Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Философия на ежедневието

Featured Replies

"От доста хилядолетия насам, човечеството върви по пътя на своето умствено развитие. Основен метод в този процес е логическият анализ. Анализът е условното разделяне на една осъзната цялост на части, с цел по-лесното им изследване и осмисляне. Тази масова практика е довела и до масова грешка. Почти всички хора забравят, че разделянето е условно и това им пречи да възприемат действителността като единно цяло, с всички произтичащи от това следствия. Този порочен навик е лишил хората от обективна преценка на действителността."

http://www.yosif.net/articles.php?lng=bg&pg=3

Приятно четене

Редактирано от infinity1305 (преглед на промените)

Няколко елементарни истини ;)

Как хубаво звучи само...

Колко ли години(хил.) трябва да минат или какво трябва да се случи,

за да осъзнаят хората това,тази елементарна истина - думи,мисли и действия да станат едно цяло.

• 2 седмици по-късно...

Няколко елементарни истини :lighter:

Как хубаво звучи само...

за да осъзнаят хората това,тази елементарна истина - думи,мисли и действия да станат едно цяло.

Ако думи,мисли и действия станат едно цяло...ще стане страшно,според мен.... :speak: Какви ли не мисли минават през човешкия мозък и ако те и действията се съчетаят....леле-малеее....

Виж,друго е,че човек трябва да държи на думата си и да поема отговорността за своите действия... Публикувано изображение

Няколко елементарни истини :lighter:

Как хубаво звучи само...

Те са едно цяло Там,у Дома.

Но Тук никога няма да станат едно цяло.

Защото сме дошли да се учим.

Мъчейки се да наредим пъзела на живота си-се учим.

Позволявам си да допълня хубавата тема,постната от Инфи,с малко цитати от една прекрасна книга,която прочетох днес - "Мъдрост за всеки ден" от Уейн Дайър. Дано всеки открие по нещо за себе си в тези малки бисерчета. :clap: Ти не си човешко същество с духовни преживявания. Ти си духовно същество с човешки преживявания. Нищо не се ражда. Нищо не умира. Всичко просто преминава от едно състояние в друго. АКО Вярваш само на това, което виждаш, значи възприемаш нещата ограничено и повърхностно. Щом вярваш само на това, което виждаш, защо плащаш сметката си за електричеството Прави каквото искаш, стига да не накърняваш правото на някой друг да постъпва по същия начин -това е определението за морално поведение Ще преизпълня с любов цялото си същество и ще я изпратя на света. Отношението на другите към мен е тяхна работа, начинът, по който реагирам - моя. Най-сетне осъзнах, че другите хора ще си останат точно такива, каквито са, независимо от моето мнение за тях. Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било? В най-добрия случай сме само временни собственици на играчките си за кратък отрязък от време. В гардероба си имам костюм с изрязан джоб. Това ми напомня, че не мога да взема нищо със себе си. Последният костюм, с който ще бъда облечен, няма да има нужда от никакви джобове. Ти си общият сбор от всичко, което си постигнал, благодарение на собствения си избор до този момент. Не се безпокой за каквото и да било - никога! Или имаш контрол над него, или не. Ако имаш - действай. Ако ли не - махни с ръка. Не хаби енергията си за тревоги. Когато изстискваш портокал, получаваш портокалов сок, защото това има във вътрешността на портокала. Същият принцип важи и за теб. Когато някой те притисне - подложи те на натиск, - проявява се вътрешната ти същност. И ако тя не ти хареса, можеш да я промениш, като промениш мисленето си. Желанието непременно да бъдеш прав поражда страдание. Когато се изправиш пред избора да бъдеш прав или да бъдеш любезен, бъди любезен и ще видиш как страданието ти изчезва. На кръгла планета човек не може да избира страна. Никой не е способен да предизвика в теб гняв или стрес, само ти самият можеш да го сториш, в зависимост от начина, по който възприемаш твоя свят. Една песен! Това е uni (една) verse (песен) - песента на нашата Вселена. Колкото и да се различаваме при изпълнението на отделните ноти, пак участваме в общата песен. Има една грандиозна лъжа - че сме ограничени. Единствените ни ограничения са онези, в които вярваме. Когато, осъждаш другите, всъщност съдиш самия себе си. Както всяка планета си има свой неповторим цвят -въпреки че той произхожда от една и съща светлина, -всеки индивид, макар и с неповторима външност, също произлиза от една същност. Ти си душа, свързана с тялото, а не тяло, което притежава душа. Просветлението се състои в спокойното приемане на това, което съществува. Всички ние идваме от никъде, стигаме до тук и сега и отиваме никъде. Едно и също е. Едно е. Вселената, в която съществуваме, е съвършена. Забави крачка и й се наслади докрай.

(...)

