Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против това пиесата режисирана от Джон Малкович „Оръжията и човекът“ да се състои в България?

Трябва ли пиесата на Джон Малкович „Оръжията и човекът“ да се състои в България? 13 гласували потребители

1. 1. Трябва ли пиесата на Джон Малкович „Оръжията и човекът“ да се състои в България?

• Не, не трябва и намирам за редно да я спрат! (моля пояснете защо в коментарите)
      53%
    • Трябва. Всичко друго са комплекси за малоценност.
      46%

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Цитат

Е точно с куче сравнява армията ни, даже не е разбрал, че руснаците са ни зарязали. Още по-обидно. Търсел примитивен народ да му пасне на концепцията и българският му се сторил подходящ. Даже не се е вдълбочил много в конкретните факти за българите.

Страшно много им се ще на англичаните българите да са примитивни, ама не сме! От антисемит и расист какво друго да очакваш..................

Цитат

Е точно с куче сравнява армията ни, даже не е разбрал, че руснаците са ни зарязали. Още по-обидно. Търсел примитивен народ да му пасне на концепцията и българският му се сторил подходящ. Даже не се е вдълбочил много в конкретните факти за българите.

Страшно много им се ще на англичаните българите да са примитивни, ама не сме! От антисемит и расист какво друго да очакваш..................

преди 3 минути, lebel написа:

Не мога да го намеря сред толкова цитати, от толкова форуми и соц. мрежи (предполагам). Сякаш се провежда кастинг за Dumb and Dumber (2024), както и днес споменах.

images?q=tbn:ANd9GcQ17jZsTrGxTw62j8swO6b

преди 3 минути, lebel написа:

Не мога да го намеря сред толкова цитати, от толкова форуми и соц. мрежи (предполагам). Сякаш се провежда кастинг за Dumb and Dumber (2024), както и днес споменах.

images?q=tbn:ANd9GcQ17jZsTrGxTw62j8swO6b

• Отговори 182
  • Прегледи 10,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Бях си намислил дълъг и подигравателен пост за нацитата, дето толкова се засегнали от нещо, за което нищо не знаят, но попаднах на това: " Фантазията на Бърнард Шоу никога не би могла да създаде

• Добре де, защо американецът Джон Малкович държи да бъде поставена точно тази пиеса на точно тази дата?! От месеци се пише, че много българи намират тази пиеса за грозна спрямо паметта на българите, за

• Нешка Робева зове за пълен бойкот на пиесата на Малкович "Днес е 7 ноември – 139г. от боевете при Сливница. От бойното кръщене и победа на младата Българска армия, в една нежелана и с нищо непред

Публикувани изображения

преди 45 минути, teo-glavata написа:

Питаха те за театър...., а не за някаква селска вечеринка в "читалището". А за цирк....в залата на селското читалище - това си е абсурд, 

Ае, звер, ти нали си от село бе. Коги, че се прибереш да нахраниш овцете?

Цитат

Всеки път, когато мъж ми каже, че жените не могат да шофират го каня да се качи в колата ми. Много по-ефективно е от това да се обиждам или да се сърдя.
Може би бих се обидила, ако наистина смятам, че не ставам за шофьор. И затова се чудя каква е причината хората да се обиждат на националност. Че това е просто някаква измислена конструкция, тя не описва теб като човек, нито може да те определи, освен в някакви много широки и размити граници.

За либералите националната принадлежност не значи нищо!:vomit::getout:

Цитат

Не е толкова просто, защото в момента срещу всеки 1 лев приход от билети за театър, държавата доплаща 4 лева субсидия. Т.е. тези, които хипотетично харесват Малкович и размахват билетите си, плащат 20% от цената. Останалата я плащаме всички ние - с данъците си.
Лично аз не искам един самозабравил се директор на Националния театър, да обслужва чужди интереси и да мъкне в театъра всеки, който реши да поставя на сцената каквото му хрумне, без ни най-малко да се съобрази с честта и достойнството на един цял народ. И нагло, с ехидната си усмивка да ми обяснява как директора е той и ще си прави каквото намери за добре, и никой нищо не може да му каже.

В това е разликата с предишните пъти, когато същата писа се е играла на други сцени - не е била сцената на Народния театър. Намирате ли разликата?
Не мислите ли, че тези които плащат масрафа, имат право и на мнение? Особено пък когато въпроса опира до чест. Жалко, че много хора не разбират значението на думата.

Нямам нищо против тази пиеса, да се играе щом има кой да я гледа. Но не в Народния театър.
По Нова ТВ и БТВ могат да си въртят всякакви простотии, частни телевизии са са и имат право, но в Националната телевизия - не може!

