Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Свободата и свободният избор - доколко ги притежаваме ?

Featured Replies

преди да се говори за свободен избор ше се наложи да се

дефинира понятието свобода.

ето тука настъпва мъчнотията... ;)

също така , не може да се говори за свободен избор.

и вместо свободен избор,по уместно е да се използва словосъчетанието - ЛИЧЕН избор.

А как ти би дефинирал "свободата"?Аз знам колко е трудно да се даде определение... :speak:

• Отговори 237
  • Прегледи 48,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Този избор е направен преди да се родим. Избрали сме какво и как да преживеем и какви уроци да научим, след инакарнирането на Земята. Не случайно се раждаме безпаметни, за да не можем със своите споме

• Според мен стремежът за контрол е голяма грешка, защото природата си има закони. Природата не обича насилието, което произхода от стремежа за контрол. Природата обича нещата да стават винаги по пътя н

• 1001 broccoli
    1001 broccoli

Кармичният закон няма как да бъде променен, защото е безначален, несътворен. Но той не само ограничава свободага и избора, но и ги гарантира в съответните рамки. Последното обикновено не се осъзнава.

А как ти би дефинирал "свободата"?Аз знам колко е трудно да се даде определение... :speak:

нямам отговор разбира се.

лично за мене, това е специфично душевно състояние.и точка.

Редактирано от prepinatelen (преглед на промените)

Не че нямаш отговор....нямаш въпроса ;) !!!

абе аз въпроса го имам , и отговора също обаче...важи само за мене.

свободата е дело лично.

абе аз въпроса го имам , и отговора също обаче...важи само за мене.

свободата е дело лично.

Тука ти признавам че си прав....всеки има своя свят,и никой друг не е в него ;)

А как ти би дефинирал "свободата"?Аз знам колко е трудно да се даде определение... ;)

Извинявай ,че се намесвам ама се сетих като Ви чета: "...свободата ,Санчо е забита на върха на копието ..." цитат е но ми харесва

Извинявай ,че се намесвам ама се сетих като Ви чета: "...свободата ,Санчо е забита на върха на копието ..." цитат е но ми харесва

Да цитат е...и знаеш ли...аз всъщност още го разгадавам ;)

Да цитат е...и знаеш ли...аз всъщност още го разгадавам ;)

става въпрос че свободата трябва да се отвоюва в смисъл да се водят битки за нея.

капито?

а малко видозменено по мой вкус звучи така:

Знанието Санчо е като незнанието - неговата липсата опропастява човека.

освен това бързата справка с Новия Завет води до думите изречени

от Христос - Истината ще ви направи свободни.

Но защо да я отвоюваш?Тя нали си е твоя.

Може да се отвоюва свободата с кого да бъдеш, с кого да правиш любов или секс, темперамента, това дали да си силен или слаб, но колко ще продължи щастието, благоденствието , здравето, богатството- това е дадено от небето.

Много малки правомощия ни се дават. Разберете го. Господ е най-големият Съдия.

Но защо да я отвоюваш?Тя нали си е твоя.

ами в смисъл че не е дадена наготово и че е човешко постижение а не плод на дърво, който трябва само да се откъсне.

свободата си я създаваш сам и то с действията си.

Може да се отвоюва свободата с кого да бъдеш, с кого да правиш любов или секс, темперамента, това дали да си силен или слаб, но колко ще продължи щастието, благоденствието , здравето, богатството- това е дадено от небето.

Много малки правомощия ни се дават. Разберете го. Господ е най-големият Съдия.

Не мисля че са малко правомощията...никак даже.Малко ли е това че винаги ти се дава право да избираш.

ами в смисъл че не е дадена наготово и че е човешко постижение а не плод на дърво, който трябва само да се откъсне.

свободата си я създаваш сам и то с действията си.

"Свобода в граници"...какво мислиш за това?
Не мисля че са малко правомощията...никак даже.Малко ли е това че винаги ти се дава право да избираш.

"Свобода в граници"...какво мислиш за това?

вече ти отговорих че това е лично.значи има граници.

Искам да имам свободата да осъществявам мечтите си......

Искам да имам свободата да осъществявам мечтите си......

ами ще ти трябва един Аладин и поне една вълшебна лампа...

ами ще ти трябва един Аладин и поне една вълшебна лампа...

приказките от 1001нощ.....,не ми вършат работа в случая sad.gif

Ами ако дори съдбата е подвластна на подсъзнателните ни желания? С други думи - ние сме отговорни дори за случайностите, които ни се случват. Малко е крайна тази идея, но на мен ми харесва, защото, когато ме е зле, ми дава надежда че мога да "омагьосам" бъдещето си в каквато посока реша. Е, стига да постигна майсторството да съм господар на възприятията си, де... за което не знам до каква степен е постижимо. Но ето един пример - на хората, които обичат да се оплакват, им се случват повече лоши неща. Забелязали ли сте?

