Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против това пиесата режисирана от Джон Малкович „Оръжията и човекът“ да се състои в България?

Трябва ли пиесата на Джон Малкович „Оръжията и човекът“ да се състои в България? 13 гласували потребители

1. 1. Трябва ли пиесата на Джон Малкович „Оръжията и човекът“ да се състои в България?

• Не, не трябва и намирам за редно да я спрат! (моля пояснете защо в коментарите)
      53%
    • Трябва. Всичко друго са комплекси за малоценност.
      46%

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Малкович и неговите подлоги, требе да станат с една глава по-къси.

преди 13 часа, Bubbles написа:

Както написах и в другата тема : Мисля, че тия които подскачат пред народния театър и изобщо които се възмущават, изобщо не знаят съдържанието на тази пиеса, с други думи много шум за нищо.

Помниш ли педофилския филм, който искаха да прожектират през лятото покрай прайда. Сигурно и за него не са знаели хората съдържанието.

• Отговори 182
  • Прегледи 10,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Бях си намислил дълъг и подигравателен пост за нацитата, дето толкова се засегнали от нещо, за което нищо не знаят, но попаднах на това: " Фантазията на Бърнард Шоу никога не би могла да създаде

• Добре де, защо американецът Джон Малкович държи да бъде поставена точно тази пиеса на точно тази дата?! От месеци се пише, че много българи намират тази пиеса за грозна спрямо паметта на българите, за

• Нешка Робева зове за пълен бойкот на пиесата на Малкович "Днес е 7 ноември – 139г. от боевете при Сливница. От бойното кръщене и победа на младата Българска армия, в една нежелана и с нищо непред

Публикувани изображения

преди 26 минути, Sliderum2 написа:

Помниш ли педофилския филм, който искаха да прожектират през лятото покрай прайда. Сигурно и за него не са знаели хората съдържанието.

Ся ако съумееш да ми обясниш какво е общото между педалската пропаганда и тази сатирична творба цена няма да имаш.

Едното е чисто и просто опит за прокламиране(Проппагандиране) на хомо гнусотиите сред подрастващите, другото е творба от 19ти век която иронизира войните като цяло, за целта е използвана сръбско-българската война.
По твоята логика британци, французи, италианци и немци би следвало да беснеят срещу сериала Ало ало който ги изкарва всичките пълни идиоти. Проявете малко чувство за хумор, самоирония и разум.

Много интересен момент е, че навсякъде където четох за снощните събития в София и в частност градската градина, останах с убеждението, че протестиращите са политически партии и техни членове които се имат за патриоти, още по-интересното е че сред тия партии са били Възраждане, ВМРО на чело с Каракачнката и разни други по-малки и незивестни "Патриотични" движения, а като ги знам всичките кфи са патрЕоти мога само да се смея.

преди 34 минути, Bubbles написа:

Ся ако съумееш да ми обясниш какво е общото между педалската пропаганда и тази сатирична творба цена няма да имаш.

Едното е чисто и просто опит за прокламиране(Проппагандиране) на хомо гнусотиите сред подрастващите, другото е творба от 19ти век която иронизира войните като цяло, за целта е използвана сръбско-българската война.
По твоята логика британци, французи, италианци и немци би следвало да беснеят срещу сериала Ало ало който ги изкарва всичките пълни идиоти. Проявете малко чувство за хумор, самоирония и разум.

Много интересен момент е, че навсякъде където четох за снощните събития в София и в частност градската градина, останах с убеждението, че протестиращите са политически партии и техни членове които се имат за патриоти, още по-интересното е че сред тия партии са били Възраждане, ВМРО на чело с Каракачнката и разни други по-малки и незивестни "Патриотични" движения, а като ги знам всичките кфи са патрЕоти мога само да се смея.