Когато изстискваш портокал, получаваш портокалов сок, защото това има във вътрешността на портокала. Същият принцип важи и за теб. Когато някой те притисне - подложи те на натиск, - проявява се вътрешната ти същност. И ако тя не ти хареса, можеш да я промениш, като промениш мисленето си.

(...)

Харесах си веднага. Благодаря!

'WhiteHart' Нищо не се ражда. Нищо не умира. Всичко просто преминава от едно състояние в друго. Една песен! Това е uni (една) verse (песен) - песента на нашата Вселена. Колкото и да се различаваме при изпълнението на отделните ноти, пак участваме в общата песен. Просветлението се състои в спокойното приемане на това, което съществува. Цялата тема е страхотна :) ...тези цитати ми харесаха най-много(колко истина има в тях) :)

Infinity1305, чувстваш ли се капацитет да говориш за всички тези неща?Няма лошо, но много универсално гледаш нещата.Позволи ми да не се съглася с много от твърденията за Бога и не за кой да е, а за оня, библейския, дето все ви го навирам в очите.За другите, пиши каквото искаш, но не пиши за Него само.Защото влизаш в голямо противоречие със себе си и с другите изложения.Не можеш да сложиш този Бог, до някой друг, моля те не го прави.Ако искаш да го направиш, първо се запознай с Него, тогава пиши на воля.Иначе не е коректно.Тук не си говорим само за абстрактни термини и философски разсъждения. Поздрави. :)

От Будистка гледна точка всичко е пусто в същността си.

Това означава, че нищо не съществува само по себе си.

Нищо няма независимо и абсолютно съществуване.

Всичко е взаимосвързано и взаимозависимо. Затова казваме, че нещата са илюзорни – проявяват се, но нямат независимо съществуване. Светът от абсолютна гледна точка е като голям, колективен сън. Проявява се, но нищо не е трайно.

Всичко съществува като резултат от действието на причини и събирането на взаимодействия. Например един камбанен звън. Необходима е камбана, езиче, въже, ръка, която дърпа въжето, въздух, самата камбана е направена от метал, изровен от земята, някой го е проектирал, друг изработил, за въжето – също много условия са необходими докато се получи. Всички условия от своя страна зависят от други.

Всяко нещо е съставено от други и се случва когато са налице всички условия за това. Всичко е в процес на постоянна промяна. Нищо не е трайно в същността си. Затова казваме, че е пусто. Това не значи празно или несъществуващо. Нещата се проявяват, но нямат независимо съществуване. Няма абсолютно реални неща.

Всичко съществува като рисунка върху вода. Или като дъга след дъжд. Проявява се и изчезва. Мислите и чувствата ни също. Появяват се като резултат от причини имат известен живот, биват разпознати от това, което наричаме ум и изчезват. Ние ги приемаме понякога съвсем сериозно, думите и действията ни са ръководени от тях. Понякога сме полезни за другите, понякога нараняваме. Всичко, което направим, кажем или помислим рано или късно се връща обратно при нас. Причина и Следствие.

Всичко във външния свят също съществува така – нетрайно в същността си. Всички неща зависят от други. Нищо във Вселената не съществува само по себе си. Дори самата Вселена.

От будистка гледна точка илюзорната природа на нещата е причината за страданията.

Всеки иска да бъде щастлив и да избегне болката и проблемите. Всеки търси щастието си в различни неща – слава, пари, жени, мъже, власт, семейство, приятели, работа, удоволствия, книги, компютри, деца, любов, интернет, наркотици ... всички други. Може да се каже, че всеки взема убежище в нещо. Това, което смята за важно в живота си и смята, че може да му донесе трайно щастие. Някои неща не са лоши, но всички са нетрайни в същността си. Затова и в моментите, когато сме най-щастливи, дори тогава там се крие зародиша на страданието, това щастие рано или късно ще свърши.

Всеки, дори най-големите късметлии се среща с болестите, старостта и смъртта. Съжалявам, че го напомням, но така стоят нещата.

Буда преди 2550 години е открил единственото „нещо” което винаги е. Това, което гледа през очите ни и слуша през ушите ни точно сега, това, което мисли мислите ни и преживява чувствата ни, това което е зад тях и между тях, това което наричаме ум.

Нещата идват и си отиват, това, което ги осъзнава винаги е. Преживява и щастието и нещастието и раждането и болестите и старостта и смъртта. Умът ни е като огледало, на повърхността на което се случва всичко.

Умът на всеки е ясна светлина. Интелигентна, безкрайна, безстрашна, радостна и активно добра. Ние сме съвършени. Това е истинската ни същност. На всеки от нас. Никой и нищо не може да се направи за да се "подобри" или "повреди" абсолютната ни същност. Тя винаги е била и ще остане съвършена. Просто не всеки го знае.

Всичко дотук е само информация.

В будизма има и методи за „проверка” – превръщане на интелектуално разбраната информация в преживяване. Всеки може да преживее природата на ума.

