Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Непоисканата помощ – дълг към обществото или неразумна намеса в живота на другите

Featured Replies

Очевидно темата е важна и вечна. Преди 20 г. е обсъждана

Писали сме и в темата 

Ето едно мнение

на 23.10.2024 г. в 7:47, _Aumi_ написа:

Вместо да правим непоискано добрро, е по-добре да не вършим на никого зло. 

Или това от темата "Най- добрият и най- лошият съвет, който сте получавали":

на 7.09.2020 г. в 0:18, Тhе Monstеr написа:

Всеки непоискан съвет е най- лошия!

Или това от темата "Топлината на една усмивка"  

на 29.06.2019 г. в 16:30, мен написа:

Топлите ли се бе? Стигнахте ли до киловат електроенергия на страница?

Това е ясно. Обаче за пореден път, наскоро ми бе казано "не прави непоискана услуга". А когато чуеш нещо от амнайсет места, някак си светва крушката, че има нещо. Аз като мога правя услуги, та от опит заявявам ефекта не винаги е адекватен. Освен това разсъжденията в тази тема са "аз съм готин/а и мога да оценя, когато някой се жертва за мен". А когато правиш готино на неготини, това може да бъде лош пример и да има лоши последствия. Непоискани, незаслужени и даром подаръци могат да съсипят (в очите на готините) живота на неготиния и живота на много други готини. Иначе за неготиния си е гот. Гот му е и на теб да не ти е гот. Въпросът да се прави ли добро/услуга, когато имаме възможност, е много по-сложен и съвсем нееднозначен, когато се говори за последствия.

Или това в темата "Какво означава да си "добър човек"  

на 29.01.2014 г. в 9:35, scepsis написа:
на 29.01.2014 г. в 9:00, Aumi написа:

Та в този ред на мисли : Дали трябва да правим непоискано добро или не ?

В този ред на мисли: въздържай се, ако искаш да си нямаш проблеми. ;)

Или това в темата "Как можем да познаем човека"  

на 20.04.2008 г. в 16:59, Maat написа:

Има едно златно правило в езотериката - не прави непоискано добро...

защото... не е ли поискано, не е узрял човека за него и то може да се възприеме погрешно за зло.

Изобщо- важен и вечен.

А сега едно класическо наблюдение:

На площадче мъж бие жена и тя вика за помощ.Отварят се и се затварят прозорци. Скоро настъпва тишина, защото жената е мъртва. Никой не се е притекъл на помощ.

Психолозите го интерпретират като размиване отговорността при много участници и това е вярно. Обаче нека имаме предвид и това, как наблюдателите разбират ситуацията. Ако те я разбират като семейно насилие, то си е работа на съпрузите. Днес се бият, утре се целуват; ако й е зле, да се развежда; никой не си слага пръста там, където два камъка мелят брашно. 

Аз самият съм пробвал да се намеся в семейна разправия, но тогава и двамата се нахвърлиха върху мен. Имат си игра хората- ругаят се , може така да се възбуждат.

• Отговори 89
  • Прегледи 5,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• BulgarianYouguart
    BulgarianYouguart

Трябва да се предлага помощ , ако човека я откаже не трябва да се натрапва. Проблема на модерните общества е най-вече тяхната организация която в повечето случай не ни дава възможност да помогнем на х

• Пътят към ада е постлан с добри намерения

• B-boy/StyLe/
    B-boy/StyLe/

То лошото е, че в наши дни има и доста злоупотреби с различни благотворителни кампании. Реално ти искаш да пуснеш СМС, но не знаеш дали ще пристигне при нуждаещите се. А пък доста от тези, които прося

Публикувани изображения

Цитат

Непоисканата помощ – дълг към обществото или неразумна намеса в живота на другите

Резултата от "непоисканата помощ" клони към това: Другият те намразва! -> Само това успях да синтезирам и то доста грубо! 

"Премятах" така поставената тема многократно през мислите си и все повече съзирам абсурда и отново и отново виждам само едно: Неправилна дефиниция и формулировка в заглавието ѝ. 

