Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Системата замръзва без причина в Idle докато си браузвам

Featured Replies

Разрешен от plamen_petrov_80

преди 17 часа, plamen_petrov_80 написа:

Пускал ли си тест на паметта?

Пробвана ли е паметта на по-ниски честоти и настройки?

Пробвана ли е системата само с една памет?

Чел, чел .. непрочел ...

преди 8 минути, vlado1985 написа:

но имат конфликти по между си

Имат ли?

• Отговори 116
  • Прегледи 3,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Здравейте..! Единственото което виждам в дневника са програмите Advanced SystemCare и Driver Booster  .. Не бих държал, използвал и не препоръчвам да се използва този софтуер от типа на оптимизатори и

• От всичко което написах за АВ ли се хвана?! ДА има значение АВ каква е и колко такива може да си наблъскал и да работят заедно в конфликт една с друга. За да питам, това е от опит и натрупани знания.

• Здравейте..! А отхвърляте ли варианта за зловреден софтуер...? Защо първо не стартирате системата в Безопасен режим и да видите дали има това замръзване...ако липсва ... значи търсим софтуерен проблем

Публикувани изображения

преди 13 часа, Toxilicious написа:

В Първия пост съм написал, че като замръзне системата мога да местя мишката и да отварям таск мениджъра и да спирам разни процеси. 

Което "говори", че проблема не е в хардуера на компютъра! ;) 

преди 17 часа, Toxilicious написа:

Със всеки браузър замръзва - Mozilla, Chrome, Brave

Което "говори", че проблема не е в браузър. => Или ОС е "омазана" или ако проблема е хардуерен, то трябва да търсиш из компонентите които отговарят за мрежата.          

+ 1 глас за това, че проблема е в ЗКУ! 

Успех!

п.п.

Цитат

Разбира се, че може проблемът да не е в хардуера — и точно това се вижда и от дискусията в таба ти kaldata.com.
Всъщност при подобни „замръзвания“ има три големи групи причини:

🧩 1) Софтуерен проблем (по-често, отколкото хората мислят)

Това включва:

• омазана Windows инсталация
  • драйвери, които не работят добре след смяна на дъно/процесор
  • стари чипсет драйвери или неправилно инсталирани
  • конфликт между драйвери (LAN, GPU, SATA/NVMe)
  • повредени системни файлове
  • стари настройки, пренесени от предишната конфигурация

В твоя случай има няколко силни индикатора, че може да е софтуерно:

✔ Системата е работила перфектно на старото LGA дъно

✔ След смяна на дъно + CPU започват freeze-ове

✔ Freeze-овете се случват и в Idle, и при браузване

✔ Звукът продължава да върви → системата не умира напълно

✔ Task Manager показва 0% натоварване → блокира I/O или Windows shell

✔ Няма ясни грешки в SMART или RAM тестовете

Това е класика за проблем с драйвери или Windows.

🧩 2) Хардуерен проблем (възможно, но не най-вероятно)

От таба се вижда, че вече са сменени:

• RAM
  • PSU
  • 3 видеокарти
  • BIOS е обновен
  • XMP е пробван включен/изключен

Остават само:

• дъно
  • процесор
  • SSD (въпреки че е работило преди)

Но freeze-ове, при които звукът продължава, а интерфейсът умира, много по-често са софтуерни.

🧩 3) Ryzen специфики (Power Management)

Ryzen 3000 понякога прави freeze в Idle заради:

• C-states
  • CPPC2
  • Global C-state Control
  • ниски idle напрежения
  • проблемни AGESA версии

Но това обикновено се проявява като:

• пълен freeze (звукът също спира)
  • рестарт или BSOD

При теб звукът продължава, което означава, че CPU не умира — умира Windows shell или I/O.

🎯 Най-логичният извод

Да — напълно възможно е проблемът да е софтуерен, и дори е доста вероятно.

Смяната на дъно + CPU без чиста инсталация почти винаги води до:

• стари драйвери, останали от Intel/LGA
  • грешни ACPI таблици
  • неправилни енергийни профили
  • конфликт между AMD chipset drivers и стари Intel драйвери

Точно това описваш.

