Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Системата замръзва без причина в Idle докато си браузвам

Featured Replies

Здравейте,
Имам един компютър с по стар хардуер, дъното е B450M pro4 r2.0, процесора е Ryzen 5 3600, първи собственик съм и след като ги сглобихме преди година и половина някъде започнаха внезапни сривове- компютъра замръзва докато си  браузваме. Мога да местя мишката, мога да отворя таск менидъра, мога да спирам процеси но не мога да отварям нищо друго, нито мога да рестартирам компютъра от старт-захранване, а трябва от пауър бутона на кутията, някой път всяко следващо действие, което правя забива самото действие и така се натрупват забити прозорци на екрана. Звука не забива - върви си.  Помислих, че може да е от рам паметта - взехме чисто нови 2 плочки но и с тях забива. Захранването също сменихме с по ново от 500 на 750w. Сменихме и 3 видео карти и с тях проблема си остана. Това забиване не е всеки път, а в различни периоди - може да забие днес 2 пъти, после след 2 дена 1 път, после след 1 месец 1 път.. всеки път е на произволен принцип. Когато това се случи и отворя таск мениджъра показва Disk - 0%, мрежа - 0% GPU - 0%.
Дали в случая проблема не заради " mixed RAM freeze", защото уж поръчах еднакви XMP 3200 CL16 но вътрешните тайминги НЕ съвпадат и са с 2 различни чипа Micron и SK Hynix. Но от там, където ги взех казаха, че това не е проблем. 
И понеже не сме го ползвали много този компютър и не сме се занимавали да решим проблема. Затова сега искам да се допитам до вас как може да се разбере всъщност от къде идва проблема. Дали проблема е от Рама или някакви Bios настройки и напрежение. Мерси.

Разрешен от plamen_petrov_80

• Отговори 116
  • Прегледи 3,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Здравейте..! Единственото което виждам в дневника са програмите Advanced SystemCare и Driver Booster  .. Не бих държал, използвал и не препоръчвам да се използва този софтуер от типа на оптимизатори и

• От всичко което написах за АВ ли се хвана?! ДА има значение АВ каква е и колко такива може да си наблъскал и да работят заедно в конфликт една с друга. За да питам, това е от опит и натрупани знания.

• Здравейте..! А отхвърляте ли варианта за зловреден софтуер...? Защо първо не стартирате системата в Безопасен режим и да видите дали има това замръзване...ако липсва ... значи търсим софтуерен проблем

Публикувани изображения

в Idle и докато си  браузваме - са две различни неща! 

внезапни сривове - също означава съвсем друго нещо.

Пускал ли си тест на паметта?

Пробвана ли е паметта на по-ниски честоти и настройки?

Пробвана ли е системата само с една памет?

Какъв е диска и какво е състоянието му? 

Има ли записи/грешки в системните логове?

При срив на системата - спирането на процеса - explorer.exe и пускането му отначало - прави ли нещо?

С какви видео карти е пробвано? Нови стари? Почистват ли се драйвери при смяната им? С колко различни OS е пробвано? Колко пъти е инсталирано на чисто?

Кой браузър се ползва при появяването на проблема, опитано ли е с други?

Давай по-точни параметри на компонентите и техния произход/състояние!

Иначе на въпроса ти: Трудно, диагностиката е най-сложното и бавно нещо понякога! Иначе може да е от всичко.

преди 1 час, Toxilicious написа:

Здравейте,
Имам един компютър с по стар хардуер, дъното е B450M pro4 r2.0, процесора е Ryzen 5 3600, първи собственик съм и след като ги сглобихме преди година и половина някъде започнаха внезапни сривове- компютъра замръзва докато си  браузваме. Мога да местя мишката, мога да отворя таск менидъра, мога да спирам процеси но не мога да отварям нищо друго, нито мога да рестартирам компютъра от старт-захранване, а трябва от пауър бутона на кутията, някой път всяко следващо действие, което правя забива самото действие и така се натрупват забити прозорци на екрана. Звука не забива - върви си.  Помислих, че може да е от рам паметта - взехме чисто нови 2 плочки но и с тях забива. Захранването също сменихме с по ново от 500 на 750w. Сменихме и 3 видео карти и с тях проблема си остана. Това забиване не е всеки път, а в различни периоди - може да забие днес 2 пъти, после след 2 дена 1 път, после след 1 месец 1 път.. всеки път е на произволен принцип. Когато това се случи и отворя таск мениджъра показва Disk - 0%, мрежа - 0% GPU - 0%.
Дали в случая проблема не заради " mixed RAM freeze", защото уж поръчах еднакви XMP 3200 CL16 но вътрешните тайминги НЕ съвпадат и са с 2 различни чипа Micron и SK Hynix. Но от там, където ги взех казаха, че това не е проблем. 
И понеже не сме го ползвали много този компютър и не сме се занимавали да решим проблема. Затова сега искам да се допитам до вас как може да се разбере всъщност от къде идва проблема. Дали проблема е от Рама или някакви Bios настройки и напрежение. Мерси.

Биоса обновяван ли е ? Ако не е може да го обновите.

Пробвайте с единия модел рам как ще се държи,ако остане стабилен може би има конфликт с рам,най-сигурният вариант е да използвате комплект (kit) от два еднакви модула, които са в списъка на Asrock.Това, че звукът продължава да върви, подсказва, че системата не умира напълно – по-скоро е проблем с памет/IO, а не CPU или PSU .Изключете XMP профила може да е проблемен.

• Автор
преди 6 часа, nusho73 написа:

Биоса обновяван ли е ? Ако не е може да го обновите.

Пробвайте с единия модел рам как ще се държи,ако остане стабилен може би има конфликт с рам,най-сигурният вариант е да използвате комплект (kit) от два еднакви модула, които са в списъка на Asrock.Това, че звукът продължава да върви, подсказва, че системата не умира напълно – по-скоро е проблем с памет/IO, а не CPU или PSU .Изключете XMP профила може да е проблемен.

Да, обновяван е BIOS.
Това го правеше отначало с изключен XMP в последствие го включих. Предните рам плочки работеха на 2400MHz и пак го правеше този проблем. 
Тогава пусках мемтест няколко часа нямаше проблеми с рама но все пак ги смених с нови.
А видео драйверите винаги се почистват с DDU.

image.pngimage.png.3b22e07a9104f89f176e5d0b5eda2814.pngimage.png.037ee900bcef6236fcdaddb784b20c9a.png

Логовете на windows какво показват - грешки, проблеми? Event viewer/windows logs/system? Покажи SMART статуса на диска.

Видимо SMART статуса изглежда добре. Но може да пробваш с друг диск за по-сигурно. Нова инсталация на ОС правена ли е? Това, което показваш от event viewer, по време на замръзванията ли е? Има филтри отстрани, които могат да изкарат само грешките.

g8PmNFe.png

Ако проблемите продължават, трябва да тестваш и смяна на останалите компоненти - CPU и дъно. Може и да пробваш да го дадеш в някой сервиз за диагностика.

Тества ли системата само със една плочка RAM памет? 

(При две монтирани плочки, трябва да са поставени в втори и четвърти слот. Когато е една само във втори)

За всеки случай, щом производителя на чиповете на  двете плочки са от различни (Micron, Hynix).

A-DATA, SSD дисковете са известни с проблемите си.

Затова следващото нещо , след теста на паметта е да се смени с, nvme от добър производител (въпреки че цените са доста нагоре).

• Автор

Не, грешката, която се вижда на първата снимка от  event viewer не е по-време на замръзване. Днеска на 15-та дата не е замръзвал все още. 
Не,..с нова инсталация на Windows не съм пробвал. В момента съм с Windows 10  и се чудя дали да премина към 11, ако това реши проблема..,но не знам дали има такава вероятност проблема  да е от windows-а 

image.png.f05614e78456c099e382821b11b84e0e.png

преди 21 минути, Mr. ?? написа:

Тества ли системата само със една плочка RAM памет? 

(При две монтирани плочки, трябва да са поставени в втори и четвърти слот. Когато е една само във втори)

За всеки случай, щом производителя на чиповете на  двете плочки са от различни (Micron, Hynix).

A-DATA, SSD дисковете са известни с проблемите си.