Подмених дори "дълг" с "отговорност" и отново не се не се получи някаква трактовка. 

Да, основната тема е: Непоисканата помощ, И, да, тя е 

преди 8 часа, Търсещ истини написа:

Изобщо- важен и вечен.

казус. 

И, да @Търсещ истини дори се е постарал да изнамери във форума различни аспекти свързани с въпросния казус. 

Отново и отново "пречупвам" през моя мироглед "оплетения и засукан" (сложния) казус в тази тема (дори не ползвам религиозната ми принадлежност), за да го "разплета", но не се получава резонанс в моето съзнание, за да синхронизирам моята философия с вашата. (В смисъл на всички които тук са споделили своите разсъждения.)

Моята философия е дървена: Има вражда => Виж кой е онеправдан и действай! Не го ли съзреш не действай! Тръгнеш ли да разсъждаваш, то ще сгрешиш!  

• Автор

@Търсещ истини, благодаря. 

преди 1 час, (:IdioibI:) написа:

"Премятах" така поставената тема многократно през мислите си и все повече съзирам абсурда и отново и отново виждам само едно: Неправилна дефиниция и формулировка в заглавието ѝ. 

Заглавие: Непоисканата помощ – дълг към обществото или неразумна намеса в живота на другите

Имаш проблем с първата част, защото имаш проблем с убеждението, че човек е част от общността. Сега, вече стана ясно, че ти си си самодостатъчен и не се смяташ за част от общността, но за останалите от нас:

Пирамидата на човешките нужди на Маслоу

488079641_1218957296459456_8375175117539059495_n.jpg.191b1946cbad924b706629c6c6edba29.jpg

А за втората чат, "неразумна намеса в живота на другите", ще си помогна с твои цитати, 

на 6.04.2025 г. в 7:27, (:IdioibI:) написа:

Непоисканата помощ принципно е неволево деяние, т.е. то е в следствие на емпатия към друг или други! 

а също и

на 8.04.2025 г. в 18:38, (:IdioibI:) написа:

Значи: Пак да повторя = Непоисканата помощ е "резултат" на "Първата сигнална система"! = Инстинкт му се казва! 

т.е. непоисканала помощ е резултат от първосигнална реакция - човек действа, без да мисли.

преди 1 час, (:IdioibI:) написа:

Отново и отново "пречупвам" през моя мироглед "оплетения и засукан" (сложния) казус в тази тема (дори не ползвам религиозната ми принадлежност), за да го "разплета", но не се получава резонанс в моето съзнание, за да синхронизирам моята философия с вашата. (В смисъл на всички които тук са споделили своите разсъждения.)

Бих те насърчила да разгледаш въпроса през призмата на ценностите на религиозната си принадлежност — нали религиите проповядват милосърдие дори повече от която и да е философия. 

Аз пък мисля, че ако изходим първо, от това, че човек е част от обществото, то това общество е в Държава. Държавата трябва да има достатъчно социални програми, за да помага на човека и хората от това общество. Съответно "дълг" въобще не ми се връзва с "помощ", още повече не-поискана. Определен вид подкрепа е повече в контекста на вид човечност и цивилизованост. Така че, от тук и разбирането ми за тълкуването ми на "неразумна намеса в живота"(каквото и да означава)- а именно, че ако Не позволиш "намеса", тя няма как да се случи. Т.е. си има граници и "пространство" зад/през които, никой няма право да ти "помага", дори и непоискано.

Съвсем отделно е кой как разбира"помощ"- и че помощта, която някой си мисли, че е длъжен да предостави, за друг да е нарушение на личното пространство, от там компрометиране на достойнството му, и накрая негласен ангажимент като на длъжник, при положение, че така се обезстойностява "помощта" и нейната безрезервност.

Доста често обаче е по-сложно с "поисканата" помощ. 

Има елемент на Благородство вероятно в това да се помага, но не е заДължително нито необходимо условие, за да си свестен и добър човек.

