Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Системата замръзва без причина в Idle докато си браузвам

Featured Replies

Разрешен от plamen_petrov_80

току-що, Toxilicious написа:

Не съм тук да оборвам някого и да споря с него. Звука си продължава, когато гледам клипове в Youtube например. МП3-ки на компютъра нямам и не съм имал от 16 години. Кажи ми ти от къде е проблема и да го решим

Когато аз кажа нащо като предположение - само ти можеш да кажеш дали е вярно или не - не става дума за спор! 

Аз казвам, че се чува mp3 и песента когато свърши започва нова - ти трябваше да кажеш - Не, звука идва от (изреждам примери):

- видео клип

- игра

- звуците на Win

и тъй като вече знаем, че е клип - можеше да кажеш - когато заредения клип свърши НЕ започва нов (или обратното - започва) - тогава и на мен и на останалите ще ни е по-ясно от колкото да имаме едно - звука остава.

Искаш отговор (гледайки в тавана, добре) - ЗКУ!

И преди да ми отговориш помисли добре, защото знаеш, че съм прав. Винаги ще съм прав!

И като оставим тавана настрана - казах ти - диагностиката е най-сложния процес, отдалечената диагностика още повече ... 

Ти година и половина не си копал достатъчно за отговора, сега искаш да стане веднага - трябва си време, трябва си подход, трябва си мерак и от твоя страна .. и търпение и т.н.

преди 2 минути, vlado1985 написа:

Човека е качил снимки както виждаш в един от постовете си даже не е лошо да погледне честотите и таймингите с aida64 защото cpu-z не всеки път показва вярна и точна информация.

Супер - значи можеш да ми ги напишеш тук! 

Приеми, че съм AI и не мога да чета от снимки - искам да мога да си го маркирам и копна като бял човек. Чакам си отговора.

• Отговори 116
  • Прегледи 3,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Здравейте..! Единственото което виждам в дневника са програмите Advanced SystemCare и Driver Booster  .. Не бих държал, използвал и не препоръчвам да се използва този софтуер от типа на оптимизатори и

• От всичко което написах за АВ ли се хвана?! ДА има значение АВ каква е и колко такива може да си наблъскал и да работят заедно в конфликт една с друга. За да питам, това е от опит и натрупани знания.

• Здравейте..! А отхвърляте ли варианта за зловреден софтуер...? Защо първо не стартирате системата в Безопасен режим и да видите дали има това замръзване...ако липсва ... значи търсим софтуерен проблем

Публикувани изображения

преди 3 минути, plamen_petrov_80 написа:

Супер - значи можеш да ми ги напишеш тук! 

Приеми, че съм AI и не мога да чета от снимки - искам да мога да си го маркирам и копна като бял човек. Чакам си отговора.

Казваш аз да гледам вместо теб така ли.:lol6:Все едно не си видял снимките от cpu-z но да се повторя все пак че не всеки път показва вярна и точна информация и затова предложих да погледне със аидата.

преди 2 минути, vlado1985 написа:

Казваш аз да гледам вместо теб така ли.:lol6:Все едно не си видял снимките от cpu-z но да се повторя все пак че не всеки път показва вярна и точна информация и затова предложих да погледне със аидата.

Приеми, че твойте 5 години по-млади очи виждат по-добре.

преди 17 часа, Toxilicious написа:

Дали в случая проблема не заради " mixed RAM freeze", защото уж поръчах еднакви XMP 3200 CL16 но вътрешните тайминги НЕ съвпадат и са с 2 различни чипа Micron и SK Hynix.

От всичко написано до тук явно това горното е проблема. По спомен АМД процесорите бяха много чувствителни към различните рам контролери.

Пробвай без ХМР, а ръчно на 2400 например. 

преди 8 часа, Toxilicious написа:

Смених дъното и процесора  и бях оставил старите рам плочки, които работеха на 2400Мхз

Тяхните парамети и точни модели имаме ли ги?

• Автор
преди 12 минути, В. Велев написа:

От всичко написано до тук явно това горното е проблема. По спомен АМД процесорите бяха много чувствителни към различните рам контролери.

Пробвай без ХМР, а ръчно на 2400 например. 

Еми @plamen_petrov_80  е на мнение, че проблема е от Антивирусната или софтуер на заден план, а не хардуерен проблем. Каза, че винаги е прав и аз вече съм объркан.

преди 9 минути, plamen_petrov_80 написа:

Тяхните парамети и точни модели имаме ли ги?

Не! няма ги.