Затова следващото нещо , след теста на паметта е да се смени с, nvme от добър производител (въпреки че цените са доста нагоре).

image.png.c4454d41f6c06944e72ab74ff8fbf3ad.png

С 1 плочка рам не съм тествал.
Преди това бях с LGA дъно и нямах проблем. Смених дъното и процесора  и бях оставил старите рам плочки, които работеха на 2400Мхз  и оттогава започнаха проблемите. Преди това машината с години беше ползвана  и нямаше проблем, след като смених само дъни и процесор и започна да замръзва. Реших, че може да е заминала рамта и взех нови 2 плочки но пак проблема го имаше. Смених и захранване и 3 видео карти GTX 1080 TI, RTX 2070 Super, RX 6600 TX. Ъпдейтнах и Bios. 

преди 19 минути, Toxilicious написа:

Преди това бях с LGA дъно и нямах проблем. Смених дъното и процесора  и бях оставил старите рам плочки, които работеха на 2400Мхз  и оттогава започнаха проблемите. Преди това машината с години беше ползвана  и нямаше проблем, след като смених само дъни и процесор и започна да замръзва. Реших, че може да е заминала рамта и взех нови 2 плочки но пак проблема го имаше. Смених и захранване и 3 видео карти GTX 1080 TI, RTX 2070 Super, RX 6600 TX. Ъпдейтнах и Bios. 

Значи дъно и процесор са основните заподозрени.

Те процесорите са по-евтини от видеокартите. Така че пробвай с друг процесор за начало. 

• Автор
преди 7 минути, В. Велев написа:

Значи дъно и процесор са основните заподозрени.

Те процесорите са по-евтини от видеокартите. Така че пробвай с друг процесор за начало. 

Дъното и процесора така или иначе имат активна гаранция

преди 2 минути, Toxilicious написа:

Дъното и процесора така или иначе имат активна гаранция

И това е вярно. Но както пишеш след тяхната смяна започват замръзванията.

Въпреки че си обновил БИОС задай му заводските настройки за проба и след това променяй.

• Автор
преди 4 минути, В. Велев написа:

И това е вярно. Но както пишеш след тяхната смяна започват замръзванията.

Въпреки че си обновил БИОС задай му заводските настройки за проба и след това променяй.

Не съм сигурен, че знам как се правят заводските настройки. Ако може ориентир за това дъно.

Направи си една чиста инсталация на windows, като изтриеш всички дялове от диска, досега трябваше това да си пробвал първо.

Според мен е ССД-то. Само то не е сменяно. Статуса му нищо не гарантира. Може да е кабела, пробвай друг САТА кабел и друг порт като начало, но според мен най-добре ново ССД и чиста инсталация. 

Имал съм навремето подобни проблеми заради ССД. 

• Автор
преди 13 минути, ПК78 написа:

Според мен е ССД-то. Само то не е сменяно. Статуса му нищо не гарантира. Може да е кабела, пробвай друг САТА кабел и друг порт като начало, но според мен най-добре ново ССД и чиста инсталация. 

Имал съм навремето подобни проблеми заради ССД. 

SSD дисковете работеха на друга конфигурация с LGA Сокет, тогава нямаше такива проблеми и системата не е забивала. Когато смених дъното и процесора се наложи да направя преинсталация  и да сложа чисто нов Windows заради новото дъно.  И ден-два след това започна да замръзва. Нищо друго не бях сменял, SSD-тата си бяха същите, захранване, рам, видео карта. Ако е било от кабелите, аз смених ново захранване. Въпроса е защо това се случва след като сложих новото дъно и процесор ? аз предполагам, че проблема може да идва от power management  на Ryzen/AMD.

преди 14 минути, Toxilicious написа:

SSD дисковете работеха на друга конфигурация с LGA Сокет, тогава нямаше такива проблеми и системата не е забивала. Когато смених дъното и процесора се наложи да направя преинсталация  и да сложа чисто нов Windows заради новото дъно.  И ден-два след това започна да замръзва. Нищо друго не бях сменял, SSD-тата си бяха същите, захранване, рам, видео карта. Ако е било от кабелите, аз смених ново захранване. Въпроса е защо това се случва след като сложих новото дъно и процесор ? аз предполагам, че проблема може да идва от power management  на Ryzen/AMD.