Това е искал Буда – колеги, а не последователи.

Infinity1305, чувстваш ли се капацитет да говориш за всички тези неща?Няма лошо, но много универсално гледаш нещата.Позволи ми да не се съглася с много от твърденията за Бога и не за кой да е, а за оня, библейския, дето все ви го навирам в очите.За другите, пиши каквото искаш, но не пиши за Него само.Защото влизаш в голямо противоречие със себе си и с другите изложения.Не можеш да сложиш този Бог, до някой друг, моля те не го прави.Ако искаш да го направиш, първо се запознай с Него, тогава пиши на воля.Иначе не е коректно.Тук не си говорим само за абстрактни термини и философски разсъждения. Поздрави. :)

Хей човече не бъди толкова "тесногръд".

Показваш доста знания за християнството - базирани на Библията(дотук добре),но колко са християните???

Останилите хора, какво ще правим с тях???

Изпитваш любов към едните,а към другите какво...??? Публикувано изображение

...защо има толкова "слепи" хора...ЗАЩО ?

Показваш доста знания за християнството - базирани на Библията(дотук добре),но колко са християните???

Добре казано. Подкрепям това мнение. Темата има право да чете всеки, който желае и е желателно да няма подобни изказвания. Аз лично я следя с интерес и не желая да гледам офтопици от недоволство.

Кога ще се появи някой МИСЛЕЩ който да изходи от позицията че и хората мислят Хората се превръща в синоним на свещена простота, винаги са тъпи прости, ограничени, задръстени и ... е хубаво че има мислещи, които да се сетят че всъщност хората не мислим и това вероятно осмисля предишните квалификации. За мене пък подхода да се тръгне от подценяване на хората и тяхната интелигентност и здрав разум е елементарния, защото най-лесно се дават отговори, и само един не мислещ би го използвал - за да не му се наложи да се напъне и да достигне до сърцевината на проблема върху който "мисли"

Това е искал Буда – колеги, а не последователи.

можем да кажем,че Буда,присъствайки в един толкова несъвършен свят като нашия, се е принизил до нашето ниво - станал е човек.Същото е направил и Христос с тази разлика,че той е искал от хората да повярват 1 в друг, или с други думи,да се обичат.Били са богове и са станали хора за да ни предадат нещо,знание,мъдрост или дори част от себе си.

Лично аз не съм от най-набожните.Вярвам,че човекът е онова същество,за което боговете дават своето безсмъртие и всевищност за да ни вкарат в правият път.Вярвам,че ние сме тези,заради които боговете умират... да малко странно изказано е,но станеш ли човек - умираш ;) Тук си като човек,за да създадеш нещо,което бог не е могъл,но е създал теб.Той ти е дал всичко нужно за да го направиш - да откриеш липсващият елемент в неговото дело.Именно за това имаме правото на избор,именно за това човек е на принципа проба-грешка.За да се учи.За да стане Съвършенството.Тук си за да успяваш,тук си за да ставаш и продължаваш.ТИ СИ ТУК!!Не някой бог - ти.

Ако искате критикувайте този изграден в мен Аз,ако желаете,просто си вземете поуките.Това е моята философия - Аз съм,Аз знам,Аз мога и Аз ще пребидя над времето и над себе си.Иначе казано - Ницшианец съм Публикувано изображение:);)

хх u hold me down 2 steps far my name...own мисли няма ли, че яко цитираме.хх Ницше ами прочети няколко негови труда, да вникнеш в самата същност на това което казва той?! защото май не е така по това което виждам до момента.И защото той великият изпада в депресий...от които едвам излиза.

можем да кажем,че Буда,присъствайки в един толкова несъвършен свят като нашия, се е принизил до нашето ниво - станал е човек.Същото е направил и Христос с тази разлика,че той е искал от хората да повярват 1 в друг, или с други думи,да се обичат.Били са богове и са станали хора за да ни предадат нещо,знание,мъдрост или дори част от себе си.

Буда не се е принизил, той е човек, като всички хора. Буда не е бог.

А ние не сме ниски. Публикувано изображение Високи сме! Публикувано изображение Абсолютно изумителни!

Същността ни е съвършена. Просто не го знаем.

Светът ни не е несъвършен. Несъвършена е гледната ни точка и начина по който преживяваме нещата.

Когато отвориш очи виждаш - всичко е свежо и ново, богатство и потенциал се разкриват във всеки момент, всеки атом трепти с радост и се поддържа от любов. Всеки е буда (съвършен в същността си) дори и да не го знае.