Говориш с човек, който току-що каза, че иска да обезглавява. Значи спориш с талибани. Аз като такива ги приемам и спирам да споря. Сумати време съм спорил с такива идндивиди и коментари и промяна няма! Това според мен са само хора, които не са излизали от България, или поне не и последните 30-на и няколко години или с психични обременености. По-важно в живота им от това да се наливат сякаш няма, нали им виждам мненяита в закачливите теми какво им е отношението към чашката и колко им важно им е да има месце на трапезата. Ся, да им обясняваш за литература, културата, ма то в Европа как било още преди джендърите да се появят, тях хич не ги интересува. Булгар-Булгар е положението тука, добрече си се изнесъл. Това щяха да бъдат хората около децата ти, ако беше останал тук. Ти кво си мислиш, от такива семейства какви деца се пръкват? С татуси "свобода или смърт", бият се в чалга дискотеките, после стават охранители или се записват в партията с единствената цел да им е по-лесен живота от училите. Видях го и на протеста им, още не живяли, едва ли и научили чужд език в училище, млади момчета на по 18, които кой знае как са взели матурите веят знамена със "свобода или смърт", крещят "Ууу бе, боклуци" по чужденците и актьора и се заканват като талибани, че ще хвърчат глави. Всичко с цел семейния политически бизнес на тия патриоти дето седяха там да ги надъхват за золуми да върви. В края на деня кой знае, може и да са раздавали на ръка бонуси да поощрят младежите малко, все пак да дойдат и следващия път. Гнусотия, хора с мързел за образование и просвета обвиняват после арабите, евреите, ромите и световната мафия на джендърите им били виновни като съзнателно ходят за пликче с продукти по тия протести понеже са издумкали заплатата си на машинките, които уж партията им се хвалеше, че забрани, разбира се с такива вратички в закона, че нищо да не забрани, но да изглежда пред амебата, че нещо там е свършила като работа.

преди 19 минути, Гoст написа:

Ся, да им обясняваш за литература, културата, ма то в Европа как било още преди джендърите да се появят, тях хич не ги интересува.

Декларация от Съюза на Българските писатели също ли ти е НЕлитературно и НЕкултурно ?!

преди 20 минути, Joss Bomon написа:

Декларация от Съюза на Българските писатели също ли ти е НЕлитературно и НЕкултурно ?!

Ще гласуваш ли в анкетата? Очевидно си против пиесата и с мнението си го затвърждаваш? Има ли причина да не искаш да защитиш позицията си с категоричен отговр в анкетата?

Сега изгледах и клипа. Силно пристрастен. Мисля, че и водещият беше на протеста тъй като си спомням мутрата му от едно от интервютата на този "мирен протест". Някакъв си "председател" тук ми обяснява Иван Вазов какво би казал по въпроса. С мъртвец се аргументира и говори от името му. Направо блестящо! Русофилски канал между другото, чудя се има ли връзка това мероприятие с дългата ръка на Кремъл. Патриотите днес защо все по един или друг начин правят политически ми... (айде да не казвам думата, че се дразните) на Русия? Кой друг, ако не Русия (или Турция, вече кой знае на кого служат тия патриоти) се интересува да представят България като кочина пред света, да ни обърнат гръб като на един народ от диваци, които скачат на бой за глупости, да може Русия (или Турция...) лесно да си ни прибере в един бъдещ момент, когато дебилите тук станат достатъчно на брой, под предтекст за патриотъзъм да поискат присъединение към руското семейство от народи и западът да ни пусне с удоволствие от прегръдката си, да си ходим където си щем, където ще ни уважават "Булгар Булгар" с тричането на кучета и пияни хора.

преди 9 минути, Гoст написа:

Сега изгледах и клипа

Лъжец!!! Прецъкал си го отук-оттам. Виж колко време е минало от качването ми до поста ти, а самият клип е 40 мин.

преди 11 минути, Гoст написа:

Някакъв си "председател" тук ми обяснява Иван Вазов какво би казал по въпроса.

Този "някакъв си" председател на СБП е в пъти по-ерудиран и информиран от  плювалото което си ти. Да, ще вярвам и ще слушам него, а не провокаторчета и сиирджии като тебе.

преди 15 минути, Гoст написа:

чудя се има ли връзка това мероприятие с дългата ръка на Кремъл

Ха, тъкмо щях да те питам, как още не си намесил Кремъл и Путин и ти взе че изрецитира дежурната си простотия!

преди 18 минути, Гoст написа:

Кой друг, ако не Русия се интересува да представят България като кочина пред света, да ни обърнат гръб като на един народ от диваци, които скачат на бой за глупости, да може Русия лесно да си ни прибере в един бъдещ момент, когато дебилите тук станат достатъчно на брой, под предтекст за патриотъзъм да поискат присъединение към руското семейство от народи.

Русия винаги се е отнасяла с нас като с по-малък брат, за разлика от тези които ти поддържаш и които от просперираща държава ни заметоха в дъното на всички класации.

Света се променя, и е важно сега да не сме за пореден път на влака, който си отива!

преди 13 минути, Joss Bomon написа:

Лъжец!!! Прецъкал си го отук-оттам. Виж колко време е минало от качването ми до поста ти, а самият клип е 40 мин.

