Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Пенсионната възраст и осигуровките, данъци и здравните осигуровки

Featured Replies

преди 15 часа, Gencho 123 написа:

Путин

Що ще тоа в тема за БГ пенсии? Това си е чиста проба наглост!!! 

• Отговори 195
  • Прегледи 10,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• .................
    .................

Не, дори трябва да се намали. Не, достатъчно са високи. А сега не се ли осигуряват?  Достатъчно са плащали докато се пенсионират Когато са налични определените от закона ус

• Спуснали са инструкции до троловете, да агитират за повишаване на пенсионната възраст и данъците. Но понеже са коне с капаци, не осъзнават, че това би ги ударило и тях самите.

• .................
    .................

Общият размер на осигуровките е в размер на 32.70-33.40% върху брутното възнаграждение, като от тях 18.92-19.62% са за сметка на работодателя и 13.78 % се удържат от месечното възнаграждение за сметка

Публикувани изображения

Ако си украинец - отиваш в Швеция или в Дания като емигрант-бежанец.      За да те изгонят скандинавците с 19 000 Евро в джоба и с тези пари да отиваш например в България.     Ето това не се наемам да го класифицирам.  Може и Путин пак да обявят за виновен.  Той си е много много виновен. А на нас в ЕС толкова ни е и акъла.

• Автор
преди 1 час, цър-вул написа:

Що ще тоа в тема за БГ пенсии? Това си е чиста проба наглост!!! 

Как наглост!? Ти не знаеш ли, че заради Путин пенсиите и заплатите са ниски? Преди него беше виновен Елцин...

преди 7 минути, ivottoshev написа:

Най-после имаме участник, познал точният резултат :yanim:

Половин бира от евтините и от магазина на промоция за десет години ми се откъсва от сърцето... Пий си я заедно с лекарствата...

2025-05-04-16-05.png

преди 2 часа, цър-вул написа:

Ако е 90+% може. Иначе е нищожно. А колко пари даваш за лекарства? 

И на мен ми стана интересно и изнамерих касова бележка

Заранта - 8.75лв (аз плащам 7.45, здравна каса -1.30)

Валсакор - 7.43лв (аз 1.49, ЗК - 5.94)

Конкор - 6.85лв (аз 6.07, ЗК - 0.78)

Трифас - 7.78лв (аз 3.38, ЗК - 4.40) Пия го през ден. 28таблетки ми стигат за 56 дни

Синтром 2.77лв (аз 1.30, ЗК - 1.47) Дозата ми е две таблетки на седмица, в кутийката са 30бр.

Значи ако всеки месец купувам всичко, излиза 19.69 + 8.83лв на всеки 100дни за Ацетизал Кардио

преди 3 минути, ivottoshev написа:

И на мен ми стана интересно и изнамерих касова бележка

Заранта - 8.75лв (аз плащам 7.45, здравна каса -1.30)

Валсакор - 7.43лв (аз 1.49, ЗК - 5.94)

Конкор - 6.85лв (аз 6.07, ЗК - 0.78)

Трифас - 7.78лв (аз 3.38, ЗК - 4.40) Пия го през ден. 28таблетки ми стигат за 56 дни

Синтром 2.77лв (аз 1.30, ЗК - 1.47) Дозата ми е две таблетки на седмица, в кутийката са 30бр.

Значи ако всеки месец купувам всичко, излиза 19.69 + 8.83лв на всеки 100дни за Ацетизал Кардио

Я сега кажи колко пари даваш за храна на месец.

После ще те питам за тока и водата :)

преди 27 минути, Мечо Хубавеца написа:

Половин бира от евтините и от магазина на промоция за десет години ми се откъсва от сърцето... Пий си я заедно с лекарствата...

Така си мислиш ти. 100% от твоите данъци отиват в моя джоб че даже не стигат да се покрие това, което ми се полага и се налага и още двама-трима човека да допълват :D

• Автор
преди 41 минути, ivottoshev написа:

Така си мислиш ти. 100% от твоите данъци отиват в моя джоб че даже не стигат да се покрие това, което ми се полага и се налага и още двама-трима човека да допълват :D

Ха,ха, не си го мисля аз, а изчисленията го показват. Половин бира за десет години за моя сметка я прежалвам, макар че не я заслужаваш...

преди 5 минути, Мечо Хубавеца написа:

Антикалугилант що не пиеш?

По-тъп въпрос? Очакваме го със затаен дъх!

Тия двете к'во ли праят

преди 36 минути, ivottoshev написа:

Синтром

преди 36 минути, ivottoshev написа:

Ацетизал Кардио

преди 9 минути, Мечо Хубавеца написа:

Ха,ха, не си го мисля аз, а изчисленията го показват. Половин бира за десет години за моя сметка я прежалвам, макар че не я заслужаваш...

Моите изчисления сочат друго. Снощи снимка даже ти пратих за доказателство :)

• Автор
преди 26 минути, цър-вул написа:

По-тъп въпрос? Очакваме го със затаен дъх!

Тия двете к'во ли праят

Моя грешка. Понякога дори и аз греша.

