Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Грък издигна паметник на българин

Featured Replies

top_logo.jpg

0000033634-article.jpg

Паметникът на Капитан Петко Войвода, изграден от гръцкия гражданин. Снимка: Отечествен фронт

Грък да изгради паметник на българин? Не, това не е научна фантастика по случай 3-ти март. Оказва се, че паметта на един от най-големите български национални герои, непопаднал в класацията на великите българи – Капитан Петко войвода, е уважена от гръцки гражданин.

Откритието на екипа на предаването „Отечествен фронт“ на Мартин Карбовски. Те потърсиха следите на войводата в родното му село в северна Гърция - днешното село Есими, бивше българско Доганхисар (името от турско време).

Там журналистът откри гръцки патриот, вдигнал паметник на Капитан Петко войвода. Дори е искал да го постави в центъра на селото, но след като съселяните му се възпротивили, този грък - името му е Маке - поставил паметника в собствения си двор.

Пътят до Маке и паметника не се оказва лесен. Минава през търсене в библиотеката в Александрополис, където библиотекарките не говорят друг език, освен гръцки и не са и чували за Капитан Петко войвода, който освен, че се е родил наблизо, е и участник в Критското въстание и борец за свободата на Гърция.

Все пак екипът на „Отечествен фронт” е заведен до мястото на родната къща на Капитан Петко войвода, която съвсем доскоро е била почти запазена, но вече не съществува – ако преди 5 години някой се беше заинтересувал от нея, днес тя щеше да е цяла.

Маке обяснява, че е чувал за биографията (както той я нарича) на Петко войвода, написана от Николай Хайтов, но не я е чел, защото я няма преведена на гръцки.

Това не спира обаче този грък да издигне паметник на българина, който е герой за свободата и на България, и на Гърция.

Браво на съседа :)

Срам за нас :yanim:

Жалко че няма такива българи,и аз гледам предаването сега.

Тук се споменава грък, а някой сигурен ли е дали е грък или погърчен българин? Нима след като паметника е в Гърция трябва от грък да е направен? И къде останаха българите в Гърция? Гърчеенето е не по-малък проблем от потурчването, но за разлика от потурчването не изисква смяна на религия и имена!!!! Следователно е по-лесно!

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Честит национален празник на всички, които се чувстват българи! За малките, които още не знаят: на 3-ти март България празнува освобождението си от турско робство. Че сигурно като гледате Канал 1 и BTV не сте разбрали от какво сме се освободили.

П.П. Добре беше да се пусне самостоятелна тема за националния празник

Честит национален празник на всички, които се чувстват българи! За малките, които още не знаят: на 3-ти март България празнува освобождението си от турско робство. Че сигурно като гледате Канал 1 и BTV не сте разбрали от какво сме се освободили.

Нали има тема и ти си много активен в нея? И каква връзка има Капитан Петко Войвода с 3 март? Ако не си запознат, той е действал точно след несправедливото затриване на Санстефанския договор, който празнуваме сега! Какво празнуваме всъщност? Ами нашия идеал, но не точно, защото даже и нашия идеал не се вписва в Санстефанския мирен договор! С тоя договор много българи остават под робство. Направи една справка с атласа и ще разбереш какво имам предвид.

DSC01386_320x240.jpg

Да деца,научете добре какво е станало на 3-и март. Научете и защо се налага грък да прави паметник на капитан Петко Войвода,който след Oсвобождението е тикнат в български затвор за благодарност,бит и измъчван,научете добре какво се е случило с великите революционери доживели Освобождението.И недейте слуша само разни викащи и биещи се в гърдите че са велики българи ,вижте този който прави нещо за България,и го оценете!

Редактирано от Morfey_A (преглед на промените)

• Автор
Тук се споменава грък, а някой сигурен ли е дали е грък или погърчен българин? Нима след като паметника е в Гърция трябва от грък да е направен? И къде останаха българите в Гърция? Гърчеенето е не по-малък проблем от потурчването, но за разлика от потурчването не изисква смяна на религия и имена!!!! Следователно е по-лесно!

Грък, погърчен българин или побългарен грък няма никакво значение. Важен е жеста. Колко българи са вдигнали паметник на друг българин в двора си? Ние май повече се предаваме помежду си.... За съжаление....

Името Маке не съм сигурна, че е гръцко - по-скоро е българско (македонско). Така че човекът явно си носи българското в себе си. Хубаво е, че е издигнал паметник на капитан Петко. :whist:

Offtopic: Сега видях, че има тема за националния празник 3-ти март. Нека всеки си направи за себе си извода защо е в раздел "Празни приказки и забава" - мен лично ме е срам от този избор.

bilder, моите уважения към теб, но капитан Петко Киряков Капитанов, наречен от народа Петко войвода, е хайдутин и революционер в продължение на близо 30г. преди Освобождението. Включително и през 1877г. със своя отряд се включва на страната на Русия в обявената срещу Турция война. Така че оставям без коментар забележката ти за справка с атласа.