Проблемът ни не е в "Ганьо", а в "Киряк Стфечов".

:yanim::yanim::yanim:

Цитат

Точно така, нашето с "театралите" ни е храни куче да те лае, в полза на кучето :))). Изчерпали се бездарници, които само лаят и евтино тролват, но трябва с данъците народът, когото обиждат, да ги храни.

Цитат

Да, така е, но цялата тази дандания беше предварително планирана, знаели са много добре, че ще предизвика разделение и ненавист у хората, ще ги насъска едни срещу други. Кому е нужно и защо!? В това е проблема.

Защото западът обича да разединява хората.

Чужденци не трябва да имат право да режисират в Народния театър и въобще в театрите в България. От мен, ако зависи, и чужденци композитори не бих канила.

Цитат

Ами да спрем субсидиите и държавната издръжка и нека само с билетчета се препитават. Така е редно, свобода да е! Свободният пазар, грантовете и интересът от публиката да храни театралите. Държавата няма какво да ги храни. Тези бездарници не целят нищо красиво и смислено, препитават се от провокации, това се вижда за не знам кой път, хранете ги вие и организациите, които се кефят на подобни неща.

Съгласна. Захарчо, Яворчо, и цялата либерална плеяда "звезди" ще си стегнат куфарите за запада. Правилно. Тук ще останат само истинските хора на изкуството, онези, които никога не биха се подиграли на България!:yanim::yanim::yanim:

Цитат
И театралът с брат изпаднал наркоман, арестуван шофиращ възвишено под влиянието на наркотици за 30ти път, и той обижда хората, вместо да погледне вкъщи какво е :). Това е нивото на изкуството, да се издържат от феновете си! Който се кефи- да си ги гледа и храни.

Правилно. Да го видя тогава колко ще се ежи. Пораснала им работата заради участия в тъпи филми и сериали за мафиоти, дрога и секс. :getout: Да ги видим тогава как ще си плаща луксозният начин на живот. Не сме му длъжни.

Цитат

Дори да не е била планирана, можело е да се предположи, не е нещо мистериозно, но това не е първия скандал в Народния театър начело с този директор. Няма как да не се породят съмнения към този човек.

Чудя се какво трябва да стане, за да бъде уволнен!:angry:

Цитат
Никой не е искал това, пак не се чете. Иска се в държавните театри да има качествени постановки. Ако една постановка предизвиква толкова крайни настроения, значи мястото и не е там. Има частни зали, плащате си наема и си я гледате.

преди 1 час, Anneliese написа:

Захарчо

кахъри бахуров:

Цитат

Бахурът се пълни в червата на съответното животно

От рецепта как е сделан въпросният.

Денят, в който мнението на Перлата на Берковица, за това кой става и кой не, би придобило някакво значение, ще ... бе, застреляйте ме да се не мъча. 

А това, което не ми оставя никакъв шанс е, че тя не е сама.

През 19-тия век в Ирландия загиват от мизерия и глад над 1 млн. души.
В тогавашна България няма глад, напротив, даже и под робство хората се хранят достатъчно.
Недохранването и недостигът на витамини при ирландците нанасят косвени щети.
Смята се, че инфекциозните болести като треска, едра шарка, дизентерия и още много други довеждат до настъпването на повечето от смъртните случаи по време на Големия глад. Измира половин Ирландия.
Другите емигрират. Ирландия е шампион по емиграция.
Ендемичната от стотици години за Ирландия треска се превръща в основен смъртоносец.
С течение на времето се разбира, че причинителят на треската е човешката телесна въшка (Рediculus humanus), а не точно гладът или бедността.
Толкова за хигиената на въшлясалите ирландци.
В този контекст да се подиграваш на ситите и здрави българи, че се къпят рядко, си е доста нелепо и глупаво, според мен.
Сега, второ, специално за къпането.
Известна е сентенцията, която не произхожда от Балканите, а е по близка до Ирландия на Бернард Шоу: "Къпят се само тези, които ги мързи да се чешат".
Да посоча още, че Бетовен, гений, не е от Балканите, избягвал да се къпе от страх да не се отрови с олово. По онова време тръбите на водопроводите се изработвали от олово.
Крал Фридрих Велики престанал да се къпе въобще и отказвал да се преоблече.
Когато през 1786 година умрял, лакеите му установили, че ризата му просто е изгнила на гърба му от мръсотия.
Карл Маркс, бащата на комунизма, също не се къпел, страдал от гнойни рани, заради убедеността му, че къпането е буржоазна отживелица.
Представям си как и колко редовно са се къпели бедните и умиращи от глад и дизентерия ирландци.
Значи излиза, че българите не са никакво хигиенно изключение по онова време, напротив даже имаме фолклорен обичай "Къпачи" в прослава на къпането, ирландците нямат подобен обичай, те и вода нямат колкото нас.
И да се подиграва някой, и то ирландец, с българите по този повод, пак казвам, е напълно неуместно.
Трето, сега за самия Бернард Шоу, факти, които обясняват защо той е толкова злостен към българите и въобще.
Ето защо:
* Той е вегетариснец поради бедността си, като млад е мизерствал и гладувал.
* Девственик е до 29-тата си година.(ЧИКИДЖИЯ)
* После се оженил. Бракът продължил 45 години, но платонически, без интимности.