Отдавна имам един любим и мъдър израз: "Насила можеш да вземеш, но насила не можеш да дадеш"- за това си дисциплинирах във времето този импулс "да давам".

• Автор
преди 1 час, Maleficient написа:

Аз пък мисля, че ако изходим първо, от това, че човек е част от обществото, то това общество е в Държава. Държавата трябва да има достатъчно социални програми, за да помага на човека и хората от това общество. Съответно "дълг" въобще не ми се връзва с "помощ", още повече не-поискана. Определен вид подкрепа е повече в контекста на вид човечност и цивилизованост.

Държавата, като институция, има дълг да помага на хората в затруднение и неравностойно положение. Кой има възможност да създава и финансира социалните програми - хората с власт. Кой предоставя социалните услуги и кой следи за качественото им изпълнение? - Хората, назначени на съответните длъжности. 

Когато някой реши, че няма достатъчно държавни социални програми, какво правим - търсим съмишленици, основаваме фонадации и НПО-та. 

Държавата - това сме ние, хората.

преди 1 час, Maleficient написа:

Така че, от тук и разбирането ми за тълкуването ми на "неразумна намеса в живота"(каквото и да означава)- а именно, че ако Не позволиш "намеса", тя няма как да се случи. Т.е. си има граници и "пространство" зад/през които, никой няма право да ти "помага", дори и непоискано.

Ако си новородено, оставено на улицата; ако си в безсъзнание, от тежки рани; ако си невменяем в затруднение - има ситуации, при които няма значение дали позволяваш или не позволяваш намеса. Дали ще има външна намеса или не, зависи само от хората, които се озоват в същото време, на същото място.

Представи си някой, изпаднал в дълбока депресия, решил да сложи край на всичко. Трябва ли на такъв човек да се помогне, след като той в този момент очевидно не иска помощ? Или действията му всъщност са неосъзнат вик за помощ? 

Как да определим границите, зад които не е приемливо да се намесваме в живота на другите, независимо че го правим с най-добри намерения?

Всъщност държавата е само сумата от администрация,закони  , полиция и армия. Държавата има голям интерес хората да не си помагат за да не стане излишна , като примерите за това са безкрайни , веднага праща чиновници за да спре повечето , ако не всички граждански инциативи... Давам пример - преди години навред в страната слагаха храна в стари хладилници изкарани отпред които магазините не ползват , държавата прати някакви чантаджии и те почнаха да пишат актове на магазините с което ги принудиха да ги махнат щото храната можело да бъде "опасна" с което принуждават гладните да бъркат в кофите , такава е държавната логика.

Преди около 30 години четох някакви космически закони. Та вторият май гласеше: Докато не те помолят за нещо - не го прави. Дали е верен - не знам.

Има и друга поговорка: Пътят към ада е постлан с добри намерения.

Ние не сме държавата.

преди 4 часа, Greta Simmer написа:

Как да определим границите, зад които не е приемливо да се намесваме в живота на другите, независимо че го правим с най-добри намерения?

Не мисля, че може да се отговори еднозначно и да се дадат някакви точно определени правила или насоки. Границата в случая може да се установи по-скоро на базата на усещане за човека отсреща и ситуацията, отколкото да бъде установена логически. Приемането или неприемането може да бъде почувствано. Да се установи причината за едното или другото е доста по-трудно, но в случая не е необходимо. Без помощта ни, както и самите ние, да бъдем приети от човека отсреща, ефектът ще е малък.

Насочвам темата към обрат.
Тази вечер даваха телевизионна постановка от преди Десети "Свекърва" с великолепната и недостижима в ролята- Татяна Лолова. Това ме насочва към въпроса: а свекървите не искат ли да направят точно добро на снахите без те да го искат? А мъжете не искат ли да направят добро на съпругите си? А родителите не искат ли да направят добро на децата си? Дори да искат да направят добро на себе си, те косвено правят така, че да научат другия да прави така, че да няма с тях конфликти.

