Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против това пиесата режисирана от Джон Малкович „Оръжията и човекът“ да се състои в България?

Трябва ли пиесата на Джон Малкович „Оръжията и човекът“ да се състои в България? 13 гласували потребители

1. 1. Трябва ли пиесата на Джон Малкович „Оръжията и човекът“ да се състои в България?

• Не, не трябва и намирам за редно да я спрат! (моля пояснете защо в коментарите)
      53%
    • Трябва. Всичко друго са комплекси за малоценност.
      46%

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Защото преди медиите бяха подметки на САЩ и не се интересуваха от България. Сега нещата са други, някои журналисти са се осъзнали, че парите не са всичко на този свят. Защото има хора, за които родината е свята!

Извинявай, ама не само американците имат право да са патриоти и да си веят раираното знаме със звездичките.  Ние също имаме. Имаме с какво да се гордеем.„

Много хора от моето поколение са учили и знаят за Сръбско - българската война. Учили сме за нея по литература и история. Разказът на Иван Вазов - "Иде ли?" е покъртителен.

Да, против пиеса съм, която ни изкарва прости, мръсни и тъпи.

И не, по соца не бяхме мръсни. Просто не разхищавахме вода. Иначе произвеждахме сапуни, и то много. Помните ли колекциите със сапуни по гардеробите? Аз ги помня, с доста от тях сме се мили.............

Та, кой в България е бил мръсен тогава?

b47e7bb3a1a158326bde64e833750953.jpg

dH99O.jpg

4e69a603305b2057915a0e993a510bab.jpg

90ec1025844528d87ce69912f75a355c.jpg

9587851d2106a3b9144013a23df35fd6.jpg

• Отговори 182
  • Прегледи 10,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Бях си намислил дълъг и подигравателен пост за нацитата, дето толкова се засегнали от нещо, за което нищо не знаят, но попаднах на това: " Фантазията на Бърнард Шоу никога не би могла да създаде

• Добре де, защо американецът Джон Малкович държи да бъде поставена точно тази пиеса на точно тази дата?! От месеци се пише, че много българи намират тази пиеса за грозна спрямо паметта на българите, за

• Нешка Робева зове за пълен бойкот на пиесата на Малкович "Днес е 7 ноември – 139г. от боевете при Сливница. От бойното кръщене и победа на младата Българска армия, в една нежелана и с нищо непред

Публикувани изображения

преди 2 минути, Flashback написа:

За мен е проява на изключително лош вкус тази пиеса да се играе в Народния театър и то на годишнината от войната.

Ето една статия отпреди две години, която разкрива, че проблемът с тази посредствена пиеса не е от вчера:

Премиерата на “Оръжията и човекът” е на 21 април 1894 г. в лондонския театър “Авеню”. Тук избухва и първият скандал. При една подигравка с “българската нация” актьорът прави лапсус и произнася “английската нация”. “У-у-у!”, дюдюка обидената публика. 

През 1903 г. цензурата забранява комедията във виенския “Бургтеатър”. Намира я неудобна заради Илинденското въстание. 

През 1921 г. наши студенти освиркват пиесата в Берлин и Виена. И в двата случая протестите започват при сцената с библиотеката. “Позор! Позор” - скандират оскърбените българи. - Прекратете представлението! Няма да търпим това, във войната ние бяхме съюзници на Германия и Австрия!”

В Берлин спектакълът временно е прекратен, а във Виена е свален от репертоара.

През 1924 г. в германската столица отново се готвят да вдигнат завесата с конфликтната пиеса. Българската легация моли директора на театъра да не рискува, защото нашите студенти са на щрек. Той отказва, но нарежда в текста да бъдат направени “някои съкращения”. След постановката Бърнард Шоу обвинява българите в липса на чувство за хумор. Не били способни да се надсмиват над себе си.

Ирландецът не е чел фейлетоните за Бай Ганю, които се появяват точно по времето на “Оръжията”. Дори да ги е чел, тази класическа самоирония не се вписва в неговата схема. Защото Ганю Балкански демонстрира зрелищно къпане във Виенската баня!

