Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България

Featured Replies

• Отговори 11,9k
  • Прегледи 387,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Веси Филипова
    Веси Филипова

няколко магазина затвориха вече затова, че им вдигнаха наема. Други изпокриха част от стоките, за ДА ИМ СЛОЖАТ НОВА ЦЕНА. ДОБРЕ ДОШЛИ В КЛУБА НА БОГАТИТЕ. с МИЖАЖАВАТА МОНЕТА ОТ ЕДНО ЕВРО, КОЯТО Е ПО-

• Т.Христов
    Т.Христов

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България?   Не.

• Joss Bomon
    Joss Bomon

Глупи, Радев не е като тебе и шайката виждащи не по далеч от носа си. Предвидимо сте толкова елементарни, че да си въобразявате, че точно той не знае Закона и си мисли да го пренебрегва... Шах с офице

Публикувани изображения

преди 17 минути, communismatic написа:

Съдейки по нивото ни на образование в момента, това чудо, което не знае български... нищо чудно и да е завършило университет. А защо не и Баалбек, Ванката и Джокович също да са завършили... 😆

явно стана че въпроса не ти е удобен - знаеш ли че склеритата повтарят като теб

преди 19 минути, communismatic написа:

Коя държава ще има полза от славянска държава на Балканите?

Нито една от държавите в групата на т.нар. Велики сили няма интерес от самостоятелна голяма компактна славянска или друга държава.
Русия се възползва от възможността като победител, да постави условията в Санстефанския мирен договор (на чието подписване не присъства нито един български представител):
- Въпреки военната подкрепата от страна на България и загиналите български опълченци, Русия отказва да ни включи като страна в преговорите;
- Чрез този договор Румъния, Сърбия и Черна гора са признати от Османската империя за независими държави. България не е!;
- Османските войски трябва да напуснат държавата, а руската военна окупация ще продължи две години;
- България е задължена да плаща годишни данъци и такси на Османската империя, както и еднократно плащане към Руската империя за прекратяване на военната окупация от нейна страна;
- Запазва се правото на Турция да прекарва през Княжеството своята поща и да поддържа телеграфна линия, да транспортира през страната войски, муниции и хранителни стоки;
- В замяна на репарациите по войната, Високата порта предава на Русия територии в Кавказ, включително Батумии Карс, както и Северна Добруджа, която Русия отстъпва на Румъния в замяна на Южна Бесарабия. Тоест Руската империя взима от България Южна Добруджа и прави "бартер" с Румъния за Южна Бесарабия.

Да задам и аз един въпрос, че само ти ни засипваш с твоите. Може ли?

Защо Освободителят задължава освободената държава да заплаща данък на бившия си поробител (Член 9)?

преди 5 минути, plamen.spam написа:

Да задам и аз един въпрос, че само ти ни засипваш с твоите. Може ли?

Между другото... Кво стана с "павираните пътища"? Щото и там беше супер наясно с нещата... 😆

преди 5 минути, plamen.spam написа:

Нито една от държавите в групата на т.нар. Велики сили няма интерес от самостоятелна голяма компактна славянска или друга държава.

Айде бе! Ти си уникален... Значи руснаците искат, да ни направят "губерния" (по тезата на умнокрасивитета), ама в същото време нямат интерес от това, тая "губерния" да е голяма. Ти си гений, батко! ГЕНИЙ! Гордост си за семейството си, сигурен съм! 😆

преди 6 минути, plamen.spam написа:

Въпреки военната подкрепата от страна на България и загиналите български опълченци, Русия отказва да ни включи като страна в преговорите;

Така е, да. Как смеят, да не поканят България, която по това време няма нито монарх, нито премиер, нито министри... Трябваше да викнат някой поп примерно, ама не са се сетили. Жалко, че не си бил наблизо...

преди 7 минути, plamen.spam написа:

В замяна на репарациите по войната, Високата порта предава на Русия територии в Кавказ, включително Батумии Карс, както и Северна Добруджа, която Русия отстъпва на Румъния в замяна на Южна Бесарабия. Тоест Руската империя взима от България Южна Добруджа и прави "бартер" с Румъния за Южна Бесарабия.

Ауууу... какво гнусно предателство от страна на Русия! Те нямат право на това... Как смеят и да си вземат територии. 😆

преди 9 минути, plamen.spam написа:

Защо Освободителят задължава освободената държава да заплаща данък на бившия си поробител (Член 9)?

Първо, Освободителят не задължа никой, ти пак не си разбрал нищо. Това са договорките между Великите сили, а не Русия да ни задължава нас. Поредната гнусна пропаганда. И второ... Това ли ти е проблема? Значи до момента мантрата беше, че Освобождението ни струвало еди колко си пари, сега се оказа и че понеже ще изплащаме и на Османската империя пари, и това вече е проблем? Ми, предпочиташ ли изобщо да не ни бяха освободили тогава? Гледам, че много търсиш "махна" на целият договор. Що вашите приятелчета от Великобритания и САЩ не се намесиха в наша полза?