Този "някакъв си" председател на СБП е в пъти по-ерудиран и информиран от  плювалото което си ти. Да, ще вярвам и ще слушам него, а не провокаторчета и сиирджии като тебе.

Ха, тъкмо щях да те питам, как още не си намесил Кремъл и Путин и ти взе че изрецитира дежурната си простотия!

Русия винаги се е отнасяла с нас като с по-малък брат, за разлика от тези които ти поддържаш и които от просперираща държава ни заметоха в дъното на всички класации.

Света се променя, и е важно сега да не сме за пореден път на влака, който си отива!

Прегледах ти тъпия манипулиращ клип. На мен такива работи не ми работят съзнанието, особено като им видя мутрите на гостите и като почнат да говорят Иван Вазов какво би казал. Същото като да кажат Ванга какво била казала за Русия и България. Най-умният народ уж по времето на соца, само 5 години по-късно чакаше с тълпа от хиляди извънземните в село Щъркелово около Русе:

И последно да те питам, ти вярваш на "ерудицията" на тоя комунист ама не каза самият ти чел ли си пиесата? Пътувал ли си скоро извън страната да видиш как живеят в други държави? В Русия защо пращат в затвора за рисунка за мир? Искам отговори да дадеш, другарю! Не да ми се криеш зад тълпата и колектива.

преди 1 минута, Гoст написа:

Прегледах ти тъпия манипулиращ клип.

ЛЪЖЕЦ!!! 

За да получиш отговори, трябва да си заслужиш вниманието ми, чуждопоклоннико!!!

преди 8 минути, Гoст написа:

Искам отговори да дадеш, другарю!

Аз сам стигам до отговорите, а за това, че ти не можеш се сърди на себе си! 

Добре де, защо американецът Джон Малкович държи да бъде поставена точно тази пиеса на точно тази дата?! От месеци се пише, че много българи намират тази пиеса за грозна спрямо паметта на българите, загинали във войната. За мен се цели точно тази евтина провокация. Известна холивудска звезда идва да постави пиеса в България, осмиваща български войничета от бедна балканска държавица.

Американецът Джон Малкович целенасочено е избрал единствената пиеса в англоезичната литература, в която има някакво провокативно за нас съдържание, за да я постави на местна почва. Това е умишлена провокация с целенасочено търсен ефект, а датите на пиесата са избрани неслучайно: 7-ми ноември - Сливница, 8-ми ноември - окупацията на Западните покрайнини. 

Признак на лош вкус е в Народния театър да се поставят обидни за нас пиеси, които обругават национално-исторически значими и съкровени за нас събития. Наистина ли гаврата със загиналите българи в Сръбско-българската война трябва да се преглътне, само защото Бърнард Шоу е написал тази посредствена пиеса?!

И тук идва другият проблем - Бърнард Шоу е написал пиесата преди да избере локацията "България". Трябвало му е някаква война и негов приятел му е казал за Сръбско-българската война. Шоу нито е знаел колко сме се къпали, нито се е интересувал от обществото ни, за да си позволи да ни осмива. Шоу не е и стъпвал в България, за да предлага някакъв задълбочен сатиричен поглед. Избрал ни е на гьоторе. Само умнокрасив полезен идиот би търсил в тази посредствена пиеса градивна критика.

Едно е да сатиризираш и да пишеш истини за народ, който все пак си опознал по някакъв начин, друго е да си измисляш фантасмагории и бълвоч, които от немай къде да ги припишеш на някого. Българите не са българите в пиесата на Шоу, а измислен персонаж. Шоу е взел един балкански народ от периферията, който да мине за примитивен и да е сравнително непознат, и е сложил неговото име на бълвоча, който е измислил. И този бълвоч трябваше да бъде поставен с премиера точно на 7-ми ноември, а след снощните протести днес умнокрасивата продажна измет пак вие на умряло. То бива чуждопоклонничество, ама чак толкоз не бива.

Повтарям - Бърнард Шоу не е избрал България изначално. Писал е за мръсни ръце, некъпане, липса на библиотека и прочее тъпизми. Когато почти е завършил пиесата е трябвало да избере локация, където да се развива действието. Някакъв негов приятел му предложил България-Сърбия, заради подходящата война и че пасва на стереотипа за "примитивен народ". Шоу не е и стъпвал в България, за да предлага някакъв задълбочен сатиричен поглед.

