Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Психологически аспекти на "урочасването"

Featured Replies

Наблегнах на думата "аспекти", защото явлението "уроки" може да бъде обяснено с религиозни или магически средства. Моля, съфорумци с подобни възгледи да създадат такава тема в съответния раздел.

Обичайно урочасването се случва при притеснителни хора или деца, в ситуация на неувереност и неяснота, но наситена с външни стимули (много хора, застъпващи се разговори, непозната среда, двузначни или многозначни сигнали и пр.). Урочасващият е обикновено доминантен или потърпевшия му придава някакво значение. Симптомите за урочасване са отпадналост, гадене, повръщане или разстройство, евентуално с треска, детето плаче без причина, сънят е лош и прекъснат. Не- болестен ефект е изпускане на вещ, спъване, падане.

В народния опит, лечението е с баене, леене на куршум, предпазване с амулет, поплюване или чукане на дърво. По правило такова "лечение" действа. 

Етимологията на думата е неясна. Свързва се с корен "урок", което няма смисъл. Вероятно има връзка с древна дума, но връзката и думата са забравени. За мен е най- близка връзката с "очи" у-р-оча-сване.

После- пак

преди 17 минути, Търсещ истини написа:

Етимологията на думата е неясна. Свързва се с корен "урок", което няма смисъл. Вероятно има връзка с древна дума, но връзката и думата са забравени

А защо да не се свърже с "реч"? То всъщност и "урок" може да се свърже с "реч". Но например съществува изразът "уречен час". Може да се съпостави и със "заръка", "заричам"

• Автор
преди 2 минути, Theros написа:

А защо да не се свърже с "реч"? То всъщност и "урок" може да се свърже с "реч". Но например съществува изразът "уречен час". Може да се съпостави и със "заръка", "заричам"

Промених го в анонса и го свързах с общоприетото- очи. У-р-оча-сан, у-р-оки.

• Автор

Преди всичко, урочасването е социално и психологическо явление. Никой не става такъв, когато е сам, значи е социално. Никой не става такъв, когато спи или е в безсъзнание. Трябва будна психика.

Кои личностни качества отличават този, който урочасва? Общо взето тези, които карат другите да се чувстват притеснени в негово присъствие, да привлича в значителна степен вниманието, било с особености на лицето, изражението, окосмяването, дефекти и образувания по лицето, било с особености на погледа, които за другите се свързват с някакви враждебни или заплашителни чувства.

Всеизвестно е, че при учител със строг авторитет, ученикът губи ума и дума. Спъва се, забравя, става неадекватен на ситуацията. Връщането впоследствие на ситуацията в паметта, може да доведе до чувство на объркване, необяснимост, прекалена възбуда със съответните органични последствия. Т.е. не само актуалното преживяване въздейства, но и споменът, възпроизвеждането в ума, осмислянето му.

Един мисловен експеримент. Представям си, встрани от пътя на кошута има чучело на вълк. Когато тя минава покрай него, цялото й внимание е насочено към тази мнима, но възприемана като реална опасност. Съвсем реалистично е да се спъне или да не догледа нещо. Тя не се е спънала, защото е урочасана, а защото цялото й внимание е насочено към нещо по- важно.

• Автор

Лови ли уроки тепегьоза? Тази предразположеност да не се впечатляваме от социалните условности, от авторитет, от смущаващи ситуации, от условности и сложности при общуването бива наричана с думите безочливост, нахалство, наглост, арогантност, безсрамие, дързост, дебелоочие, циничност, но и настойчивост, смелост при сложни ситуации. 

Най- впечатляващо е сходството на думите, в които има око- дебелоочие и безочие, а също тепегьозлък- в което основата е гьоз- око. На турски лошите, урочасващи очи са kem göz. 

