Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

10-те Божи заповеди

Featured Replies

Да бе, интересно, защо Йехова е толкова ревнив към своя народ - евреите, и непрекъснато изисква почитание и признателност? Това не се връзва със собствените му твърдения за всесилност и вездесъщност. :);)

Предварително те моля за извинение,но все пак ще те попитам.Ти...ако чуеш някой да говори лошо за майка ти,да петни името и,ще я защитиш ли?Уважаваш ли баща си?
  • Отговори 162
  • Прегледи 30,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Интересна тема... Според мен има само една божа заповед, но не е заповед. Що се отнася до прегрешилите, който ги сочи с пръстче нека погледне къде сочат останалите свити пръсти на ръката му.

Предварително те моля за извинение,но все пак ще те попитам.Ти...ако чуеш някой да говори лошо за майка ти,да петни името и,ще я защитиш ли?Уважаваш ли баща си?

Не е в това проблема. Разбира се, че ще ми е неприятно.

Хайде, да предположим, че Йехова е с антропоморфни качества - обича, мрази, поощрява и т.н. Ако е така, моята забележка е резонна - изброените му качества влизат в противоречие с твърденията му зе всемогъщество и вездесъщност - просто такава невероятна сила и мощ не се нуждае от поддръжка и доказване.

Можем да предположим, че просто писалите/преписвалите/редактиралите Библията вменяват на Йехова човешки качества. Е, тогава май не си струва да обсъждаме проблема - ако са постъпили така със Словото Божие, как да им вярваме за каквото и да било друго - тогава библията престава да бъде авторитет, поне за мен.

Има и трета възможност - Йехова да е племенен бог, ламтящ за по-голяма власт, отколкото подхожда за ранга му.

Е, има и четвърта - доста и съвършено трудно отделимо да са преплетени идеите за ДВА БОГА

- Йехова - племенен бог на евреите

- Елохим /елохимите/ - Господ Бог, Великият Архитект еманирал, задвижил и поддържащ Универсума. Имената сложих напосоки, не държа на тях. Но ми се ще да си поговорим за тези идеи, или за каквото и друго тълкувание :);)

...моля ви, не приемайте тези идеи за богохулство, защото не са.

Да бе, интересно, защо Йехова е толкова ревнив към своя народ - евреите, и непрекъснато изисква почитание и признателност? Това не се връзва със собствените му твърдения за всесилност и вездесъщност. :);)

Това е много интересен въпрос!

Голямо предизвикателство за атеиста... Направо доказателство за не чак толкова всесилие и всемогъщие...

Обаче от тази позиция се оказа, че губи човека, а не Йехова...

Хайде, да предположим, че Йехова е с антропоморфни качества - обича, мрази, поощрява и т.н. Ако е така, моята забележка е резонна - изброените му качества влизат в противоречие с твърденията му зе всемогъщество и вездесъщност - просто такава невероятна сила и мощ не се нуждае от поддръжка и доказване.

Според написаното в Битие 1:26 става ясно,че не Той прилича на нас,а обратното-ние приличаме на него,ама само донякъде.Според мен няма противоречие и е напълно възможно Творецът на Вселената да " обича, мрази, поощрява и т.н."Но си прав,като казваш "просто такава невероятна сила и мощ не се нуждае от поддръжка и доказване."Тук само мога да добавя ,че не евреите са избрали Бог,а Той тях,както респективно е могъл да избере който и да е народ,за изпълнението на плановете си.А за да сме най-точни Бог е избрал един единствен човек-Авраам,от който е произлезнал еврейския народ.

Можем да предположим, че просто писалите/преписвалите/редактиралите Библията вменяват на Йехова човешки качества. Е, тогава май не си струва да обсъждаме проблема - ако са постъпили така със Словото Божие, как да им вярваме за каквото и да било друго - тогава библията престава да бъде авторитет, поне за мен.

Тук не предполагаш,мисля че направо си възприел тази идея за вярна,за това смисъл да обсъждаме нещо свързано с Библията няма .