Много българи са пролели кръвта си и дали живота си, за да я има тази държава. Не може на 7-ми ноември американецът Джон  Малкович да идва да поставя пиеса в Народния театър, в която да казва: "Имам един английски бултериер, който има кураж колкото цялата българска армия". 

Обидно е спрямо паметта на българите, които са дали живота си в една провокирана от сърбите война. Пиесата не е иронична, не е критична, не е сатирична. Пиесата е обидна и оскърбителна. Няма как да е сатирична, когато говорим за хиляди млади български мъже, загинали на бойното поле в тази непровокирана от нас война, в която са се били храбро срещу превъзхождащ ги враг. И на годишнината от тази битка идва американецът Джон Малкович, за да постави тази пиеса в Народен театър, в която пиеса смелостта на хиляди млади български мъже се сравнява с тази на куче, а черешовото топче се осмива. И сравненията с Алеко издишат отвсякъде - нима Алеко някога е осмивал черешовото топче и смелостта на българите във войните?!

преди 1 минута, Flashback написа:

Добре де, защо американецът Джон Малкович държи да бъде поставена точно тази пиеса на точно тази дата?! От месеци се пише, че много българи намират тази пиеса за грозна спрямо паметта на българите, загинали във войната. За мен се цели точно тази евтина провокация. Известна холивудска звезда идва да постави пиеса в България, осмиваща български войничета от бедна балканска държавица.

Американецът Джон Малкович целенасочено е избрал единствената пиеса в англоезичната литература, в която има някакво провокативно за нас съдържание, за да я постави на местна почва. Това е умишлена провокация с целенасочено търсен ефект, а датите на пиесата са избрани неслучайно: 7-ми ноември - Сливница, 8-ми ноември - окупацията на Западните покрайнини. 

Признак на лош вкус е в Народния театър да се поставят обидни за нас пиеси, които обругават национално-исторически значими и съкровени за нас събития. Наистина ли гаврата със загиналите българи в Сръбско-българската война трябва да се преглътне, само защото Бърнард Шоу е написал тази посредствена пиеса?!

И тук идва другият проблем - Бърнард Шоу е написал пиесата преди да избере локацията "България". Трябвало му е някаква война и негов приятел му е казал за Сръбско-българската война. Шоу нито е знаел колко сме се къпали, нито се е интересувал от обществото ни, за да си позволи да ни осмива. Шоу не е и стъпвал в България, за да предлага някакъв задълбочен сатиричен поглед. Избрал ни е на гьоторе. Само умнокрасив полезен идиот би гледал в тази пиеса за градивна критика.

Едно е да сатиризираш и да пишеш истини за народ, който все пак си опознал по някакъв начин, друго е да си измисляш фантасмагории и бълвоч, които от немай къде да ги припишеш на някого. Българите не са българите в пиесата на Шоу, а измислен персонаж. Шоу взел е един балкански народ от периферията, който да мине за примитивен и да е сравнително непознат, и е сложил неговото име на бълвоча, който е измислил. И този бълвоч трябваше да бъде поставен с премиера точно на 7-ми ноември, а след снощните протести днес умнокрасивата продажна измет пак вие на умряло. То бива чуждопоклонничество, ама чак толкоз не бива.

Повтарям - Бърнард Шоу не е избрал България изначално. Писал е за мръсни ръце, некъпане, липса на библиотека и прочее тъпизми. Когато почти е завършил пиесата е трябвало да избере локация, където да се развива действието. Някакъв негов приятел му предложил България-Сърбия, заради подходящата война и че пасва на стереотипа за "примитивен народ". Шоу не е и стъпвал в България, за да предлага някакъв задълбочен сатиричен поглед.

Много българи са пролели кръвта си и дали живота си, за да я има тази държава. Не може на 7-ми ноември американецът Джон  Малкович да идва да поставя пиеса в Народния театър, в която да казва: "Имам един английски бултериер, който има кураж колкото цялата българска армия". 

Обидно е спрямо паметта на българите, които са дали живота си в една провокирана от сърбите война. Пиесата не е иронична, не е критична, не е сатирична. Пиесата е обидна и оскърбителна. Няма как да е сатирична, когато говорим за хиляди млади български мъже, загинали на бойното поле в тази непровокирана от нас война, в която са се били храбро срещу превъзхождащ ги враг. И на годишнината от тази битка идва американецът Джон Малкович, за да постави тази пиеса в Народен театър, в която пиеса смелостта хиляди млади български мъже се сравнява с тази на куче, а черешовото топче се осмива. И сравненията с Алеко издишат отвсякъде - нима Алеко някога е осмивал черешовото топче и смелостта на българите във войните?!

