиви за живота там.

Не ми допадна Германия, макар да не съм се задържала дълго време там. По скоро немците не ми допаднаха като хора - и капка толерантност не видях от тяхна страна. Много противоречиви неща можеш да чуеш за Германия - имаме приятели, които живеят от 30 години там и се чувстват прекрасно, но в същото време имам и много приятели, които се прибират от тази държава с подвита опашка и лоши впечатления.

Е, аз мога да говоря само със суперлативи за Германия и германците. Тези три години от моя живот, част от които прекарани в Германия не мога да ги забравя. За пръв и последен път се почуствах бял човек, поне до момента. Все очаквах да гледат на мен и да се отнасят към мен като половин човек или като някой си от бившия соц. лагер или като на славянин или както и да го кажем. Е не, за секунда дори не почувствах подобно пренебрежително отношение.

Имам много интересни моменти и случки, някои от тях вече съм ги споделял в ефира на Калдата. Нека за нещо по-заядливо да напиша няколко реда. В центъра на Дортмунд посетихме с колегите от Ямбол големия магазин на Конрад. Идеята беше да си купя АВО-метър, хем ми трябваше за в къщи, хем за спомен от Германия. Видях един хубав и евтин, на промоция, сложих го в "торбата", плюс две хубави отверки с титаново покритие на накрайника им, също на промоция.... Веднага си пресметнах дължимата сума. Отидох на касата и там изненада, дамата германка на касата ми поиска 3.50 евро повече от това, което аз бях сметнал за дължимо... Аз естествено оспорих сумата, жената извика колежката си, посля тя пък извика шефа им и накрая целия екип се включи в проверката на мършавата ми сметка. Това продължи около 15 минути... Събра се опашка на касата. Някои по-нервни клиенти си хвърлиха чантите с покупките и напуснаха демонстративно магазина... Някои мърмореха на висок глас за по-бързо обслужване... Аз потънах в замята от срам но вече бях запънал краката и нямаше връщане назад... Накрая се оказах прав, екипа ми се извини, направиха ми специална отстъпка и накрая за капак ми подариха годишния си каталог... Аз нали съм си лакомо дупе ohmy.gif си го донесох на връщане през две смени на самолети... чак до Сливен. За какъв ли ч@п ми е ама на laugh.gif Ей сега стои зад монитора тоя 3 килограмов каталог и ми намигва :help wanted:

Друго интересна случка беше например при едно от връщанията ми. На летище Франкфурт гледам огромна опашка пред гишето на БГА. След като подрямах известно време реших да си пробвам късмета. Отидох на терминала на Луфтханза, там за голяма изненада ме посрещна сексапилна и широко усмихната тяхната служителка, "леко" мургава, дори направо според мен си беше негърка :help wanted: След леката изненада да срещна негърка на гишето на германския превозвач... аз излъгах нещо за проблеми с нашенската компания и я помолих за съдействие. Дамата каза момент.. След 3-4 минути ми издаде билент със запазено място, прие ми багажа... и ми пожела приятен полет. Аз чак сега се пострестнах дали не съм направил някаква голяма моя грешка с полета ама беше късно... Никакви проблеми нямаше в последствие, в уреченото време се качих на самолета и се прибрах по живо и здраво до летище София, избягвайки простотиите около българското гише за билети и подобните неща.

Пак заради един мургав германец, направо негър си беше, служител на специалните им части ме поразсъблякоха на летище Франфурт пак май беше, в навечерито на Коледа, три месеца след атентатите в щатите срещу търговския център. Чакам си аз на опашката и гледам от другата страна, след чек-ин-а двама от специалните им части, познават се по червените им капенца... Единият, по-точно едната ;) чудно хубава германка, естествено руса предполагам, офицер с пагони... и "колегата" и... черен, та чак синкав... Незабавен мръснишки коментар и леко просташка усмивка от моя страна, споделен с колегата до мен. Обаче дамата офицер ме видя. И усети нечисттивите ми помисли.. След проверката за метали тя изведнъж направи няколко крачки към мен и ми каза с леден глас - Отдръпнете се три метра встрани... След това ме накара да се поразсъблеча до потник... А негъра ме оглеждаше и проверяваше дрехите ми... Мда... малко кофти се получи но като цяло беше незабравимо преживяване laugh.gif