;)

;)

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Не ме разсмивай, тесногръд съм бил, ха ха.Какво знаеш за мен, колко били християните и т.н.Ако се броят всички дето се наричат така, май са доста много.Зарежи това.Другите са по-важни, дето не са християни.Аз затова ги пиша всички тези неща, заради другите.В Библята пише: на небето има повече радост за един грешник, който се кае, нежели 99 праведника, които нямат нужда от покаяние.Е за т'ва иде реч.Аз не показвам знания за христянството и нямам 6 по теология.Изпитвам любов да, и към едните и към другите, към другите- по-голяма, защото те имат повече нужда.Но любовта за да е истинска, трябва да не спестява истината.В нашето ежедневие, тя много ни липсва.Предпочитам някой да го заболи от истината и да се разреве, отколкото да живе с лъжата, но с усмивка.Е, отговорих ти, утре като се събудиш и се забързаш на някъде, да знаеш, че някой те обича.Бог също.Без Него, нямаше да ми пука за тебе.

...

Изпитвам любов да, и към едните и към другите, към другите- по-голяма, защото те имат повече нужда.Но любовта за да е истинска, трябва да не спестява истината.В нашето ежедневие, тя много ни липсва.Предпочитам някой да го заболи от истината и да се разреве, отколкото да живе с лъжата, но с усмивка.Е, отговорих ти, утре като се събудиш и се забързаш на някъде, да знаеш, че някой те обича.Бог също.Без Него, нямаше да ми пука за тебе.

Е, това е същото в Будизма, но без Бог.

Обичаме всички. Безусловно.

пп

Някои представители на другия пол повече. Публикувано изображение

Чудех се в коя тема,да напиша това - нещо важно и съществено.

Древните мъдреци се замислят над факта, че някои растения и животни съумяват да съществуват извънредно дълго: боровете например живеят по 2-4 хилядолетия, орлите и костенурките — 500 и повече години. В сравнение с тях хората — уж по-съвършен биологичен вид — пребивават на земята твърде кратко! Започват да подражават на дълголетниците-растения и животни и откриват, че Природата е закодирала у всички същества потенциални жизнени сили, чието натрупване и развитие осигурява здраве, дълголетие и още много други неща, за които хората мечтаят от векове.

Енергията е най-съществената част не само в живата материя, а е присъща на всички неща и явления в Природата. Независимо дали става дума за микроскопична, за малка или голяма материя, дали е невидима или видима, основата й е ци. Затова древните хора отбелязват, че всичко в Природата е енергия и „хилядите неща са образувани от ци".

Повечето хора дори не подозират за нейното съществувание. Мнозина пък се съмняват, че биоенергията е нещо реално и толкова важно за живота на човека. Наистина, не е лесно за мисленето на обикновените хора, свикнали директно да опознават нещата чрез известните ни пет сетива, да приемат съществуването на жизнената енергия, която наричаме ци. Обикновеното мислене е склонно да гледа на това като на мистицизъм.

Крайно време е съвременното мислене да се отърси от съждението, че онова, което е извън рамките на науката, е ненаучно, следователно невярно. Обект на науката са природните явления в човека, Земята, Космоса и макар тя да върви с няколко крачки пред човечеството, естествено, не можем да искаме от нашата наука още сега, веднага да обясни всички явления и форми в необятната Природа.

Благодарение на огромния напредък на науката и техниката, съвременното човечество разполага с възможности да подобрява материалните условия за своето съществувание, организацията на социалноикономическото си битие и лечението на нелечими в миналото заболявания. Прогресът в това отношение от древността до сега е наистина голям, но от гледна точка на познанията за корените на живота, смисъла на съществуване и еволюцията на живата материя, усъвършенствуването на човека като биологично същество, няма особен напредък. От хилядолетия човек се ражда, расте, създава поколение, боледува и умира - човечеството се върти все в този кръг независимо в коя епоха, в коя обществено-историческа формация живее и какви научно-технически съвършенства използва. Но какво представлява животът, защо живеем и накъде вървим, ние все още не знаем; прогресът на нашите познания в това отношение е твърде бавен и почти сляпо следваме пътя на своето развитие. Разбира се, всички вярваме, че бъдещата наука ще реши този въпрос - не го ли реши, няма да има истински напредък за хората.

Усъвършенствуването има материална основа. Древните римляни, както древните хора от Изтока, ни завещават: здрав дух може, да се развива само в здраво тяло. Разбира се, за да се усъвършенствува, човек има нужда от развитие на своята духовно-морална същност. В съответствие със законите на неговата естествена същност обаче е необходимо двата процеса на духовните познания и неговото развитие като материя да се извършват едновременно. Еволюцията включва етапите на познание: прочистване - хармония - усъвършенствуване - качествено издигане, които взаимно се стимулират и подпомагат.

Това са цитати от http://taidjiquan.hit.bg/

За да израства човек духовно само с четене не става,а с учене и много практика(упражнения). ;)

Редактирано от ONIDAR (преглед на промените)

-= За всички вас.. с Любов и Светлина по Пътя... =-

В помощ на духовното усъвършенстване - Езотерическите тренировки през преходния период

Статията е продиктувана от Тибетеца и е отпечатана в книгата „Екстернализация на Йерархията“.