Смятам, че уроки от някакви специални очи и погледи не лови тепегьоза и предразположеностите,  описани с всичките му синоними. Допускам, че такива очи не въздействат и на слепите. Техните сетива ограничават кръга на хора, с които имат връзка. По примера с кошутата и чучелото на вълк, една сляпа кошута няма да се спъне от това, че има чучело, но може да се уплаши, ако чуе лай или вой. Това обаче не е ур-оки, а ур-уши. :) 

• Автор

Как „предпазват” амулетите, заклинанията, ритуали и жестовете? По принцип, те нямат никакво взаимодействие със ситуацията, освен да предадат послание на околните: „Безпокоя се от влияния, чувствителен съм към сложности във взаимоотношенията и който ми съчувства, нека бъде така добър да е по- внимателен и емпатичен”

Във вътрешен план обаче споменатите амулетии пр. имат съществено значение. Човек добива увереност, че контролира събитията ако се е прекръстил, плюнал е, чукнал е на дърво и има синьо манисто. Освен тази невярна самоувереност, споменатият тепегьозлък- придобит чрез действие или притежание на вещ, не помага по себе си. Истинският вълк не се впечатлява от манистеното герданче на кошутата.

Мога да обобщя, че амулетите и магическите действия не помагат, но дават увереност, което в социална ситуация променя и отношението на другите. Околните се съгласуват и променят ако някой е самоуверен.

Как „предпазват” амулетите, заклинанията, ритуали и жестовете? По принцип, те нямат никакво взаимодействие със ситуацията, освен да предадат послание на околните: „Безпокоя се от влияния, чувствителен съм към сложности във взаимоотношенията и който ми съчувства, нека бъде така добър да е по- внимателен и емпатичен”

Във вътрешен план обаче споменатите амулетии пр. имат съществено значение. Човек добива увереност, че контролира събитията ако се е прекръстил, плюнал е, чукнал е на дърво и има синьо манисто. Освен тази невярна самоувереност, споменатият тепегьозлък- придобит чрез действие или притежание на вещ, не помага по себе си. Истинският вълк не се впечатлява от манистеното герданче на кошутата.

Мога да обобщя, че амулетите и магическите действия не помагат, но дават увереност, което в социална ситуация променя и отношението на другите. Околните се съгласуват и променят ако някой е самоуверен.

• Автор

Как помага баенето? Като всички релаксативни техники, баенето е много подходящо при състояние на трайна възбуда и обърканост, каквото е урочасването. Това са думи и ритъм, които предизвикват отпускане, еднообразни и незначителни. Те отвличат вниманието от причината и заради това са шептящи- този на когото се въздейства да превключи и засили вниманието си за да ги възприема. Самите думи са с позитивна насоченост да се премахне злото, представено метафорично или персонифицирано, с много повторения: „лошите очи да отидат „в пусти гори дека слънце не грее, дека ветър не духа, дека петел не пее, дека куче не лае, дека овци не блеят, деко кози не врещат”, "откъдето дошло, там и отишло”, „да оближем на (името) уроците тъй както слънцето росата от землята", 3 пъти, съпроводено с близване по челцето. и пр. Има много варианти на баенето, с различна поетична стойност и психотерапевтична насоченост, които си заслужават вниманието. Бих добавил и значението личността и авторитета на баячката като контрапункт на авторитета на урочасващият. Той е опасен, тя добронамерена; той е гръмогласен, тя шептяща; той е мъж, тя е жена; събитието е сложно, объркващо, баенето е просто, изясняващо. Моят източник за народни баяния е сборникът „Българска народна поезия и проза” В 7 тома 1983 г., том 7: Предания, легенди, пословици, гатанки. Както става ясно, текстовете са художествени произведения, а не терапевтични формули, обаче въздействието им може да бъде използвано и обяснявано

• Автор

Прозявката. Има един елемент в контакта между баячка и урочасан, който не е много ясен- прозявката. Смята се, че броят на прозявките на баячката е пропорционален на силата на урочясването, както и броят на прозявките на урочасания, защото чрез прозявките той се отървавал от злото. Склонен съм да мисля, че прозявката е контролен рефлекс, изразяващ връзката между участниците. Ако на прозявка на баячката, урочасаният не отговори, то комуникационната връзка, а от там и въздействието е прекъснато. Трябва да се наблегне на повторенията и словесния ритъм в баенето, докато се получи отговор.

