Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Папата променя границите на ада

Featured Replies

Папата ще мести границите на ада, става ясно от публикация на лондонския в. "Таймс". В края на седмицата Бенедикт ХVI ще отхвърли вековни католически традиции, като формално отмени концепцията по въпроса за лимба (мястото, където пребивават душите на младенците, починали преди да бъдат кръстени).

Под заглавие "Папата се опитва да спечели сърцата и умовете чрез спасение на душите на некръстени бебета" вестникът информира, че в момента във Ватикана заседава 30-тата международна комисия на католически богослови, която е посветена на изучаването на лимба. По думите на папата, съществуването на лимба се явява "теологична хипотеза" и тя не е получила достоверно и пълно обяснение в продължение на много столетия, а дискусията по този въпрос продължава и досега. Според източници на "Таймс" Бенедикт ХVІ е изпратил негласно послание в този смисъл до членовете на комисията. Решението "да се приключи с неопределеността" на това понятие и да се утвърди място в рая за праведниците и починалите некръстени деца се очаква да бъде обявено на 6 октомври, когато комисията завършва своята работа, пише "Таймс". Изданието отбелязва, че споровете около тълкуванието на това религиозно положение са били разгорещени, но в крайна сметка теолозите постигнали единно мнение и одобрили инициативата на Бенедикт ХVІ. Източници от Ватикана твърдят, че членовете на комисията са стигнали до извода, че "божествено спасение" и "посредничеството на Христос" очакват всички деца, които умират, независимо дали са били кръстени или не.

Католиците от цял свят вярват в съществуването на лимба, въпреки че формално той никога не е бил част от църковната доктрина.

Според християнската вяра раят е единение с Бога, а адът е отчуждението от него. Макар че отдавна съществуват въпроси не само за съдбата на некръстените бебета, но и за това какво става с душите на праведниците, умрели преди възникването на християнството. От 13 век досега католиците вярват, че това е лимбът. По данни на британския вестник Бенедикт ХVІ може да отмени само една част от лимба ­ т.нар. "limbus infantium", която се отнася за некръстените деца, умрели до възнесението на Христос. Според новите правила те ще попадат в рая. Другата част на понятието ­ "limbus patrum", засягаща душите на праведниците, ще остане непроменена, тоест както и досега те ще останат в лимба ­ граничещата с ада зона. "Таймс" подчертава, че приемайки това решение, Ватикана разчита да "открие пътя" за разпространяване на католическата вяра в страни, където има висока детска смъртност. Освен това, отбелязва вестникът, подобна стъпка би трябвало да се превърне в някакъв "противовес" на ислямското учение, според което починалите деца без изключение попадат в рая. Целта на този жест е да привлече към христовата вяра милиони новородени деца в развиващите се страни.

Всички свидетелства говорят за това, че Бенедикт XVI всъщност никога не е вярвал в идеята за лимб, изтъква "Таймс". За католическата църква, която се стреми да разпространява вярата си в Азия и Африка, където детската смъртност е много висока, настъпи време да обясни на хората, че мъртвородените бебета на християнките също попадат в рая, коментира анонимен представител на Ватикана пред лондонския вестник.

Източнк: Монитор

Те хубаво мислят за това къде са границите на ада и какво има между него и рая, обаче това според мен са ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ, които по никакъв начин не биха променили нито битието, нито смъртта на обикновенните хора. Некви си католици решили да променят границите на ада. Дрън та пляс, фани мани. Правят се и на Господ, но да не се превърнат в "Господи, помогни ми........."

За живот след смъртта - като гушнем букета - тогава можем да говорим. Останалото е ... е, просто не знам как да го определя.

.............

Останалото е ... е, просто не знам как да го определя.

Останалото е .... демагогия. Църквата какви пари върти не е истина. Това си е бизнес в днешно време и то голям. На гърба на вярващите.

