Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Свободата и свободният избор - доколко ги притежаваме ?

Featured Replies

Да,права си донякъде,но да разглеждаш мъдростта само като отговорност,не мислиш ли,че е малко едностранчиво :speak: Освен отговорност,мъдростта ти носи и по-голяма свобода на действие,тъй като предварително знаеш резултат от соето действие или бездейстие.По този начин ти имаш повече варианти за действие-тоест-повече свобода. cool.gif

Съгласна...Но и още по голяма отговорност за последствията от тези действия. Великите умове, раждат велики идеи, а те от своя страна, често трябва да бъдат озаптявани...точно заради последствията!

• Отговори 237
  • Прегледи 48,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Този избор е направен преди да се родим. Избрали сме какво и как да преживеем и какви уроци да научим, след инакарнирането на Земята. Не случайно се раждаме безпаметни, за да не можем със своите споме

• Според мен стремежът за контрол е голяма грешка, защото природата си има закони. Природата не обича насилието, което произхода от стремежа за контрол. Природата обича нещата да стават винаги по пътя н

• 1001 broccoli
    1001 broccoli

Кармичният закон няма как да бъде променен, защото е безначален, несътворен. Но той не само ограничава свободага и избора, но и ги гарантира в съответните рамки. Последното обикновено не се осъзнава.

Знанието не е мъдрост освен ако не е от първа ръка. То ще рече, да си преодолял тежестта на собствената кръв и да си жива част от тялото на Логоса.

Ние и в моментна сме, но неосъзната - жива, по нашите земни критерии, но не и по небесните.

Знанието не е мъдрост освен ако не е от първа ръка. То ще рече, да си преодолял тежестта на собствената кръв и да си жива част от тялото на Логоса.

Ние и в моментна сме, но неосъзната - жива, по нашите земни критерии, но не и по небесните.

А мога ли да запитам от къде си сигурен,че точно критериите на розенкройцерите са "небесните"? :baby:

Освен отговорност,мъдростта ти носи и по-голяма свобода на действие,тъй като предварително знаеш резултат от соето действие или бездейстие.По този начин ти имаш повече варианти за действие-тоест-повече свобода. cool.gif

Да. Свободата се състои в избора, в момента на правене на някакъв избор. Свободният човек умее да преценява, сам да избира по кой път да поеме от няколко възможности- след момента на извършване на своя избор той става роб на своя избор... до момента, в който се появява нова ситуация на избор. Колкото повече се натъква на подобни ситуации, колкото повече разсъждава, колкото повече варианти вижда човек, толкова по- свободен е той.

Не знам защо тези розенкройцери са ти влезли под кожата, но те моля да не проектираш страховете си върху мен.

Критерийността на е в хартията - така, или иначе.

Явно свободата има степени и те биват възприемани от повечето хора. Аз лично търся абсолютността.

Абсолютността е непостижима,поради ограниченността ни като човешки същества. cool.gif

А колкото до розенкройцерите-ами нали подписът ми се набива в очите при всеки твой пост,Венци laugh.gif

Jesu mihi omnia!Иисус е всичко за мен! – казват розенкройцерите, защото раждането на Иисус, Божествената душа в нас, е новоразкритото божествено наследство, начало на безсмъртието според тях cool.gif

а колкото до проектирането на моите страхове върху теб :baby: не мисля,че би могъл да ги понесеш,тъй че не се и опитвам biggrin.gif

Ааа ясно, Иисус е нечия собственост. Разбрах, но не съм много съгласен сякаш...

:) Еееее-хайде сега.Кой е казал такова нещо?Просто подписът ти е един от девизите им.Това,че не си го знаел си товй пропуск cool.gif

Ex deo nascimur,

in Christo morimur,

per spiritum sanctum reviviscimus!

1. Nequaquam Vacuum

2. Legis Jugum

3. Libertas Evangelii

4. Die Gloria intacta

Това не са нечии празни слова (нещо като девиз) - принадлежат на света и на него биха могли да бъда от полза. Не чрез четене, а чрез живеене и не от организация някаква, а от човека.

Ex deo nascimur,

in Christo morimur,

per spiritum sanctum reviviscimus!

1. Nequaquam Vacuum

2. Legis Jugum

3. Libertas Evangelii

4. Die Gloria intacta

Това не са нечии празни слова (нещо като девиз) - принадлежат на света и на него биха могли да бъда от полза. Не чрез четене, а чрез живеене и не от организация някаква, а от човека.

Хмм.

От Бога се раждаме,

В Христос умираме,

Със Светия Дух възкръсваме!

1. Не съществува празно пространство.

2. Игото на закона

3. Свободата на Евангелието

4. Божията слава е неприкосновена.

Зашо ли ми се струва,че последното е направо дошло от "Fama Fraternitatis R.C." от 17 век? cool.gif

...........................................

На другата сутрин ние отворихме вратата и намерихме една гробница със седем страни и ъгли. Всяка една страна имаше ширина пет стъпки и височина осем стъпки. И въпреки че гробницата никога не бе огрявана от слънцето, тя светеше чрез едно друго светило, което бе научило това от слънцето и се намираш високо в центъра на свода. В средата вместо надгробен камък се намираше кръгъл олтар, покрит с месингова плоча, на която бяха изписани думите: A.C.R.C. Hoc universi compendium vivus mihi sepulcrum feci. – Този компендиум на цялата вселена аз си превърнах приживе в един гроб.

Около първия кръг стоеше: Jesus mihi omnia – Исус ми е всичко.

В средата се намираха четири фигури, обгърнати от кръгове, чиито надписи гласяха:

1. Nequaquam Vacuum – Не съществува празно пространство.

2. Legis Jugum – Игото на закона

3. Libertas Evangelii – Свободата на Евангелието

4. Die Gloria intacta – Божията слава е неприкосновена.

Всичко това е ясно и отчетливо както също и седемте стени и два пъти по седем триъгълника.

