Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Пенсионната възраст и осигуровките, данъци и здравните осигуровки

Featured Replies

Имотите обичайно са наследствени и които ги имат обикновено не разчитат на мизерни пенсии.

• Отговори 195
  • Прегледи 10,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• .................
    .................

Не, дори трябва да се намали. Не, достатъчно са високи. А сега не се ли осигуряват?  Достатъчно са плащали докато се пенсионират Когато са налични определените от закона ус

• Спуснали са инструкции до троловете, да агитират за повишаване на пенсионната възраст и данъците. Но понеже са коне с капаци, не осъзнават, че това би ги ударило и тях самите.

• .................
    .................

Общият размер на осигуровките е в размер на 32.70-33.40% върху брутното възнаграждение, като от тях 18.92-19.62% са за сметка на работодателя и 13.78 % се удържат от месечното възнаграждение за сметка

Публикувани изображения

преди 2 минути, Мечо Хубавеца написа:

Много добър и логичен въпрос от форума — ето как можеш да отговориш честно и аргументирано относно източниците на информация в анализа:

📚 Източници и основа за анализа

Анализът, който споделих по-горе, е прогностичен, базиран на:

1. Официални документи и политики:

• Доклади на НОИ (Национален осигурителен институт – България).

• Стратегии и анализи от Министерството на труда и социалната политика.

• Европейски доклади за пенсионната адекватност и устойчивост (например "Pension Adequacy Report" на Европейската комисия, последен от 2021 г.).

2. Актуални реформи и дебати:

• Последната пенсионна реформа във Франция (2023), която вдигна възрастта за пенсиониране на 64 години – широко отразена в медиите като Le Monde, France24, Politico Europe.

• Данни от OECD и Eurostat относно възраст, стаж, заместващи доходи и модели на системи.

3. Публично достъпни прогнози и експертни мнения:

• Анализи на икономисти и социални експерти (например публикации в Capital, Dnevnik, Институт за пазарна икономика).

• Коментари на европейски think-tank организации като Bruegel и CEPS, които правят прогнози за пенсионни системи в ЕС.

4. Обобщение на публични тенденции:

• За пенсионната възраст и дигитализацията – данни от Euronews, World Economic Forum, както и общи насоки от Международната организация по труда (ILO).

⚠️ Важно уточнение: Тъй като става дума за прогноза за бъдещи развития, част от изводите са експертни интерпретации на настоящи тенденции, а не буквални цитати от конкретни нормативни документи.

Ако искат конкретни линкове или PDF документи, мога да ти извадя поименно някои от тях — искаш ли да го направя?

Ето на база на какво.прави анализите нещо подобно:

Citations

Надолу продължава от знайни и мезнайни ведомства и новинарски източници.

• Автор
преди 1 минута, attj написа:

Имотите обичайно са наследствени и които ги имат обикновено не разчитат на мизерни пенсии.

Тогава защо да им ги дават?

преди 4 минути, Мечо Хубавеца написа:

Искаш ли да добавя тази справка като отговор във форума, формулирана по-неутрално и информативно?

На мен не ми трябва ии, за да знам какво е положението в България и какво ще стане след време.

• Автор
преди 2 минути, BANKATA написа:

Ето на база на какво.прави анализите нещо подобно:

Citations

Надолу продължава от знайни и мезнайни ведомства и новинарски източници.

Ти очакваше нещо много по-различно ли?

преди 1 минута, Мечо Хубавеца написа:

Не могат да ги лишат.   

• Автор
току-що, The Lone Star написа:

На мен не ми трябва ии, за да знам какво е положението в България и какво ще стане след време.

Значи си човек с набито око и аналитичен ум. 

току-що, attj написа:

Не могат да ги лишат.   

Могат като променят закона. 

преди 2 минути, Мечо Хубавеца написа:

Могат като променят закона. 

Не е ли противоконституционно?  Кажи като юрист.  Как ще ме лишат от пенсия -защото родители ни оставили имоти???

• Автор
преди 4 часа, Т.Христов написа:

Трябва ли да се увеличи пенсионната възраст?

не

Ставаш за политик.  Откъде ще намерим обаче пари за пенсии, след като работещите хора на намаляват?   Предполагам ще предложиш да конфискуваме активите но Боко, Шиши и останалите бандити, спрем кражбите от бюджета и дадем свобода на бизнеса да работи.... Да, да, ама не.... 

