Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Непоисканата помощ – дълг към обществото или неразумна намеса в живота на другите

Featured Replies

Аз пари на заем не давам. Само взимам.

• Отговори 89
  • Прегледи 5,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• BulgarianYouguart
    BulgarianYouguart

Трябва да се предлага помощ , ако човека я откаже не трябва да се натрапва. Проблема на модерните общества е най-вече тяхната организация която в повечето случай не ни дава възможност да помогнем на х

• Пътят към ада е постлан с добри намерения

• B-boy/StyLe/
    B-boy/StyLe/

То лошото е, че в наши дни има и доста злоупотреби с различни благотворителни кампании. Реално ти искаш да пуснеш СМС, но не знаеш дали ще пристигне при нуждаещите се. А пък доста от тези, които прося

Публикувани изображения

Ако ще помагате ,го правете за пари 💸, защото след време никой няма да ви помни добрините. Като спрете да помагате , защото примерно си имате ваши ангажименти и нямате възможност да им помагате , даже ще ви намразят и ще злословят по ваш адрес. Ще казват ,,, Тоя/ тая , как пропадна "" ще отминат и ще си намерят оправдание да не говорят с вас ако ги заговорите.

Всичко е интереси . Дори и любовта е свързана с интереси ... 

В друга тема се заговори за ,, Социален Статус " . Социалният статус е свързан пряко с ,, магнетизмът " , а без правилен магнетизъм не можете да привлечете нищо добро. Колкото повече се мотаете в среди на пропадналци - толкова повече ще пропадате. 

Ярък пример е западна Европа. привлякоха необразовани мързеливи и неблагодарни хора , като вече не могат да се оправят , защото те вече ги превземат и времената на величие на Европа са в миналото и в историята...

То имаше една максима, която за съжаление и често е вярна при нас. Няма ненаказано добро. И все пак си е до човек разбира се.

• Автор
преди 1 час, Anzhel Dimitrov написа:

Ако ще помагате ,го правете за пари 💸, защото след време никой няма да ви помни добрините. Като спрете да помагате , защото примерно си имате ваши ангажименти и нямате възможност да им помагате , даже ще ви намразят и ще злословят по ваш адрес.

Помагането за пари се нарича "продажба на услуги" и не е предмет на тази тема.

Според мен човек трябва да помага безкористно, но само когато има желание и възможност. На мен също ангажиментите към семейството ми са на първо място. На другите - когато мога и колкото мога. Не ме интересува кой какво ще каже. Тъкмо ще се отсеят неподходящите хора. Както аз не очаквам някой да се занимава с моите проблеми, когато това е в негов ущърб, така и аз искам да запазя около себе си само хората с подобни принципи.

Тъй като темата е за непоисканата помощ, нека разгледаме следния случай: имаме познат, който е поел по лош път - пътя на гнева, арогантността и омразата. Опитваме се да говорим с него, но той не иска да ни чуе. Той няма проблем - в неговите очи ние сме лошите, защото му казваме неща, които не му харесват. Той си е прав за себе си. Трябва ли да се занимаваме с такъв човек? За мен това е загуба на време и усилия. Всеки човек се осъзнава, когато е готов. Някои не се осъзнават никога и не е наша работа да им се месим.

преди 24 минути, B-boy/StyLe/ написа:

То имаше една максима, която за съжаление и често е вярна при нас. Няма ненаказано добро. И все пак си е до човек разбира се.

Има ненаказано добро, зависи си от човека, на който се прави доброто - ако е благодарен по душа, няма да се обърне срещу теб, но ако не е, тогава и да те обвини, че си му помогнал не така, както той е очаквал може или че помощта ти не е била достатъчно ефективна, чудотворна и т.н. и т.н. без да си дава сметка, че който търси чудеса, трябва сам да си ги сътвори. Но въпреки това, да се помага, особено когато те молят за помощ и когато чувстваш, че искаш да помогнеш, има смисъл. Човешкият род е успял да просперира не благодарение на конкуренцията,естествения отбор и т.н. , а благодарние на помощта, натрупването на опит, отдалечаването от закона на джунглата и приближаването към закона за сътрудничеството и взаимното развитие. 

преди 7 часа, Greta Simmer написа:

Помагането за пари се нарича "продажба на услуги" и не е предмет на тази тема.

Според мен човек трябва да помага безкористно, но само когато има желание и възможност. На мен също ангажиментите към семейството ми са на първо място. На другите - когато мога и колкото мога. Не ме интересува кой какво ще каже. Тъкмо ще се отсеят неподходящите хора. Както аз не очаквам някой да се занимава с моите проблеми, когато това е в негов ущърб, така и аз искам да запазя около себе си само хората с подобни принципи.