Една от особеностите на днешния свят е ускоряването на всички материални животи на планетата и вътре в нея. Това неизбежно води до усилване на вибрационната активност на човешкия механизъм, влияе на психическата природа на човека, предизвиквайки неговата ненормална чувствителност и психическа осведоменост. Трябва да напомня, че състоянието на човечеството в наши дни е резултат не от един, а от няколко фактора, при това всички действат едновременно, защото сегашният период отбелязва свършването на старата и началото на новата епоха.

Факторите, за които говоря, са основно три:

1. Сега е преходен период между Епохата на Рибите, с нейното наблягане на авторитета и вярата, и Епохата на Водолея, с неговото наблягане на индивидуалното разбиране и прякото знание. Дейността на тези сили, характерна и за двата знака, предизвиква в атомите на човешкото тяло ответна реакция. На прага сме на нови знания и атомите на тялото се настройват за тяхното приемане. Атомите принадлежащи предимно на Епохата на Рибите, започват да намаляват своята активност, както се казва, „окултно се отдалечават“ или се отделят, а в същото време атомите, които откликват на тенденциите на Новата епоха, на свой ред се възбуждат и тяхната вибрационна активност се усилва.

2. Световната война, отбелязала кулминацията в историята на човечеството и нейното субективно следствие се оказаха много по-действени, отколкото се мислеше досега. Благодарение на могъществото на дългия звук, прозвучал във вид на велик експеримент на бойните полета по целия свят в продължение на четири години (1914 – 1918г.), и благодарение на интензивното емоционално напрежение на цялото население на планетата, тъканта на ефирната материя (наричана „завесата на храма“), която разделя физическия и астралния свят, е разкъсана или раздрана на части, и започна, и бавно продължава удивителния процес на обединяване на двата свята: физическото битие и опита на астралния план. Очевидно е, че това трябва да предизвика големи промени в човешкото съзнание. Това ще ускори настъпването на епохата на разбирането, на братството и просветлението, това ще предизвика състояние на реакция и ще освободи психическите сили, носещи заплаха за тези, които не могат да се контролират - невежите хора, а това ме кара да издам нота на предпазливост и предупреждение.

3. Третият фактор е следният. На мистиците от всички световни религии и изучаващите езотеризма им е отдавна известно, че някои членове на планетарната Йерархия, се приближават все по-близо до Земята през нашето време. Това означава, че мисленето или менталното внимание на Христос и някои от Неговите велики ученици, Учителите на Мъдростта, е насочено или фокусирано в настоящия момент върху делата човешки и някои от Тях се готвят да нарушат дългото си мълчание и могат по-късно да се появят сред хората. Това е необходимо и оказва могъщо въздействие преди всичко на Техните ученици и на тези, които са настроени и синхронизирани с Техните Умове, второ, трябва да се помни, че енергията, протичаща през тези фокусни точки на Божествена Воля, оказват двояк ефект, явявайки се и изтребителна и конструктивна, в зависимост от качествата на телата, които реагират на нея. Различните типове хора реагират различно на потоците енергия. По наше време се осъществява гигантска психическа стимулация, водеща както към божествена благодат, така също и към прискърбно разрушителни резултати.

Трябва да се добави, че определени астрологически съотношения между съзвездията освобождават нови типове сили, които въздействат на нашата слънчева система и планета, правейки възможни промените, които не ни се удаваха до сега, демонстрирайки дремещи способности и нови знания. Всичко това трябва да бъде внимателно усвоено от работещите на полето на човешките дела, за да може днешната криза да се оцени правилно и нейните великолепни и благи възможности да се използват пълноценно. Аз почувствах необходимост да опиша с няколко думи съвременното състояние на света, особено във връзка с езотеричните, окултни и мистически групи и спиритуалистично движение.

Всички истински духовни мислители и работници в сегашно време са крайно озадачени от разрастването на престъпността, проявата на низшите психически сили, явното отслабване на физическото тяло, изразяващо се в разпространението на различни заболявания и прекаленият скок на безумията, невротичните състояния и менталния дисбаланс. Всички те са в резултат от разкъсването на планетарната тъкан и в същото време са част от еволюционният план и благата възможност, благодарение на която, човечеството ще може да направи следващата крачка напред. Йерархията на Адептите е разделена в мнението (ако такава неточна дума може да бъде употребена за група души и братя, които не познават чувството за обособеност, а не намират общо мнение по "майсторството в действие") относно съвременното състояние на света. Някои го смятат за преждевременно и като че ли нежелателно, създаващо трудна ситуация, а други тръгвайки от базовата безупречност на човечеството и смятат сегашната криза за неизбежна, произлизаща от натрупванията на самия човек. Те смятат това състояние за поучително, представляващо само временен проблем, с разрешаването на който ще поведе човечеството по пътя към още по-славно бъдеще. Но в същото време не се отрича и факта, че са пуснати огромни и понякога опустошителни сили на Земята, и това предизвиква голямо безпокойство в Учителите, в техните ученици и работници.