Смята се също, че урочасаният не бива да заспива по време на баенето. Обяснението е, че тогава урокито ще се закрепи и няма да излезе лесно. Прочее, заспиването на пациента и за всеки хипнотизатор е провал. Трябва да има контакт, който да продължи до надеждно успокоение на пострадалия. Тук става дума, че освен релаксативнотовъздействие, народният лечител е използвал и отработени от времето хипнотични техники

• Автор

Уроки при кърмачета. Уроки не се пренася чрез думите, инак би  следвало кърмачетата да не са подвластни. Всъщност не думите, а натрапчивото поведение, възприемано като заплашително влияе. В този смисъл влияе агресивното нарушение на личното пространство на детето- близко надвесване; силен емоционален глас, заглушаващ майчиния; грубо гушкане, граничещо с усещане за отнемане, отвличане; тези и подобни действия разтърсват бебето. При това въпросът не стои до мотивите на другия, а до възприятието на кърмачето. Според индивидуалния темперамент има широки граници в които детето възприема ситуацията като застрашаваща или безобидна, при това, все едно дали е социална или предметна. Ситуация с пренасищане от звуци, шумове, цветове, светлини също може да бъде възприета като застрашаваща, а от там и да се проявят казаните симптоми. Съществено е и поведението на родителите. Ако реагират силно емоционално на някаква ситуация, те предизвикват неяснота у детето и подражателно негативни емоции. Урочясването са по- сетнешни интерпретации на съпровождащите.

Православието и урочасването. Православието има свое обяснение за урочасването като акт на въздействие на злоба и завист или персонална намеса на Лукавия. Не съм много съгласен, но това е тяхно мнение. Има и специална молитва, четена от поп:

„Господи Боже наш, Вседържителю и Всесилни, Лекарю на душите и телата и Твърдиньо на всички, които на Тебе се надяват! На Тебе се молим и от Тебе просим: премахни от Твоя раб (или: Твоята рабиня) (името) всяко дяволско влияние, всяко сатанинско помрачение и нападение, всяка лукава хитрост и вреда. Обезвреди всяко зловредно влияние на завистливи и злобни човеци, причинено от лош поглед или злокобна мисъл и пожелание. Сам Ти, човеколюбиви Владико, простри властната Си десница и опълчи високата Си мишца срещу всяко коварство и посети това Твое създание с Твоето милосърдие, като му изпратиш мирен, силен и верен ангел пазител на душата и тялото, за да го (или: я) предпазва занапред от всяка злокобна вреда и уроки, та запазван (или: запазвана) от Тебе да бъде този Твой раб (или: тая Твоя рабиня) здрав и невредим (или: здрава и невредима) срещу всяко коварно нападение на сатаната и с благодарност да казва: „Господ ми е помощник и няма да се уплаша! Какво ще ми стори човек?“… и още: „Няма да се уплаша от злото, защото Ти (Господи) си с мене!” О, Господи Боже наш, съжали Твоето създание и избави Твоя раб (или: Твоята рабиня) (името) от всяко зло, всяка вреда, изпитание, огън и от всичко, що причинява уроки — по молитвите на преблагословената и славна Владичица наша Богородица и всякога Дева Мария, по застъпничеството на светловидните ангели и по молитвите на всички светии. Амин!“ 

Виждаме, че това явление е прието насериозно от православието като реален проблем, а не като езичество. Четенето на молитва е с психотерапевтичния ефект както от равномерния и авторитетен попски глас, така и с доверието към силата на божеството, което е на страната на пострадалия. Откриват се окуражаване и оптимистични послания.

Мохамеданството и урочасването. Всеизвестно у нас е, че ходжите баят и лекуват уроки, така че явно и при тях религията го "разбира" и "лекува". Интересна подробност е, че за да избегне турчинът да повлияе и да урочаса, при похвалата си към дете, нива, родилка и пр. прибавя "Машала", което е магическа словесна формула за предотвратяване на неволно зловредно влияние. 