Тъй като темата е за непоисканата помощ, нека разгледаме следния случай: имаме познат, който е поел по лош път - пътя на гнева, арогантността и омразата. Опитваме се да говорим с него, но той не иска да ни чуе. Той няма проблем - в неговите очи ние сме лошите, защото му казваме неща, които не му харесват. Той си е прав за себе си. Трябва ли да се занимаваме с такъв човек? За мен това е загуба на време и усилия. Всеки човек се осъзнава, когато е готов. Някои не се осъзнават никога и не е наша работа да им се месим.

Помощ се предлага и срещу заплащане. Примерно : аварираш на пътя ,но е петък и всичко е подпийнало - викаш пътна помощ да те откара с автомобила пред сервиза , плащаш съответната сума - човека ти е помогнал. 

Безкористно - това е сложно . Помагайки безкористно на непознати -  това означава ,че плюете в лицето на децата си и поколението си. Безкористното е пълна измишльотина на лъжците и измамниците , за да прецакат някого да им даде нещо.

• Автор
преди 21 минути, Anzhel Dimitrov написа:

Помощ се предлага и срещу заплащане. Примерно : аварираш на пътя ,но е петък и всичко е подпийнало - викаш пътна помощ да те откара с автомобила пред сервиза , плащаш съответната сума - човека ти е помогнал. 

Не са ти помогнали, платил си си за услугата. Това е бизнес, не помощ.

преди 21 минути, Anzhel Dimitrov написа:

Безкористно - това е сложно . Помагайки безкористно на непознати -  това означава ,че плюете в лицето на децата си и поколението си. Безкористното е пълна измишльотина на лъжците и измамниците , за да прецакат някого да им даде нещо.

Не мога да разбера логиката зад това твърдение. Може ли да обясниш по-подробно какво имаш предвид?

преди 7 часа, Мери) написа:

Има ненаказано добро, зависи си от човека, на който се прави доброто - ако е благодарен по душа, няма да се обърне срещу теб, но ако не е, тогава и да те обвини, че си му помогнал не така, както той е очаквал може или че помощта ти не е била достатъчно ефективна, чудотворна и т.н. и т.н. без да си дава сметка, че който търси чудеса, трябва сам да си ги сътвори. Но въпреки това, да се помага, особено когато те молят за помощ и когато чувстваш, че искаш да помогнеш, има смисъл. Човешкият род е успял да просперира не благодарение на конкуренцията,естествения отбор и т.н. , а благодарние на помощта, натрупването на опит, отдалечаването от закона на джунглата и приближаването към закона за сътрудничеството и взаимното развитие. 

Ти си заблуден утопист. Естествено че ще кажеш така ,че естествения подбор не бил допринесъл за оцеляването ни. Това пък за конкуренцията направо ме разсмива 😅😅😅😅Ама то затова манекенките и красивите жени предпочитат да си изберат човек с тротинетка да ги откара на дискотека - по принцип , не съм виждал ама един утопист с тротинетка ,това разправяше, особено по време на дъжд , тъмно щяла да изглежда естествено , така все едно е поправяла водопровод без да спре водата 😅😅😅😅

преди 18 минути, Greta Simmer написа:

Не са ти помогнали, платил си си за услугата. Това е бизнес, не помощ.

Не мога да разбера логиката зад това твърдение. Може ли да обясниш по-подробно какво имаш предвид?

Пак е помощ . Друг пример : болна си , некой доктор ти продава лекарства -  излекуваш се , здрава си ,,, пак е помощ , защото си излекувана , дори и срещу пари 💸 💸 💸 """ 

Логиката е следната : дете става на 18 и изкарва книжка , казват му ,,, - ще ти забавим автомобила 2 години , защото ще дарим пари за едно Ауди безкористно , на африканчетата , за да отидат някъде в Европа и да наложат техният бит и култура " . Каква безкористност , какви помагачи , какви родители , щом безкористно си отстъпват притежанията на непознати , и отслабват собственото си поколение "'"...

• Автор
преди 58 минути, Anzhel Dimitrov написа:

Каква безкористност , какви помагачи , какви родители , щом безкористно си отстъпват притежанията на непознати , и отслабват собственото си поколение "'"...

Аз по-горе споменах:

преди 8 часа, Greta Simmer написа:

Според мен човек трябва да помага безкористно, но само когато има желание и възможност. На мен също ангажиментите към семейството ми са на първо място. На другите - когато мога и колкото мога.

