Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Пенсионерите обявиха гражданско неподчинение

Featured Replies

Протестиращите: Масларова ни губи времето, Станишев да покаже, че е мъж

Протестиращите пенсионери вчера обявиха, че преминават към гражданско неподчинение, след като стана ясно, че Емилия Масларова не желае да реши въпроса с пенсиите им. Това беше последният ни мирен протест, заявиха възрастните хора, които по традиция се събират всеки четвъртък пред храма "Александър Невски", за да протестират срещу ниските пенсии и мизерния си живот. Над 2000 бяха протестиращите вчера по данни на МВР. Бунтът излиза от контрол, предупредиха организаторите на 20 пенсионерски организации. Те заявиха, че спонтанните митинги и шествия, блокирането на пътища в цялата страна, гражданските подписки срещу геноцида на над 2,5 милиона възрастни българи, сезирането на европейските институции ще бъдат част от мерките, които пенсионерите ще предприемат занапред.

Плътен кордон от полицаи за пореден път опаса протестиращите и прегради пътя им към парламента и всички улици в близост до храма "Св. Александър Невски". С викове "Оставка на Масларова", "Не искаме милост, а правда", "Вън продажниците" митингуващите отхвърлиха последните предложения на социалния министър. Преди 3 дни тя даде заден ход и вместо обещаните 10 %, предложи 8,5 % увеличение на пенсиите от средата на годината или "ръст" от 4,25 на сто за цялата 2007 година. "Подигравката ни прави по-радикални. Настояваме, първо да се актуализират пенсиите, после да се индексират. Защото за доход от 100 лв. примерно, 8-10% са 8-10 лева", обяви Сашо Радев, шеф на Български социален форум. Присъстващите бяха категорични, че няма да приемат пенсия под 150 лв., колкото е прагът на бедност в България. Над 70 % от възрастните българи в момента преживяват с доходи под 150 лева, всеки трети е инвалид, всеки втори разчита на децата си да го хранят и да му плащат лекарствата, припомниха от "Български пенсионерски съюз 2004".

В митинга участваха представители на пенсионерски организации от Бургас, Варна, Сливен, Добрич и Перник. Те поискаха премиерът Станишев да не прехвърля отговорността за съдбата им на подчинените си, а сам и по мъжки да реши проблема. Няма смисъл от седмичните срещи със социалния министър, само си губим времето в приказки, бяха категорични от "Социална солидарност" и призоваха за всекидневни едночасови протести пред прозорците на Масларова. Хората отново поискаха реституция на ограбения от държавата през 1952 г. пенсионен фонд. Една осма от бюджетния излишък и поне 10 процента от парите от всяка приватизационна сделка да влизат в Сребърния фонд, настояха от Български социален форум. Пенсионерите един друг се призоваваха да бъдат единни, за да успее каузата им. Както всеки четвъртък, точно в 11 ч. протести на възрастни хора заляха площадите на всички големи градове.

Дано и тая тема не бъде затворена.

Напълно подкрепям пенсионерите. Казват, че били 2000. А колко още не могат да мръднат от домовете си? Мисля, че и 150 лева са малко за пенсия! Стига с тия игрички, господа ЕВРОПЕЙЦИ! МВФ вече си изпя песента, защо да продължаваме по инерция?

Аз също ги подкрепям и съм "за" исканията им. Разбирам, защо ще спират с мирните протести - от тях ефект - никакъв.

Те заявиха, че спонтанните митинги и шествия, блокирането на пътища в цялата страна, гражданските подписки срещу геноцида на над 2,5 милиона възрастни българи, сезирането на европейските институции ще бъдат част от мерките, които пенсионерите ще предприемат занапред.

Колкото повече настъпват, толкова повече господата министри няма на къде да бягат.