Цитат
Обаче стане ли дума за субсидии, не чуваме колко са пълни залите и много желаещите. :))) Длъжни сме всички да храним театралите, а те извисено да ни плюят и обиждат. На гол тумбак чифте пищови.
По принцип, аз съм "за" държавата трябва да финансира високото изкуство, защото иначе ще сме зарити от боклук, но не и в случая, защото се търсеше обидата. Няма как да се финансира боклук с държавни пари.
Това с позволеното и забраненото изкуство е дебат във всяко общество и във всяко отговорът е различен. Тъпо е да се забранява, но е тъпо и да се търси евтиното, както беше в случая. Но толкова си могат нашите. От там какво да ги финансираме, като ще са чалга и те.

Цитат

Не Държавата, а управляващите много добре си свършиха работата, може да сте сигурни.
Целият този цирк беше с тяхното любезно съдействие. :) На тях се сърдете. Малкович ще си прибере хонорара и ще иде по живо, по здраво.

А дали ако цената на билетите беше по 400 лв. като на предишната постановка на Малкович,  щяха да се изкупят!?
Ама понеже е по 40, юруш на доматите, всички сме театрали, а останалите не разбират от изкуство.

Пожелавам му да си похарчи парите за здраве. После да видим дали ще посмее така да се гаври с историята и културата на друга държава!

Цитат
И за това подкрепяш отнемането на свободата на други. Които да не могат свободно да ходят, без да ги бият. Свободните хора не правят така. Явно не си свободен човек щом някаква постановка ти бърка в здравето, и не обичаш свободата, щом подкрепяш форми на несвобода в собствената си държава, която уж много обичаш. Ако е обичаше нямаше да искаш да е променяш. Свободен човек не може да бъде някой който живее на място, което не харесва. Аз съм свободен човек, не ти. Защото съм либерал. Либерала избира къде да живее, не в зависимост от това къде е роден, и коя му е родината. Аз живея в България, защото ми харесва, а не защото съм българин. Ти живееш в България, защото ти е родина, а не защото ти харесва, иначе нямаше да искаш, да е променяш към несвобода. Ти не си свободна, и не обичаш свободата. Заради това спориш с либералите в темата. Либерал значи свободен в превод. Част от свободата е да отидеш на   театър, без да те набият.

Либералите бъркат свободата със слободията!:lol6::giggle1::popcorn2:

Цитат
Много обичам хора, които ненавиждат комунизма, но по комунистически, искат държавата да се меси във всичко и да ги финансира.
Нали искаме демокрация и капитализъм? Ами театърът сам да се издържа. Хайде да видим колко му е качествено управлението, като го оставим да се самоиздържа. По-добре така, отколкото с пари от народа, да се подиграват със същия този народ. Актьорите и всички от гилдията, които сега плюят по протестиращите, нали са много велики, няма да им е трудно да се самоиздържат.

Цитат
Много ясно, че искам държавата да поддържа и финансира културата, образованието и спорта. Да възпитава в ценности и идеали.

Но истината, е че това в голяма степен НЕ се случва. Това, което се случва е държавата да хрантути едни хора, които опростачват населението, не по-малко от чалгата. Тогава да се оправят сами!

Никога няма да простя това, че по мое време, когато бях гимназистка, държавата даваше много за частните училища и малко за специалните.  Разни боклуци и утайки на обществото, учили в частни училища, бяха на топло и имаха месо и риба в столовата си, ние, учениците от специалните училища нямахме.  Те имаха модерни класни стаи, ние учехме в остарели класни стаи и без учебници. МОН не беше се погрижило за гимназистите с увреден слух. 4 години пишехме по всички предмети на ръка. Пишехме уроци по 2-3-4 страници. Това ми преумори ръката и ми развали краснописа. И досега вече не мога да пиша хубаво ръкописно. И истински тоалетни нямахме в обшежитията, а клекала. И само студена вода зимата. Благодарение на манията, внесена от САЩ, човек да се къпе всеки ден. Сутрин нямаше топла вода. Ревала съм от болка, ръцете ме боляха.