т.е. без да се ощетява семейството.

А такива, които го правят за сметка на децата си, може да го правят с възпитателна цел. Аз не мисля, че лишването на детето от материални придобивки по някакъв начин ще го отслаби, напротив - ще го мотивира да се захване с нещо полезно, ще му помогне да изгради силен характер и да започне да се учи как да се справя с препятствията. На мен, като родител, по-важно ми е да възпитам в децата си качества и отговорно отношение към работата. Материалните придобивки, получени наготово, лесно се разсипват. Никой не може да съди родителите защо са взели подобно решение.

преди 1 час, Greta Simmer написа:

. Никой не може да съди родителите защо са взели подобно решение.

За кое , да поставят другите деца пред своите ? Ебахти родителите - ама тъпи тъпи , да си раздават притежанията насам натам безкористно . Какъв пример само - давайте безкористно натам насам , а децата си ги възпитавайте в липса , дори не им помагайте , за да се помъчат малко. Кажете им че сте ги родили за да ви гледат на старини , ако поискат нещо по така ,не им го давайте , дайте го на някой непознат и ги възпитайте ,че трябва да помагат на непознати безкористно , а децата да ги научат заработеното да го дават насам натам за да получат титлата ,, добър човек " . 

Знаеш ли , че едни просячета съм ги хранил 3 месеца , като бях млад , и до сега ( вече 30 години ) ,  един не е дошъл да каже поне ,, мерси " . 

Един пита дали ще го откара някой за 2 лева до детския дом, а курса е около 4 лева  , само аз се съгласих . След време идва същия , качва се в първата кола , и си плаща , след това пак така ,въпреки че поздравява  . След време го питам ,, защо не се качваш при мен ? " - той отговаря че вече имал пари 💸 💸 💸 и не гледал при кой се качва . 

Колко лесно е човек да се почувства балък и прецакан .

Редактирано от Anzhel Dimitrov (преглед на промените)

• Автор

@Anzhel Dimitrov, това означава ли, че човек изобщо не трябва да помага на хора извън семейството, тъй като при всички случаи ощетява децата си? Може да е нещо материално, но може да става дума за време - те са еднакво важни.

преди 10 минути, Greta Simmer написа:

@Anzhel Dimitrov, това означава ли, че човек изобщо не трябва да помага на хора извън семейството, тъй като при всички случаи ощетява децата си? Може да е нещо материално, но може да става дума за време - те са еднакво важни.

Естествено че ДА . Безкористността , пак повтарям , са я измислили лъжците и измамниците ,, ей така да си им помагате безкористно " . 

И аз им давам на просяците по цигара , ама  да ми зачистят пода на колата , или да изхвърлят отпадъци . Иначе ей така да си пушат и да си правят кефа за моя сметка - не върви .

преди 8 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Безкористността , пак повтарям , са я измислили лъжците и измамниците ,, ей така да си им помагате безкористно " . 

Лъжците и измамниците се възползват от користта, предлагайки награда, с която да зарибят жертвата и после не я дават. Безкористността предполага помощ не заради награда, така че помагащият в случая не може да бъде подведен с такава.

Ситуациите които предполагат помощ от наша дтрана в повечето случаи касаят нещо дребно и неизискващо много от нас. Но в тях си проличава нагласата ни към другите. Мисля си, че винаги може да се попита, ако не сме сигурни какво да направим. 

преди 10 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Естествено че ДА . Безкористността , пак повтарям , са я измислили лъжците и измамниците ,, ей така да си им помагате безкористно " . 

И аз им давам на просяците по цигара , ама  да ми зачистят пода на колата , или да изхвърлят отпадъци . Иначе ей така да си пушат и да си правят кефа за моя сметка - не върви .

Обикновено хората помагат безкористно, защото разбират в какво положение се намира човека, на когото помагат, често в такива ситуации може да чуеш израза "как няма да помогна, ами ако на мен ми се случи същото". Помагат хората, които имат способност за емпатия, онези, които са лишени от това чувство имат обратната тенденция - да пречат, за да извличат полза за себе си от въпросното пречене. Ти си се разочаровал от неблагодарността на хората и затова пишеш такива неща. Еми да, хората са неблагодарни, но   не всички.

