Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Философия на ежедневието

Featured Replies

Кой е казал че личната философия трябва да е свързана с бог Публикувано изображение

...

Аз пък си имам. Моя бог съм аз. И ти, и той. И всичко наоколо.

Мечолари, мерси за песничката...

Нали съм философ Публикувано изображение

Моля, а тази е за тези философи, които не гледаха предишната.

http://vbox7.com/play:51d63075

Отдавна се отказах от всякакви философии. Разбрах едно - който е философ, обича страданието. Избягах от там.

Радост има, но тя е точно в това - нито да се радваш, нито да страдаш.

Има три типа сърца на хората според позицията - десен тип, ляв тип и индиферентен.

Моето е от последния.

Ха философите обичали страданието Публикувано изображение Е-аз ще бягам тогава при последователите на Епикур, да им споделя тази мисъл.......

p.s.според електрическата ос на сърцето

Моля, а тази е за тези философи, които не гледаха предишната.

http://vbox7.com/play:51d63075

Това е за такива магарета като мене Публикувано изображение

Където искаш бягай, но си отвори вратата преди това, ахахахаааааа, г-н докторе, да няма после лицеви шевове на разкъсно-контузни рани. Шегувам се, но за философията никак.

А ти, г-це психолог, да не мислиш, че съм се шегувал за нещо?

A eто част от моята философия, която следвам, изразена в сентенция:

"Мнението на хората ми трябва, колкото коприва за да си избърша г*за".

Естествено най-валидна е , когато хората се занимават с мен, без да съм ги молил за това.

Знаете за изтичането на календарите, предсказанията на Ванга, които се сбъдват, описанието на шестата раса . Може би трябва да прочетете и тази философия. Особено този отрязък:

http://www.yosif.net/articles.php?lng=bg&pg=981

Така,че достатъчно сте информирани. Преценете си от кой отбор ще бъдете сами. Това е.

Всяка философия е патология. Самата думичка философия го издава, г-н докторе.

А философия на ежедневието пък е цяла наука като раздел на антропософията. Да ти превеждам ли какво означава и антропософия.

Хмм.Интересно,каво разбираш под патология,сестро.

Самата дума "философия" е образувана от гръцките думи "phileo"-обичам, и "sophia"-мъдрост-т.е. буквално "философия" се превежда като "мъдролюбие"....

Не знам в коя от двете съствки на думата намери патология-дали в мъдростта,или в обичтта,но акопоразсъждаваме над горното ти твърдение получаваме следното:

1.)ако патологията е в мъдростта-значи нормата за теб е дебилността (няма лошо-можем да се степенуваме ако искаш-аз откривам в себе си наченки на имбецилност)

2.)ако паталогията е обичтта-значи за теб нормата е безраличието. (също няма нищо лошо)

Крайният извод е, че според теб, нормалният индивид,който не е философ , е безразличен идиот.

QID

Интересно ми е обаче,защо ли философите смятат себе си за норма,а всички останали за патология? Публикувано изображение

Антропософията също няма какво да ми я превеждаш,както и да ми спориш за преводите на Шнайдер.Лично аз не успявам да поставя "философия на ежедневието на йосиф" в ролята и на раздел на антропософията,но щом ти успяваш-добре-твоя си воля.

За Шнайдер не помня да съм спорила, а ето къде бил проблема, вероятно имаш предвид Щайнер.

Разсъждавай си по философски маниер, на воля, аз няма да те закачам, само ще чета.

Ще ти отговоря на въпроса с въпрос - според теб мъдрост как се придобива - разсъждавайки ли или изстрадвайки я. Защото ако си от първите мъдреци, е, ами да ти кажа за мен колко ще струва тогава твоята философия - колкото и мъдростта ти, толкова и обичта ти - ялова. И е видно. Само леко драскане обратно на растенето на косъма и не издържа. Всъщност, ти издържа по-дълго време - повече от два - три опониращи поста, което ти прави чест.

Да ме виждаш да споря?

Мъдростта ли как се придобива?Лично аз не знам.Все още не съм я придобил.Не мисля и, че бих успял да я придобия ...Страданието наистина е нужно,но само страдание, без след това разсъждения и изводи си е скотщина, а разсъждения без опит и страдание са си чисто и просто мелница,която само се върти, а няма зърно за мелене.

p.s.Беше написала "Да ти превеждам ли какво означава и антропософия." ,а това е директен линк към Шнайдер.Заради това засегнах името му тук.

Сигурно си чувала Nihil tam absurde dici potest, quod non dicatur ab aliquo philosophorum. Публикувано изображение

Да ме виждаш да споря?

...Страданието наистина е нужно,но само страдание, без след това разсъждения и изводи си е скотщина, а разсъждения без опит и страдание са си чисто и просто мелница,която само се върти, а няма зърно за мелене.