✔ Какво бих направил аз на твое място (в правилен ред)

1) Чиста инсталация на Windows 10 или 11

(изтриване на всички дялове → инсталация на чисто)

Това е най-важното.
И най-лесното.

2) Инсталиране на AMD chipset drivers (само от сайта на AMD)

3) Тест с една RAM плочка (за всеки случай)

4) Ако freeze-овете продължат → тогава чак мислим за дъно/CPU гаранция

"Но freeze-ове, при които звукът продължава, а интерфейсът умира, много по-често са софтуерни."

преди 16 часа, Toxilicious написа:

това  как ще реши проблема. Не вярвам това замръзване да става от антивирусна, малко несериозно ми се струва и се надявам на полезни мнения.

От всичко което написах за АВ ли се хвана?! ДА има значение АВ каква е и колко такива може да си наблъскал и да работят заедно в конфликт една с друга. За да питам, това е от опит и натрупани знания. Ти знаеш какво имаш инсталирано, но аз не знам и на база опита си питам за всичко възможно, което касае забиване на системата. Пробва ли да рестартираш видеодрайвера както ти написах в момент на забиване - НЕ. Спря ли хибернацията и бързото стартиране - НЕ, а това има значение при събуждане на системата /имаш зависване след известно време престой на машината/. 

Тук си дошъл за помощ, и да се дървиш "Не е от това", "Искам полезни мнения", "Не прочетохте ли какво съм написал"... не е в твоя полза. Виждам си дървен философ, а толкова време не си оправил проблема си, което говори, че нямаш опит и знания, но и комуникацията ти е на същото ниво.

• Автор
преди 1 час, Joss Bomon написа:

От всичко което написах за АВ ли се хвана?! ДА има значение АВ каква е и колко такива може да си наблъскал и да работят заедно в конфликт една с друга. За да питам, това е от опит и натрупани знания. Ти знаеш какво имаш инсталирано, но аз не знам и на база опита си питам за всичко възможно, което касае забиване на системата. Пробва ли да рестартираш видеодрайвера както ти написах в момент на забиване - НЕ. Спря ли хибернацията и бързото стартиране - НЕ, а това има значение при събуждане на системата /имаш зависване след известно време престой на машината/. 

Тук си дошъл за помощ, и да се дървиш "Не е от това", "Искам полезни мнения", "Не прочетохте ли какво съм написал"... не е в твоя полза. Виждам си дървен философ, а толкова време не си оправил проблема си, което говори, че нямаш опит и знания, но и комуникацията ти е на същото ниво.

Имал си абсолютно същия проблем като моя предизвикан от наблъскани АВ ли ?
Не съм се ,,захванал" за този коментар, отговарям ти защото ми написа - ,,Така и не ми отговори каква АВ имаш"
На въпроса ти дали съм опитал да рестартирам Видео драйверите като замръзне системата ще ти отговоря когато машината ЗАБИЕ, както казах тя не забива всеки ден или всеки час! може да забие в месеца 1 път, на 2 месеца 1 път, на седмица 1 път, може на ден 2 пъти или 3 пъти, може  всеки ден да забива в продължение на дни, написал съм, че забива абсолютно на рандом принцип. Не знам как да пробвам, след като системата не е фрийзнала? когато замръзне - ще пробвам и ще кажа! Не знам колко по-точно и ясно да го обясня.
От къде знаеш, че не съм спрял хибернацията? спрях я още когато ми казаха, но ще изчакам известно време за да кажа категорично дали това върши работа или не. Сега ако кажа - ,,Това ми свърши работа" и след месец системата пак започне да забива ? приех всички мнения и коментари. Когато ме попитаха дали съм сменил XMP профилите на рамта отговорих ясно и точно, че преди 2 или 3 дни ги смених. може и това да е решило проблема?

Едит: Не знам какъв опит имаш с антивирусните, обаче при софтуерни конфликти почти винаги има Логове в Event Viewer като Timeout или Service Control Manager грешки.
Ako АВ забие  мишката и аудиото няма да вървят и системата няма да бъде частично забила и може да получиш BSOD. В моя случай системата забива частично, както казах и без логове в Event Viewer. При  мен забиват частично PCIe и scheduler‑а , което Антивирусна няма как да го направи.