Мисионерите правят непоискано добро: Ходят по къщи, приканват православни към протестантство или католицизъм. Политици на власт искат да направят добро, но опозицията не го иска такова. Банките смятат, че сигурността на банките е най- добро за държавата, но длъжниците и вложителите не искат на ги ограбват.

Финално накратко. От раждане все някой ни прави непоискано добро. Така израстваме в социума и се съобразяваме със съществуващите правила за добро. Правим лични компромиси, приемаме наложеното добро и го предаваме на следващото поколение. Така поддържаме цивилизацията, нравите и представата за добро.

Когато в конфликта победи снахата, детето, нецивилизованият, има два шанса. Единият е културата да  угасне, да се тръгне по лош път. Другият е да се изгради нов добър път. Само оптимистите вярват, че новото е винаги по- добро. 

• Автор
преди 15 минути, Търсещ истини написа:

Насочвам темата към обрат.
Тази вечер даваха телевизионна постановка от преди Десети "Свекърва" с великолепната и недостижима в ролята- Татяна Лолова. Това ме насочва към въпроса: а свекървите не искат ли да направят точно добро на снахите без те да го искат? А мъжете не искат ли да направят добро на съпругите си? А родителите не искат ли да направят добро на децата си? Дори да искат да направят добро на себе си, те косвено правят така, че да научат другия да прави така, че да няма с тях конфликти.

Разбира се, че искат да направят добро! Но нали знаеш - в едно семейство конфликтите обикновено не идват от това кой какво казва, а от тона, с който го казва. Ако искаме да бъдем чути и разбрани, трябва да намерим правилния подход. Не правим добро на снахата, детето, нецивилизованият и т.н, ако ги пречупим и подчиним. 

Грешки в комуникацията

Идията ми е да насочим темата към "дълга към обществото" и това, че "непоисканата помощ" е НАЛАГАНЕ на възгледи за запазване на статуквото или за промяна към нещо, желано от силния. 

Например Борис Кръстител е направил непоискано добро за промяна.

преди 19 часа, Greta Simmer написа:

Бих те насърчила да разгледаш въпроса през призмата на ценностите на религиозната си принадлежност — нали религиите проповядват милосърдие дори повече от която и да е философия. 

Аз пък, ще ти препоръчам да се абстрахираш и от религиозната си принадлежност, и от призмата на Маслоу. ;) Все пак сме в раздел философия! 

Всеки дръзнал да направи непотърсена помощ (а по-горе в темата има доста мнения), си е довел "до главата" проблеми след въпросната! 

Човек властва в семейството си или в родата си! Извън тази общност няма власт и има намеса в живота на другите!

Образно: Ти си длъжен, но трябва после да си понесеш отговорността си, ако вместо помощ си нанесъл вреда! 

Неразумните отиват на съд или в лудница! Средно няма! 

Цялата ти тема е един "огромен" Оксиморон!  = По своята същност е съставена от няколко антитези! 

Основното: Човек повече постъпва ирационално, а не рационално. При синхрон между двете (ирационалното и рационалното) = съставя общо приети тези! При липса на синхрон = антитези! 

За да се получи философия, то, човек трябва да махне двете, т.е. да се абстрахира, че е човек!

Проумей "подписа" ми! Проумей и конструктивната ми забележка към теб! :) ("ако" зависи от мен, то бих обединил изнамерените теми за непоисканата помощ, но нямам уменията на редактор!) Иначе, като "суров" материал и различни гледни точки то има смисъл в различните трактовки. 

Хубавото на съвременната философия, е, че тя не е резултат на личности, а е на база поли-индивидуалности! :) 

И, ще ползвам клише: Философи от всички страни, обединете се! Правете Любов и Мир, а не Война! :) 

Аз казах! :)   

преди 7 часа, Търсещ истини написа:

Например Борис Кръстител е направил непоискано добро за промяна.

Св. Борис. Три мита за покръстването - Георги Тодоров

Запознай се с този материал. 

Обръщам Ви внимание, че разсъждавате от това, че "по документи" всеки от нас се води българин! 