Редактирано от arti
"цапане" на темата (преглед на промените)

mitaka33,прочети добре първия пост на Morfey_A,защото явно се налага един етнически турчин да те учи на собствената ти история!!!

Истината с капитан Петко е точно такава-след освобождението е лежал в български затвор,а повече е тачен в Гърция и Италия (стражавал се е с Гарибалди),отколкото в България!

Петко Войвода не е правил разлика между българи,турци,гърци,италианци,албанци.Бил се е за правдата и свободата на всички ни!

След Освобождениетое защитавал останалите в пределите на България турци от хайките разбойници (българи,които са грабели турците и имуществото им).

Редактирано от arti (преглед на промените)

mitaka33,прочети добре първия пост на Morfey_A,защото явно се налага един етнически турчин да те учи на собствената ти история!!!

Истината с капитан Петко е точно такава-след освобождението е лежал в български затвор,а повече е тачен в Гърция и Италия (стражавал се е с Гарибалди),отколкото в България!

Петко Войвода не е правил разлика между българи,турци,гърци,италианци,албанци.Бил се е за правдата и свободата на всички ни!

След Освобождениетое защитавал останалите в пределите на България турци от хайките разбойници (българи,които са грабели турците и имуществото им).

Недей да се зяждаш с Morfey_A,а първо прочети за какво става дума! ;)

Аз незнам дали митака се заяжда на морфей , но пък ще те помоля да не си затваряш очите за явната провоклация с която морфей се тресна в темата.

По темата : bigalex, защо трябва да ни е срам? Аз мисля че подобно дело трябва да бъде оценено изцяло положително. Има едно предаване по Бнт - "Памет Българска" и там може да се види как българи от цял свят събират пари за разрушени паметници в македония. Ето това е разликата която ни сме успели да постигнем- в македония не оценяват чуждите паметници на чужди герои и не одобряват те да бъдат дигани от "бугари" :hush:

Редактирано от arti
Личните нападки никога не водят до нищо добро за дадена тема. (преглед на промените)

Offtopic: Сега видях, че има тема за националния празник 3-ти март. Нека всеки си направи за себе си извода защо е в раздел "Празни приказки и забава" - мен лично ме е срам от този избор.

bilder, моите уважения към теб, но капитан Петко Киряков Капитанов, наречен от народа Петко войвода, е хайдутин и революционер в продължение на близо 30г. преди Освобождението. Включително и през 1877г. със своя отряд се включва на страната на Русия в обявената срещу Турция война. Така че оставям без коментар забележката ти за справка с атласа.

Морфи, поне днес се скрий някъде и не цапай темите, свързани с български национален празник. Все пак е 3-ти март, не 29 октомври.

Митак извинявай, обърках те с друг, ама така е, като вися по цял ден пред PC ;) Знам за Капитан Петко , че се е бил и преди 1878. Но мисля, че интересното е след това. Васил Михайлов добре си изигра ролята. А за справката в атласа имах друго предвид. Говоря по памет, защото в момента не е пред мен. Но източна тракия остава под турско, а там е имало стотици хиляди българи. Това имах предвид за атласа. Хубаво е, че в пределите на България влизат Македония и Беломорска Тракия, но сегашното Кърджали не! Около 160000 кв. км е територията на Санстефанска България и това не е никак малко в сравнение с сегашните 110994. Най-важно е, че тогава са били включени земите, населявани предимно от Българи! И ако сега всичко бе останало така, нямаше да бъдем управлявани от ДПС!!!! Получава се след това танту за кукуриго. На ви българите, дайте ни турците! И за едните зле и за другите дваж пъти по-зле!

Радвам се, че си гледал внимателно екранизацията по произведението на Николай Хайтов, но хвърлянето на Петко войвода в затвор във Варна през 1898 е заради репресиите, които Стефан Стамболов упражнява върху политическите си противници - русофили, какъвто е и Петко Киряков. Това обаче в никакъв случай не означава, че Петко не е обичан от народа си. Ситуация, която се повтаря и днес - ако зависеше от Тройните ни управници, Петко щеше да е пак в затвора, а националният ни празник нямаше да е на 3-ти март, щото на Доган му ставало дискомфортно. С една дума капитан Петко войвода е един от символите на днешния празник, както и в цялата история на България.

Абе не разбрахте ли че важен е жеста та ако ще и пакистанец да е тоя.Евала на човека защото нито един българин не е вдигнал такъв паметник.Веднага го изкарахте македонец,турчин и т.н.Не е важна националността,а жеста.

Абе не разбрахте ли че важен е жеста та ако ще и пакистанец да е тоя.Евала на човека защото нито един българин не е вдигнал такъв паметник.Веднага го изкарахте македонец,турчин и т.н.Не е важна националността,а жеста.

dragozow, тъй като знам че си от София, да ти кажа, че във Варна има отдавна паметник на Капитан Петко войвода и почти никога не остава без свежи цветя. Аз лично се гордея с този факт.