Чудя се хората колко още ще търпят това. На мен ми писна! Децата на политиците от тогава са доказано простаци,  леки жени, алкохолици и наркомани и техните деца ще станат същите! Заслужават си всичкия хейт по социалните медии от обикновените хора! Една Десислава Цонева се оказа обикновена алкохоличка и простачка, но си позволява да вири нос и да нарича хейтърите простаци.

Късмет извадихме тогава, че някое дете не разви сериозна анемия и не почина.

Цитат

Всичко започна с оплакването, че държавата в онези години е контролирала какво да достигне до обществото и че не трябва да се връщаме към тези времена.

Пълна глупост е държавата да осигурява финансирането и в същото време да искате да НЕ упражнява контрол!

Като не искате контрол, да става частен и тогава няма да има оплаквания.

Освен семейството, държавата също трябва да възпитава морал, ценности и идеали. Това става чрез културата и образованието. И става чрез контрол!

Аз съм  ЗА държавен контрол във сферите на здравеопазването, образованието, науката, културата, спорта и екологията. Така разни НПО - та няма да могат да ни вредят.

Цитат

Държавата трябва да се грижи за опазване и неоскверняване на националните ценности.

Ако на някой това не му харесва, може да се премести в държава с наднационално общество.

Наднационално общество няма да станем НИКОГА!:angry22::angry22::angry22:

Цитат

Но. Вече съм убедена, че пиесата и датите на премиерата са подбрани абсолютно провокативно, от страна на театъра. Там, освен директора, има драматурзи, зам-директори, ПР и маркетинг отдел и тн. Те подбират репертоара, в случая - конкретната пиеса от общо 4 предложени, те определят и премиерните дати. Театърът, в тяхно лице, продуцира спектакъла и договаря хонорара на режисьора. Няма как да са пропуснати всички детайли, които доведоха до това, което се случи. От толкова много хора?!
Вие чухте ли директорът да защити актьорите, служителите на театъра и зрителите? Аз не. Аз чух как защитава и оправдава себе си, във всички интервюта, които даде. И чух, и видях как актьорите защитават сами себе си и колегите си. И как хората, които отстояват принципите на цивилизацията и на правото на свободен избор ги защитават също.

Другото обаче също е много притеснително. Поведението на директора и позицията на театъра. А постановката сама по себе си, както и текстът са слаби. Съжалявам за усилията на всички тези хора, но са произвели една слаба постановка, която не е за тази сцена с национален статут.

Цитат

Няма цензура, защото на никого няма да забранят да си направи пиеса, без участието на държавата, в някоя частна зала. Да не говорим за интернет.
Примерът със Северна Корея е повече от нелеп.

Но на държавно ниво е различно. И когато пиша за контрол - най-вече имам предвид по отношение на историята и историческите ни личности! Нейна работа е да се грижи за тях.

Повечето крещящи тук срещу цензурата, са от групата на либералите, а те от години агресивно прилагат цензура по няколко теми. И те уволняват или те бойкотират ако не я спазваш. Дори и да си се шегувал.
Също така, поради нихилизъм, нашите либерали тачат повече европейците...е, много протести на европейците въобще не са мирни. Тук са много по-мирни.
Но все ние сме диваците, а те са благородници.

Цитат

преди 2 часа, Anneliese написа:

Пожелавам му да си похарчи парите за здраве. ...

...

Поздравявам те за смелостта. И не се оставяй на никого да те убеди, че си злобна и завистлива дребна душичка, която би мизантропнала хорце на гроба на всекиго. За човек, за чиято душа между кориците на домашния лекар - тясно е... който през два дни твърди, че му е крайно необходима медицинска консултация, през седмица, че му е крайно необходим престой в медицинско заведение, през две - операция, а през месец ридае, че е на смъртно легло... проявяваш рядко срещана храброст и непоколебимост в защита на народа си.

Вярно е, че същият този многострадален народ, когото браним тук, е казал и "Който гроб копае другиму, сам пада в него", но... убеден съм, че това не касае теб. Но дори и двамата с теб да грешим, не се безпокой за нищо... Novit enim Dominus qui sunt eius.

Господ да те дари с Благословията си (а Той, сигурен съм, вече го е направил) и да те опази. Добре е, че ви има!

