Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Системата замръзва без причина в Idle докато си браузвам

Featured Replies

Разрешен от plamen_petrov_80

@Toxilicious направо изключи това. Сега ти е на Auto. А моето беше Enabled и нямам спомени да съм го включвал. Казват че ХМР профилите го включвали. Но при това системата ставалa нестабилна. При мен само 2-3 пъти е рестартирал изведнъж Windows11. Сега го дадох на Disabled и няма проблеми. И мемтест проведох по-дълъг. Даже и аз ще следя сега дали пак ще ми се рестартира изневиделица Windows11.

2026-02-16-18-52.png

• Отговори 116
  • Прегледи 3,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Здравейте..! Единственото което виждам в дневника са програмите Advanced SystemCare и Driver Booster  .. Не бих държал, използвал и не препоръчвам да се използва този софтуер от типа на оптимизатори и

• От всичко което написах за АВ ли се хвана?! ДА има значение АВ каква е и колко такива може да си наблъскал и да работят заедно в конфликт една с друга. За да питам, това е от опит и натрупани знания.

• Здравейте..! А отхвърляте ли варианта за зловреден софтуер...? Защо първо не стартирате системата в Безопасен режим и да видите дали има това замръзване...ако липсва ... значи търсим софтуерен проблем

Публикувани изображения

• Автор
преди 16 минути, В. Велев написа:

@Toxilicious направо изключи това. Сега ти е на Auto. А моето беше Enabled и нямам спомени да съм го включвал. Казват че ХМР профилите го включвали. Но при това системата ставалa нестабилна. При мен само 2-3 пъти е рестартирал изведнъж Windows11. Сега го дадох на Disabled и няма проблеми. И мемтест проведох по-дълъг. Даже и аз ще следя сега дали пак ще ми се рестартира изневиделица Windows11.

2026-02-16-18-52.png

Ще разуча функцията и ще пробвам, мерси.

преди 3 часа, Toxilicious написа:

Благодаря ви за включването.
Заповядайте файла.

Благодаря за дневника. Понеже съм зает ще пиша малко по късно...! 

Здравейте..! Единственото което виждам в дневника са програмите Advanced SystemCare и Driver Booster  .. Не бих държал, използвал и не препоръчвам да се използва този софтуер от типа на оптимизатори и Driver Update - програми за ъпдейт на драйвери Повечето са некачествени програми, често пакетирани с друг софтуер, който изтегляте от интернет, а много от тях се класифицират/откриват като потенциално нежелани програми (PUP) от скенерите за сигурност. Твърдят че  подобряват производителността на системата, извършват ремонти и настройват компютър. Много от тях включват функции за почистване на регистъра, оптимизатор на регистър, оптимизатор на диск и др. Няма  доказателства, които да подкрепят такива твърдения. . Не бих се доверил на  такива програми . Не се знае какво "оптимизират" ..но съм виждал хиляди случаи които хората описват подобни проблеми на вашия...!  Препоръчвам да обмислите деинсталирането им.. Вие решавате..! 

преди 10 часа, icotonev написа:

Здравейте..! Единственото което виждам в дневника са програмите Advanced SystemCare и Driver Booster  .. Не бих държал, използвал и не препоръчвам да се използва този софтуер от типа на оптимизатори и Driver Update - програми за ъпдейт на драйвери Повечето са некачествени програми, често пакетирани с друг софтуер, който изтегляте от интернет, а много от тях се класифицират/откриват като потенциално нежелани програми (PUP) от скенерите за сигурност. Твърдят че  подобряват производителността на системата, извършват ремонти и настройват компютър. Много от тях включват функции за почистване на регистъра, оптимизатор на регистър, оптимизатор на диск и др. Няма  доказателства, които да подкрепят такива твърдения. . Не бих се доверил на  такива програми . Не се знае какво "оптимизират" ..но съм виждал хиляди случаи които хората описват подобни проблеми на вашия...!  Препоръчвам да обмислите деинсталирането им.. Вие решавате..! 

Имам лоши спомени от такива програми и от 15 години не ги използвам. Не съм очаквал че някой все още ги ползва. Най-добре е сам да се грижиш за твоята система. Специално за Windows се слага само драйвера за видеото от съответния сайт(АМД или Нвидия) и най-много за LAN-a и то от сайта на дъното каквото ти предлагат. Другото което Windows ти сложи.

