Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Процесора или Дъното е изгоряло

Featured Replies

Имам проблем щайгата ми си изключи сама. Като на монитора нямаше никой. Видях че и преди е имало такава тема ама сега е заключена и затова пускам друга. Някой да ми каже моля как да разбера дали процесора ми е изгорял или дъното . Проблема не е във видеото,рама,харда и др. Реснах биоса и пак ништо.Оставих само дъното и процесора и като пусна пак няма никой нито сигнал за РАМ нито ништо един черен екран само. Иначе дъното е Gigabyte Socket A GA-7ZXE VIA KT133 Chip с една дума много старо.Процесора е котлон. Вентилаторите варваят лампите по дъното светят ,радиатора на просесора загрява предполагам че ше е дъното изгоряло , ама искам чуя вашия коментар. Предварително благодаря.

Единствения сигурен начин е да тестваш компонентите на друг компютър. Описаните симптоми може да се дължат и на повредена RAM памет; откъде си сигурен, че е здрава?

Ако някой от двата компонента ти беше изгорял нямаше да успееш да пуснеш ПС то. Проблемът ти е най-вероятно прегряване. Виж на какви обороти ти работи вентилатора и колко градуса качва CPU. И е нормално че като оставиш само CPU и дъното и извадиш рамта и особено видеото ще ти дава черен екран и посмъртно няма да тръгне. Не отписвай и РАМ та - тествай я с memtest. Друга причина - влез в BIOS и виж дали са ти включени защити - temp и fan protection, изключи ги ако се налага и тествай.

Редактирано от TeamKiller (преглед на промените)

някой май не чете ми се струва . Как точно да влезне в биоса когато машината отказва да боотне :sobbing: без рам и видео дъното трябва да даде звукови сигнали ... но както и да е :blink: най-вероятно дъното се е споминало ;) лека му пръст

А дали няма вероятност захранването да е отишло? Нищо че примерно му се развърта вентилатора, пак може да не работи (да не подава ток към дъното). Ако е изгорял процесора нищо няма да пречи на вентилатора му да се развърти, ако захранването е наред. Провери и за избили кондензатори по дъното - аз съм съживявал дъно само със смяна на няколко кондензатора

Редактирано от stdask (преглед на промените)

• Автор

А дали няма вероятност захранването да е отишло?

Нищо че примерно му се развърта вентилатора, пак може да не работи (да не подава ток към дъното). Ако е изгорял процесора нищо няма да пречи на вентилатора му да се развърти, ако захранването е наред.

Ами мисля че захранването ще е здраво , както и рам , и видео компа изобщо не стартира и не влиза в биос .Въпросът ми беше , има ли начин да разбера дали ми е изгорял процесора , м/у другото на дъното забелязах на сокета в средата има една изолирана извита пластинка която има лек нагар дали там ше е проблема.

Единствения сигурен начин е да тестваш компонентите на друг компютър. Описаните симптоми може да се дължат и на повредена RAM памет; откъде си сигурен, че е здрава?

Мисля че рамта е здрава , защото сложих здрава прачка и пак не трагна и с видеокартата направих същото затова тях ги изклучвам.

Тази извитата изолирана пластинка в средата на сокета е термодатчика за процесора. Тя трябва да си е там, но изолацията и да е здрава и без нагар. Най-добре си занеси компа в сервиз и там да ти кажат какво е изгоряло щом нямаш възможност да тестваш процесора и дъното с други компоненти. По принцип процесора е почти невъзможно да изгори (освен ако не си го овърклоквал или не се е охлаждал добре), много, много по-вероятно е да е нещо по дъното (щом не е захранването). А и на изгорелия (прегрял) процесор си му личи като се свали и му се изчисти пастата

• Автор

Благодаря за съветите , мисля че няма смисъл да го оправям ами да зема нов комп направо :P P.S. Ама се пак някой ако знае как да разбера кое от двете е изгоряло да каже моля.

Редактирано от ganio (преглед на промените)

• 5 години по-късно...

Зов за помощ !!!!! Случката е следната решава приятелката ми да ми разглежда лаптопа това се случи миналото лято на горещините . Решава че ще излезе на вън с приятелки и го забравя на спалнята включен и през целия ден го е пекло слънцето от прозореца . Като се прибрах и си влязох в стаята не обърнах внимание , но се заслуяах и чух че охлаждането вие като двигател без масло ! Изключих го и пак го бключих нищо студен е а охлаждането работи на макс. Мъкнах го по сервизи и във всеки сервиз ми казваха различно нещо : 1-изгорял хард диск 2-изгорял южен мост 3-изгоряло видео 4-изгоряло дъно 5- изгорял северен мост . Странно аз горе долу разбирам материята , но не чак толкова че да съм сигурен . В сегашното му състояние лаптопа си зарежда всичко но е много бавен , процесорът е постоянно на максимално натоварване иначе музика тругва клипчета нчкакви тръгват даве и слабите игри тръгват макар и да забиват . Въпросът ми е възможно ли е при някоя от тези повреди лаптопа да има някакво "междинно" нови на работа и ако не моля да ми кайете евентуално какво може да е , защото в крайна сметка лаптопа се включва зарежда нищо че е бавно и пак става за нещо . Има ли шанс това да идва от процесора ? Питам защото вече ми омръзна да давам само пари за диагностики да го разнасям наляво и надясно по сервизи и да не могат да кайат какво му е . ! Не съм пробвал да сменям нищо , ще почакам мнението на хората тук от този форум и тогава ще действам . Характеристика : DELL Inspiron 6400/E1505 Processor - Intel Core Duo T2050 1.6 GHz Per Core 1GB of Ram 256 MB Video Installed 160 GB hard Dick SATA. МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ . Благодаря предварително ! П.С. - прикачената снимка е на натоварването на процесора в спокойно състояние без да е отворена нито една програма !

post-172502-0-99759900-1330611141_thumb.