Едит 2: Преди да ме питате - сини екрани нямам, ако имах щях да го напиша в първия си пост.

преди 1 час, Toxilicious написа:

Имал си абсолютно същия проблем като моя

Аз съм виждал абсолютно същия като твоя, единствено не мога да потвърдя, че се е случвало само при браузване и дали е имало звук - но другото описание съвпада много точно - по екрана остават остатъци от вече затворени програми, единствения ти изход е F13. Не е била моя система със сигурност (през мен са минали твърде много и твърде различни), дори не помня с коя OS е било - много голям шанс е да е било WinXP, не помня конфигурацията дори за да мога да си спомня какво и как съм му правил, ако можех да си спомня, щях да ти дам информацията при мен как се е решил проблема, но това не винаги означава, че и при теб ще се реши така.

А от общия ми опит знам, че винаги дребните камъчета са причината за големите и дълги неприятности, просто защото големия камък се вижда много по-лесно.

Надявам се да го разбираш правилно всичко това.

• Автор
преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

Аз съм виждал абсолютно същия като твоя, единствено не мога да потвърдя, че се е случвало само при браузване и дали е имало звук - но другото описание съвпада много точно - по екрана остават остатъци от вече затворени програми, единствения ти изход е F13. Не е била моя система със сигурност (през мен са минали твърде много и твърде различни), дори не помня с коя OS е било - много голям шанс е да е било WinXP, не помня конфигурацията дори за да мога да си спомня какво и как съм му правил, ако можех да си спомня, щях да ти дам информацията при мен как се е решил проблема, но това не винаги означава, че и при теб ще се реши така.

А от общия ми опит знам, че винаги дребните камъчета са причината за големите и дълги неприятности, просто защото големия камък се вижда много по-лесно.

Надявам се да го разбираш правилно всичко това.

Приемам отговора ти, обаче ако може и ти да ми отговориш на няколко въпроса за да видим прилики и разлики. Каза, че не си сигурен дали ти е забивал при браузване - ок това е едно другото, което ме интересува ако помниш е;
 - Можеше ли да отваряш мениджъра на задачите и да спираш процеси? 
-  Не си сигурен дали е имало звук - това не дава категоричен знак, че проблема е бил същия.
- Ползвал си различна система, WIN XP -  Той няма C‑states, ASPM, PCIe power saving

Моето мнение е, че  при новите OS има отделен USB контролер, GPU драйвер, който може да замръзне отделно, a курсора на мишката в моя случай се движи защото е отделен и продължава да работи. Звука също - Аудио чипът има собствен малък буфер (100–500 ms) и не зависи от GUI. Прозорците не реагират - Scheduler е блокиран частично. В моя случай предполагам, че Freeze‑ът се случва на ниво хардуер или firmware, преди Windows да има шанс да реагира, защото WIN не разбира и не може да регистрира толкова бързо, че нещо се е случоло.. не може да го поправи и не може да даде BSOD>.  При XP не съм сигурен дали можеше да имаш частично замръзване.
Да кажем, че проблема беше софтуерен конфликт между антивирусни, ядрото на Windows (Kernel) щеше да бъде в капан на   безкраен цикъл, което блокира движението на курсора,а моята мишка се движи, което означава, че ядрото е живо. Ако софтуерен процес беше повредил системата, звукът 100% щеше да зацикли/бръмчи или да спре веднага точно защото Аудиото изисква постоянна комуникация между процесора и звуковия чип.
Затова както казах отначало в първия ми пост, че аз се съмнявам да не би проблема да е в Power management/BIOS. 
Някой от потребителите потвърдиха, че е възможно да е от 
нестабилна памет + агресивни C‑states + ASPM = idle hang

• Автор
преди 6 минути, Teemo v. X написа:

Изключи Hardware acceleration на браузера.

Изключил  съм го още преди година.