Не мога да не спомена и какво се случваше всяка сутрин в един от хотелите, където бях/ме. Някой фирмен Опел или BMW, чисто нов, с фирмени надписи спираше пред хотела. Конкретният шофьор за когото държа да напиша тия редове, тогава бе на 65 години, стегнат и елегантен както само германците могат да бъдат (!!) всяка сутрин слизаше от колата, отиваше до сервизния рум, представяше се.. и казваше, че трябва да вземе херр Василев. След това сядаше на някой фотьойл и ме/ни чакаше А нашто момче (моя милост и колегите ми ако сме били заедно) в това време си допиваше кафето, задължително с цигара в ръката. Не мога да го забравя тоя германец и тия ритуали всяка сутрин sad.gif Всяка сутрин, точно в 08:30 той влизаше във фоаейто на хотела за нас. 15 мин по-рано от уговорения час за тръгване...

Така, спирам се със спама :)

Знаех си аз, че в Германия не е чак толкова лошо! :speak:

• 1 месец по-късно...

Най-хубавото на Германия е, че има и много чужденци, ако можеш използвай всякакъв друг език за говорене с немците, но не и немски. Започнеш ле да говриш на немски с тях ще започнат да те малтретират. Препоръчвам на всички мои приятели да говорят на английски с немчетата, докато го правиш и не се почувстват превъзхождащите заради езика, всичко ще е наред. То е същото като в България и циганите, ако чуеш как някой циганин ти говори на български, дори добре да го говори пак усещаш акцента, да не говорим за останалото. А когато принуждаваш германеца да ти говори на чужд език, той помни, че ти също владееш чужд език и особенно, ако го владееш по-добре от него ще ти има винаги страха. Разбира се има и готини германци и без да са черни, но за всеки случай препоръчвам на всички чужденци, които искат да живеят в Германия да избягват комуникации на немски в каквито и обстоятелства да говорим. Не правете реверанс към немец, защото ще ви се качи веднага на главата, а качи ли се веднъж ... забрави. Гермнците не са германци, те са децентрализирани федерали от 16 различни държави и все по-популярно е да си локален патриот за своята държава. Тук все по-модерни стават у курсовете за изучаване на локалните езици. Моята жена беше удивена от рекламите в пощенската ни кутия да ходим на курс по баварски език. Национализма се възражда тук и пак ще има големи каталклизми, а малките като пребиване на индийци са вече правило поне на няколко месеца става такъв скандал, неонацистите продължават да се увеличават, особенно в източните менски държави. Така че умната в Германия! ;)

Cъгласен съм и не съм съгласен с горните мнения. Без немски в Германия забрави. Мога да го кажа, защото вече почти 3 години живея в Германия. Има си хора и хора, както навсякъде другаде. Има и супер олигофрени, има и много точни хора, говорим за чисти немци. Не всеки немец владee някакъв чужд език, дори процента е много по- малък отколкото в Б-я.

Редактирано от Trigue (преглед на промените)

Cъгласен съм и не съм съгласен с горните мнения. Без немски в Германия забрави. Мога да го кажа, защото вече почти 3 години живея в Германия. Има си хора и хора, както навсякъде другаде. Има и супер олигофрени, има и много точни хора, говорим за чисти немци. Не всеки немец владee някакъв чужд език, дори процента е много по- малък отколкото в Б-я.

А бе то тя ако опре до контакти с някакви неграмотни, дето дори английски не знаят ... много ще да го е закъсала. Така че пак да ги напъва да чаткат на енглиш, иначе ще му изтърве края.

• 2 месеца по-късно...

Ах Германия...

Истината е, че ако си отишъл за да учиш там и завършиш е много добре. Човек се установява и почва да влиза в ритъм.

То в Мюнен по-големият процент са чужденци, също така има много българи.

Има страшно много турци.......

Но ако човек отива само за 6 месеца работа и се върне може даже да е на минус. Нещата са малко по- тегави ако отидеш ей така да поработиш.

Дефакто си има хора и хора.

На някои им харесва на други не.... :clap:

• 6 месеца по-късно...

Германия - велика страна, велик народ с още по-велика култура. В момента може би това е най-културната държава в света.

Бързо се усетих, че без говорене на немски просто няма прошка. Изпрасках немския за шест (да, 6 laugh.gif месеца), аз си зная какъв зор беше, но затова пък дивидентите бяха огромни. Другото, което ми стана мълниеносно ясно, че чужденците ще си останат винаги чужденци и понеже процесът за придобиване на немско гражданство е малко по-дълък, "цунках" американско такова, ей така за всеки случай.

