Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Българското висше образование - дискусия

Featured Replies

И аз като студент се интересувам от Българското Висше Образование. Напоследък обаче се тръби, че много скоро ще настъпят големи промени във Висшето ни образование. Напоследък се загатват темите за държавните субсидии, по известни като държавни поръчки. От друга страна веднага се сещам за дискусията за качеството на българските висши учебни заведения.

Когато висшите училища сами определят приема на студенти и размера на студентските такси, таксите не бива да влизат в консолидирания бюджет. Това заяви министърът на образованието Даниел Вълчев на заседанието на Съвета на ректорите, на което се обсъждат промените в Закона за висшето образование.

Вълчев посочи, че е разговарял по този въпрос с представители на Европейската комисия. През миналата година висшите училища са събрали над 95 милиона лева от студентски такси, припомни министърът.

След въвеждането на промените в Закона за висшето образование се очаква приходите на университетите да се увеличат значително през новата академична година, допълни той.

Министърът допусна вероятността, че от есента ще има известно увеличение на студентските такси, но "пазарът щял да регулира нещата надолу". Още преди 1 октомври България трябва да има действащ закон за студентското кредитиране, като гаранционният фонд да бъде за сметка на Европейския социален гаранционен фонд, посочи Даниел Вълчев. Той допълни, че в много европейски страни тази възможност съществува.

Министър Вълчев отбеляза, че промените в Закона за висшето обтазование могат да влязат в сила не по-рано от 20-25 май.

Разни депутати веднага започнаха да обсъждат и анализират литературно обосновано, какво е искал да каже министирът...

"Повишаването на таксите във висшето образование ще бъде рязко и вероятно нeколкократно".

Това заяви в предаването "Денят започва" по БНТ Янаки Стоилов, народен представител от БСП, предаде агенция "Фокус".

"При едни високи такси в българските висши училища, много от българските студентите, предвид на добрата им подготовка, ще предпочетат да учат в европейски университети" каза той.

"Това ще затрудни българските университети и ще задълбочи демографската криза в страната", подчерта Янаки Стоилов.

"Голяма част от университетите ще се доближат до максималните стойности на таксите", допълни Стоилов.

Малко известен факт е, че един семестър в СУ струва между 1000 и 1500лв. Реално студентите плащат между 150 и 200 лева семестриална такса. Останалото се поема от държавата чрез т.н. държавна поръчка. Постепенно възникват идеи за орязването на това бюджетно перо. Което на български език означава, че за студентстваш в България ще трябва да плащаш поне 700-800 лева на университета. Та започвам да се чудя до какво ще доведе това? До повишаване на качеството, закриване на специалности, факултети и университети, до допълнително изселване на младите българи в чужбина... ... ... Възникват още много основателни въпроси, които спешно се нуждаят от дискусия и отговор.

А какви въпроси и съждения ви хрумват на вас...

Отпадане на лентяите и "паричковците", които и вече плащат по толкова, но за да вземат изпитите. Вече ще им се налага да плащат двойно на това.

Ще отпаднат и доста безсмислени и безперспективни специалности, които са били открити само толкова колкото да се попълни по-голяма бройка малоумници от село, които не могат да влязат нищо друго, за да амка университета парички от държавата.

Като дипломирал се преди 10 години да кажа и своето мнение.

Аз съм на противоположния полюс. На времето имаше надпревара за избягване на казармата. Всеки се мъчеше да направи това. Конкуренцията беше голяма. Нямаше такси( само за изпит). Наистина влизаха подготвени хора!!!! Сега какво? Нямаш пари - почваш някъде работа и спираш даже да мечтаеш! Имаш пари - влизаш без проблем, защото конкуренциата е малка, наборите от година на година все повече намаляват, университетите не могат да преценят какво точно им трябва. Къде остана държавната поръчка, социалните студенти и така нататък? Аз съм благодарен на държавата тогава, че успях да следвам без пари! Че аз нямах пари за хляб, нито за купони 1997 и ходех да крада от собствения ни стол 2-3 филийки, а леличките ни гонеха като разберат за какво сме отишли! е, поне се запознах с риболова, така поне не оставах гладен. А и една цигарка ми стигаше за успокоение на празния стомах. Да кажа нещо и за колегите си от моята специалност. Всички бяха на много високо ниво и нямаше човек , дипломирал се под 4.50 ( аз за жалост точно толкова sad.gif ) Сега, разговаряйки с тях след 10 години виждам, че всеки се е реализирал някъде и не проси хляба си , а е успял в живота! Ами така е, всички учихме безплатно и не ставаше въпрос за това ,кой ще може да плати семестъра си. Тия дето плащаха по мое време бяха пълни идиоти, имащи пари и от които се оплакваха преподавателите ни - как да им пишат тройки. Сега не знам как е. Брат ми също е 6-ти курс задочно, работи и си плаща, но е много по-умен от мен! Той заслужаваше да е на мое място и да учи редовно безплатно, но... времената са такива. Знам, че няма да се върне безплатното обучение, но точно там бяхме на светлинни години пред запада! Подбора беше голям, да не кажа, че почти всички кадърни младежи и девойки се пробваха. Сега положението за мен е алогично.