Тази трудност може да се обясни най-вече с превъзбуда и напрежение в механизма на тялото, която нормално не съществува, и които се налага да бъдат използвани от душите (във физическо въплъщение), ако искат да се изявят и да откликват на своето обкръжение. Енергията, излизаща от астралният план и (в по-малка степен) от низшият ментален план, влиза в контакт с телата, които отначало не са отзивчиви, а по-късно са прекалено отзивчиви; тя се влива в мозъчните клетки, които поради слабото им използване не са привикнали към налагания им могъщ ритъм, а човешкият запас от знания е толкова оскъден, че преобладаващото мнозинство не може да съобрази да се предвижва бавно и да прогресира предпазливо. Като резултат хората по-често се оказват в опасност и изпитват трудности; тяхната природа понякога е толкова егоистична и нечиста, че новите способности, присъствието на които започва да се чувства и които откриват нови канали за осведомяване и контакт, се подчиняват на чисто егоистични сметки и се продават заради светски задачи. Навестяващите човека проблясъци от това, което е зад завесата, се интерпретира невярно, получаваната информация не се използва по предназначение и се изкривява с глупави мотиви. Дали човека е случайна жертва или преднамерено влиза с нас в контакт, заплаща със своето физическо тяло за своето невежество и безразсъдство, дори душата му да продължава "своето пътешествие".

Не бива да си затваряме очите за този проблем в настоящия момент, или да го обвяваме за печален неуспех и окултен провал, за резултат от обезумяването на психиците, за халюцинации на мистиците и дилетантите от езотеризма, на тяхната собствена глупост, или да прехвърляте вината на някакви учители, групи или организации. Разбира се, голяма е вината и на едните и на другите, но мъдростта е в това, да се погледнат фактите в лицето и да се разбере причината за това, което се просмуква навсякъде и може да бъде описано по следният начин.

Причина за ръста на низшия психизъм и повишената чувствителност на човечеството в настоящето е във внезапния приток на новата астрална енергия през раздраната завеса, която до неотдавна предпазваше мнозина. Да прибавим и към това, че маса човешки проводници могат да издържат на наложеното напрежение, и ще получим представа за проблема.

Не бива да се забравя, че медалът има и друга страна. Притокът на енергия е довел много стотици хора до ново, задълбочено духовно разбиране; той е отворил вратата, през която в близко време ще минат мнозина, приемайки второ посвещение; той наводни света със светлина - светлина, която ще се увеличава през следващите тридесет години, носейки увереност в безсмъртието и ново откровение за духовните потенциали на човешкото същество. Това е зарята на Новата епоха. Достъпът е облекчен към нивата за вдъхновение, които по-рано бяха недостъпни. Стимулирането на висшите постижения (в широк мащаб) е вече възможно, и координирането на личността с душата и правилното използване на енергията може да се развива по-нататък с обновено разбиране и предприемчивост. Това е арена за силните, защото винаги мнозина са призваните, но малцина са избраните. Такъв е законът.

Сега преживяваме период на огромен духовен възход и блага възможност за всички, които са на пътя на послушничеството и ученичеството. Сега се извършва мощен призив към човека да изяви бодростта си на добрата си воля, защото избавлението е близко. Но сега е и опасно време, правещо уязвими непредпазливите и тези, които не са готови, амбициозните и невежите, тези, които егоистично търсят Пътя, отказвайки да поемат пътя на безкористното служене. А за да не изглеждат на мнозина сегашните повсеместни смутове и потреси несправедливи, разрешете ми да ви напомня: сегашният живот е само миг от времето, от по-широкото и продължително съществуване на душата, и тези, които са несполучливи и се разрушават под натиска на могъщите сили, наводняващи нашата Земя, все пак ще "повдигнат" своите вибрации заедно с тези, които постигат резултати, дори ако физическите им тела загинат в този процес. Загиването на тялото - не е най-големият потрес за човека.

Нямам намерение да засягам всички възможни проблеми във връзка с психизма, предизвикан от потока астрална енергия в наше време. Искам да се огранича върху действието на потока върху устремените и сензитивите. И двете думи - "устремени" и "сензитиви" - се употребяват за обозначаване на пробудения търсач на контрол и майсторство и на по-ниския тип психик като обект на контрол и майсторство. Напомням, че така наричаният психизъм може да се раздели на две групи:

Висш психизъм Нисш психизъм

Контролиран Не контролиран

Положителен Отрицателен

Съпровождан с познание Автоматичен

Посредничество Медиумизъм

Това са малко разбираеми разлики, а и това, че двете групи качества показват нашата божественост, не се възприема. Но всички те са израз на Бога.

