Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Колко гигабайта ви е Windows инсталацията?

Featured Replies

Хайде да се сравним с Linux-ите :) . При Windows е малко по-сложно, така че - кой както иска да показва. Може само папка C:\Windows , може Users, може Program Data, може целия дял.

Аз имам една огромна папка тапети на системния дял, така че: Windows ми е 39,1 GB (Windows 11 Tiny x64), Program Data - 1,21 GB, Users - 31.9 GB. Не съм преинсталирал от 01 април 2024 г. 

• Отговори 63
  • Прегледи 5,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ами...самата папка на Windows-а само е 36.9 GB (но размера е компресиран до 27.8 GB според данните от Size on disk). Иначе целия дял е 418 GB от които 141 GB заети и 277 GB свободни. Има и 10% за

• Абе,това не трябва ли да се маркира като решение на въпроса "Как да си прецакате Windows OS" примерно?

• Моята употреба е скромна - само 132 GB.  

Публикувани изображения

image.png.a5ff2bad38186916f4c1e638cb4b4cc6.pngimage.png.f4fe12ab58ca20531f1a6affc1e59b84.png

За тези които се чудят: Като ми трябва нещо за линукс = 11. Иначе си ползвам и 7-ца! :) А, у ArhivЪ + bootЪ -> Тайна майна .... :) 

п.п.

image.png.4a18be16b31aff310255da9ea08020b3.png

Ами...самата папка на Windows-а само е 36.9 GB (но размера е компресиран до 27.8 GB според данните от Size on disk).

Иначе целия дял е 418 GB от които 141 GB заети и 277 GB свободни. Има и 10% зададени за Overprovisioning и затова дяла не е 500 GB, а 418 GB.

Не съм преинсталирал от 01.01.2015-та. Но реално тогава бях с 8.1 и от 2021-ва надградих до 10. Значи тогава не съм преинсталирал от 01.09.2021-ва за 21H1. Но след инсталацията на 21H2, датата се смени на 21.‎11.‎2021, а след инсталацията на 22H2 се смени на ‎18.‎10.‎2022. Значи можем да считаме тази дата за последна (макар че реално преинсталации не са правени). Само 1 път се е наложило да връщам и Image през този период. Мисля, че за последно беше през 2021-ва или 2022-ра и то защото ми трябваше специфична версия на Adobe, която вече бяха премахнали от списъка на Creative Cloud-a, а не ми се занимаваше да ги питам за линк по форумите. А не ми се теглеше и пиратски, защото все пак акаунта е легитимно платен. И честно казано, добре, че си пазя Image-a с версии 2021, защото само с тази версия на Red Giant TrapCode нямам проблеми. Новите са ми яко нестабилни. 

Иначе ще трябва да сменям диска с по-голям (аз в началото бях с 120 GB на 850 Pro, после минах на 500 GB на 970 Evo Plus с който съм и в момента). Но се замислям за нов 2-4 TB, защото реално игрите също е добре да се качват вече на nVme (особено AAA-AAAA заглавията с големите отворени светове). А стария може би ще го оставя за кеширане и рендиране.

Уви, правил съм преисталация, защото смених дисковете и прочие, но, какво означава да преинсталираш, при положение, че реално прехвърляш "имидж"?! Като реших да мина и на 11-ка - е, наложи се инсталация. :) Т.е. не "надградих"! По едно време бях сложил и една дистрибуция на Линукс, но от както  има WSL2 -> махнах същата. За всичко останало ползвам виртуални машини до колкото ми позволява "животното" от 2014 година. :) 

преди 2 часа, цър-вул написа:

Windows 28,5GB
ProgramData 675MB
User 495MB
Windows 11 IoT Ent. 27943

Поздрави, и аз съм с Windows 11 IoT Ent. Не съм удома да погледна размерите но съм сигурен, че са минималистични. Windows винаги ми е подреден като аптека, а инсталирания софтуер е само най-необходимия, без нищо излишно. Оптимизирана система със спряна телеметрия, и всякакви излишни процеси. :)