преди 4 часа, Търсещ истини написа:

"Машала", което е магическа словесна формула за предотвратяване на неволно зловредно влияние. 

Фразата означава приблизително "по воляга на Аллах". Тя по-скоро е свързана с някаква предопределеност, т.е. случило се е това, което Бог е определил. Не знам как успя да я свържеш с уроките. Да, обръщението към Бог, може да е знак за връзка с духовния свят (така, както молещият си го представя) и за смирение (примерно с думи/мисли като "Да бъде волята Ти, Господи"). При наличие на такава свързаност тя е щит срещу негативните влияния, доколкото в човека трябва да има нещо негативно, към което те да се закрепят - най-вече страх, злоба, омраза...

• Автор
преди 11 часа, Theros написа:

Не знам как успя да я свържеш с уроките.

Ами, в Уики.тур така пише:

Daha yakın zamanlarda ise nazarın kıskançlık sonucu değdiği inanışı yaygınlaşmıştır. Bu nedenle, özellikle Orta Çağ Avrupa'sında, bir mal veya çocuk övüldüğünde "Tanrı izin verirse" veya "Tanrı kutsasın" sözlerini eklemek âdeti yerleşmiştir. Müslüman toplumlarda ise benzer anlamlara gelen maşallah sözü kullanılır.

машинен превод 

Съвсем наскоро се разпространява вярването, че уроките са причинени от ревност. Поради тази причина, особено в средновековна Европа, е станало обичайно да се добавят думите „Ако Бог е дал“ или „Нека Бог благослови“, когато се хвали имущество или дете. В мюсюлманските общества се използва изразът „машала“ (maşallah), който има подобно значение.

• Автор

Разпространение на вярата в урочасване:
Проучване на Pew Research от 2015 г. в Централна и Източна Европа установи, че средно 48% от възрастните съобщават, че вярват в уроки, като мнозинството от тях са в Гърция (66%), Латвия (66%), Украйна (60%), Армения (59%), Молдова (57%), Русия (56%), България (55%), Грузия (52%) и Литва (51%).

преди 14 часа, Търсещ истини написа:

България (55%)

Това не е вярно! Повечето българи са атеисти и "Тома неверни". Едва ли селското население е колкото градското. + Че, в селата не всички са цигани!  

Ами нали обичаш да питаш ии? Разбира се вместо урочасване може да използваш "проклятие", "магия" или curse, jinx на англ. Ето един отговор на въпроса How many people believe in curses?:

Billions of people worldwide believe in curses, with a 2022 study finding over 40% of people in surveyed countries believe certain people can cast spells causing harm, translating to over 1 billion individuals, though this varies greatly by region (e.g., 90% in Tunisia vs. 9% in Sweden). Belief is higher in places with weaker institutions, but it's a common phenomenon found across cultures and socioeconomic groups, with similar data from Pew Research showing strong belief in Sub-Saharan Africa and Latin America, less so in Europe/North America. 

• Автор

Имал съм следните преживявания:

В присъствието на една жена (зеленоока) ставам непохватен. Не е хубава, но е ексцентрична, непредсказуема, чудновата. Очевидно привлича вниманието да съм нащрек, но вместо да съм предпазлив за реалните неща, аз съм предпазлив от нея.

„Урочясвал съм” човек, вършещ рискова работа, като го гледам внимателно. Всъщност той вижда внимателният ми поглед, тълкува го като някаква оценка на реално застрашаваща ситуация, иска да се отърве от ситуацията и като я претупа всъщност я усложнява. Избягвам да гледам или говоря силно, когато наблизо хора извършват нещо рисково- нависоко са или на скеле, или просто внимават в нещо си тяхно.

• Автор

В разлчни краища урочасването е диференцирано и има подвидове.  Примерно в Западна България са обособили урочасването „почудища” , което се проявява в изрази като  "Брей, колко е пораснало?", "Ама това на Ганка детето ли е?" и подобни.