Е, има и четвърта - доста и съвършено трудно отделимо да са преплетени идеите за ДВА БОГА

- Йехова - племенен бог на евреите

- Елохим /елохимите/ - Господ Бог, Великият Архитект еманирал, задвижил и поддържащ Универсума.

http://es.wikipedia.org/wiki/Elohim

Елохим е еврейска дума(אֱלׂהִים),която много еврейски експерти и библейски изследователи превеждат като множествено число на 'ваше величество' или превъзходна степен на 'Бог'.Други смятат,че е само множествено число на El, или de Eloah,означавайки "богове"

За кое по-точно от значенията на 'Елохим' искаш да говорим.Дай да възприемем идеята,че Бог,все пак е един,съгласен?

Това е много интересен въпрос!

Голямо предизвикателство за атеиста... Направо доказателство за не чак толкова всесилие и всемогъщие...

Обаче от тази позиция се оказа, че губи човека, а не Йехова...

Ясно,разбрах те!Ти и твоя приятел сте се наговорили да ми лепкате епитети,етикети.Някак си не подхожда на духовно извисена личност като теб,да се принизява толкова ниско!Човещинка!

Редактирано от arenas (преглед на промените)

Ясно,разбрах те!Ти и твоя приятел сте се наговорили да ми лепкате епитети,етикети.Някак си не подхожда на духовно извисена личност като теб,да се принизява толкова ниско!Човещинка!

Ох, жалко че смяташ така...

Може пък и да размислиш. Не му е мястото в тази тема, но тук излиза много логично. Възжелах много, много възжелах да не съдя, когато срещнах мнението на Ошо в книгата му "Синаповото зърно" (всъщност- "Гочичное зерно", на български не е преведена) по въпроса за съденето и изказването на мнение за нещо... Та тоа казва там (и блестящо го доказва!), че когато човек казва за някого нещо, всъщност говори за себе си. Егоцентрикът в мен се изчерви, пламна от яд, че не се е сетил за това и вече внимава за кого какво казва... Та това е една много съществена причина, поради която никога не бих лепнала етикет на когото и да е, защото ... ясно съзнавам, че на себе си го лепвам, че другите, ако не са го видяли без мен, сега все пак да го видят... А когато говорех за атеиста, имах предвид себе си. В не особено далечно минало. И ето доказателство за твърдението на Ошо, това наистина беше сериозен проблем за мен! По никакъв начин не бих могла да приема на сериозно могъществото на някого,, който изисква да мусе възхищават и да го величаят, да признават само него... А проблемът е много по- дълбок. Ама ще говоря за него, когато преглътнеш това за етикетите и съденето... :yanim:

Имаше едно пародийно филмче (не се сещам името му) в което заповедите бяха написани върху 3 каменни плочи * 5 (т.е. общо 15), но едната я изтърваха и се счупи и така са останали само 10. Упс :huh: Та въпроса какво е пишело на останалите 5 ме гложди и до днес. Публикувано изображение

... по спомени... в Библията не пише ли наистина, че са повече!

... по спомени... в Библията не пише ли наистина, че са повече!

В библията пише каквото е угодно на писателите и,ама това с изпускането н плочите си е майтап,мисля.И преди съм казал че заповедите са били различни,но трябва да намеря доказателствата първо. Публикувано изображение

Добре де! Теб те разбрахме, че си най-големият атеист във форума. Не е нужно да отговаряш на всеки пост ;)

Изобщо не си познал.А и да си пак няма значение.Отговарям на което ми е интересно и имам какво да кажа.Благодаря ти за препоръките ,ама не съм ти ги търсил.А по темата пак ще повторя,Заповедите не са били тези които сега са популярни.Наистина версията че Йехова си е племенно божество,ми се струва все по вероятна. Публикувано изображение

А по темата пак ще повторя,Заповедите не са били тези които сега са популярни.Наистина версията че Йехова си е племенно божество,ми се струва все по вероятна. Публикувано изображение

Би било по-добре и по-полезно да приложиш нещо в защита на мнението си.Дори и да го повториш още хиляда пъти,то едва ли ще се доближи до истината,поради тази причина.А,и ако тази възможност ти се струва вероятна,то пък на мен ми се струва,че на следващия тираж числата от тотото ще са....ама какво от това?

Би било по-добре и по-полезно да приложиш нещо в защита на мнението си.Дори и да го повториш още хиляда пъти,то едва ли ще се доближи до истината,поради тази причина.А,и ако тази възможност ти се струва вероятна,то пък на мен ми се струва,че на следващия тираж числата от тотото ще са....ама какво от това?

