Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

процесор, рам, хард... абе за всичко :)

Featured Replies

значи аз съм един средностатистически малоумен потребител... от няколко дена чета тук мненията и съм меко казано шашнат... не мога да разбера нещо.. по-точно няколко неща:

1. В момента съм със Sempron 3200+ box (убийте ме не знам подробности за процесора) и бачка на 35 градуса. питах в една друга тема и там ми отгожориха с една дума, за тва ще питам и тук: процесора работи на 1.8GHz, на 35 градуса. Ако го клоквам на 2,2 (за мен 2G e някаква психическа долна граница) та ако го клокна дали ще има нужда да му сменям охлаждането, щото съм се постарал с въздушния поток в кутията и смятам че добре съм се справил...

2. не разбирам, за това питам... какво значение има дали харда ще е Hitachi или seаgate? в смисъл то има, но питам какво? уж еднакви характеристики, уж hitachi бяха изкарали най-добрия хард на миналата година, и пак всички искат seagate...

3. направо съм шашнат... тука убихте всичките ми досегашни познания за RAM... PQI за мене беше адски добра рам, в смисъл не искам най-доброто, гледам някакъв компромис цена качество... и за мене PQI беше май-изгодно... втори вариант беше А-Дата... да, ама тук прочетох изказвания от типа "това са ялови памети, не знам си какво, super talant, super talant....." какво и е толкова лошото на PQI? пак ще кажа, не разбирам, и питам... да не би талантливата ако е на 800 да работи на 801, та е по-добра от всички други? не знам какво да кажа...

чакам отговори и благодаря предварително на всички...

пак ще кажа, аз съм средностатистически малоумен потребител, не разбирам и питам... (аз съм с PQI рам памет, 512/533 и Hitachi 160GB хард... подробности мога да дам за харда по-късно...)

благодаря ви още веднъж...

• Отговори 63
  • Прегледи 6,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Малко на майтап ще ти кажа, но си е истина :

"Не пристъпвай, чадо, словата Кокомилови, Людмилови, Myd - ови, Iovi - еви, Dragozow - и и на всички другиииии, които да ме извинят, че пропускам ( не е нарочно ) ......... Само слушаййййййй и изпълняяяяяявай ................ те са го изпитали на гърба си и знаят какво говоооорят............ "

Ще ти отговоря накратко:

1. Дали ще постигнеш 2,2 GHz изобщо и на каква темпратура ще работи процесорът ти, не може да ти каже никой. Клокването зависи от много фактори, сред които е и бройката, на която си случил. Може два еднакви модела да имат коренно различен потенцял, да се нуждаят от различно повишаване на напрежението, да греят по различен начин. Експериментирай постепенно и ще стигнеш сам до отговора. Погледни и темата от подписа ми, ако не си го направил вече :)

2. При хард дисковете не са важни само капацитетът (пространството) и цената. Важни фактори са скоростта и начинът на писане и четене, произвежданият шум при натоварване, греенето, надеждността, като в последното Hitachi не се представя добре напоследък за разлика от фирми като Seagate и Western Digital.

3. Същото важи и при рамта. Факторите не са само честота и цена. За скоростта на работа допринасят и таймингите (колкото по-ниски, толкова по-добре), важни са и други фактори при избора.

@zdravko87 изкара ни като богове. Все някога може да се случи и ние да сбъркаме, така че не съветвам да слушате безвъзмездно когото и да е. Когато мненията съвпадат - да, но когато има разногласия, може и сами да се поразровите и информирате допълнително :rolleyes:

Да добавя като важен фактор и гаранцията, колкото по-голяма е, толкова по-добре, мисля че 5 годишна гаранция за хард и доживотна за рам памет говорят достатъчно :rolleyes:

• Автор

that was fast :speak: мерси за бързия отговор... обаче... аз ползвам мойта "кошничка" за работа предимно и най-тежката игра която евентуално може да инсталирам е medieval2... не виждам лично аз смисъл да пари за най-добрите части (поправяйте ме ако греша), но мисля че в момента кошничката се справя доста добре... искам да попитам още няколко неща... извинявам се че ви занимавам с мойте неща, но в магазина ще ми кажат "вземи си най-скъпото"... в някои моменти изнемогвам за рам... проблема не е че 512 не стигат, проблема е, че вграденото видео взема от рамта (gigabyte M51GM-S2G с 6100 вградено 256МБ видео) та когато натоваря машинката за рам изнемогва... та искам съвет... дали да си взема нови 512 или да си търся видеокарта (за предпочитене с ДДР3 щото и за тва чух че е по-добре от ДДР2) и по-важното дали ще има проблем ако са различни марки... например моите 512/533 PQI и една А-ДАТА 512/533 например... или одно PQI 1ГБ/533... някаде бях чувал че ако имам две плочки с различен капацитет ще работи само голямата, т.е. 1ГБ...

отново благодаря предварително...

След като ползваш машината предимно за работа и не играеш, смятам, че е по-разумно да вземеш рам (разбира се ако работата ти не е свързана с графични приложения). Ако вземеш същата памет като тази, която имаш, ще успееш да я подкараш вероятно в двуканален режим, което води до известно покачване на производителността (от това, че си с памет 533, предполагам, че е DDR2 533 на сокет AM2). С различните размери и разпознаването само на по-голямата памет не съм съгласен. Това е несъвместимост, която зависи от дъното и по-скоро е мал-шанс да се случи. Гледай новата памет да е на същата честота и същите тайминги и както казах, ако искаш да ползваш двуканален режим, трябва да е същият размер на същия производител.

Колегите вече са обяснили добре за твърдите дискове - важна е и надеждността. А специално за модата със Seagate-ките мисля, че 90% е заради новите серии с перпендикулярен запис (който го прави по-бърз и по-"плътен", най-общо казано).

Моят съвет за процесора е да не го клокваш (насилваш с напрежения, най-вече), ако не може да отлепи над 2 GHz.

Наистина, щом си доволен от вградената видеокарта като производителност, много по-добре ще ти дойдат още 512 MB памет, особено ако са в двуканален режим със старата ти (гледай освен марката и обема и това дали са едно- или двустранни - с чипове само от едната страна или от двете - в твоя случай търсиш 512 MB pqi 533 MHz, едностранна, предполагам). А колкото до "талантливите" - вдигат и 1000 с приличен въздушен поток :) (тези с номинална честота 800, де :sobbing: ). При паметите голямо значение имат и таймингите, даже бих казал по-голямо от честотата, понеже честотите ги стандартизират, а ниските (добрите, бързи) тайминги са въпрос на качествени чипове и виждане на производителя.

Да добавя като важен фактор и гаранцията, колкото по-голяма е, толкова по-добре, мисля че 5 годишна гаранция за хард и доживотна за рам памет говорят достатъчно :)

Доживотната в случая не е точно такава.Малко се злоупотребява с термина и хората се лъжат.Всъщност означава че гаранцията важи докато се произвежда продукта.Па е до живот,ама до живот на продукта.По-добре е да дадат 2-5 години за нещо.Със сегашните темпове на развитие след две години хард от 200 гб сигурно няма да се прави вече както сега вече няма по-малко от 80.

Редактирано от dragozow (преглед на промените)

• Автор

както съм тръгнал май май ще успея да си задам всички въпроси... :ph34r:

трябва ми DVD-RW. то не ми трябва за работа, трябва ми на мене :lol6: та въпроса е следния... plextor няма да си взема... към какво да се ориентирам? доколкото знам (а се видя че не знам нищо) LG правят доста добри продукти... аз лично съм фен на DVD-RW NEC ... пък и от много мои познати и приятели съм чувал, че NEC правят по-добри RW-та от LG... вярно ли е това и ми препоръчайте някой модел... дори да не е NEC... ама пак ще кажа, че Plextor няма да си взема, щото вместо един plextor ще си взема NEC + 512MB RAM (110лв нек и pqi)

както съм тръгнал май май ще успея да си задам всички въпроси... :question:

трябва ми DVD-RW. то не ми трябва за работа, трябва ми на мене :) та въпроса е следния... plextor няма да си взема... към какво да се ориентирам? доколкото знам (а се видя че не знам нищо) LG правят доста добри продукти... аз лично съм фен на DVD-RW NEC ... пък и от много мои познати и приятели съм чувал, че NEC правят по-добри RW-та от LG... вярно ли е това и ми препоръчайте някой модел... дори да не е NEC... ама пак ще кажа, че Plextor няма да си взема, щото вместо един plextor ще си взема NEC + 512MB RAM (110лв нек и pqi)