Ами ако дори съдбата е подвластна на подсъзнателните ни желания? С други думи - ние сме отговорни дори за случайностите, които ни се случват. Малко е крайна тази идея, но на мен ми харесва, защото, когато ме е зле, ми дава надежда че мога да "омагьосам" бъдещето си в каквато посока реша. Е, стига да постигна майсторството да съм господар на възприятията си, де... за което не знам до каква степен е постижимо. Но ето един пример - на хората, които обичат да се оплакват, им се случват повече лоши неща. Забелязали ли сте?

един пример по твоето предположение.

доказано е опитно разбира се.ако две непознати жени заживеят заедно и изкарат

да кажем 8-9 месеца в едно домакинство , то месечният цикъл и на двете започва да се случва по едно и също време, нищо че в началото , месечните им цикли са започвал на различни дати.

надявам се да съм понятен.

Това е вярно - знам го от опит. но не разбирам точно връзката със свободата? Имаш предвдид, че те всъщност искат да се синхронизират, и затова се случва? Че е избор?

• 7 месеца по-късно...

Когато умрем сме свободни, от телата, от нуждата от въздох, храна,вода, светлина,

• 1 месец по-късно...

Имаме свобода, но тя не е пълна. Винаги съществуват предразсъдъци и морал(разбирани по различен начин), които ни водят по пътя. Свободни сме да изказваме мнение, да го защитаваме и да се борим за това, което мислим за правилно. Но все пак сме ограничени, защото има граници, които ни спират да ги преминем. Пълната свобода получаваме след смъртта и тя се дава на душата ни. Тогава тя се освобождава от тялото ни, което е така нареченият затвор за нея, защото душата е безсмъртна, а тялото умира.

Имаме свободен избор, но не го ползваме.

Например: в ситуация в която има условия за гняв - в нас "спонтанно" се появява гняв. Ние имаме свободата да направим нещо смислено, но вместо това позволяваме на тази емоция да управлява мислите, думите и делата ни. Резултатът е страдание за хората около нас и за нас самите.

същото е и в ситуации в които има условията за ревност, завист, алчност ...

Ние имаме свободата да не мислим само за себе си, но много често оставяме тези емоции да ни управляват.

Ние също така имаме свободата да не сме привързани към мнението и гледната си точка. Но също не я ползваме.

Всичко което оформя гледната ни точка сме научили от родители, учители, книги, приятели, филми, интернет ..., ние сме избрали една част от това познание за своя, в повечето случаи - не сме проверили всичко което знаем дали е вярно, но въпреки това сме силно привързани към собственото си мнение. Защото сме най-важните, ние сме центъра на Вселената.

Всеки е център на Вселената. Всеки е привързан към мнението си. Това също води до проблеми и неразбирателство.

Имаме свобода, но не я ползваме. Ако се освободим от закостенелите си идеи, навици и смущаващи емоции, тогава можем да сме абсолютно свободни.

Имаме свободен избор, но не го ползваме.

Този избор е направен преди да се родим. Избрали сме какво и как да преживеем и какви уроци да научим, след инакарнирането на Земята. Не случайно се раждаме безпаметни, за да не можем със своите спомени да променим това, което трябва да се случи. За мен всичко е предопределено и дори се е случило вече. Животът е като пътуване във влак, стоиш до прозореца и гледаш как се сменя пейзажът (житейските преживявания). Някъде след километри (времеви отрязък) има красива горичка (житейска случка), но ти не знаеш за нея и тя не съществува за теб, макар, че я има вече, до момента, в който влакът (животът) не стигне до нея (случката). Човекът е като автомобил с пасажер и шофьор. Автомобилът е тялото, пасажерът е душата, а шофьорът е човешкия Дух, който прекарва душата, през пътищата на живота.

Човек притежава свободния избор.

Това, че някой вижда бъдещето е просто в следствие на избора, който ще направи човек.

Защото може би, не знаете, но избора който направи човек, не може да бъде двупосочен. Той може да избере само едно нещо, което той самия ще го избере.

Ако можете да ме разберете, какво ви казам.

Има възможност, човек да преодолее бъдещето и той самия да изгради ново такова. Проблема тук е, че не всеки би могъл да го направи. Изисква се ултимално силен контрол над нещата.

Според мен стремежът за контрол е голяма грешка, защото природата си има закони. Природата не обича насилието, което произхода от стремежа за контрол. Природата обича нещата да стават винаги по пътя на най-малкото усилие. Смятам, че всеки го е изпитвал. Понякога напъваш с всички сили и не ще и не ще да се получи желаното, а друг път с лекота се достигат немислими дори цели. Имаме или нямаме свободен избор, може би това е светая светих, т.е. това, което не ни е дадено да знаем в човешки облик. Може би....

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.