Съществуват някои психически способности, които хората разделят с животните; тези способности са присъщи на животинското тяло и са инстинктивни, но в преобладаващото мнозинство са по-низко от прага на осъзнаване, не се разбират, следователно са безполезни. Такова например е астралното ясновиждане и ясночуване, виждане на цветове и други подобни феномени. Ясновиждане и ясночуване са възможни и на ментално ниво - ние ги наричаме телепатия. Виждането на символи, преди всичко на геометрически фигури, е ментално ясновиждане. Всички тези способности са свързани с човешкият механизъм или с апарата за откликване и служат за това, човек да може да се докосва до аспектите на феноменалният свят, затова и съществува механизъм на откликване наречен личност. Той представлява продукт от дейността на божествената душа на човека, приемащ формата на това, което наричаме "животинска душа", която в действителност съответства на аспекта на Светия Дух на човешката микрокосмична троица. Всичките тези способности си имат висшите духовни съответствия, които се проявяват, когато душата стане съзнателна и активна и управлява своя механизъм чрез ума и мозъка. Ако астралното ясновиждане и ясночуване не са зад прага на осъзнаване, а се използват активно и действат, това означава, че центърът на слънчевия сплит е отворен и активен. Ако съответните ментални постижения присъстват в съзнанието, това означава, че центровете в гърлото и между очите се "пробуждат", активизират се. Но висшите психически способности, такива като духовното възприемане с неговото непогрешимо знание, интуицията с нейното непогрешимо съждение и висшата психометрия, способна да разкрива миналото и бъдещето, са прерогативи на божествената душа. Тези висши способности започват да се проявяват, когато центровете в главата, в гърлото и сърдечния се активизират в резултат на медитация и служене. Но нека ученикът помни две обстоятелства:

Че голямото винаги може да включва в себе си малкото, но чисто животинския психик не включва в себе си висшето.

Че между нисшият тип отрицателен медиумизъм и най-висшия тип вдъхновен наставник и виждащ има гигантско разнообразие от степени, и че центровете в различните хора не се развиват еднакво.

Сложността на предмета е огромна, но общата ситуация може да бъде схваната, значението на предоставените възможности може да бъде разбрано, а знанието може вярно да се прилага, за да превърнете в благо сегашния критичен период, т.е. да подкрепя, да подхранва психическото и духовно израстване.

На мен ми се струва, че два въпроса трябва да привличат вниманието на всички работници в областта на езотеризма и тези, които са заети с тренировките на учениците и устремените:

І. Как да тренираме нашите "сензитиви" и психици, за да бъдат избегнати опасностите и за да могат хората без да се опасяват, да вървят напред, към своето ново и славно наследство?

II. Как езотеричните школи или „дисциплини”, както те понякога се наричат, да използват правилно благата възможност?

Да поговорим отначало за тренинга и за защитата на нашите психици и сензитиви.

Още по темата обични, ще можете да откриете тук:

http://www.yosif.net/articles.php?lng=bg&pg=747

-= В здраве и добротолюбие размишлявайте и (с енергиите, следващи мисълта) се преобразявайте... =-

ПРОСВЕТЛЕНАТА ДУША

Просветлената душа....

винаги мисли: "Аз не правя нищо",

Независимо какво вижда,

чува, докосва, яде....

Тя знае:

"Аз не виждам,аз не чувам:

сетивата виждат и чуват

и докосват сетивните неща."

Бхагават-гита

-= За всички, всички светли душички... =-

ПИСАНИЕ ЗА ЛЮБОВТА

Търсих любовта в много животи. Проливах горчиви сълзи на раздяла и на разкаяние да науча какво е Любовта. Жертвах всичко, цялата привързаност и заблуда, за да науча накрая, че аз съм влюбен в ЛЮБОВТА – в Бога само. Тогава пих Любов от всички истинни сърца. Видях, че Той е Единственият Космичен Любящ, Единственото Благоухание, което насища всичките най-различни цветове на любовта в градината на живота.

Много души се питат тъжно и базпомощно защо Любовта бяга от едно сърце към друго; пробудените души откриват, че сърцето не е непостоянно, обичайки различни хора, но то обича единствения Бог-Любов, койо съществува във всички сърца.

Господ винаги ви нашепва тихичко:

Аз съм Любов. Но, за да изпитам отдаването и дара на Любовта Аз разделих Себе си на три: любов, любящ, любим. Моята Любов е красива, чиста, вечно радостна и Аз я вкусвах по най-различен начин, в най-различни форми.

Като баща, Аз пия благоговейна любов от извора на моите детски сърца. Аз пия нектара на безусловна любов от душата-чаша на мъничкото бебе.

Като дете, Аз поглъщам закрилящата любов на бащиния справедлив разум.

Като малко дете, Аз пия безпричинната любов от Свещения Граал на майчиното привличане.