...........................

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Казват, че чрез Йохан Валентин Андре сам Християн е писал тези творби. В 1601 - годината на раждането на "Алхимичната сватба..." все пак той е бил на 16 години. Според други източници тя е 1604г., но всъщност тогава се популяризира, а иначе изпод перото излиза малко по-рано.

И все пак Християн е последния богомил. Поне езотерично. А тях определено бих искал да следвам, но и аз като ап. Павел правя каквото не искам, поради природното си рождение...

фанатици.. защо най - съкровенните въпроси вълнуващи човека непременно трябва да имат сложни и неразбираеми отговори.. нали най - простото решение е най - вярното...?! защо се вклинявате в средновековни проповеди за да търсите отговора..?!

Аз съм същият като тебе (несъвършен,роден в плът и кръв,обречен на телесна смърт човек (дали съм човек,не съм много сигурен де)),само с разликата,че не следвам пътя на богомилите и учителят Дънов.

Смятам,че ще постигна личнат си свобода по друг път cool.gif

Явно по това се различаваме, че аз не смятам, че свободата може да бъде лична, а точно обратното - личност, означава затвореност, точно отвъд нея е моята свобода.

Явно по това се различаваме, че аз не смятам, че свободата може да бъде лична, а точно обратното - личност, означава затвореност, точно отвъд нея е моята свобода.

Занм,знам-за теб-ако смъртта беше жена,щеше да си влюбен в нея,нали? biggrin.gifcool.gif(с най-добри чувства го казвам,да не вземеш пак да се обидиш,ей!)

Не biggrin.gif ,не те познавам,но по постовете ти съдя,че си поел по един път,от който връщане няма.Дали ще те отведе до свободата,или не-мога само да гадая :) Пожелавам ти успех,де cool.gif

фанатици.. защо най - съкровенните въпроси вълнуващи човека непременно трябва да имат сложни и неразбираеми отговори.. нали най - простото решение е най - вярното...?! защо се вклинявате в средновековни проповеди за да търсите отговора..?!

Да може би най-простото решение е най-вярното, но понеже това между ушите ни не ни стига за да го видим, търсим винаги наи-сложното! Човек колкото повече знае, толкова повече се оплита в собствените си знания. :bye1:

Ами то простичко е и да се нахраниш обилно след гладен ден и да се почувстваш страхотно ,дали това е щастието?!

Моменти на еуфория всеки има ама те са много кратки и лъжливи.

Освен това няма простички неща.

Днес се връщам от Рила ,всеки следващ ден правехме все по големи преходи пеш на горе в Планината в края на всеки ден се чувсвствах невероятно и си мислех че съм видяла големи красоти,но всеки следващ ден в който се качвах все по нагоре вчерашния ден ми се струваше слаб като емоция.Човек се стреми нагоре не може да се живее в ниското -или с простичките неща,който се е качил на по -високоя връх ниския му е много познат и лесно покорим.

Свободата както виждам доста хора я възприемат като доста нисък връх ,но тя не е. Доста трябва да се поизпотим за да можем дори да зърнем светлината която ще ни открие отговора.

Желая ви успех.Но оставете ги простичките неща.

"Истината ще ви освободи"

не е ли просто?! просто не като липса на замисъл или същност, а като краткост и яснота.. в простите неща понякога може да има сложноста, както и в сложните неща да се крие простота.. идеята да се отговори на този въпрос, не е само за да се получи отговор, но и с този отговор да се помогне на тези които не са свободни да бъдат, тези които не се осъзнават като подтиснати да се осъзнаят и освободят. и всичко е простота, защото не е описана с големи и засукани изречения, в които се губи смисъла. човек не винаги е имал нужда от понятието свобода и много проучвания са го доказали, не е имал нуждата, защото е бил свободен, може би не политически и физически, а духовно. това, как ще живееш се осланя на избора, какво търсиш в живота. ако търсиш недостижимото ще се бориш. ако търсиш нещо което имаш, няма. но и двете положения могат да бъдат описани като щастие и наистина да са. в малките неща има големи неща и в големите има малки.. в живота, за разлика от физиката А може да бъде равно на Б и на В, а Б и В да не са равни. това е принцип, филосовия, битие.. историята е доказателство, че винаги ще има обстоятелства които подтискат човек, и че човек винаги ще се бори срещу тези обстоятелства за да бъде свободен, защото живота е устроен така.. "живота винаги намира начин"

бъдете свободни и не мислете за това, какво е свободата, приемете я..

"Истината ще ви направи свободни" - да, Този, Който го е казал е бил свободен.

Но останалите, дето ще помагат на другите да се освобождават са лицемери.

Често помагайки на другите го правим с някаква наша си цел. Всъщност егоистично.

Но това не е задължително. Възможно е да се помага алтруистично. Без очаквания.

Прав си :speak:

Аз лично имам една корекция към самото понятие за "истина",тъй като мисля,че дори да има универсална "истина",то не е в човешките възможности да я познаят.

За да можеш да обхванеш всички гледни точки и факти,за да разбереш кое е "истина"-трябва да си Бог,а не човек cool.gif

• Автор
Прав си :speak:

Аз лично имам една корекция към самото понятие за "истина",тъй като мисля,че дори да има универсална "истина",то не е в човешките възможности да я познаят.

За да можеш да обхванеш всички гледни точки и факти,за да разбереш кое е "истина"-трябва да си Бог,а не човек cool.gif

Не мисля, че е необходимо да си Бог. Важно е да съумяваш да усещаш истинските неща, истинските чувства, истинските хора. Да съумяваш да УСЕЩАШ истината, а не да я търсиш като детектив.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.