Наглостта на пенсионерите няма граница. Всичките тези протестиращи там щом могат да протестират, значи могат и да работят. Малко ли пазачи, портиери, гардеробиери и тем подобни свободни позиции има в София. Загледайте се в хора облечени с униформи на секюрити фирми, все пенсионери са. Доста от тях си докарват по още около 150лв от това плюс 70-80лв пенсия, което не мисля че е малко. От друга страна софииските пенсионери живеят в жилища за по над 40 хил. евро.... За пенсионерите от провинцията - те в огромната си немързелива част се занимават с дребно земеделие или гледат малко животни, което им е допълнителна помощ. Да не говорим за дървари, пчелари, майстори и т.н. които си докарват пари като да стоят по цял ден на градус.

Вие които сте ЗА исканията им, правите ли сметка от къде да дойдат тези пари? 100 работещи издържат 80 пенсионери. Освен да вдигнат пенсионните усигуровки тройно за да има европейски пенсии. Пък току виж след десетина години и европейски заплати.

Не е ли по-добра стратегия да се инвестира в бъдещето? Например по-високи стипендии, повече пари за следдипломно образование и квалификация.

Пенсионерите са недоволни от социалното управление което те подкрепят десетилетия наред. Стане ли въпрос за избори и при първи петли са на урните, за да дадат гласа си за партията любима ..... Сега тази партия им се отблагодарява.

Имам баби и дядовци. Ниски са им пенсиите, но са реалисти. При това положение в държавата такива могат да са пенсиите.

Пич, най-после някой да го каже:

Доста от тях си докарват по още около 150лв от това плюс 70-80лв пенсия...

тея направо са се уяли, ако питаш мене. Ти да не мислиш, че са работили цял живот, че и на стари години да работят и то за минимална...

Вие които сте ЗА исканията им, правите ли сметка от къде да дойдат тези пари? 100 работещи издържат 80 пенсионери. Освен да вдигнат пенсионните усигуровки тройно за да има европейски пенсии.

За съжаление, приятелю, пари има, но се цоцка и краде, като за световно. Пари има и винаги могат да се намерят, особено, ако нещата са планирани. А от 17 и половина години ни излизат с номера - "пари нема, действайте".

Не е ли по-добра стратегия да се инвестира в бъдещето? Например по-високи стипендии, повече пари за следдипломно образование и квалификация.

Разбира се, че трябва да се инвестира в бъдещето, но искаш да ми кажеш, че хората в пенсионна възраст са попречили на образовението на някой. "Държавниците" ни са еднакво незаинтересовани от благото на всеки един българин.

Стане ли въпрос за избори и при първи петли са на урните, за да дадат гласа си за партията любима .....

Тука си много прав, въпреки че няколко хиляди пенсионери не са представителни за 2 000 000.

Изказването ти е от рода на тези, които се изляха срещу бакшишите. Дай да ги опрлюем, че нещо са ми криви.

И избощо за каква наглосто говориш??! angry.gif Нагли и лишени от съпричастност са изказвания от рода "това е положението". Хората просто искат да си доживеят старините достойно.

Айде със здраве. Поздрави.

Щом е пенсионер значи достатъчно е работил и няма нужда да продължава да работи за да може да оцелее. Работил е цял живот зада може ,като остарее да получава пенсия ,с която да си доизбута животеца, а не да мизерства.

Баба ми е с две висши образования . Била е експерт незнам си к`ъв в БАН. Пенсията й в момента е 150 лв ?! С тези пари се купуват лекарства, храна. Плащат се телефон , парно , ток незнам си още кво.

Да разбирам, че е предлагаш минималната заплата да се изравни с минималната пенсия ?

Лекарите и те искат европейски заплати (10хил евро...)

Цял живот са работили, да така е. Но тези които са работили в земеделието или в заводите като неквалифицирана работна ръка са най-зле. И защо? Мисля че си интилигентен и сам ще си отговориш :lighter:

Според мен по-добра алтернатива е на 70 години да ида да работя като пазач, отколкото да седя на пейката пред блока и да си оплакваме с наборите за пенсиите, лекарствата и как нищо никога не стига.