Чел ли си пиесата? Може ли конкретния абзац/изречение и т.н. с обидата към българските герои? Мисля че ще е ползотворно за всички в  дискусията. Какво според теб беше обидно в нея?

преди 20 минути, Joss Bomon написа:

ЛЪЖЕЦ!!! 

За да получиш отговори, трябва да си заслужиш вниманието ми, чуждопоклоннико!!!

Аз сам стигам до отговорите, а за това, че ти не можеш се сърди на себе си! 

А какво значат сърпа, чука и петолъчката за теб? Защо се кланяш на Русия?

Нямам нищо против сатирата, но осмиването на хора, дали живота си за България. В Народния театър!!! Това е кощунство!!!

Да си я играят другаде, не ми пречи.

Има подмятания за всяка нация :) . Да не ги цитирам, може да ги намерите.

И не, не сме тънко-обидчиви. Бай Ганьо си го обичаме :) .

Цитат

Може ли конкретния абзац/изречение и т.н. с обидата към българските герои? Мисля че ще е ползотворно за всички в  дискусията. Какво според теб беше обидно в нея?

Цитат

В текста на Бърнард Шоу българският народ е представен като „варварски“; народ, който не познава сапуна, не се къпе и не познава книгата. Според автора в България има само една библиотека, а кучето му е по-храбро от цялата страхлива българска армия.

„Възможно е Стамболов да е убит по причина, че не си е миел често ръцете“, заявява компетентно един от героите в пиесата.

А друг му приглася: „Варварският български народ не понася осмиването на своите недъзи!“.

Третият герой, Сергиус, добавя: „Имам един английски бултериер, който има кураж колкото цялата българска нация и руската зад гърба ѝ“.

преди 24 минути, Гoст написа:

Чел ли си пиесата? Може ли конкретния абзац/изречение и т.н. с обидата към българските герои? Мисля че ще е ползотворно за всички в  дискусията. Какво според теб беше обидно в нея?

За теб е кристално ясно, че не си я чел и както обикновено повтаряш като папагал спуснати от Тролската централа кухи опорки.

Отдавна се знае, че тази посредствена пиеса осмива подвига на българската армия по време на Сръбско-българска война. Действието в пиесата се развива в края на ноември 1885 г. в малко градче край Драгоманския проход, а българите са удържали славна победа над сърбите край Сливница. 

В пиесата българският народ е представен като "варварски" народ, който не познава сапуна, не се къпе и не познава книгата. Според пиесата в България има една-единствена къща с библиотека и "имам един английски бултериер, който има кураж колкото цялата българска нация и руската зад гърба ѝ" (а същата тази "страхлива" българска армия е разгромила сърбите при Сливница).

И друг цитат: "Каква армия! Правят оръдия от черешови дървета, а офицерите изпращат жените си да всяват дисциплина!" (а същата тази армия е разгромила сърбите при Сливница).

преди 22 минути, darco написа:

Нямам нищо против сатирата, но осмиването на хора, дали живота си за България. В Народния театър!!! Това е кощунство!!!

Има подмятания за всяка нация :) . Да не ги цитирам, може да ги намерите.

И не, не сме тънко-обидчиви. Бай Ганьо си го обичаме :) .

И как когато има подмятания за всяка нация сме толкова тънко-обидчиви, че да тричаме Джон Малкович? Какво пък толкова опасно има в една пиеса? По-велик народ ли ставаме, ако с юмруци се нахвърлим върху чужденеца? Той ако беше предполагал, че ще се провали премиерата и ще трябва да връща пари, въобще едва ли щеше да дойде да прави пиесата тук. В крайна сметка е на загуба, защото пиесата се излъчила онлайн в името на това изкуството да не бъде спряно с фашистките методи на тълпата. Джон си тръгва огорчен, а Ганьо пирува, че догодина депутатите му ще са по-богати, а не се знае, днес ако се отърква около правилния гъз и крещи по команда, утре може и на него ръка да целуват в парламента...

преди 6 минути, Flashback написа:

За теб е кристално ясно, че не си я чел и както обикновено повтаряш като папагал спуснати от Тролската централа кухи опорки.

