Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мнението ви за харддиск Samsung HD160HJ

Featured Replies

Здравейте,

Някой ползвал ли е този модел на Самсунг:

HD160HJ

SpinPoint T Series

SpinPoint T166 Series

T166 Series

Capacity : 160 GB

Interface : Serial ATA II 3.0 Gbps

BufferMemory : 8MB

Та интересува ме какви са отзивите за него, защото мога да си го взема на доста добра цена?

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

Последните серии на Samsung не са за предпочитане -доста голям процент повреди дават .Но всичко е въпрос на бройка. Различна партида, различен късмет... дано имаш късмет -ако ли не ,ще ходиш напред -назад да ти го сменят.

• Автор

Добре препоръчай ми тогава нещо друго в този ценови диапазон 60-70$ без ддс,

единственото което ме интересува е да е тих.

Бих ограничил избора си между следните харддискове -

1. Seagate Barracuda 7200.9 T-Lite with NCQ 160GB 7200rpm 8MB cache Serial ATA II-300 - 67.70$

2 .SEAGATE Barracuda 7200.10 with NCQ 200GB 7200rpm 8MB cache Serial ATA II-300 -85.60$

3. HITACHI GST Deskstar T7K250 160GB 7200rpm 8MB cache Serial ATA II-300 - 67.80 $

( цените са без ДДС , като втория хард е с перпендикулярен запис .По принцип Hitachi може би е малко по- шумно от Баракудата,но пък си има Acoustic Management , с помощта на който може да се намали шума допълнително за сметка на бързината ) .

И при посочените дискове е валидно правилото за партидата и бройката,която ще улучиш ( макар че те не се повреждат толкова често .

Добавено - преди два дни изхвърлих един Hitachi Sata 160 GB - а беше сравнително нов , не беше работил повече от два месеца .

здравейте, решил съм да си купя 2-ри хард и за да не пускам нова тема ще използвам тази (дано авторът няма нищо против, ако има ще си изтрия поста :down: ) по принцип до сега съм имал 2 макстора, като и 2-та са доста шумнички. Даже този с който съм в момента стърже доста неприятно :yanim: та спрял съм се ето на този какво ви е мнението 250GB WD SATA2/7200/8M 132 лв

здравейте, решил съм да си купя 2-ри хард и за да не пускам нова тема ще използвам тази (дано авторът няма нищо против, ако има ще си изтрия поста :down: ) по принцип до сега съм имал 2 макстора, като и 2-та са доста шумнички. Даже този с който съм в момента стърже доста неприятно :yanim: та спрял съм се ето на този какво ви е мнението 250GB WD SATA2/7200/8M 132 лв

Mился, че си се насочил правилно към Western Digital. Бих те посъветвал обаче да вземеш такъв с 16 MB кеш (ако се предлага разбира се).

За Western Digital бях чел, че имали най-нисък процент на дефектируемост (предполагам най-малко дефектни хардове излизат). Това го пише в боршурата на Pic.bg

Иначе аз имам Maxtor и Seagate Barracuda и мисля скоро още един Seagate да взема (оесвн ако не освободя малко място :).

като втория хард е с перпендикулярен запис

А това какво ще рече?

Аз съм с Western Digital и съм много доволен нямама проблеми за сега и е безшумен.И моя съвет е да си вземеш 16 mb :)

За Western Digital бях чел, че имали най-нисък процент на дефектируемост (предполагам най-малко дефектни хардове излизат). Това го пише в боршурата на Pic.bg

Иначе аз имам Maxtor и Seagate Barracuda и мисля скоро още един Seagate да взема (оесвн ако не освободя малко място :).

като втория хард е с перпендикулярен запис

А това какво ще рече?

Наистина, Western Digital ако не най-доброто производство, имат едно от най-добрите... А откакто Seagate "погълнаха" Maxtor, са общо взето еднакви...

А перпендикулярен запис значи, че за разлика от повечето сегашни дискове, които разпределят информацията по "плочки" на хоризонтални слоеве, "пише" по плочата под (почти) прав ъгъл и съответно на същата площ се побира повече информация и е по-лесно на главата да "чете" бързо от нея (плочата), поради по-малките разстояния biggrin.gif .

Та, докато не пуснат и от WD "перпендикулярни" дискове, ще препоръчвам 10-та серия Seagate на SATA II (или IDE, ако сте "изостанали" да пълните сметките на производителите на дъна) със 16 MB кеш :clap: ...

Само и единствено SEAGATE.Странно,WD да са с най-нисък процент на дефектиране...Това не може да бъде достоверна информация :)

• Автор

Благодаря ви за мненията, ще ми бъдат от полза,

ама в крайна сметка май всичко опира до късмет. :wors:

Ще си взема нещо различно от Самсунга и дано да не е правено в петък след обяд ;)

с 16мб кеш идва с около ~ 20-30лв отгоре и се чудя заслужава ли си парите :) може би ще изчакам да мине нова година да видим дали няма да смъкнат малко цените и тогава ще мисля пак. Благодаря на всички за мненията спрях се на WD именно заради този нисък процент на дефекти, който се изтъква. като цена са горе-долу едни и същи всички марки

Не е вярно,че дефектите са с нисък процент!Това е долна лъжа от страна на някой,който продава WD.Влзе си в www.storagereview.com ,и си сравни моделите сам.