Проблемът на Шоу е, че се гаври с национални герои. Все едно от вицеадмирал Нелсън, изгубил окото си в битка, да направиш шут, който намига на публиката. През 1885 г. стотици българи загиват в защита на Съединението.

https://trud.bg/гаврата-на-бърнард-шоу/#google_vignette

Чат-бот, ще ни обясниш ли кой се е къпал всеки ден през 18 век и защо българите не носят на майтап, когато в пиесата се оказа, че няма нито един цитат, който да е пряко насочени към национални герои и светини? И по какъв начин онази метафора за булдога обиди някого, бил е много смел. Какво толкова? И за банята, кой човек тогава се е къпал всеки ден? Чакам хубаво съчинение разсъждение.

преди 6 минути, Anneliese написа:

Защото преди медиите бяха подметки на САЩ и не се интересуваха от България. Сега нещата са други, някои журналисти са се осъзнали, че парите не са всичко на този свят. Защото има хора, за които родината е свята!

Извинявай, ама не само американците имат право да са патриоти и да си веят раираното знаме със звездичките.  Ние също имаме. Имаме с какво да се гордеем.„

Много хора от моето поколение са учили и знаят за Сръбско - българската война. Учили сме за нея по литература и история. Разказът на Иван Вазов - "Иде ли?" е покъртителен.

Да, против пиеса съм, която ни изкарва прости, мръсни и тъпи.

И не, по соца не бяхме мръсни. Просто не разхищавахме вода. Иначе произвеждахме сапуни, и то много. Помните ли колекциите със сапуни по гардеробите? Аз ги помня, с доста от тях сме се мили.............

Та, кой в България е бил мръсен тогава?

b47e7bb3a1a158326bde64e833750953.jpg

dH99O.jpg

4e69a603305b2057915a0e993a510bab.jpg

90ec1025844528d87ce69912f75a355c.jpg

9587851d2106a3b9144013a23df35fd6.jpg

Ку-ку, какво общо има соцът с Балканските войни?

Все сапуни, с които сме се мили. Да, веднъж седмично се къпехме, но в наши собствени бани. Е, нашата е малка, нямаме вана. Но всеки божи ден си миехме редовно ръцете преди и след хранене, след тоалетна и след игра. Редовно си подрязвахме ноктите на ръцете, във второто ми училище, десетилетие след края на соца, много държаха на добре подрязаните нокти. Редовно си сресвахме косите, тогава имаше и въшки, но взимахме мерки навреме. У нас беше чисто и подредено, а у нас и в много домове съм виждала цели секции с книги. Помня колко беше срамно да си прост, необразован и да сричаш след първи клас. А в детската градина баба редовно ми гладеше и ми слагаше носни кърпички в джобовете на престилката и дрехите. Учеше ме на обноски. На гости не ходим, без да сме се привели в изряден вид. В София като ходим - също. И до днес, когато ни предстои ходене в София, задължително се къпя предната вечер. Рязане на нокти, подрязване на бретона,  изрязване на космите от бенката на дясната буза, гладене на чисти дрехи, прическа..................

d1b3e517fd09ef36fe33cea1e5286be2.jpg

1341128002_sl370012.jpg

1341128164_sl370022.jpg

1341128225_sl370030.jpg

Не знам защо хората се обиждат от истината. И днес много хора не се къпят и миришат на пот, манджи, чесън и какво ли не.

Във връзка с работата ми общувам с много хора от народа - предимно от средната класа и мога да потвърдя, че много от тях миришат, не само възрастните, но и млади хора, не само на цигари, алкохол, чесън и туршии, но и дрехите им миришат на мръсно. Може би защото голяма част пазаруват дрехи втора употреба, а и на голяма част къщите им също са неподдържани и миришат.

Така че, нека тези които познаят себе си, не се обиждат. За преди век е простено, но днес, когато във всеки дом в България има водопровод и всяко домакинство има пералня - е непростено.

преди 1 час, Гoст написа:

И, апропо, кой ти дава право да говориш от името на всички българи, че чак и омерзени ги наричаш?

