Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Откриха галактика с ядро във вид на квазар.

Featured Replies

Звездната система се намира на 11 млрд. светлинни години от Земята.

Финландски и италиански учени откриха най-отдалечената галактика с ядро във вид на квазар.

Звездната система се намира на 11 млрд. светлинни години от Земята.

Това е най-далечният обект от известните досега галактики от подобен тип.

Галактиката е открита при наблюдение от Европейската южна обсерватория в чилийските Анди. Академик Яри Котилайнен е уверен, че изследването на новата галактика ще помогне за изучаването на еволюцията на черните дупки, а също на подобни звездни квазари, които си остават едни от най-загадъчните космически обекти заради излъчваното от тях огромно количество енергия във вид на електромагнитни вълни.

Финландската академия на науките подчерта, че откритието е особено важно, тъй като да се види галактика, образувана около квазар е много сложно. Поради силната светлина на квазара излъчването на галактиката на практика е незабележимо.

3375.jpg

Източник:bgfactor.org

Колко малки и нищожни сме.... И колко много ценна енергия прахосваме за глупости. Дали някой, някога ще знае че сме съществували? :blink:sad.gif

Ето малко инфо и за квазерите:

Квазера е малка галактика с малка черна дупка в нея - най-проста дефиниция. Ако се слее с черна дупка ще стане по-голяма черна дупка. Нищо ново.

Квазерите са силни източници на енергия, които както се смята се захранват от свръхтежки черни дупки.

Единичен квазер може да бъде хиляди пъти по-ярък, отколкото цяла галактика, състояща се от милиарди звезди.

Или по-просто казано, никой не знае точно какво е квазер, защото никой не знае дали има черни дупки :P

Сега ако питаш и какво е черна дупка... Най просто казано, това е нещо, което всъщност е нищо с огромна маса и нищо, въпреки, че е нещо не може да се измъкне от там, даже и светлината ;) Това е нещо като Бог, който никой не е виждал, а и да го е виждал, няма как да ни каже, че го е виждал, защото не може да се измъкне от там ;)

Колко малки и нищожни сме.... И колко много ценна енергия прахосваме за глупости. Дали някой, някога ще знае че сме съществували? ;)sad.gif

"Прахосваме" за нуждите си.

Колко малки и нищожни сме.... И колко много ценна енергия прахосваме за глупости. Дали някой, някога ще знае че сме съществували? ;)sad.gif

Много правилно!

"Прахосваме" за нуждите си.

Не такава енергия имах предвид. ;)

След като "излъчването на галактиката на практика е незабележимо" как ли са го забелязали? Интересно ми е при толкова много енергия възможно ли е да има планети в тази галактика, на които да има разум? :rolleyes:

Квазера е малка галактика с малка черна дупка в нея - най-проста дефиниция. Ако се слее с черна дупка ще стане по-голяма черна дупка. Нищо ново.

Квазерите са силни източници на енергия, които както се смята се захранват от свръхтежки черни дупки.

Единичен квазер може да бъде хиляди пъти по-ярък, отколкото цяла галактика, състояща се от милиарди звезди.

Или по-просто казано, никой не знае точно какво е квазер, защото никой не знае дали има черни дупки

Сега ако питаш и какво е черна дупка... Най просто казано, това е нещо, което всъщност е нищо с огромна маса и нищо, въпреки, че е нещо не може да се измъкне от там, даже и светлината Това е нещо като Бог, който никой не е виждал, а и да го е виждал, няма как да ни каже, че го е виждал, защото не може да се измъкне от там

Ами, това е една от теориите. Много е трудно да се каже какво точно е квазарът, защото най-близкият се намира поне на 1 милиард светлинни години от Земята.

Във всеки случай е сигурно, че това са относително малки обекти с огромна светимост, надхвърляща тази на "стандартна галактика". Сигурно е, че са малки, защото са в състояние да променят количеството на излъчваната светлина (като цяло) в рамките на няколко часа. Тъй като и най-бързото взаимодействие или процес в материята са ограничени от скоростта на светлината, това предполага размери много по-малки от тези на галактика.

Друга идея е, че квазарите са много плътни и горещи ядра на млади Сифъртови галактики (тип галактики с малко и плътно ядро и рехава периферия). Има идея, че може да са и т.на. "бели дупки" - изход от огромни черни дупки, свързани с тях чрез т.нар. "ход на дървояд".

Мисля, че в момента преобладава теорията за черната дупка, която бавно асимилира акреационен прахов диск около себе си. Поради промяната на потенциалната енергия в процеса на поглъщане на материята до 1/3 от масата на поглъщаната материя може да бъде излъчена като енергия. Което си е множко - при ядрените и термоядрените реакции само някакви проценти или части от процента от масата на материята се излъчва като енергия. Част от излъчваната енергия се поглъща от облака прах и газ около черната дупка и започва да свети. Безплатна коледна украса!

