Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

процесор, рам, хард... абе за всичко :)

Featured Replies

• Автор

забелязах един парадокс, 1GB/800 за 127лв, а 512/800 е за 59... получава се, че 2х512<1024... не разбирам защо се получава така... не би ли трябвало 1гига да е по-тънкажна цена от 2х512?и тая виста предполагам ще олекне откъм храна след първите сервис пак-ове... има ли нещо такова, или съм жестоко заблуден?

• Отговори 63
  • Прегледи 6,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

забелязах един парадокс, 1GB/800 за 127лв, а 512/800 е за 59... получава се, че 2х512<1024... не разбирам защо се получава така... не би ли трябвало 1гига да е по-тънкажна цена от 2х512?

Kъде си ги гледал, понеже във фирмата над реката са така:

512MB DDR II 800 A-DATA - 33.20 USD

1GB DDR II 800 A-DATA - 62.50 USD

И тая виста предполагам ще олекне откъм храна след първите сервис пак-ове... има ли нещо такова, или съм жестоко заблуден?

Ами когато се появи ХР-то компютрите бяха с по 128МВ/256МВ и само high end машините бяха с по 512 или повече памет. При ХР SP2 и сегашните програми/игри се препоръчва 1GB, като минимума за що годе комфортна работа е 512МВ. Та може да си направиш извода при излизането на SP1(според мен най-рано след година, година и половина) с колко RAM ще са средностатистическите конфигурации тогава.

Ако не стигат парите за 2х1GB вземи 1 платка от 1GB(няма да загубиш кой знае колко от работата в едноканален режим) и след време лесно можеш да добавиш още една. Тъко машината ще заработи в dual cahnnel и ще спечелиш още 10-тина процента бързодействие. Гарантирам ти, че ако вършиш нормални ежедневни дейности като игри, интернет, рипване на видео и аудио няма да забележиш разлика при една и съща система, дали е в едно, или двуканален режим паметта.

Редактирано от Lyudmil (преглед на промените)

Ами когато се появи ХР-то компютрите бяха с по 128МВ/256МВ

Малко оф, но доказва горното - за Интернет ползвах един комп с Котлон 1800+ / 128 мб 133 мхз - с ХП, антивирусна и още едно-две неща си беше зле - дори зареждането му беше 10 мин, само с добавянето на още 128 МБ хвръкна - явно ХП си е било гладно за повече.

Верно, че трудно ше усетиш разликата между едноканален и двуканален режим, но си мисля че специално при игрите може да има ефект, защото това вградено видео разчита много на връзката между чипсета и паметта и с преминаване в двуканален режим му удвояваме шината - от 64 на 128 битова, ще го усети според мен говедото :computer2:

Здравейте, а за това животно какво ви е мнението Тук аз по принцип съм фен на AMD но..... искам да видя и интел, за да мога още по добре да видя предимствата и недостатъците. Дъното Тук за него нямам много претиснения, най вече ме претиснява процесора никога не съм имал на интел процесор и малко скептично подхождам.

Видео картата не е кой знае какво но мисля,че ще върши работа Тук с възможност да се добави още една същата дъното подържа,тази възможност...

Рам памет 2х512 на 800 5 години гаранция..... като предварително заявявам,че виста няма да сложа на тази кошница.

Поздрави!!

Редактирано от oksford (преглед на промените)

Точно за процесора пък няма какво да те притеснява. За него и във форума има купища ревюта и тестове - просто си е добър процесора, все пак е Core2Duo. Би трябвало да те притеснява повече дъното. Избраното от тебе не е най-добрия вариант за Conroe процесор. Истинската сила на Е6300 е в клокването (не че и без клок не е достатъчно бърз). Трябва ти такова или такова дъно. Относно видеокартата -добра е тази ,която си избрал , но спокойно би могъл да изчакаш още малко и да си вземеш някоя с поддръжка на DirectX 10 (така и така ще даваш пари за нов компютър, нека видеото е от последно поколение).

Що се отнася за притеснението ти относно процесорите на Интел .. - то се отнася вероятно за старата архитектура Netburst ( Р4 процесорите) - новата архитектура Core, към която принадлежи и Е6300 ще те изненада приятно.

• Автор
аз по принцип съм фен на AMD но..... искам да видя и интел

защо аджеба си вземаш C2D а не някой Х2 Атлон? Какво те накара като си фен на АМД да си вземеш Е6300, а не например (на приблизително една цена са)... това?