преди 10 минути, plamen.spam написа:

България е задължена да плаща годишни данъци и такси на Османската империя, както и еднократно плащане към Руската империя за прекратяване на военната окупация от нейна страна

Пак окупация... 😆

на 29.05.2025 г. в 20:16, _nib_ написа:

Кристин, шефката на ЕЦБ е поканена да оглави Световния икономически форум на Шваб - това да ви говори нещо? Дали има различия в целите на глобалната финансова власт и ЕЦБ, респ.ЕС - мисля, че никаква разлика няма и ни готвят цифровата клетка! Дали искаме това?!"

Евробанкнотите са законно платежно средство в еврозоната по силата на член в член 128 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Европейската централна банка прилага Стратегия на Евросистемата за парите в брой, която цели  „да гарантира, че те са общодостъпни, налични и общоприети и като средство за разплащане, и като средство за съхранение на стойността.“

През юни 2023 г. Европейската комисия е приела проект за Регламент за относно статута на евробанкнотите и евромонетите като законно платежно средство , който е в процес на обсъждане от Съвета на ЕС и Европарламента. Той ще въведе подробни правила за „обхвата и действието на законно платежно средство на евробанкнотите и евромонетите и достъпа до тях“. „Предложеният регламент цели да се гарантира, че евро в брой остава налично, включително в периферните региони“

Според проекта на Регламент статутът на евробанкнотите и евромонетите като законно платежно средство предполага тяхното задължително приемане, по пълна номинална стойност - забраняват се надценките при уреждане на задължение с евробанкноти и евромонети.

Получателят на плащането не може да отказва евробанкноти и/или евромонети, предложени за плащане, като се допускат изключения в следните случаи:

• а) когато отказът е направен добросъвестно и когато този отказ се основава на законни и временни основания в съответствие с принципа на пропорционалност с оглед на конкретни обстоятелства извън контрола на получателя на плащането;

• б) когато преди плащането получателят е договорил с платеца друго платежно средство.

Това са фактите, а вярата, че се планира цифров концлагер се поддържа с приказки за Клаус Шваб, Бил Гейтс и т.н.

:newspaper:

преди 9 минути, БаалБек написа:

Евробанкнотите са законно платежно средство в еврозоната по силата на член в член 128 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Европейската централна банка прилага Стратегия на Евросистемата за парите в брой, която цели  „да гарантира, че те са общодостъпни, налични и общоприети и като средство за разплащане, и като средство за съхранение на стойността.“

През юни 2023 г. Европейската комисия е приела проект за Регламент за относно статута на евробанкнотите и евромонетите като законно платежно средство , който е в процес на обсъждане от Съвета на ЕС и Европарламента. Той ще въведе подробни правила за „обхвата и действието на законно платежно средство на евробанкнотите и евромонетите и достъпа до тях“. „Предложеният регламент цели да се гарантира, че евро в брой остава налично, включително в периферните региони“

Според проекта на Регламент статутът на евробанкнотите и евромонетите като законно платежно средство предполага тяхното задължително приемане, по пълна номинална стойност - забраняват се надценките при уреждане на задължение с евробанкноти и евромонети.

Получателят на плащането не може да отказва евробанкноти и/или евромонети, предложени за плащане, като се допускат изключения в следните случаи:

• а) когато отказът е направен добросъвестно и когато този отказ се основава на законни и временни основания в съответствие с принципа на пропорционалност с оглед на конкретни обстоятелства извън контрола на получателя на плащането;

• б) когато преди плащането получателят е договорил с платеца друго платежно средство.

Това са фактите, а вярата, че се планира цифров концлагер се поддържа с приказки за Клаус Шваб, Бил Гейтс и т.н.

:newspaper:

Много е тъпо да се слага каруцата каруцата пред коня, а ако съм прав, че управляващите ви са постъпили точно така, утре ще се чудите какво да обяснявате.

Ква "каруца пред коня"? Това е поредният копиран текст от Баалбек. Момичето очевидно сама не може, да напише текст. Може единствено да копира нещо, което друг е написал. Видяхме я как умее, да разсъждава по въпросите, по които тръгна, да спори... веднага стана за кашмер. Иначе... много ги разбира нещата. 😆

преди 7 минути, Bubbles написа:

Много е тъпо да се слага каруцата каруцата пред коня, а ако съм прав, че управляващите ви са постъпили точно така, утре ще се чудите какво да обяснявате.

В случая е важна каруцата. Коня дали е пред, зад,отстрани няма никакво значение.