Или по-просто казано, никой не знае точно какво е квазер, защото никой не знае дали има черни дупки

Съществуването на черни дупки до голяма степен може да се смята доказано. Доказателствата могат да идват от няколко източника - ефектът на гравитационната леща, източници на необикновенно интензивно рентгеново и гама лъчение, твърде бързото въртене на галактиките, което не може да се обясни с видимата материя мисля, че има и други доказателства, но в момента не се сещам.

Ако не се лъжа най-старата (като предоложение за нейното съществуване - от 60-те години на 20-ти век) вероятна "черна дупка" е т.нар. "Лебед Х-61". Преди години телескопът Хъбъл беше заснел кадри на нещо, което почти със сигурност е черна дупка поглъщаща своят акреационен (т.е. натрупан) диск от прах и газ.

Допуска се съществуването на три типа черни дупки:

- огромни - с маса еквивалнетна на милиони и десетки милиони звезди. Предполага се, че такава черна дупка може да стои в центъра на всяка галактика, като я оформя чрез огромната си гравитация.

- големи - остатъци от свръхнови звезди.

- малки - с размерите на атом или дори на протон - предполага се, че може да съществуват като пряка последица от Големият взрив, които да е уплътнил относително малки количества материя до плътност достатъчна да възникна черна дупка - идея на адаша Стивън Хокинг.

Сега ако питаш и какво е черна дупка... Най просто казано, това е нещо, което всъщност е нищо с огромна маса и нищо, въпреки, че е нещо не може да се измъкне от там, даже и светлината Това е нещо като Бог, който никой не е виждал, а и да го е виждал, няма как да ни каже, че го е виждал, защото не може да се измъкне от там

Не е точно така. Смята се, че черните дупки имат известно излъчване, макар и много слабо - т.нар. Черенково лъчение. Това предположение е резултат от комбинираното използване на теорията на относителността и квантовата механика и е първият опит за съчетаването на двете теории. Отново работа на Стивън Хокинг от 70-те години на миналият век. Мисля, обяснението идва от там, че размерите на черната дупка са много малки, което означава, че положението на една частица в черната дупка е точно определено в пространството. В съответствие с т.нар. принцип на неопределността на Хайзенберг това означава голяма неопределеност в нейната скорост, която би могла да се окаже достатъчно висока, за да успее частицата да се освободи от "невъзможната за освобождаване" черна дупка. Мисля че съм попадал и на друго обяснение - за двойка частици намиращи се на т.нар. "хоризонт на събитието" едната попада в черната дупка, а другата получава част от енергията на дупката и набира достатъчно скорост, за да се освободи. Във всеки случай, приема се, че колкото по-малка е черната дупка, толкова по-интензивно трябва да е Черенковото лъчение. Ако наистина съществуват миниатюрни черни дупки би могло да се окаже, че имат излъчване с температура милиони градуси и дори могат да се взривят...

Редактирано от drahshta (преглед на промените)

Тука вече го обърнахте на фантазиране :huh:

Тука вече го обърнахте на фантазиране

Кое и защо, по-точно?

Информацията, която съм постнал съм я взел основно от книгите на Айзък Азимов и Стивън Хокинг - толкова колкото съм успял да я разбера и запомня.

Кое и защо, по-точно?

Информацията, която съм постнал съм я взел основно от книгите на Айзък Азимов и Стивън Хокинг - толкова колкото съм успял да я разбера и запомня.

Аз не казвам че ти фантазираш, ти просто се водиш от фантазиите на Айзък Азимов и Стивън Хокинг. :huh: Все пак нали трябва да им се продават книгите, след като има хора които да вярват на глупостите им. angry.gif Ето ти бизнес - всичко е далавера приятелю, не се впрягай. ;) Аз не вярвам във черни дупки, духове и тъка нататък.

Редактирано от handcream (преглед на промените)

Това за впрягането ми хареса особено. :huh: Колкото за духовете, ето един от любимите ми вицове ;) :

Късна вечер. Сувеверен човек минава покрай гробища, кръсти се усилено и върви възможно най-бързо. С огромно облекчение настига друг човек, които се разхожда покрай оградата на гробището. Вървят, споделят си неща от живота. И първият:

- Да знаеш колко се радвам, че те срещнах! Много ме е страх от духове и привидения!