Но в душата и сърцето си сме българи, както повечето от нас...

cool.gif

Здрасти пак! Интересувам се от Германия и ще се радвам онези от вас, които са били там, да разкажат разни интересни нещаи/или да дадат линкове към интересни сайтове от немския Интернет. Все пак днес е националният им празник и ми е интересно. А някой от вас знае ли дали ще има тържества в Берлин и дали ще ги излъчват по някой канал? Аз за съжаление нямам програмата на RTL, някой знае ли дали ще дават нещо?

Редактирано от Assett (преглед на промените)

Пак се пробвах с Германия, еми не стана.

Не говоря немски - в момента датски уча - много по-благозвучен ми е.

Както и да е - като турист пак отидох там - този път вместо Мюнхен, пробвах Хамбург и на 3-тия час нямах търпение да се добера до топлия и чист датски влак.

В Дания не си правя труда да питам "говорите ли английски?", защото знам, че го говорят (първо) и второ - нямат нищо против. Може би аз пак не съм попаднала на правилните хора, но аз питам на английски, човек, които ми казва, че го говори, а той ми отвръща на немски. Като изключим крайно любезният таскиметров шофьор пак си тръгнах разочарована.

Последо пробвам Берлин и ако там се сбъскам с това, с което съм се сблъсквала до сега, кракът ми повече в Германия няма да стъпи. ;)

....... Може би аз пак не съм попаднала на правилните хора, но аз питам на английски, човек, които ми казва, че го говори, а той ми отвръща на немски.

.....

Oт както прочетохй за това вблога ти -и аз въведох тази практика biggrin.gif

Преди малко имах един китаец с болки в корема -той говори само китайски, обяснява на друг китаец , който пък превежда неговите думи на английски.

Аз го разпитвах, разпитвах,накрая ми писна, сетих се за твоята случка в Германия и почнах така- китаеца ми говори на английски,разбирам го, но пък му отговарям на български laugh.gif

Oт както прочетохй за това вблога ти -и аз въведох тази практика biggrin.gif

Преди малко имах един китаец с болки в корема -той говори само китайски, обяснява на друг китаец , който пък превежда неговите думи на английски.

Аз го разпитвах, разпитвах,накрая ми писна, сетих се за твоята случка в Германия и почнах така- китаеца ми говори на английски,разбирам го, но пък му отговарям на български laugh.gif

На това ли успях да те науча, аз тебе ohmy.gif

Тц-тц...все се надявах на нещо добро да се научиш от мене, пък то какво стана biggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gif

Моите запомнящи се случки от Германия:

- влизам в едно Kneipe (кръчме) в Мюнстер и със сервит(ер малък)орката започваме един ненормален разговор на немско-английски, докато си поръчам нещо за хапване и пийване. Нито тя знае английски, а за моят немски няма да си признавам biggrin.gif Сядам на една маса и чакам една позната българка да дойде да ме вземе. Влиза по едно време мойта позната и се запътва направо към бара и започва да си говори със сервит*орката на български!!!

Паднах под масата laugh.gif Сервит*орката - българка! :)

- пак в Мюнстер ... прибирам се в малките часове ... и нали няма жива душа по улиците. Светофарът показва червено, но няма и коли .. защо да го чакам - минах си на червено и ту тууууу полицаите ме засичат :nono: Глоба - 30 евро

- Дрезден - пак вечерно време бутам велосипеда към хотела... ту тууууу - моите приятели полицаите. Сега пък какво?!?

Светлините на велосипеда трябвало да бъдат включени - нямало значение, дали го бутам или го карам. Айййде пак глоба :nono:

:lol6: има и още ... , но то там аз си бях виновна :ph34r: Все ме хващат в крачка ... !! нема отърване :down:

• 1 месец по-късно...
Пак се пробвах с Германия, еми не стана.

Не говоря немски - в момента датски уча - много по-благозвучен ми е.

Както и да е - като турист пак отидох там - този път вместо Мюнхен, пробвах Хамбург и на 3-тия час нямах търпение да се добера до топлия и чист датски влак.