Напоследък доста хора взеха да се оплакват от NEC- и тук във форума и мой приятели. Заради това бих ти прерпоръчал LG и някои от следните модели:

LG GSA-H22N (както и H22L, който поддържа LightScribe)

LG GSA-H30N

LG GSA-H42N

Доживотната в случая не е точно такава.Малко се злоупотребява с термина и хората се лъжат.Всъщност означава че гаранцията важи докато се произвежда продукта.Па е до живот,ама до живот на продукта.По-добре е да дадат 2-5 години за нещо.Със сегашните темпове на развитие след две години хард от 200 гб сигурно няма да се прави вече както сега вече няма по-малко от 80.

Епа съмнява ме ако 6 месеца след покупката спрат да произвеждат продукта и той междувременно замине, да ми кажат - "беги беги нема ти сменим дръвцето". Яка караница и съдене ще падне. Не че съм изпитвал такава доживотна на гърба си :question:

За DVD записвачката няма да е зле да обърнеш внимание на 2 годишна гаранция и наличие на по-удобния Serial ATA интерфейс.

Plextor са доволно скъпи и се представят неубедително с по-некачествени дискове, каквито предимно се продават у нас.

NEC нещо ги поразвалиха след като се обединиха със Sony. Иначе при последния 7173 модел има някакво подобрение :)

Към предложеното от Conroe бих добавил и LiteOn писачките, които се представят добре и на тестовете с по-евтини дискове за разлика от Plextor :P

Примерно LiteOn LH-20A1S (LH-18A1S) е добър избор :)

Ако си голям фен на NEC - AD-7173S ще ти свърши работа cool.gif

Редактирано от myd (преглед на промените)

• Автор

ами честно казано работя само с maxell сд и двд-та, така че малко или много не ме притисняват евтините дискове... въпреки всичко ще се ориентирам към LG GSA-H42N не за друго, ами защото е най-евтина... пък беден студент като мене няма големи финансови възможности... мерси за съветите... сега ако погледнете в аудио и видео имам една тема и въпрос за звуковата карта на мойто дънце и да ми помогнете и ще имам да черпя ;)

За DVD-писачката Lyudmil ;) ми препоръча ASUS DRW-1608P3S за новия ми компютър и засега съм страшно доволен! Смятам, че е по-добра от LG-то, при положение, че не ти трябва LightScribe... Иначе са на еднаква цена.

Иначе dragozow е напълно прав за доживотната гаранция, но тук в България все още доста фирми се назландисват и с обикновените гаранции. А доживотната е по-скоро в смисъл, че шанса да ти се прецака компонента на заводски настройки преди да го продадеш за нещо по-ново (най-много 5 годинки) е адски малък.

Я-а, като гледам, съфорумците са ошетали отговорите :angry::wors: Хайде да се вмъкна и аз накратко - т.1 - Ако си клокнеш процесора на 2-2.2 ГХц няма да има нужда да сменяш охлаждането (щом сега е на 35 гр. -още 500 МХц отгоре вероятно ще минат и без допълнително напрежение).

т.2 Тук в България всичко е относително и зависи от вносителя каква серия харддискове ще вкара -ако се случи калпава серия -всички пропищяват.Ако се случи добра-всички си хвалят дисковете. Та, щом харда ти работи -к,ъв е проблема :angry: Въпроса е да не е прекалено шумен, да има много и неприятни вибрации и да не се скапва, иначе марката .... почти няма значение. ( Самсунг са много добри и тихи дискове, но явно имаше калпава серия у нас и къде що имаше Самсунг всичко (или почти всичко) се скапа ( а иди доказвай, че са хубави после). Същото се отнася и за Хитачи и т.н.

т.3 За Рам паметта също са ти обяснили добре- не че твоята е лоша , щом работи и не създава ядове , значи си е добра. Но, ако тръгнеш да клокваш - тогава ще разбереш защо общо взето всички налитат на други памети.А за твоя случай - 512 МБ Рам + вградено видео -наистина ти трябва още Рам памет (и това са ти обяснили, каква да бъде).

