Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Разрешиха окончателно чужденци да придобиват земя у нас

Featured Replies

Разрешиха окончателно чужденци да придобиват земя у нас

Парламентът гласува на второ четене промените в Закона за собствеността

09.03.2007

Чужденци и чуждестранни юридически лица ще могат да придобиват право на собственост върху земя, гори и земи от горския фонд, както и земеделска земя, реши парламентът, който прие на второ четене промени в Закона за собствеността.

Това ще става при условията на международен договор, ратифициран от парламента с мнозинство от 2/3, обнародван и влязъл в сила. За чуждестранните физически лица е достъпен и още един способ за придобиване на недвижима собственост у нас - наследяване по закон.

С измененията чужденци и чужди фирми могат да придобиват и гори и земи от защитени територии, като изключение се прави за земите с най-висок статут на защита, които са изключителна държавна собственост.

За граждани на ЕС или на държавите от Европейското икономическо пространство (ЕИП), както и юридически лица от тези страни има друг режим.

Те ще могат да придобиват право на собственост върху земя, гори и земи от горския фонд при спазване на изискванията, установени със закон, в съответствие с условията на договора за присъединяване на България към ЕС, записаха депутатите.

Ако граждани на ЕС не пребивават постоянно в България, ще могат да придобиват земя за втори жилищен имот след изтичането на срока, определен при условията на договора за присъединяване към ЕС, прие още парламентът.

Източник: netinfo.bg

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

Един от последните пирони,в ковчега на България:-(

Забиха последния пирон в главата на всеки болен мозък който мисли, че може да се случи нещо кой знае какво

То пък щото до сега не можеха да я купуват!? И какво като могат? Ще я изнесат някъде ли? Тези ограничения са толкова глупави и безсмислени, че думи нямам! angry.gif

stanley56 С този закон чужденците ще изкупят апетитните парчета по морето,не че сега обикновен човек може да си купи земя там,но сега конкуренцията ще настане между самите чужденци с техните космически за родината ни доходи.Цените ще скочат до небесата.

stanley56 С този закон чужденците ще изкупят апетитните парчета по морето,не че сега обикновен човек може да си купи земя там,но сега конкуренцията ще настане между самите чужденци с техните космически за родината ни доходи.Цените ще скочат до небесата.

Ми пазарна икономика,който има купува.Вие също можете да си купите в някоя европейска държава.Плюс това немогат да я изнесат и неизбежно ще си вложат парите в родината,това са нормални неща.

Пак да повторя, защото явно някой не чете - и досега нямаше пречка за чужденците да си купуват недвижими имоти. Само че не можеха да го правят като физически лица, а като юридически - регистрират се като търговци у нас и готово!

Не виждам нищо лошо в това, по-добре ли е земята да пустее? Значи ние да не я ползваме, ама и на други няма да я дадем - извинявайте, ама това е късогледство.

А какво да се каже за обратния случай, ако на нас не ни позволят да купуваме земя по света? Тогава ще вдигнем гюрултия до небесата, че ни пренебрегват и т.н.

Земята на Ботев и Левски,земята на наште деди...

И на мен не ми е ясно какво толкова сте се завайкали, земята няма да избяга, тя си остава в оборот - днес е на един, утре на друг. Какво като за известно време принадлежи на чужденци? Да не сме в 15ти век, че да си кътаме дворчето и само скришом да надничаме през плета на комшията. И като видим, че е толкова беден като нас, да сме по-спокойни :angry:

Трябва да се гледа малко по-мащабно на нещата. Пожелавам ви на всички, които се плашите от тази възможност чужденци да притежават земя в България, да си купите апетитно парче земя в някоя друга хубава страна и да видите дали ще ви е лошо :clap:

Земята на Ботев и Левски,земята на наште деди...

Нашите деди също са я купували,навремето като критерий за това колко пари имаш се е гледало колко земя притежаваш.В днешно време не е така,земите ни пустеят.Нека да бъдем честни и да кажем има ли страна с толкова много пустеещи плодородни земи.

Нашите деди също са я купували,навремето като критерий за това колко пари имаш се е гледало колко земя притежаваш.В днешно време не е така,земите ни пустеят.Нека да бъдем честни и да кажем има ли страна с толкова много пустеещи плодородни земи.

Съгласна съм за земите пустеещи,нека да ги обработват всичките :yanim:

Ама нещо не обработват,а имоти купуват :angry:

Едно е да ореш,друго къщички да си строиш.