преди 1 минута, Toxilicious написа:

Приемам отговора ти, обаче ако може и ти да ми отговориш на няколко въпроса за да видим прилики и разлики. Каза, че не си сигурен дали ти е забивал при браузване - ок това е едно другото, което ме интересува ако помниш е;
 - Можеше ли да отваряш мениджъра на задачите и да спираш процеси? 
-  Не си сигурен дали е имало звук - това не дава категоричен знак, че проблема е бил същия.
- Ползвал си различна система, WIN XP -  Той няма C‑states, ASPM, PCIe power saving

Моето мнение е, че  при новите OS има отделен USB контролер, GPU драйвер, който може да замръзне отделно, a курсора на мишката в моя случай се движи защото е отделен и продължава да работи. Звука също - Аудио чипът има собствен малък буфер (100–500 ms) и не зависи от GUI. Прозорците не реагират - Scheduler е блокиран частично. В моя случай предполагам, че Freeze‑ът се случва на ниво хардуер или firmware, преди Windows да има шанс да реагира, защото WIN не разбира и не може да регистрира толкова бързо, че нещо се е случоло.. не може да го поправи и не може да даде BSOD>.  При XP не съм сигурен дали можеше да имаш частично замръзване.
Да кажем, че проблема беше софтуерен конфликт между антивирусни, ядрото на Windows (Kernel) щеше да бъде в капан на   безкраен цикъл, което блокира движението на курсора,а моята мишка се движи, което означава, че ядрото е живо. Ако софтуерен процес беше повредил системата, звукът 100% щеше да зацикли/бръмчи или да спре веднага точно защото Аудиото изисква постоянна комуникация между процесора и звуковия чип.
Затова както казах отначало в първия ми пост, че аз се съмнявам да не би проблема да е в Power management/BIOS. 
Някой от потребителите потвърдиха, че е възможно да е от 
нестабилна памет + агресивни C‑states + ASPM → idle hang

1. Със сигурност съм опитвал да отворя мениджъра на задачите - и ако се е случвало със сигурност съм пробвал да затворя проблемните приложения, explorer.exe и накрая онзи ти ми процес който кара системата да си пусне 30 секунди обратно броене - но не мога да потвърдя, че е било на точно тази машина, също така във времето знаеш, че се появава надпис при опит за отварянето - ти не си администратор и т.н. - малко вероятно да е било на тази система, но не мога да потвърдя или отрека.

2. Така е, но не го прави и задължително различен - 50/50.

3. Предполагам, че е била такава - просто е като усещане е било толкова отдавна, че е по времето на 98/2000/XP .. аз Vista рядко съм пипал, а 7 мисля, че още нямаше.

Колко време е 100–500 ms? Не се заяждам, но докато стигнеш до бутона - буфера ще е свършил и неволно ще си разбрал дали звука си продължава извън споменатия от теб буфер.

Не можеш да изключваш и да правиш никакви конкретни заключение - мое мнение, защото както казах ти не можеш да доведеш системата до срив когато пожелаеш или при правилните условия. Реално ти имаш на 1-2 месеца единичен проблем - всичко написано по-горе става малко абсурдно - значи паметта работи стабилно по всяко друго време, но на 2 месеца решава да се избазика със системата ... да и това съм го имал 386MB РАМ и едната платка явно не минава тест на паметта - но компютъра си работеше доста време като файлов сървър за много игри и за много компютри и само ако някой седне на него и успее да запълни твърде много от паметта - крашваше .. та ходи го хвани проблема.

преди 14 минути, Toxilicious написа:

Да кажем, че проблема беше софтуерен конфликт между антивирусни

Здравейте..! А отхвърляте ли варианта за зловреден софтуер...? Защо първо не стартирате системата в Безопасен режим и да видите дали има това замръзване...ако липсва ... значи търсим софтуерен проблем..! 

• Моля, MiniToolBox  и го запазете на вашия десктоп
  • Затворете всички браузъри, които може да имате отворени
  • Кликнете с десен бутон върху иконата и изберете Run as administrator
  • Уверете се, че са отбелязани всички опции:   Select all 

image.png.dcc16094ba3df121d634bd78f8987078.png

• Кликни Go и след като сканирането приключи  на работния ви плот ще се отвори MTB.txt
  • Моля, копирайте и поставете съдържанието в отговора си.

