Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Непоисканата помощ – дълг към обществото или неразумна намеса в живота на другите

Featured Replies

преди 37 минути, Greta Simmer написа:

Един просяк на светофара ми каза, че е гладен.

А ... сега ... хм ... сред тях има и благодарни. ;) 

Друг случай: Циганка - Бате дай левче да купя нещо на детето. - Я, не, аз ще му взема нещо от магазина. Това бе на пл. Хелзинки в гр. София, аз "под една пощенска кутия" си пия бирата до входа на един магазин тип "селски супермаркет за хранителни стоки + храна за вкъщи или офиса" + маси за бърза консумация. Тя - Добре бате. Аз, но да не го хвърлиш?! И я поглеждам като "Селски бик с бялото на очите към нея" Тя - Не бате, щя го видиш. Та = Така, купувам го (комат хляб с кебапче), давам и го, а те след малко води хлапака и ми благодари с определена реплика и прочие, тип "ета не периводится"! :) (Ай дъл се изложа, че не владея расънски" или русенски ... :) 

п.п. Има лаф: Никой не е по-висок от шапка или хляб! Та, така ми ... а някои жени не знаят къде се носят забрадки, но това е друга тема .... :)  

преди 27 минути, Banesc написа:

по добре пари  да се дават те си знаят какво да си  ги правят 

Това е вредно! Пъ ти как искаш го разбирай!

п.п. Лепта се дава на уличен музикант и прочие, но само ако ти харесва какво свири! :)  

• Отговори 89
  • Прегледи 5,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• BulgarianYouguart
    BulgarianYouguart

Трябва да се предлага помощ , ако човека я откаже не трябва да се натрапва. Проблема на модерните общества е най-вече тяхната организация която в повечето случай не ни дава възможност да помогнем на х

• Пътят към ада е постлан с добри намерения

• B-boy/StyLe/
    B-boy/StyLe/

То лошото е, че в наши дни има и доста злоупотреби с различни благотворителни кампании. Реално ти искаш да пуснеш СМС, но не знаеш дали ще пристигне при нуждаещите се. А пък доста от тези, които прося

Публикувани изображения

• Автор
преди 2 часа, (:IdioibI:) написа:

А ... сега ... хм ... сред тях има и благодарни. ;) ...

п.п. Има лаф: Никой не е по-висок от шапка или хляб!

Не става дума за благодарност даже. Аз може да съм му купила хляба, но също така един е посял пшеницата, друг я е ожънал. трети я е смлял на брашно, четвърти е омесил хляба, пети го е докарал до магазина. Това е труда на много хора.

За мен, човек, който е способен да прояви неуважение към хляба, не е гладен. 

преди 8 часа, Banesc написа:

за да има информирано съгласие

народа трябва да е функционално грамотен

обаче ми прави впечатление че  хора имащи се за сериозини

учили повече  от средно образование  се излагат като кифладжии 

и не могат да направят РАЦИОНАЛЕН ИЗБОР

даже им се  казва какво трябва да правят 

ама те са  си решили техното

и после ох ама защо така стана 

на докторите целта им е да вземат парите

няма как да вземат пари ако си здрав

юристите си взимат парите каквото и да стане

трябва да се подпише специален  договор с тях при печелене на дело   взимат пари при загубено дело  те дават парите 

иначе ти обещат всичко и после не съм  подготвен за делото а надницата му върви

полицаите са на държавна работа чакат си да свърши деня

ако видят  убийство ще чакат някой да им подаде сигнал

пожарникарите ако им се запали пожарната също  ще чакат  някой да им подаде сигнал че пожарната  гори

кметовете са полит назначения свързани с обръчите от фирми

поповете виждат  корупцията ама не скачат и xxxx си върви баба гуси

На всеки целта му е да вземе парите. Но , не си прав ,че срещу тези пари 💸 💰 не вършат работа. 