Пожелавам успех, на тия, които са решили да се разделят с доста средства, само и само да стане човек от тях :whist: А на ония, които учат, само защото мама и тати дават парички ще кажа, глупаци сте и глупаци ще си останете, въпреки, че никога няма да проумеете тая истина :)

Целта е ясна - уж по-големи възможности, но по- некадърни студенти. Лошото е, че по този начин ще отпадат умните, които обаче трудно ще си плащат таксите, а не некадърниците, които си купуват изпитите. Държавата ни все още не предлага достъпни студентски заеми, което донякъде е разрешение на паричните проблеми.

Много е хубава тая статия на в-к Капитал. По съгласен няма как да съм! Аз тая година ще ставам студент и изобщо не ми се искаше да е в България, или поне да е в американския в Блг, ама май най-накрая ще трябва да опра до СУ. Всъщност като за в Европа не ни е кой-знае колко лошо висшето образование - само Франция и Англия са по-добре (за Германия който казва че е хубаво - да има да взема), ама ако ще трябва да сравняваме със света - МНОГО сме назад. Пред нас са САЩ, Канада, Русия, Япония, и дори Китай и Мексико. Както разбира се и много други. Сега може да се подобрим малко след идващите реформи, ама ще мине някоя и друга година (поне 5) докато се усети разликата.

Преди да се правят каквито и да било промени, трябва да се зададе въпросът - каква е целта на университетите, да се търсят хора с пари или да се търсят хора с умствен потенциал? Ако целта е да се търсят хора с пари, нещата лесно могат да се решат, чрез просто купуване на дипломи, а в противен случай трябва да се стимулират и обучават талантливите хора. Системата със самофинансиране на университетите може също да издържи изпитанието на времето, но само ако университетските ръководства са достатъчно предвидливи и изобретателни. За част от университетите това силно ме съмнява. Едва ли някой ще вземе да следи за талантливи ученици от средните училища и за тях да се предвиждат някакви по-изгодни условия, а не всеки талант може да е лауреат от някакви конкурси и олимпиади. А ако все пак това започне да се прави, на какво ще се основава? По-скоро нещата постепенно ще придобият вида в който те са понастоящем в частните университети - високи такси, слаби студенти (не всички, но по-голямата част). Именно поради това ми се струва, че образованието няма да се подобрява а напротив, дори трябва да се радваме, че сега нещата са на доста по-добро ниво отколкото ще бъдат в бъдеще (дано да греша). Да се копира западен модел е безумно имайки предвид на какво ниво е икономическото състояние на България спрямо тези от които ще копираме модела. Това може да се направи едва когато всичко тук е съизмеримо с всичко там. Иначе работодателите ще продължават да се оплакват, че тук има само малоумници. А между другото дори няма и да се замислят дали причината не е в самите тях. Лесно е да класифицираш всички българи като незнаещи и неможещи, трудно е да признаеш, че има можещи и неможещи, още по-трудно е да се замислиш защо можещите отиват в нашите богати западни партньори (а тук както според тях остават само некадърните) и най-трудно е и ти да инвестираш в образованието, та поне да не изглеждаш глупаво като само обвиняваш. Много добре е казал Георги Ганев (в препратката към сайта на Капитал): "Зле сме със стимулите". Икономистите казват, че трудът е стока, но за разлика от голяма част от другите стоки, той може да се адаптира. Именно заради това смятам, че текущото състояние на труда в България е резултат от условията в които той се намира. По същия начин преди да направим промени, трябва внимателно да се замислим какви ще бъдат условията в бъдеще след тези промени, за да разберем какво ще е състоянието на труда, а от там и на цялата ни държава. Ние и сега виждаме какво правят богатите хора със страната ни. Въпросът е какво биха направили умните? Или по-точно бихме ли разбрали някога отговорът на този въпрос след промените които се предвиждат? Нека преди всичко да бъдем реалисти и да не забравяме, че са важни не университетите, а хората. И нека преди да казваме, че в България образованието е на ниско ниво да се замислим, защо сме една от великите сили в света по математика (едно от малкото хубави неща в които България често е в първите места) и дали след промените това няма да се промени (освен това и сега колко от тези наши силни математици след като са се изявили са останали тук?). Вярно е че в първите 500 университета в света няма български, но е добре и да забележим по какви критерии се прави тази класация и да си извлечем необходимите поуки.

Редактирано от vennik (преглед на промените)

Народното събрание прие на първо четене двата законопроекта за промени в Закона за висшето образование (ЗВО), внесени от НДСВ и група депутати, и от Лютви Местан и Пламен Славов от левицата.