Не съм казал че пречат на образованието, но просто капиталите които искат да идат там, ако идат в образователната система ще е в пъти по-разумно.

Мисля, че не е нужно да се заблуждаваме къде са парите за осигуровки (не само пенсионни) които са събирани в хазната преди 89-та година. Сега с вълшебна пръчка няма да се появят, от работещите ще ги вземат, но всичко си има граници.

Работещите не искат ли да живеят живота си достойно? 200лв заплата - 50лв удръжки за осигуровки (а ако се вдигнат...) + деца, ежедневни нужди и т.н. Това достоен живот ли е? Айде и минималната заплата да стане 400лв. ? Когато работещите започнат да живеят добре, тогава и пенсионерите няма да се оплакват, но защо ли се учудвам, че в България отзад напред ще се действа...

Пари има, така е. Но мисля че занимаващи се десетилетия наред с финанси по-добре ще преценят нещата от всеки един тук :gift:

Недай си боже да има бедствия като миналата година. Тогава пари от къде? От резерви, фондове и т.н. Рискува се ноември и декеври да не могат да се изплатят пенсии, заплати, дългове на болнити и т.н. Тогава ще протестираме пак ли ?

Винаги има коефициент на сигурност при пресмятания, но на тях не трябва да се гледа като на алтернатива за прехвърляне към друго място.

@jackass науката никога не е била високоплатена в България, точно затова умовете ни бягат в чужбина. Но знаеш ли колко взима един доцент в момента ? 480лв - със стаж в университета 20 години, един асистент 270лв.

Редактирано от Pacimir (преглед на промените)

Да разбирам, че е предлагаш минималната заплата да се изравни с минималната пенсия ?

Лекарите и те искат европейски заплати (10хил евро...)

Цял живот са работили, да така е. Но тези които са работили в земеделието или в заводите като неквалифицирана работна ръка са най-зле. И защо? Мисля че си интилигентен и сам ще си отговориш :lighter:

Според мен по-добра алтернатива е на 70 години да ида да работя като пазач, отколкото да седя на пейката пред блока и да си оплакваме с наборите за пенсиите, лекарствата и как нищо никога не стига.

Не съм казал че пречат на образованието, но просто капиталите които искат да идат там, ако идат в образователната система ще е в пъти по-разумно.

Мисля, че не е нужно да се заблуждаваме къде са парите за осигуровки (не само пенсионни) които са събирани в хазната преди 89-та година. Сега с вълшебна пръчка няма да се появят, от работещите ще ги вземат, но всичко си има граници.

Работещите не искат ли да живеят живота си достойно? 200лв заплата - 50лв удръжки за осигуровки (а ако се вдигнат...) + деца, ежедневни нужди и т.н. Това достоен живот ли е? Айде и минималната заплата да стане 400лв. ? Когато работещите започнат да живеят добре, тогава и пенсионерите няма да се оплакват, но защо ли се учудвам, че в България отзад напред ще се действа...

Пари има, така е. Но мисля че занимаващи се десетилетия наред с финанси по-добре ще преценят нещата от всеки един тук :gift:

Недай си боже да има бедствия като миналата година. Тогава пари от къде? От резерви, фондове и т.н. Рискува се ноември и декеври да не могат да се изплатят пенсии, заплати, дългове на болнити и т.н. Тогава ще протестираме пак ли ?

Винаги има коефициент на сигурност при пресмятания, но на тях не трябва да се гледа като на алтернатива за прехвърляне към друго място.

@jackass науката никога не е била високоплатена в България, точно затова умовете ни бягат в чужбина. Но знаеш ли колко взима един доцент в момента ? 480лв - със стаж в университета 20 години, един асистент 270лв.

Твърде радикално мнение. За образованието и аз мислех така преди. Но понякога от един възрастен човек може да научиш много повече отколкото от университета. Истинския университет е живота и приемствеността между поколенията!

Дали всеки на 70 години може да работи? Хубаво е да правиш нещо, но цял живот не си свършил работата, та на 70 ли ще я свършиш?