Въпрос към кокомил: ако (както съм аз например) някой не харесва Asus и иска да си вземе друго дъно? защо всички се хвърлят на асус? в най-общи линии работата на дъното е ясна, но няма ли добри дъна и от други производители, та всички дават луди пари (щото асус са осезаемо по-скъпи) за тея дъна?

Редактирано от psycho_666 (преглед на промените)

Точно за процесора пък няма какво да те притеснява. За него и във форума има купища ревюта и тестове - просто си е добър процесора, все пак е Core2Duo. Би трябвало да те притеснява повече дъното. Избраното от тебе не е най-добрия вариант за Conroe процесор. Истинската сила на Е6300 е в клокването (не че и без клок не е достатъчно бърз). Трябва ти такова или такова дъно. Относно видеокартата -добра е тази ,която си избрал , но спокойно би могъл да изчакаш още малко и да си вземеш някоя с поддръжка на DirectX 10 (така и така ще даваш пари за нов компютър, нека видеото е от последно поколение).

Що се отнася за притеснението ти относно процесорите на Интел .. - то се отнася вероятно за старата архитектура Netburst ( Р4 процесорите) - новата архитектура Core, към която принадлежи и Е6300 ще те изненада приятно.

Привет, kokomil

Благодаря ти много, ценя твоето мнение и ти благодаря,че разсея мойте подозрениея.

защо аджеба си вземаш C2D а не някой Х2 Атлон? Какво те накара като си фен на АМД да си вземеш Е6300, а не например (на приблизително една цена са)... това?

Въпрос към кокомил: ако (както съм аз например) някой не харесва Asus и иска да си вземе друго дъно? защо всички се хвърлят на асус? в най-общи линии работата на дъното е ясна, но няма ли добри дъна и от други производители, та всички дават луди пари (щото асус са осезаемо по-скъпи) за тея дъна?

Привет, ами много просто, септември ще си вземам още една машина за мен, този е за малкият и просто искам после да сравнявам...

Поздрави!!!

Редактирано от oksford (преглед на промените)

Както е казал kokomil:

Истинската сила на Е6300 е в клокването

При default честота X2 5200+ лесно ще го задмине, но ако тръгнеш да клокваш C2D излиза доста напред :lol6:

Всички производители правят дъна за Core2Duo процесорите - по-точно, всички дъна с чипсети 965, 975 и голяма част от 945 поддържат Core2Duo. Изборът на дъно, разбира се, е според личните желания, симпатии, предпочитания и т.н, но дъната на Асус са едни от най-добрите за процесорите Core . Имам предвид, че както споменах и в предния пост, силата на Conroe е в оувърклока ( тия процесори понякога постигат и 100 % клок), а за успешен клок е необходимо и много добро дъно, което се клоква ( естествено, че не е само дъното, Рам паметта също, но дъното е основата на системата). Дъната на Асус с 965 чипсет са такива (като цяло). Ако нямаш намерение да си клокваш компютъра, всяко дъно с посочените чипсети ще свърши работа и ще си работи достатъчно добре и стабилно.

Има и други добри дъна, освен тези на Асус. Gigabyte с S3,DS3,DS4,DQ6 също са много добри за клок дъна (при това и по-евтини от Асус), Интел също имат някои дъна, но най-доброто при тях е D975XBX2 ( серията BadAxe ), но те са още по-скъпи.

така и така има тема да не отварям тема. Уж съм на средно равнище обучение при компютрите (13 години, не ходя на никакви курсове, сам си гледам и правя програмки), та едно не разбрах. Тъй като лятото ще сменям компа с ъпгрейд+Виста, та въпросът ми е- каква е разликата между 32 и 64 битови процесори. Според мен е дали процесорът е разделен на две или е цял. Моя пише- AMD Athlon 64- това означава ли, че е е 64 битов, и всъщност се състои от 2 или разделен процесор. И впрочем това зависи ли вече и при инсталването на Вистата. Много весий цъфнаха, пък :) Аз ще го сменям (говоря процесора), но все пак да се информирам ;)

СС: знам, че не е тук мястото, но искам да питам за онлайн книга ХР или Виста? :) в темата не ми отговориха(искате книги...)