преди 3 часа, Anneliese написа:

Никога няма да простя това, че по мое време, когато бях гимназистка, държавата даваше много за частните училища и малко за специалните.  Разни боклуци и утайки на обществото, учили в частни училища, бяха на топло и имаха месо и риба в столовата си, ние, учениците от специалните училища нямахме.  Те имаха модерни класни стаи, ние учехме в остарели класни стаи и без учебници. МОН не беше се погрижило за гимназистите с увреден слух. 4 години пишехме по всички предмети на ръка. Пишехме уроци по 2-3-4 страници. Това ми преумори ръката и ми развали краснописа. И досега вече не мога да пиша хубаво ръкописно. И истински тоалетни нямахме в обшежитията, а клекала. И само студена вода зимата. Благодарение на манията, внесена от САЩ, човек да се къпе всеки ден. Сутрин нямаше топла вода. Ревала съм от болка, ръцете ме боляха.

Чудя се хората колко още ще търпят това. На мен ми писна! Децата на политиците от тогава са доказано простаци,  леки жени, алкохолици и наркомани и техните деца ще станат същите! Заслужават си всичкия хейт по социалните медии от обикновените хора! Една Десислава Цонева се оказа обикновена алкохоличка и простачка, но си позволява да вири нос и да нарича хейтърите простаци.

Късмет извадихме тогава, че някое дете не разви сериозна анемия и не почина.

Аз съм  ЗА държавен контрол във сферите на здравеопазването, образованието, науката, културата, спорта и екологията. Така разни НПО - та няма да могат да ни вредят.

Нали знаеш, че условията в училищата и местата за настаняване на хора в неравностойно положение са пряко наследство от комунизма? Мислиш ли си, че хората живяли по соца са живяли много по-добре от тези условия, в които ти си учила ли? Дошла е демокрацията и изведнъж са махнали тоалетните със седалки и са поставили клекала, за да се мъчите?

преди 4 часа, Гoст написа:

Нали знаеш, че условията в училищата и местата за настаняване на хора в неравностойно положение са пряко наследство от комунизма? Мислиш ли си, че хората живяли по соца са живяли много по-добре от тези условия, в които ти си учила ли? Дошла е демокрацията и изведнъж са махнали тоалетните със седалки и са поставили клекала, за да се мъчите?

Тя е права. За тоалетните и аз си мисля така. Но са необходими някои уточнения. Като в оня виц...
- Киркор, вярно ли е, че Гарабед си е купил кола?
- Да, вярно е. Ама не е кола, а мотор. И не си го е купил, а го бутна...

Та, както вече казах, за тоалетните чинии е права. Ама не в България... освен ако не се заиграем със Стара Велика България (Magna Bulgaria, Patria Onoguria, с герб  spacer.png )  на територията на Украйна и Русия. Не цялата.
Пак се отплеснах в ранносредновековни спомени (еехх, к'ви времена беха) и мечти. Та, не е в България, а в некои региони на Украйна. И да, дойде демокрацията, носена на плещите на руските арийци (богатири) - буряти, калмики, якути и други. Същите стовариха демокрацията, отдъхнаха... кой по-леко, кой по-силно, кой за постоянно, обезфаянсиха демократизираните вече региони и на обратния курс върнаха тоалетни чинии, бидета, перални... и други... такова. Джендърски глезотии и техника. А клекала не поставиха. Нямало смисъл, при положение че вече е демокрация и можеш да си клечиш навсякъде. 

За да не разводнявам темата, друг път ще ви разкажа за полевия кенеф от казармата. Ако не са гепили и него. Винаги съм си мислел, че това е невъзможно... как ше гепиш две редици дупки в полето/гората?... Но наскоро прочетох, че в руски магазини (досега мярках само за американци и китайци и изобщо - че  световният капитал точел зъби за земята) вече продавали украински чернозем... в чували... както и да е - и вече не съм толко сигурен, че родните армейски полски (идва от поле, а не от Полша) кенефи са оцелели. Определено си беха плодородни.

преди 7 часа, Гoст написа:

А в частните училища условията са били нормални. Имали са и отопление, и топла вода, и тоалетни чинии и чисто нови училищни мебели за класните стаи. Честно ли е тома според теб?

преди 5 минути, Anneliese написа:

А в частните училища условията са били нормални. Имали са и отопление, и топла вода, и тоалетни чинии и чисто нови училищни мебели за класните стаи. Честно ли е тома според теб?

Защо да не е честно? Някой да ти е забранил да си плащаш за частно училище?

