Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Иван Вазов - творчество, въпроси и анализи

Featured Replies

моля ви помогнете трябва ми анализ на 2 глава от разказа ''Една българка'' до 22/нео/2010 помогнете!!!

Редактирано от PROFILE (преглед на промените)

• Отговори 156
  • Прегледи 229,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

моля ви помогнете трябва ми анализ на 2 глава от повестта ''Една българка'' до 22/нео/2010 помогнете!!!

Гледам, стоиш на компа и само за това си се регнал. Седни и сам/а си го подготви. Ти ходиш на училище и го искат от ТЕБ!

Гледам, стоиш на компа и само за това си се регнал. Седни и сам/а си го подготви. Ти ходиш на училище и го искат от ТЕБ!

ако го можех щях ли да публикувам това

Можеш поне да отидеш в една библиотека и да си намериш литературна критика.

Можеш поне да отидеш в една библиотека и да си намериш литературна критика.

сега да тръгвам 168км за да си намерия литературна критика не няма да става

сега да тръгвам 168км за да си намерия литературна критика не няма да става

Нямах представа какво ви е географското местоположение,но както се казва търсачката не е мръсна дума,в случая Google!

http://search.pomagalo.com/?keywords=%E5%E4%ED%E0%20%E1%FA%EB%E3%E0%F0%EA%E0%20%E0%ED%E0%EB%E8%E7

Нямах представа какво ви е географското местоположение,но както се казва търсачката не е мръсна дума,в случая Google!

http://search.pomagalo.com/?keywords=%E5%E4%ED%E0%20%E1%FA%EB%E3%E0%F0%EA%E0%20%E0%ED%E0%EB%E8%E7

благодаря но немога да сменям страниците

благодаря но немога да сменям страниците

Еми все пак трябва да си направите регистрация в сайта.Може и друг пъг да ви потрябва.

Еми все пак трябва да си направите регистрация в сайта.Може и друг пъг да ви потрябва.

Аз се регистрирах в това но не става пак

Със сигурност можеш да памериш безплатен вариант.Някои искат заплащане за труда си.Ако вече 1.20лв. на днешната младеж се струват много,седейки си вкъщи да си напише съчинението а за дискотека 10-20лв. с бонус напиване оправдано,незнам какво да кажа.Потърси на други места,това може да е като краен вариант.В една библиотека ще ти искат поне 5лв.

вижте гледах ама не можах да намеря подробен план на Немили недраги 1 глава моля ви даите ми някой план ако имате че ми трябва спешно за тази вечер!!! моле помогнете ми .

Редактирано от galin.97 (преглед на промените)

1 глава моля ви даите ми някой план.

1.Описание на крайдунавския град

2.Бедната кръчма на Странджата

3.Малката дружина на хъшовете - Странджата, Македонски, Хаджият, Попчето, Бръчков...

Само план?

Това ти го пиша по памет, ако има друго - пиши!

абе ако може и съчинение разсъждение пак на немили недраги 1 глава

абе ако може и съчинение разсъждение пак на немили недраги 1 глава

Тежкият и нерадостен живот на хъшовете според I глава на повестта “Немили - недраги”

(съчинение разсъждение)

Повестта “Немили - недраги” на Иван Вазов разкрива незаслужено тежката съдба на българските хъшове, които, намирайки се далеч от родината, са мъченици, но в помислите и стремежите си, в своята жертвоготовност за свободата на родината, са славни герои.

Първа глава на повестта чрез битоописанието насочва към тежкия и нерадостен живот на българските хъшове на чужда земя – съпътстван от глад и унижения.

Началният мрачен пейзаж създава усещането за безнадеждност и обреченост. Студената декемврийска мъгла, влажната и мрачна нощ и мъжделивите фенери, чиято светлина увеличава мрака, а не го разпръсква, са не само щрихи от този пейзаж, но и символи на тежкия и нерадостен живот.

На фона на тази пустота се откроява светлината на малко прозорче, което показва съществуването на “Народната кръчма на Знаменосецът”.

Писателят подготвя за възприемане високопатриотичния дух на посетителите чрез епитета “будна”. Той вярно предава духа на времето, проследявайки надписите на кръчмите, посещавани от българи – “Български лев”, “Филип Тотю – храбрий български войвода”, “Свободна България”. Тези надписи заедно с изображенията на “първобитна живопис”, в които българи и турци са в единоборство, са показателни, че патриотичният дух не е загинал, че българският хъш е мъченик, но и всеотдаен и жертвоготовен родолюбец. Думата “народен” за мъчениците има смисъла на свещенодействие, която поражда съпричастност и готовност за взаимопомощ:

“Всеки такъв “народен” тютюнджия даваше на вера тютюн на съотечествениците си, с блага надежда, че ще му се разплатят при по – добри времена; най – после, и да не му платят, нищо няма: те са хъшове, бедни хора...”.