Грешиш малко за работещите. Средната заплата в България е доста над тия 200 лева. Ето, поледнете Божков. За една година е увеличил богатството си с 300 000 000!!! Това май не са 200 лева! Още колко такива като Божков да сложа? Нима само работещите трябва да отговарят за пенсионните фондове?

Ние сме на това дередже точно заради тия, дето десетилетия се занимават с финанси. Един прост пример от 1997. Как за 2 месеца лева се обезцени над 10 пъти? Нима тогава спряхме да работим, че е нямало постъпления? Нима направихме нещо по-различно, че разклатихме икономиката? Ок всичко е ОК, но защо след това нещата не се поправиха? Защо курса на лева спрямо долара и марката не бяха върнати на старите нива? Защо лева беше фиксиран на 1000 лева за марка, а не за 70-100, както беше малко преди тия събития? Нима заплатите ни бяха големи, та се наложи лева да се фиксира на 1000 за марка? Това е една кардинална грешка на "ИКОНОМИСТИТЕ", която явно не е грешка, защото парите не се губят, те преминават от един джоб в друг, естествено не в джоба на обикновения трудещ се! От тая огромна грешка се почна нашата мизерия, а още тогава преди въвеждането на борда всичко можеше да се спаси! Наложи се обаче, дядо ми, който е отделял по 20 комунистически лева на месец да се преобърне в гроба, защото някой като Божков успя да вземе 96,5% от неговите пари!!!! Значи се оказа, че дядо ми всеки месец е давал по 19 лева и 30 стотинки на такива като Божков и то през комунизма, без да предполага изобщо! Искам си парите, обещавам да дам половината за пенсионерите!!!

Наглостта на пенсионерите няма граница. Всичките тези протестиращи там щом могат да протестират, значи могат и да работят. Малко ли пазачи, портиери, гардеробиери и тем подобни свободни позиции има в София. Загледайте се в хора облечени с униформи на секюрити фирми, все пенсионери са. Доста от тях си докарват по още около 150лв от това плюс 70-80лв пенсия, което не мисля че е малко. От друга страна софииските пенсионери живеят в жилища за по над 40 хил. евро.... За пенсионерите от провинцията - те в огромната си немързелива част се занимават с дребно земеделие или гледат малко животни, което им е допълнителна помощ. Да не говорим за дървари, пчелари, майстори и т.н. които си докарват пари като да стоят по цял ден на градус.

Вие които сте ЗА исканията им, правите ли сметка от къде да дойдат тези пари? 100 работещи издържат 80 пенсионери. Освен да вдигнат пенсионните усигуровки тройно за да има европейски пенсии. Пък току виж след десетина години и европейски заплати.

Пенсионерите са недоволни от социалното управление което те подкрепят десетилетия наред. Стане ли въпрос за избори и при първи петли са на урните, за да дадат гласа си за партията любима ..... Сега тази партия им се отблагодарява.

Имам баби и дядовци. Ниски са им пенсиите, но са реалисти. При това положение в държавата такива могат да са пенсиите.

Приятелю,имам баба родена през далечната 1925 година.Та бабата не чува много много,не вижда повече от два-три метра и има диабет.Дали може да бъде пазач или гардеробиер?Пенсията е малко под 90(???) лева при положение че е работила цял живот,отгоре на всичко се справя сама и в мазето има храна и дърва за огрев.Хайде помисли и кажи знаеш ли с какви лишения живее.Тия дъртите да взимат бастуните и да ходят да им счупят главите в парламента.В същото време министрите купуват БМВ-та,7-ци за по 200 хиляди лева.Това ако не е пир по време на чума.

Валентина терешкова стана на 75години.Тя е първата жена комонавт, генерал и герой на CCCР.Тя каза, че нито за миг не би се поколебала да отлети сега за Марс,ако ще да е еднопосочно.Аз пенсионер наркоман не съм виждал.При тези малки пенсийки ми е ясно,че хероин ще душат само през пакетчето.