Редактирано от Rommel42 (преглед на промените)

• Автор
каква е разликата между 32 и 64 битови процесори. Според мен е дали процесорът е разделен на две или е цял. Моя пише- AMD Athlon 64- това означава ли, че е е 64 битов, и всъщност се състои от 2 или разделен процесор. И впрочем това зависи ли вече и при инсталването на Вистата. Много весий цъфнаха, пък :yanim: Аз ще го сменям (говоря процесора), но все пак да се информирам :)

ще се опитам аз да отговоря, пък нека ме поправят, ако греша... ти пак си получаваш напълно обикновен процесор, само че той работи с 64битови команди, докато моят (Sempron 3200+) работи с "обикновени" 32 битови... разликата между 32 и 64битовите е, че ако имаш 64битов процесор и използваш 32 битови програми, реално погледнато половината процесор ще остане неизползван... Ако трябва да съм честен не виждам смисъл от 64битовите, щото реално погледнато има 10 програми (редом с уиндоуса) които използват "оптимално" процесора... всички останали плеари, браузари, игри и т.н. ще ползват процесора ти на половина. Същата работа ще се свърши и с един 32битов и същите 10 програми, само че 32битови... 64битовия не е 2 32битови, просто може да работи с повече информация, но за момента на машините се предлага по-малко...

Всички процесори(ей, говоря за десктоп системите!) които се произвеждат в момента има 64 битови инструкции, но това не значи че са 2 процесора. Eто ви инфо за това що е 64-битов процесор и има ли той почва у нас:

x86-64

Та отговорът на въпросът дали има полза от тия 64 бита в момента е твърдо "Нье", освен ако не работите в някаква много специфична облат на науката и програмите които ползвате реално могат да се възползват от тия прословути 64 битови инструкции. Ама като така или иначе ни правят такива процесорите, ние щеме-нещеме ги купуваме. Ползата от 64-битова версия на Windows също е никава, дори може в някои случаи да върви по-зле от "нормалния" х86 Win.

psycho_666, 32-битовите програми и игри не ползват процесора наполовина. :) Ползват си го баш целия процесор.

• Автор
32-битовите програми и игри не ползват процесора наполовина. ;) Ползват си го баш целия процесор.

поправи ме ако греша, но ако можеш да носиш 64 кила тежест а те товарят с 32 кила няма ли да ползват половината от силата ти? 32 битовите инструкции доколкото успявам да си го обясня аз си използват процесора целия, той пак си работи със същите честоти, има си същите характеристики и т.н., ОБАЧЕ не е ли вярно, че регистрите, броячите АЛУ-тата и всички цифрови елементи вътре в тоя процесор работят с "половината мозък" така да се каже? в смисъл то пак всички елементи си работят, но на половината капацитет... не съм ли прав? в смисъл така си обяснявам аз цялата 64битова история...

Може и аз нещо да бъркам, но аз го знам и разбирам така.

Килата са гигахерците :ph34r: ... Т.е. ако пуснеш 32-битова програма на 64-битов процесор под 64-битова ОС, ще си върви като на 32-битова такава. "Битовостта" на инструкциите няма нищо обещо със скоростта на пресмятането, а с тази на обмена на данни между процесора и другите чаркове (в частност паметта). Т.е. тя е по-скоро способността ти да (разтовариш и) вдигнеш други 64 кила по-бързо, така че да губиш по-малко време без да си вдигнал нищо.

Това, което писа psycho_666 мисля, че се отнася за едно- и двуядрените процесори и това дали дадена програма се възползва от двете ядра.

Да, 64 бита не значи, че ще върви два пъти по-бързо от 32 битовата програма, просто 64 битовите инструкции са по-скоро подготовка за бъдещето, като многократно надскачат ограниченията на 32 битовите - там еди колко си пъти по-големи регистри, адреси, виртуални пространства, брой променливи и алабала, но в момента почти няма приложения, които да се възползват от тва, освен, както каза Lyudmil, некви научни програми и други дивотии.

Затва и тия 64 битови чудесии въобще не са популярни в момента, в близкото бъдеще може да има и по-видима полза от тях за масите.

Иначе се сещам, че 32 битовият Windows можеше да бачка с до 4Gb рам, докато при 64 битовия летвата е вдигната доста, но обикновеният потребител не го интересува особено, още не сме тръгнали да слагаме над 4Gb рам на бараките си :ph34r:

Редактирано от myd (преглед на промените)

• Автор

ново въпросче от моя милост... какво ще кажете за това дъно? лично на мен ми е малко странно, защото марката ми е почти напълно непозната... чувал съм я няколко пъти като име и това е... един приятел си го е харесал, цената е около 155лв и исках да попитам не е ли по-добре да се доверри на някоя по-позната марка?... евентуални предложения?

