Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Възрастта и определянето на наказания

Featured Replies

Редно ли е деца над 10 годишна възраст да носят наказателна отговорност? Момичетата на 13 години могат ли да бъдат държани отговорни за извършени спрямо тях престъпления?  По-лек ли е грехът на акушерката, пребила бебе от греха на момчето, убило свой връсник от ревност?  Аз мисля, че има разлика, още повече, че имаме две различни жертви - едната е бебе, а другата е равен по възраст на извършителя, да крайният резултат е бил различан - защо е бил различен, не съм запозната със случаите. И най-вече трябва ли да се смъкне възрастта, от която се носи наказателна отговорност на 13 години? Ето това е най-любопитния за мен въпрос. 🙄 

на 29.11.2025 г. в 16:23, Мечо Хубавеца написа:

Когато вършиш нещо неморално е редно да бъдеш наказан, когато си над 10 години... Не е редно за 47 години да няма някаква промяна в гореспоменатата възраст. Обществото се променя. Освен това би трябвало да са назакателноотговорни лица над 13 години и да получават много по-строги наказания от сега. Този, който уби момчето в молла, ще получи максимум пет години за убийството при първоначален общ режим, което е несериозно. Акушеркта осъдена за опит за убийство и нанасяне тежка телесна повреда на бебе получи 18 години, а тя все пак никого не е убила, само се е опитала и осакатила...

Източник: https://www.kaldata.com/forums/topic/308486-войната-в-украйна/page/7824/#findComment-6185416

• Отговори 145
  • Прегледи 5,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Само клинично болен индивид може да претендира относно нарушаването на исконни човешки правила-типично е за умствено изостанали,като комунисти/фашисти или извратеняци! https://justice.government.

• Напълно съм съгласен с @Bubbles. Докато малките *опеленца незапочнат да се наказват много сериозно къде със закон, къде с по-нерационални мерки, нещата при тях ще продължат да ескалират, както в момен

• Всеки трябва да носи отговорност и съответно наказание, независимо на каква възраст е. Това е моето мнение.

Публикувани изображения

преди 6 минути, Мери) написа:

Премествам темата тук, за да не спамим другата тема:

Редно ли е деца над 10 годишна възраст да носят наказателна отговорност? Момичетата на 13 години могат ли да бъдат държани отговорни за извършени спрямо тях престъпления?  По-лек ли е грехът на акушерката, пребила бебе от греха на момчето, убило свой връсник от ревност?  Аз мисля, че има разлика, още повече, че имаме две различни жертви - едната е бебе, а другата е равен по възраст на извършителя, да крайният резултат е бил различан - защо е бил различен, не съм запозната със случаите. И най-вече трябва ли да се смъкне възрастта, от която се носи наказателна отговорност на 13 години? Ето това е най-любопитния за мен въпрос. 🙄

И на пет години да си би трябвало да понесеш наказание, но не и наказателна отговорност. Ако сепромени на НК, да. Грехът на момчето определено е по-голям, защото е лишило човек от живот. Само че целите на наказанието не винаги се определят от големината на греха. Когато извършителят е под 16 години получава много леко наказание. Има вероятност убиецът да бъде условно. Според мен трябва да се намали на 13 години с уговорката, че извършителят е съзнавал какво върши.

преди 5 минути, Мечо Хубавеца написа:

И на пет години да си би трябвало да понесеш наказание, но не и наказателна отговорност. Ако сепромени на НК, да. Грехът на момчето определено е по-голям, защото е лишило човек от живот. Само че целите на наказанието не винаги се определят от големината на греха. Когато извършителят е под 16 години получава много леко наказание. Има вероятност убиецът да бъде условно. Според мен трябва да се намали на 13 години с уговорката, че извършителят е съзнавал какво върши.

Само клинично болен индивид може да претендира относно нарушаването на исконни човешки правила-типично е за умствено изостанали,като комунисти/фашисти или извратеняци!

https://justice.government.bg/home/normdoc/2134925825  ЗАКОН ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО

ice_screenshot_20250611-190324.png.90508c8386903e0bfc213c30be195305.png

преди 54 минути, Мечо Хубавеца написа:

Какво наказание предлагаш за деца на пет години?

А какво да бъде за 10 годишните?