Що се отнася пък до писачките , наистина и аз съм на мнение , че можеш да разчиташ на ASUS и LiteOn - Serial ATA - по-бързички са.

:whist:@zdravko87 - не пиши такива неща, че ще вземе да си помислим, че сме безгрешни :nono: Заслужаваш да те черпя една бира , няколко пъти ..... ама, там където си в момента е забранено за тебе да пиеш бира cool.gif та затова, може и лимонада да те черпя (да не изпадам в конфликт с властите). :whist:

• Автор

да, тенк ю пак, ама се чудя, щото народа (или поне мойте познати) си работят с а-датата и пи кю ай и си нямат проблеми дори за геймърски машини... пък тук получавам усешането, че това е нещо адски нередно, геймърска машина с нещо различно от корсарка или талант... просто ми се получават едни несъответствия и за това питам... благодаря на всички за отговорите, помогнаха малко или много, макар, че не разбрах точно, но май трябва да си взема 512 пи кю ай на 533 за да работи машината както трябва...а от видеото съм доволен, доколкото вървят програмите (а те мойте програми ще вървят и на GF5200) и не ми прави проблем на игрите (предомно икономически стратегии и тайкъни), а за сега не прави проблеми на нищо.... пак благодаря на всички, но не съм особен фен на asus и ще си остана с LG-то, дето си го харесах... за dvd-rw то говоря... иначе дали няма да е по-добре за мене да си взема две платки по 1гигабайт и да съмготов за вистата по-късно... с тея темпове с които се променят нещата не зная вече дали утре няма да навлезе масово ддр3 за рампаметите и аз да увисна с тея 533 мегахерцовите... biggrin.gif

Редактирано от psycho_666 (преглед на промените)

иначе дали няма да е по-добре за мене да си взема две платки по 1гигабайт и да съм готов за вистата по-късно... с тея темпове с които се променят нещата не зная вече дали утре няма да навлезе масово ддр3 за рампаметите и аз да увисна с тея 533 мегахерцовите... biggrin.gif

Дколкото стана ясно , дъното ти е на с.АМ2 -то и в момента поддържа ДДР2 -800 МХц . Няма значение какви памети ще си вземеш -дали 533 или 800,или 1000 МХц -ще си работят (със съответните делители дъното ще ги пусне на по-високата честота ). Наистина е най-добре ако можеш да си вземеш сега 2х1ГБ модули (прав си за Виста).А ако ги вземеш двете заедно ще можеш да ги пуснеш в двуканален режим, което ще прибави още някой процент производителност към системата.

Що се отнася до ДДР3, поне за момента ( 15.04.2007 ) няма вероятност ДДР3 да навлезе масово в близко време ( самите производители смятат, че не е икономически изгодно, поне в момента и затова продължават да вдигат честотата на ДДР2.Ако поразгледаш из новините ще видиш, че ги произвеждат вече и на 1100 + МХц).

Относно геймърските машинки с

корсарка или талант
-просто ги вземат такива, за да може впоследствие чрез клок да се изстиска максимално възможното от наличния хардуер . ( Например -защо да даваш 800-1000$ за процесор, след като можеш да си купиш за 250$ и да го пуснеш да работи като скъпия -съвсем условно говоря).

Kokomil ме изпревари :angry:

Ами на сериозна геймърска машина, която ще се клоква на Max и струваща дебела сума, не върви да се сложи евтина памет с хлабави тайминги и неподлежаща на по-сериозен клок. Иначе за средностатистическия потребител няма особено значение.

Са, в твоя случай търси още една платка рам като старата - двуканалният режим ще се отрази добре и на вграденото видео.