преди 12 минути, teo-glavata написа:

Защо да не е честно? Някой да ти е забранил да си плащаш за частно училище?

Частните училища нямат право да изискват държавни пари за поддръжка! Да ходят директорите на частните училища да стават просяци и да търсят спонсори.

Като не знаеш какъв е разговора и не четеш назад, не се обаждай!

преди 3 минути, Anneliese написа:

Частните училища нямат право да изискват държавни пари за поддръжка!

Това по кой закон? 

Да ходят директорите на частните училища да стават просяци и да търсят спонсори.

Те си имат спонсори - самите ученици

Като не знаеш какъв е разговора и не четеш назад, не се обаждай!

Аз много добре знам за какво става дума - ти не знаеш. Според системата на МОН, още от 2019, частните училища, които получават държавно финансиране на база брой ученици, са задължени да приемат мин. 20% от учениците без такси, в т.ч. деца с изявени дарби или със специални потребности. Всяко училище само избира критериите за определяне на децата, които ще учат безплатно

Така, че - ти не се обаждай!

Цитат

Напротив, не е абстрактно осмиване на войната, тъй като такива има навсякъде. В Европа в онзи период войни да искаш.  Обиждат се директно българите и тяхната трагедия точно в тази война. Осмиват се нападнатите жертви, а не агресора. Обиждат се, че са страхливи, нямат оръжия (черешовото топче), мръсни и тн..
Има много антивоенни автори, всички от тях критикуват познати за тях войни, собствените си общества. Шоу не цели това, той не е бил и антивоенен като мироглед, а е бил прогеноцид, про голодомор, и е подкрепял избиването на хора. Та няма никаква логика да е антивоенна неговата пиеса.

Съвсем точно!!!!:yanim::yanim::yanim:

Цитат
От месеци беше ясно, че ще има протести.
Къде спа директорът на театъра? Ако няма обиди в пиесата, да беше организирал беседа с желаещите да протестират. На него се сърдете.
Народът му плаща заплатата, така че, това му влиза в работата.

Цитат
Абстрактна да е, контекстът и примерът, в които си развива идеите, са изключително грешни!

Ако осмиваш войната като такава, използваш агресора, а не този, който е нападнат. И то е нападнат в лошо състояние, няма числено преимущество и въпреки това ги побеждаваме! Да, това е геройство! С главни букви. Това е проява на изключителна храброст и романтизирането е напълно нормално!

Ако иска да осмива войната, да използва сърбите - агресора!

Цитат

Ох, той Бърнард Шоу в отговора до Каменова пише, че войната била всъщност австро-руска, че говорил с някакъв руски генерал, който командвал "Дунавската флота по време на войната". :DАбе този човек въобще не знае къде се намира в цялата ситуация, пък и едва ли се вталясва за подробности, пък вие се обиждате!
Цялата работа е толкова смешна!:D

Няма руснаци, бе, господин Шоу! Няма! Не ни подкрепят, на страната на сърбите са, сами сме, изоставени от всички!
Дреме му на Шоу!
Не е лично, хора! Въобще не е лично. Просто една пиеса, със сбъркан исторически контекст. И точка.
Не можем ли някак да я приемем без да се тръшкаме, питам аз? Все пак сме държава с 1300 години история! Трябва поне някакво самочувствие да имаме, такова вътрешно!

Ето кой е неграмотният - един малограмотен ирландец!:yanim::yanim::yanim:

преди 13 часа, Anneliese написа:

Съвсем точно!!!!:yanim::yanim::yanim:

:yanim::yanim::yanim:...

Ето кой е неграмотният - един малограмотен ирландец!:yanim::yanim::yanim:

А като погледнеш радостно в огледалото... Ужас! - някой ти го покрил със стикер, в стила на оня полулуд, полунекадърен занаятчия Мунк...

spacer.png

Цитат
Шоу е избрал България на лотариен принцип, но ние трябва да четем задълбочено "шедьовъра" му и да съобщим на пет потребителки на кое точно се обиждаме. Това че една измислена творба използва реални събития без автора да си има идея къде е България, явно за някои хора подобно бездарие не е проблем.

Точно. Ама западните слуги бездарие не виждат. Щото са прости.:yanim::yanim::yanim:

Цитат

В "Шогун" Джеймс Клавел нарича англичаните "мръсните".