За сведение само, ако декларираш, че си вярващ в Германия плащаш и църковен данък. Така де щом плащаш и данък за удоволствието автомобил, що и да не плащаш за удоволствието вярващ. :)

Църквата винаги е имала и винаги ще има пари, не само от творбите за милиони на известни привърженици и творци през миналото, но и сега има много хора, които се опитват да купят мястото си в Рая с цената на цяло състояние. Дали на някой горе наистина му пука кой колко има тук долу вече е друг въпрос..

Много вероятно е вече да сте го чели, но все пак е много по-забавно от папските писания:

Следният текст по-долу е всъщност въпрос даден на изпита по химия във

Вашингтонския университет. Отговорът на един от студентите бил толкова

"професионален" че професорът го споделил с колегите си чрез Интернет,

благодарение на което го четем и ние.

Допълнителен въпрос: Адът екзотермичен (отделя топлина) ли е или е

ендотермичен (поема топлина)?

Повечето студенти написали отговор съгласно вярванията си, използвайки

правилото на Бойл - газовете се охлаждат при разширявяне и се нагряват

при свиване.

Един от студентите обаче написал следното:

Първо, трябва да знаем как масата на Ада се изменя във времето.

Следователно трябва да знаем скоростта с която душите влизат в Ада и

респективно излизат оттам. Мисля че с достатъчна точност можем да

предположим че след като една душа попадне в Ада, тя не може да го

напусне. Следователно напускащи Ада души няма.

По въпроса колко души влизат в Ада, нека да разгледаме различните

религии съществуващи в днешния свят. Почти всички религии твърдят че

ако не си техен последовател, ще попаднеш в Ада. След като религиите

са повече от една и никой не принадлежи на повече от една религия,

можем да приемем че всички души ще попаднат в Ада.

При сегашните данни за раждаемост и смъртност, може да се очаква броят

на душите в Ада да нараства експоненциално. Да разгледаме скоростта на

изменение на обема на Ада, тъй като закона на Бойл твърди че за да се

запазят температурата и налягането в него, обемът му трябва да

нараства пропорционално на нарастването броя на душите там.

Оттук произтичат две възможности:

1. Ако Адът се разширява по-бавно отколкото душите постъпват в него,

тогава температурата и налягането ще нарастват докато вратите му не

издържат и целия Ад се изсипе на Земята (until all Hell breaks loose).

2. Ако Адът се разширява по бързо от нарастването броя на душите в

него, тогава температурата и налягането ще спадат докато той замръзне.

И така, какво ще се случи?

Ако приемем за верен постулатът формулиран от приятелката ми Тереза,

че "по скоро Адът ще замръзне отколкото аз да спя с теб" и като вземем

в предвид факта че миналата нощ спах с нея, тогава 2 трябва да е

вярно, и тогава Адът е екзотермичен и вече е замръзнал. Крайният

резултат от тази теория е че щом Адът е замръзнал, то той не приема

повече души и следователно не функционира ... оставяйки само Рая и по

такъв начин доказвайки съществувагето на Светия Дух, което обяснява

защо миналата нощ Тереза през цялото време викаше "О, боже!".

Много вероятно е вече да сте го чели, но все пак е много по-забавно от папските писания:

biggrin.gif Много добро, не го бях чел. Е значи да си вадим поука и да мислим като индианците - на Земята си има определ брой души, които просто сменят физическото си състояние. По тази логика в следващият си живот мога да бъда муха или кит... Е по-добре отколкото да замръзна в Ада нали laugh.gif

Мен обаче повече ме вълнува основната тема :относно "Лимба" и къде отиват душите на починалите деца....

Тази тема е вълнувала християните от много години насам.От 13 век католиците вярват в съществуването на място,наречено "Лимб" (лат.limbus-край,ивица)-покрайнина на ада,където душите на некръстените пребивават до второто пришествие.Тази им вяра в това място,заедно с учението за "чистилището" и непорочността са едни от причините довели до схизмата между Източната и Западната църкви (православни и католици).

Та на въпроса.Спорът е отдавна,решение все още няма sad.gif Вярванията са много.Ще ви кажа някой от тях.