Ако имаш желание и средства, можеш да продадеш твойта и да се сдобиеш с 2x1Gb 800MHz от любимата A-DATA, въпреки че тези честоти надали ще ти потрябват, освен ако не мислиш по-нататък да слагаш паметите на C2D система, която ще бачка на 400MHz FSB (ефективни 1600) :angry:

• Автор

C2D доколкото хващам мисълта ти е core2duo... в тоя ред на мисли не знам дали има смисъл от евентуален двуядрен процесор... реално погледнато най-товарещото нещо на моята машина е БитДефендер-а, който при сканиране държи рамта и процесора половин час или там колкото му трябват на макс... евентуалния двуядрен процесор ще е атлон със сигурност, което ме навежда на мисълта... наскоро прочетох пак тук че амд са кихнали двуядрени под 100$, което са си под 150лв... а мойто нещо ако му сложа един двуядрен атлон няма да има нужда от ъпгрейд сигурно година две... в същия ред на мисли... най-добрия вариант е 2х1гигабайт на 800 и двъядрения атлон... това ли да разбирам?

разбира се всичко с времето си... за сега двд-то, другия месец евентуалната рам... но за процесор дали да мисля? пак ще кажа, че за сега нямам нужда, но искам и да се застраховам за евентуалната виста и новите програми, които ще си искат своето... вероятно...

PS: любимото нещо не е А-Дата, а PQI... :angry:

Между друото и аз съм с PQI на двете машинки вкъщи - едната на 7, а другата на 4 годинки и нямам оплаквания от тази памети, държат се стабилно, въобще не мисля, че PQI е лоша марка :angry:

Да, очакват се доста евтини друядрени AMD-та, а за рамта - разликите в цените между 533, 667 и 800МHz при бюджетните памети е малка, зимаш 2x1Gb и няма да имаш проблем с лошата Vista :angry:

едната на 7, а другата на 4 годинки и нямам оплаквания от тази памети, държат се стабилно,
- Замислил ли си се, че може това да е причината да са си стабилни cool.gif

а мойто нещо ако му сложа един двуядрен атлон няма да има нужда от ъпгрейд сигурно година две.

То и в момента, в който го поставиш вече ще има нужда от ъпгрейд (говоря от гледна точка на хардуера, не за евентуалните ти потребности - в тоя ред на мисли напр. и в момента за всеки , който на компютъра си вкъщи гледа филми, слуша музика или бразува из нета не му трябва компютър с процесор повече от 800-1000 МХц и 256-512 МБ Рам. Да, ама като погледне човек всички са си накупили мощни машини, като използват 30-40 % от възможностите им ). По-перспективни в момента са Core2Duo системите - и там се намират процесори за около 200 или под 200 лв. (след 22 април).

- Замислил ли си се, че може това да е причината да са си стабилни cool.gif

Да, не е изключено, може навремето да са били свестни, а последните години да са понижили качеството, нямам скорошни преки наблюдения върху PQI паметите, па и поизчезнаха за сметка на A-DATA-та :angry:

• Автор

наистина ли е по-добре да си взема C2D а не някои атлон х2? навсякаде из коментарите си препоръчвате C2D... пък на други места казвате, че някои двуядрени на амд са си доста добри... обърквам се...

наистина ли е по-добре да си взема C2D а не някои атлон х2? навсякаде из коментарите си препоръчвате C2D... пък на други места казвате, че някои двуядрени на амд са си доста добри... обърквам се...

Оо, зависи, C2D може да е по-добрият вариант, но X2 не са за изхвърляне, особено с постоянно падащата си цена, пък така и така имаш AM2 платформа, защо да не си земеш едно евтино X2 по-нататък :angry22:

Ти на първо време оправи писачката и рамта, пък после ги мисли процесорите cool.gif

• Автор

записвачката на първо време... тука до няколко дена... а рамта... мамка му и рам, ошашках се, щото за да взема 2х1 гига требва да махна мойта 512-ка... все ще намеря каде да я шитна за едни 30-тина кинта примерно... PQI ще е и новата... проблема е, че е още в гаранция... дали няма да ми направят проблем ако я махна и си сложа друга рам сега... ама има още време... всичко по реда си...

Да, очакват се доста евтини друядрени AMD-та, а за рамта - разликите в цените между 533, 667 и 800МHz при бюджетните памети е малка, зимаш 2x1Gb и няма да имаш проблем с лошата Vista :)

Да така е- скоро тествах виста и просто с по-малко от 1 GB рам може да се забрави за тази ОС, двуканална 2 x 1 GB ще работи перфектно. Пък и колкото повече, толкова по-добре- като се има в предвид наличие на вградено видео- тъй като то извлича нужната си памет именно оттам :blink:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.