Според мен преживяване е по-точен термин. Защото не е задължително да се страда.

Как ще се оцени преживяването е субективно.

Колкото по-малко е егото, толкова по-малко е и оценяването на нещата като болка или страдание.

Страдаме когато приемаме нещата лично.

пп

Личността е илюзия. Съвкупност от преходности.

Според мен преживяване е по-точен термин. Защото не е задължително да се страда.

Как ще се оцени преживяването е субективно.

Колкото по-малко е егото, толкова по-малко е и оценяването на нещата като болка или страдание.

Страдаме когато приемаме нещата лично.

пп

Личността е илюзия. Съвкупност от преходности.

Вало, винаги много точно се изразяваш. Това е присъщо и на учението, което следваш. За разлика от него християнството обича двусмислиците и многосмислиците (също като мен).

Колкото до "егото", Будизма се справя доста добре с него. За мене също и науката Кабала. Те са път. А в християнството вирее егото във всичките му форми (какво богатство).

Вало, не мога да не се съглася с теб.

А аз не съм съвсем съгласна с Вало този път...

Прочетох някъде нещо, което е много близко до моята гледна точка -

Его, его, его... не е само негативно. И даже е полезно. :)

Е това е друг път, получен от галене по дупето с перце. Това е пътят на любовта, който го чертаят тези, които вече обичат.

Има и друг път, минаващ през пълна омраза към себе си (ад).Този лично го познавам най-добре.

Е то е едно и също...

Не можеш да обичаш, не познаваш ли и негативните емоции. Макар че децата само обичат. :)

Ако е едно и също не го пожелавам на никой да го върви. Но ако го мине ще бъде недосегаем.

Някой ден ако останеш сам в ада, знай , че само Бог може да те измъкне от там!

Мечолари, ако се рееш само в пространства, в които съществува единствено любов, няма да бъдеш завършен.

Хармонията между двете наричам постижение аз.

Нимфо, щом като съществува едната крайност, следователно съществува и другата. Вече бях в ада и го познавам завършено и минало свършено.

Нимфо, щом като съществува едната крайност, следователно съществува и другата. Вече бях в ада и го познавам завършено и минало свършено.

Еееее-бил си в своя си ад.В моя още не си дохождал Публикувано изображение

Вало също си има ад,и си се плакне в геената му ежедневно-тъй като си мисли, че ще може да се пребори с егото си- а никога няма да успее.

infinity,децата не само обичат-мразят по-успешно и от нас,възрастните.При тях просто чувствата винаги са на повърхността,а не са подтискани като при нас :rolleyes:

Вало също си има ад,и си се плакне в геената му ежедневно-тъй като си мисли, че ще може да се пребори с егото си- а никога няма да успее.

Публикувано изображение

Не е борба. Весел танц. Можем да танцуваме с всичко. Можем да танцуваме и в ада. /С дяволиците/

Ако мислим само за себе си - няма как да стане, защото това отнема цялото ни време. Ако насочим вниманието си към другите, то с удивление ще забележим колко вдъхновяващи танцьори са те. В този танц егото неусетно се разтваря. И тогава с учудване разбираме, че разликата между ада и рая е само в главата ни. Разликата е само в гледната точка. Публикувано изображение

Редактирано от Вало (преглед на промените)

:) Вало, трябва да си смениш подписа и да напишеш - Темата е приключена. Понеже след теб рядко има какво да се каже... колкото и да съм изобретателна Публикувано изображение

Може да се каже,може и то много.....

Публикувано изображение

Не е борба. Весел танц. Можем да танцуваме с всичко. Можем да танцуваме и в ада. /С дяволиците/

Ако мислим само за себе си - няма как да стане, защото това отнема цялото ни време. Ако насочим вниманието си към другите, то с удивление ще забелим колко вдъхновяващи танцьори са те. В този танц егото неусетно се разтваря. И тогава с учудване забелязваме че разликата между ада и рая е само в главата ни. Разликата е само в гледната точка. Публикувано изображение

Вало,друже будический-не можеш да разтвориш егото си в танц.Та нали егото-това си самият ти.Кой ще танцува,ако си се разтворил?

За рая и ада съм съгласен с теб.Всичко става между ушите ни.Там се създават илюзиите ;)

Вало,друже будический-не можеш да разтвориш егото си в танц.Та нали егото-това си самият ти.Кой ще танцува,ако си се разтворил?

Отново е въпрос на дефиниция на понятие. Ето как виждам аз егото:

Съвкупност от преходни неща. Такива, които се появяват поради определени причини. Например гняв, гордост, завист, ревност, алчност, привързаност, страх, невежество ... Това е част от егото, другата част е съвкупност от закостенели идеи, например идеята за реално съществуващ независим аз, или идеята че едни неща са по-добри от други, въобще всяка дуалистична идея. Тези идеи също са преходни. Смущаващите чувства и фиксираните идеи се появяват в зависимост от причини, променят се през цялото време и изчезват. Това е егото - съвкупност от преходни неща.