От посочените лекарства личи, че човекът има сериозно сърдечно-съдово заболяване, най-вероятно след операция за клапна протеза (въз основа на Синтром), както и високо кръвно налягане и задръжка на течности. Да разгледаме всяко поотделно:

1. Синтром (антикоагулант)

• Това почти сигурно означава, че човекът има механична сърдечна клапа, тъй като биологичните по-рядко изискват доживотно разреждане на кръвта.

• Дозата от 2 таблетки седмично е много ниска, което говори за много чувствителен отговор или отличен контрол.

2. Валсакор (валсартан)

• Лекарство за високо кръвно налягане и защита на сърцето – често се прилага след сърдечна недостатъчност, инфаркт или при хипертония.

• Той намалява натоварването върху сърцето.

3. Конкор (бисопролол)

• Бета-блокер – забавя сърдечната честота, сваля кръвното и се използва при:

• Сърдечна недостатъчност

• Хипертония

• Ритъмни нарушения (аритмии)

4. Трифас (торасемид)

• Диуретик – за извеждане на излишната течност, облекчаване на сърцето.

• Фактът, че го пие през ден, показва поддържаща терапия – вероятно има лека до умерена задръжка на течности.

5. Заранта (ропинирол?)

• Има вероятност да става дума за различно лекарство (трябва да се провери точната активна съставка), но ако приемем, че е свързано със сърдечното, може да е грешка или допълнителен медикамент.

Обобщение

Да, положението му е сериозно, но не е нестабилно – съдейки по:

• Контролирана доза на Синтром

• Поддържащо лечение с Трифас

• Комбинация от три основни сърдечни медикамента (Валсакор, Конкор, Синтром)

Това вероятно е човек:

• със сърдечна клапна протеза

• с артериална хипертония

• с начална сърдечна недостатъчност или постоперативен контрол

Лекарствата показват добре контролиран хроничен процес. Той трябва редовно да следи INR, кръвно, бъбреци и общо състояние.

Добавянето на Ацетизал Кардио (ацетилсалицилова киселина в ниска доза) променя малко нещата и носи важно значение:

Какво показва това?

🔹 Ацетизал Кардио:

• Обикновено се дава за профилактика на тромби – особено след инфаркт, инсулт, при стенокардия или други атеросклеротични заболявания.

• НО: При Синтром, т.е. при прием на антикоагулант, рядко се дава допълнително Ацетизал, освен ако няма много сериозна нужда.

Комбинацията Синтром + Ацетизал:

🔴 Увеличава значително риска от кръвоизливи, особено:

• в храносмилателната система (стомах, черва),

• в мозъка (при падане/удар),

• при хирургични процедури.

🔹 Затова такава комбинация се дава само когато има доказана причина, например:

• механична клапа + тежка атеросклероза,

• или висок риск от съдови инциденти (например стентове).

Извод:

Положението е сериозно – не в смисъл „критично“, а в смисъл на високорисков сърдечно-съдов пациент, най-вероятно:

• с механична клапа,

• високо кръвно налягане,

• начална сърдечна недостатъчност,

• и/или предишен инфаркт или сериозна атеросклероза.

Той е в група, която изисква доживотна и стриктна терапия и редовни прегледи – поне на всеки 3–6 месеца.

Баща ми е на почти 89 г. и пие по-малко лекарства от него. С две думи Тошев е зле и едва ли ще може да изпие на аванта цяла бира от мен. Нека го запомним с добро когато след време се пресели в надявам се по-добър свят.  :)   Аз ще запаля свещ за него, ако разбера, че се е споминал. Не му го пожелавам, но такава е реалността. :) 

преди 24 минути, ivottoshev написа:

Моите изчисления сочат друго. Снощи снимка даже ти пратих за доказателство :)

Сложи ги два милиона, които се осигуряват. Дори да приемем, че аз плащам два пъти неад срената осигуровка това означава, че ти плащам една милионна от това, което получаваш...Хайде смятай...

преди 7 минути, Мечо Хубавеца написа:

Сложи ги два милиона, които се осигуряват. Дори да приемем, че аз плащам два пъти неад срената осигуровка това означава, че ти плащам една милионна от това, което получаваш...Хайде смятай...

Тея два милиона за които говориш, плащат на останалите пенсионери. За мен отиват твоите осигуровки + тези на Ванката и Косе Босе. Иди докажи че не съм прав :D

• Автор
преди 4 минути, ivottoshev написа:

Останалите два милиона плащат на останалите пенсионери. За мен отиват твоите осигуровки + тези на Ванката и Косе Босе. Иди докажи че не съм прав :D

Да са съм в комапанията на Ванката ще го преклътна, но на Косе Босе, не не съм съгласен. Не става!   :)   П.П. Ми не, аз плащам около 1000 лева на месец осигуровки плюс здравните...

преди 5 минути, Мечо Хубавеца написа:

Да са съм в комапанията на Ванката ще го преклътна, но на Косе Босе, не не съм съгласен. Не става!   :)   П.П. Ми не, аз плащам около 1000 лева на месец осигуровки плюс здравните...