1.)Според православието:душите на на некръстените деца отиват в ада.Основанието за това е изречението:

“Ако някой не се роди от вода и Дух, не може да влезе в Царството Божие” (Иоан. 3:5).

Още инфо по въпроса

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board...p;view=&sb=

http://www.pravoslavieto.com/books/za_krashtenie_kalnev.htm

http://www.commentary.net/bgrecon/Calvin/j...bk4ch16.htm#one

http://synpress.bglink.net/07-2002/abort.htm

2.Според католицизма душите им отиват в Лимба и там стоят до съдния ден

3.Според протестантските църкви (и секти) :душите им отиват в рая.Протестантите отричат изцяло кръщаването на деца и новороден,основавайки се на следните текстове :

Лука 18:16. Но Исус ги повика и рече: Оставете дечицата да дойдат при Мене и не ги възпирайте; защото на такива е Божието царство.

Матей 18:10 Внимавайте да не презирате ни едно от тия малките, защото ви казвам, че техните ангели на небесата ВИНАГИ гледат лицето на Отца Ми, Който е на небесата.

4.А според народните вярвания, некръстени,мъртвородени, пометнати, умътвени деца след своята смърт се превръщат в зли демони, наричани най-често нави, навье, навляци, навяци, еврейчета, душета, свирци, лаусничета. Те са невидими, летят нощем, като приемат облика на голи пиленца, големи колкото орле. Нощем те търсят къде има родилка, бременна жена и новородено, спускат се през комина, изпиват кръвта им или ги удушават. Летят от голямата вечеря до първи петли, като пищят, свирят, престорват гласа си на деца и плачат като тях. Ако ги чуе бременна или родилка - пада в несвяст (навясва) и често умира. Вярва се, че те търсят майка си, затова нападат родилка до 40 дена ... тя полудява и умира. Също така навите изпиват кръвта на добитък и хора.

изт."Българска народна митология" автор: Лозинка Йорданова

Виждате сами колко различни и вярванията относно местообиталището на тези души.Сега пък католиците отново ще си променят доктрините.....

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Тоя студент е за медал!

аха- решил е да направи впечатление на професора и явно е успял...

...какво става с душите на праведниците, умрели преди възникването на християнството... тоест както и досега те ще останат в лимба, ­ граничещата с ада зона..

.

За католическата църква, която се стреми да разпространява вярата си в Азия и Африка, където детската смъртност е много висока, настъпи време да обясни на хората, че мъртвородените бебета на християнките също попадат в рая, коментира анонимен представител на Ватикана пред лондонския вестник...

Тези извадки са красноречиви, значи възникването на християнството е поставило началото на всичко, много важно, че Бог е имало и преди това и той е преценявал кой е, праведен кой не, не се зачита това, щом не са били християни ще седят цял живот в предверието. Бог дали сега ще послуша папата и ще ги пусне дечицата в Рая? ohmy.gif

За втория абзац пък просто ще остана безмълвна.

И двете писания в темата ми бяха невероятно забавни.

Е така се получава наистина, Папата - земният представител на Бог и "най-близкият" до него, започва неправилно да се обожествява. Понеже повечето хора вярват в това, което виждат, започват да забравят какво всъщност представлява религията и каква е целта й, а именно - възглед за света и жизнено поведение, определени от вярата в съществуването на Бога, на някакво божество и чувството за обвързаност, за зависимост, обет към някаква тайнствена сила, която дава опора и е достойна за почитане. Кои бяха те, църквата, та да решават на кой, къде му е мястото и всичко с единствената цел да покажат на света неограничените си възможности..

"Това е описано в цялата Библия. В Битие се казва, че беше тъмнина и хаос. Тогава Бог изговори думи на ред: "Да бъде...!" Когато беше изговорено слово на ред в хаоса, резултатът беше чудото на сътворението. Никога нямаше връщане обратно към хаоса."... започвам да се замислям за момента, в който ще бъде отречено последното!