Съгласен съм че пенсионерите трябва да живеят добре. Но първо да оправят работещите които бачкат за някакви мижави 200 лева,и с тях гледат семействата си.

И не всички пенсионери са нуждаещи се,има доста от тях които са доста по-богати с пенсиите си и от работещите. Трябва да се измисли някаква справедлива схема,да ги проверяват за имотно състояние,за доходи,за всичко,и чак тогава да се отпуска нещо повече за тях. Познавам доста пенсионери които имат доходи над средното за страната,а се правят на бедни,е това ако не е лакомия задрве му кажи.

Редактирано от Morfey_A (преглед на промените)

...

И не всички пенсионери са нуждаещи се,има доста от тях които са доста по-богати с пенсиите си и от работещите. Трябва да се измисли някаква справедлива схема,да ги проверяват за имотно състояние,за доходи,за всичко,и чак тогава да се отпуска нещо повече за тях. ..

По твоята логика би трябвало да проверяват и хората в трудоспособна възраст дали имат нужда от по-високи заплати. Демек, "всекиму според потребностите" - основен принцип за разпределение на благата при ненастъпилия (за щастие) комунизъм.

И не са виновни пенсионерите, че съотношението между тях и работещите е толкова неблагоприятно. Виновни са ония на жълтите павета, защото съотношението би могло да бъде далеч по-благоприятно, ако поне 1 милион българи не тръгнаха да мият европейски и други чинии.

Напълно подкрепям недоволството на старците и не мога да разбера защо някои от вас са против исканията им - ами давате ли си сметка, че един ден и нас това ни чака? Сега ежедневно говорят за повишаване на пенсионната възраст и вероятно ще го направят. И ще се наложи да работим (живот и здраве да е) до 68 г, а дотогава може и още да се увеличи. Правят всичко възможно да намалят броя на пенсионерите. И къде отиват парите? Защо се налага да пращаме SMS-и за болните деца, а държавата да си пасува?

Жалкото е, че наистина в деня на изборите точно тия протестиращи отиват още в зори чинно да пуснат онази бюлетина, знаете коя.

Не мисля че примери от типа "баба ми е била еди каква си, дядо ми бил..." са умесни. Винаги ще има унеправдани и подтиснати. Не съм казал че неработоспособни хора трябва да работят, но съгласете се че има доста работоспособни възрастни хора, които не разчитат само на държавата, така и трябва!

По въпроса за Божков. Могъл човека взел. Не мисля че са много патриотите които ще имат възможност за бързо забогатяване и ще я подминат. Всяка смяна на режима и властта е съпроводена от подобни личности, но това няма как да се избегне. Най-лошото е че не сме ние тези хора, но съдба :yanim:

Отидете на пиците на Патриарха и Витоша и погледнете на опашката колко пенсионери има. 8-ма година живея по общежитие поради учене и повярвайте ми бързите закуски не са най-евтиния начин за хранене. Разбира се не казвам че това е представителна извадка, но е факт.

Освен това малко са пенсионерите които нямат роднини, които да им помагат.

В този ред на мисли се сещам за фразата "по-добре цар на село, отколкото голтак в столицата". Сещайте се сами какво искам да кажа :)

@hlevoust, една от целите на живота ми е никога, ама никога да не съм зависим от подаянията на държавата и не мисля че това е кой знае колко трудно....