Отдавна се знае, че тази посредствена пиеса осмива подвига на българската армия по време на Сръбско-българска война. Действието в пиесата се развива в края на ноември 1885 г. в малко градче край Драгоманския проход, а българите са удържали славна победа над сърбите край Сливница. 

В пиесата българският народ е представен като "варварски" народ, който не познава сапуна, не се къпе и не познава книгата. Според пиесата в България има една-единствена къща с библиотека и "имам един английски бултериер, който има кураж колкото цялата българска нация и руската зад гърба ѝ" (а същата тази "страхлива" българска армия е разгромила сърбите при Сливница).

И заради това изречение ли е цялата врява? Току-що доказа, че намеренията на тълпата са нищо повече от фашистки пориви и някакъв криво разбран шовинизъм в 21 век. А за тролски централи ти можеш определено да говориш повече, грух, знам че си опитен там.

преди 26 минути, Гoст написа:

И как когато има подмятания за всяка нация сме толкова тънко-обидчиви, че да тричаме Джон Малкович? Какво пък толкова опасно има в една пиеса? По-велик народ ли ставаме, ако с юмруци се нахвърлим върху чужденеца? Той ако беше предполагал, че ще се провали премиерата и ще трябва да връща пари, въобще едва ли щеше да дойде да прави пиесата тук. В крайна сметка е на загуба, защото пиесата се излъчила онлайн в името на това изкуството да не бъде спряно с фашистките методи на тълпата. Джон си тръгва огорчен, а Ганьо пирува, че догодина депутатите му ще са по-богати, а не се знае, днес ако се отърква около правилния гъз и крещи по команда, утре може и на него ръка да целуват в парламента...

И заради това изречение ли е цялата врява? Току-що доказа, че намеренията на тълпата са нищо повече от фашистки пориви и някакъв криво разбран шовинизъм в 21 век. А за тролски централи ти можеш определено да говориш повече, грух, знам че си опитен там.

Можеш ли да четеш? Всъщност можеш ясно е :) . Ама да разбираш прочетеното дали можеш?

Цитат

В Народния театър!!! Това е кощунство!!!

Който иска да гледа как се подиграват на България, да ходи да гледа. Но не и в Народния театър!!!

И още нещо от 2023г.:

Цитат

Билетите за спектакъла "В самотата на памуковите полета"

Навярно всеки почитател на Малкович се е подготвил, че удоволствието да види пиесата на живо никак няма да е евтино. Но едва ли някой е очаквал такива цени - билетитe започват от 50 лева и стигат до колосалните 400 лева, съобщава "24 часа".

Сега 20-40 лв.???

преди 1 минута, Гoст написа:

И заради това изречение ли е цялата врява? 

Ти като един безродник и продажник за 5 цента не виждаш никакъв проблем, че американецът Джон Малкович и нашият лакей, директорът на Народния театър, решиха целенасочено да се изгаврят с българите с тази провокационна и посредствена пиеса, осмиващата хиляди жертви, пролели кръв за България в тежка и героична битка.

преди 28 минути, darco написа:

Можеш ли да четеш? Всъщност можеш ясно е :) . Ама да разбираш прочетеното дали можеш?

И още нещо от 2023г.:

Сега 20-40 лв.???

Не разбирам какво общо има цената на билетите и на кого от вас им пука толкова за нея като и без това няма да ходите да я гледате. И всъщност прочетох цитатите + ето този:

„Не са на добро тези нови обичаи. Всичко това миене не може да е добре за здравето, не е нормално. Имаше един англичанин в Пловдив, който се миеше със студена вода всяка сутрин, след като стане. Отвратително! Всичко това идва от англичаните – климатът им ги мърси толкова много, че постоянно се мият. Виж баща ми! Цял живот не се е къпал и живя до 98 – най-здравият човек в България. Не ми е дерт да се умия веднъж седмично за пред хората, но всеки ден си е неправо смешно.“

Какво е обидното? Че кой през 18 век се е къпал както днес всеки ден? Френските крале също са се къпали веднъж дваж в годината, а слугите им са се облекчавали огромните градини. Имали са хора с ветрила, които са махали с тях, за да пъдят мухите и отнасят вонята в друга посока, а полите на жените също били такива, че да пазят дистанция и да не се усеща миризмата. Хайде сега някой французин да се обиди и да поиска забрана на историята! Очевидно Ганьо се обижда, защото се припознава. До края на соца даже имаше лаф "честита баня!".