А за регистрите стигнах до извода че по-добре да ти се "затлачат" отколкото да ги почистваш. И то с подобни програми. Най-много ръчно да сменя или добавя някоя стойност и това е.

• Автор

Здравейте и благодаря за отговора. Запознат съм с факта, че Microsoft не се доверява на IOBit  и смята, че някой от техните драйвери могат да създадат риск за сигурността и затова са добавили драйверите в т.нар. ,,Vulnerable Driver Blacklist", защото могат да бъдат използвани с цел хакване или заобикаляне на защити.
- Driver Booster, се ползва само за да си сверя ,,часовника", кои драйвери ми липсват и т.н.  -  не ъпдейтвам драйвери през програмата, 
- ASC, се използва вместо CCleaner само за почистване на Cache, временни файлове, cookie данни, мета данни. Не го използвам за дефраг на регистър, почистване на регистър, оптимизация на системата и т.н.

За по-сигурно и професионално мнение пуснах билетче към AMD ,като описах проблема 1:1 с началния ми пост тук във форума. Техният отговор беше кратък и ясен;
- ,,To investigate your issue, I request you to please share your Msinfo32 and Dxdiag reports so I can better understand your system configuration and help me to determine the root cause of the issue. Once I have this information, I will review it and provide some suggestions.

В Следващия ми пост прекачих файловете, като ги попитах дали тези замръзвания може да са в следствие на Антивирусна и  IObit Продукти - даже не сметна за добре да ми отговори на този въпрос и напълно го игнорира. Даже не коментира и различните ципове на рамта. Това, което ми даде като съвет, след това;

Check for pending Windows updates
Please check if any Windows updates are pending on your PC. If updates are available, install them, as pending updates may cause GPU drivers to function improperly.
https://support.microsoft.com/en-us/windows/install-windows-updates-3c5ae7fc-9fb6-9af1-1984-b5e0412c556a

- Update BIOS and chipset drivers
Please update your system BIOS to the latest version (10.43) and ensure you have installed the latest chipset driver version (8.01.20.513). An outdated BIOS may prevent your GPU driver from functioning properly.
BIOS update link for ASRock B450M Pro4 R2.0:
https://www.asrock.com/mb/AMD/B450M%20Pro4%20R2.0/index.asp#BIOS

Please seek assistance from your motherboard vendor if needed.
Chipset driver link:
https://www.amd.com/en/support/downloads/drivers.html/chipsets/am4/b450.html

- Disable hardware acceleration
Please check whether GPU hardware acceleration is enabled on your PC and disable it as suggested in the article below:
https://www.wikihow.com/Turn-Off-Hardware-Acceleration

- Select the Balanced power plan
Please set your Windows power plan to Balanced.

- Run an SFC scan
Please run an SFC scan on your PC. This will help repair corrupted or missing system files, as your system report indicates multiple Windows errors commonly caused by such issues.
https://support.microsoft.com/en-us/topic/how-to-perform-a-clean-boot-in-windows-da2f9573-6eec-00ad-2f8a-a97a1807f3dd  

Точно и ясно, без да си губим времето взаимно. Ще приложа съветите му, ако в бъдеще имам замръзвания на системата просто ще отговоря със същия номер на билетчето ( ако са минали 10 дни).

Понеже и други хора са имали като моя проблем ( а и в бъдеще може някой да има) се надявам с това да съм бил полезен. 

преди 1 час, Toxilicious написа:

Please update your system BIOS to the latest version (10.43)

Това при мен оправи проблема с 2-те плочки РАМ които бяха на различни честоти. И при това тръгнаха на най-високата - 3600МHz. И аз ти го предложих, но те уплашиха че било бета.

• Автор
преди 1 минута, Teemo v. X написа:

Уж последен биос, уж изключен XMP...

Уж-уж:cantbelieve:

преди 3 часа, Toxilicious написа:

Точно и ясно, без да си губим времето взаимно.

Е  какво толкова вдъхновяващо има в дежурните съвети на бота на AMD?! Ти какво ценно видя, което не беше ти казано в темата да провериш и да направиш? Единствено драйверите за чипсета е от ВЧЕРА. Май за пръв път правиш такава комуникация с AMD, която няма да те доведе до ... нищо.

