Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Иван Вазов - творчество, въпроси и анализи

Featured Replies

Имали някъде разработка на стихотворението на Вазов "Историята наша" На живот и смърт е моля ВИ

Редактирано от arti (преглед на промените)

• Отговори 156
  • Прегледи 229,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Имали някъде разработка на стихотворението на Вазов "Историята наша"

На живот и смърт е моля ВИ

Съжалявам, но никъде не откривам анализ на стихотворението.

Съжалявам, но никъде не откривам анализ на стихотворението.

Можете ли да ми кажите поне стихотворението за възхвала ли е или против междусъюзническата война

Можете ли да ми кажите поне стихотворението за възхвала ли е или против междусъюзническата война

Ето го:

Историята наша

Историята наша е богата -

историята на новите ни дни, -

едва ли миру друга е позната

по толкоза бури, бездни, висини!

Какви преломи, трусове, преврати,

народе, преживя! Какви борби

отчаяни и устреми крилати

имГ  - какви нечувани съдби!

Дали по някакъв закон върховен

ти трябва в бури да растеш, вирейш?

Или живот пропуснат в сън вековен

решил си в кратък срок да изживейш?

Виж и това дали няма да помогне - Войната е не само - за колективното национално съзнание и за ословесяващата го литература навремето - почти естествено продължение-довършване на недовършеното, окончателно освобождаване на всички българи. Във Вазовата поетическа концепция тя (чистота, буквализирана в изричането й като изкъпване от мръсотиите на мира) е и поредното доказателство за екстраординерното, уникалното в съдбата на народа ни: "Дял странен съдбата ти дала,/ за напън те вечен създала,/ и в подвизи трудни унесен,/ улисан в неспирната битва,/ ти нямаш дор час за молитва,/ ти нямаш дор време за песен" ("В бури..." - "Песни за Македония"); "Дали по някакъв закон върховен/ ти трябва в бури да растеш, вирейш..." ("Историята наша" - "Нови екове"). Точно в подобен тип идеологизирано моделиране на българското битие като постоянно свръхусилие и неимоверно напрежение на границите на човешката поносимост-издръжливост, като непрекъсната героика и "епическо" себедоказване сред смърт, кръв и ужас твърде трудно се вписват реалностите на мира.

За Поета като че ли именно във воюването възкръсва истинската българска същност, автентичният, изконният смисъл на своето.

Аз така като го чета, не мисля, че е директно против войната, не е пирятно да живееш в бури, но той осъзнава, че те са неизбежни. Това е мое тълкувание.

Редактирано от arti (преглед на промените)

Ето го:

Историята наша

Историята наша е богата -

историята на новите ни дни, -

едва ли миру друга е позната

по толкоза бури, бездни, висини!

Какви преломи, трусове, преврати,

народе, преживя! Какви борби

отчаяни и устреми крилати

имГ - какви нечувани съдби!

Дали по някакъв закон върховен

ти трябва в бури да растеш, вирейш?

Или живот пропуснат в сън вековен

решил си в кратък срок да изживейш?

Виж и това дали няма да помогне - Войната е не само - за колективното национално съзнание и за ословесяващата го литература навремето - почти естествено продължение-довършване на недовършеното, окончателно освобождаване на всички българи. Във Вазовата поетическа концепция тя (чистота, буквализирана в изричането й като изкъпване от мръсотиите на мира) е и поредното доказателство за екстраординерното, уникалното в съдбата на народа ни: "Дял странен съдбата ти дала,/ за напън те вечен създала,/ и в подвизи трудни унесен,/ улисан в неспирната битва,/ ти нямаш дор час за молитва,/ ти нямаш дор време за песен" ("В бури..." - "Песни за Македония"); "Дали по някакъв закон върховен/ ти трябва в бури да растеш, вирейш..." ("Историята наша" - "Нови екове"). Точно в подобен тип идеологизирано моделиране на българското битие като постоянно свръхусилие и неимоверно напрежение на границите на човешката поносимост-издръжливост, като непрекъсната героика и "епическо" себедоказване сред смърт, кръв и ужас твърде трудно се вписват реалностите на мира.

За Поета като че ли именно във воюването възкръсва истинската българска същност, автентичният, изконният смисъл на своето.

Аз така като го чета, не мисля, че е директно против войната, не е пирятно да живееш в бури, но той осъзнава, че те са неизбежни. Това е мое тълкувание.