1. Пробвана ли е преинсталация на операционната система? 2. Проследени ли са в момента температурите? 3. Проверено ли е кой точно процес товари така CPU-то? 4. Проблема веднага ли е започнал след това "пържене"? 5. HDD-то в какъв режим работи- PIO, UDMA?

П.С. - прикачената снимка е на натоварването на процесора в спокойно състояние без да е отворена нито една програма !

Ами явно нещо товари процесора - виж в Processes откъде идва това натоварване.

(Нищо чудно да става въпрос и за вирус.)

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Пусни му една жива ОС и ще покаже .

Да boot-не едно Ubuntu и да се види. линк

ще направя нещата които ми казахте а относно процесора в процеси няма процес който да му взима мощта просто така си седи ! но преинсталирах windows-a около 5 - 6 пъти , хард диска го форматирах от друг компютър и го пробвах на другия ми комп . Съмнявам се да е харда или да е вирус , а проблема да започна след "пърженето ". Както казах цял ден включен на спалята и го е пекло слънце вечерта се прибирам и охлаждането вие на макс а е студен !!!!

относно процесора в процеси няма процес който да му взима мощта просто така си седи !

Както казах цял ден включен на спалята и го е пекло слънце вечерта се прибирам и охлаждането вие на макс а е студен !!!!

Тези неща никак не се връзва да са верни. ;)

забравих да добавя ако помгне , че не се изписва точната температура на процесора пише че е 28 градуса по целзии , а като го докосна и ме изгаря !!!

Тези неща никак не се връзва да са верни. ;)

ами и аз мисля така , но така пише , кликнах и на Show processes from all user's и пак нищо няма натоварване !!! Седя и гледам изумено като магаре !

лаптоп и 28 градуса само ако го ползваш на северният полюс! Повреден е датчика или не мери вярно...

Трябва да се свали охладителя на процесора и да се смени пастата и термо лепенките за другите чипове които охлажда радиатора!

Ами и аз мисля така , но интересното е , че само на процесора не мери реално на другите се ги докарва на верни стойности !

Трябва да се свали охладителя на процесора и да се смени пастата и термо лепенките за другите чипове които охлажда радиатора!

Това вече е направено направих го преди около 1 седмица !

• 1 година по-късно...

Здравейте...

Настолен компютър се изключва сам. Понеже се ползва от човек, който не знае английски, не можа да ми каже каква грешка дава. Мислех си, че е от ОС и го включих, той поработи малко и накрая даде CPU Temperature Error....

Oхлаждането беше пълно с прах, изчистих го, след като изстина (не можеше да се държи в ръка). За съжаление нямах под ръка термо паста и го сглобих само за проба. При стартиране дава съобщенията от БИОС но дори вече не стига до зареждане на ОС а веднага изключва. Оставих го в студено помещение за 2 часа и го включих пак. Веднага влязох в БИОС и на Хардуер Монитор успях да видя, че ЦПУ-то вече беше на 95 градуса и в рамките на 5 секунди стигна 111 и се изключи.... Странното е, че оборотите на вентилатора бяха ниски (дори при първото пускане). проца е Селерон, дали е изгорял тотално? невъзможно ми се струва за 30 секунди да вдигне 90 градуса. Не съм вещ и незнам дали има някакви защити, които трябва да се нулират, моля, ако някой знае да обясни как става....

Офф, толкова ли не можахте да намерите някаква обикновена паста, че да рискувате да повредите чарковете безвъзвратно. Даже някои пасти за зъби вършат работа колкото за такава кратка проба :D

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Офф, толкова ли не можахте да намерите някаква обикновена паста, че да рискувате да повредите чарковете безвъзвратно. Даже някои пасти за зъби вършат работа колкото за такава кратка проба :D

Това се опитвам да разбера, дали са повредени безвъзвратно...

Това се опитвам да разбера, дали са повредени безвъзвратно...

Поне га направете както трябва. С използуването на термо паста.

Тоя процесор се държи все едно няма охладител бе човек :( Тоя охладител сигурно не е закрепен както трябва .

Тоя процесор се държи все едно няма охладител бе човек :( Тоя охладител сигурно не е закрепен както трябва .

Незнам какво да мисля.... Стаята в която седи е около 10-15 градуса, 2 часа след почистването не е пускан, незнам дали и за половин минута беше пуснат (веднага влязох в БИОС) и вече 90 градуса.... Няма паста, но алуминиевият блок е изчистен идеално, вентилаторът работи (въпреки, че оборотите за < 900 за краткото време в което беше включен).... Понеже машината не е при мен, другият уикенд ще пробвам пак (с паста)..... Притеснява ме, че вентилаторът не усили оборотите, дали може ръчно да се настрои някъде да буха на максимални обороти?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.