пп: вграденото видео е за предпочитане...

Редактирано от psycho_666 (преглед на промените)

ново въпросче от моя милост... какво ще кажете за това дъно? лично на мен ми е малко странно, защото марката ми е почти напълно непозната... чувал съм я няколко пъти като име и това е... един приятел си го е харесал, цената е около 155лв и исках да попитам не е ли по-добре да се доверри на някоя по-позната марка?... евентуални предложения?

пп: вграденото видео е за предпочитане...

За тия пари е екстра дънцето. Има си всичко необходимо, стига да не се надяваш да играеш сериозни игри с вграденото видео, но то пък на кое ли вградено видео може. :rolleyes:

• Автор

ами то дъното не е за мене, за едно приятелче е, ама питам, щото хем не съм чувал кой знае какво за тая марка хем не съм голям фен на ати и това видео ме ядосва адски много... той си им е фен и вероятно после ще си вземе нещо радеонско с директ Х10, но за сега ще кара с вграденото... просто се чудех дали няма по-добри варианти за тея пари... мерси все пак за мнението...

• Автор

ами защото там ми отговаря само един човек, пък аз се опитвам да събера повече мнения по въпроса... sorry

Ако някой ми разясни малко повече за двуядрените процесори,ще съм много благодарен.В момента ползвам П4(3.06GHz)поддържащ HTT(имитация на 2 ядра доколкото знам).Идеята ми е за смяна с двуядрен,но се чудех дали Athlon64x2 dual core 5200+(2600MHz)или Core2DuoE6300( 1,86GHz).Немога да разбера защо са на една цена,а атлона има доста по-добра вътрешна честота?Тези 2-та посочвам,защото този ценови клас мога да си позволя(350лв.)И да дозапитам:) -ако някоя игра има изискване за над 2 гига процесор,C2D ще ги покрие ли,при положение,че е 1,86 гига?Системата разпознава ли 2-те ядра като едно цяло(1,86+1,86=3,72GHz)или не е така?

При честотите по подразбиране X2 5200+ определено е по-бърз, но E6300 се клоква много добре - можеш да повишиш значително тактовата му честота и FSB шината при наличието на подходяща бройка, дъно, памет, захранване и охлаждане, като при изравнени честоти ще вади по-добри резултати от Athlona.

Друг е въпросът дали ще усетиш и оцениш разликата в ежедневната си работа.

Двата процесора са достатъчно мощни, така че няма да сгрешиш и в двата случая.

А тези изисквания на игрите не ги гледай много - 2GHz да, но за някой умрял P4 Celeron по-скоро biggrin.gif

Операционната система разпознава двете ядра, но прираст в бързодействието ще има само при изпълнение на няколко задачи паралелно и при наличие на подръжка за работа с две ядра от страна на самите софтуерни приложения.

Примерно на игра, която не може да се възползва от 2 ядра, един друядрен процесор на 2GHz, ще е по-зле от 2.5GHz едноядрен такъв със същата архитектура.

Редактирано от myd (преглед на промените)

Благодаря за бързия отговор.Явно и тук си имаме и плюсове и минуси.Понеже по нагоре имаше мнения за видове рам,ще споделя и аз нещичко.Преди известно време си сложих А-Дата 2по1гига ДДР2 667МХц.Зададох и CL-RCD-RP-RAS 3-2-2-7 CR1 и системата увяхна.Едва взе да крета.Реших ,че ще сменям.Доплатих и сложих същата,но Кингмакс.Зададох същите стойности.В момента съм на 13 дена работа на уина без рестарт и нямам никакви забележки(а съм слагал и махал доста софтуеър и всичко си е стабилно).Преди това ползвах кингстън,после туинмос,единствено а-дата не ми хареса как се държи.От другите "бюджетни" само PQI несъм пробвал.

A-DATA не стават много за експерименти, дръвца са си, а от DDR 2 паметите на PQI нямам впечатления - вкъщи имам SD и DDR такива, като вторите си работят на 2-3-3-7 тайминги, на 2-2-2-6 започват грешките :)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.