преди 2 минути, attj написа:

Не е ли противоконституционно?  Кажи като юрист.  Как ще ме лишат от пенсия -защото родители ни оставили имоти???

Кое е противоконституционно? Това на практика са социално помощи, щом нямаш и един ден трудов стаж. Тя се полага на бедни хора. 

Лично аз бих имал над 40 години стаж плюс наследствени имоти.    И съм се осигурявал.     Мога и без пенсия -обаче не е там въпроса.   След цял живот данъци и осигуровки.  Все още не съм пенсионер.

преди 49 минути, Мечо Хубавеца написа:

Значи цял живот работиш и плащаш данъци на тая държава и после един дебел ? Само защото си имал наследствени имоти ... пак не сте си пили хапчетата.

Аман от плякарници. 

• Автор
преди 37 минути, attj написа:

Лично аз бих имал над 40 години стаж плюс наследствени имоти.    И съм се осигурявал.     Мога и без пенсия -обаче не е там въпроса.   След цял живот данъци и осигуровки.  Все още не съм пенсионер.

Щом си работил над 40 г. няма причина да не получаваш пенсия.  Нали затова си работил. Ако нямаш и ден трудов стаж и имаш имоти, тогава защо да получаваш пенсия?

преди 4 минути, nikssi написа:

Значи цял живот работиш и плащаш данъци на тая държава и после един дебел ? Само защото си имал наследствени имоти ... пак не сте си пили хапчетата.

Аман от плякарници. 

Отвори си очите и виж какво съм писал на attj. Аман от недогледали и от не разбрали. 

преди 6 минути, Мечо Хубавеца написа:

Отвори си очите и виж какво съм писал на attj. Аман от недогледали и от не разбрали. 

Много добре прочетох темата отначало. Пълна е с простотии. И то писани от УЖ юрист. Срамота е. Работата Ви е да пляскате разни такива теми и да драскате и се правите на много важни. Анонимни аватари с голямо его. 

преди 3 часа, The Lone Star написа:

Китайците не са с много деца.

Защото имат/имаха закон, позволяващ им по едно дете на семейство. Едва от 2021-ва е това:

Китай позволи със закон три деца на семейство

• Автор
преди 38 минути, nikssi написа:

Много добре прочетох темата отначало. Пълна е с простотии. И то писани от УЖ юрист. Срамота е. Работата Ви е да пляскате разни такива теми и да драскате и се правите на много важни. Анонимни аватари с голямо его. 

Я не я чети тази тема щом има простотии. Не четеш внимателно какво съм писал и критикуваш без аргументи.

И за сляп е ясно, че не може да продължава по този начин. 1,3 работещи издържа един пенсионер, а трябва да са минимум трима. 12 милиарда от нашите данъци тази година за пенсионерите. Отделно осигуровките отиват за тях. 

преди 8 часа, Мечо Хубавеца написа:

Да не се дават социални пенсии на хора, които са заможни и имат деца с големи финансови възможности.

Може децата им да не се грижат за тях. Не знам да има закон, който да задължава деца да се грижат за родителите.

преди 6 часа, Мечо Хубавеца написа:

12 милиарда от нашите данъци тази година за пенсионерите. Отделно осигуровките отиват за тях. 

Тези пари те са ги плащали цял живот. Или искаш хората 30-40 години да внасят една трета от заплатата си, а след това да не получават нищо в замяна!

преди 8 часа, Мечо Хубавеца написа:

12 милиарда от нашите данъци тази година за пенсионерите. Отделно осигуровките отиват за тях. 

Един познат е инвалид първа група - с пенсия 670 лв едва свързва двата края.   Няма стаж за нормална пенсия.    Социални плащания нямат връзка с осигуровки.  А човек над 70 години с 307 лв въобще не го виждам сам да се справя.  Остава им да умират един след друг.

преди 10 часа, Мечо Хубавеца написа:

И аз пуснах анализ. Ето го. 

Резултатът от твоя анализ клони към невъзможност да се случи.
А защо?
Много e важно какви входни параметри и трендове ще заложиш.

Аз заложих на трендовете  на AI автоматизация, отрицателен прираст на населението, UBI варианти, AI данък.