Ако има от къде да вземеш друго дъно само за проба... На твоето дъно R5 работи с биос ъпдейт и има проблеми с I/O lock.

• Автор

@plamen_petrov_80 
 Сега вече има градивен коментар и ти благодаря!
идле фрийзовете ппц се случват само при определен C‑state, определено напрежение, RAM training което изисква определени сходства като например процесора да падне под определено напрежение + рама да влезе в ниска консумация и паралелно с това да се появи някаква фонова задача.
Добре, може да не съм се изразил правилно с примера за аудиото. Звука продължава да върви нормално, което за мен означава, че процесорът активно чете данни от диска или рам и ги праща към аудио чипа. Това изисква "жива" система, а не просто буфера да е запълнен. Моя звук продължава да  върви за да е от просто от буфера, това прилича повече да е хардуерен сталл, не софтуерен deadlock.
Може да бъркам някъде... затова питам във форума защото не съм съвсем запознат и търся логично обяснение защото моя случай е изключително рядко явление понеже се случва само при специфична комбинация от C‑states + SOC voltage + RAM training — а не защото проблемът е софтуерен. И както вече разбрах от някой потребители комбинацията от различни чипове (Micron/Hynix) често води до нестабилност при Low Power state, а не под товар, oще повече в комбинация с Ryzen.

преди 37 минути, icotonev написа:

Здравейте..! А отхвърляте ли варианта за зловреден софтуер...? Защо първо не стартирате системата в Безопасен режим и да видите дали има това замръзване...ако липсва ... значи търсим софтуерен проблем..! 

• Моля, MiniToolBox  и го запазете на вашия десктоп
  • Затворете всички браузъри, които може да имате отворени
  • Кликнете с десен бутон върху иконата и изберете Run as administrator
  • Уверете се, че са отбелязани всички опции:   Select all 

image.png.dcc16094ba3df121d634bd78f8987078.png

• Кликни Go и след като сканирането приключи  на работния ви плот ще се отвори MTB.txt
  • Моля, копирайте и поставете съдържанието в отговора си.

Благодаря ви за включването.
Заповядайте файла.

Edit: Не искам да влизам в безопасен режим, защото не знам колко време ще ми отнеме докато компютъра замръзне и може да се наложи 2-3 седмици или месец да стои на безопасен режим. Ако замръзваше през 5мин - да.

MTB.txt

преди 14 минути, Toxilicious написа:

И както вече разбрах от някой потребители комбинацията от различни чипове (Micron/Hynix) често води до нестабилност при Low Power state, а не под товар, oще повече в комбинация с Ryzer.

Добре, но тук си задаваме въпроса - а с предходните памети? Те също ли бяха микс?

Също така - имаш веднъж - пуснал си системата, не знаеш тя какво прави на заден фон и се появява проблема и друг път ти активно браузваш, слушаш музика и хоп пак същото - аз не мисля, че всички планети се нареждат еднакво. Ти как го виждаш това?

• Автор
преди 19 минути, plamen_petrov_80 написа:

Добре, но тук си задаваме въпроса - а с предходните памети? Те също ли бяха микс?

Също така - имаш веднъж - пуснал си системата, не знаеш тя какво прави на заден фон и се появява проблема и друг път ти активно браузваш, слушаш музика и хоп пак същото - аз не мисля, че всички планети се нареждат еднакво. Ти как го виждаш това?

Когато казвам ,,idle" имам предвид, че компютъра не се пипа изобщо + това, че не съм отварял нищо. В Idle процесора ти може да се товари и на 70% точно защото работят процеси на заден фон за които не знаеш. Но това, че те си работят на заден план не означава, че ти пипаш/правиш нещо на компютъра.
Пак казвам - старите рам плочки си работеха перфектно 1 година без нито 1 замръзване, когато бях със интелска платка и ползвах интелски процесор. След като смених дъното на AMD след няколко дни започнаха фрийзовете, повтарям.. старите плочки рам си останаха забучени в новото дъно+захранвване+видео карта+SSD-тата, само смених дъно и процесор и започнаха фрийзовете. Помислих, че може да е от РАМТА и пуснах MEMTESТ  и тествах рамта за около 12 часа и нямаше никакви проблеми, въпреки това викам айде ще ги сменя и не съм се интересувал дали са били с различен чип. Сложих новите рам памети и проблема си остана, после викам да не е от захранване - Смених и него - проблема остана. Викам да не е от видео карта-  смених я и проблема остана... после смених и още 1 видео карта , но въпреки всички тези промени - проблема си остана.