преди 34 минути, plamen_petrov_80 написа:

Когато аз кажа нащо като предположение - само ти можеш да кажеш дали е вярно или не - не става дума за спор! 

Аз казвам, че се чува mp3 и песента когато свърши започва нова - ти трябваше да кажеш - Не, звука идва от (изреждам примери):

- видео клип

- игра

- звуците на Win

и тъй като вече знаем, че е клип - можеше да кажеш - когато заредения клип свърши НЕ започва нов (или обратното - започва) - тогава и на мен и на останалите ще ни е по-ясно от колкото да имаме едно - звука остава.

И преди да ми отговориш помисли добре, защото знаеш, че съм прав. Винаги ще съм прав!

Казах точно и ясно, че го прави докато браузвам, какви игри те гонят?! 
Когато забие  системата рестартирам компютъра, не чакам да започне нова песен/клип, защото това не е MP3 player. Когато гледам по-дълги видеа от сорта на 2 часа, а ми замръзне системата на 10-тата минута според теб трябва да чакам 110мин за да проверя дали ще започне нов клип ли?  YouTube звука преминава през аудио драйверите към аудио чипа, windows звуците също към един и същи чип!! Щом аудио драйверите и чипа продължават да работят е очевидно и двата звука да продължат!! 
Други въпроси имаш ли

• Решение

Еми @plamen_petrov_80  е на мнение, че проблема е от Антивирусната или софтуер на заден план, а не хардуерен проблем. Каза, че винаги е прав и аз вече съм объркан.

преди 33 минути, plamen_petrov_80 написа:

Това казах!

преди 1 минута, Toxilicious написа:

Не! няма ги.

А можем ли да ги имаме?

какви игри те гонят?!

преди 34 минути, plamen_petrov_80 написа:

(изреждам примери)

• Автор
преди 39 минути, vlado1985 написа:

Човека е качил снимки както виждаш в един от постовете си даже не е лошо да погледне честотите и таймингите с aida64 защото cpu-z не всеки път показва вярна и точна информация.

image.thumb.png.512e873c8cda3125bd81da0ee285d5e8.pngimage.thumb.png.a9e677c0dc99339f034e9d98165c651e.png

Ти не си единствения с оставащ звук! Има много теми с изчезване на картината при игра, но звука остава.

Също така има много теми с - няма нищо на екрана, но чувам началната мелодия на Win ...

image.thumb.png.512e873c8cda3125bd81da0ee285d5e8.pngimage.thumb.png.a9e677c0dc99339f034e9d98165c651e.png

Какъв е модела на паметите?

Да уточня, че тук гледаме двете нови памети, нали?

• Автор
преди 1 минута, plamen_petrov_80 написа:

Ти не си единствения с оставащ звук! Има много теми с изчезване на картината при игра, но звука остава.

Също така има много теми с - няма нищо на екрана, но чувам началната мелодия на Win ...

Айде моля пиши по темата и без излишен спам. Има много и всякакви случаи, които са от различен характер. При мен картината не изчезва, нито се е случвало докато играя игри..,това са различни неща! описал съм проблема ясно и конкретно. Това, че някой чува музиката на win, но няяма ,,нищо" на екрана не означава, че има същия проблем като моя! 
Ако няма с какво да си полезен моля не спами.

преди 8 часа, Toxilicious написа:

[![Ekraimage.png.bc2be4c0c63437035176922bc90f519b.png image.png.7fdc55f638ce581efc7f90a5d4c83111.pngimage.thumb.png.fecf53f72e3755b691626984c280de17.pngimage.png.9621939b175b8240d4ecee7dc53ae201.png

Тук си дал Application Logs. Дай да видим тези какво показват: (при мен е ужас, ама не замръзва поне засега :) )

2026-02-15-20-11.png

преди 4 минути, plamen_petrov_80 написа:

Приеми, че твойте 5 години по-млади очи виждат по-добре.

добре де сам виждаш отлично на снимките че и двете памети са на kingston но са с различни чипове на sk hynix-micron. 

Да в cpu-z ги показва със еднакви тайминги но имат много различни изисквания за напрежение и специфични вторични тайминги (sub-timings)

@ToxiliciousВ момента системата ти работи на Command Rate (CR) 1T. Това е твърде агресивно за два различни типа чипове и е почти сигурна рецепта за замръзване в idle на Ryzen платформата.

Влез в биос и направи следните промени за да укротиш двата различни производителя.

1 Dram Voltage: Вместо на Auto го фиксирай ръчно на 1.360V или 1.370V.

Малкото допълнително напрежение ще помогне на Micon чиповете да са по стабилни.