преди 13 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Ти си заблуден утопист. Естествено че ще кажеш така ,че естествения подбор не бил допринесъл за оцеляването ни. Това пък за конкуренцията направо ме разсмива 😅😅😅😅Ама то затова манекенките и красивите жени предпочитат да си изберат човек с тротинетка да ги откара на дискотека - по принцип , не съм виждал ама един утопист с тротинетка ,това разправяше, особено по време на дъжд , тъмно щяла да изглежда естествено , така все едно е поправяла водопровод без да спре водата 😅😅😅😅

Ако хората се ръководеха от принципа за естествения отбор - по-силните физически щяха примерно винаги и при всеки удобен случай да убиват по-слабите, следвайки свои егоистични цели - да извличат някакви материални или други ползи и т.н. Но  развитието на човечеството показва нещо друго - че човекът е достатъчно умно същество, за да прецени, че  например тези, които са по-слаби физически, може да са по-силни в други области и да имат други преимущества, с които да са полезни и на останалите - примерно, те може да са силни в областта на научните изобретения. Човекът е схванал, че има полза от различните членове на обществото, защото никога не се знае кой в каква област може да е силен, затова е решил, че животът на всеки човек е ЦЕННОСТ, която трябва да се защитава и да е забранено неговото отнемане. За конкуренцията, може би в предишното си изказване съм била доста радикална, вероятно и тя е допринесла нещо за човешкото развитие, но все пак твърдя, че сътрудничеството е по-важно от конкуренцията. Не разбирам по какъв повод намеси манекенките и красивите жени - смяташ, че те вдъхновяват изобретателите да създават научни изобретения и конкурирайки се за жени, те достигат върховете? Възможно е, въпреки че на мен ми се струва, че е точно обратното - изобретателите, поне така, както ги описват, са по-скоро хора, отдадени на изобретенията си, разсеяни и т.н. и надали чак толкова ги вълнуват манекенки и красавици, въпреки че може и да ги вълнуват, не знам. А жените изобретателки в миналото, когато мъжете им са крадяли техните изобретения и са  ги оповестявали от свое име, те от кого са били вдъхновявани?

на 6.04.2025 г. в 12:45, Greta Simmer написа:

Освен ако не си отшелник в планината, няма как да не си част от обществото. Дори и да страниш от всички, може един ден да излезеш навън и да видиш някой непознат, паднал пред вратата ти. Ще се обадиш ли на линейка или ще отминеш, защото не е твой проблем?

Иван Рилски ли?

А, била ли си из Израел в обителта на св, Сава? 

Нищо не ти е известно са православните вярващи!

Бог да е с теб и семейството ти. Амин (Както сказува @Колев 74)

п.п. Съвременното монашество е различно спрямо миналото!

Някои сме себе-достатъчни! Проумяваш ли го! = Ние не се "плашим" от самотата!!!   

на 6.04.2025 г. в 8:59, Theros написа:

А какво правим, когато някой приятел (т.е. съпричастни сме към него) ни помоли за нещо, което считаме за нередно? Кое ще определи действията ни: съпричастността към човека или съпричастността към крайния резултат?

Ако го считаш за приятел му казваш истината, и трябва да понесеш, че ще те намрази! 

Запомни го от мен: Рано или късно, то ще разбереш неговата благодарност! 

Примерно:

Цитат

имат куража да направят дисекции

п.п. Николко не подценявай някой на "пет ракии по рождение" :) 

преди 6 минути, (:IdioibI:) написа:

Иван Рилски ли?

А, била ли си из Израел в обителта на св, Сава? 

Нищо не ти е известно са православните вярващи!

Бог да е с теб и семейството ти. Амин (Както сказува @Колев 74)

Ти не пиши разни попски глупости, ами върви и дай някакво мнение в темата за получения първи самолет от Америка.

Много добре си спомням че се представи като "летец изпитател и все още останал жив" в първата си регистрация. Дай да видиме що за летец си бил, със няколко разяснения към хората, които явно не са твърде запознати в тази област. Очаквах да го направиш до сега.

• Автор
преди 16 минути, (:IdioibI:) написа:

Разбрах, че си си самодостатъчен. Попитах те, ако видиш паднал човек навън, дали ще се обадиш на линейка или ще отминеш безучастно.

@Колев 74, добре дошъл в темата. Би ли се включил с мнение по дискутирания въпрос, моля?