Не знам какво искаш да приложа,но едва ли ще те убедя в нещо различно от твоите възгледи,поради простия факт ,че ти си убеден в нещо и смяташ да го защитаваш на всяка цена.Една от заповедите е била- Не вари теле в майчиното му мляко.Доколкото знам евреите и сега си я спазват. Публикувано изображение

Изход 23:19

"... Да не свариш яре в млякото на майка му."

Предполагам,че се отвращаваш от жестокостта на хора,които биха извършили подобно нещо-да сварят малкото на някое домашно животно в млякото на собствената му майка.Много са тези,които мислят като теб,аз също,а това че евреите спазват тази заповед и до сега,какво лошо има в това?Мисля,че научавайки някоя подробност относно тази заповед ще ни е от полза,за да разберем по-добре смисъла и.Тези заповеди са били дадени на израилтяните навлизайки в 'обетованата земя',когато са били заобиколени от племена,за които Бог им казва,че те(излаилтяните) трябва да унищожат.Левит 18:24"Не се осквернявайте ни с едно от тия неща, защото с всички тия се оскверниха народите, които Аз изпъждам отпред вас."Нещата ,с които не бива да се оскверняват са -да не спят с майка си,сестра си,близка роднина,дъщеря,мъж с мъж,с животно и т.н.,изброени в Левит 18:6-23,все неща,които околните племена са вършили.Такива са били обстоятелствата, в които се дава и следната заповед"... Да не свариш яре в млякото на майка му."Това е било част от езически ритуал-има две мнения,едното казва- за плодородие,а другото прието от повече изследователи-молитва за дъжд,а вероятно са правели това и в двата случая.От една страна този ритуал е свързан с правенето на нещо противоестествено,а от друга е езически,т.е. молитвата е отправена към някое митично божество. Ако сваряването на малко животно в млякото на собствената му майка на някого се вижда проява на жестокост,ето още една заповед Второзаконие 18:10"Да не се намира между тебе някой, който да прекара сина си или дъщеря си през огън,... ".Околните племена са правили и това,жертвоприношения на хора и съвсем естествено на излаилтяните им се забранява.

Има още мнооого заповеди,това което искам да подчертая е че онзи,който си постави за цел да изпълнява мойсеевия закон попада в капан,защото трябва да го изпълни целия,до последната йота.Исус дойде и каза "Обичай ближния си..."и онзи,който прави така е изпълнител на закона,а който сбърка-1 Йоаново 2:1"Дечица мои, това ви пиша, за да не съгрешите; но ако съгреши някой, имаме ходатай при Отца, Исуса Христа праведния."

Не знам какво искаш да приложа,(каквото и да е ,нали истината ще ни освободи... от лапите на лъжата),но едва ли ще те убедя в нещо различно от твоите възгледи(опитай!),поради простия факт ,че ти си убеден в нещо(много си прав-убеден съм-точно за това и пиша!,нали не пишем просто заради писането?Вярно ли е,че ти когато пишеш не си убеден в това,което казваш?) и смяташ да го защитаваш на всяка цена.(ей тук -не си прав!нещо повече,предпочитам да отстъпя,дори и да знам,че съм прав.)

.

За 10-те божи заповеди моят духовен учител Йеова ми каза, че са истина истина, но има и някои неща , които са под влияние на Сатана. Примерно в Библията пише , че уж Бог Йехова

е казал на евреите да водят борби за земи, а това никога боговете няма да насъскват народ срещу народ , моят духовен учител Йеова ми каза, че те боговете искат всички народи от земята и всички религии и секти да се обединят в един духовен център. В духовните разговори на хората с духовните сили имало влияние и Сатана, той винаги можел да присъствува в техните разговори, като му взима и името му Йехова също така. Казва ми, че също така можем да познаем когато е лошата сила и когато е добрата сила - примерно когато вършиш лоши неща са от Сатана, а когато вършиш добри неща , са от него Йеова и другите добри богове. Разговарям с моят духовен учител Йеова от 15 години , а от 3 години разговаряме за прераждането и душата, каза ми че съществува. И че в Библията са премахнали стихове за прераждането, но все пак има един. Като го открия ще ви кажа кой беше. Стигнахме до IV-та книга на царете с разговорите. Казва ми също така, че той Йехова никога няма да издигне някой даден народ, примерно като еврейския за божий любим народ. Те боговете обичат всички народи, защото всички са създадени от тях. И ние трябва да живеем в мир и разбирателство без омраза и егоизъм. Казва ми, че тези борби , които са водили евреите за земите си са под влияние на Сатана, но с неговото име. Затова е искал вече да се свърже с някой за да съобщи тези неща. А това че се е свързал с българка доказва, че не обичат те боговете само еврейския народ а всички нации.