- А, приятелю, разбирам те напълно - и мен ме беше страх преди да умра! :)

Аз не казвам че ти фантазираш, ти просто се водиш от фантазиите на Айзък Азимов и Стивън Хокинг. :yanim: Все пак нали трябва да им се продават книгите, след като има хора които да вярват на глупостите им. angry.gif Ето ти бизнес - всичко е далавера приятелю, не се впрягай. :clap: Аз не вярвам във черни дупки, духове и тъка нататък.

Да, вярно е, че е бизнес, но понякога писателите - особено научните фантасти - са много близо до истината. Когато Жул Верн пише книгите си, например "Капитан Немо", кой вярва, че може да се построи подводница? И много други примери могат да се дадат. cool.gif

Или по-просто казано, никой не знае точно какво е квазер, защото никой не знае дали има черни дупки ;)

Сега ако питаш и какво е черна дупка... Най просто казано, това е нещо, което всъщност е нищо с огромна маса и нищо, въпреки, че е нещо не може да се измъкне от там, даже и светлината ;) Това е нещо като Бог, който никой не е виждал, а и да го е виждал, няма как да ни каже, че го е виждал, защото не може да се измъкне от там ;)

Е Черна Дупка знам какво е :)

Мерси за инфото ...

Имам чувството, че теориите се развиват с часове и не можем да им хванем края. Аз преди 20-тина години се увличах от четенето на подобни теории, но сега се оказва, че нищо не е вечно, даже и теориите :) Ето, хората вече са успели да спрат светлината, да я преобразуват в електромагнитно поле и пак да стане светлина! А тия фантастики съм чел в една книжка от преди повече от 25 години! И на мен ми звучатнелогично някои теории, най вече на Айнщайн, защото постоянно се намира някой да я опровергае! Учих на времето, че всъщност да е вярна теорията на Айнщайн, той приема няколко постулата. Един от тях е, че времето тече различно при скорост близка до светлинната! Ей тва не можах да го приема, защото никой не е доказал, че времето е различно, а само се приема, че е така, за да се напасне теорията на Айнщайн! На всичкото отгоре ми се падна и подобен въпрос на изпита, а аз трябваше да се преборя с вътрешното си аз и да говоря глупости! Айде прочетете теорите на Айнщайн и вникнете в тях! Вижте какво не ви харесва в тях и после говорете за черни дупки и тем подобни! Затова и навремето се отказах от физиката, защото всичко е теории, постулати, пак теории...

Да, вярно е, че е бизнес, но понякога писателите - особено научните фантасти - са много близо до истината. Когато Жул Верн пише книгите си, например "Капитан Немо", кой вярва, че може да се построи подводница? И много други примери могат да се дадат

Стивън Хокинг е Лукасов професор по математика в Кеймбридж и е водещо име в теоретичната физика на втората половина на 20-ти век. Айзък Азимов пише фантастика само между другото. На 29 години е бил университетски професор по биохимия, отказва се от преподаването и почва да пише. Фантастиката я пише основно през първите няколко години, макар че е най-известен с нея. След началото на космическите полети пише основно като популяризатор на науката.

Черни дупки е доказано, че има.

Има и една в центъра на галактиката...

А ето и нещо интересно... след време Андромеда и Млечния път ще се сблъскат...

Ще се сблъскат и грамадните черни дупки в ядрата им...

И тогава... Сигурно вече няма да ни има...

Хайде сега, пак започнахме със глупостите. angry.gif

... Затова и навремето се отказах от физиката, защото всичко е теории, постулати, пак теории...

Всяка наука се изгражда така, няколко основни постулата (аксиоми) и на тяхна база логически се изгражда останалото. За това какво е квазар:

Квазар (съкратено от английски QUASi-stellAR radio sources - звездоподобен радиоизточник) е източник на електромагнитна енергия, включително светлина, засенчваща дори и най-ярката звезда. Квазарите излъчват енергия в нива, равняващи се на енергията, излъчвана от дузина галактики.
Какъв е източника на енергия на квазарите не е много ясно, черната дупка е само една от хипотезите.

Аз предлагам някой да отвори тема във раздел Религия, Мистика, Езотерика под заглавието (Съществуват ли черните дупки, всичко свързано със тях) или нещо подобно. Може и една анкета да се добави. :)

Сигурно информацията ти е по-нова :wors: Само ще ти кажа, че и досега има противници на Големия взрив, на теориите, че вселената пак ще се свие... Та за Черните дупки... Май темата наистина е за Мистика... :P

Аз предлагам някой да отвори тема във раздел Религия, Мистика, Езотерика под заглавието (Съществуват ли черните дупки, всичко свързано със тях) или нещо подобно. Може и една анкета да се добави. :conversation:

Пускай темата :mark:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.