• Автор

Как помагат магическите ритуали?- с вяра, как иначе! Който не вярва в магия, магията не му помага. В магическият ритуал трябва да има нещо неразбираемо и нестандартно. Примерно всеизвестното пукане на готварската сол при нагорещяване се ползва като се пускат зрънца в пламъка на свещ или на нагорещен тиган, котлон. Шумът от вливне на течно олово във вода или угасване на въглен или кибритена клечка са най- популярните магически шумове, които пренасочват вниманието към магическото действие или самия акт на баенето.

А техниката на мазане със светена вода, със зехтин, с вода в която е гасен въглен или пиенето й е стандартна контагьозна магия.

Самопомощ при урочасване. Техниката за самопомощ е абсолютно същата като за помощ- баене, молитва, ритуали, магически действия, амулети и пр.

• Автор

Квалифицирана помощ: Един от психологическите методи за „премахване на уроки” е логическото изясняване на механизма. Когато човек си изясни, че възбудата от силни външни дразнители може да има органични прояви, той може да контролира да не се стигне до надвишаване на търпимото. Да прекъсва временно ситуациите със силни дразнители, като почива или да проявява твърдост към хора, които се държат шумно или силно доминиращо, като впоследствие да не се фиксира върху очаквани ефекти, а вместо това да релаксира и използва самовнушението в позитивен ключ.

преди 15 часа, Търсещ истини написа:

Имал съм следните преживявания:

В присъствието на една жена (зеленоока) ставам непохватен. Не е хубава, но е ексцентрична, непредсказуема, чудновата. Очевидно привлича вниманието да съм нащрек, но вместо да съм предпазлив за реалните неща, аз съм предпазлив от нея.

„Урочясвал съм” човек, вършещ рискова работа, като го гледам внимателно. Всъщност той вижда внимателният ми поглед, тълкува го като някаква оценка на реално застрашаваща ситуация, иска да се отърве от ситуацията и като я претупа всъщност я усложнява. Избягвам да гледам или говоря силно, когато наблизо хора извършват нещо рисково- нависоко са или на скеле, или просто внимават в нещо си тяхно.

Мисленето ти пречи! :) 

Щом е рискова работа (опасна) защо е привлякла вниманието ти?! Можеш ли да я извършиш ти безопасно? 

п.п. Реално феномена е друг! Суеверие се нарича твоето, а не вяра!    

преди 18 часа, Theros написа:

How many people believe in curses?:

няма никакво значение колко хора вярват в нещо си. Това е по-скоро признак на еволюционните и биологични инерции. 

В тълпата "многото" задават нивото на примитивизма. Колкото повече - толкова повече. 

преди 8 часа, Търсещ истини написа:

вместо това да релаксира и използва самовнушението в позитивен ключ.

:) странни са ви представите за противодействие... 

Всъщност волевото управление на вниманието, в съвкупност с опит и предварителна практика и внимателно наблюдение на динамиката в, и около субекта - решават тия и много други проблеми. 

Нека да видим и най-популярната църковна молитва срещу уроки. Внимателното й прочитане и анализ, може да даде важни насоки по темата. Не е без значение, че четенето с практически цели, а не чисто информативно или от любопитство, изисква определена подготовка като пост, съблюдаване на умствена и физическа чистота, вяра и смирение. Ето и самата молитва:

Владико Господи, Иисусе Христе, Боже наш, Който всичко държиш,
Святи и благословени и Вечносъществуващ Цар на царете и Господи на господарите!
Слава на Тебе седящия в светлината пред хиляди и милиони свети ангели и архангели.

Ти знаеш тайните на смирения Твой раб Киприян,
защото преди не познавах Тебе, Господи Вседържителю,
но Ти Сам Господи Иисусе Христе, повика мене недостойния
и ме благослови и удостои да живея с любов и послушание пред Твоето милосърдие
и да разпръсна силата на магията,
защото и аз, Господи, задържах облаците и те не пускаха дъжд,
връзвах земята и тя не даваше плод,
лозите не се разлистваха, стадата не даваха мляко,
правех мъжете да не се събират с жените си и те да не стават майки,
братя да се не виждат и семейства да се разделят,
правех зимата лято и лятото - зима.