И, да ви (всички участващи в този дебат) попитам: Докога ще се променяме?!

Из Балканския полуостров всеки е правил "непоискана" помощ! Понякога е било за добро, но понякога е било за вреда

Културният човек не помага на кой да е! Който не се смята за част от етноса, то или доброволно се изселва или насилствено! 

Всичко това се прави за благото на местното население! 

Или по-грубо и вулгарно то: Който има някакъв дълг към нашето общество, той е тук, а не е избягал извън България!

Всеки който е дръзнал да ни помага, то не го прави "дистанционно"! 

В момента България се нуждае от пари! Проумявате ли го това? За каква друга помощ идва реч??? 

Трябва ли да се молим?! Не! Добър е този, който тук харчи парите си! Другите са лоши! Елементарно е!  

В това няма никаква философия, т.е. основното е: Да помагаш на другия с каквото имаш! 

Търсещи истини в момента не им трябва да българите! Трябват грамотни, образовани и ред други на обществото ни, но те къде са? Техните деца за кои работят?  

Ключово: Помощ! Помагаш на силните! Не на всички! Слабите трябва да се подчиняват!!! 

И, стигаме до малоумниците! Как се помага на малоумник? - Ето ти едно циганско поредно колело от мен! :masquerade2:

• Автор
преди 5 часа, (:IdioibI:) написа:

Основното: Човек повече постъпва ирационално, а не рационално. При синхрон между двете (ирационалното и рационалното) = съставя общо приети тези! При липса на синхрон = антитези! 

За да се получи философия, то, човек трябва да махне двете, т.е. да се абстрахира, че е човек!

Не, не трябва. Философията се занимава не просто с изучаването на света такъв, какъвто е, а го разглежда през призмата на неговата стойност и значение за човека, според неговите интереси и потребности. 

Цитат

Философията е онази наука, която позволява на човек да се развива и да бъде свободен в размишленията. Философията е мъдростта на живота и тя помага на човек да се бори с трудностите и да преодолява препятствията в живота си. ...

Философията е познаването на себе си. Когато се опознаем, ние знаем с какво можем да се справим. Философията ни помага в стремежа ни за себепознание. Но същевременно философията гледа както към най-далечното – към Бога и битието, така и към най-близкото, тялото и душата. Тя е светоглед на всеки от нас.

Източник nauka.bg

преди 17 часа, Greta Simmer написа:

Не, не трябва. 

Изходи от това:

Цитат

Същността на човека се формира като сбор от неговите избори. „Човек е осъден да избира“.

= т.е. ти избираш дали ще помогнеш ли не! 

По презумпция човек е детерминиран (обречен) да умре!

Следователно:

преди 17 часа, Greta Simmer написа:

"Философията е онази наука, която позволява на човек да се развива и да бъде свободен в размишленията."

е лъжа!

Философията е оправдание, т.е. чрез нея човек оправдава деянията си. По-иначе изказано тя е "пасивна" наука! :) 

Образно: Човек който обича да мисли, то не обича да говори! Затова и пише, а другите изнамират из неговите писания оправдание за своите деяния. :) 

Как бе "Да бъдеш или да не бъдеш?! => Аналогично: "Да помогнеш или да не помогнеш"?! :) = Винаги съм се възхищавал на произведенията на Шекспир. => Универсални алгоритми за човек е сътворил и изповядва една по-задълбочена философия, т.е. ти или си "главния герой" или си статист!? :)  => За мен това е "про-философията": В смисъл, ти да си активния в живота си, а не да се подчиняваш на друг! 