преди 15 минути, Bubbles написа:

е ти нали го прие при 10 години, защо да не го приемем и ние - страх ;и те е ако дойдем при теб

преди 11 минути, communismatic написа:

Ква "каруца пред коня"? Това е поредният копиран текст от Баалбек. Момичето очевидно сама не може, да напише текст. Може единствено да копира нещо, което друг е написал. Видяхме я как умее, да разсъждава по въпросите, по които тръгна, да спори... веднага стана за кашмер. Иначе... много ги разбира нещата. 😆

Друга ми беше думата, за очаквания утре доклад и факта, че родните управници манипулираха данните за да може да минат, въпроса е дали са ги хванали, ако да би било добре, ако не тепърва ще се разбере какви са ги надробили.
А каката ми звучи като тази

преди 17 минути, Без умствен капацитет написа:

е ти нали го прие при 10 години, защо да не го приемем и ние - страх ;и те е ако дойдем при теб

Приемете го когато сте готови а не с манипулации.

преди 7 минути, Bubbles написа:

Приемете го когато сте готови а не с манипулации.

а как разбра от Франция че не сме готови

и как ти разбра преди 10 години, че си готов да го приемеш

преди 2 минути, Без умствен капацитет написа:

а как разбра от Франция че не сме готови

Чета, информирам се, следя цените, опитай може да ти хареса и да ти промени мнението.

И аз не съм приемал нищо, то мен ме прие.

преди 12 минути, Bubbles написа:

Друга ми беше думата, за очаквания утре доклад и факта, че родните управници манипулираха данните за да може да минат, въпроса е дали са ги хванали, ако да би било добре, ако не тепърва ще се разбере какви са ги надробили.

Между другото, тая смешница намеси и Румен Гечев в глупостите си, ама няма никаква идея, че именно той е причината за въвеждането на валутен борд, негова е идеята. А да се твърди, че Гечев е виновен за хиперинфлацията през деветдесетте години е смешно... няма как икономиката ни да се срине за една година, това е била една тенджера под налягане, която в един даден момент просто избухва. Примерно, Тодор Вълчев тогава дава банкови лицензи на сума ти хора. Няма да говоря за протестите от 97-ма, щото бая костовисти тогава ми подскочиха, ама... бая странни неща има около тия протести. Само си представи, ако си притежавал чейндж бюра в ония години, как ставаш мултимилионер за броени дни.

преди 2 часа, communismatic написа:

Съдейки по нивото ни на образование в момента, това чудо, което не знае български... нищо чудно и да е завършило университет. А защо не и Баалбек, Ванката и Джокович също да са завършили... 😆

не може да бъде ! , ако тея интелекти са завършили ши си ям дипломите !

днеска  отивам в магазина на психодесните лидъл и гледам цени в евро

и ми светна защо искат да вкарат евро в българия

щото искат да скрият инфлацията

и понеже знаят че бг народа е прост

цената като цифра е на половина  в евро а в левове е двойна

и целта е хем да скрият инфлацията  хем да прецакат и подведат хората 

щото сега бабчиките ще гледат ако е  било 2лв ще стане 1 евро и ще си мислят че е промоция  и ще купуват повече....

обаче пенсионерите и държавните чантажии и психодесните не си правят  сметка че заплатите и пенсиите няма да им се вдигнат като цифра нито ще останат същите а напротив

ще им се намалят с 50% като цифра а като покупвателна способност ако се съди по  хърватия с 30 % инфлация допълнително

Може да бъде изображение с 1 човек и текстово съобщение

Част от коментарите под снимката:

- И слава богу, изведнъж станах набожен

- Както и да и сменяте фасадата, не можете да ме заблудите, че това не е Киселова ...

:D

преди 8 часа, Bubbles написа:

Чета, информирам се, следя цените, опитай може да ти хареса и да ти промени мнението.

И аз не съм приемал нищо, то мен ме прие.

Брей, живее в държава с еврото, ама пак реве против него. Защо не живееш в държава с рубли? 

преди 12 минути, HelpMeGetOut1 написа:

Брей, живее в държава с еврото, ама пак реве против него. Защо не живееш в държава с рубли? 

Включае и мен, живущ в Берлин. И аз съм против. България не ѝ трябва евро.

А, ти защо нямаш евро? Защо в паундове, лири? И защо излязохте от ЕС, този иначе симпатичен и красив, можещ, влиятелен, демократичен, ... съюз. Защо излязохте? Великобритания, империя, голяма сила, защо излязохте от ЕС?

Защо не спазваш, волята на хората, там където живееш. Волята на Великобритания е против ЕС и излизане от ЕС. Живееш във Великобритания, а си против тях, възхваляващ еврото и Урсула. Значи върви в Россия.