Едит: за да няма не разбрали - системата започна да замръзва след като сложих ново дъно и нов процесор + чисто нов инсталиран windows 10, без излишни програми, без излишни софтуери, антивирусни.. всичко базово. Всички драйвери са обновени до последна версия.

току-що, Toxilicious написа:

Когато казвам ,,idle" имам предвид, че компютъра не се пипа изобщо + това, че не съм отварял нищо. В Idle процесора ти може да се товари и на 70% точно защото работят процеси на заден фон за които не знаеш. Но това, че те си работят на заден план не означава, че ти пипаш/правиш нещо на компютъра.
Пак казвам - старите рам плочки си работеха перфектно 1 година без нито 1 замръзване, когато бях със интелска платка и ползвах интелски процесор. След като смених дъното на AMD след няколко дни започнаха фрийзовете, повтарям.. старите плочки рам си останаха забучени в новото дъно+захранвване+видео карта+SSD-тата, само смених дъно и процесор и започнаха фрийзовете. Помислих, че може да е от РАМТА и пуснах MEMTESТ  и тествах рамта за около 12 часа и нямаше никакви проблеми, въпреки това викам айде ще ги сменя и не съм се интересувал дали са били с различен чип. Сложих новите рам памети и проблема си остана, после викам да не е от захранване - Смених и него - проблема остана. Викам да не е от видео карта-  смених я и проблема остана... после смених и още 1 видео карта , но въпреки всички тези промени - проблема си остана.

Явно не се разбираме ..

Не знам как да продължа в момента ...

• Автор
преди 1 минута, plamen_petrov_80 написа:

Явно не се разбираме ..

Не знам как да продължа в момента ...

Недей да продължаваш, няма проблем. Не знам как по-точно да ти обясня и да ти отговоря на въпроса. Ивинявай.

преди 6 минути, Toxilicious написа:

Недей да продължаваш, няма проблем. Не знам как по-точно да ти обясня и да ти отговоря на въпроса. Ивинявай.

Не го ли виждаш освен да философства друго не може.

преди 17 минути, Toxilicious написа:

Какво бих направил аз:

Забравяш, че това е компютърна система - разглобаваш всичко, оглеждаш много добре, почистваш и бавно редиш едно по едно, като диска и OS - се сменят задължително, ако имаш старите памети - супер, ако не с новите една по една, като полираш повърхностите им и на паметите и на слотовете на дъното, за видеото се отнася същото, бих избрал най-слабото, но сигурно видео, всички интерфейсни кабели се сменят (на диска евентуално), преглеждат се всички букси за нагар, как влиза, добре ли щракват, захранването - ако не е гаранционно - прави се инспекция и на него, ако трябва да захранва диск - ползва се по-малко употребяван конектор ... дъното се връща във фабрични настройки, оглеждат се много добре настройките след това и с четене и разбиране се настройва - задължително си записваш кое и на какво променяш спрямо фабричните, тест на паметта, инсталация на нова OS - най-добре 11 - ако не си я ползвал до сега - инсталирай една, пипни тук там или нищо не пипай, натовари го максимално - процесор, памет (като тук бих ми спрял виртуалната и да опитам и така какво става до краен предел) .. виж дали ще изкочи някакъв заек - може да си поиграеш с това какви честоти желаеш да постига или да пада процесора - имаш и опции в управление на захранването - но пак напомням - води си записки! След всичко това теглиш един формат и слагаш OS втори път само с нещата които ти трябват и което си преценил да остане за теста ...