Ех, Анжел, лесна е твоята. Бог ти е казал кое е добро и "Прави добро". А какво да кажем ние, простите атеисти? Все трябва да смятаме дали е добро, дали да го правим, колко да го правим, сега или после?- и такива едни ... :) 

преди 2 часа, Anzhel Dimitrov написа:

На всеки целта му е да вземе парите. Но , не си прав ,че срещу тези пари 💸 💰 не вършат работа. 

абе моля ти се  като се облаждам на 112 трябва да ги заплашвам че ще  ги  намеря и изгормя и разчленя  до десето коляно ако не дойдат

преди 53 минути, Търсещ истини написа:

Ех, Анжел, лесна е твоята. Бог ти е казал кое е добро и "Прави добро". А какво да кажем ние, простите атеисти? Все трябва да смятаме дали е добро, дали да го правим, колко да го правим, сега или после?- и такива едни ... :) 

И на теб може да ти е лесно , и по между другото - на всеки. 

Лесно е 1 - мислиш как да изкарваш пари . 2 - харчиш ги и спестяваш като мислиш за бъдещето да изкарваш още пари чрез инвестиции . 3 През цялото време гледаш да зарадваш всеки / всяка / всяко , с които имаш вземане даване на каквото и да е . 3:а  - Проявяваш благодарност към всеки / всяка / всяко ( включително към животни и всякакви творения , защото абсолютно всичко притежава разум . 

преди 1 минута, Banesc написа:

абе моля ти се  като се облаждам на 112 трябва да ги заплашвам че ще  ги  намеря и изгормя и разчленя  до десето коляно ако не дойдат

Работят хората. Всички от които си недоволен си работят - особено го разбрах ,Интерпол като идваха в старата ми къща да претърсват , наред с Аудито. Тогава даже ме събудиха , пък после даже не останаха да пият кафе - абе заети хора.

Хубаво сме заразправяли разни историйки : Та спрях да давам на един просяк цигари , защото като го видях с тротинетка🛴 за 1000 лева , часовник за 1300 , с бира 🍻 в ръка и цигара🚬 в другата , некакси излезе че болен здрав носи - та реших повече да не го нося.

И не сте задължени на никой непознат с нищо.

преди 52 минути, Anzhel Dimitrov написа:

защото като го видях с тротинетка🛴 за 1000 лева

същата работа един застанал с кутия на червения кръст пред кауфланда малко джендер

събра каквото събра и си тръгна доволен тротинеткажия

и си мисля някой път като ми искат  пари да им  кажа  да ходят в банкя при  боко за кюлчета не съм соц помощи 

преди 1 минута, Banesc написа:

същата работа един застанал с кутия на червения кръст пред кауфланда малко джендер

събра каквото събра и си тръгна доволен тротинеткажия

и си мисля някой път като ми искат  пари да им  кажа  да ходят в банкя при  боко за кюлчета не съм соц помощи 

Принципно просията е професия със силна злоупотреба , от която страдат наистина хората ,които са изпаднали в безизходица. 

Но пак да повторя ,че не си задължен на никой непознат с нищо, освен ако професията не ти го изисква. 

Хич нищо не им казвай , просто не дарявай. Със сигурност има на някой близък да дадеш излишните си пари. 

преди 12 часа, Banesc написа:

по добре пари  да се дават те си знаят какво да си  ги правят 

Като Буда , дори се откажете от всичко , за да може да кажете че сте безкористни 😅

преди 12 часа, Greta Simmer написа:

Не става дума за благодарност даже. Аз може да съм му купила хляба, но също така един е посял пшеницата, друг я е ожънал. трети я е смлял на брашно, четвърти е омесил хляба, пети го е докарал до магазина. Това е труда на много хора.

За мен, човек, който е способен да прояви неуважение към хляба, не е гладен. 