преди 1 час, livret написа:

Само клинично болен индивид може да претендира относно нарушаването на исконни човешки правила-типично е за умствено изостанали,като комунисти/фашисти или извратеняци!

https://justice.government.bg/home/normdoc/2134925825  ЗАКОН ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО

ice_screenshot_20250611-190324.png.90508c8386903e0bfc213c30be195305.png

Изпий си хапчетата незабавно! Важно е преди всичко за теб!             Никъде в закона за закрила на детето, не пише, че децата не трябва да бъдат наказвани.  Наказанието е много общо понятие. 

Както писа съфорумката Б.

"Като наследници на социалистическия период още от деца, така са ви промили мозъците кремълските господари и фалшивите ни историци пропити с руска пропаганда, че във вас морал няма. Липсва. Да очакваш морал от тази наследствена биомаса е все едно да чакаш тенията да развие съвест.

560616887_1528182844994372_7934181472938908012_n.jpg.ec1bd0bafa1dd2c0a1ac2e100b3ca183.jpg

преди 43 минути, Oxiss написа:

Какво наказание предлагаш за деца на пет години?

А какво да бъде за 10 годишните?

Петгодишните е нормално да бъдат наказвани от родителите. Кой друг да ги накаже? 10 годишните освен от родителите, могат да бъдат наказвани и в училище. С тях би трябвало да се занимава и психолог.

преди 32 минути, Мечо Хубавеца написа:

Петгодишните е нормално да бъдат наказвани от родителите. Кой друг да ги накаже? 10 годишните освен от родителите, могат да бъдат наказвани и в училище. С тях би трябвало да се занимава и психолог.

Има си текстове в Наказателния кодекс

Цитат

Чл. 32. (1) Не е наказателноотговорно малолетното лице - ненавършило 14-годишна възраст.

(2) По отношение на малолетните лица, извършили общественоопасни деяния могат да бъдат приложени съответни възпитателни мерки.

Не си измисляйте други.

• Автор
току-що, jhoro написа:

Има си текстове в Наказателния кодекс

Не си измисляйте други.

Е той това иска де - да се промени чл. 32 ал. 1 , защото имало акселерация, момичетата израстнали твърде бързо, а законът бил остарял и трябвало да се модернизира. 😉 С тази темпове на акселерация след някоя и друга година, възрастта ще падне на 12 или 11 години, след това на 11 или 10 и т.н. и т.н. Накрая дотолкова ще акселерира човечеството, че и новородените ще станат наказателноотговорни. 🙄

преди 4 минути, Мечо Хубавеца написа:

Изпий си хапчетата незабавно! Важно е преди всичко за теб!             Никъде в закона за закрила на детето, не пише, че децата не трябва да бъдат наказвани.  Наказанието е много общо понятие. 

Ако живееше в нормална държава,щеше да бъдеш осъден и с възбрана доближаване на деца!

Тука е така!

преди 25 минути, Мери) написа:

Е той това иска де - да се промени чл. 32 ал. 1 , защото имало акселерация, момичетата израстнали твърде бързо, а законът бил остарял и трябвало да се модернизира. 😉 С тази темпове на акселерация след някоя и друга година, възрастта ще падне на 12 или 11 години, след това на 11 или 10 и т.н. и т.н. Накрая дотолкова ще акселерира човечеството, че и новородените ще станат наказателноотговорни. 🙄

И той те знае, какво иска - само лае весеца.

преди 3 часа, Мери) написа:

А защо да не носят?
Това безкрайно глезене и неистов рев "Ма то дИтье" трябва да престане на момента, децата освен права трябва да знаят какво са задължения и отговорности, това е основата от която се изгражда една личност, в противен случай резултатите са видими навсякъде около нас.

Възрастта не може и не трябва да мерило, има предумишлени действия и непредумишлени огато говорим конкретно за престъпления. За пример може да вземем случая от преди месец-два в софийския мол където 15 годишен закла връстник, това категорично е предумишлено убийство и извършителя трябва да се съди като възрастен с цялата строгост на закона, обаче понеже е на 15 минава за лапе и ще го осъдят условно или максимум година-две в някакво общежитие и айде. 
Как точно подобни наказание шего респектира него и ще бъде назидание за останалите келеши? Никак. Затова ще има още и още заклани.

• Автор
преди 1 час, Bubbles написа:

За пример може да вземем случая от преди месец-два в софийския мол където 15 годишен закла връстник, това категорично е предумишлено убийство и извършителя трябва да се съди като възрастен с цялата строгост на закона, обаче понеже е на 15 минава за лапе и ще го осъдят условно или максимум година-две в някакво общежитие и айде. 