ето ви и една много интересна статиика по темата - Tools of Dominion

Интересмо,MasterRalf, но послеписа ми хареа най-много и ще си позволя да го цитирам

Послепис

Дотук настроих срещу себе си всяка известна християнска група. Настроих срещу себе си оставащите членове на Християнската Реформистка Църква, които са ортодоксални, като се присъединявам към Протестантската Реформистка Църква срещу Точка 1 от Синода през 1924. Няма благоразположение в Божията обща благодат. Настроих срещу себе си Протестантската Реформистка Църква, като говоря в защита на постмилениализма. Настроих срещу себе си премилениалистите, като твърдя, че разделянето на житото и плевелите трябва да дойде в края на историята, а не хиляда години преди края (или, в диспенсационалистичната премилениална рамка на грабване преди Голямата скръб, 1007 години преди края). Настроих срещу себе си постмилениалните пиетисти, които четат и се наслаждават в трудовете на Джонатан Едуардс, като твърдя, че традицията на Едуардс е била разрушителна за библейския закон през 1740 и още е. Тя не води на никъде, освен ако не съзрее и не възприеме схващането за библейския закон като средство за победа. Настроих срещу себе си Библейската Презвитерианска Църква, тъй като нейните ръководители отричат завета за господството. Пропуснах ли някого? О, да, настроих срещу себе си постмилениалните арминианци (харизматиците на “позитивната изповед”), като твърдя, че бунтовниците в последния ден не са отстъпили християни.

Протестантите,по-специално евангелистите (а Гари Норт е именно такъв) винаги са ме забавлявали с техните опити за тълкуване и богословие.... ;)

...Ако приемем за верен постулатът формулиран от приятелката ми Тереза,

че "по скоро Адът ще замръзне отколкото аз да спя с теб" и като вземем

в предвид факта че миналата нощ спах с нея, тогава 2 трябва да е

вярно, и тогава Адът е екзотермичен и вече е замръзнал. Крайният

резултат от тази теория е че щом Адът е замръзнал, то той не приема

повече души и следователно не функционира ... оставяйки само Рая и по

такъв начин доказвайки съществувагето на Светия Дух, което обяснява

защо миналата нощ Тереза през цялото време викаше "О, боже!".

Хахахахаха...Велико! Велико! :speak:

Тъй като Чистилището и Лимба са католически теории,си позволявам да ви запозная с още едно мнение на православната църква,което не бях намерил преди,като писах предния си пост:

Относно некръстените деца православанта църква не извършва опело над тях,но насърчава родителите да се молят за тях.Като пример могат да се посочат думите на св. Теофан Затворник :

Всички деца са ангели Божии. Некръстените, както и всички деца, които са вън от вярата, нека предоставим на Божието милосърдие. Те не са доведени или заварени синове и дъщери на Бога, Който знае как да ги устрои. Пътищата Божии са бездна.”

изт цък

Тъй като Чистилището и Лимба са католически теории,си позволявам да ви запозная с още едно мнение на православната църква,което не бях намерил преди,като писах предния си пост:

Относно некръстените деца православанта църква не извършва опело над тях,но насърчава родителите да се молят за тях.Като пример могат да се посочат думите на св. Теофан Затворник :

Всички деца са ангели Божии. Некръстените, както и всички деца, които са вън от вярата, нека предоставим на Божието милосърдие. Те не са доведени или заварени синове и дъщери на Бога, Който знае как да ги устрои. Пътищата Божии са бездна.”

изт цък

Душите на малките починали деца като стрела се устремяват направо към Бог...в това вярвам.

Вярвам още, че папата е мафиот. biggrin.gif:)

Каква участ очаква некръстените?

"Ако някой не се роди от вода и Дух, не може да влезе в Царството Божие" (Иоан. 3:5).

"И това ви казвам, братя, че плът и кръв не могат да наследят Царството Божие" (1 Кор. 15:50).