Така я разбирам аз свободната воля! Тя, няма нищо общо с доброто или злото, което е застъпено в религията (ирационалното), от една страна, а от друга страна няма нищо общо с обществото, което е застъпено в науката (рационалното). = НО, това не е човешко, а е гледна точка на една "кукла закачена на конци или вериги"! :) 

Така че: Твоята философия е различна от моята, т.е. каквото и да споделя, то ти = "Не! Друго е!" :) 

Стигаме до казуса: Трябва/Не трябва?! => Вечния философски въпрос! :) или клишето: "Кое е първично: Кокошката или яйцето?!" :) 

В това отношение съм този:

gospodin-za-edin-den-122-397414-400x0.jp => Ясно изказал: Кокошката е, защото има крила и прилита в двора! :) 

image.png.d85fb5b0c19afb29ea6e2928c1a43808.png

И, да го свържа с темата ти: Непоисканата помощ е като хвърлено яйце. Или го хващаш и е полезно или се разбива в главата ти и псуваш! :) 

Длъжни ли сме да замерваме другите с яйца или домати?! :) Мислейки, че им правим добро?! :) 

Ето ти едни хаотични мисли на един малоумен опиянен чуек! :) 

Така е: В смисъл = Аз съм дърт пияница! :) И не го крия! НО, съм опиянен "по рождение", т.е. и без алкохол постъпвам все едно съм алкохолик! :) 

Как се помага на малоумник и/или глупак?!  

• Автор
преди 6 часа, (:IdioibI:) написа:

Как се помага на малоумник и/или глупак?!  

Не може. 

Гледаш го как страда от собствените си нереалистични очаквания към света, мъчно ти е, опитваш се да му вкараш малко здрав разум, но не става. В някои случаи не трябва да се месим. Не можеш да помогнеш на човек, който не вижда проблема в себе си. 

П.С. Пиша горното с ясното съзнание, че в определени периоди от живота си аз също съм била в ролята на "неосъзнат глупак" и вероятно за някои неща тепърва ми предстои да се осъзная.

Вижте сега . Понякога в дъжда съм качвал хора да ги откарам , за да не ходят пеш , и защото са ми по път - Абсолютно Безплатно. Като видя някой на спирката познат пак го качвам и го карам безплатно до там,  където ми е по път.   Защо го правя ? си задавам този въпрос - ами ,защото може да каже ,, добър човек " , Бога да го чуе това нещо , че съм добър човек , и Бога може да даде здраве или някоя друга благинка , нещо късмет в нещо си ... 

Обикновено се случва така , че доброто се връща от друго място -  злото също .

преди 5 часа, Greta Simmer написа:

Не може. 

Гледаш го как страда от собствените си нереалистични очаквания към света, мъчно ти е, опитваш се да му вкараш малко здрав разум, но не става. В някои случаи не трябва да се месим. Не можеш да помогнеш на човек, който не вижда проблема в себе си

П.С. Пиша горното с ясното съзнание, че в определени периоди от живота си аз също съм била в ролята на "неосъзнат глупак" и вероятно за някои неща тепърва ми предстои да се осъзная.

Не го гледай и няма да е проблем за теб! Иначе излиза, че си съпричастна към глупака! ;) Между другото още по-малко може да помогнеш на "неосъзнат глупак"! :) 

И, вместо да "предлагаш" непоисканата помощ, то го попитай каква му е мъката или какво го измъчва!? 

п.п. По презумпция човек не страда! Човек живее спрямо това което има в ума си. 

И, не всеки малоумник е глупак! :) 

преди 3 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Обикновено се случва така , че доброто се връща от друго място -  злото също .

Философски погледнато: Няма добро и зло! "Връща" ти се на момента и не от друго място, а от човека на който си му помогнал или навредил! 

Към непълнолетните сме длъжни да правим непоискано добро. Цялата култура се формира непоискана и със съпротива.

Напоследък при възрастните се говори за "информирано съгласие", ама не е много информирано. Имаме изначално доверие към доктори, юристи и полицаи, кметове, попове и учители, и смятаме, че те по- знаят кое е добро за нас, пък ние не знаем да си го поискаме.

Застлаха ни тротоара с плочки по поръчка на кмета. Стана по- добър. Решили на времето да построят АЕЦ Белене. И до сега едни викат Добро е, а други Не е добро.