Започни с най лесното/очевидното: Тествай с една плочка известно време, както писах по горе.

Про отново наличен проблем. Тествай със втората, при неуспех:

Погледни за проблем SSD, Sata кабел, нова инсталация на ОС.

Междувременно, обнови си драйверите за чипсета (изтрий старите) Свали ги, директно от сайта на AMD:

https://www.amd.com/en/support/download/drivers.html

От снимките разбирам , че сте инсталирали 10 ,която не се поддържа. Пробвали ли сте просто да да сложите уин 11? или само 10 сте виждали на това писи?

преди 56 минути, Toxilicious написа:

Не съм сигурен, че знам как се правят заводските настройки. Ако може ориентир за това дъно.

Имам почти същото дъно: B450M Pro4-F.

Заводските настройки се правят като влезеш в БИОС с F2 (при мен е с това, вярвам че и при теб ще е същия клавиш) и след това F9 ( "Load UEFI Defaults"). Записваш промените и рестартираш.

Свали си от тук драйвери и ги сложи.

• Автор
преди 5 минути, Gangosa написа:

От снимките разбирам , че сте инсталирали 10 ,която не се поддържа. Пробвали ли сте просто да да сложите уин 11? или само 10 сте виждали на това писи?

На по-горен пост написах, че съм на win 10 и не съм го сменял, чудя се дали да премина на 11, но не знам дали това ще реши проблема. И без това на Windows Update Ми спами безплатен ъпдейт към win11

преди 23 минути, Mr. ?? написа:

Междувременно, обнови си драйверите за чипсета (изтрий старите) Свали ги, директно от сайта на AMD:

https://www.amd.com/en/support/download/drivers.html

С най-новите драйвери съм image.png.82a71329e021e36cc038839abfe7c300.png

преди 19 минути, Toxilicious написа:

На по-горен пост написах, че съм на win 10 и не съм го сменял, чудя се дали да премина на 11, но не знам дали това ще реши проблема. И без това на Windows Update Ми спами безплатен ъпдейт към win11

Направи чиста инсталация, както казах по-горе, за да си сигурен, че проблема не е софтуерен.

преди 11 часа, Toxilicious написа:

преди година и половина някъде започнаха внезапни сривове- компютъра замръзва докато си  браузваме. Мога да местя мишката, мога да отворя таск менидъра, мога да спирам процеси но не мога да отварям нищо друго, нито мога да рестартирам компютъра от старт-захранване, а трябва от пауър бутона на кутията, някой път всяко следващо действие, което правя забива самото действие и така се натрупват забити прозорци на екрана. Звука не забива - върви си. 

Само при браузване ли замръзва? И с кой браузър си. Аз ползвам Edge и понякога също замръзва. Ама това е от скоро време и аз съм с Windows11 и то инсайдерска версия. Зная че всички това ще обвинят, но с друг браузър не замръзва.

Каква антивирусна програма има инсталирана?

Пробвай да натиснеш Win + Ctrl + Shift + B когато забие машината. Това ще рестартира драйвера за видеото. Ако забиването се оправи от това, проблема е във видеодрайвера.

Ако се изключи проблем с хардуера, остават проблемни драйвери и омазана ОС. Как получава интернет машината, по LAN или с Wi-Fi адаптер?

• Автор
преди 3 минути, В. Велев написа:

Само при браузване ли замръзва? И с кой браузър си. Аз ползвам Edge и понякога също замръзва. Ама това е от скоро време и аз съм с Windows11 и то инсайдерска версия. Зная че всички това ще обвинят, но с друг браузър не замръзва.

Със всеки браузър замръзва - Mozilla, Chrome, Brave
Замръзва и когато няма нищо отворено и нищо не се прави с компютъра. Да кажем включвам го само и след час -два отивам и той е замръзнал

преди 1 минута, Joss Bomon написа:

Каква антивирусна програма има инсталирана?

Пробвай да натиснеш Win + Ctrl + Shift + B когато забие машината. Това ще рестартира драйвера за видеото. Ако забиването се оправи от това, проблема е във видеодрайвера.

Ако се изключи проблем с хардуера, остават проблемни драйвери и омазана ОС. Как получава интернет машината, по LAN или с Wi-Fi адаптер?

Лан кабел

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.