току-що, Joss Bomon написа:

Е  какво толкова вдъхновяващо има в дежурните съвети на бота на AMD?! Ти какво ценно видя, което не беше ти казано в темата да провериш и да направиш? Единствено драйверите за чипсета е от ВЧЕРА. Май за пръв път правиш такава комуникация с AMD, която няма да те доведе до ... нищо.

Не е важен бота, важното е, че ние тук за нищо не ставаме и той ни отваря очите .. и предходните му теми са същите ...

Жив и здрав да е!

• Автор
преди 14 минути, Joss Bomon написа:

По-полезен ми беше коментара, че проблема е от антивирусна.  Това определено ме доведе до... правилното решение!
Дори в Windows BG Форума казаха, че се съмняват причината да е от AV. Ама както и да е. 
Благодаря на всички, които се включиха. Ако има промяна ще съобщя.

преди 3 минути, Toxilicious написа:

По-полезен ми беше коментара, че проблема е от антивирусна.  Това определено ме доведе до... правилното решение!

Никога не съм твърдял, че проблема ти е точно от АВ, но съм виждал машини да забиват от определени АВ или комбинации от такива. А "решение" в прав текст, дистанционно и с твоето "съдействие" ще намериш на куково лято, още повече на епизодичен проблем като твоя! Айде бегай в Windows BG форума да се правиш на разбирко, аз лично приключих с желанието да ти съдействам още от първия ти отговор!

• Автор
преди 9 минути, Joss Bomon написа:

Никога не съм твърдял, че проблема ти е точно от АВ, но съм виждал машини да забиват от определени АВ или комбинации от такива. А "решение" в прав текст, дистанционно и с твоето "съдействие" ще намериш на куково лято, още повече на епизодичен проблем като твоя! Айде бегай в Windows BG форума да се правиш на разбирко, аз лично приключих с желанието да ти съдействам още от първия ти отговор!

Много Хора пишат и всеки дава различно мнение. Преди няколко дни бях по зает и не можех веднага да отговоря нито да направя настройките, които ми се препоръчват. 
Просто някой хора започнахте много агресивно с отношението си, това сте ти и Пламен. Може да пропусна някое съобщение защото темата беше гореща и в последствие се връщам назад да чета отново. Никой не длъжен да ми отговаря. Просто много излишен спам имаше и се пишеше един през друг - кой разбрал, кой недоразбрал, кой не допрочел и т.н.   Но аз оценявам  всяко едно мнение и предложение.
Нали знаете.. .преди време по-форумите казваха - когато всеки разбирач ти каже да бараш на различно място и става още по голяма каша и мазало.

преди 6 минути, Toxilicious написа:

Много Хора пишат и всеки дава различно мнение. Преди няколко дни бях по зает и не можех веднага да отговоря нито да направя настройките, които ми се препоръчват. 
Просто някой хора започнахте много агресивно с отношението си, това сте ти и Пламен. Може да пропусна някое съобщение защото темата беше гореща и в последствие се връщам назад да чета отново. Никой не длъжен да ми отговаря. Просто много излишен спам имаше и се пишеше един през друг - кой разбрал, кой недоразбрал, кой не допрочел и т.н.  

Знаеш, че и аз много те обичам, нали?

Определено е по "български" за захапеш първата подадена ръка ...

• 4 седмици по-късно...
  • Автор

Здравейте, 
Включвам се с информация, че отново измина месец без да замръзне системата,  след като направих следните промени;

✔️ Ъпдейтнах BIOS до най-новата последна BETA версия
✔️ Смених XMP Профила на Рамтта 
✔️ Преинсталирах драйверите на чипсета (отново ги свалих от сайта на AMD)
✔️ Изключих Link State Power Management 
✔️ Изключени хибернация и бързото стартиране  на захранването.

Разликата е, че този път компютъра се ползваше по-често.

Какво все още не съм направил/пробвал;

🟡 Да пробвам само с 1 плочка рам
🟡 Преинстал на Windows
🟡 Комбинацията Win + Ctrl + Shift + B ( защото не е замръзвала системата )
🟡 Ново SSD 
🟡 Изключване на AV
🟡 Смяна на SATA кабели

Пиша информацията с цел, ако мога да съм полезен на някой с подобен проблем в бъдеще.

П.С. Благодаря отново на всички за съветите. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.