Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Колко гигабайта ви е Windows инсталацията?

Featured Replies

на 24.10.2025 г. в 15:41, АСПЕКТ написа:

Към 20 ГБ сега излезе, тоя новия Уин 11. 

На чиста инсталация. Като му нахакаш програми и ъпдейти, със сигурност ще иде на към 100+ ГБ. :D

Моята RESIST OS е 17.6 ГБ заедно с всички програми, които ми трябват и използвам редовно. Заема 7.4% от сториджа, на който е инсталирана. ;)

• Отговори 63
  • Прегледи 5,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ами...самата папка на Windows-а само е 36.9 GB (но размера е компресиран до 27.8 GB според данните от Size on disk). Иначе целия дял е 418 GB от които 141 GB заети и 277 GB свободни. Има и 10% за

• Абе,това не трябва ли да се маркира като решение на въпроса "Как да си прецакате Windows OS" примерно?

• Моята употреба е скромна - само 132 GB.  

Публикувани изображения

току-що, Валсо написа:

На чиста инсталация. Като му нахакаш програми и ъпдейти, със сигурност ще иде на към 100+ ГБ. :D

Моята RESIST OS е 17.6 ГБ заедно с всички програми, които ми трябват и използвам редовно. Заема 7.4% от сториджа, на който е инсталирана. ;)

Ами значи такива програми ползваш. Тук не е само до ОС. Адобе пакета с лекота ще нахвърли 100GB без значение дали за Win или Mac.

преди 2 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Ами значи такива програми ползваш. Тук не е само до ОС. Адобе пакета с лекота ще нахвърли 100GB без значение дали за Win или Mac.

Какво толкова има в тоя пакет, че е 100 ГБ? Аз мислех, че най-тежката програма за уиндоус, която съществува, е MAGIX Music Maker, ама явно тя е била шампион по "тежест" до някое време... :D

преди 7 минути, Валсо написа:

Какво толкова има в тоя пакет, че е 100 ГБ? Аз мислех, че най-тежката програма за уиндоус, която съществува, е MAGIX Music Maker, ама явно тя е била шампион по "тежест" до някое време... :D

Ами зависи какво точно ти трябва де. На мен ми се налага да пазя по няколко различни версии по ред причини. Като добавиш и външните плъгини за тях и работата става дебела. Хайде може да съм се изсилил с 100, но цифрата пак не е малка. И дори не ползвам в момента целия пакет. Но ако добавя и Illustrator и Audition и други и... Ама засега не ми трябват. Предполагам Premiere 25 стана голяма заради поглъщането на FilmImpact плъгините.

ZizvJPV.png

Audition ми звучи познато като име. Това не беше ли нещо за редактиране на музикални формати?

преди 11 минути, Валсо написа:

Audition ми звучи познато като име. Това не беше ли нещо за редактиране на музикални формати?

Да, бившия Cool Edit Pro. Сега вече Adobe Audition.

преди 31 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Да, бившия Cool Edit Pro. Сега вече Adobe Audition.

Дори и по времето, когато ползвах уиндоус, го знаех като Audition. Никога не съм го чувал като Cool Edit Pro. С това име вероятно ще да е бил около или преди 2005 г., когато си купих първия личен комп.

А като гледам скрийншотове от сегашния Audition и сравнявам с това, което помня от него, много сложен и неразбираем са го направили. Някога ("имало едно време") с Audition си рипвах дискове и нормализирах мп3ки - преди да открия mp3gain за Windows. В наши дни има Audacity (мисля, че го има и за Уиндоус), който е доста по-лесен за употреба, но наскоро и него го пенсионирах с едно скриптче за нормализиране и премахване на изкривявания (clipping). :D

преди 19 минути, Валсо написа:

Дори и по времето, когато ползвах уиндоус, го знаех като Audition. Никога не съм го чувал като Cool Edit Pro. С това име вероятно ще да е бил около или преди 2005 г., когато си купих първия личен комп.

А като гледам скрийншотове от сегашния Audition и сравнявам с това, което помня от него, много сложен и неразбираем са го направили. Някога ("имало едно време") с Audition си рипвах дискове и нормализирах мп3ки - преди да открия mp3gain за Windows. В наши дни има Audacity (мисля, че го има и за Уиндоус), който е доста по-лесен за употреба, но наскоро и него го пенсионирах с едно скриптче за нормализиране и премахване на изкривявания (clipping). :D

Аз пък почнах с Cool Edit Pro. В далечната 2003-та. 

https://www.adobe.com/special/products/audition/syntrillium.html

Той беше доста по интуитивен. Още си пазя версия 2.1 и работи на 10!

Иначе да. За дребни операции Audacity си е топ. Дори за записи през микрофона с Audio Mixer-a.

преди 3 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Аз пък почнах с Cool Edit Pro. В далечната 2003-та. 

https://www.adobe.com/special/products/audition/syntrillium.html

Той беше доста по интуитивен. Още си пазя версия 2.1 и работи на 10!

Иначе да. За дребни операции Audacity си е топ. Дори за записи през микрофона с Audio Mixer-a.