Кой си ти, че да говориш от името на българите????

Айде спри да пискаш !!!

Горкият, не знаел бил! Какво не знае бре?! Много добре са го осведомили прехваления ти малкович за какво иде реч. 

Наритахме ли го, наритахме го!!! Крайно време е да спрат да ни подритват нас!!!

Нешка Робева зове за пълен бойкот на пиесата на Малкович

"Днес е 7 ноември – 139г. от боевете при Сливница. От бойното кръщене и победа на младата Българска армия, в една нежелана и с нищо непредизвикана, братоубийствена война. 139г. от подвига на предците ни, защитили с живота си правото на българите – нашето право, да живеем заедно в една България. Да отделим час – два, за да се почувстваме народ. Да изпълним пространството пред театъра, който още носи името на Иван Вазов, но представя пиеса, в която се осквернява паметта на воините, за които дядо Вазов написа едни от най-силните, благодарствени слова в нашата поезия", пише Робева в официалната си страница. 

„Оръжията и човекът“ е произведение в три действия от световноизвестния ирландски драматург Бърнард Шоу, поставена за първи път през 1894 г. в театър „Авеню“ в Лондон.

Срещу конфликтното произведение, смятано за обида към българския народ от мнозина, се обяви и най-известната ни треньорка по художествена гимнастика и хореограф Нешка Робева. 

"Пиесата е била освирквана и свалена в Берлин и Виена. Само си представете подобна национална обида да бъде излъчена в Украйна, Сърбия, Турция или Израел... Какво би се случило тогава?", запита по-рано днес историкът Димитър Панчев, който е родственик на писателя Димитър Талев. Панчев, заедно с още няколко организации, ще направят мирна демонстрация против пиесата на Малкович. "Той изкарва българските войници от Сръбско-българската война пияници, некъпани, жалки и страхливи. Това ли трябва да гледа българската публика на историческата дата 7 ноември? Това е позорно", отбеляза Панчев.

https://trud.bg/neshka-robeva-zove-za-palen-boikot-na-piesata-na-malkovich/

преди 3 минути, Anneliese написа:

Да, веднъж седмично се къпехме, но в наши собствени бани.

Тогава защо се обиждате като ви кажат, че веднъж седмично сте се къпали?

преди 1 минута, Solly написа:

Не знам защо хората се обиждат от истината. И днес много хора не се къпят и миришат на пот, манджи, чесън и какво ли не.

Във връзка с работата ми общувам с много хора от народа - предимно от средната класа и мога да потвърдя, че много от тях миришат, не само на възрастни, но и млади, не само на цигари, алкохол, чесън и туршии, но и дрехите им миришат на мръсно. Може би защото голяма част пазаруват дрехи втора употреба, а и на голяма част къщите им също са неподдържани и миришат.

Така че, нека тези които познаят себе си, не се обиждат. За преди век е простено, но днес, когато във всеки дом в България има водопровод и всяко домакинство има пералня - е непростено.

Тъпчо, от средата на миналия век хората имат перални. И ние по соца имахме. И баба на село имаше, но не я харесваше, защото, като я пуснеше да работи, много танцуваше.  Та, предпочиташе да пере на ръка. Да, в корито, на река, със селски домашен сапун, ама с мръсни дрехи не сме ходили! И аз, и баба, и дядо! Като ще се ходи в града - то е къпане, чисти дрехи, рязане на нокти с с една голяма ножица, сушехме косите си със един оранжев сешоар. Изваждаха се чисти обувки, а дядо се бръснеше.  По железопътните гари хората бяха спретнати и чисти.

И какъв ти е проблемът с полезния чесън? Или с манджите и туршиите? Е, да, на село хората не се хранят изискано, ама не и като прасета.

Аз пък останах с лошо впечатление от американците, най - вече мъжете в сериала "Далас" - прибират се от работа и почват да пият. Не си поглеждат децата, нито съпругите, ами пиенето е важно. Много е грозно.

преди 3 минути, Joss Bomon написа:

Айде спри да пискаш !!!