Тъпите хора се обиждат на такива неща, а партийните ДС служители водят плебеите дърпайки ги за тези тънки душевни струни на комплекси. Колко бяха терасите дето оня шкембе войвода прибра? Защо за последователите му не им е важно от къде са? Качили се на автобуси да тричат Джон Малкович в центъра на София.

преди 16 минути, Flashback написа:

Ти като един безродник и продажник за 5 цента не виждаш никакъв проблем, че американецът Джон Малкович и нашият лакей, директорът на Народния театър, решиха целенасочено да се изгаврят с българите с тази провокационна и посредствена пиеса, осмиващата хиляди жертви, пролели кръв за България в тежка и героична битка.

Праси, назови ми един актьор или изявено лице от театралната култура и актьорска гилдия в България, който да поиска "касиране на пиесата". Що само копейки наскачаха и патриоти с двулитровки бира и сандвичи в раницата? Имаше и една луда дето врякаше, малко напомняше на фанатичната жена с кемтрейлса или онази дето държеше фунийката от тоалетна хартия на един от вашите протести срещу НАТО и ЕС и крещеше през него по същия начин. Само озлобени хора имаше на протеста ви. Никой не искаше да седне и да каже по телевизията със спокоен тон притесненията си, а като ги питаха кой какво го обижда от пиесата не можеха да се сетят за нищо. Няма осмиване, има далавераджии платили за и подпалили страстите по време на протеста. Типична ДС организация на мероприятие като се видяха основните фигури на протеста, с цел саботаж на държавния имидж. Ти не знам като каква част се чувстваш от целия този процес, че толкова много проливаш сълзи пот да копи пейстиш опорки. 5 пари не даваш за никаква България и героичните ѝ битки, ти си интернационалист, грух. Забрави ли?

Цитат
  •  

Патриот е — душа дава

за наука, за свобода;

но не свойта душа, братя,

а душата на народа!

И секиму добро струва,

само, знайте, за парата,

като човек — що да прави?

продава си и душата.

И е добър християнин:

не пропуща литургия;

но и в черква затуй ходи,

че черквата й търговия!

И секиму добро струва,

само, знайте, за парата,

залага си и жената.

И е човек с добро сърце:

не оставя сиромаси;

но не той вас, братя, храни,

и вий него със трудът си!

И секиму добро струва,

само, знайте, за парата,

изяда си и месата.

Цитат

Негово високоблагородие Христофор Белокровский беше едно време сополиво, одърпано, зацапано хлапе, което се валяше в нечистотиите на селското купище. Консулът мина през тяхното село в този ден, когато съвършено случайно детето беше изкъпано: изкъпано беше, защото прасето, като излязло из обраслата локва, детето се спуснало към него, хванало го с една ръка за ухото, с друга за четината и искало непремешю да го възседне; да го яхне не могло, но успяло да налепи на кълчищената си ризка всичките хубости, които прасето е могло да понесе от гнилото блато. Тогава чак майка му се е наумила, че детето има нужда от къпане, и след като му стоварва десетина оки бой на гърба, гурнала го в коритото с ризката заедно: първата вода се превръща на боза, втората на непрозрачна мътилка, че трета, че четвърта, та чак петата вода се избистря и из нея изскача едно чистичко, черноокичко, хубавичко бяло-червено момченце, с живи, хитри очички.

преди 23 минути, Гoст написа:

Никой не искаше да седне и да каже по телевизията със спокоен тон притесненията си

Казаха ги НЯКОЛКО ДЕНА преди пиесата! Всичко това се коментира в клипа който ти ИЗЛЪГА че си гледал/слушал! Въпреки предварителните коментари, решихте да опънете най-тънката струна на омерзените българи! 

От сега нататък ще ви държи топло и ще броите до 100 преди да се опитате да наглеете следващ път!!!

преди 3 часа, Bubbles написа:

Ся ако съумееш да ми обясниш какво е общото между педалската пропаганда и тази сатирична творба цена няма да имаш

Гледам, че докато ме е нямало, са ти обяснили доста неща, така че не виждам особен смисъл да повтарям. А пък самият малчовеч, е шило дето никой нормален народ не го иска в торбата си, затова е в сащ.

преди 9 минути, Joss Bomon написа:

Казаха ги НЯКОЛКО ДЕНА преди пиесата! Всичко това се коментира в клипа който ти ИЗЛЪГА че си гледал/слушал! Въпреки предварителните коментари, решихте да опънете най-тънката струна на омерзените българи! 

От сега нататък ще ви държи топло и ще броите до 100 преди да се опитате да наглеете следващ път!!!