В Дания не си правя труда да питам "говорите ли английски?", защото знам, че го говорят (първо) и второ - нямат нищо против. Може би аз пак не съм попаднала на правилните хора, но аз питам на английски, човек, които ми казва, че го говори, а той ми отвръща на немски. Като изключим крайно любезният таскиметров шофьор пак си тръгнах разочарована.

Последо пробвам Берлин и ако там се сбъскам с това, с което съм се сблъсквала до сега, кракът ми повече в Германия няма да стъпи. ;)

;)

Вярно е, че малка част го владеят английския качествено, но поне са се постарали хората, а по повод репликата "говорите ли английски?" ми се иска един ден да разбера, дали френското гостоприемство има нещо общо с това клипче.. laugh.gif

@windmill - Относно глобите - до болка ми е познато за какво 'говориш', А аз лично съм глобяван няколко пъти, само че на два пъти оттървах глобата, след като се престорих, че не зная изобщо немски и английски :P

Редактирано от proletsearch (преглед на промените)

• 2 месеца по-късно...
:)

Вярно е, че малка част го владеят английския качествено, но поне са се постарали хората, а по повод репликата "говорите ли английски?" ми се иска един ден да разбера, дали френското гостоприемство има нещо общо с това клипче.. laugh.gif

;)

Те французите са друга ракия - те и да приказват и да не приказват все тая - тука френските студенти като приказват английски, все едно някой нещо им разбира biggrin.gif

;)

Те французите са друга ракия - те и да приказват и да не приказват все тая - тука френските студенти като приказват английски, все едно някой нещо им разбира biggrin.gif

Що да не чаткат английски швабите?

Аз често им ходя на гости на пазар и ми говорят на английски.

Що да не чаткат английски швабите?

Аз често им ходя на гости на пазар и ми говорят на английски.

Щото явно си късметлия. biggrin.gif

Всъщност, повечето поне разбират английски, обаче не го говорят, за какво да се мъчат и да се напъват laugh.gif

Моята запомняща се случка е, когато търсехме един сервиз за колата и спряхме да питаме един чичка. Понеже последният въобще не разбираше английски, а ние съответно немски, влезе си човекът в гаража и си изкара колата. Караше пред нас, докато ни заведе до търсенето място.

В сервиза срещнахме отново езикови проблеми, обаче бяха много сладки всички, най-вече шефката. Смяхме се дружно на това, че не се разбирахме взаимно и добре, че се пръкна хлапето й, та се оправихме някак си. biggrin.gif

• 5 месеца по-късно...

Щото явно си късметлия.

Всъщност, повечето поне разбират английски, обаче не го говорят, за какво да се мъчат и да се напъват

Моята запомняща се случка е, когато търсехме един сервиз за колата и спряхме да питаме един чичка. Понеже последният въобще не разбираше английски, а ние съответно немски, влезе си човекът в гаража и си изкара колата. Караше пред нас, докато ни заведе до търсенето място.

В сервиза срещнахме отново езикови проблеми, обаче бяха много сладки всички, най-вече шефката. Смяхме се дружно на това, че не се разбирахме взаимно и добре, че се пръкна хлапето й, та се оправихме някак си.

не знам в кое село е било това, но в Берлин, например, от деца говорят перфектен английски.

не знам в кое село е било това, но в Берлин, например, от деца говорят перфектен английски.

Не е село - малко, невероятно спретнато (не съм видяла едно и две, но това води класацията) градче Ню щат Кобург.

Видях ги и в Берлин, не веднъж, желание за помощ имат, но... и дума не може да става за сравнение, примерно със Скандинавието относно владеенето на английски. И тук не става дума за перфектност, а за масовост и то масовост на що-годе елементарно ниво владеене. Каква полза, че 5 човека примерно, владеят идеално чужд език, като вероятността да ги срещнеш и да ти помогнат е нищожна.

Като цяло както в Германия, така и във Франция, за Италия пък въобще не искам и да споменавам, владеенето чужд език не от приоритетите, но донякъде ги и разбирам - все пак родните им езици са едни от международните.

Сетих се за онзи виц с полицаите, към които се обърнали за помощ някакви чужденци. На какъвто и език да ги заговарят последните, униформените нищо не отбират. Накрая единият полицай казал на другия:

– Да-а-а-а, трябва да се учат чужди езици.

- Че що? – вика другия – Те като знаеха, да не би да се оправиха? :)

Редактирано от fedora (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.