Наскоро срещнах една тема за 10-те Божи заповеди...та тя беше следната:Възможно ли е да се съставqт нови 10 заповеди?Какви бихте написали?...интересно ми е какво мислите по въпроса...дори ако не е възможно-защо :)

Ние едвам ги спазваме тези 10,а ти искаш още?Някои "много набожни" си мислят,че ги спазват,ама не!И явно не са ги разбрали както трябва тези заповеди и съвсем се объркват....

Не можем да се ограничим само до тези основни 10.В Библията има още много наставления и императиви.

За 10-те божи заповеди моят духовен учител Йеова ми каза, че са истина истина, но има и някои неща , които са под влияние на Сатана.

Бъди сигурна в това!Това са видения,чуване на гласове и разговори с тях,а защо не-автоматично писане и подобни.

Примерно в Библията пише , че уж Бог Йехова

е казал на евреите да водят борби за земи, а това никога боговете няма да насъскват народ срещу народ , моят духовен учител Йеова ми каза, че те боговете искат всички...

Това не е съвсем така!Има една много съществена разлика.В Библията,това което всъщност пише НЕ Е ,че Йехова е ' насъсквал народ срещу народ' или 'евреите да водят борби за земи',а че ТОЙ ЛИЧНО ще води войната срещу онези народи,използвайки като инструмент евреите.

• 2 седмици по-късно...

Аренас в Библията много ясно е посочено, че Йеова наистина водил евреите като инструмент срещу другите нации. Но това не било вярно. Защото те боговете имат създадени заповеди и едната заповед е да не се убива. Как така те , които имат такава създадена заповед ще учат народите да се убиват един срещу друг? Та това е човешка отрицателна черта. Моят духовен учител Йеова ми каза, че Сатана можел да се намесва при всички духовни разговори с хората с мен самата например също се е опитвал,но веднага ми се намесва той моят духовен учител Йеова. Сатана може да говори и чрез неговото име. Но моят духовен учител ми каза, че според делата ще ме познаете. Когато действията ви са положителни и само добри, това е от мен Йехова. А когато действията ви са отрицателни и лоши като убийство,лъжа,кражба , мошеничество,да не се слуша възрастни хора/родители/, и въобще когато се престъпват моралните заповеди описани във всички свещени книги,не само в Библията, тогава е от Сатана.

• 2 седмици по-късно...
"Аз съм Иеова твоят Бог"....

не думай, бе! нима бил 'бог' той?.. Публикувано изображение

Като видя някой да цитира Библията без да я прочел, а само да е слушал какво някой заблуден пастор е говорил за библията, ми кипва отвътре :)

NATANAIL, виж какво е казал Исус, цитирано от Матей в неговото Евангелие, глава 19-та

Исус обръща внимание само на 5 от заповедите, дадени от Мойсей, и добавя една от себе си

"Обичай ближния си както себе си"

Която е ОСНОВНАТА всъщност, и обезмисля останалите, прави ги излишни, зашото ако обичаш ближния като себе си, ясно е че нито ще го убиеш, нито ще го излъжеш

евреите от самото начало НЕ следват Бог. ;) Така ще го правят и до тяхното си претопяване, като идентичност. :) Тъй като душите са безсмъртни. За да се спасят душите на евреите , просто трябва да се разпадне религиозната им схема, която в основата си е демонична! :P

евреите от самото начало НЕ следват Бог. :nono: Така ще го правят и до тяхното си претопяване, като идентичност. :down: Тъй като душите са безсмъртни. За да се спасят душите на евреите , просто трябва да се разпадне религиозната им схема, която в основата си е демонична! ;)

Абе ти тука на контрольор ли се правиш? Смяташ ли че все ти си правата за всичко написано тука?Или си водата-ненапита?Или си "великия учител"? Или внасящ ред? Или се опитваш да ни "просветлиш"?