"Политико": Най-бедната страна в ЕС се готви да влезе в еврозоната, а звездата на блока - не

https://www.flagman.bg/article/351994

,,Навроцки защити полската злота и впоследствие стана президент

Докато икономическата звезда на Европейския съюз Полша е по-далеч от всякога от присъединяване към еврозоната, днес Европейската централна банка се очаква да разреши на България да стане 21-ата страна въвела еврото за официална валута, коментира "Политико".

Въпреки вътрешнополитическите си разногласия, България отдавна показва ангажираност към присъединяването към единната валута, като обвърза собствената си с еврото още през 1999 г., участва в банковия съюз от 2020 г. и се увери, че е покрила всички изтощителни икономически критерии, за да стане член.

Но докато България иска да се присъедини към клуба, един потенциален участник, който всички биха приветствали - Полша, изглежда няма интерес да го направи. А след победата на десния националист Карол Навроцки на президентските избори в страната перспективата Полша да се присъедини към еврозоната в скоро време изглежда далечна.

Полша има три десетилетия на постоянен икономически растеж. Нейният фондов пазар е в подем. Ръстът на брутния й вътрешен продукт от 3,2% през тази година според прогнозата на Международния валутен фонд надхвърля този на еврозоната от 0,8 %. А тя не бърза да приеме еврото.

"Аз лично съм против премахването на полската валута. Гласуването за мен е и гласуване за полската злота и нашия суверенитет", каза наскоро Навроцки, който в последствие стана президент. Сочи се, че той подкрепя политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом. Визира се, че държавният глава Навроцки има много политически лостове, чрез които да стопира въвеждане на еврото при поляците.

От "Политико" сочат, че докато най-бедната страна в ЕС се готви да влезе в еврозоната, отличникът Полша се отдалечава от тази перспектива."

,,Зрител

04.06.2025 08:15:33
46
32

Политико е издание на Сорос !

България не се готви а Я ГОТВЯТ, НАСИЛА да я набутат в еврозоната, ЗАЩОТО ДРУГИ КАНДИДАТИ НЯМА !
Полша, Чехия, Унгария или дори Румъния НЕ ИСКАТ !
Защото там имат държавници.
А у нас управлява с фалшиви "избори" МАФИЯТА !"

,,Марк Твен
04.06.2025 08:27:43
7
13

Евробите сте по-католици от папата.
Копейки ли? Вий не струвате ѝ 30 сребърника!"

,,Марк Твен
04.06.2025 08:51:47
0
2

Има един плюс от въвеждането на еврото.
Кирилицата.
Колкото и да им се иска на евронацюгите да я забранят, сега няма да могат. Поне не ѝ на този етап.
Ще пише ЕВРО на банкнотите, ще им вади очите този "руски" на свещената им валута.
Докато не решат ѝ него да ни вземат. Евроаутистите разбира се, ще се първите там със заголени дупета. Нещастни аутяги!"
преди 52 минути, АСПЕКТ написа:

Включае и мен, живущ в Берлин. И аз съм против. България не ѝ трябва евро.

А, ти защо нямаш евро? Защо в паундове, лири? И защо излязохте от ЕС, този иначе симпатичен и красив, можещ, влиятелен, демократичен, ... съюз. Защо излязохте? Великобритания, империя, голяма сила, защо излязохте от ЕС?

Защо не спазваш, волята на хората, там където живееш. Волята на Великобритания е против ЕС и излизане от ЕС. Живееш във Великобритания, а си против тях, възхваляващ еврото и Урсула. Значи върви в Россия.

И как излезе с впечатлението, че подкрепям Брекзита ? Британците съжаляват за него и е добър пример защо не бива да се връзваш на руска пропаганда. Даже наскоро сключиха споразумение с ЕС за по-отврорена търговия и младите да могат по-лесно да идват на острова. 

Ама то се мисли... Иначе Великобритания си е богата държава, може без евро, обаче за България същото не важи. 

А ти кажи, живееш в Берлин, щом е толкова зле там с еврото, защо не заминеш за РуZия? Или си признаваш, че с Еврото има по-висок стандарт на живот? 

преди 29 минути, HelpMeGetOut1 написа:

И как излезе с впечатлението, че подкрепям Брекзита ? Британците съжаляват за него и е добър пример защо не бива да се връзваш на руска пропаганда. Даже наскоро сключиха споразумение с ЕС за по-отврорена търговия и младите да могат по-лесно да идват на острова. 

Ама то се мисли... Иначе Великобритания си е богата държава, може без евро, обаче за България същото не важи. 

А ти кажи, живееш в Берлин, щом е толкова зле там с еврото, защо не заминеш за РуZия? Или си признаваш, че с Еврото има по-висок стандарт на живот? 

Да, ела и виж висок стандарт в Берлин. Глупости.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.