С тези двете:

apewav|flacwav|m4awav|mkawav)
     shopt -s nullglob
     for name in *.ape *.flac *.m4a *.mka; do
        newname="${name%.*}"
        ffmpeg -i "$name" -vn -ar 44100 -ac 2 -ab 1411k -f wav "$newname".wav
     done
     shopt -u nullglob
    ;;
    normall)
        for name in *.wav;
        do
          normalize --gain=-0.1dB "$name"
        done
        ;;

Audacity вече не ми трябва и както се пееше в една рап песен: "всичко стана за секунди" и цяла дискография се конвертира и нормализира (премахва clipping, ако има такъв) за под 60 секунди. Държа Audacity инсталиран просто за всеки случай. :D 

А за записи през микрофона не ми е и хрумвало да го ползвам. Дори не знаех, че може. Пък и то... какво ще записвам? Аз не мога да пея така или иначе. :lol6:

преди 14 минути, Валсо написа:

С тези двете:

Audacity вече не ми трябва и както се пееше в една рап песен: "всичко стана за секунди" и цяла дискография се конвертира и нормализира (премахва clipping, ако има такъв) за под 60 секунди. Държа Audacity инсталиран просто за всеки случай. :D 

А за записи през микрофона не ми е и хрумвало да го ползвам. Дори не знаех, че може. Пък и то... какво ще записвам? Аз не мога да пея така или иначе. :lol6:

Е то ffmpeg и аз ползвам за някои неща. Конверт, сглобяване на парчета и прочие. Но за други си трябва интерфейс. Там идват пълноценните едитори.

За запис леко ограничено се изказа. Не е задължително да пееш. Можеш да записваш разговори ако говориш през десктоп приложенията, ако правиш уроци, ако чуеш непозната песен по радиото, поискаш съвет във форум за някакъв проблем, да запишеш песни от места, които не може да се сваля лесно съдържание (да качеството няма да е същото, но пак си един вид набавяне). Има много приложения. :)

преди 30 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Е то ffmpeg и аз ползвам за някои неща. Конверт, сглобяване на парчета и прочие. Но за други си трябва интерфейс. Там идват пълноценните едитори.

За запис леко ограничено се изказа. Не е задължително да пееш. Можеш да записваш разговори ако говориш през десктоп приложенията, ако правиш уроци, ако чуеш непозната песен по радиото, поискаш съвет във форум за някакъв проблем, да запишеш песни от места, които не може да се сваля лесно съдържание (да качеството няма да е същото, но пак си един вид набавяне). Има много приложения. :)

Значи спокойно мога да деинсталирам Audacity, тогава, защото за никой от тези случаи няма да ми свърши работа, а за останалото си имам скриптовете. Ефирните радиа ги зарязах отдавна и от години слушам само онлайн радиа, като например това американско радио: iHeart Throwbacks. Ако няма интернет стрийм версия или пък е под 256 kbps, не го слушам и толкоз. Това радио е изключение, защото стриймват с VBR 96 до 160 kbps, но използват един кодек на Ябълката, който прави този stream да звучи почти като 900 kbps FLAC и освен това не смачква баса - усеща се така, все едно си застанал пред субуфера (с моите настройки даже и съседите усещат баса :D), а това е нещо, с което никое българско радио не може да се похвали.

Запис от десктопа (от voice chat програми или музика от интернет радио - където обикновено пише коя е песента) го правя със simplescreenrecorder, защото можеш да си избираш формат и битрейт на аудиото, освен това си избираш поток "system speakers" или нещо подобно беше, а не микрофон (излишно е да казвам каква е разликата между двете). Запис на песни от споменатите от теб места не правя, защото по тези места често идеята им за "high quality" е 320-килобитова mp3-ка, особено в Spotify, Teaser и още 1-2 сайта. 🤦🏻‍♂️🤣 Моята идея за "high quality" ЗАПОЧВА от минимум 1411 kbps 16-bit PCM WAV, но 24-bit е най-добре: 2116 kbps и нагоре. 930 мегабайта за един мегамикс как ти звучи? 🤭

преди 8 минути, Валсо написа:

Запис на песни от споменатите от теб места не правя, защото по тези места често идеята им за "high quality" е 320-килобитова mp3-ка, особено в Spotify, Teaser и още 1-2 сайта. 🤦🏻‍♂️🤣 Моята идея за "high quality" ЗАПОЧВА от минимум 1411 kbps 16-bit PCM WAV, но 24-bit е най-добре: 2116 kbps и нагоре. 930 мегабайта за един мегамикс как ти звучи? 🤭

Аз не съм споменал места. И съм казал, че качеството ще е зле. Но съм и казал, че се прави САМО ако няма алтернативни източници и си на зор. Г*за знае 2 и 200. Но това вече е яко отклоняване от темата. ;)

преди 9 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Г*за знае 2 и 200. ;)

То т'ва беше друго, не г*зът. :D

"Бай М...у знае 2 и знае 200,
Бай М...у пак ще е на М..го феста!"

преди 6 часа, Валсо написа:

То т'ва беше друго, не г*зът. :D

"Бай М...у знае 2 и знае 200,
Бай М...у пак ще е на М..го феста!"

Е аз го знам с г*за. Явно има вариации. :)

https://www.google.com/search?q="гъза+знае+2+и+200"&sxsrf=AE3TifPCqF4fS24OMEWnr3MgSOtUfXLoZA%3A1766044002901&uact=5

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.