Глей ся как ме караш да зорлем да си проверявам банковата сметка...

Я, браво. Значи с твоите 1000лв ти напълно покриваш моите 609.60лв пенсия и 95.70лв соц. помощ (тоя месец си ми дал и някакви допълнителни 50лв). С останалите сигурно ми плащаш за отстъпките, които ползвам в Градски транспорт, аптеки, ЦГМ и тн., и тн...

Тенкю, пийпълче, тенкю :wors:

преди 8 минути, ivottoshev написа:

тоя месец си ми дал и някакви допълнителни 50лв

Това е за агнето и козунака за Великден.

• Автор
преди 19 минути, ivottoshev написа:

Глей ся как ме караш да зорлем да си проверявам банковата сметка...

Я, браво. Значи с твоите 1000лв ти напълно покриваш моите 609.60лв пенсия и 95.70лв соц. помощ (тоя месец си ми дал и някакви допълнителни 50лв). С останалите сигурно ми плащаш за отстъпките, които ползвам в Градски транспорт, аптеки, ЦГМ и тн., и тн...

Тенкю, пийпълче, тенкю :wors:

Тук няма как да не се съглася. Когато си прав, прав си...Нека приемем, че моите осигуровки отиват за теб, а което остане го разпределят на друг симпатяга, който точи пенсионната и социалната система....

Само че имам въпрос. След като си отидеш от този свят, кой ще лапа от осигуровките ми? Аз ще плащам още около пет години най-малко....Ти с това заболяване едва ли ще изкараш толкова....Тъй че напиши ми моля те да знам след твоята кончина при кого ще отиват? ;)

преди 9 минути, Мечо Хубавеца написа:

Тук няма как да не се съглася. Когато си прав, прав си...Нека приемем, че моите осигуровки отиват за теб, а което остане го разпределят на друг симпатяга, който точи пенсионната и социалната система....

Ето че стигнахме до консенсус. Що трябваше да пълним темата със спам два дни за нещо толкова очевидно?

Ае лека ти вечер и се поддържай във форма, че аз и другият месец ще искам да ми плащаш, и по-другия също и така още мнооого дълги месеци. Бъди здрав.

• Автор
преди 35 минути, ivottoshev написа:

Ето че стигнахме до консенсус. Що трябваше да пълним темата със спам два дни за нещо толкова очевидно?

Ае лека ти вечер и се поддържай във форма, че аз и другият месец ще искам да ми плащаш, и по-другия също и така още мнооого дълги месеци. Бъди здрав.

Мнооого няма да са, но всеки месец ти е подарък, тъй че бъди доволен....                                  Разясни ми след като се поминеш, за кого ще плащам? Редно е да зная....

преди 41 минути, Мечо Хубавеца написа:

Разясни ми след като се поминеш, за кого ще плащам? Редно е да зная....

Може и на някой близък да плащаш. Нищо не се знае в този живот. 

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

Мнооого няма да са, но всеки месец ти е подарък, тъй че бъди доволен....                                  Разясни ми след като се поминеш, за кого ще плащам? Редно е да зная....

Всички копейки са на тоя хал... Лежат и се правят уж на болни и чакат от нас да им даваме пари и да им плащаме за лечението! В същото време ни плюят за благодарност и ни казват колко хубаво било в руZия и как там всичко хвърчало във въздуха - москвичи, жигули и розови слончета, животат тами бил прекрасен, а техните деца са ги изпратили в загнилия запад. Те също не искат в руZията защото знаят колко е зле, но затова искат да ни натресат и на нас режима. 

преди 1 час, nikssi написа:

Може и на някой близък да плащаш. Нищо не се знае в този живот. 

Намаляването на работещите води до наложително увеличаване на процента на осигуровките.     И дано вече отделят социалните плащания от пенсионните.    Това следва да са различни пари.   Има и друг вариант - да намалят пенсиите от НОИ.   И защо някои сме се осигурявали над 40 години?  50-55 % от предпенсионните ни лични доходи и сега не са високи пенсии.     Затова пенсионираните в България отново търсят работа - а на запад мислят за дестинации с почивки и екскурзии.    

преди 15 минути, attj написа:

И защо някои сме се осигурявали над 40 години? 

Използвал си промоцията. Сега, ако 1/3 от работещите в частния сектор направят 40 години стаж, ще е цяло чудо.

преди 4 минути, The Lone Star написа:

Използвал си промоцията. Сега, ако 1/3 от работещите направят 40 години стаж, ще е цяло чудо.

Не съм бил безработен и не съм укривал доходи. Не е промоция всички да са така съвестни.   Без достатъчно стаж пенсиите са занижени.      Мой родственик е с пенсия 700 лв при 27 години стаж.     Тези с ТЕЛК са с подобни и без да им гледат стажа.    Пенсията следва да бъде съобразно личния осигурителен принос.   Социалните помощи трябва да се отделят от НОИ.   Сега в годишния бюджет не им достигали 12 милиарда лева. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.