нека да ги обработват всичките

Нека ама на приказки е лесно.Какво като строят къщи,материалите за тях се купуват от България,в тях ще живеят хора които ще си харчат парите в България.Дай да не си даваме земята да строят къщи и тя да пустее ама да си е само наша.Звучи егоистично,тия хора няма да ни изядат като дойдат.

Нека ама на приказки е лесно.Какво като строят къщи,материалите за тях се купуват от България,в тях ще живеят хора които ще си харчат парите в България.Дай да не си даваме земята да строят къщи и тя да пустее ама да си е само наша.Звучи егоистично,тия хора няма да ни изядат като дойдат.

Вярно,прав си,всички доволни.

Е да заповядат тогава-щом няма и да ни ядат :yanim:

Аз предлагам да почнем и ние да си купуваме земя в чужбина. Попаднах на една интересна статия в наш вестник, тези дни. Та там пишеше следното:

3 хектара земя с ловна хижа в Хондурас, върви за $ 15 хил.

Нова къща, 130 кв. м в Картахена, струва $ 150 хил.

Апартамент с изглед към морето в Черна гора - $ 50 хил. и т.н.

Като обърнем цените в лева, излиза че за същите пари ще си купим жилище и в столицата ни. Ама друго е да имаме в чужбина :yanim:

п.п. Наред с имотите, върви и земята

...Какво като строят къщи,материалите за тях се купуват от България,в тях ще живеят хора които ще си харчат парите в България...

... и ще ги строят български работници, т.е. осигурява се и поминък на населението.

... и ще ги строят български работници, т.е. осигурява се и поминък на населението.

Именно,като има поминък ще има по-добър живот.Незнам противниците на идеята какво предлагат,затворен живот тип Северна Корея.Със сигурност няма да ни изядат.

Какво му е страшното? Още преди век Яворов казва, че не в земята е родината.

Родина

Обичам те родино и ме трови

поради тебе често ядна скръб,

под гнет стоименен превивам гръб

и влача аз неволник, твоите окови...

Но що си ти? Земя ли в някои предели?

Пръстта на тоя дол, на оня хълм,

еднакво мъртва в зной, под дъжд и гръм,

която днес един - друг утре ще насели?

Къде си ти, къде, родино моя?

Нима сред тая повилняла сбир

от вълци и кози - на длъж и шир

потирена, чието име е безброя?

Не си ли ти на майчиното слово,

що най-напред погали моя слух,

не си ли откровителния дух:

на словото - на битието вечно ново?

Но то...но то е в мене, тук, където

ридае миналото - тъмен ек,

и дето бъдещето - зов далек,

нашепва сънищата здрачни на сърцето.

И ти си в мене - ти, родино моя!

И аз те имам: радостта е скръб...

Че под неволно бреме вия гръб.

И аз те имам - за да не бъда сам в безброя.

Като гледам май никой не знае как Израел е станала държва.

Ами просто, евреите са си купили земя,не просто земя а много земя и са казали че земята си е тяхна и ще си направят държава.

Като знам моята мила България,колко и е територийката,ако реши един Бил Гейтс може да си направи държава в държавата,въпроса е друг дали от икономическа гледна точка ще му е изгодно.

Хора ние ставаме чужденци в собствената си държава.

Като гледам май никой не знае как Израел е станала държва.

Ами просто, евреите са си купили земя,не просто земя а много земя и са казали че земята си е тяхна и ще си направят държава.

Като знам моята мила България,колко и е територийката,ако реши един Бил Гейтс може да си направи държава в държавата,въпроса е друг дали от икономическа гледна точка ще му е изгодно.

Хора ние ставаме чужденци в собствената си държава.

Така. Първо не подвеждай хората относно историята с приказки ала жълта преса. Вземи попрочети как се е образувала държавата Израел, кой е спомогнал за това, с чии протекции и от кои държави е била откъсната територия. Това дето го разправяш си е достойно за виц.

Хайде аз да ви попитам нещо. Вие сте инвеститор, чужд. Искате да инвестирате в България, но ви казват - ОК, инвестирай, но земята остава наша. Имаш остъпено право на строеж за толкова и толкова години и т.н. Смятате ли, че ще вложите 30-50 милиона евро в завод, построен на земя, която не е ваша и винаги могат да ви изпързалят. Лично аз не бих инвестирал. Същото се отнася и ако искате да инвестирате в чужбина - нима бихте инвестирали ако земята под фабриката ви не е ваша.