Всичко лошо, което можех, правех,
затова, Господи, Боже наш, приеми моята смирена молитва
и направи така, че който страда от лош дух или бъде омагьосaн от магията,
която пречи на Твоите люде и домa им
веднага, където се прочете тази молитва с вяра пред Бога,
да се освободи в името на Отца и Сина и Светия Дух.
Амин.

И откъдето и да е изпратена тази магия, нека се разпръсне от Твоите раби
и със силата на Честния и Животворящ кръст, който прогонва всяка вражеска сила. Амин.

Ако магията е сложена в праг или в кожа, или в желязо,
или под камък, или под земя, или под дърво, да се разпръсне като дим,
или ако е написана с мастило или кръв човешка
или кръв на добитък, или на риба, или с каквото и да е направена, нека се разпръсне от Твоите раби.
И ако магията е вързана с много възли или в кости прекарана, или в гроб през иглени уши, или в бунар хвърлена,
или с каквото и друго да е направена, нека се освободят Божиите раби /имената/ от всякакво зло действие на нечестивия дух,
така щото с дръзновение да казват: "Господ е мой защитник, няма да се уплаша от никакво зло."

Защото Ти, Господи, си с мене, Твоята десница ме успокоява
и тъй моля Ти се, Господи Боже Вседържителю, по молитвите на Твоя смирен раб Киприян,
простри Твоята мощна Десница и милостиво погледни на Твоите раби /имената/
и им изпрати мирен и верен ангел пазител от всякакво зло,
за да славят Тебе, Нашия Изкупител и Избавител
сега и винаги и во веки веков.
Амин!

на 9.12.2025 г. в 1:53, Търсещ истини написа:

Мохамеданството и урочасването. Всеизвестно у нас е, че ходжите баят и лекуват уроки, така че явно и при тях религията го "разбира" и "лекува". Интересна подробност е, че за да избегне турчинът да повлияе и да урочаса, при похвалата си към дете, нива, родилка и пр. прибавя "Машала", което е магическа словесна формула за предотвратяване на неволно зловредно влияние. 

Не е съвсем така.Ходжите нито баят, нито лекуват уроки, разбира се разни невежи могат да родят какво ли не.Известно е правенето на муска, обикновено това е цитат от Корана оформен като пакетче.Излишно предполагам е да подчертавая, че исляма разглежда това като форма на идолопоклонство, вярването е че само Аллах може да помогне на човек.

Чете се молитва против уроки.Друг момент е. че съвсем не е ясно, какво е това уроки.Опитите за психологически обяснения са силно наивни.Когато едно явление не е добре описано и класифицирано, то и изучаването му е крайно проблематично.Да оставим настрана "лошия поглед", а твърденията, че  изливането на куршум помагало е просто диво безумие, може и снаряд даже си излее някой, защо само куршум.

Машалла не е никава магическа формула, доста по тривиално е.Израза не означава точно "по волята на Аллах", а означава "такава е волята на Аллах" и носи смисъла на възхищение, одобрение.Не се използва за избягване на урочасване, а е израз на благодарностт към Аллах за добрината му, проявена чрез похваления предмет.А предпазване е в смисъла, че човек трябва да бъде благодарен за онова, което получава.Неблагодарниците може да бъдат наказани, а благодарността към всевишния е начин за избягване на това.Този е смисъла.

• Автор
преди 6 часа, _ramus_ написа:

няма никакво значение колко хора вярват в нещо си.

Това води до отказ от статистиката. Което не е фатално, но все пак, може да се използва за да разберем нещо, което интересува някого.

преди 2 часа, badr написа:

Ходжите нито баят, нито лекуват уроки, разбира се разни невежи могат да родят какво ли не.

Това не означава, че ВСИЧКИ ходжи не баят, нали? Сам пишеш, че има НЯКОИ, които баят. Може би това е само твое мнение, както беше само мое мнение, че поп не разваля магия, защото не признават съществуването на магия, пък ето- по- горе е молитвата на св. Кипирян за разваляне на магия промени мнението ми.