Отделно на Win - може да си създадеш една USB памет с Ventoy - с качено ISO на Linux и при зареждане да му зададеш да зареди ISO то в RAM (мисля, че имаше такава опция) след това зареждаш и пробваш как е (и тук пак идва момента, че системата може да работи 2 месеца без да крашне, но всъщност ние не гоним намирането на стабилност, не не рано е още, търсим къде се спъва куция кон, граничното състояние и т.н. ...)

И като уважаваш себе си дървен филосов с много награди и дипломи .. ще повторя, даже ще потретя, че диагностиката е сложно нещо ... да, принципно се подхожда систематично, с промени едно по едно .. но ти май този опит вече си го правил .. година и половина .. и както знаеш когато ножа опре в кокала - трябват радикални промени - т.е. сменяш съзможно най-много неща едновременно ... и накрая се надявам да не е като онзи човек който компа му работи в съседната стая супер, а в неговата не .. или като онзи който на собствения му рутер нета му е ужасен, но кога иде в съседа се оправя .. дори когато е с неговия си рутер ... мистерия ...

.. така, че ... Късмет!

• Автор
преди 6 минути, plamen_petrov_80 написа:

Какво бих направил аз:

Забравяш, че това е компютърна система - разглобаваш всичко, оглеждаш много добре, почистваш и бавно редиш едно по едно, като диска и OS - се сменят задължително, ако имаш старите памети - супер, ако не с новите една по една, като полираш повърхностите им и на паметите и на слотовете на дъното, за видеото се отнася същото, бих избрал най-слабото, но сигурно видео, всички интерфейсни кабели се сменят (на диска евентуално), преглеждат се всички букси за нагар, как влиза, добре ли щракват, захранването - ако не е гаранционно - прави се инспекция и на него, ако трябва да захранва диск - ползва се по-малко употребяван конектор ... дъното се връща във фабрични настройки, оглеждат се много добре настройките след това и с четене и разбиране се настройва - задължително си записваш кое и на какво променяш спрямо фабричните, тест на паметта, инсталация на нова OS - най-добре 11 - ако не си я ползвал до сега - инсталирай една, пипни тук там или нищо не пипай, натовари го максимално - процесор, памет (като тук бих ми спрял виртуалната и да опитам и така какво става до краен предел) .. виж дали ще изкочи някакъв заек - може да си поиграеш с това какви честоти желаеш да постига или да пада процесора - имаш и опции в управление на захранването - но пак напомням - води си записки! След всичко това теглиш един формат и слагаш OS втори път само с нещата които ти трябват и което си преценил да остане за теста ...

Отделно на Win - може да си създадеш една USB памет с Ventoy - с качено ISO на Linux и при зареждане да му зададеш да зареди ISO то в RAM (мисля, че имаше такава опция) след това зареждаш и пробваш как е (и тук пак идва момента, че системата може да работи 2 месеца без да крашне, но всъщност ние не гоним намирането на стабилност, не не рано е още, търсим къде се спъва куция кон, граничното състояние и т.н. ...)

И като уважаваш себе си дървен филосов с много награди и дипломи .. ще повторя, даже ще потретя, че диагностиката е сложно нещо ... да, принципно се подхожда систематично, с промени едно по едно .. но ти май този опит вече си го правил .. година и половина .. и както знаеш когато ножа опре в кокала - трябват радикални промени - т.е. сменяш съзможно най-много неща едновременно ... и накрая се надявам да не е като онзи човек който компа му работи в съседната стая супер, а в неговата не .. или като онзи който на собствения му рутер нета му е ужасен, но кога иде в съседа се оправя .. дори когато е с неговия си рутер ... мистерия ...

.. така, че ... Късмет!

Благодаря за съвета. пробвах го - проработи, мерси.

• Автор
преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

?

Направих всичко, което ми каза, благодаря! вече нямам проблеми.

преди 6 минути, nusho73 написа:

Е ,голям "майстор" си философ . Проблема си го решил преди няколко поста. Така дори да пишеш.Проблема е решен,дали

Извади си главата от пясъка и помисли кой може да маркира даден отговор за решение! 

За световния глад да съм ти виновен също, защото днес съм ял?

А забравих .. дишам ти въздуха, че и го замърсявам ... бла, бла ... много си зрял, направо презрял ...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.