Program Files                                                                                         ≈     8.6 GB

Program Files (86)                                                                                 ≈     4.2 GB

ProgramData                                                                                          ≈     2.5 GB

User                                                                                                       ≈     2.4 GB

Windows (10 Enterprise LTSC 1809  build 17763.7558/юли              ≈   28.5 GB
 (тия дни ще му "отпуша" ъпдейтите за август и септември)  

c:\ ...    (pagefile.sys (11.2), hiberfil.sys  (3.2), swapfile.sys (0.1))     ≈   14.5 GB
                                                                                                               -------------
                                                                                                                ≈  60.7 GB  (от 256/SSD Transcend)

Original Install Date:     15.7.2019 г., 9:06:19 ... с две възстановявания на системата (сист. имидж), върху нови ssd-та.
(Имах некъф смътен спомен, оказва се неточен, за по-раншна дата, но...очевидно това е чистата инсталация на 10-ката, след като съм теглил гъбата на 8.1, с който вероятно е свързан въпросният смътен спомен)

Ето и при мен как е на win11 enterprise.

cqs1757776374e.png

Програмни файлове-586 MB

Програмни файлове-(х86) 494 MB

Потребите-5.77 GB

ProgramData-927 МБ 

Папка window-22.3 GB

Ето и на windows7 ultimate 

bfi1757776988e.png

Програмни файлове-1.36 GB

Програмни файлове-(х86)2.47 GB

Потребители-3.35 GB

ProgramData-69.3 MB

И папка windows-18.3 GB

преди 6 часа, Rudy M. написа:

Хайде да се сравним с Linux-ите :) . При Windows е малко по-сложно, така че - кой както иска да показва. Може само папка C:\Windows , може Users, може Program Data, може целия дял.

Аз имам една огромна папка тапети на системния дял, така че: Windows ми е 39,1 GB (Windows 11 Tiny x64), Program Data - 1,21 GB, Users - 31.9 GB. Не съм преинсталирал от 01 април 2024 г. 

И Windows-a ли ще си мерим?

преди 50 минути, *S197* написа:

Това е при мен:

Screenshot 2025-09-13 194846.png

Слаба работа.

Гледай колко голям е при мен:

2025-09-13_20-41.thumb.png.b457d01cb49af0a1db997262bfbf5792.png

Не знам моята Боза 11 колко заема, щото я пускам по веднъж на 3 месеца.
Последно беше на 9 септ за един запис с Webex .
Спрях апдейтите за 5 седмици като ми изкараха акъла белгийците от един форум че тази гадост КВ5063878

прецаквала някои ССД-ета, па после нещо не било баш вярно, ама не знам кога ще ѝ се случи да бъде пусната следващия път, може и до година да е.

• Автор
преди 10 часа, Rudy M. написа:

Windows ми е 39,1 GB (Windows 11 Tiny x64), 

Току-що се сетих, че Windows 11 manager има функция да почиства ненужните неща от папка WinSxS. Пуснах я, и след приключване на работата ѝ папката Windows вече е 28,8 GB :) .

На един от компютрите .... Уиндос 10 про от 2019-та

2025-09-13_231106.jpg

image.png.96816e1b3bdf26ea5382a36892f94a05.png Това е при мен в системата за 11-ката. 

преди 20 минути, цър-вул написа:

Защо плясвате инфото за целия дял С, като въпросът не е за него? 

Щото 
1. 

преди 20 часа, Rudy M. написа:

При Windows е малко по-сложно, така че - кой както иска да показва.

2. Всеки ползва Windows различно и с различни програми, сървиси, хардуер, конфигурации - те влизат в инсталацията и рефлектират в обема на инсталацията.

Ако беше само до чиста инсталация - то е достатъчно да се цитира големината на Windows ISO, макар и да е компресирано, и темата приключва още при първия пост.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.