Горкият, не знаел бил! Какво не знае бре?! Много добре са го осведомили прехваления ти малкович за какво иде реч. 

Наритахме ли го, наритахме го!!! Крайно време е да спрат да ни подритват нас!!!

И ти ли беше там? Тоя път имаше ли сандвичи със сирИнИ за всички?

Подиграват ви се хората, защото явно има за какво, вие сте някакви мемове. Като от зоологическата градина пуснати, врясъци, викове, простотия. И като ви ви види човек лидерите само. С толкова къса памет само амебите могат да бъдат, не помните явно мега скандалите с мега корупцията, терасите на шкембе войводата, бялата Златка беше там, мекоръкият Хер Флик и там разни цомчовци също били до колкото четох. Активираха ги тези ДС израстъци, за да ви активират и вас, едно малко ама страшно вресливо, агресивно и шизоидно малцинство! И апрото, никой не ви е длъжен да ви къпе и храни за без пари. Тия сандвичи дето са ви раздали пак не са проява на особена благодарност за дето ги правите милионери тези боклуци дето работят за интересите на чужда държава. Може и за Турция да работят, не е задължително да е за Русия. Само знам, че са боклуци и разрушават държавата ни. Покрай тях и вие паразитирате, ще видим до кога. 70% от България не ви харесва! Малцинство сте кемтрейлсаджиите!

преди 1 час, Bubbles написа:

Колко от тия дето протестират изобщо знаят какъв ден е 7ми Ноември?

Предлагам да си дойдеш в България и да ги питаш. Не съм телепат и не знам какво знаят. Ти също не знаеш това.

преди 5 минути, Anneliese написа:

И какъв ти е проблемът с полезния чесън? Или с манджите и туршиите? Е, да, на село хората не се хранят изискано, ама не и като прасета.

Вонят, вонят ... смрад се вдига наоколо. 

Казах, че който познае себе си - ще се засегне и ти не закъсня!

Ами не се обиждайте тогава като ви харесва да воните!

За Бай Ганьо защо не се обиждате? А? Тогава и него да го забранят!

преди 1 минута, Гoст написа:

Малцинство сте кемтрейлсаджиите!

Ще ти се. Видя ли колко подписа събрахме за референдуми ?! Хващайте терминала и да ви няма - сащ ви чака с отворени обятия !

преди 42 минути, Flashback написа:

Доколкото разбрах, тогава пиесата се е играла с редакция и съкращения, обидните моменти са премахнати. 

Кога тогава? И кой и откъде е знаел какво ще бъде? Не измисляй извинения за вчерашната простотия?

преди 22 минути, Solly написа:

За Бай Ганьо защо не се обиждате? А? Тогава и него да го забранят!

Какъв Ганьо те гони и тебе ?!

Къде и ти мешиш Ганьо с подигравката и гаврата с националните ни герои от Сръбско-Българската война, нашата история и българския героизъм ?!!!

преди 9 минути, Гoст написа:

Тогава защо се обиждате като ви кажат, че веднъж седмично сте се къпали?

Не се обиждаме на тази простотия, обиждаме се на това, че ни изкарват мръсен и прост народ. А не сме! Да, веднъж седмично се къпехме, но мръсни никога не сме били. И да, имахме пералня, на село баба също имаше пералня, но не я искаше, защото пералнята по, като переше, танцуваше. Да, баба переше на ръка в коритото, със домашен селски сапун. Но бяхме чисти, със чисти дрехи - аз, баба и дядо. Като ще се ходи до града, беше цяла подготовка - къпане, обличане на чисти и изгладени дрехи, сушехме косите си със един оранжев сешоар, ноктите се режеха със една голяма ножица, а дядо се бръснеше, сресвахме си косите, нагласяхме се и излизахме. А по железопътните гари хората бяха чисти и спретнати като нас, нямаше мирис на лошо.

В България хората имат перални от средата на 20 век насам. Мръсни хора не съм виждала никога, даже и на село. Имам предвид такива като Данчо Мързеланчо.