Редактирано от Pacimir (преглед на промените)

По въпроса за Божков. Могъл човека взел. Не мисля че са много патриотите които ще имат възможност за бързо забогатяване и ще я подминат. Всяка смяна на режима и властта е съпроводена от подобни личности, но това няма как да се избегне. Най-лошото е че не сме ние тези хора, но съдба :wors:

Имах предвид, че всъщност средната заплата в България е доста по-голяма от това, което взимам аз или ти. Това означава, че и постъпленията от Божков, както и от такива като него в пенсионния фонд трябва да са по-големи ;) Обаче реално на колко е осигурен шефа ми или Божков? Ами той си взема 2000 лева заплата примерно, за което вкарва във фонда не повече от 500 лева ( не съм гледал фиша си колко процента съм облаган, затова казвам приблизително някакво число) Нека, ако някой знае колко точно вкарват в пенсионния фонд новобогаташите нека каже. До преди по-малко от година мен ме осигуряваха на 170 лева, от което се досещате колко ми вземаха в полза на пенсионерите!!!!! И айде да не казваме, че няма пари. пари има и те трябва първо да се съберат, а после разпределят правилно! Да, на един пенсионер са му необходими по-малко средства отколкото на един младеж, щото не ходи по дискотеки, не се друса, отказал е алкохола или цигарите заради здравословни проблеми, не хвърля луди пари за бензин, интернет, телефон, не си купува през три месеца нов GSM за +500 лева, нови дрехи не му трябват, обувките не се изтъркват толкова много, ако трябва ще си вземе маратонки за 30 лева, а не за 150...Обаче има деца, внуци, които не може да остави, както децата или внуците оставят него!!!!!

...

@hlevoust, една от целите на живота ми е никога, ама никога да не съм зависим от подаянията на държавата и не мисля че това е кой знае колко трудно....

Пълна подкрепа от моя страна, но човек никога не знае какво да очаква в следващия миг. От баба ми (неука старица, но изпълнена с житейска мъдрост, лека й пръст) съм запомнил една такава приказка "Никога не казвай "Аз съм аз"!"

Не мисля че примери от типа "баба ми е била еди каква си, дядо ми бил..." са умесни. Винаги ще има унеправдани и подтиснати. Не съм казал че неработоспособни хора трябва да работят, но съгласете се че има доста работоспособни възрастни хора, които не разчитат само на държавата, така и трябва!

По въпроса за Божков. Могъл човека взел. Не мисля че са много патриотите които ще имат възможност за бързо забогатяване и ще я подминат. Всяка смяна на режима и властта е съпроводена от подобни личности, но това няма как да се избегне. Най-лошото е че не сме ние тези хора, но съдба ;)

Отидете на пиците на Патриарха и Витоша и погледнете на опашката колко пенсионери има. 8-ма година живея по общежитие поради учене и повярвайте ми бързите закуски не са най-евтиния начин за хранене. Разбира се не казвам че това е представителна извадка, но е факт.

Освен това малко са пенсионерите които нямат роднини, които да им помагат.

В този ред на мисли се сещам за фразата "по-добре цар на село, отколкото голтак в столицата". Сещайте се сами какво искам да кажа :hush:

Да, има хора които работят, но защо? Надали защото им се работи толкова, а защото не им стигат средствата. А знаеш ли защо тези хора се хранят там? Може да са си направили сметката, че им излиза по-евтино...пестят ток, парно и т.н. А близките - трябва да помагаме! Но дали трябва да е така? Тези хора не са мързелували, а цял живот са работили и накрая какво? - да протягат ръка! Надали някога са разчитали на подаянията на държавата.

Пращаш ги на село - защо? Какво ще правят там? Ще обработват ниви ли?! На тяхната възраст?

А относно последното изказване, ще припомня поговорката: "Голям залък глътни, голяма дума не казвай!" cool.gif

Никой не спомена колко вкарва Божков в пенсионния фонд. Няма ли икономисти тук? Дали вкарва стотина милиона, колкото би трябвало реално да вкарва за година?

bildera_, икономисти и счетоводители има, ама никой не се наема да изчисли. Ще се получи една голяма цифра, от която само главата ще ни заболи.

Всичко това е въпрос на държавни приоритети. За съжаление точно в тази държава приоритетът е да се краде колкото е възможно повече, и отвреме- навреме да се отпусне някой лев за бедните и тези, които нямат възможност да крадат, колкото да се замаже положението.

:wors:

Никой не спомена колко вкарва Божков в пенсионния фонд. Няма ли икономисти тук? Дали вкарва стотина милиона, колкото би трябвало реално да вкарва за година?