Oоооо ..... Жена ми, си има ред граждански скрупули (но това е друга тема) ... , та: И, за нея било грехота да се хвърля храна, НО, тук на село едвам я "препрограмирах", че тук нещата са по различни, т.е. като остане някаква храна, то да не се притеснява => В "задния двор" да я хвърля, т.е. тук на село изграждам принцип на разделен боклук! (Има повече пространство) В, смисъл, в природата има и твари. 

Та, основния проблем на гражданите е: Уж са умни, а не знаят как да изхвърлят боклуците си по интелигентен начин. ;) 

На село едно е боклук, а друго е смет! Та, за мен, човек, който не проявява уважение към боклуците си, е некултурен! :)

Ключовото е: Ти да си отговорен към обществото! Неразумната (Инстинктивна) намеса в живота на другите е оправдана, ако е в полза на обществото! Въпроса се свежда до тона към другия! ;) Когато той е истеричен, то няма как да се чуе, независимо дали е резултат на разума или инстинкта. 

Та, за "твоя" просяк @Greta Simmer да ти разясня къде си сбъркала: Той из кофите (сметта) може да си намери хляб! ;) Следващия път го качи в колата, заведи го в магазина, и той да си избере нещо, и после го върни на светофара. Едва ли ще му загубиш времето, в смисъл, няма да те съди за пропуснати ползи! :)  

преди 5 часа, Anzhel Dimitrov написа:

абсолютно всичко притежава разум

Тука бъркаш, т.е. някои са умопобъркани! ;) Те не са малоумни, т.е. дори не са глупави, а са объркани и като гледат, че реално в обществото има двоен стандарт, то що да не постъпват по неправеден начин?! (Какво от това, че на оня свят ще имат "малка пенсия"?!) :) 

Ангеле, значи, стига другияt да е "тих луд", то обществото се "грижи" по един или друг начин. "Тихите" луди се ползват като назидание, т.е. работи или виж на какъв/какво ще/те стане/чака.

Та: Наскоро чух една максима (но не я запомних точно и вероятно ще сгреша): Процесите из обществото са аналогични на процесите в термодинамиката, т.е. то отива към ентропия, а човек винаги ще се стреми да и се противопостави! 

Именно това е разликата между човек и твар! Стремежа на човек да има ред и порядък!  

• Автор
преди 3 часа, (:IdioibI:) написа:

Та, за "твоя" просяк @Greta Simmer да ти разясня къде си сбъркала: Той из кофите (сметта) може да си намери хляб! ;) Следващия път го качи в колата, заведи го в магазина, и той да си избере нещо, и после го върни на светофара. Едва ли ще му загубиш времето, в смисъл, няма да те съди за пропуснати ползи! :)  

:offtopic_s:

Такива неща не правим в ЮАР - не качваме непознати в колите си.

преди 1 час, Greta Simmer написа:

:offtopic_s:

Такива неща не правим в ЮАР - не качваме непознати в колите си.

Там в ЮАР , съм чувал че за 100 долара ще те изкормят. В Италия един албанец за 20 евро уби човек , имал да му дава 20 евро и чашата преляла като го пререди на опашката за хранителни помощи. лично станах свидетел на случката, иначе може би нямаше да повярвам.

По опашките за храна всяка седмица се бият за пререждане или че някой изпил чаша вода в повече , пък не напълнил от автомата в каната...

преди 6 часа, Anzhel Dimitrov написа:

По опашките за храна всяка седмица се бият за пререждане или че някой изпил чаша вода в повече , пък не напълнил от автомата в каната...

Къде това в Италия? Ходила съм само на екскурзии в доста италиански градове и такива опашки не съм виждала.

преди 1 час, Solly написа:

Къде това в Италия? Ходила съм само на екскурзии в доста италиански градове и такива опашки не съм виждала.

Ти , ако мислиш че гето - представителите са по туристическите обекти ,и че каритасите са в центъра .

преди 11 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Ти , ако мислиш че гето - представителите са по туристическите обекти ,и че каритасите са в центъра .

:offtopic_s:Ангеле, Ангелееее... , това "намушкане" те е повредило! :)  

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.