преди 27 минути, Колев 74 написа:

"летец изпитател и все още останал жив"

:offtopic_s:

Ти изобщо "в час" ли си? На "Еми" от Русе обясних: Аз съм пилот от "Формула 1" на "пресечена местност"! :) 

Да те запозная ли с моя любюбец? ("Трикратния шампион" в рали шампионата?) :) 

Да, има и по-добър от него, но WV се отказват .от него .. щото ... :) 

п.п. А, колко пъти съм шофирал пиян = не споделям! ;) => Пета поправка по Конституцията на САЩ! :)  

преди 19 минути, Greta Simmer написа:

Попитах те, ако видиш паднал човек навън, дали ще се обадиш на линейка или ще отминеш безучастно.

Не споделям какво съм правил!

Само един мой приятел ме е виждал два пъти като съм пиян какво съм сторил! => От едното място получих кутия бонбони (регистрирано в 4-то РУ в София), а от другото благодарност на един баща! 

НО! Никой не го знае тук и ще си направя реклама, И, едва ли някой ще разбере какви чудеса съм правил! ;) 

преди 12 минути, Greta Simmer написа:

Разбрах, че си си самодостатъчен. Попитах те, ако видиш паднал човек навън, дали ще се обадиш на линейка или ще отминеш безучастно.

@Колев 74, добре дошъл в темата. Би ли се включил с мнение по дискутирания въпрос, моля?

Вие сте доста приятна като жена и събеседничка, което ми харесва. Благодаря за поканата, но няма да се включа поради факта, че аз предимно пиша в техническите форуми. Благодаря Ви за поканата и всичко най добро за Вашето семейство, желая!

преди 12 минути, (:IdioibI:) написа:

:offtopic_s:

Ти изобщо "в час" ли си? На "Еми" от Русе обясних: Аз съм пилот от от "Формула 1" на "пресечена местност"! :) 

Да те запозная ли с моя любюбец? ("Трикратния шампион" в рали шампионата?) :) 

Да, има и по-добър от него, но WV се отказват ... щото ... :) 

п.п. А, колко пъти съм шофирал пиян = не споделям! ;) => Пета поправка по Конституцията на САЩ! :)  

Пиянството ти личи и без да пишеш за него. А това, което току що си написал, няма нищо общо с молбата ми или по темата, която дискотирате. Излагаш се като кифладжия. Да беше на 25-30 години, да те разбере човек.

преди 33 минути, Greta Simmer написа:

Попитах те, ако видиш паднал човек навън, дали ще се обадиш на линейка или ще отминеш безучастно.

Значи: Пак да повторя = Непоисканата помощ е "резултат" на "Първата сигнална система"! = Инстинкт му се казва! 

За разлика от жената (която реагира на своето дете), то мъжът реагирал на своята етнос! 

преди 15 минути, Колев 74 написа:

Излагаш се като кифладжия.

Това не ми пречи! 

п.п. Аз съм на принципа: По-добре другияТ да е по-добре от мен!

Знаеш ли,жив пример си имаме тук във форума от преди години.
Едно го мислиш,съвсем друго се получава.
Опитваш се да помогнеш на приятел без да го предупредиш...и всичко се сгромолясва.

• Автор
преди 11 часа, Маншон и Полу-обувка написа:

Знаеш ли,жив пример си имаме тук във форума от преди години.
Едно го мислиш,съвсем друго се получава.
Опитваш се да помогнеш на приятел без да го предупредиш...и всичко се сгромолясва.

Да оставим помагането във форума на специалистите в технологичните раздели - на тях почти винаги им се получава.

Виж, ако е в отдел "Изповеди" - няма никакъв шанс. 🤷‍♀️

Ако капитализма не беше разбил общностите безкористното помагане щеше да се практикува много повече , когато живееш в общност и помагаш на някого в нея ти увеличаваш стойността си в лицето на тази общност , можеш да очакваш хората на които си помогнал да ти върнат услугата , както и да те похвалят някъде другаде , а при помагането без да очакваш нищо на среща се отделят хормони на щастието , ето защо на депресирани често им казват да отидат да помогнат на някого. Липсата на общности и комунален живот е основната причина днес хората да смятат неплатената "помощ" за нещо неестествено.

преди 4 часа, BulgarianYouguart написа:

, когато живееш в общност и помагаш на някого в нея ти увеличаваш стойността си в лицето на тази общност , можеш да очакваш хората на които си помогнал да ти върнат услугата , както и да те похвалят някъде другаде , 

Ако е безкористно не трябва да очакваш да ти върнат услугата или да те похвалят - което си е балъщинка .

то си е нормално развитие на живота , ако имаш общност и помагаш на останалите дори да не искаш да те хвалят те пак ще го правят , щото ще изпитват чувство на благодарност. През соца е имало общности и още се разправят истории как всички си помагали строели си къщите и т.н...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.