а най-вероятно си поредния многознайко,прочел тук-таме и сега тука се прави на много нещо! Ай сиктер,а?! :speak::angry::):angry:

евреите от самото начало НЕ следват Бог. :) Така ще го правят и до тяхното си претопяване, като идентичност. :angry: Тъй като душите са безсмъртни. За да се спасят душите на евреите , просто трябва да се разпадне религиозната им схема, която в основата си е демонична! :angry:

До сега друго освен ирония и сарказъм от теб не съм чул! И като гледам не си стигнал далеч с тия похвати...

ЦИТАТ(salim @ 12.02.2008г. в 11:51ч.) *

Като видя някой да цитира Библията без да я прочел, а само да е слушал какво някой заблуден пастор е говорил за библията, ми кипва отвътре smile.gif

NATANAIL, виж какво е казал Исус, цитирано от Матей в неговото Евангелие, глава 19-та

Исус обръща внимание само на 5 от заповедите, дадени от Мойсей, и добавя една от себе си

"Обичай ближния си както себе си"

Която е ОСНОВНАТА всъщност, и обезмисля останалите, прави ги излишни, зашото ако обичаш ближния като себе си, ясно е че нито ще го убиеш, нито ще го излъжеш

Като видях цитата на Салим си спомних развихрилата се полемика относно "десетте",разделиха ги на 'добри' и 'лоши' ,едните според него бяха божии,а другите дяволски.Въпреки че му 'кипваше отвътре',смея да твърдя,че Салим чете(ше) Библията избирателно,игнорирайки моментите, които не пасват със собтвената му теория.

Тук може да се направят две уточнения-едното е,че заповедта "да обичаш ближния си както себе си" се появява в Левит 19и не е добавка към закона,направена от Исус.А другото уточнение е свързано с това,че самият Исус бил споменал само 'добрите' в 19-та глава Матей,но ако отидем на друго място- Лука 10:25-28 може да се убедим от отговора на Исус,даден на законника,че"Да възлюбиш Господа твоя Бог с цялото си сърце, с цялата си душа, с всичката си сила,"- Второзаконие 6:5 има директна връзка с първите три.Извод-за Исус всички(а и не само десетте) са били еднакво важни,нещо което самият той потвърждава в Матей 5:18.

....Тъй като душите са безсмъртни....

А това е така,според кой?Източник?

До сега друго освен ирония и сарказъм от теб не съм чул! И като гледам не си стигнал далеч с тия похвати...

Ми само си задай въпроса, може ли това яГве да издава заповед "НЕ убивай!" и още в следващите моменти да издава заповед -Убий всички нееврейски мъже, жени, деца, старци,.....животни... в името на еврейщината" Публикувано изображение

Друго нямам какавО да добавя на този етап...ти какво ще кажеш в своя защита?... ;)

ПС: ти сигурен ли си, че нямаш късогледство?. Публикувано изображение . Добре ли четеш това?.... :help:

Редактирано от U.Ra (преглед на промените)

Аааа,- темата е, защо?...Правилно насочваш топката за войните на ционистите, тъй като това е съшността на яхве, другото е притурка за пълнеж..... :ph34r:

Ако по това се определя божествения характер, то съдейки по подобни критерии...Кришна е много по - зъл, защото от земната смърт има много по лоши работи...като например да си мислиш, че да живееш в неговата мъдрост, значи, че си открил истината и се държиш надменно, спрямо останалите.....

Редактирано от hrisko_96 (преглед на промените)

Моля, придържайте се към конкретната тема ! Офтопиците бяха изтрити,а ако продължавате темата ще бъде заключена, а към нарушителите ще бъдат предприети административни мерки !

Ако по това се определя божествения характер, то съдейки по подобни критерии...Кришна е много по - зъл, защото от земната смърт има много по лоши работи...като например да си мислиш, че да живееш в неговата мъдрост, значи, че си открил истината и се държиш надменно, спрямо останалите.....

Защо не се придържаш към темата, а коментираш моята личност?... :ph34r:

А ти защо не коментираш темата, а коментираш моя пост?! По темата... 10-те Божи заповеди като цяло отразяват моралното богатство и стремеж на човечеството в продължение на хиляди години. Несъвременно или не те си остават вечен критерии за нашите постъпки и всеки един човек с нормална психика би трябвало по един или друг начин да се стреми към тях. Някой заповеди вече са и юридически уредени, но това в никакъв случай не означава, че останалите не бива да се спазват - в крайна сметка дори юридическите закони, в които не би трябвало да има някаква следа от пристрастие, се базират на морала, респективно и на заповедите.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.