Охооооооооооооо, гледай ти!:yanim::yanim::yanim:

Цитат

Само дето действието се развива в България, главните герои са българи и поставено в контекста на Сърбо-българската война.
Ако ти се чувстваш варварка, това си е твоя работа, аз не се чувствам варварин. "Списъци за преследване"  на театрални актьори е имало в САЩ по времето на макартизма. И американците ли са варвари?
Когато се говореше за лустрация сред университетите и БАН  в средата на 90-те не беше варварство. Тогава някои хора ръкопляскаха. не беше толкова отдавна, само преди 30 години.

основното е че Бай Ганьо е писана от българин. Ние имаме правото да се надмисваме над себе си - другите не. И определено Бай Ганьо не се насмива над национални идеали и пролята кръв на български войници

Цитат

Забаво е как някои хора бранят тоя пасквил. Чак и се оправдават с Бай Ганьо! Нещата са ясни:
1. датите са избрани нарочно, за да подсилят скандала;
2. пиесата е подигравка, която от поне век българите не приемат добре;
3. когато актьор объркал българи с англичани по време на пиесата, и англичаните реагирали като нас /ах, тия варвари/;
4. пасквилът е трябвало да е за малка държава, после Шоу е решил да е за сърбите, ама в последния момент е нахендрил нас. Впрочем, смятате ли, че сърбите щяха да ръкопляскат, ако все пак те бяха главните герои? Или и те като нас и англичаните са варвари?

Цитат

Удхаус е като Алеко - ирония от съотечественик, братска и добронамерена. Пиесата на Шоу се подиграва с хора, в чиято държава той не е стъпвал и чиято народопсихология не познава. Гаври се и с подвизите на войската им, много благородно, няма що. Не, че не може, прав му път, но поне да не ни се навира тук, на първата сцена на България.
Провокация отвсякъде е тази постановка, датата на премиерата и дори. Провокация беше и излизането на Владо Пенев и директора сред протестиращите, не знам какво са очаквали, да ги похвалят ли, какво?
От друга страна на протеста е имало придошли някакви агитки, от които нормалните хора се разграничиха.
Ескалацията е по вина и на двете страни.
А колкото и да се правим, че всичко е ок с тази пиеса и поставянето и тук, на държавна сцена, с нашите пари, не е.
Бих я гледала от чисто аналитичен интерес, за да видя и като постановка дали става, но на този етап няма да отида, чисто принципно.

Цитат

За да се дигнат толкова хора и да се чувстват засегнати и обидени, явно има защо.

България е страна на 1300 години и е видяла и лоши и хубави времена.
Англосаксонците са били диваци, не само нечистоплътни - голтаци и диваци, когато ние сме имали държава, ханове и царе. Да не говорим за чистоплътността при Луи 14 и Хенри 5. Такава чистоплътност царяла, че на баловете са припадали от воня.
Да не говорим, че когато османците тръгнали към Виена, били буквално осмърдени от редица височества, с които са се били.
Да се подиграваш на народ, чиято аристокрация е била избита до крак и само селяните оставени като рая. Да се подиграваш на порива на тези изпокъсани бедняци да имат държава. Необучени, необлечени, необути, с едничката мисъл за защитят носъздадена България.
Моят син плака, когато чете томовете на Стефан Цанев, точно за Сръбско-Българската война. Как са чакали Турция да нападне, а се наложило по най-бързия начин да отидат за защитят западната граница. Предвижвали се трима на ред, като двамата носели спящия по средата, за да не спират. Сменяли се , докато един почива, двама го носят и продължавали да вървят. Направили са каквото са можали...и са победили.
Няма нищо смешно в това, това е титанично. На запад, такива подвизи през Втората св. война са награждавани и ценени, а на нас се подиграват.
Няма нищо, скоро и те ще са супер жалки и не знам дали някой ще ги удостои дори с подигравка.
Живеем във времена, когато всяко действие в миналото, сега получава своето противодействие.
Целият запад е залят от колониите си, а местното население е мързеливо, безхаберно и неадекватно.
Както гласи една от вечните истини "Не винаги ще е така".

И както Чингиз хан е казал преди хиляди години: Трудните времена раждат силни хора, силните хора правят времената лесни, лесните времена правят слаби хора, а слабите хора правят трудни времена."
Изконни и вечни истини.

Цитат
Не е редно тя ( войната) да вдъхнови някой да напише "сатирична" пиеса.

Ако ще осмиваш войната като цяло - избери си агресора.

Цитат

Въобще не ме интересуват второ и треторазредни "културни  дейци", да си обират крушите и да не се занимават с нас.
Толкова са нахални, развратни и некадърни, че предпочитам да паузирам културния си живот, за да не замърсявам естетичното си чувство.
Вече от десетилетие все едно погром е настанал в западната култура. Изнасилиха такива творби като "Хобит", "Властелинът на пръстените" и направиха кавъри и на много емблематични творби.