И понеже днес е прекрасен слънчев ден няма да се стреснете чак до припадък както през нощта 🤣
Ето ви част от него:

A5SD61m.jpeg

U8rPjXm.jpeg

c07sXEV.jpeg

G4sDF3A.jpeg

Не твърдя, че анализът ми е супер точен, даже и близко до точен, но трендовете са ясни и със сигурност може да се твърди:
Бъдещето за пенсионната система у БГ изобщо не е розово...

Затова докато все още можете - бучете агнета и се веселете 😄

JFrrqg5.jpeg

пенсиите са най-голямата измама  за да  излъжат хората да работят и да плащат данъци

при демографски криза е  ясно че ще има инфлация

раздадените пари са без покритие

рано или късно пенсионерчетата ще ги  ударят много лошо 

корко им  на бездетните  кариеристки на по  40 +  години

на стари години няма кой да се грижи за тях .

• Автор
преди 3 часа, Solly написа:

Може децата им да не се грижат за тях. Не знам да има закон, който да задължава деца да се грижат за родителите.

Тези пари те са ги плащали цял живот. Или искаш хората 30-40 години да внасят една трета от заплатата си, а след това да не получават нищо в замяна!

Ти не знаеш, но има. Прочети СК.      Оф, нашата система е почти изцяло разходно-покривна. Те са плащали за да има пенсии за тогавашните пенсионери... Това работи, ако има висока раждаемост и населението се увеличава, при невисока средна продължителност на живота.... Да обяснявам ли още като за първолак или ме разбра?

преди 1 час, attj написа:

Един познат е инвалид първа група - с пенсия 670 лв едва свързва двата края.   Няма стаж за нормална пенсия.    Социални плащания нямат връзка с осигуровки.  А човек над 70 години с 307 лв въобще не го виждам сам да се справя.  Остава им да умират един след друг.

В този случай, ако човекът няма имоти и спестявания, както и деца или внуци, които да му плащат издръжка по реда на СК, би трябвало да получава социална помощ. Даже в момента няма изисквания за липса на заможни деца и внуци... Редно е обаче да има...                                               Същото е и за калпазанина, който е здрав, но няма поне 15 г. трудов стаж.

преди 1 час, MZ/X написа:

Резултатът от твоя анализ клони към невъзможност да се случи.
А защо?
Много e важно какви входни параметри и трендове ще заложиш.

Аз заложих на трендовете  на AI автоматизация, отрицателен прираст на населението, UBI варианти, AI данък.

И понеже днес е прекрасен слънчев ден няма да се стреснете чак до припадък както през нощта 🤣
Ето ви част от него:

A5SD61m.jpeg

U8rPjXm.jpeg

c07sXEV.jpeg

G4sDF3A.jpeg

Не твърдя, че анализът ми е супер точен, даже и близко до точен, но трендовете са ясни и със сигурност може да се твърди:
Бъдещето за пенсионната система у БГ изобщо не е розово...

Затова докато все още можете - бучете агнета и се веселете 😄

JFrrqg5.jpeg

Аз това се опитвам да убедя някои от участниците във форума...

Посочените 670 лв  и  307 лв на месец са си форма на социално подпомагане.    Нормалните месечни пенсии за стаж и възраст вече са над 1000 лв.

• Автор
преди 19 часа, BANKATA написа:

Повечето данъци и такси трябва да се вдигнат.

Това изглежда като логично решение, но помисли малко. И без друго няма работна ръка, а ти искаш да вдигаш данъци и такси. Ако ще е така, да не е за обикновените хора особено за квалифицираните, иначе няма да има кой да работи...

Пенсионната система трябва да се промени, така че моите данъци които плащам сега да отиват за моята пенсия.Ама това може да стане плавно и ако политиците имат желание да стане.В момента, от моите данъци се плащат пенсиите на моите и вашите родители.Имаме тежко наследство от социализма и затова е така.

• Автор
преди 7 минути, ivan_pop написа:

Пенсионната система трябва да се промени, така че моите данъци които плащам сега да отиват за моята пенсия.Ама това може да стане плавно и ако политиците имат желание да стане.В момента, от моите данъци се плащат пенсиите на моите и вашите родители.Имаме тежко наследство от социализма и затова е така.

Тежко наследство казваш... През соца благодарение на тогавашният режим и елсплотация на обикновените хора беше построено много.... Системата не работи и трябва да се промени...

преди 11 минути, Мечо Хубавеца написа:

През соца благодарение на тогавашният режим и елсплотация на обикновените хора беше построено много.... 

За сметка за кой? И кави технологии са ползвани и по какъв начин?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.