с 16мб кеш идва с около ~ 20-30лв отгоре и се чудя заслужава ли си парите ;) може би ще изчакам да мине нова година да видим дали няма да смъкнат малко цените и тогава ще мисля пак. Благодаря на всички за мненията спрях се на WD именно заради този нисък процент на дефекти, който се изтъква. като цена са горе-долу едни и същи всички марки

Oпределено си заслужава 20-30 лв отгоре. Наскоро ми се наложи да закача на компютъра ми такъв с 16 MB и бях изненадан от разликата в скоростта при писане и четене в сравнение с моите 8 MB.

• 2 седмици по-късно...

Не искам да правя нова тема и затова ще питам тук.Как мога да разбера дали харда ми е с перпендикулярен запис?

ХАрда ми е :ST3160023A 160GB ATA/100 Barracuda 7200.7 Plus 160023

Само новото поколение 10 е с такъв запис и удвоен капацитет на кеш буфера - 16 МБ!!!

По-добре си включи опцията на NCQ

NCQ - Native Command Queuing (необходимо е от Биоса да се зададе настройката Standart IDE => AHCI)

ncq-diagram.gif

За повече информация тук:

NCQ и TCQ – същност и особености

http://www.computers.bg/statia.php?mysid=4...0482be1d9d4d755

Засега се знае че новата технология ще позволява производството на по-големи дискове като чудовището на SEAGATE 750 GB...Важните характеристики за един твърд диск са (обороти на въртене за повечето дискове 7200.rpm а за Western Digital Raptor X - 10.000rpm, кеш на буфера - 8 и 16 МБ - Western Digital Raptor X и поддръжката на SATA 150/SATA300)...и разбира се NCQ...

Информация за перпендикулярния запис тук:

Съвременните твърди дискове и перпендикулярният запис

http://www.computers.bg/statia.php?mysid=7...96920248e8db867

Не искам да правя нова тема и затова ще питам тук.Как мога да разбера дали харда ми е с перпендикулярен запис?

ХАрда ми е :ST3160023A 160GB ATA/100 Barracuda 7200.7 Plus 160023

Само новото поколение 10 е с такъв запис и удвоен капацитет на кеш буфера - 16 МБ!!!

По-добре си включи опцията на NCQ

NCQ - Native Command Queuing (необходимо е от Биоса да се зададе настройката Standart IDE => AHCI

Демек трябва да е 7200.10, а не 7200.7 ;) .

• 3 седмици по-късно...

най-накрая успях да събера парички за хард и то за 320гб biggrin.gif сега питането ми е за тези 2 модела:

320GB SEAGATE SATA2/7200/16MB 192 лв

320GB HITACHI SATA2/7200/16MB 179 лв

иска ми се да взема хитачито най-вече заради по-ниската цена, но нямам никакви впечатления от тази марка. какво е мнението ви да заложа ли на по евтиното или да си взема утвърдената марка? нивото на шума също е от голямо значение, тъй като като се съберат с макстора ми и направо ще полудея, ако е шумен.

Редактирано от kanar4e (преглед на промените)

най-накрая успях да събера парички за хард и то за 320гб biggrin.gif сега питането ми е за тези 2 модела:

320GB SEAGATE SATA2/7200/16MB 192 лв

320GB HITACHI SATA2/7200/16MB 179 лв

иска ми се да взема хитачито най-вече заради по-ниската цена, но нямам никакви впечатления от тази марка. какво е мнението ви да заложа ли на по евтиното или да си взема утвърдената марка? нивото на шума също е от голямо значение, тъй като като се съберат с макстора ми и направо ще полудея, ако е шумен.

Seagate Поне засега няма много опаквания

взех си хардчето одеве и сега искам да попитам трябва ли да му инсталирам драйвери и също така трябва ли да се форматира?

едит: дъното ми е asus m2n-e

:пп знам, че не трябва да се пускат 2 поредни поста, но за да вдигна темата няма как :>

edit2: изтрих си горния пост biggrin.gif

Ако инсталираш Уиндоус -а на него ,провери в книжката дали му трябват драйвери за Сата диск или драйверите са само за Райд-овете .Ако му трябват,направи си дискетка с драйвери ( пак в книжката е описано как става) и когато стартира инсталацията с F6 инсталирай драйвера .Диска трябва да се форматира .Ако го закачаш като втори диск можеш да го направиш направо през Уиндоус , а ако качваш ОС на него - преди да започне инсталацията си го цепи и форматирай .

много благодаря за бързи отговор ще го слагам като 2-ри и няма да качвам уиндоус. а за формата с партишън меджик предполагам няма да има проблем?

много благодаря за бързи отговор ще го слагам като 2-ри и няма да качвам уиндоус. а за формата с партишън меджик предполагам няма да има проблем?

Щом го слагаш като втори няма смисъл да си играеш с партишън меджик ,форматирай го направо през Уиндоус-а - но, както желаеш ;)

Добавено - сега погледнах в книжката -ако инсталираш ОС на този хард ,ще трябва да си направиш дискетка с драйвери за Сата диск с помощта на диска с драйверите на дъното .

благодаря ти, kokomil. само че като сложа хард и като му свържа захранването компа изобщо не пали. без значение като 1-ви ли го слагам или като 2-ри ;( какъв може да е проблемът?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.