Пълно бездарие, нисък интелект и високо самочувствие.
Зрителите вече изпитват непоносимост и алергия към такива индивиди.
И това не е мнение само на българи, така мисли 80% от хората по света, а 20% са онези платени политически обвързани идиоти, дето се пънат да надвикат всички и да покажат магарията си.

Цитат

Къпането не и е проблем на пиесата. Никъде не са се къпали особено много в миналото. Луи 14 се бил къпал два пъти в живота си. И Талев описва подробно как дедите ни се къпели два пъти годишно. Жените малко по-често, ама скришом, че е греховно да се грижиш толкова за тялото. Та ако беше само това щяхме да преглътнем, макар да е от чужденец. Обаче гаврата с българския войник, че и баш на конкретна дата, вече идва в повече. Можеше изобщо да не се стига до призиви за цензура, просто пиесата да беше отхвърлена изначално. Но щом е приета да бъде поставена това или е съзнателна провокация, или просто става дума за доста пари.

Аз мисля, че е и двете!!!

Една обективна журналистка:

Цитат

Интересът е генериран доста преди протеста, ако не се лъжа от лятото се говори за тази постановка.
Напрежението преля, заради избраната дата на премиерата, която няма как да не е преднамерена провокация.
За мен е изумително как ще избереш да провокираш точно с атака срещу Сръбско-българската война, това е много глупав ход, защото събитието е чисто българско, патриотично, в защита на Съединението, т.е. сами се прострелваме в крака. Да беше нещо срещу руско-българските отношения, Освобождението, края на ВСВ, щях да го разбера (при цялата антируска реторика, която се шири напоследък). Обаче да си рушиш собствената героична история по този начин е наистина незащитимо и за мен показва много напреднал процес на разпад у нас. Признавам, че се изненадах много неприятно.
А кой и защо ще има интерес да гледа подобна постановка след всички скандали, за мен е енигма. Аз лично скоро няма да стъпя в НТ, личен, принципен избор.
Загледах онлайн фрагменти от постановката - ами и като игра не става, съжалявам. Много насилено.
Само декорите ми харесаха.

Цитат
Та... защо Бърнард Шоу мрази българите?
Това са явно дефицити на неговата собствена психика. Да мразиш и осмиваш, да се гавриш с някого, само защото ти е приятно и се забавляваш, говори за сериозно личностно разстройство.
Да не споменавам, че стойността на човек си личи по това как се държи с тези, които са под него като обществено положение и развитие. Това го няма дори при животни. Значи е извратено. И кой ще оспори, че е извратено?

Посочете ми друг писател, който да проявява такива пориви и пак си помислете преди да пишете.

И само си помислете, какъв трябва си, за да се съгласиш да поставиш пиесата и да играеш в нея.

Ксенофобията си е извратена.

Тоя Бърнард Шоу верно е за боклука. Пълен психо!

https://trud.bg/още-за-бърнард-шоу/

Цитат

Веднъж казва, че - цитирам Чапразов, „преди да избере нейната сцена, пиесата вече е била почти завършена“, което предполага, че мястото на действие има минимален, ако не и никакъв, принос към целите u. После пък настоява, че е изградил „автентичен“ портрет на българите. Твърди също, че прицел били хигиенните навици на британците, а не тези на българите. И окончателно ще се убедим, че трябва да му вярваме, когато прочетем, че една от причините Стамболов да бъде убит били мръсните му нокти.

:vomit::vomit::vomit:

Цитат
То пък защото в чуждестранния масов транспорт мирише на хубаво.

Много добре казано!!!:yanim::yanim::yanim:

@Anneliese, не виждаш ли, че вече никой не се интересува нито от пиесата, а от вас даже още по-малко? Защо почти месец по-късно теб лично още те тормози, че копираш чужди мнения и слагаш аплодиращи човечета? Виж как ни изложихте пред света, а сега ни вопъл, ни стон след неуспешния ви патреотарски пролетарски протест. Къде са сега Бялата Златка, Каракачамбо, Хер Флик, Цомчо и оня другия да обяснят какво точно постигнахте? Сега чужденците ще си мислят, че от тук наистина произлиза "Борат", ако са се чудили къде е България след като Бакалова говореше на български в него, сега заради вас вече и без да ни гугълнат ще имат достатъчни заключения... Сигурно така сте искали да тричате и Бакалова впрочем. Я сподели тогава как беше, как го приехте и къде бяхте?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.