Абе не разбрахте ли че важен е жеста та ако ще и пакистанец да е тоя.Евала на човека защото нито един българин не е вдигнал такъв паметник.

dragozow, тука сбърка мой човек...

• Автор
По темата : bigalex, защо трябва да ни е срам? Аз мисля че подобно дело трябва да бъде оценено изцяло положително. Има едно предаване по Бнт - "Памет Българска" и там може да се види как българи от цял свят събират пари за разрушени паметници в македония. Ето това е разликата която ни сме успели да постигнем- в македония не оценяват чуждите паметници на чужди герои и не одобряват те да бъдат дигани от "бугари" ;)

Мен лично за това:

....родната къща на Капитан Петко войвода, която съвсем доскоро е била почти запазена, но вече не съществува – ако преди 5 години някой се беше заинтересувал от нея, днес тя щеше да е цяла.

За съжаление има и продължение:

Сигурен съм че знаеш , че доскоро отношенията ни с Гърция не бяха цветущи... Абе изобщо като цяло не се разбираме с гърчолята , което не е хубаво. Те ако са искали да я запазят тая къщурка , тосе га тя щеше да стои, нали знаеш - с желание всичко става. Иначе за темата за 3-ти март, тва темата да е там е отговорност на администраторите Според мен темата трябва да бъде в друг раздел - раздел история, който обаче в случая липсва :ph34r: Пак ти казвам алекс, не трябва да ни е срам че един грък е издигнал паметник на един велик българин. В сърбия например аз лично съм виждал една малка фермичка, която е окичена с дърворезби на български език с български поговорки, един вид храм на българското...

• Автор
Сигурен съм че знаеш , че доскоро отношенията ни с Гърция не бяха цветущи... Абе изобщо като цяло не се разбираме с гърчолята , което не е хубаво. Те ако са искали да я запазят тая къщурка , тосе га тя щеше да стои, нали знаеш - с желание всичко става. Иначе за темата за 3-ти март, тва темата да е там е отговорност на администраторите Според мен темата трябва да бъде в друг раздел - раздел история, който обаче в случая липсва :ph34r: Пак ти казвам алекс, не трябва да ни е срам че един грък е издигнал паметник на един велик българин. В сърбия например аз лично съм виждал една малка фермичка, която е окичена с дърворезби на български език с български поговорки, един вид храм на българското...

Жалко, нищо не си разбрал..... Мен не ме е срам, че грък е дигнал паметник на българин!

Относно темата за Трети Март-има още една тема във форума:

http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...mp;#entry145488

И тя не е в "празни приказки"!

mitaka33,какво имаш против Николай Хайтов?Не само съм гледал филма.Името ми е Петко,и от малък съм чел достатъчно неща за Петко Киряков и живота му.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Бъркате националните с националистическите ни интереси,човека е направил добро и ще го изядете сега.

mitaka33,какво имаш против Николай Хайтов?Не само съм гледал филма.Името ми е Петко,и от малък съм чел достатъчно неща за Петко Киряков и живота му.

Аз да има нещо против Николай Хайтов?! angry.gif Хайтов, лека му пръст, беше истински българин и националист. Какво лошо виждат някои в това не знам...

Редактирано от arti (преглед на промените)

Не знам откъде е тая информация, но ще ми е интересно да чуя интервю с тоя грък. В България малко се говори за гърчеенето, даже никак! Но прочетете Димитър Талев и ще разберете как Гърция е по-опасна и от Османската империя! Срамота е сега в Гърция да няма нито един българин! Разбира се и в Турция е така! Хората са си свършили работата навреме, за разлика от нас. Бай Тошо реши да възстанови равновесието и вие го изядохте! Примери много в историята. Като почнем от Германия, минем през сегашна Франция и стигнем до страната на неограничените възможности, където всички са ХАМЕРИКАНЦИ! А ние къде сме? Нас ни застигна техническата революция и ни еб@ мамата! Затова и сега ще спорим в любимия ни форум, защото ние българите сме за пример. Спасихме евреите, признахме македонците, затворихме си очите пред турците и гърците, сключихме неизгодни спогодби с румънците, за@бахме сънародниците ни в западните покрайнини, а сега какво х&@ ми търсим в Татарстан? Ами точно това търсим май. Да налапаме нещо дълго и дебело!

ПП: ха да ви е сладко!

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Айде помислете малко,не става въпрос за гърчеене и т.н.Става въпрос за човек който с нищо не ни е длъжен и е помогнал да се направи скромен паметник.

• Автор
Айде помислете малко,не става въпрос за гърчеене и т.н.Става въпрос за човек който с нищо не ни е длъжен и е помогнал да се направи скромен паметник.

То това беше и целта на поста.

Де го чукаш, де се пука.... :ph34r:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.