преди 1 час, Търсещ истини написа:

"информирано съгласие

за да има информирано съгласие

народа трябва да е функционално грамотен

обаче ми прави впечатление че  хора имащи се за сериозини

учили повече  от средно образование  се излагат като кифладжии 

и не могат да направят РАЦИОНАЛЕН ИЗБОР

даже им се  казва какво трябва да правят 

ама те са  си решили техното

и после ох ама защо така стана 

преди 1 час, Търсещ истини написа:

. Имаме изначално доверие към доктори, юристи и полицаи, кметове, попове и учители, и смятаме, че те по- знаят кое е добро за нас

на докторите целта им е да вземат парите

няма как да вземат пари ако си здрав

юристите си взимат парите каквото и да стане

трябва да се подпише специален  договор с тях при печелене на дело   взимат пари при загубено дело  те дават парите 

иначе ти обещат всичко и после не съм  подготвен за делото а надницата му върви

полицаите са на държавна работа чакат си да свърши деня

ако видят  убийство ще чакат някой да им подаде сигнал

пожарникарите ако им се запали пожарната също  ще чакат  някой да им подаде сигнал че пожарната  гори

кметовете са полит назначения свързани с обръчите от фирми

поповете виждат  корупцията ама не скачат и xxxx си върви баба гуси

преди 2 часа, Търсещ истини написа:

Към непълнолетните сме длъжни да правим непоискано добро. Цялата култура се формира непоискана и със съпротива.

Да ти споделя нещо: 

Купувам цигари от една "Лавка" (павилион) и едно непълнолетно към мен: - Чичо дай стинки за вафла!? (Диалектна не мога да го пресъздам). Чувам го и решавам да му помогна. Казвам на продавача: - Дай и две вафли. След което подавам ги на хлапака. То, ме "изгледа на кръв"  и без да се бави ги хвърли в коша за боклук с репликата: - Тъпак, исках стотинки вееееее.... 

Та, трябваше ли да влезна със "съпротива" към него? Щото по моята култура, а не по неговата се получи "Непоискано добро"!?

Извода: Понякога по-добре да те считат за лош, отколкото да правиш добро спрямо твоята култура! 

п.п. Хареса ли ти това мое циганско колело направено след обилна консумация на алкохол и с цигара в уста?! :masquerade2:

преди 11 минути, (:IdioibI:) написа:

То, ме "изгледа на кръв"  и без да се бави ги хвърли в коша за боклук с репликата: - Тъпак, исках стотинки вееееее.... 

така правят понеже  искат за  лепило

ама казват вафли иначе няма да им дадеш

по принцип не обичам да ме лъжат

по добре да казват  дай  стотинки

вместо за какво  щото веднага ги хващам че ме лъжат 

или просто някой наркоман  ги държи с педофилски компромати и ги праща да просят 

и парламанта е виновен  че укрива педофилите 

а пенсионерите и държавните  чантажии си мълчат понеже им тече  заплата и  пенсия 

• Автор
преди 21 минути, (:IdioibI:) написа:

Да ти споделя нещо: 

Купувам цигари от една "Лавка" (павилион) и едно непълнолетно към мен: - Чичо дай стинки за вафла!? (Диалектна не мога да го пресъздам). Чувам го и решавам да му помогна. Казвам на продавача: - Дай и две вафли. След което подавам ги на хлапака. То, ме "изгледа на кръв"  и без да се бави ги хвърли в коша за боклук с репликата: - Тъпак, исках стотинки вееееее.... 

Имам подобна случка, от преди около 7-8 години.

Един просяк на светофара ми каза, че е гладен. Аз бях тръгнала към магазина и му предложих да му купя обяд. Той поиска пилешко с пап. За съжаление, точно в този магазин нямаше пилешко с пап и аз му взех един хляб. Като му го дадох, изобщо не беше доволен. От тогава не съм давала нищо на просяци. Дарения по различни благотворителни каузи правя редовно, но директно на просяци нищо не давам.

преди 10 минути, Greta Simmer написа:

Като му го дадох, изобщо не беше доволен.

по добре пари  да се дават те си знаят какво да си  ги правят 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.