Битоописанието на кръчмата илюстрира крайна бедност чрез ярки изразително – изобразителни художествени детайли.

Дълбоката изба с топъл и задушлив въздух и полуразбитата лампа са знаците за крайна бедност. Но картините, окачени по стената, насочват към неугасващия борчески дух на собственика и посетителите, не сломен от мизерията на тежкия и нерадостен, изгнанически живот. Подробното описание на една от картините и надписа под нея са важни за Вазов, за да открои психиката на българския хъш, за когото няма друг житейски избор освен “свобода или смърт”.

Психологът Вазов откроява и най – важните отличителни черти от портрета и характера на хъшовете, за да разкрие многообразието в произхода и професията на тези хора, обединени от великия идеал – свободата на поробеното отечество.

Най - старият от хъшовете е снажен дълголик с гъста черна брада, а сухото и жълто лице с белези от зараснали рани е външен израз на мъченически и героичен живот.

Огромното извехтяло и без копчета палто на Македонски е знак за крайната му бедност, но фактът, че е бил войвода на хайдушка чета в Македония, му печели правото на осезателно влияние “върху другите хъшове”.

Уморяване и отслабване изразява и “сухото, длъгнесто, жълтеникаво” лице на Хаджията. Черно и нагърчено от преждевременна старост е и лицето на Попчето. Явно идеята за борба обединява хора от различни възрасти и професии, а оптимизмът на Вазов породен от приемствеността, която той открива в “благоговение”, с което младият Бръчков слуша думите на хъшовете.

“Мечтател, идеалист, ветреник” – Бръчков попада в средата на хъшовете, вдъхновен от романтиката на борбата.

Хъшовете се извисяват над тежкото и безславно настояще чрез разкази за подвизи и героически нападения и това е начин за неприемане на тежкия и нерадостен живот и за духовна близост с поробеното отечество.

п.п. Чел ли си І глава? Най-голямата грешка, която можеш да направиш е да го препишеш дословно! Прочети го няколко пъти и си го разкажи...

• 3 седмици по-късно...

здравеи,можеш ли да ми дадеш планове на немили недраги 2,3,5 и 10 глава заштото бяш доста болен и отсъствах доста от училиште?

• 1 месец по-късно...

Доста време изгубих напразно в ровене из интернет ,но не можах да намеря нищо като теза за вапросите:С какво героите на Вазов остават незабравими за нас? и Как Вазов сам определя същността на своето творчество? (Не е нужно тезите да са дълги.Ако ви затруднявам много помогнете ми само за единия вапрос,за другия ще се потрудя още) мерси допълнително!!! (трябва ми спешно за утре :))

Редактирано от Wecelina (преглед на промените)

• 2 месеца по-късно...

Здравейте. Новa съм тук, но се надявам да ми помогнете. Търся план на "Представлението" от ПОД ИГОТО на Иван Вазов. Търсих в нета, но не намерих нищо.Надявам се да сте намирали нещо и да ми помогнете. Благодаря предварително.

Редактирано от Svilena Ivanova (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Здравейте. Ще може ли да ми помогнете трябват ми теми и идеи в творчеството на Иван Вазов и Алеко Константинов.Много ще съм ви благодарна ако ми помогнете.Благодаря предварително

• 3 месеца по-късно...

Спешно ми трябва съчинение разсъждение на Представлението от Под игото !!! Благодаря предварително :P

• 2 седмици по-късно...

Здравейте. Спешно се нуждая от помощ. Някой може ли да ми каже елементите на сюжета на "Радини Вълнения и "Представлението" ?

• 1 месец по-късно...

Здравейте, ще ви бъда много благодарна ако помогнете с есе на тема: Мотивът за патриотичната саможертва в цикала епопея на забравените на Иван Вазов

• 4 седмици по-късно...

Може ли някой да ми помогне спешно ми трябва интерпретативно съчинение на темите : 1.Ботевата милитва за България 2. Силата на скръбта Спешно е за днес ми трябва

Здравейте на всички :] Трябва ми анализ или съчинение на тема: ''Предосвобожденска България в творчеството на Вазов'' 1) Обща концепция за епохата 2)Заглавие, жанрове, логика на избора (епопея, епос, роман) 3) Основни механизми при създаване на текстове 4)Основнни Вазови версии за философията на националната ни история Трябва ми за утре и благодаря предварително :]]

Хора спешно ми трябва Анализ на тема "Образът на българския дом" в глава Гост на Под игото или "Робството и свободата" в същата глава мерси предварително ;)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.