В нашия дом и в домовете на хората, на които сме им ходили на гости, имаше холни секции със страшно много книги. В нашия дом образованието и високата обща култура винаги са били на почит. Помня времената, когато беше срамно да сричаш след първи клас и да си мързелив и неук. Възрастните все повтаряха на децата да учат. Все ни повтаряха колко важно е училището и образованието.

Нашият дом е и винаги е бил модерен и хубав. Като бях малка, имахме грамофон и един куп грамофонни плочи, които после не знам къде отидоха. Имахме и радиокасетофон, книги, както и красиви сервизи за хранене, чай и кафе от порцелан, вази със цветя на масата. Моите родители и до днес обичат, като отидем на София, да зяпат мебели или разни хубави неща за дома.Мама държеше вкъщи да е винаги чисто и подредено.

Помня и София какъв хубав град беше преди промените- без грозни графити по сградите, без налепени, където падне, разни плакати и афиши, улиците и тротоарите бяха чисти, имаше градинки със цветя и шадравани, сградите бяха еднакви, но София не приличаше на цигански квартал. Софиянци - чисти и спретнати, възпитани и с обноски. Боклуците се хвърляха където трябваше. Аз от малка съм научена да си хвърлям боклуците в кошчето за боклуци. Семки не мога и не люпя. Да, тогава нямаше и просяци, бездомници, ровещи по кофите за боклук, нямаше пияници и наркомани, които да ни притесняват. В магазините продавачите бяха любезни и възпитани, усмихнати. Възрастните правеха забележки на невъзпитаните деца.

преди 21 минути, Sliderum2 написа:

Предлагам да си дойдеш в България и да ги питаш. Не съм телепат и не знам какво знаят. Ти също не знаеш това.

Аз знам години наред какво се отбелязваше на 7 ноември. Не беше битката при Гургулят, а началото на великата октомврийска социалистическа революция!!!!

Смееш ли да ме поправиш? За преди 1990 г. говоря.

преди 7 минути, Anneliese написа:

Не се обиждаме на тази простотия, обиждаме се на това, че ни изкарват мръсен и прост народ. А не сме! Да, веднъж седмично се къпехме, но мръсни никога не сме били.

Извинявай, ама не мога да си представя някого като чист човек, ако се къпе веднъж на седмица! А вие каквито искате оправдания си намирайте!

преди 8 минути, parmobil написа:

Аз знам години наред какво се отбелязваше на 7 ноември. Не беше битката при Гургулят, а началото на великата октомврийска социалистическа революция!!!!

Смееш ли да ме поправиш? За преди 1990 г. говоря.

Много добре знам. Въобще на всички манифестации се изброяваха българските велики хора и военни постижения.

преди 32 минути, Joss Bomon написа:

Ще ти се. Видя ли колко подписа събрахме за референдуми ?! Хващайте терминала и да ви няма - сащ ви чака с отворени обятия !

Кемтрейлсаджиите сте малцинството! Точка! Нормална България ще пребъде въпреки, че сте завистливи копейки и искате да ни натикате обратно в клоаката на Евразия и да ни погребете родината с колективизация и насилствено носене на еднакви за всички и тъпи униформи.

преди 6 минути, Joss Bomon написа:

Пуснете си видеото от началото и поне веднъж се замислете върху казаното!

Само с видеа на отпадъци от соца ли можете да се аргументирате?

преди 5 минути, Sliderum2 написа:

Много добре знам. Въобще на всички манифестации се изброяваха българските велики хора и военни постижения.

Моля? Ти на кои манифестации си бил за сръбско-българката война?

преди 5 минути, Sliderum2 написа:

Ех какви велики българи бяха Юрий Андропов, Константин Черненко, Леонид Брежнев, Вълко Червенков, Георги Димитров, Тодор Живков...

преди 5 минути, Гoст написа:

Ех какви велики българи бяха Юрий Андропов, Константин Черненко, Леонид Брежнев, Вълко Червенков, Георги Димитров, Тодор Живков...

Пропусна Никита Хрушчов!!!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.