Некръстените деца на сектантите не ще влязат в царството Божие още и затова, че те не са се облекли в Христа (Гал. 3:27), не са се съединили с Него (Рим. 6:5), не са се умили, не са се осветили, не са се оправдали (1 Кор. 6:11); те не са родени в банята на възраждането от Св. Духа (Тит. 3:5), затова те са плът и кръв (Иоан. 3:6), които не могат да наследят царството Божие (1 Кор. 15:50)

... от http://www.pravoslavieto.com/books/za_krus...to_decata/1.htm - За Светото кръщение

и необходимостта от кръщението на децатa на Михаил Калнев.

Като се замисля само колко много въпроси си задаваме, на които никога няма да получим отговор..

Тази теория за некръстените е точката, която най - много издиша в християнските догми.

Напомня ми за закон номер 1 в исляма - само ако си приел исляма ще видиш рая. biggrin.gif

Като се замисля само колко много въпроси си задаваме, на които никога няма да получим отговор..

Наистина....големи сме нещастници.Не знаем от къде идваме,какво правим тука и какво ще стане с нас като си отидем....... sad.gif

Тази теория за некръстените е точката, която най - много издиша в християнските догми.

Напомня ми за закон номер 1 в исляма - само ако си приел исляма ще видиш рая. biggrin.gif

Ами то си е същото.Бог е един.

Ами та точно това е най-престъпното, нали, праведните хора преди християнството, според папата и оттам разбираш ли според Бог, не влизат в рая. Определям го като бездънна помийна яма, опитват се да ни внушат, че Бог не гледа какво вършиш, а дали ходиш на църква, дали си кръстен и т.н. което е мека казано принизяване на Бог.

Ако аз бях Бог biggrin.gif всички църквомани щяха да отиват право в ада, просто заради обидата към моята личност. Променям границите на ада, защото съм един суетен Бог и това принизяване на моето мислене ме обижда. biggrin.gif:)

Ами то си е същото.Бог е един.

Друг път същото.Според Исляма човек се ражда вярващ.Няма предварителна греховна обремененост.

Според Ислямското богословие починалите деца отиват направо в рая.Нещо повече.Поради факта че на тези деца не е дадена възможност те да извършат добри дела,се приема че тези дела са извършени в най-високата възмножна степен съвършенно и пълно,а следователно и в Рая починалите деца се намират в най високата му степен.Ислямът в своето правосъдие се ръководи от максимата"Невинен до доказване на противното"

Ами та точно това е най-престъпното, нали, праведните хора преди християнството, според папата и оттам разбираш ли според Бог, не влизат в рая. Определям го като бездънна помийна яма, опитват се да ни внушат, че Бог не гледа какво вършиш, а дали ходиш на църква, дали си кръстен и т.н. което е мека казано принизяване на Бог.

Ако аз бях Бог biggrin.gif всички църквомани щяха да отиват право в ада, просто заради обидата към моята личност. Променям границите на ада, защото съм един суетен Бог и това принизяване на моето мислене ме обижда. biggrin.gif:help:

Какво чакаш богиньо -

Аз натирих двамина biggrin.gif

Бадр, въпросът не е в благородството на писаните закони на религията, а защо православието, исляма, католицизма.... си мислят, че могат да определят, а след това и да променят границите на ада или рая biggrin.gif

П.П. За Безкрайната, ми аз съм един такъв Бог - скромен и добър, права никакви не съм си поискал хахаха сега ще кажеш, че съм и мързелив :help:

Напразно търсиш логика в религията. Цялата тази история ми напомня за стария спор колко ангела могат да се поместят на върха на игла.

Въпросът не е в благородството на писаните закони на религията, а защо православието, исляма, католицизма.... си мислят, че могат да определят, а след това и да променят границите на ада или рая biggrin.gif

В Исляма няма определение за границите на ада или рая.Има напъствия за достигането на рая и за предпазването от ада.Какво правят православието и католицизма си е тяхна работа.

В Исляма нито Куранът е променян,нито са променяни теологични доктрини.Мойсей,Авраам,Исмаил,Ной....и т.н. и всички вярващи които са ги последвали ще бъдат в рая дори и без да са чували или знаели за Мухаммад и Куранът.

Нека не слагаме всички в един кюп.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.