2 Command Rate (CR): Промени го от 1Т на 2т. Това е най важната стъпка за стабилност при смесени памети.

3 ProcODT: Ако го намериш в настройките го сложи на 36.9 ohm или 40 ohm. Това помага на процесора да говори по чисто с различни марки памет.

4 Gear Down Mode: Опитай да го сложиш на Disabled ако използва 2Т Command Rate.

Айде моля пиши по темата и без излишен спам. Има много и всякакви случаи, които са от различен характер. При мен картината не изчезва, нито се е случвало докато играя игри..,това са различни неща! описал съм проблема ясно и конкретно. Това, че някой чува музиката на win, но няяма ,,нищо" на екрана не означава, че има същия проблем като моя! 
Ако няма с какво да си полезен моля не спами.

Аз пиша точно по темата!

Ти имаше - "звука остава" - значи аз трябва да предположа какво точно е при теб и накрая казваш, че аз съм виновния - помисли отново. Това, че ти имаш дадена информация от твоя 1,5 годишен опит със системата СИ не означава, че аз съм в твоите обувки от първата секунда.

преди 1 минута, vlado1985 написа:

добре де сам виждаш отлично на снимките че и двете памети са на kingston но са с различни чипове на sk hynix-micron. 

Да в cpu-z ги показва със еднакви тайминги

И имат еднакви модели може би? 

преди 5 минути, vlado1985 написа:

1 Dram Voltage: Вместо на Auto го фиксирай ръчно на 1.360V или 1.370V.

Моето дъно което е почти като неговото не позволява повече от 1,35V. Сега е на толкова и свети в червено.

току-що, vlado1985 написа:

Според теб 2 различни чипа да ли са еднакви модели?

Е прочети партидния номер от снимките де, онзи който помолих да ми напишеш тук.

току-що, В. Велев написа:

Моето дъно което е почти като неговото не позволява повече от 1,35V. Сега е на толкова и свети в червено.

Твоето ама не точно същото само чипсета е същия.:) Казваш че не позволява повече от 1.35V но паметите и чиповете едни и същи модели ли са ти защото и аз съм със 2х8гб еднакви модели и едни и същи чипове и тези драми ги нямам но при включен XMP профил и на мен ми свети в червено.

преди 3 минути, plamen_petrov_80 написа:

Е прочети партидния номер от снимките де, онзи който помолих да ми напишеш тук.

Питаш за този партден номер ли KF3200C16D4/16GX.

Въпреки че партидният номер е еднакъв, физическата архитектура на чиповете вътре е различна. Те имат различни:

• Вторични тайминги: Макар и двата модула да поддържат 16-20-20-39, десетките по-малки настройки (като tRFC, tWR и др.) често се различават при Hynix и Micron.

• Толерантност към напрежение: Едните чипове може да са по-чувствителни към леки колебания в тока, отколкото другите.

• Това, че партидният номер е еднакъв, е подвело човека, че има две напълно идентични памети. Реално той има "хибридна" система. Дъното му се опитва да приложи един и същ профил (XMP) върху две коренно различни технологии, което води до тези "замръзвания" в покой (idle), когато напреженията падат.

преди 15 минути, vlado1985 написа:

Твоето ама не точно същото само чипсета е същия.:) Казваш че не позволява повече от 1.35V но паметите и чиповете едни и същи модели ли са ти защото и аз съм със 2х8гб еднакви модели и едни и същи чипове и тези драми ги нямам но при включен XMP профил и на мен ми свети в червено.

Ето ги моите памети:
2026-02-15-20-28.png

И със стария биос на който не му помня номера вървяха само на и под 3000М. След като качих последния бета Р10.43 и двете тръгнаха и досега 3-4 месеца работят на 3600М.

П.П. Даже си поиграх ако някой не ми вярва:

viber-image-2026-02-15-20-34-11-943.jpg

viber-image-2026-02-15-20-34-11-771.jpg

преди 12 минути, vlado1985 написа:

Питаш за този партден номер ли KF3200C16D4/16GX.

Въпреки че партидният номер е еднакъв, физическата архитектура на чиповете вътре е различна. Те имат различни:

• Вторични тайминги: Макар и двата модула да поддържат 16-20-20-39, десетките по-малки настройки (като tRFC, tWR и др.) често се различават при Hynix и Micron.

• Толерантност към напрежение: Едните чипове може да са по-чувствителни към леки колебания в тока, отколкото другите.