БЛАГОДАРЯ :hush:
  • 2 седмици по-късно...

Трябва ми транформиращи преразкази на Една Българка на всякакви теми.

• 6 месеца по-късно...
МН мн горещо ви моля ако намерите нещо,дори да е малко,някакъв анализ/коментар нещо такова.Предварително благодаря. Публикувано изображение:wors:

Редактирано от magito90 (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Здравейте търсих в търсачката стихотворението на Иван Вазов - "Четвъртата годишнина на Сливница", но никъде не успях да го намеря.някой може ли да ми помогне?Трябва ми спешно.Благодаря Ви предварително!! :wors:

• 2 седмици по-късно...

Здравейте, трябва ми есе за Вазов, темата която ми е дадена принципно е "Есе за личност" (която си изберем) и аз избрах Вазов. Много ще съм благодарен ако ми помогнете.

Редактирано от vla10 (преглед на промените)

Здравейте СПЕШНО ми трябват две есета Помогнете ми 1. Памет и забрава в “Епопея на забравените” (есе) 2. Трудът - "вечна необходимост или божие наказание за хората (есе) Пишете ми на [email protected] срок до 25 ноември Мерси предварително!!! :yanim::yanim::yanim:

• 2 седмици по-късно...

Хей,някой може ли да ми обясни защо е при първата си публикация Вазовата творба се е наричала "ЕпопеяТА на забравените", а сега определителния член е премахнат :offtopic_s:

Редактирано от bubbles2602 (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Моля ви,спешно ми трябва съчинение разсъждение на тема- Каква е ролята на лирическото встъпление в одата Опълченците на Шипка?Плссссс хелпппппп! Публикувано изображение

• 4 седмици по-късно...

хубаво давате темите и ви прая евала :clap: ама тарся спе6но някои да помогне да ги науча темите че еджа сега разбрах че утр. имам класна Публикувано изображение стискаите палци :rolleyes:

някои може ли да ми даде анализ на одата "РАКОВСКИ" от епопея на забравените МОЛЯ трябва ми много спешно благодаря предварително! :huh:

хора спешно ми трябва тема "Чичовците - различни и тъждествени" плссс помагайте!!!!!! :):eek: :eek:

Моля Ви спешно ми трябват до вторник тези теми или всякакви други близки до тях. Благодара предварително. 1. Бит, комедия и гротеска на предосвобожденското българско общество в повестта "Чичовци" на Иван Вазов (ЛИС) 2. Силата на Паисиевото слово от одата "Паисий" на Иван Вазов и неговата роля в миналото и бъдещето (ЛИС)

1. Бит, комедия и гротеска на предосвобожденското българско общество в повестта "Чичовци" на Иван Вазов (ЛИС)

Прочетох тези разработки и мисля, че ще ти помогнат.

http://www.teenproblem.net/school/index.php?m=s&id=78

http://www.litclub.com/library/kritika/maya/vasov.html

Много благодаря ;) Моля Ви ако някой намери точни теми или подобни на 2-рата да дава, че въпроса е на живот и смърт Публикувано изображение

Спешно ми трябва тема за повеста "Чичовци":

Вазовия модел за смешното в "Чичовци"

Дадено ми е за домашно и ми трябва за утре(сряда). Помагйаите, спешно ми трябва иначе ще има 2 Публикувано изображение

Трябва ми спешно ис на тема ''Трагичният и величав избор на духовно свободният народ изобразен в одата ''Кочо'' '' Благодаря ви предварително :P

Трябва ми спешно анализ на стихосбирката „Пряпорец и гусла“ ако може и всички анализи на стихотворенията вътре....търсих къде ли не нищо не мога да открия HELP Публикувано изображение

Здравейте някой може ли да ми даде анализ върху стихосбирката на Иван Вазов "Поля и гори".Само да уточня,че не трябва да се анализират самите произведения,а като цяло.Кога е написана,къде,основните неща само :) Мерси предварително :)

Ако някой намери анализ на образите в "Под Игото" ще му бъда много благодарен! Образите са: Бойчо Огнянов, Соколов, Марко, Стефчов, чорбаджи Йордан, Мунчо, Колчо, Милка Тодоричкина! Благодаря предварително!

И аз търся образа за Бойчо Огнянов, моля ви ако имате нещо под ръка пишете във форума, има време до довечера но нека не се бавим много! Благодаря ви !

• 4 седмици по-късно...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.