Егото не е зло. Не е абсолютно необходима борба. Може с танц. Танц с променящите се явления. В този танц егото се трансформира в мъдрост. Невежеството което е основната причина да не преживяваме просветлената си същност се трансформира в абсолютна всепроникваща мъдрост.

Всеки има проблясъци на просветлението. Колкото по-голямо е егото - толкова по-малко са те. Егото е като облаци които идват и си отиват, просветлението е като слънцето, което винаги е.

Понеже хората са различни и танците са различни. При някои хора е нежен валс, при други първобитен шамански танц. При някои може да е военен марш. Аз (егото ми) предпочитам танго с елегантни дами. Но не съм добър танцьор. Уча се още. Началните стъпки.

Та като се разтвори преходното его, остава истинската същност. Това което сме. Безстрашие, радост, мъдрост и любов. И още милиони качества и активности. Тялото и речта се превръщат в инструменти с които да даваме вдъхновение, радост, защита и любов на другите. И това се случва без идеята аз правя нещо за теб. Това се случва естествено. Така както слънцето свети. Без усилие. Съвършената същност се проявява в съвършени действия.

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Не ви ли омръзна толкова време да предъвквате разни "духовни" теми... :)

Веднъж някакъв ученик попитал един велик дзен-наставник:

- Кажете ми, учителю, аз имам ли напредък?

- Ти се стараеш много - отвърнал учителят, - но правиш една банална грешка.

- И коя е тя?

- Само този дзен ти е в устата!

- Защо не? - почудил се ученикът. - Не мислите ли, че когато си се захванал с дзен, е съвсем нормално да говориш за дзен, вместо за нещо обикновено.

- Ако говореше като за нещо обикновено, щеше да е много по-добре - казал учителят.

Наблизо стоял един монах и като чул тези думи, на свой ред попитал учителя:

- Защо толкова мразите да се говори за дзен?

- Защото ми се повръща от него - отвърнал учителят.

:)

• 10 месеца по-късно...

За много хора ежедневието е философия - тоест любов към страданието. Което си е чиста проба мазохизъм и неспособност да излязат от него, понеже толкова са се сраснали, че се отъждествяват с това. А бог е любов. Тя може и чрез страдание да се постигне, но докато философстваме, сме още извън и далеч от нея.

За много хора ежедневието е философия - тоест любов към страданието. Което си е чиста проба мазохизъм и неспособност да излязат от него, понеже толкова са се сраснали, че се отъждествяват с това.

А бог е любов. Тя може и чрез страдание да се постигне, но докато философстваме, сме още извън и далеч от нея.

Да спрем да филосовстваме тогава. Проблем! Ако спрем да филосовстване как ще стигнем до всички тези изводи :angry: Неможем, а и неискаме да спрем, защото в спора се ражда истината. По-скоро трябва и да действаме от време на време, а не само да говорим ли фоворим...Поне според мен.
  • 2 седмици по-късно...

Философия на ежедневието: Не прави на другите това което не искаш да правят на теб.

Да спрем да филосовстваме тогава. Проблем! Ако спрем да филосовстване как ще стигнем до всички тези изводи ;) Неможем, а и неискаме да спрем, защото в спора се ражда истината. По-скоро трябва и да действаме от време на време, а не само да говорим ли фоворим...Поне според мен.

Ъ-ъ-ъм... Още един проблем. Всъщност изобщо не искаме да стигаме до истината. Носим я в себе си, дълбоко скътана, но си ни е страх от нея. И гледаме как да не стигнем до нея, а не как да стигнем ...

• 2 години по-късно...

"От доста хилядолетия насам, човечеството върви по пътя на своето умствено развитие. Основен метод в този процес е логическият анализ. Анализът е условното разделяне на една осъзната цялост на части, с цел по-лесното им изследване и осмисляне. Тази масова практика е довела и до масова грешка. Почти всички хора забравят, че разделянето е условно и това им пречи да възприемат действителността като единно цяло, с всички произтичащи от това следствия. Този порочен навик е лишил хората от обективна преценка на действителността."

http://www.yosif.net/articles.php?lng=bg&pg=3

Приятно четене

Анализа и синтеза вървят ръка за ръка, иначе няма логика, познаваемостта на света, някой беше оприличил на кръг, колкото повече опознаваш, кръга се уголемява и границата с неизвестното, тоест, неизвестното нараства.Решението на уравнението е безкрайност.Попаднах на темата, докато търсех една тема за гностицизма, преди време ме подразни че никой не спомена агностицизма.Продължавам да я търся.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.