Освен това, при нас австрийци закупиха завод, барабар със земята. Модернизираха го, създадоха работни места, инвестират в екология и образование. Да не би да изнесат земята със завода?

А иначе хората преди мен ви го казаха - и досега всеки можеше да си купи земя и имот в България при условие, че е юридическо лице, регистрирано в България, което не е никаква пречка.

Така. Първо не подвеждай хората относно историята с приказки ала жълта преса. Вземи попрочети как се е образувала държавата Израел, кой е спомогнал за това, с чии протекции и от кои държави е била откъсната територия. Това дето го разправяш си е достойно за виц.

Хайде аз да ви попитам нещо. Вие сте инвеститор, чужд. Искате да инвестирате в България, но ви казват - ОК, инвестирай, но земята остава наша. Имаш остъпено право на строеж за толкова и толкова години и т.н. Смятате ли, че ще вложите 30-50 милиона евро в завод, построен на земя, която не е ваша и винаги могат да ви изпързалят. Лично аз не бих инвестирал. Същото се отнася и ако искате да инвестирате в чужбина - нима бихте инвестирали ако земята под фабриката ви не е ваша.

Освен това, при нас австрийци закупиха завод, барабар със земята. Модернизираха го, създадоха работни места, инвестират в екология и образование. Да не би да изнесат земята със завода?

А иначе хората преди мен ви го казаха - и досега всеки можеше да си купи земя и имот в България при условие, че е юридическо лице, регистрирано в България, което не е никаква пречка.

От написаното от теб се вижда че май много знаеш,но не е точно така.

Защо ти не написа как и с коя помощ е образувана държавата Израел,та аз да не заблуждавам хората.Това че си прочел малко в нета за Израел,не те прави компетентен.Лично аз съм бил там, и екскурзовода който беше евреин също потвърди думите ми-та този виц взе много жертви.

Относно въпроса ти-отговарям така:

Съществуват концесии-30,50 години с право на подновяване,аз като един чужд инвеститор бих инвестирал като зная че ще управлявам нещото което ще построя 50 години а след това и още ако се развива добре.Чужденците не инвестират най-вече защото могат да си купят земя а най-вече поради тези причини,доколкото си спомням.

1.Възможност за инвестиции

2.Благоприятно законодателство

3.Политически климат

4.Възможност за изнасяне на капитали

5.Това че България е вече член на ЕС,и други,но в момента това ми изплува в главата.

Един въпрос към теб-как Гърция е в ЕС пък неможеш да си купиш земя ?

По принцип няма лошо да се продава земя - стока като всяка друга. Но да не забравяме, че сме на Балканите и също какви са ни съседите. Не случайно в гръцките погранични райони има забрана да се продава земя. Да не забравяме и историята на Косово - люлката на Сърбия. Защото лозунгите за демокрация и свободен пазар се разбират от някои хора като възможност за инвазия и завладяване на нови територии. Не случайно Доган прилапа Министерството на земеделието и горите - там лъснаха много далавери. А за Израел е истина - ако не притежаваха земята, Израел нямаше да го има въпреки подкрепата на САЩ. Да напомня и за Кипър - там се случи същата работа. Не се заблуждавайте, че всички изповядват същите ценности като вас - атентатите в Лондон бяха извършени от второ поколение арабски емигранти. Парижките бунтове са още едно доказателство. Разходете се малко из турските села около Разград, Силистра и ще ви светне малко. Много е важно когато приемаш някого в къщата си, дали той ще уважава правилата в нея, или ще налага свои.

По принцип няма лошо да се продава земя - стока като всяка друга. Но да не забравяме, че сме на Балканите и също какви са ни съседите. Не случайно в гръцките погранични райони има забрана да се продава земя. Да не забравяме и историята на Косово - люлката на Сърбия. Защото лозунгите за демокрация и свободен пазар се разбират от някои хора като възможност за инвазия и завладяване на нови територии. Не случайно Доган прилапа Министерството на земеделието и горите - там лъснаха много далавери. А за Израел е истина - ако не притежаваха земята, Израел нямаше да го има въпреки подкрепата на САЩ. Да напомня и за Кипър - там се случи същата работа. Не се заблуждавайте, че всички изповядват същите ценности като вас - атентатите в Лондон бяха извършени от второ поколение арабски емигранти. Парижките бунтове са още едно доказателство. Разходете се малко из турските села около Разград, Силистра и ще ви светне малко. Много е важно когато приемаш някого в къщата си, дали той ще уважава правилата в нея, или ще налага свои.

Благодаря за подкрепата dedmen :handshake:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.