Като господар, Аз пия съчувствена любов от манерката на грижовните слуги.

Като слуга, Аз отпивам почтителна любов от бокала на господарската признателност.

Като гуру-наставник, Аз се радвам на най-чистата любов от потира на ученическата всеотдайна преданост.

Като приятел, Аз пия от самоискрящите фонтани на спонтанната любов.

Като божествен приятел, Аз поглъщам кристалните води на космичната любов от източника на богославящите сърца.

Аз съм влюбен в Любовта само, но Аз допускам за себе си да бъда заблуден, когато, като баща или майка Аз мисля и чувствам само за детето; когато като любящ Аз се грижа само за любимия; когато като слуга Аз живея само за господаря. Но понеже Аз обичам Любовта само, Аз накрая отхвърлям тази заблуда на Моите безчислени човешки Аз. Поради тази причина Аз пренасям бащата в астралната страна, когато той забрави, че това е моята Любов, а не неговата, която закриля детето. Аз вдигам детето от майчината гръд, че тя да би могла да научи – това е Моята Любов, която обожава детето чрез майката. Аз тайно отвличам любимата от любящия, който си въобразява, че тя е тази, която той обича, а не по право Моята Любов, откликваща в нея.

И така, Моята Любов играе на криеница във всички човешки сърца, така че всеки да би могъл да се научи да разбира и боготвори не преходните човешки съдове на Моята Любов, а самата Моя Любов, танцуваща от едно сърце към друго.

Човешките същества настойчиво се умоляват едно друго: “Обичай само мен”, после Аз правя студени устните им и ги затварям завинаги, за да не изговарят тази неистина повече. Защото те всички са Мои деца, Аз искам те да се научат да казват основната истина: “Обичай Единствената Любов във всички нас”. Да кажем на някого: “Аз те обичам” е лъжа, докато не постигнем истината: “Бог като любов в мен е влюбен в Своята любов в теб.”

Луната се смее на милиони добронамерени влюбени, които несъзнателно лъжат техните любими: “Аз те обичам завинаги”. Техните черепи се разпръсват върху брулените от вятъра на времето пясъци на вечността. Те не могат да използват дъха си, за да кажат: “Аз те обичам”. Те не могат нито да си спомнят, нито да спазят тяхното обещание да се обичат завинаги.

Без да кажа и дума, Аз съм ви обичал винаги. Само Аз мога наистина да кажа: “Аз те обичам”, защото ви обичах преди вие да се родите. Моята Любов ви дава живот и ви подкрепя дори и в този момент; само Аз мога да ви обичам след като вратите на смъртта се затворят зад вас там, където дори най-силно любящия човек не може да ви стигне.

Аз съм Любовта, която свири върху струните на чувствата и инстинктите, и човешките кукли танцуват, играейки драмата на Любовта върху сцената на живота. Моята Любов е красива и безгранично радваща, когато вие обичате само нея, но житейската линия на вашия мир се прекъсва, когато вие бъдете заплетени в човешки чувства и привързаности.

Осъзнайте, деца мои, Моята Любов е тази, за която копнеете!

Онези, които Ме обичат само като една личност или които несъвършено Ме обичат в една личност, те не знаят какво е Любовта. Само тези могат да познаят Любовта, които ме обичат мъдро, невинно, цялостно, всеотдайно – тези, които Ме обичат съвършено и еднакво във всичко и тези, които Ме обичат съвършено и еднакво като всичко.

Парамаханса Йогананда

Източник (потребно е детайлите да се спестят): http://www.truden.com

• 11 месеца по-късно...

И вечната Любов роди възторг

в сърцето ми, стаено в безначалното.

Отпуснах се в пенливия поток

на радостта си.

С нея съм венчана.

По пръстите разлива благодат

целувка на вечерна орхидея,

разлистила омайния си цвят

в цвета на Любовта.

А аз немея...

пред силата на нежните слова

извиращи в сърцата.

До незнание

потъпкват мрака с тиха светлина

над онзи здрач, разпръскващ

отчаяние.

...

Философията на Йосиф

Благодаря ти ,Infinity. Пускаш ми едно от любимите стихотворения и здравата философия, бих казал.

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

Няма такова нещо като здрава философия. Такова животно няма.

Ееее-как пък да няма? :wors:

Всяка философия е "здрава", докато не се намери някой да я опровергае.

Нямам лична философия, поне не знам да имам. Нито имам личен бог, в който да се оглеждам :P

Ох, мъко, мъко! Публикувано изображение

"Защо няма радост, за теб и за меееен?" :baby:

Поздрав за всички философи.

http://vbox7.com/play:6966a7b3

Че какво против страданието имате? Отвреме навреме е полезно мъничко страдание,за да оцениш после радостта... Публикувано изображение

Не искам да съм безчуствен като восъчна кукла...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.