Не съм счетоводител, но реших да направя проста сметка. Не твърдя, че е 100% вярна, но все пак цифрите би трябвало да са близки до тези.

Не знаем колко е била заплатата на месец, за това сметнах общота сума от 1 млр долара. Левовата равностойност, с курс на долара от 02.03.2007г. - 1,485850 лева за щатски долар, е 1 485 850 000 лв.

Данък по чл. 38 ЗОДФЛ - 179 787 850 лв.

Лична ЗО вноска - 2,10% - 31 202 850 лв.

Вн. ДЗПО/УПФ - осиг. п. - 1,40% - 20 801 900 лв.

Лична вноска ДОО - 7,88% - 117 084 980 лв.

Личва вноска ПКБ - 1,05% - 15 601 425 лв.

Общо удръжки: 364 479 005 лв.

Това излиза. Процентите може да не са реални за неговия доход, но са близки. Колкото е по-висок дохода, толкова повече процентите са по-големи и удръжките съответно..... Дано не съм изпуснала някъде, някоя нула, че с големи цифри работех :)

;)

Редактирано от RA4NA (преглед на промените)

Само да вметна че състоянието на една държава личи по състоянието на децата и старците в нея.

Аз подкрепям пенсионерите и исканията им.Малко искат даже.В заника на живота си защо да не живеят като хора.Бракувани ли са, какво?Младия винаги ще намери начин.Но болен, възрастен човек...

Когато ние бяхме млади и работехме с нашите пари се изплащаха пенсиите на пенсионерите, без проблеми и доста процентно по високи от сегашните спрямо минималната или средната заплата.Тогава хората се пенсионираха на 53-55 за жените и 57-60 за мъжете. И пак имаше пари. Защо сега работещите няма да издържат пенсионерите? Откъде накъде ще им втълпяват глупости,че вноските им се трупат в техни сметки и когато се пенсионират, колкото са внесли толкова ще получат. А,ако не достигнат тази възраст от 65-68 години ,къде ще им отидат парите от личния пенсионен фонд, което е най вероятно?. От памтивека е било с вноските на работещите се изплащат пенсиите на пенсионерите. За това , че младите хора работят по чужбина , вина има системата, а не пенсионерите.Могъл Божков да вземе -откраднал значи Божков парите на пенсинерите, той прав ,пенсионерите виновни. Такъв мръсник като Божков и прочие мръсници окрадоха всичко ,кавото имаше по -ценно в тази държава и сега са на почит , вместо в затвора. Такава огромна бюрокрация България не е имала никога. Такова безочливо крадене и такъв показен разкош също едва ли е имало. Когато един човек е изработил определените от обществото години, е много гадно хлапетии като този тук в този саит, да ги карат отново да работят. Нима човек не заслужава малко почивка? Отношението на безогледно забогателите към животните е много по добро, отколкото към възрастните хора. Младите докараха тази система, сега да не се сърдят ,че имат отговорности. Нека мъжки работят, а не да хленчат, и да направят така ,че това което изработят да е за тях , а не за чорбаджиите- тогава ще има и за тях и за нас. Няма да има за чорбаджиите- днешните бизнесмени, но без тях може ,без наемни работници не може да се произведе нищо.Ние си искаме това което ни се полага и ще го вземем!