Кой е предупредил Джон Малкович, че не е желан в България? Какво теб лично в тази пиеса не ти хареса, признай си чете ли я преди пускането ѝ?

И, апропо, кой ти дава право да говориш от името на всички българи, че чак и омерзени ги наричаш?

Кой си ти, че да говориш от името на българите????

преди 1 час, Flashback написа:

Стига бе човек, Бърнард Шоу е написал тая пиеса преди век и половина за да може Малкович да я постави навръх 7ми Ноември в България, кажи честно?

Сръбско-българската война е просто пример, могло е да бъде всяка друга, просто към момента тя е била най актуалната.

преди 23 минути, Sliderum2 написа:

Гледам, че докато ме е нямало, са ти обяснили доста неща, така че не виждам особен смисъл да повтарям. А пък самият малчовеч, е шило дето никой нормален народ не го иска в торбата си, затова е в сащ.

Какво са обяснили?
Глупости на търкалета.
Колко от тия дето протестират изобщо знаят какъв ден е 7ми Ноември?

преди 12 минути, Bubbles написа:

Колко от тия дето протестират изобщо знаят какъв ден е 7ми Ноември?

Една част от тях знаят ... ВОСР

Spoiler

По технически причини - Октомврийската революция се проведе през ноември!

Той @(:IdioibI:) е попитал в другата тема, но и аз да попитам - явно НЕ ЗНАЯТ нацитата, че пиесата не се поставя за първи път!!! Защо преди не протестирахте, бе? Защо? Толкова сте пропити с култура, че едва вчера научихте, че имало такава пиеса. Изобщо не и коментирам художествената стойност. Питам ви защо преди не крякахте? Големите "патриоти". Ако не ви бяха насъскали, щяхте да сте в пълно неведение, че изобщо се поставя такава пиеса и повтарям - не за ПЪРВИ път. 

преди 30 минути, Bubbles написа:

Стига бе човек, Бърнард Шоу е написал тая пиеса преди век и половина за да може Малкович да я постави навръх 7ми Ноември в България, кажи честно?

Сръбско-българската война е просто пример, могло е да бъде всяка друга, просто към момента тя е била най актуалната.

За мен е проява на изключително лош вкус тази пиеса да се играе в Народния театър и то на годишнината от войната.

Ето една статия отпреди две години, която разкрива, че проблемът с тази посредствена пиеса не е от вчера:

Премиерата на “Оръжията и човекът” е на 21 април 1894 г. в лондонския театър “Авеню”. Тук избухва и първият скандал. При една подигравка с “българската нация” актьорът прави лапсус и произнася “английската нация”. “У-у-у!”, дюдюка обидената публика. 

През 1903 г. цензурата забранява комедията във виенския “Бургтеатър”. Намира я неудобна заради Илинденското въстание. 

През 1921 г. наши студенти освиркват пиесата в Берлин и Виена. И в двата случая протестите започват при сцената с библиотеката. “Позор! Позор” - скандират оскърбените българи. - Прекратете представлението! Няма да търпим това, във войната ние бяхме съюзници на Германия и Австрия!”

В Берлин спектакълът временно е прекратен, а във Виена е свален от репертоара.

През 1924 г. в германската столица отново се готвят да вдигнат завесата с конфликтната пиеса. Българската легация моли директора на театъра да не рискува, защото нашите студенти са на щрек. Той отказва, но нарежда в текста да бъдат направени “някои съкращения”. След постановката Бърнард Шоу обвинява българите в липса на чувство за хумор. Не били способни да се надсмиват над себе си.

Ирландецът не е чел фейлетоните за Бай Ганю, които се появяват точно по времето на “Оръжията”. Дори да ги е чел, тази класическа самоирония не се вписва в неговата схема. Защото Ганю Балкански демонстрира зрелищно къпане във Виенската баня!

Проблемът на Шоу е, че се гаври с национални герои. Все едно от вицеадмирал Нелсън, изгубил окото си в битка, да направиш шут, който намига на публиката. През 1885 г. стотици българи загиват в защита на Съединението.

https://trud.bg/гаврата-на-бърнард-шоу/#google_vignette

преди 14 минути, parmobil написа:

Той @(:IdioibI:) е попитал в другата тема, но и аз да попитам - явно НЕ ЗНАЯТ нацитата, че пиесата не се поставя за първи път!!! 

Доколкото разбрах, тогава пиесата се е играла с редакция и съкращения, обидните моменти са премахнати. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.