съвсем не е ясно, какво е това уроки.Опитите за психологически обяснения са силно наивни.Когато едно явление не е добре описано и класифицирано, то и изучаването му е крайно проблематично.

Нали това правим?! Можем да почакаме да го напишат в Уики, а може да опитаме, макар и наивно, да дадем ние обяснение. 

изливането на куршум помагало е просто диво безумие

Не бих твърдял с увереност, че не помага, защото хора го практикуват и през 21 в. Според мен психологическото обяснение е, че въздейства именно мистичната уж-връзка между формата в която се е втвърдило оловото и психичния проблем. Не е важно да има такава, а пострадалият да вярва, че има такава. При това, изразих по- горе, че смятам важен и шумът при изливането на оловото. Той отвлича вниманието, съсредоточено върху неясната ситуация- урочасване. 

Машалла не е никава магическа формула, доста по тривиално е.Израза не означава точно "по волята на Аллах", а означава "такава е волята на Аллах" и носи смисъла на възхищение, одобрение.Не се използва за избягване на урочасване, а е израз на благодарностт към Аллах за добрината му, проявена чрез похваления предмет.А предпазване е в смисъла, че човек трябва да бъде благодарен за онова, което получава.Неблагодарниците може да бъдат наказани, а благодарността към всевишния е начин за избягване на това.Този е смисъла.

Ще проверя и ще споделя. Допускам в значителна степен, че си прав.

Wiki.en

In different cultures, the evil eye can be fought against with yet other methods – in Arab culture, saying the phrase "Masha'Allah" (ما شاء الله) ("God has willed it") alongside a compliment prevents the compliment from attracting the evil eye,

В различни култури уроките могат да се борят с други методи – в арабската култура, казването на фразата „Маша'Аллах“ (ما شاء الله) („Бог го е пожелал“) заедно с комплимент предотвратява привличането на уроки от комплимента.

И понеже аз не вярвам, че има пряко действие на думата, нито, че съществува Алах,който свършва работата, когато е призован, то наричам това "магическа формула". Може да има и друг, по- адекватен термин.

Друг цитат:

In some cultures, people may utter Masha Allah in the belief that it may help protect them from jealousy, the evil eye or a jinn.

В някои култури хората могат да произнасят „Маша Аллах“ с убеждението, че това може да им помогне да се предпазят от завист , уроки или джин .

преди 57 минути, Търсещ истини написа:

Ще проверя и ще споделя. Допускам в значителна степен, че си прав.

Wiki.en

Интересно - ще проверяваш в английското уики, фраза на арабски език.Обясних на ясен език значението на арабската дума "Ма-шаа-лла", която се отнася за минало време, съответно няма как да се отнася до бъдещето.Този цитат е щуротия. За бъдеще време съществува израза "ин-шаа-ллах". както се вижда глагола -шаа - пожелава.

В пътвия случай частицата е "ма"- означава "което, това,.." и израза гласи буквално "това е желанието(волята) на Аллах.

В втория случай частицата е условна - "ин" - ако  и израза добива вида "ако е желанието на Аллах." бъдеще време

Редактирано от badr (преглед на промените)

преди 58 минути, Търсещ истини написа:

Това води до отказ от статистиката.

въобще не :) Това са си ваши лични залитания. 

Статистиката е математически похват за извлечение на условни тенденции.

Съвсем ясно посочих че те могат да са в различни посоки, но това че много хора вярвали , означава само че когнитивното ниво на "въпросните много хора" не е на ниво. А какво показва статистиката относно това че "едни от Многото вярват в едно, други в друго, трети в тяхното си..."  Но вярвали, демек и в уроки ... 

Това не беше ли тема със заглавие, касаещо психологическите аспекти на явлението, както е и в раздел ПСИХОЛОГИЯ?

Как става така, че разни теми се пускат с претенция за нещо, а съдържанието и авторите им не покриват нищо от тази претенция. И като не става се пробват да я компенсират с пейстове от ИИ. А по тия пейстове само се бърборкат общи приказки само и само моабет да върви.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.