Още един въпрос от мен към икономистите. Някой сигурен ли е, че ако ония няколко милиарда излишък в бюджета се раздадат като пенсии или заплати държавата ще фалира? Мисля, че тия пари веднага ще бъдат вкарани в бюджета отново, защото няма да заминат в чужбина нито някой ще ги вкара в банките! Колко е просто да завъртим 1-2 милиарда за месец! Защо трябва да стоят в бурканите на банките или даже да се дават като заеми, печалбата от които се изнася в швейцарски и австрийски банки? И за да не бъда голословен ще кажа следното за моята родна фирма, макар, че може да съм го казвал и на други места. Пари за моята заплата се вземат от продадения брак на Кремиковци, а истинската печалба изобщо не влиза в България! Това означава, че заемите, отпуснати на нашата фирма не се оползотворяват в България. Става така, че най-големия български инвеститор за 2006 година, всъщност инвестира в чуждата икономика. И понеже работим предимно за износ ( аз в частност само за износ), парите, платени от чужди компании изобщо не влизат в България. Една част от тях се използват отново за суровини, а другата остава като печалба в чужди банки. Тая печалба умело се прикрива чрез далавери. На практика се получава, че финансирането на наши фирми е всъщност загуба на капитал. Ако част от тия финансирания бъдат пренасочени към заплати, пенсии и потребителски кредити, икономиката ще дръпне много по-бързо напред. Това се доказа и от политиката на банките последните 1-2 години, когато бяха отпуснати много потребителски кредити. Ръста в икономиката беше налице! Сега не знам как ще се поддържа този ръст, след като се затегна ситуацията около кредитите, заплатите са почти замразени, пенсиите също! Ще се надяваме само на чужди инвестиции ли? И какво ще се получи? В България ще произвеждаме предимно за останалия свят, като от това ще печели останалия свят! Ще ни залеят с евтини цигари, щото от мъка , че няма ракийка ще пропушим. Някой гледа ли митинга на Атака на 3 март? Все повече хора, даже и тия които са върли противници на национализма ще подкрепят Сидеров. Може все още да не го признават това, но ситуацията ще ги принуди . Пенсионерите със сигурност ще го направят, а те са почти колкото работещите!!!!! И всякакви крилати думи, че Сидеров използвал момента ще заглъхнат в протестите на хорицата!!!!!

Съгласен съм че пенсионерите трябва да живеят добре. Но първо да оправят работещите които бачкат за някакви мижави 200 лева,и с тях гледат семействата си.

И не всички пенсионери са нуждаещи се,има доста от тях които са доста по-богати с пенсиите си и от работещите. Трябва да се измисли някаква справедлива схема,да ги проверяват за имотно състояние,за доходи,за всичко,и чак тогава да се отпуска нещо повече за тях. Познавам доста пенсионери които имат доходи над средното за страната,а се правят на бедни,е това ако не е лакомия задрве му кажи.

Такситата ги за*бете, бакшишите искарват достатъчно. Преди време един боклук с такси ме блъсна. Аз си спрях съвсем културно , а тоя калъф излезна и почна да крещи , да ме заплашва . След като излезнах от колата и му намигнах , естествено му охладих ентусиазма и извиках кат. Той рече да не викаме кат , защото не бил той виновен и аз му казах да ми плати тогава . Той рече " Ааа , аз пари нямам...." и аз му казах че кат остава единствената опция. Тогава той като извади една пачка от 50-левки и си ми плати.

Та по темата - Морфей , това че има хора които винаги се правят на бедни незначи , че трябва да сравняваме всички пенсионери с тях. И какви са тези глупости за проверки за имотно състояние? Ти чуваш ли се какви ги говориш?

Хм...определено искам да уредя своя живот в България нямам намерение да търся по - добри перспективи в чужбина. Единственото, за което се моля е ако един ден доживея до пенсия въпреки, че като гледам как вдигат само пенсионната възраст накрая май само ако си навършил 90 ше се пенсионираш (тогава пенсиите сигурно ще са къде къде по високи, тъй като просто хората шъ съ сдали богу дух къде, къде по - рано, пък тез, които достигнат заветната възраст няма много дълго и те да се крепят) държавата да не се отнесе по същия начин с мен...Тези проблеми са прекалено далеч от мен все пак съм на 22 баба ми и дядо ми са от хората работили до последно некакси 50г. трудов стаж ми звучи плашещо, но те са съумели да си скътат пари и живеят доста нормално...Но има пенсионери и пенсионери...Дано аз не съм от ..."и пенсионери- те"...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.