• Това, че партидният номер е еднакъв, е подвело човека, че има две напълно идентични памети. Реално той има "хибридна" система. Дъното му се опитва да приложи един и същ профил (XMP) върху две коренно различни технологии, което води до тези "замръзвания" в покой (idle), когато напреженията падат.

1. Първо е имал други памети - тотално различни от тези и е имал същия проблем.

2. Той знаеше, че са различни и е обсъдил това с продавача.

3. Колко трудно е да пробваш една система с една памет и да елиминираш всички мешаници и вариации с опциите? Само да си представим, колко време ще му отнеме за да пробва два-три различни варианта и накрая ако проблема се окаже от SSD-то ... (примерно) ... , но нека опитва - времето е негово ...

• Автор
преди 12 минути, vlado1985 написа:

И аз в това се съмнявах, но не бях сигурен, тъй като го правеше същия проблем и със стари рам плочки, които работеха на не повече от 2666

1. Първо е имал други памети - тотално различни от тези и е има; същия проблем.

2. Той знаеше, че са различни и е обсъдил това с продавача.

3. Колко трудно е да пробваш една система с една памет и да елиминираш всички мешаници и вариации с опциите? Само да си представим, колко време ще му отнеме за да пробва два-три различни варианта и накрая ако проблема се окаже от SSD-то ... (примерно) ... , но нека опитва - времето е негово ...

Това на няколко пъти му се написа от други взели участие в темата да пробва паметите по отделно а и ако са закупени наскоро предполагам още са в гаранция и може да поиска от продавача да му смени паметите.

преди 2 минути, Toxilicious написа:

И аз в това се съмнявах, но не бях сигурен, тъй като го правеше същия проблем и със стари рам плочки, които работеха на не повече от 2666

Рам паметите кога са закупени наскоро ли. Ако са закупени наскоро аз на твое място бих говорил със продавача да смени паметите със същия модел на производителя и същите чипове ако ти каже че неможе или няма или започне да овърта взимаш си парите и поръчваш от друго място.

• Автор
преди 4 минути, vlado1985 написа:

Това на няколко пъти му се написа от други взели участие в темата да пробва паметите по отделно а и ако са закупени наскоро предполагам още са в гаранция и може да поиска от продавача да му смени паметите.

Рам паметите кога са закупени наскоро ли. Ако са закупени наскоро аз на твое място бих говорил със продавача да смени паметите със същия модел на производителя и същите чипове ако ти каже че неможе или няма или започне да овърта взимаш си парите и поръчваш от друго място.

Купени са преди година, но имат 2 години гаранция. Аз съм говорил с магазина и ми казаха, че това не е проблем (че са с различен чип) - написал съм го в един от коментарите.

преди 1 минута, vlado1985 написа:

ако са закупени наскоро предполагам още са в гаранция и може да поиска от продавача да му смени паметите.

Направо пали колата, вземи го от тях и с цялата машина към производителя на паметите и докато не се убедите, че всичко работи както трябва, хапвайте ориз на корем ... 

Всичко това се прави при покупката - казваш, че искаш две еднакви памети - дават ти различни и правиш рекламация на момента (без дори да си имал проблеми с тях).

Ако паметите са на година - мислиш ли, че някой ще му ги замени сега ако е здрава? 

П.С. Още работи кристалната топка ... 

Купени са преди година, но имат 2 години гаранция. Аз съм говорил с магазина и ми казаха, че това не е проблем (че са с различен чип) - написал съм го в един от коментарите.

Щом като си говорил със магазина им кажи че искаш да ти сменят паметите ако ти откажат искай си парите и си поръчай от друго място.

Направо пали колата, вземи го от тях и с цялата машина към производителя на паметите и докато не се убедите, че всичко работи както трябва, хапвайте ориз на корем ... 

Всичко това се прави при покупката - казваш, че искаш две еднакви памети - дават ти различни и правиш рекламация на момента (без дори да си имал проблеми с тях).

Ако паметите са на година - мислиш ли, че някой ще му ги замени сега ако е здрава? 

П.С. Още работи кристалната топка ... 

Е щом паметите са в гаранция още и работят но имат конфликти по между си какъв е проблема да му ги сменят.

Досега си мълчах, и четох глупостите на "спициальиститьи". Начетох се :D .

Toxilicious , почни от паметите. Аз си мисля, че проблемът не е в тях, но все пак да проверим. Нулирай настройките на BIOS-а, почни да слагаш пръчките само по една, и пробвай дали така ще има пак зависвания. Така ще откриеш дали няма някоя дефектна. Ако всяка една работи поотделно, пробвай ги по двойки еднакви. Кажи какво се случва. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.