Какво точно е станало аз  не знам, за да съм категорична.  Знам само, че и двете момчета са били деца, т.е. непълнолетни. Законът е преценил, че хората до определена възраст не могат да мислят по същия начин, както един възрастен човек и не виждам защо вие изисквате от 13 годишни момичета да мислят също толково зряло, колкото 31 годишните си учители. 🙄

преди 5 минути, Мери) написа:

Какво точно е станало аз  не знам, за да съм категорична🙄 Знам само, че и двете момчета са били деца, т.е. непълнолетни. 

Непълнолетен и дете са две различни неща.

Напълно съм съгласен с @Bubbles. Докато малките *опеленца незапочнат да се наказват много сериозно къде със закон, къде с по-нерационални мерки, нещата при тях ще продължат да ескалират, както в момента се случва.

• Автор
току-що, Bubbles написа:

Непълнолетен и дете са две различни неща.

Закона за закрила на детето (ЗЗД, обн. ДВ бр. 28 от 1999 г., изм. и доп. последно):
"Чл. 2, ал. 1: „Дете е всяко лице до навършване на 18 години.“

преди 44 минути, Мери) написа:

Знам само, че и двете момчета са били деца

Значи за теб човек на 15 години, който коли друг 15 годишен е дете. Ако твоето дете беше заклано от същия 15 годишен, то тогава същият в твоите виждания пак ли щеше да го наричаш дете? Аз няма да го наричам нито сега, нито тогава дете.

Всеки трябва да носи отговорност и съответно наказание, независимо на каква възраст е. Това е моето мнение.

преди 9 минути, Мери) написа:

Закона за закрила на детето (ЗЗД, обн. ДВ бр. 28 от 1999 г., изм. и доп. последно):

Закона е ясен но е погрешен.

• Автор
току-що, plmen88 написа:

Значи за теб човек на 15 години, който коли друг 15 годишен е дете. Ако твоето дете беше заклано от същия 15 годишен, то тогава същият в твоите виждания пак ли щеше да го наричаш дете? Аз няма да го наричам нито сега, нито тогава дете.

Ако едното дете е на 15 и другото дете е на 15, то и двете са деца, а не възрастни. Това, че някой убива, не го  прави директно възрастен. Елементарно е - дали някой е дете определя това кога се е родил,  от колко време пребивава на този свят, а не дали е убивал или не. 

преди 12 минути, Мери) написа:

Закона е стар. Писан е преди "децата" да започнат да изродяват съвсем, както сега.

• Автор
току-що, Bubbles написа:

Закона е ясен но е погрешен.

Да, бе, вие с Мечо като видни законодатели  най-добре знаете кое е погрешно и кое не.  😁

току-що, plmen88 написа:

Закона е стар. Писан е преди "децата" да започнат да изродяват съвсем, както сега.

Не смятам, че децата "изродяват", каквото и да означава това. 

преди 1 минута, Мери) написа:

Елементарно е - дали някой е дете определя това от колко време пребивава на този свят, а не дали е убивал или не. 

Това изобщо не е верно. Определя се по мисленето на даден човек (дете), а не от това на колко години е. Ако продължаваш да се позоваваш на закона, няма да ти излезнат сметките. 

преди 3 минути, Мери) написа:

Не смятам, че децата "изродяват"

Ти в пещера ли живееш?

• Автор
току-що, plmen88 написа:

Това изобщо не е верно. Определя се по мисленето на даден човек (дете), а не от това на колко години е. Ако продължаваш да се позоваваш на закона, няма да ти излезнат сметките. 

Искаш да кажеш, че има бебета, които мислят като възрастни и не могат да бъдат наречени деца? 🙄

Значи не възрастта е определяща някой да бъде наречен дете и онзи учител на 31, понеже мисленето му изобщо не е зряло, трябва да го класифицираме като "дете" и да квалифицираме 13 годишната ученичка като възрастна, защото е акселерирала /мислеща като възрастен/ и да осъдим нея, че е нанесла такава емоционална травма на  бедничкия учител, на който му били много слаби ангелите и не можал да се въздържи милия. Чакайте, че се разчувствах, не мога да си сдържа сълзите, горкичкото невинно същество - отишло да преподава и няква 13 годишна ученичка да вземе така да го съблазни. Ама той е бил женен бе хора, можем ли въпреки това да го приемем за невинно, съблазнено дете? 🙄 Ми можем разбира се, според вас всичко можем. 😢

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.