Университетите сами да определят размера на студентските такси и приема на студентите и докторантите си, предвиждат промените, внесени от Татяна Калканова от НДСВ. Така висшите училища ще могат сами да определят годишния прием над този, утвърден от Министерския съвет. Предвижда се университетите всяка година да определят и размера на таксите за обучение, който не може да бъде по-висок от утвърдената от правителството издръжка на обучението по професионални направления или по специалности от регулираните професии. Измененията не се отнасят за приетите студенти и докторанти, тъй като за тях се запазва условието таксите да не надхвърлят 30% от диференцирания норматив за издръжка, предвиждат още поправките в ЗВО. Предвижда се и към държавните училища да се създадат съвети на настоятелите с участие на външни лица. Въвежда се студентски омбудсман за защита на правата на студентите пред органите за управление, който по право е сред настоятелите. Измененията в ЗВО, внесени от Лютви Местан и Пламен Славов, предвиждат да отпадне образователно-квалификационната степен "специалист по...". При вчерашната дискусия по законопроекта Местан каза, че тази степен няма европейски аналог.

Източник: dir.bg

Таксите за ВУЗ - от 500 до 2300 лв.

Таксите за обучение в големите държавни университети няма да скочат драстично от есента. Броят на първокурсниците, приети над т.нар. държавна поръчка - около 32 000 студенти, ще се повиши с около 10%.

В момента таксите за редовно обучение са от 200 до 360 лв. Според ректори на вузове таксите не може да са драстично по-високи, тъй като студентите, особено в провинцията, не разполагат с големи финансови възможности.

Ако парламентът одобри окончателно промените в закона за висшето образование, от есента вузовете сами ще определят сумите за държавната поръчка и платеното обучение. Според проекта годишните такси не могат да надвишават размера на издръжката за различните дисциплини. Така бъдещите лекари ще плащат до 4600 лв., а хората на изкуствата - до 3710 лв. Студентите по право, филология, история, философия и психология може да учат срещу 1187 лв., а по математика и природни науки - 1706 лв. От БСП обаче настояха "таванът" да е 30% от тези суми.

Около 2300 лв. ще е таксата в Медицинския университет в София, прогнозира ректорът проф. Владимир Овчаров. Това е половината от максимално възможната сума и е 6 пъти повече от сегашната такса. Обучението в Техническия университет в София вероятно ще е 500 лв. годишно за първокурсниците и около 400 лв. за вече приетите студенти, съобщи за "Сега" ректорът на ТУ проф. Камен Веселинов. "Таксите няма да се увеличават в пъти над сегашните и те ще зависят много от броя на студентите по държавна поръчка", добави ректорът на РУ доц. Марко Тодоров.

Около 30% от "тавана" ще е таксата за т.нар. държавна поръчка на студентите от Стопанската академия в Свищов. Около половината от издръжката ще плащат студентите от "платеното" обучение, прогнозира ректорът, проф. Нено Павлов. Колегата му от Пловдивския университет проф. Иван Куцаров настоява таксите да са два вида. При този вариант обучението на държавната поръчка няма да скочи с повече от 10 на сто, а за платеното ще бъде по-скъпо, но пак няма да стига възможния таван.

Източник: Сега

• 3 седмици по-късно...

Бългаското више образование - е като долнорпобна к*рва..т.е. всеки няма значение от възможносите му-всеки минава през нея...тя е отворена за всички който могат да си платят 5лв....

...малко крайно е това мое мнение но реалноста говори, единстената надежда е хората на запад да спрат проституцията, но както сами разбирате това е невъзможно....нека тогава направят от нашето ВИШЕ малко по реномирана компаньонка...

...крайно време е да се редуцират голяма част от университети и само наистина добрите да останат...защото в момента вуз-увете са едно ЕТ което само смуче пари и не им пука к'во произвеждат.

Редактирано от uzun0v (преглед на промените)

Има ли някой който да е доволен от ВУЗ-а си?

Аз съм!

По скоро от спецялността и преподавателите.

Първо - защото не може да се плащат изпити - Всеки един от преподавателите ми всъщност е една агенция за подбор на персонал. Всеки гледа да прилапа по-умните и да ги прати по разпределение в някоя фирма, където той е някакъв директор. Какво ти плащане братче - гледаш да си вземеш изпита с висока оценка там. Ако не си учил достатъчно - пак те пускат на изпита. Но вече нямаш шанс за работа при тях. А друг такава работа не предлага.

Второ - защото има подбор - Ние не сме равни. Никак. Влезнали сме различно умни, и излизаме различно умни. Някои не завършват. Това са мамините синчета. Ако искаш да завършиш и да успееш - учиш.

Трето - защото уча актуални неща - дисциплините в моя факултет са ставнително актуални. Опитаха да ни натъпчат с една теория от преди 20 години - не става. Трябва да пипаме и да гледаме нови технологии- дават ни това право. Ако искам в събота отивам и човъркам в лабораторията (чисто нов подарък от една голяааама фирма) докато не се мръкне и не затворят уни-то.

За жалост не по всички дисциплини е така. В началото ни подмятаха от катедра на катедра, където всеки преподавател си го изкарваше на нас....

Но го преживях и сега съм доволен.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.